Křen (Armoracia) je nevelký rod rostlin z čeledi brukvovité, zahrnující celkem 3 druhy.
Křen (Armoracia) je nevelký rod rostlin z čeledi brukvovité, zahrnující celkem 3 druhy.
Mělnický křen pěstuje Polabí tuzemská firma, jež už na naše pole před deseti lety vrátila chřest.
Mělnický křen pěstuje Polabí tuzemská firma, jež už na naše pole před deseti lety vrátila chřest.
Křen je významným zdrojem vlákniny, vápníku, draslíku, fosforu, vitamínu B6, zinku a železa.
Křen je významným zdrojem vlákniny, vápníku, draslíku, fosforu, vitamínu B6, zinku a železa.
Obsahuje třikrát větší množství vitamínu C než citrón a tři lžíce nastrouhaného křenu pokryjí polovinu jeho doporučené denní dávky.
Obsahuje třikrát větší množství vitamínu C než citrón a tři lžíce nastrouhaného křenu pokryjí polovinu jeho doporučené denní dávky.
I když křen roste i ve volné přírodě, ten pěstovaný je výrazně lepší.
I když křen roste i ve volné přírodě, ten pěstovaný je výrazně lepší.
Kořenové řízky se sází buď na podzim, nebo časně z jara, ale získat silný kořen není jen tak, pro řadu z nás je mnohem snazší si křen koupit.
Kořenové řízky se sází buď na podzim, nebo časně z jara, ale získat silný kořen není jen tak, pro řadu z nás je mnohem snazší si křen koupit.
Ačkoli byla tato zelenina na našem území kdysi hojně pěstována, z českých polí se vytratil a z více než 95 procent se dováží ze zahraničí.
Ačkoli byla tato zelenina na našem území kdysi hojně pěstována, z českých polí se vytratil a z více než 95 procent se dováží ze zahraničí.
Pro křen samotný je nejdůležitější lehká písčitá půda, to aby šel dobře sklízet. A pak také závlaha.
Pro křen samotný je nejdůležitější lehká písčitá půda, to aby šel dobře sklízet. A pak také závlaha.
Na hnojení není náročný, zato na práci ano. Pro představu, na 1 hektar je třeba 1500 pracovních hodin.
Na hnojení není náročný, zato na práci ano. Pro představu, na 1 hektar je třeba 1500 pracovních hodin.
Křen je potřeba dvakrát do roka okopávat, zbavovat bočních výhonků, aby byl jen silný hlavní kořen, a zařezávat očka pod hlavou. A aby neměl třeba pět a více „hlav“…
Křen je potřeba dvakrát do roka okopávat, zbavovat bočních výhonků, aby byl jen silný hlavní kořen, a zařezávat očka pod hlavou. A aby neměl třeba pět a více „hlav“…
3/30