Martina Zelenáková se věnuje upcyklaci vedlejších kávových produktů. Využít se snaží hlavně kávové slupky známé jako chaff anebo coffee silverskin.
Martina Zelenáková se věnuje upcyklaci vedlejších kávových produktů. Využít se snaží hlavně kávové slupky známé jako chaff anebo coffee silverskin.
Cílem jejího projektu je snížit množství bioodpadu, který vzniká při produkci kávy.
Cílem jejího projektu je snížit množství bioodpadu, který vzniká při produkci kávy.
Káva je celosvětově jednou z nejobchodovanějších priority, využívá se ale méně než 10 % jejího potenciálu.
Káva je celosvětově jednou z nejobchodovanějších priority, využívá se ale méně než 10 % jejího potenciálu.
To se právě Martina Zelenáková snaží změnit. Pracuje se slupkami, které se od kávových zrn oddělí při pražení.
To se právě Martina Zelenáková snaží změnit. Pracuje se slupkami, které se od kávových zrn oddělí při pražení.
Jejím pilotním produktem je sirup, který se dá využít jako přírodní sladidlo nebo k přípravě nápojů.
Jejím pilotním produktem je sirup, který se dá využít jako přírodní sladidlo nebo k přípravě nápojů.
Martina chce svým projektem podpořit povědomí o významu upcyklace v potravinářském průmyslu.
Martina chce svým projektem podpořit povědomí o významu upcyklace v potravinářském průmyslu.
Kávové slupky obsahují mnoho antioxidantů, vlákninu, minerály jako železo a hořčík, vitamín C, proteiny nebo kofein. Dají se proto považovat za funkční potravinu.
Kávové slupky obsahují mnoho antioxidantů, vlákninu, minerály jako železo a hořčík, vitamín C, proteiny nebo kofein. Dají se proto považovat za funkční potravinu.
Většina vedlejších produktů kávy, jako jsou například právě slupky nebo i lógr, často končí jako odpad.
Většina vedlejších produktů kávy, jako jsou například právě slupky nebo i lógr, často končí jako odpad.
Martina se udržitelností začala zabývat během studia na vysoké škole a zahraničního pobytu v Indonésii, kde byla v šoku z množství odpadu a tamním odpadovým hospodářstvím.
Martina se udržitelností začala zabývat během studia na vysoké škole a zahraničního pobytu v Indonésii, kde byla v šoku z množství odpadu a tamním odpadovým hospodářstvím.
Upcyklace vedlejších kávových produktů podle Martiny může výrazně snížit produkci odpadu v kávovém průmyslu a také přispět ke snížení plýtvání nutričně bohatými surovinami.
Upcyklace vedlejších kávových produktů podle Martiny může výrazně snížit produkci odpadu v kávovém průmyslu a také přispět ke snížení plýtvání nutričně bohatými surovinami.
Na svém projektu spolupracuje s Markétou Vinkelhoferovou z FairBio pražírny, která ji dodává kávové slupky.
Na svém projektu spolupracuje s Markétou Vinkelhoferovou z FairBio pražírny, která ji dodává kávové slupky.
Sirupy se dají použít k dochucení kávy nebo čaje, ale i některých pokrmů.
Sirupy se dají použít k dochucení kávy nebo čaje, ale i některých pokrmů.
7/15