

Shiitake vyroste za pět až sedm dnů.


Tři parťáci, tři tuny hub ročně. Markétě a Daliborovi Sýkorovským (upřostřed a vpravo) pomáhá ještě Michal (vlevo).


Po nařezání se klády navrtají přibližně patnáct centimetrů od sebe.


Jeden metr dlouhé kmeny se po navrtání naočkují podhoubím.


Podhoubí obsahuje nezbytně důležité živiny pro migraci mycelia z místa očkování do celé klády.


Vstupy do podnikání jsou minimální. Stačí ještěrka na plyn a vrtačka. V nádrži před halou se simulují jarní záplavy.


Dubové klády se po kolonizaci a zhruba roční přípravě celé stávají houbou.


V potemnělé hale zrají houby. Sklizeň je každý den.


Sklidí se pět až šest přepravek denně. Když se sukénka oddělí od nohy, houba je zralá.


Po pěti letech už je dřevo na odpis a míří do místní kompostárny.


Houby se prodávají sušené, čerstvé nebo v podobě prášku pro zvýraznění chuti jídel.
4/11

