

Výrobce vánočních františků Pavel Matějka žije v Roztokách u Křivoklátu.


Vonné františky vyrábí u sebe doma podle vlastní receptury. S postupem na výrobu františků se seznámil v době, kdy se živil jako uhlíř.


Aby františky dobře hořely a získaly příjemnou vůni, pan Matějka pro jejich výrobu používá výhradně lipové dřevo.


Lipové dřevo si sám natěží a na několik let ho uskladní na své zahradě, aby dostatečně proschlo. Dřevo pak pálí v peci na dřevěné uhlí.


Když je uhlí vypálené, Pavel Matějka dřevo rozemele na prach.


K rozemletému uhlí se přidává vonná pryskyřice z kadidlovníku.


Z výsledné hmoty pan Matějka ručně lisuje františky.


Františky vyrábí dlouho dopředu, protože krátce před Vánocemi je po nich už velká sháňka.


Františky od Pavla Matějky v minulosti získaly ocenění za nejlepší výrobek Rakovnicka.


Vylisované františky se vyloží na plato a pokračují na sušení.


Františky pan Matějka suší doma u kamen.


V domácnosti to voní jako v nějaké malebné chaloupce v horách.


S vlastní výrobou františků začal kolem roku 2000.


Podle Matějkovy manželky Simony má vůně františků blahodárné účinky pro zklidnění mysli a prý pomáhá proti nespavosti, úzkostem či bolení hlavy.


Simona Matějková připomíná odkaz na zvěstování o narození Ježíška v Betlémě, kterému tři králové přinesli zlato, myrhu a kadidlo.


Manželé Matějkovi své výrobky nabízejí na vánočních a řemeslných trzích.
1/16

