

Tomáš Černý rozjel při lesní školce ve Velíkové u Zlína zdravou jídelnu Fair Play Zlín a dodává jídlo i do dalších školek a dětských skupin v okolí.


Vybudoval ji kvůli vlastním dětem.


Vede ji s kuchařem Járou Bonnem Hanouskem, který pracoval ve špičkových alpských zařízeních, nakonec si jej ale zpátky zavolal rodný kraj.


Jára je mezi dětmi z lesní školky tak trochu celebritou.


"Uvědomil jsem si, jak je důležité s dětmi nejen během výdeje jídla mluvit a navázat s nimi vztah. Když ve mně budou vidět kamaráda, může to změnit jejich vztah k jídlu, které nechtějí jíst," říká Jára.


"Tak co, Kačenko, ještě zub drží?" ptá se, když dává na talíř dětem krupoto a vajíčkovou roládu.


Menu odpovídá pravidlům Skutečně Zdravé Školy (rámcový program Světové zdravotnické organizace, pozn. red.).


"Znamená to, že nepoužíváme žádná dochucovadla a vaříme ze surovin od lokálních farmářů, z ekologických chovů nebo z vlastních sadů," popisuje Jára s tím, že za svůj přístup dostali od Skutečně Zdravé Školy už bronzovou a stříbrnou medaili.


V kuchyni s ním pracuje jeho sestra Míša, nadšená pekařka, a taky umělec a hudebník Jarda neboli Jazzy.


Se svým kuchařským týmem se potkává v jídelně v šest hodin ráno a začínají chystat ranní přesnídávky, obědy i odpolední svačinky jak pro velíkovské děti, tak pro dalších pět dětských skupin a mateřských školek v okolí.


"I když mě nikdy nenapadlo, že budu vařit ve školce, baví mě to. Důležité je, abych se pořád někam posouval a mohl vymýšlet, nezůstal stát na místě," říká s tím, že jej občas kontaktují z různých gurmánských sfér s žádostí o pomoc či spolupráci - od zástupu šéfkuchaře v restauraci přes vymýšlení konceptu po kuchařské show nebo školení kuchařek z jiných jídelen.


Součástí jejich konceptu je také snaha o nulový odpad.


"Každý den připravím přehled, kolik jídel je třeba uvařit, a podle něj se nachystají suroviny," říká Tomáš.


Děti mají na výběr z vegetariánského i masového jídla.


Kromě vaření je Járovou vášní hudba. Ta z něj dělá celebritu na místních kulturních akcích, kde pod svou značkou jako kuchař Jára beatboxuje a do toho dětem chystá jídlo.


"Jsem kuchař a moc často vařím, baví mě vařit, a proto se daří. Cukety a pórek, zvyšuju to skóre, mrkev, zelí, morek, vařím to vestoje. Svíčková a candát, musím si to zandat," beatboxoval například na Fryštáckém malém světě, kde mu děti málem porazily stůl.


"Kromě vaření byl můj sen být nejlepší beatboxer v Česku nebo s těmi nejlepšími pracovat. A to se mi taky splnilo," říká Jára, který na svých vystoupeních spolupracuje s beatboxerem zvaným PJ, který už dvakrát vyhrál mistrovství České republiky v beatboxu.


Stejně jako vaření, hudba jej bavila odmalička, svá první vystoupení dělal v dnes už zaniklém Bamboo klubu ve Zlíně. "Prostě jsme jen tak blbli," směje se s tím, že už teď ale bude muset jít, protože s Tomášem musí probrat, co budou vařit následující týden.
14/24




