

Palírna a moštárna Dlabka se nachází v Českém ráji, konkrétně ve Svijanském Újezdu. Místo s ovocnými stromy si Ondřej a Kateřina Dlabolovi vyhlédli, když se po letech strávených v bankovním sektoru rozhodli odejít z Prahy a splnit si svůj sen.


Původně stávaly ve zvlněném terénu na Liberecku tři zchátralé budovy, z kterých zbyly jen základy. Majitelé oslovili architekty ze studia Objektor, aby společnými silami místo proměnili v rodinné sídlo, palírnu a moštárnu s respektem k historii místa a ekologii.


"Rozhodli jsme se pro zachování původního trojúhelníkové uspořádání staveb, které dobře reagovalo na potřeby provozu statku i orientaci ke světovým stranám a průhledy do krajiny," říkají architekti Tereza Scheibová, Václav Šuba a Jakub Červenka.


Palírna má betonové základy, zbytek je dřevostavba. K technologickému procesu uvnitř lihovaru architekti využili sklon pozemku a budovu zapustili do terénu. Zatímco ovoce se připravuje v patře, nasávání a výpal kvasu je z druhé strany v přízemí.


Kateřina a Ondřej jsou dnes v Českém ráji přes dvě sezony a starají se o pět hektarů sadů, kde rostou především jabloně a hrušky. Ovoce pěstují bez chemických postřiků a respektují přirozený koloběh přírody.


"Naší vizí je získat z ovoce, bylin a dalších surovin to nejlepší a uchovat to v lahvi. Jsme sadaři a palírníci. Chováme včely, prasata a pečujeme o zahradu. Není to vždy lehké, ale stojí to za to," tvrdí manželé.


Lihovar má dvě výškové úrovně a svislá stěna ho rozděluje na dvě části - zázemí pro hosty a technickou část.


Pálenice má celkem dva destilační kotle o objemu 150 a 300 litrů. Ondřej s Kateřinou v nich lidem nabízejí možnost vyrobit si domácí lihovinu z vlastního ovoce nebo kvasu od sta kilogramů.


Pár připravuje i vlastní mošty a destiláty. V nabídce mají hruškovici, jablkovici nebo pálenku z černého rybízu.


Pod značkou Dlabka loni vyrobili svůj první gin. "Byla k němu dlouhá cesta, spousta experimentů a ladění poměrů ingrediencí," vysvětluje pár.


Suterén budovy, který je z železobetonové konstrukce, pak majitelé nechali přizpůsobit k ochutnávkám vlastních produktů.


Studio Objektor v suterénu navrhlo bar a stůl, u nějž se usadí i početnější skupina lidí.


Zákazníci, kteří si do palírny přivezou vlastní ovoce, se navíc mohou občerstvit.


"Projekční práce, včetně povolování i samotné stavby proběhly nezvykle hladce. Dnes, po dvou letech, Ondřej s Kateřinou pálí destiláty, chovají prasata a vyrábí vlastní sýry. Proces je stále živý. Ve Svijanském Újezdu, tak jako v každém správném venkovském stavení, nebude nikdy vše úplně hotovo," myslí si architekti.
14/14

