

Speciální mechanice na sklizeň melounů v Libodřicích říkají „letadlo“.


Díky delšímu zrání jsou podle farmářů české melouny sladší než ty zahraniční.


I v Česku se dají pěstovat melouny. Třeba v Polabí, kde jsou vhodné klimatické podmínky.


Jedna z farem, která se melounům věnuje, je v Libodřicích na Kolínsku. Právě tam vrcholí sklizeň.


Lidé prý melouny nekradou, větším nepřítelem jsou zajíci. Proto pole chrání nízký plot.


Jen v Libodřicích na šesti hektarech vypěstují stovky tun melounů.


Klíčová otázka: Jak poznat zralý meloun? Podle farmáře má mít uschlou stopku a zřetelné místo, na kterém ležel.


O farmu se stará rodina Starých, melouny ale tvoří pouze část produkce.


Kromě obchodních řetězců si místní meloun můžete dát i přímo v Libodřicích v kavárně.
9/9

