Speciální mechanice na sklizeň melounů v Libodřicích říkají „letadlo“. Díky delšímu zrání jsou podle farmářů české melouny sladší než ty zahraniční. I v Česku se dají pěstovat melouny. Třeba v Polabí, kde jsou vhodné klimatické podmínky. Jedna z farem, která se melounům věnuje, je v Libodřicích na Kolínsku. Právě tam vrcholí sklizeň. Lidé prý melouny nekradou, větším nepřítelem jsou zajíci. Proto pole chrání nízký plot. Jen v Libodřicích na šesti hektarech vypěstují stovky tun melounů. Klíčová otázka: Jak poznat zralý meloun? Podle farmáře má mít uschlou stopku a zřetelné místo, na kterém ležel. O farmu se stará rodina Starých, melouny ale tvoří pouze část produkce. Kromě obchodních řetězců si místní meloun můžete dát i přímo v Libodřicích v kavárně.
NaN/9