Tady ten povyk okolo toho jak tím že hodně cestuji tak zatěžuji planetu jsem nikdy moc nechápal. Přece jenom to letadlo do té které destinace odletí stejně, bez ohledu na to jestli v něm sedím já, či nikoliv
Není to tak úplně pravda, stejně tak jako lehčí auto má menší spotřebu. U letadla je to ještě daleko markantnejsi. Tvrdí se, že spotřeba v obsazeném letadle je asi 4 l/os/100 km.
Spíš mě fascinuje, jak je v Evropě ekomodla, pak někdo leti na otočku Tokio a zpět 18000 km anebo cca 700 l kerosinu, řekne "podporuju ekoprojekty" a odpustek je na světě. Kdybych já takhle jel 50xOstrava a zpátky jen tak, budu ekozlocinec
proč se pořád hrabat v nacismu, když sami máme máslo na hlavě , že jsme vůbec nepotrestali zločince komunismu
Protože, aspon se domnívám, těžko demokratický stát potrestá s odstupem času (byť i krátkého) zločince totalitniho režimu.
protože v demokracii znamenají hlasy při volbách moc. A která strana si dá do programu, že důsledně potrestá všechny osoby spjate s předchozím režimem?
to je třeba 1.7 mil. členů KSČ, 8.5 mil. členů NSDAP. V obou případech je to asi 15% dospělé populace. A který politik se dobrovolně připraví o 15% hlasů.
A rozhodně tím netvrdím, že všichni členové těchto stran si zaslouží nějaký trest, ale i samotné vyšetřování je nepříjemné.
Tahle chemikalie se pouziva i k vyrobe vybusnin. Kam to vubec jelo, v clanku nic neni? K roztrzeni spřáhel moc casto nedochazi a zrovna u vlaku s timhle nakladem... kdo vi, zda tam nenajdou nejake pozustatky vybusnin. Snad se to ale nepotvrdi a jde skutecne jen o nehodu.
Ale prdlajs. Je to směs BTEX a kdysi za války se to opravdu všechno vzalo, nanitrovalo se to co to šlo a opravdu to bouchalo.
Ale to už je dávno, např. benzen se nitruje fakt blbě, kromě toho požadavky na výkon, čistotu a stabilitu moderních vojenských trhavin jsou úplně někde jinde.
úplně stejně byste mohl říct, že se na výrobu vybusin používá ropa. No, používá. A vlastně i dusík ze vzduchu.
Pokud by měla býti pitná voda měla býti skutečně kvalitní a zbavená všech nežádoucích látek musela by býti filtrována přes zeolit a spylitové horniny čili by musela býti brána pouze z vrtů čili by nepokryla současnou spotřebu a ČOV i když bude provozována co nejdokonaleji není schopna odstranit všechna rezidua léčiv a různých chemikálií a pokud by chtěl toto někdo vyčistit reverzní osmózou tak to lze, ale tím se vyrobí destilovaná voda ta však není použitelná jako pitná neb neobsahuje žádné vhodné minerály
Ale to jste zmatlal spoustu polopravd a módních výstřelků.
a) Zeolity v zásadě ano, ale využívá se tam jejich sorpční kapacity (velkého povrchu). Obdobně ale funguje aktivní uhlí, a to se na vodárnách používá (projektoval jsem to třeba pro ČS Nemošice). Ovšem ani zeolit ani aktivní uhlí vám neodfiltruje třeba dusičnany, čpavek nebo alkohol.
b) ČOV je schopna vyčistit ta rezidua, opět třeba sorpcí na aktivní uhlí. Pokud budete ochoten platit stočné ve výši ca 200 Kč/m3, vodárenské společnosti to zrealizují, ten postup je vymyšlen a několikrát ověřen, někde už i nasazen
c) Reverzní osmóza není ale samospasitelná. Ok, rozdělí Vám to na permeát, jak píšete destilovaná voda, a koncentrát, kde jsou všechny zbytky. Poměr bývá třeba 70:30. Vezmeme ČOV Liberec pro ca 200 000 EO, tj. asi 30 000 m3/den, po RO zbyde 9 000 m3 koncentrátu. Co navrhujete?
Nesouhlasím. Zavádějící natož lživé informace lákající ke koupi by prostě na obalu být neměly. Pokud se výrobce rozhodně prodávat skutečně zdravé a prospěšné potraviny, tak by to tak mělo prostě být i de facto. Vystavěny by potom měly být ve zvláštních regálech. Nevím, proč bych měl luštit s brýlemi nebo lupou v ruce písmenka vysázená z nonpareille.
A ja zas nesouhlasím s vámi. Odhad složení potraviny je záležitostí chemie střední školy. Z toho je pak jasné, že 100% jablečný džus (nebo moderně rustikalne tradiční mošt) prostě musí obsahovat 0.1 kg cukru na litr. A cukr je český ekvivalent sacharidů. Tedy nejsou hodně sacharidy a zlé cukry.
Ja jsem chemik, ale také musím zvládat angličtinu, češtinu, literaturu, základní zákony, tak proč (do pr..ele) by nemohli jinak zaměření jedinci zvládat základy chemie. Pak je problém vyřešen a nepotřebujeme různé barevné grafky, co je hodné a zlé, protože v přírodě to chodí vždy zhruba, nelze to jednoznačně třídit, to je jen výmysl lidí a právníků, že vše lze rozdělit do tabulek.
Kritika super. Jak byste to udelala vy?
Trochu racionálneji. Já třeba stavím složitější úpravny vody a kolikrát jsem na jednání, kdy manažeři požadují třeba snížení množství odpadní vody, vysvetluji, že je to prostě zákon zachování hmoty a narozdil od humanitních věd se prostě nedá podřídit vůli. Ale většinou tam sedí nějaký technik, který řekne "ano, to je pravda". A v EU byli,imho,tito technici zaslapani. Když už se ale rozjede projekt nerespektujici technické a přírodní zákony, důsledek se vždy projeví a vždy je to neskutečný průšvih. Takže GD ano, ale musím postupovat podle toho co je reálné a ne určit směle cíle a na neznámé reagovat stylem "to se vyřeší operativně". Nevyřeší.
Kruci, jak tohle může projít korekturou. Tenistka se jmenuje Iga Świąteková. Čárkované S nahradit Š možná, ale nelze vynechat ocásek u a. Protože to značí nosové n. Takže se to celé čte nějak "Švontek" kde to o je takové mezi, neumím popsat, možná si dát do google translator. Ale je to diametrálně jiné od "Šviatek". Panu Rojíkovi by se asi taky nelíbilo, kdyby mu někdo říkal třeba "Roudžík"
Já vím, ještě jsem ta stará auta zažil a dva veterány dosud provozuju. V běžném životě, tedy v moderním autě, ale hřeším na kdeco a prostě tam cmrndám po dvou stovkách celý život, ačkoli dobře vím, že to není ideální řešení. Samozřejmě je mi jasné, že v souhrnu ani nic neušetřím, nicméně dát v jeden moment dvě stovky mi vadí míň, než najednou vytáhnout z kapsy dva litry.
Čistě teoreticky prodelavate. Protože když máte cca 45 l nadrz, máte tam 5 l benzínu a 40 l prostoru, do kterého se odpari necelé 2moly benzínu, což je asi 200 g, tj. Asi 2.5 dcl
O tyto každé tankování přijdete, protože systém zpětně odsava páry. A pokud vím, tohle se od množství neodecita
Určitě by pomohlo, kdyby u nás platila stejná pravidla jako v Německu, tj. aby ty nejsilnější typy šly koupit jen s certifikátem.
Ale ta pravidla zde jsou, můžete od 18 koupit kategorii F1 a F2, od 21 F3 a na průkaz pak F4. Mimochodem všechny kulové pumy od 40 mm jsou F4.
A legální výrobky musí být opatreny "lvickem", tj. značkou CUZZS.
Napsáno slušně, ale autor mohl být konkrétnější, stále se hovoří o ČT jako o něčem abstraktním, ale ČT má svůj kodex a hlavně tuším 16 clenou řadu, která by měla zodpovídat za programové obsah. Jinými slovy někdo musel námět té pohádky číst a doporučit jej k financování.
Jelikož se výsledek nedostavil, je to chybné manažerské rozhodnutí, které je v komerční firmě penalizovano.
Nebo je ČT korporat, kde se každý schovává za kolektivní vinu? Pokud ano, chci, jako koncesionar (jednodušeně akcionar), nápravu.
No ten zázrak oil2wax bude kyselina stearova nebo podobna nasycena mastná kyselina v ceně kolem 400 kc/kg.
Chemicky to bude podobné jako smažit jednu pánev na oleji a druhou na sádle, po smiseni to bude víceméně tuhé taky.
Akorát s tou ekologii nevím, spalenim takové svíčky vznikne necelých 340 g CO2, takže uhlikova stopa půjde kam? No půjde do p...le.
Psal jsem o invertním, ne inverzním sirupu, vyráběném z ekonomických důvodů nejčastěji z kukuřičného škrobu proto často nazývaném kukuřičný sirup. Navštivte, tak jako já, plnírny CC v západní Evropě a uvidíte co jsem viděl já = cisterny přivážející krystalový CUKR. A na etiketě naplněných lahví najdete ve složení CUKR , ne fruktozo glukozový sirup, jako u nás. Když se CC zeptáte, proč nám tam dávají ten sirup a ne cukr, jako v západní Evropě, odpoví , že u nás je cukru nedostatek, ale skutečný důvod je cena a tudíž ve finále vyšší zisk. S Vámi vysvětlovanou krystalizací a následným nelogickým opětovným rozpouštěním to má pramálo společné. Jde skutečně jenom o peníze, to mě věřte .
Za "inverzní" se omlouvám, nevšiml jsem si autokorekce na mobilu, mel byt invertni.
A mate pravdu, lze jej vyrobit i hydrolyzou škrobu s následnou parciální enzymatickou konverzi glukozy na fruktozu. Přesto se domnívám, že důvod použití je spíše technologický než ekonomický. V každém případě z nutričního hlediska je to dost jedno.
Autor článku by si měl před psaním alespoň přečíst složení Coly na etiketě. Tam by zjistil, že i ta obyčejná u nás není slazena řepným cukrem, ale fruktózo glukózovým sirupem, což je pro zdraví samozřejmě špatně. Dělají to jako obvykle ve východní Evropě ( na západě sladí cukrem) z ekonomických důvodů s tvrzením, že u nás není dostatek cukru.
Anebo je to jen názvosloví a taky citlivost na cenu.
Glukozofruktozovy sirup, tzv. inverzní cukr se vyrábí enzymatickou hydrolyzou sacharozy (cukr), tento sirup je sladší než sacharoza, proto je ho potřeba v nápoji méně a tedy má o něco nižší kalorickou hodnotu.
Cukr, který máte na mysli, se vyrábí zahuštěním a odparenim cukerneho roztoku, což je energeticky a tím pádem ekonomicky náročné.
Je tedy dost nesmysl, aby v cukrovaru vyrobili pevný cukr a o 30 km dále se znovu rozpustil ve vodě.
No rekl bych, ze clovek, co si pod sebe dava pri sprchovani lavor, asi bazen mit nebude. Co se tyka hnojiv, tak tomu nerozumim. Odebiram zeleninu z farmy, co synteticky nehnoji. Maji nejaky organicky zpusob pestovani a nejak jim to funguje. 5 lidi na farme a dodavaji zeleninu 200 rodinam. Prijde mi to udrzitelnejsi zpusob pestovani nez velkovyroba, tak to podporuji. Zmenou systemu zemedelstvi se ja nezabyvam, neni to muj obor, takze do toho nevidim. V tomto ohledu resim jan vlastni veci.
Jistěže to lze, ovsem extenzivne, podobně jako trojpolni systém, a bavíte se pouze o zelenině. Je nutné uvažovat celkovou kalorickou potřebu. A tam se už bez hnojiv nehnete.
Ale to je fuk, já jsem tu svoji odpověď myslel spíš tak, že ok, dělejte jak myslíte, že to je správné, nikdo vám to nebere.
Mně vadí, že se připravuje legislativa, která mě NUTÍ dělat něco, co odporuje zákonu o zachování hmoty a energie, ale marketingove to vypadá dobře.
No. Do tohohle ja nevidim. Muzu vam rict, ze ja se stravuji bez umelych hnojiv, tak je otazka do jake miry je tohle dokazano. Myslim, ze zemedelstvi se v posledni dobe hodne vyviji a hodne farmaru se vraci k prirozenemu zpusobu pestovani a mam pocit, ze jim to funguje. Jinak za me je to vzdy o osobnim pristupu. Mam kolem sebe lidi, kteri jsou hodne zodpovedni. Napr. se sprchuji a davaji pod sebe lavor a nasledne tou vodou splachuji. Maji kazdy rok navstevu od spravce vodovodu, protoze je podeziraji, ze si pretaci vodomer 😄. Lide redukuji maso ve svych jidlech. Odebiraji lokalni zeleninu z farem. Deje se toho plno a snizit svuj dopad urcite lze a plno lidi se o to snazi. Osobne to delam alespon trochu a delam to, protoze me to bavi. Lokalni vztahy jsou vyrazne vice naplnujici nez chozeni do supermarketu. Zajedete si na farmu, pokecate s farmari, na konci mu podekujete za uzasnou sezonu a jeho praci a on podekuje vam, ze u nej jste. Jdete si treba parkrat za rok zamakat na farmu. Poznate lidi z okoli, co treba taky zeleninu odebiraji. Vsechno je pro me nasobne lepsi nez si jen vzit balicek z policky v supermarketu.
V zásadě ano, nicméně veškeré toto nadšení musí být doprovázeno odbornou analýzou. Já se živím projekci, realizaci a servisem úpraven a čistíren vod, ovsem velkých, ne domovnich. Stalo se nám, že v jedné obci někdo strhl vodojem, pricina: někomu se nelíbila voda v bazéně, 500 m3 pitné vody šlo do řeky. To nyní aby se majitel usprchoval k smrti.
Hnojiva, hnuj má asi 100 až 150x méně živin než umělá hnojiva. V ČR máme spotřebu asi 295000 t UH/ročně. Tedy musíme někde vyprodukovat 22 950 000 t hnoje. To abychom ale založili další kravíny, ať nám ho ty krávy vyprodukuji. Ale blbý je že krávy prdej.
Ale mohu vás ubezpecit, že těm kytkam je úplně jedno, jestli přijmou dusík za pomocí nitrifikacnich bakterií (tj. stále ze vzduchu), nebo že stejného vzduchu za pomocí Haber-Boschovi syntezy.
Čili asi tak 10% tě bohatší populace se může živit ekobio, 90% musí velebit Haber Bosche.
Na agrodovolenou fakt jezdit nebudu, kolem svých nemovitostí mám práce dost, teď třeba musím vyměnit řízení u traktoru.
34
Sledujících
0
Sleduje
34
Sledujících
0
Sleduje
Ověřený uživatel
Tento účet je ověřený Seznamem a představuje skutečnou osobu, registrovanou firmu nebo subjekt.
Jako externista přicházím do styku s úředníky denně a řeknu k tomu jediné - ti lidé nemají sebemenší náznak logického myšlení, intuitivního myšlení. Tím lidé jsou roky zavření ve svých lejstrech, formulářích a kolonkach. Jakmile je cokoliv byť jen trochu jinak, nastává pro ně neřešitelný problém a oni nevědí, co dělat. A tím myslím i to, že tlačítko je místo levé strany na pravé... Čest výjimkám
5 odpovědí
0
Sledujících
0
Sleduje
0
Sledujících
0
Sleduje
Může být, ale já furt nechápu, proč se to všechno zavádí celoplosne. Jsem take programátor, byť něčeho jiného, a samozřejmě chápu, že takto složité systémy prostě potřebují ladit praxí.
Ale nebylo by v tom případě efektivnější nasadit ten systém plácnu třeba v Náchodě, doladit ty nejhorší seky mezi prpgramatorem a realitou a až poté ho nasadit po celé ČR a doladit už jen drobnosti?
Zvolené místo by se losovalo u každého nového systému bez opakování, nicméně dávám za pravdu, že každou změnu k lepšímu je třeba že všech stran odmakat.
3 odpovědi