

Chov šneků se rozjíždí se začátkem jara. Je třeba je každý den krmit a zalévat vodou, nikoli proto, aby dobře rostli, ale proto, aby se mohli hladce přesouvat za potravou. Dostávají také vápník, aby měli pevnou ulitu, pochutnávají si na slunečnicích či pšenici.


Šnečí farma v Praze 8 Love Snails je největší v republice, každoročně vyprodukuje 30 tun šneků, což jsou asi 2 miliony kusů.


Šnekům se v kotcích vytváří vlhké prostředí, bez vody strádají, protože na suchém podkladu mají problém dostat se k potravě.


Helix Aspersa Maxima (šnek jedlý velký). Zatímco zahradní šnek se rozmnožuje nanejvýš třikrát do roka a snáší 30 až 60 vajíček, africký šnek snáší třikrát za dva měsíce 120–200 vajec.


Helix Aspersa Maxima se chová pro kulinářské účely a společně se svým kolegou, hlemýžděm Helix Aspersa Müller, patří celosvětově k nejoblíbenějšímu druhu jedlých šneků.


Páření šneků. Hlemýžď se rodí jen mužského rodu, když dospěje, stane se z něj oboupohlavní hermafrodit. Helix Aspersa Maxima dosahuje pohlavní zralosti již za 6 měsíců.


Majitel farmy Roman Khusnutdinov říká, že šnečí maso je zdravé a výživné, obsahuje pouze 60 kalorií na 100 gramů a vysoce kvalitní proteiny, naopak je prakticky bez cholesterolu, má velmi nízký podíl tuku.


Na farmě v Čimicích se chovají dva druhy šneků, Helix Aspersa Müller a Helix Aspersa Maxima, kteří mají vysokou a kvalitní produkci kaviáru, velmi chutná játra a jsou adaptabilní na středoevropské klimatické podmínky.


K tomu, aby šneci prospívali, je třeba kromě vysoké vlhkosti i optimální teplota, přísná hygiena, protože i chov šneků mohou zasáhnout onemocnění, kvalitní strava a sluneční paprsky.


Zhruba deset dní trvá proces přípravy šneků ke konzumaci. Je třeba je zbavit vnitřností, ulity a slizu, což je časově velmi náročné.


Šneci se na konci sezony sbírají do síťových sáčků. Uchovávají se v hibernovaném stavu v síťkách v chladírenském voze. Když přijde čas, přemístí se ze sítí do kotců, kde se probudí.


Hlemýždí sběr. Čeští šneci jsou na zahraničním trhu cenění, a tím pádem také dražší, šneci, kteří se dovážejí z ciziny na český trh, jsou levnější, ale i méně kvalitní.


Asi neznámější úprava šneků je po burgundsku – s česnekem a bylinkovým máslem. Existuje však mnoho dalších delikates, například šnečí kaviár, játra či paštika. Dají se kombinovat i s lanýži či medvědím česnekem.
2/13

