Příprava nádobí na stůl se řídí nejen etiketou, ale také tím, co se bude konkrétně podávatKdyž už usedáte k rodinné večeři, snažte se stolovat správně podle etikety. Ve všední den rozhodně nemusí být prostřeno slavnostně, ale určitá pravidla dodržujteJak správně prostřít slavnostní stůl? Třeba takhle. Není to nic složitého. Lžíce je na polévku, pak následuje příbor na rybu (bude se podávat ryba, jinak se nedává) a poté „normální“ příbor na hlavní jídlo. Nad talíři leží dezertní příborPorcelánové servisy (jejich dochované součásti) se v rodinách dědí z generace na generaci„Starodávný“ způsob stolování vám nevyhovuje? I moderně to jde s vkusem a elegancíJídelní servisy nabízejí kromě hlubokých, mělkých a dezertních talířů také další kusy nádobí ve stejném designu: servírovací talíře, mísy, misky na kompot, slánky…Talíře rozhodně nemusejí být jen kulatéTalíř „kardinálský klobouk“ se používá na jídla, která se nejedí nožem, obvykle se jedná o těstoviny či rizoto
NaN/8