Palírna a moštárna Dlabka se nachází v Českém ráji, konkrétně ve Svijanském Újezdu. Místo s ovocnými stromy si Ondřej a Kateřina Dlabolovi vyhlédli, když se po letech strávených v bankovním sektoru rozhodli odejít z Prahy a splnit si svůj sen.
Palírna a moštárna Dlabka se nachází v Českém ráji, konkrétně ve Svijanském Újezdu. Místo s ovocnými stromy si Ondřej a Kateřina Dlabolovi vyhlédli, když se po letech strávených v bankovním sektoru rozhodli odejít z Prahy a splnit si svůj sen.
Původně stávaly ve zvlněném terénu na Liberecku tři zchátralé budovy, z kterých zbyly jen základy. Majitelé oslovili architekty ze studia Objektor, aby společnými silami místo proměnili v rodinné sídlo, palírnu a moštárnu s respektem k historii místa a ekologii.
Původně stávaly ve zvlněném terénu na Liberecku tři zchátralé budovy, z kterých zbyly jen základy. Majitelé oslovili architekty ze studia Objektor, aby společnými silami místo proměnili v rodinné sídlo, palírnu a moštárnu s respektem k historii místa a ekologii.
"Rozhodli jsme se pro zachování původního trojúhelníkové uspořádání staveb, které dobře reagovalo na potřeby provozu statku i orientaci ke světovým stranám a průhledy do krajiny," říkají architekti Tereza Scheibová, Václav Šuba a Jakub Červenka.
"Rozhodli jsme se pro zachování původního trojúhelníkové uspořádání staveb, které dobře reagovalo na potřeby provozu statku i orientaci ke světovým stranám a průhledy do krajiny," říkají architekti Tereza Scheibová, Václav Šuba a Jakub Červenka.
Palírna má betonové základy, zbytek je dřevostavba. K technologickému procesu uvnitř lihovaru architekti využili sklon pozemku a budovu zapustili do terénu. Zatímco ovoce se připravuje v patře, nasávání a výpal kvasu je z druhé strany v přízemí.
Palírna má betonové základy, zbytek je dřevostavba. K technologickému procesu uvnitř lihovaru architekti využili sklon pozemku a budovu zapustili do terénu. Zatímco ovoce se připravuje v patře, nasávání a výpal kvasu je z druhé strany v přízemí.
Kateřina a Ondřej jsou dnes v Českém ráji přes dvě sezony a starají se o pět hektarů sadů, kde rostou především jabloně a hrušky. Ovoce pěstují bez chemických postřiků a respektují přirozený koloběh přírody.
Kateřina a Ondřej jsou dnes v Českém ráji přes dvě sezony a starají se o pět hektarů sadů, kde rostou především jabloně a hrušky. Ovoce pěstují bez chemických postřiků a respektují přirozený koloběh přírody.
"Naší vizí je získat z ovoce, bylin a dalších surovin to nejlepší a uchovat to v lahvi. Jsme sadaři a palírníci. Chováme včely, prasata a pečujeme o zahradu. Není to vždy lehké, ale stojí to za to," tvrdí manželé.
"Naší vizí je získat z ovoce, bylin a dalších surovin to nejlepší a uchovat to v lahvi. Jsme sadaři a palírníci. Chováme včely, prasata a pečujeme o zahradu. Není to vždy lehké, ale stojí to za to," tvrdí manželé.
Lihovar má dvě výškové úrovně a svislá stěna ho rozděluje na dvě části - zázemí pro hosty a technickou část.
Lihovar má dvě výškové úrovně a svislá stěna ho rozděluje na dvě části - zázemí pro hosty a technickou část.
Pálenice má celkem dva destilační kotle o objemu 150 a 300 litrů. Ondřej s Kateřinou v nich lidem nabízejí možnost vyrobit si domácí lihovinu z vlastního ovoce nebo kvasu od sta kilogramů.
Pálenice má celkem dva destilační kotle o objemu 150 a 300 litrů. Ondřej s Kateřinou v nich lidem nabízejí možnost vyrobit si domácí lihovinu z vlastního ovoce nebo kvasu od sta kilogramů.
Pár připravuje i vlastní mošty a destiláty. V nabídce mají hruškovici, jablkovici nebo pálenku z černého rybízu.
Pár připravuje i vlastní mošty a destiláty. V nabídce mají hruškovici, jablkovici nebo pálenku z černého rybízu.
Pod značkou Dlabka loni vyrobili svůj první gin. "Byla k němu dlouhá cesta, spousta experimentů a ladění poměrů ingrediencí," vysvětluje pár.
Pod značkou Dlabka loni vyrobili svůj první gin. "Byla k němu dlouhá cesta, spousta experimentů a ladění poměrů ingrediencí," vysvětluje pár.
Suterén budovy, který je z železobetonové konstrukce, pak majitelé nechali přizpůsobit k ochutnávkám vlastních produktů.
Suterén budovy, který je z železobetonové konstrukce, pak majitelé nechali přizpůsobit k ochutnávkám vlastních produktů.
Studio Objektor v suterénu navrhlo bar a stůl, u nějž se usadí i početnější skupina lidí.
Studio Objektor v suterénu navrhlo bar a stůl, u nějž se usadí i početnější skupina lidí.
Zákazníci, kteří si do palírny přivezou vlastní ovoce, se navíc mohou občerstvit.
Zákazníci, kteří si do palírny přivezou vlastní ovoce, se navíc mohou občerstvit.
"Projekční práce, včetně povolování i samotné stavby proběhly nezvykle hladce. Dnes, po dvou letech, Ondřej s Kateřinou pálí destiláty, chovají prasata a vyrábí vlastní sýry. Proces je stále živý. Ve Svijanském Újezdu, tak jako v každém správném venkovském stavení, nebude nikdy vše úplně hotovo," myslí si architekti.
"Projekční práce, včetně povolování i samotné stavby proběhly nezvykle hladce. Dnes, po dvou letech, Ondřej s Kateřinou pálí destiláty, chovají prasata a vyrábí vlastní sýry. Proces je stále živý. Ve Svijanském Újezdu, tak jako v každém správném venkovském stavení, nebude nikdy vše úplně hotovo," myslí si architekti.
14/14