![](https://d32-a.sdn.cz/d_32/c_img_gQ_Bm/6yozSP.jpeg?fl=exf%7Cres%2C1200%2C%2C3%7Cjpg%2C70)
![Nejlépe hodnocenou zmrzlinárnu v Česku lidé najdou až na hranici s Německem. Gelaterii Strážný si otevřel osmapadesátiletý Stanislav Žák. Většina zákazníků podle něj podnik objeví díky doporučení, náhodných kolemjdoucích, kteří by sem zavítali cestou z výletu, je minimum.](https://d32-a.sdn.cz/d_32/c_img_gQ_Bm/bVEzSO.jpeg?fl=exf%7Cres%2C1200%2C%2C3%7Cjpg%2C70)
Nejlépe hodnocenou zmrzlinárnu v Česku lidé najdou až na hranici s Německem. Gelaterii Strážný si otevřel osmapadesátiletý Stanislav Žák. Většina zákazníků podle něj podnik objeví díky doporučení, náhodných kolemjdoucích, kteří by sem zavítali cestou z výletu, je minimum.
![](https://d32-a.sdn.cz/d_32/c_img_gQ_Bm/AfWzSQ.jpeg?fl=exf%7Cres%2C1200%2C%2C3%7Cjpg%2C70)
![Když člověk vstupuje do nenápadného domku s nápisem Koloniál u Žáka, očekává spíš venkovské potraviny. Uvnitř přitom najde zmrzlinový pult se dvěma řadami tajemných stříbrných pokliček, pod nimiž se každý den skrývá hned několik důmyslně vyladěných příchutí.](https://d32-a.sdn.cz/d_32/c_img_gQ_Bm/6yozSP.jpeg?fl=exf%7Cres%2C1200%2C%2C3%7Cjpg%2C70)
Když člověk vstupuje do nenápadného domku s nápisem Koloniál u Žáka, očekává spíš venkovské potraviny. Uvnitř přitom najde zmrzlinový pult se dvěma řadami tajemných stříbrných pokliček, pod nimiž se každý den skrývá hned několik důmyslně vyladěných příchutí.
![](https://d32-a.sdn.cz/d_32/c_img_gQ_Bm/XtpzSR.jpeg?fl=exf%7Cres%2C1200%2C%2C3%7Cjpg%2C70)
![Nesmí mezi nimi chybět vanilka, pistácie, karamel, višně v čokoládě ani likérová špička. Aby si poslední jmenovanou zmrzlinu mohli dopřát i lidé, kteří přijíždějí v autech, což je většina, nahrazuje Žák vaječňák bezalkoholovým krémem, k němuž přijdou ještě kousky čokolády.](https://d32-a.sdn.cz/d_32/c_img_gQ_Bm/AfWzSQ.jpeg?fl=exf%7Cres%2C1200%2C%2C3%7Cjpg%2C70)
Nesmí mezi nimi chybět vanilka, pistácie, karamel, višně v čokoládě ani likérová špička. Aby si poslední jmenovanou zmrzlinu mohli dopřát i lidé, kteří přijíždějí v autech, což je většina, nahrazuje Žák vaječňák bezalkoholovým krémem, k němuž přijdou ještě kousky čokolády.
![](https://d32-a.sdn.cz/d_32/c_img_gQ_Bm/RuozSS.jpeg?fl=exf%7Cres%2C1200%2C%2C3%7Cjpg%2C70)
![Velké popularitě se těší taky zmrzlina jménem povidloň. Její název i ingredience odkazují k typickému šumavskému zákusku z odpalovaného těsta, povidel a smetanového krému. "Odpalované těsto by ve zmrzlině nebylo dobré. Dávám do ní jen mascarpone a povidla, která odebírám z Rakouska. Ta česká totiž musí podle normy obsahovat dost vysoké procento cukru a zmrzlina by pak byla příliš sladká," říká Žák.](https://d32-a.sdn.cz/d_32/c_img_gQ_Bm/XtpzSR.jpeg?fl=exf%7Cres%2C1200%2C%2C3%7Cjpg%2C70)
Velké popularitě se těší taky zmrzlina jménem povidloň. Její název i ingredience odkazují k typickému šumavskému zákusku z odpalovaného těsta, povidel a smetanového krému. "Odpalované těsto by ve zmrzlině nebylo dobré. Dávám do ní jen mascarpone a povidla, která odebírám z Rakouska. Ta česká totiž musí podle normy obsahovat dost vysoké procento cukru a zmrzlina by pak byla příliš sladká," říká Žák.
![](https://d32-a.sdn.cz/d_32/c_img_gQ_Bm/2zHzST.jpeg?fl=exf%7Cres%2C1200%2C%2C3%7Cjpg%2C70)
!["Přijde mi sem třeba Tonda z Havířova s tím, že mu kamarádi řekli, ať se během dovolené na Šumavě staví v téhle zmrzlinárně a dá si povidloň. Nesmím ho tedy zklamat," usmívá se komunikativní zmrzlinář.](https://d32-a.sdn.cz/d_32/c_img_gQ_Bm/RuozSS.jpeg?fl=exf%7Cres%2C1200%2C%2C3%7Cjpg%2C70)
"Přijde mi sem třeba Tonda z Havířova s tím, že mu kamarádi řekli, ať se během dovolené na Šumavě staví v téhle zmrzlinárně a dá si povidloň. Nesmím ho tedy zklamat," usmívá se komunikativní zmrzlinář.
![](https://d32-a.sdn.cz/d_32/c_img_gQ_Bm/lmfzSU.jpeg?fl=exf%7Cres%2C1200%2C%2C3%7Cjpg%2C70)
!["S dalšími příchutěmi už si můžu vyhrát, jak se mi zlíbí. Jedné z nich například říkám Vášeň. Tvoří ji karamelový krém s vlašskými ořechy zkaramelizovanými na přírodním cukru a másle. Jiná se zase jmenuje Touha a připomene vám cheesecake. Základem je smetanový sýr, který pak protřu nugátem, abych slanost Lučiny vyvážil něčím sladkým," přibližuje Žák.](https://d32-a.sdn.cz/d_32/c_img_gQ_Bm/2zHzST.jpeg?fl=exf%7Cres%2C1200%2C%2C3%7Cjpg%2C70)
"S dalšími příchutěmi už si můžu vyhrát, jak se mi zlíbí. Jedné z nich například říkám Vášeň. Tvoří ji karamelový krém s vlašskými ořechy zkaramelizovanými na přírodním cukru a másle. Jiná se zase jmenuje Touha a připomene vám cheesecake. Základem je smetanový sýr, který pak protřu nugátem, abych slanost Lučiny vyvážil něčím sladkým," přibližuje Žák.
![](https://d32-a.sdn.cz/d_32/c_img_gQ_Bm/4hHzSV.jpeg?fl=exf%7Cres%2C1200%2C%2C3%7Cjpg%2C70)
![Otázku, jak rafinovanější příchutě vymýšlí, dostává často. "Jednou sem přišli rodiče s malým klukem a holčičkou. Děti samozřejmě byly zvědavé, jak jsem na všechny ty zmrzliny přišel. Tak jsem jim to připodobnil na pohádce Ratatouille. Řekl jsem jim, že mám pod čepicí myšáka a ten mi radí, které ingredience přidat a kterým se naopak vyhnout," líčí Žák.](https://d32-a.sdn.cz/d_32/c_img_gQ_Bm/lmfzSU.jpeg?fl=exf%7Cres%2C1200%2C%2C3%7Cjpg%2C70)
Otázku, jak rafinovanější příchutě vymýšlí, dostává často. "Jednou sem přišli rodiče s malým klukem a holčičkou. Děti samozřejmě byly zvědavé, jak jsem na všechny ty zmrzliny přišel. Tak jsem jim to připodobnil na pohádce Ratatouille. Řekl jsem jim, že mám pod čepicí myšáka a ten mi radí, které ingredience přidat a kterým se naopak vyhnout," líčí Žák.
![](https://d32-a.sdn.cz/d_32/c_img_gQ_Bm/HcrzSW.jpeg?fl=exf%7Cres%2C1200%2C%2C3%7Cjpg%2C70)
!["Chlapeček se na mě zkoumavě podíval a namítl, že na hlavě žádnou čepici nemám. Tak mu povídám, že ji nosím, jenom když zmrzlinu vyrábím. Jenže mu to pořád nějak neštymovalo, všiml si totiž, že nemám skoro žádné vlasy, a zajímalo ho, za co mě teda tahá," směje se zmrzlinář.](https://d32-a.sdn.cz/d_32/c_img_gQ_Bm/4hHzSV.jpeg?fl=exf%7Cres%2C1200%2C%2C3%7Cjpg%2C70)
"Chlapeček se na mě zkoumavě podíval a namítl, že na hlavě žádnou čepici nemám. Tak mu povídám, že ji nosím, jenom když zmrzlinu vyrábím. Jenže mu to pořád nějak neštymovalo, všiml si totiž, že nemám skoro žádné vlasy, a zajímalo ho, za co mě teda tahá," směje se zmrzlinář.
![](https://d32-a.sdn.cz/d_32/c_img_gQ_Bm/n0GzSX.jpeg?fl=exf%7Cres%2C1200%2C%2C3%7Cjpg%2C70)
![Věří, že si lidé zmrzlinárnu ve Strážném oblíbili právě i díky podobným příběhům. "Chodí si sem i popovídat. Důležitou součástí celého zážitku je taky příjemná atmosféra. Právě ta dělá podnik podnikem,“ vyzdvihuje Žák. Poutavé vyprávění má prý přichystané snad ke každé zmrzlině.](https://d32-a.sdn.cz/d_32/c_img_gQ_Bm/HcrzSW.jpeg?fl=exf%7Cres%2C1200%2C%2C3%7Cjpg%2C70)
Věří, že si lidé zmrzlinárnu ve Strážném oblíbili právě i díky podobným příběhům. "Chodí si sem i popovídat. Důležitou součástí celého zážitku je taky příjemná atmosféra. Právě ta dělá podnik podnikem,“ vyzdvihuje Žák. Poutavé vyprávění má prý přichystané snad ke každé zmrzlině.
![](https://d32-a.sdn.cz/d_32/c_img_gQ_Bm/U1DzSY.jpeg?fl=exf%7Cres%2C1200%2C%2C3%7Cjpg%2C70)
!["Jednou mě napadlo zkaramelizovat mandle a spojit jejich úžasnou chuť s nějakou zmrzlinou. Jenže jsem nezvolil dobrou kombinaci, vůbec to k sobě nepasovalo. Myšák mě naštěstí tehdy zase zachránil, napověděl mi, ať mandle zkusím nasypat do řeckého jogurtu. Vždyť přece Řekové něco podobného dělají s vlašskými ořechy," vzpomíná Žák. Shodou okolností šla kolem jeho kamarádka, a tak z ní udělal prvního pokusného králíka, na kterém novou příchuť otestoval.](https://d32-a.sdn.cz/d_32/c_img_gQ_Bm/n0GzSX.jpeg?fl=exf%7Cres%2C1200%2C%2C3%7Cjpg%2C70)
"Jednou mě napadlo zkaramelizovat mandle a spojit jejich úžasnou chuť s nějakou zmrzlinou. Jenže jsem nezvolil dobrou kombinaci, vůbec to k sobě nepasovalo. Myšák mě naštěstí tehdy zase zachránil, napověděl mi, ať mandle zkusím nasypat do řeckého jogurtu. Vždyť přece Řekové něco podobného dělají s vlašskými ořechy," vzpomíná Žák. Shodou okolností šla kolem jeho kamarádka, a tak z ní udělal prvního pokusného králíka, na kterém novou příchuť otestoval.
![](https://d32-a.sdn.cz/d_32/c_img_gQ_Bm/eFszSZ.jpeg?fl=exf%7Cres%2C1200%2C%2C3%7Cjpg%2C70)
!["Je to právnička, která mi dokáže zepsout úplně všechno, a když mě náhodou pochválí, tak už to musí být něco. Přesto jsem zariskoval a dal jí zmrzlinu ochutnat. Nemusela vůbec nic říkat, stačilo mi vidět její blažený výraz a hned mi to bylo jasné. Přemýšlel jsem, jak její pocit vyjádřit. Nakonec jsem zmrzlinu nazval Crema Edmundo na počest sira Edmunda Hillaryho, který dosáhl vrcholu, když s Tenzingem Norgayem vylezli na Mount Everest. U nás vrcholu dosáhnete po ochutnání téhle zmrzliny," usmívá se Žák.](https://d32-a.sdn.cz/d_32/c_img_gQ_Bm/U1DzSY.jpeg?fl=exf%7Cres%2C1200%2C%2C3%7Cjpg%2C70)
"Je to právnička, která mi dokáže zepsout úplně všechno, a když mě náhodou pochválí, tak už to musí být něco. Přesto jsem zariskoval a dal jí zmrzlinu ochutnat. Nemusela vůbec nic říkat, stačilo mi vidět její blažený výraz a hned mi to bylo jasné. Přemýšlel jsem, jak její pocit vyjádřit. Nakonec jsem zmrzlinu nazval Crema Edmundo na počest sira Edmunda Hillaryho, který dosáhl vrcholu, když s Tenzingem Norgayem vylezli na Mount Everest. U nás vrcholu dosáhnete po ochutnání téhle zmrzliny," usmívá se Žák.
![](https://d32-a.sdn.cz/d_32/c_img_gQ_Bm/VAYzSa.jpeg?fl=exf%7Cres%2C1200%2C%2C3%7Cjpg%2C70)
![Jeho první zmrzlinářské pokusy přitom skončily neslavně. "Když jsem byl malý kluk, jezdil jsem o prázdninách k babičce do Chvalšin na Krumlovsku. Protože měla slepice, chodil jsem na tajňačku do kurníku sbírat vejce a pak jsem z nich zkoušel splácat zmrzlinu. Jíst se to ale nedalo," přiznává.](https://d32-a.sdn.cz/d_32/c_img_gQ_Bm/eFszSZ.jpeg?fl=exf%7Cres%2C1200%2C%2C3%7Cjpg%2C70)
Jeho první zmrzlinářské pokusy přitom skončily neslavně. "Když jsem byl malý kluk, jezdil jsem o prázdninách k babičce do Chvalšin na Krumlovsku. Protože měla slepice, chodil jsem na tajňačku do kurníku sbírat vejce a pak jsem z nich zkoušel splácat zmrzlinu. Jíst se to ale nedalo," přiznává.
![](https://d32-a.sdn.cz/d_32/c_img_gQ_Bm/LsXzSb.jpeg?fl=exf%7Cres%2C1200%2C%2C3%7Cjpg%2C70)
![Po nezdařených dětských experimentech si řekl, že zmrzlinář z něj asi nebude, a tak se stal stavebním projektantem. "Pracoval jsem zrovna v projekční kanceláři v Liberci, když přišla revoluce a ve městě se konaly výstavní trhy. Táta tehdy dělal pro družstvo ve Slušovicích, které tam provozovalo stánky a potřebovalo, aby někdo prodával párky a víno. Přesvědčil mě, ať tam jdu na brigádu, a tím započala moje cesta ke gastronomii," vypráví Žák.](https://d32-a.sdn.cz/d_32/c_img_gQ_Bm/VAYzSa.jpeg?fl=exf%7Cres%2C1200%2C%2C3%7Cjpg%2C70)
Po nezdařených dětských experimentech si řekl, že zmrzlinář z něj asi nebude, a tak se stal stavebním projektantem. "Pracoval jsem zrovna v projekční kanceláři v Liberci, když přišla revoluce a ve městě se konaly výstavní trhy. Táta tehdy dělal pro družstvo ve Slušovicích, které tam provozovalo stánky a potřebovalo, aby někdo prodával párky a víno. Přesvědčil mě, ať tam jdu na brigádu, a tím započala moje cesta ke gastronomii," vypráví Žák.
![](https://d32-a.sdn.cz/d_32/c_img_gQ_Bm/ZtLzSc.jpeg?fl=exf%7Cres%2C1200%2C%2C3%7Cjpg%2C70)
![Dalším krůčkem bylo, když si jeho rodiče zkraje 90. let otevřeli v jižních Čechách bufet s cukrárnou. "Moc jim to ale nešlo, a protože jsem se už z Liberce přestěhoval sem do Strážného, rozhodl jsem se, že podnik převezmu. Řekl jsem si, že by se mi tam líbila zmrzlina, a z Liberce jsem znal kamarády, kteří dodávali do gastro provozů zmrzlinářské stroje, tak jsme se domluvili, že mi seženou zařízení. Náš obchod byl zároveň franšízou německého Sparu, a protože se jeho vedení naše zmrzlina líbila, nabídli mi, jestli ji nechci rozjet ve větším," vrací se Žák do minulosti.](https://d32-a.sdn.cz/d_32/c_img_gQ_Bm/LsXzSb.jpeg?fl=exf%7Cres%2C1200%2C%2C3%7Cjpg%2C70)
Dalším krůčkem bylo, když si jeho rodiče zkraje 90. let otevřeli v jižních Čechách bufet s cukrárnou. "Moc jim to ale nešlo, a protože jsem se už z Liberce přestěhoval sem do Strážného, rozhodl jsem se, že podnik převezmu. Řekl jsem si, že by se mi tam líbila zmrzlina, a z Liberce jsem znal kamarády, kteří dodávali do gastro provozů zmrzlinářské stroje, tak jsme se domluvili, že mi seženou zařízení. Náš obchod byl zároveň franšízou německého Sparu, a protože se jeho vedení naše zmrzlina líbila, nabídli mi, jestli ji nechci rozjet ve větším," vrací se Žák do minulosti.
![](https://d32-a.sdn.cz/d_32/c_img_gQ_Bm/PqEzSd.jpeg?fl=exf%7Cres%2C1200%2C%2C3%7Cjpg%2C70)
![Několik let tedy vedl výrobnu, která zmrzlinou zásobovala všechny pobočky obchodního řetězce, a měl pod sebou na sedm desítek zaměstnanců. "Postupně ale začal sílit tlak, aby zmrzlina byla co nejlevnější a její kvalita co nejnižší. Proto jsem fabriku nakonec prodal a posledních deset let si zmrzlinu dělám sám. Tak, aby těšila mě i zákazníky," vysvětluje Žák.](https://d32-a.sdn.cz/d_32/c_img_gQ_Bm/ZtLzSc.jpeg?fl=exf%7Cres%2C1200%2C%2C3%7Cjpg%2C70)
Několik let tedy vedl výrobnu, která zmrzlinou zásobovala všechny pobočky obchodního řetězce, a měl pod sebou na sedm desítek zaměstnanců. "Postupně ale začal sílit tlak, aby zmrzlina byla co nejlevnější a její kvalita co nejnižší. Proto jsem fabriku nakonec prodal a posledních deset let si zmrzlinu dělám sám. Tak, aby těšila mě i zákazníky," vysvětluje Žák.
![](https://d32-a.sdn.cz/d_32/c_img_gQ_Bm/qp0zSe.jpeg?fl=exf%7Cres%2C1200%2C%2C3%7Cjpg%2C70)
![V Gelaterii Strážný mu dnes vypomáhají jen manželka a dvě dcery. Jeho pracovní den začíná v pět ráno a končí v osm večer.](https://d32-a.sdn.cz/d_32/c_img_gQ_Bm/PqEzSd.jpeg?fl=exf%7Cres%2C1200%2C%2C3%7Cjpg%2C70)
V Gelaterii Strážný mu dnes vypomáhají jen manželka a dvě dcery. Jeho pracovní den začíná v pět ráno a končí v osm večer.
![](https://d32-a.sdn.cz/d_32/c_img_gQ_Bm/a8CzSf.jpeg?fl=exf%7Cres%2C1200%2C%2C3%7Cjpg%2C70)
![Podobně jako jiní zmrzlináři začínal s předpřipravenými směsmi dodávanými z Itálie. "Být otrokem cizích receptů napsaných na pytlících mě ale posléze přestalo bavit, a tak jsem začal tvořit vlastní," upozorňuje Žák.](https://d32-a.sdn.cz/d_32/c_img_gQ_Bm/qp0zSe.jpeg?fl=exf%7Cres%2C1200%2C%2C3%7Cjpg%2C70)
Podobně jako jiní zmrzlináři začínal s předpřipravenými směsmi dodávanými z Itálie. "Být otrokem cizích receptů napsaných na pytlících mě ale posléze přestalo bavit, a tak jsem začal tvořit vlastní," upozorňuje Žák.
![](https://d32-a.sdn.cz/d_32/c_img_gQ_Bm/v9pzSg.jpeg?fl=exf%7Cres%2C1200%2C%2C3%7Cjpg%2C70)
!["Později jsem taky vyrazil na zmrzlinářský kurz do italského školicího centra Gelateneo. Vedl nás tam mistr jménem Giacomo a každý se od něj samozřejmě snažil vyzvědět receptury. Vždycky nám ale řekl, že nás může naučit jen práci se surovinami nebo technologické postupy a chutě už si musíme vystavět sami, protože každý národ je má jiné," popisuje.](https://d32-a.sdn.cz/d_32/c_img_gQ_Bm/a8CzSf.jpeg?fl=exf%7Cres%2C1200%2C%2C3%7Cjpg%2C70)
"Později jsem taky vyrazil na zmrzlinářský kurz do italského školicího centra Gelateneo. Vedl nás tam mistr jménem Giacomo a každý se od něj samozřejmě snažil vyzvědět receptury. Vždycky nám ale řekl, že nás může naučit jen práci se surovinami nebo technologické postupy a chutě už si musíme vystavět sami, protože každý národ je má jiné," popisuje.
![](https://d32-a.sdn.cz/d_32/c_img_gQ_Bm/tDRzSh.jpeg?fl=exf%7Cres%2C1200%2C%2C3%7Cjpg%2C70)
![Ačkoli se městečko Strážný nachází v turisticky atraktivní oblasti Národního parku Šumava, nemá zrovna pověst atraktivního podhorského letoviska. Lidé si ho často spojují hlavně s kasinem a vietnamskou tržnicí – obvyklou výbavou řady příhraničních obcí.](https://d32-a.sdn.cz/d_32/c_img_gQ_Bm/v9pzSg.jpeg?fl=exf%7Cres%2C1200%2C%2C3%7Cjpg%2C70)
Ačkoli se městečko Strážný nachází v turisticky atraktivní oblasti Národního parku Šumava, nemá zrovna pověst atraktivního podhorského letoviska. Lidé si ho často spojují hlavně s kasinem a vietnamskou tržnicí – obvyklou výbavou řady příhraničních obcí.
![](https://d32-a.sdn.cz/d_32/c_img_gQ_Bm/bVEzSO.jpeg?fl=exf%7Cres%2C1200%2C%2C3%7Cjpg%2C70)
![Existuje ovšem jedno lákadlo, kvůli němuž sem stojí za to vážit cestu.](https://d32-a.sdn.cz/d_32/c_img_gQ_Bm/tDRzSh.jpeg?fl=exf%7Cres%2C1200%2C%2C3%7Cjpg%2C70)
Existuje ovšem jedno lákadlo, kvůli němuž sem stojí za to vážit cestu.
18/20