Hlavní obsah

Hmyz bude příští rok oficiálně k jídlu. Česká firma měsíčně už teď prodá tisíce tyčinek ze cvrčků

11. 8. 2017

Česká firma vyrábí tyčinky ze cvrčků.

Podnikatelé doufají, že jim situaci usnadní nadcházející změna evropských zákonů, která oficiálně dělá z hmyzu potravinu.

Článek

Dva dvacátníci vymysleli před několika lety na české, ale i evropské poměry neobvyklý byznys - proteinové tyčinky založené na bílkovině ze cvrčků. Oslovili známé odborníky na pokrmy z hmyzu a začali pracovat na receptuře.

Se svým produktem pojmenovaným Sens Bar potom uspěli loni na crowdfoundingovém serveru Kickstarter a hmyzí doplněk stravy začali vyrábět ve velkém. Zaujali i investory a podíl ve firmě koupil fond U21 založený podnikatelem Karlem Janečkem.

„Dnes v Česku vyrábíme ve velkém a měsíčně prodáme řádově tisíce tyčinek, z nichž většina míří do západní Evropy,” popisuje spoluzakladatel Sens Daniel Vach.

I když Sens sídlí v Praze a v Česku v partnerském závodě i vyrábí, je oficiálně britskou firmou. Přes britské ostrovy také dováží hlavní surovinu - cvrččí mouku, kterou nakupuje v Thajsku.

Proč to dělají takto složitě, v čem je podle mladých podnikatelů a hmyzího kuchaře výhoda proteinů ze cvrččí mouky nebo jak se takové tyčinky připravují, se můžete podívat ve videu nahoře.

yvarpzumanzesanyknalc

Reklama