Chov šneků se rozjíždí se začátkem jara. Je třeba je každý den krmit a zalévat vodou, nikoli proto, aby dobře rostli, ale proto, aby se mohli hladce přesouvat za potravou. Dostávají také vápník, aby měli pevnou ulitu, pochutnávají si na slunečnicích či pšenici.Šnečí farma v Praze 8 Love Snails je největší v republice, každoročně vyprodukuje 30 tun šneků, což jsou asi 2 miliony kusů.Šnekům se v kotcích vytváří vlhké prostředí, bez vody strádají, protože na suchém podkladu mají problém dostat se k potravě. Helix Aspersa Maxima (šnek jedlý velký). Zatímco zahradní šnek se rozmnožuje nanejvýš třikrát do roka a snáší 30 až 60 vajíček, africký šnek snáší třikrát za dva měsíce 120–200 vajec. Helix Aspersa Maxima se chová pro kulinářské účely a společně se svým kolegou, hlemýžděm Helix Aspersa Müller, patří celosvětově k nejoblíbenějšímu druhu jedlých šneků.Páření šneků. Hlemýžď se rodí jen mužského rodu, když dospěje, stane se z něj oboupohlavní hermafrodit. Helix Aspersa Maxima dosahuje pohlavní zralosti již za 6 měsíců.Majitel farmy Roman Khusnutdinov říká, že šnečí maso je zdravé a výživné, obsahuje pouze 60 kalorií na 100 gramů a vysoce kvalitní proteiny, naopak je prakticky bez cholesterolu, má velmi nízký podíl tuku. Na farmě v Čimicích se chovají dva druhy šneků, Helix Aspersa Müller a Helix Aspersa Maxima,  kteří mají vysokou a kvalitní produkci kaviáru, velmi chutná játra a jsou adaptabilní na středoevropské klimatické podmínky.K tomu, aby šneci prospívali, je třeba kromě vysoké vlhkosti i optimální teplota, přísná hygiena, protože i chov šneků mohou zasáhnout onemocnění, kvalitní strava a sluneční paprsky.Zhruba deset dní trvá proces přípravy šneků ke konzumaci. Je třeba je zbavit vnitřností, ulity a slizu, což je časově velmi náročné.Šneci se na konci sezony sbírají do síťových sáčků. Uchovávají se v hibernovaném stavu v síťkách v chladírenském voze. Když přijde čas, přemístí se ze sítí do kotců, kde se probudí.Hlemýždí sběr. Čeští šneci jsou na zahraničním trhu cenění, a tím pádem také dražší, šneci, kteří se dovážejí z ciziny na český trh, jsou levnější, ale i méně kvalitní.Asi neznámější úprava šneků je  po burgundsku – s česnekem a bylinkovým máslem. Existuje však mnoho dalších delikates, například šnečí kaviár, játra či paštika. Dají se kombinovat i s lanýži či medvědím česnekem.
NaN/13