Menší dům v Praze si pořídil architekt a designér pro ubytování svých přátel a na dlouhodobé pronájmy. Prostor, který měl více úrovní a velikost 120 metrů čtverečních, chtěl za pomocí studia BY architects rozdělit na více bytů dostupných k pronájmu.
Menší dům v Praze si pořídil architekt a designér pro ubytování svých přátel a na dlouhodobé pronájmy. Prostor, který měl více úrovní a velikost 120 metrů čtverečních, chtěl za pomocí studia BY architects rozdělit na více bytů dostupných k pronájmu.
"Nejdříve to vypadalo, že ani nemá v plánu v domě bydlet. Ale projekt zrál několik let, a když jsme započali rekonstrukci, náš klient se oženil, založil rodinu a rozhodl se nemovitost sám užívat," vysvětlují autoři návrhu Markéta Zdebská a Marek Žáček ze studia BY architects.
"Nejdříve to vypadalo, že ani nemá v plánu v domě bydlet. Ale projekt zrál několik let, a když jsme započali rekonstrukci, náš klient se oženil, založil rodinu a rozhodl se nemovitost sám užívat," vysvětlují autoři návrhu Markéta Zdebská a Marek Žáček ze studia BY architects.
Architekti museli už hotový návrh přizpůsobit potřebám rodině, ale zároveň zůstat u idey bytů pro více rodin, která dá v budoucnu majiteli možnost prostor pronajmout anebo využít k vícegeneračnímu bydlení.
Architekti museli už hotový návrh přizpůsobit potřebám rodině, ale zároveň zůstat u idey bytů pro více rodin, která dá v budoucnu majiteli možnost prostor pronajmout anebo využít k vícegeneračnímu bydlení.
"Učesali jsme poměrně komplikovanou situaci tak, aby všichni získali dostatek potřebného prostoru... Vznikly tři jednotky spojené předsíní. Dvě s vlastním minimálním zázemím – jedna garsoniéra a jeden mezonetový prostor na třech úrovních. Třetí jednotka je domovem rodiny investora," říkají architekti.
"Učesali jsme poměrně komplikovanou situaci tak, aby všichni získali dostatek potřebného prostoru... Vznikly tři jednotky spojené předsíní. Dvě s vlastním minimálním zázemím – jedna garsoniéra a jeden mezonetový prostor na třech úrovních. Třetí jednotka je domovem rodiny investora," říkají architekti.
Byt pro rodinu má obývací pokoj, toaletu a koupelnu, kuchyň se spižírnou a prádelnu.
Byt pro rodinu má obývací pokoj, toaletu a koupelnu, kuchyň se spižírnou a prádelnu.
Z jídelny se dá velkoformátovými dveřmi vstoupit na modřínovou terasu, po schodech se člověk dostane do prvního patra.
Z jídelny se dá velkoformátovými dveřmi vstoupit na modřínovou terasu, po schodech se člověk dostane do prvního patra.
"Schodiště je tvarované tak, aby sloužilo nejen jako spojnice do druhého podlaží, ale i pro výstup ven," upřesňuje Markéta Zdebská.
"Schodiště je tvarované tak, aby sloužilo nejen jako spojnice do druhého podlaží, ale i pro výstup ven," upřesňuje Markéta Zdebská.
V horním patře je ložnice s manželskou postelí, dětský pokoj a pracovna.
V horním patře je ložnice s manželskou postelí, dětský pokoj a pracovna.
"Vzhledem k velkému převýšení neubralo ani další dělení jednotlivým prostorám na atraktivitě," říkají autoři přestavby, kteří v domě využili každý centimetr.
"Vzhledem k velkému převýšení neubralo ani další dělení jednotlivým prostorám na atraktivitě," říkají autoři přestavby, kteří v domě využili každý centimetr.
"Snažili jsme se do prostoru co nejefektivněji vměstnat úložné prostory pro plnohodnotné bydlení."
"Snažili jsme se do prostoru co nejefektivněji vměstnat úložné prostory pro plnohodnotné bydlení."
Spaní pro dítě je na podestě, která pozvolna přechází v pracovní stůl.
Spaní pro dítě je na podestě, která pozvolna přechází v pracovní stůl.
Co se týče materiálů, celému interiéru dominuje březová překližka. V koupelně na stěnách a exponovaných místech je světle šedý kaučuk. Přestože návrh na přestavbu začal vznikat už v roce 2014, realizaci architekti dokončili teprve loni. "Výsledku předcházela spousta práce, investic, důvěry, trpělivosti a neutuchající optimismus na všech stranách."
Co se týče materiálů, celému interiéru dominuje březová překližka. V koupelně na stěnách a exponovaných místech je světle šedý kaučuk. Přestože návrh na přestavbu začal vznikat už v roce 2014, realizaci architekti dokončili teprve loni. "Výsledku předcházela spousta práce, investic, důvěry, trpělivosti a neutuchající optimismus na všech stranách."
1/15