

Křen (Armoracia) je nevelký rod rostlin z čeledi brukvovité, zahrnující celkem 3 druhy.


Mělnický křen pěstuje Polabí tuzemská firma, jež už na naše pole před deseti lety vrátila chřest.


Křen je významným zdrojem vlákniny, vápníku, draslíku, fosforu, vitamínu B6, zinku a železa.


Obsahuje třikrát větší množství vitamínu C než citrón a tři lžíce nastrouhaného křenu pokryjí polovinu jeho doporučené denní dávky.


I když křen roste i ve volné přírodě, ten pěstovaný je výrazně lepší.


Kořenové řízky se sází buď na podzim, nebo časně z jara, ale získat silný kořen není jen tak, pro řadu z nás je mnohem snazší si křen koupit.


Ačkoli byla tato zelenina na našem území kdysi hojně pěstována, z českých polí se vytratil a z více než 95 procent se dováží ze zahraničí.


Pro křen samotný je nejdůležitější lehká písčitá půda, to aby šel dobře sklízet. A pak také závlaha.


Na hnojení není náročný, zato na práci ano. Pro představu, na 1 hektar je třeba 1500 pracovních hodin.


Křen je potřeba dvakrát do roka okopávat, zbavovat bočních výhonků, aby byl jen silný hlavní kořen, a zařezávat očka pod hlavou. A aby neměl třeba pět a více „hlav“…
29/30


















