Menší dům v Praze si pořídil architekt a designér pro ubytování svých přátel a na dlouhodobé pronájmy. Prostor, který měl více úrovní a velikost 120 metrů čtverečních, chtěl za pomocí studia BY architects rozdělit na více bytů dostupných k pronájmu."Nejdříve to vypadalo, že ani nemá v plánu v domě bydlet. Ale projekt zrál několik let, a když jsme započali rekonstrukci, náš klient se oženil, založil rodinu a rozhodl se nemovitost sám užívat," vysvětlují autoři návrhu Markéta Zdebská a Marek Žáček ze studia BY architects.Architekti museli už hotový návrh přizpůsobit potřebám rodině, ale zároveň zůstat u idey bytů pro více rodin, která dá v budoucnu majiteli možnost prostor pronajmout anebo využít k vícegeneračnímu bydlení."Učesali jsme poměrně komplikovanou situaci tak, aby všichni získali dostatek potřebného prostoru... Vznikly tři jednotky spojené předsíní. Dvě s vlastním minimálním zázemím – jedna garsoniéra a jeden mezonetový prostor na třech úrovních. Třetí jednotka je domovem rodiny investora," říkají architekti.Byt pro rodinu má obývací pokoj, toaletu a koupelnu, kuchyň se spižírnou a prádelnu.Z jídelny se dá velkoformátovými dveřmi vstoupit na modřínovou terasu, po schodech se člověk dostane do prvního patra."Schodiště je tvarované tak, aby sloužilo nejen jako spojnice do druhého podlaží, ale i pro výstup ven," upřesňuje Markéta Zdebská.V horním patře je ložnice s manželskou postelí, dětský pokoj a pracovna."Vzhledem k velkému převýšení neubralo ani další dělení jednotlivým prostorám na atraktivitě," říkají autoři přestavby, kteří v domě využili každý centimetr."Snažili jsme se do prostoru co nejefektivněji vměstnat úložné prostory pro plnohodnotné bydlení."Spaní pro dítě je na podestě, která pozvolna přechází v pracovní stůl.V druhé části pokoje je koutek na hraní.Ve zbytku druhého patra se skrývá koupelna...... a galerie s pracovnou.Co se týče materiálů, celému interiéru dominuje březová překližka. V koupelně na stěnách a exponovaných místech je světle šedý kaučuk. Přestože návrh na přestavbu začal vznikat už v roce 2014, realizaci architekti dokončili teprve loni. "Výsledku předcházela spousta práce, investic, důvěry, trpělivosti a neutuchající optimismus na všech stranách."