

"Knedlík lepší nežli květina," zní japonské přísloví, jímž se inspirovali tvůrci menu restaurace v českém národním pavilonu na EXPO 2025 v japonské Ósace.


Bao buns jsou asijské nadýchané bulky z kynutého těsta, které se připravují na páře. S českou kuchyní skvěle ladí.


"Svatá trojice" restaurace v českém pavilonu na EXPO.


Menu navrhl kulinářský kurátor a šéfkuchař Tomáš Reger tak, aby představilo pestrost a kvalitu českých receptur. "Zadáním bylo vytvořit koncept, který představí českou národní kuchyni, aby zároveň fungovala pro japonské zákazníky a využila i potenciál pavilonu. Ten dokáže nalákat velké množství zákazníků," uvedl šéfkuchař.


Předkrmy rovněž zahrnou českou klasiku - zavináč ze pstruha s typickou kyselou chutí...


... nebo domácí tlačenka podávaná s cibulí a octem.


Domácí kuchyně se přizpůsobí asijským návštěvníkům, svou tradiční chuť si ale zachová.


Návštěvníci světové výstavy EXPO ochutnají i buchtičky se šódo...


"Na chodu kuchyně českého pavilonu se budou podílet špičky z Asociace kuchařů a cukrářů České republiky, včetně mladých talentů i zkušených mistrů svého řemesla. Zajímavostí projektu je zapojení takzvané staré gardy - kuchařů, jejichž tradice a receptury sahají až k menu československého pavilonu na EXPO 1970 v Ósace," uvedl Petr Brož, jednatel společnosti GASTRO INVEST INTERNACIONAL.


Tlačenka - servírovat se bude jinak než v klasických českých hospodách.


Knedlíky budou i nasladko.


Provozovatelé restaurace plánují při plné kapacitě vydat až 2 tisíce porcí jídla a 5 tisíc piv denně.


Vizualizace restaurace v českém pavilonu na světové výstavě EXPO...
5/17

