

Se souborem Ploutve predátorů získal Atho Ullah třetí místo v kategorii Portfolio. Na snímku rybářské lodě u pobřeží východní Jávy, Indonésie.


Žraloci jsou predátoři na vrcholu mořského potravinového řetězce. Od 90. let však počet žraloků černoploutvých klesá. Každý rok jsou pro své ploutve zabíjeny miliony žraloků.


Snahy o regulaci lovu žraloků v Indonésii nejsou účinné. Nedostatečné povědomí o roli žraloků v oceánském ekosystému představuje hlavní hrozbu pro mořský život.


Světový fond na ochranu přírody (WWF) uvádí, že lidé kvůli ploutvím každoročně zmasakrují 73 milionů žraloků.


Rybářům jde čistě o ploutve. Probíhá to tak, že ulovené parybě ploutve prostě odseknou a zmrzačeného tvora vhodí zpět do moře.


Po sušených žraločích ploutvích je obrovská poptávka zejména na jihu Číny. Jejich atraktivita naštěstí díky kampaním ekologických organizací mezi mladými lidmi v Číně, Hongkongu, Macau a na Tchaj-wanu klesá. U starších generací je však polévka připravená z ploutví stále v oblibě. Pokrmy s touto ingrediencí nabízí mnoho hotelů a restaurací.


Žraloky v posledních desetiletích nejvíce ohrožuje právě lov kvůli ploutvím.


Náklady na polévku ze žraločích ploutví se pohybují od 70 do 150 USD.


Věří se, že ploutve jsou účinným lékem na některé nemoci.


Ve skutečnosti však obsahují rtuť, která je pro lidské zdraví nebezpečná.
7/10

