

Světlana Synáková už ve 14 letech vařila obědy pro celou rodinu. Dnes se svou cateringovou firmou Good Karma od května až do září nezastaví.


Ájurvédskou kuchyni a bezmasá jídla z celého světa připravuje už 12 let na meditačních, jógových a tanečních pobytech.


"Když vařím, je to pro mě alchymie. Je to jako aktivní meditace," říká kuchařka, která si nejvíce zakládá na používání různých koření.


Ájurvédskou kuchyni se učila přímo v místě jejího zrodu - v Jížní Indii.


Během svých studijních pobytů "koukala pod ruce" vyhlášeným místním kuchařkám, s nimiž každý den připravovala jídlo pro návštěvníky jógových škol.


"Cítím se tam jako doma. Myslím, že není lepší způsob, jak se učit vařit, než jít přímo ke zdroji a čerpat od lidí, co se v dané tradici narodili a zasvětili vaření život," říká Světlana, která sama pořádá offline i online kurzy ajurvédské kuchyně.


Projekt Good Karma rozjela v Brně poté, co zavřela vlastní taneční studio a nějakou chvíli pracovala v brněnských podnicích, kde sestavovala zdravé a vyvážené jídelníčky a vařila.


"Kuchyně je pro mě jako alchymistická laboratoř, je to aktivní meditace. Pořád žasnu nad tím, jak je příroda krásná a dokonalá, jaké má struktury a barvy. Baví mě skládat je do nádherné, rozmanité mozaiky a dobarvit kořením," rozplývá se kuchařka.


"Jednoduše mi dávají smysl, protože jsou o rovnováze a harmonii. Staví na tom, aby naše tělo dostalo vše, co potřebuje, aby bylo šťástné. A šťastné tělo rovná se šťastná mysl," vysvětluje žena, která vaří také asijskou či arabskou kuchyni.


Pro vlastní podnikání se rozhodla ve chvíli, kdy jí došlo, že zatímco ona díky svému kuchařskému umu dělá podnikům lepší jméno, jejich úspěšnost se nijak neodráží do výše jejího platu.


"Miluji koření a dlouhodobě se věnuji jeho studiu. Má obrovkou sílu, a ájurvéda dopodrobna popisuje léčivé účinky jednotlivých druhů. Koření není jen o chuti, i když pro mě, jakožto kuchařku, je tento aspekt velmi důležitý. Dokáže podpořit funkce našeho těla, posílit jednotlivé orgány nebo zvýšit obranyschopnost organismu," popisuje svou vášeň Světlana.
1/11

