Zavřít
#MirkaStudio

#MirkaStudio

Nejnovější články na Seznamu na téma #MirkaStudio
  • #MirkaStudio

    Luxusní a předražená dubajská čokoláda. Trend sociálních sítí si můžete vyrobit doma a levně

    Před 9 měsíci
    🍫 DUBAJSKÁ ČOKOLÁDA 🍫 #recept 🥹 Neodolala jsem a pustila se do natáčení receptu s je to bombaaa 💣❤️ Zkuste také 🙏 Recept: 300 g kataifí vlasového těsta 20 g tahini pasty /sezamová pasta/ 350 g pistáciového krému 40 g drcených pistácií 250 g 60% čokolády Postup: Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, nesmí pálit /ideálně na 28 C/ a vylijeme čokoládovou formu. Dobře vyklepneme čokoládu a formu očistíme. Necháme ztuhnout. Kataifí je těsto v podobě jemných vlasových nudlí, ze kterého se vyrábí tradiční druh řecké baklavy. Kataifí nakrájíme na menší kousky a opražíme na pánvi do zlatova. Vysypeme do mísy a přidáme tahini pastu, pistáciový krém a drcené pistácie. Náplň rozetřeme do formy se zatuhlou čokoládou asi 2 mm pod okraj. Celou formu zatřeme opět čokoládou. Necháme ztuhnout a vyklopíme z formy. S čokoládou si můžeme vyhrát, ozdobit dle vlastní fantazie a vyrobit velmi atraktivní dárek. Pistáciový krém Recept: 150 g pistácií 150 g loupaných mandlí 140 g moučkového cukru 150 g bílé čokolády 200 g Olej z vlašských ořechů 1 g mleté vanilky Postup: Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, nepřehříváme! Do mixéru nasypeme všechny suroviny, nalijeme olej a rozpuštěnou čokoládu a vymixujeme do hladkého krému. Krém má trvanlivost 3 - 4 týdny, neboť je bez konzervantů. Tip: Mandle mohou být nahrazeny kompletně pistáciemi.
     Komentáře
  • #MirkaStudio

    Lehounký a delikátní. Upečte si tříkrálový dort

    Před 1 rokem
    Postup: Vymažeme a vysypeme si dortovou formu (26 cm průměr). Mletý mák, mouku a kypřící prášek promícháme. Žloutky, nastrouhanou citronovou kůru, vanilku a máslo vyšleháme. Vmícháme sypkou směs. Bílky vyšleháme s cukrem a solí, které pak vmícháme do žloutkové hmoty. Těsto rozetřeme do formy a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 C asi 30 minut. Smetanu ušleháme s cukrem a vanilkou do pevného krému. Z višní slijeme šťávu a vmícháme vanilkový pudink a provaříme. Necháme vychladnout. Vychladlý korpus rozřízneme na dvakrát. Na spodní plátek natřeme višňovou náplň, na ní část šlehačky, přiložíme plátek korpusu a potřeme opět šlehačkou /můžeme pokapat griotkou/. Celý dort omažeme šlehačkou. Do dortu můžeme vložit utajenou „minci“, třeba mandli nebo vlašské ořechy. Marcipán rozpracujeme a rozválíme asi na 4 mm. Dort potáhneme a začistíme. Můžeme dozdobit. Recept: 100 g hladké mouky 150 g mletého máku 150 g cukru 50 g másla 3 vejce Sůl Nastrouhanou citronovou kůru ½ kypřícího prášku Griotka – nepovinná 600 g smetany ke šlehání 50 g moučkového cukru 2 g vanilky 200 g kompotovaných višní 10 g vanilkového pudinku 500 g marcipánu Trochu kakaového prášku
     Komentáře
  • #MirkaStudio

    Pařížské trubičky na Vánoce nesmí chybět

    Před 1 rokem
    RECEPT: 110 g vajec 110 g moučkového cukru 55 g hladké mouky 1 g mleté vanilky 2 g jemně nastrouhané citronové kůry pistácie 100 g mléčné čokolády 60 ml smetany ke šlehání 30 g másla Vyšleháme vejce s cukrem, přidáme vanilku a nastrouhanou kůru. Do vyšlehaných vajec vmícháme prosátou mouku. Na vymazaný a vysypaný plech stříkáme malé placičky, které posypeme strouhanými pistáciemi. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 5–6 minut. Horké placičky stáčíme přes tyčku o průměru 1 cm. Smetanu zahřejeme, přelijeme ji přes mléčnou čokoládu a mícháme až do rozpuštění. Krém necháme vychladnout, pak vyšleháme s máslem. Vychladlé trubičky plníme čokoládovým krémem. Líbí se vám mé video-recepty? 😍
     Komentáře
  • #MirkaStudio

    Mandarinkový řez: Jednoduchá, ale famózní buchta, která udělá velkou parádu

    Před 1 rokem
    Postup: Omyté mandarinky vaříme asi 2 hodiny. Pak vodu slijeme a mandarinky rozřízneme na půl, abychom vybrali pecky a mandarinky rozmixujeme. Vejce s cukrem a nastrouhanou tonkou vyšleháme a vmícháme mandlovou mouku, kypřící prášek. Nakonec vmícháme rozmixované mandarinky. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 C asi 25 minut. Forma průměr asi 15 cm. Mascarpone, cukr, smetanu ke šlehání, vodu z pomerančových květů a nastrouhanou kůru vyšleháme. Krémem omažeme dortík a dozdobíme dle vlastní fantasie. Recept: 200 g mandarinek celých (včetně kůry) 3 vejce 100 g cukru 130 g mandlové mouky 1 g nastrouhané tonky 5 g kypřícího prášku do pečení 500 g mascarpone 100 g moučkového cukru 200 g smetany ke šlehání 2 polévkové lžíce vody z pomerančových květů Nastrouhanou kůru z 1 mandarinky
     Komentáře
  • #MirkaStudio

    Domino kostky pro milovníky marcipánu

    Před 1 rokem
    Domino kostky jako luxusní dortíčky na vánoční stůl. Recept: 120 g hladké mouky 120 g krupicového cukru 10 g kypřícího prášku do pečiva 5 g perníkového koření 2 g soli 4 vejce 500 g brusinek 10 g pektinu ½ strouhané fazole tonka 2 g muškátového květu 1 špetka chilli nastrouhanou kůru z jednoho pomeranče 200 g marcipánu 700 g hořké čokoládové polevy Postup: Vejce vyklepneme do kotlíku, přidáme cukr a vyšleháme. Do vyšlehané pěny prosejeme mouku, kakaový prášek, kypřicí prášek, sůl a perníkové koření. Důkladně promícháme, těsto je trochu tužší než klasický piškot. Hmotu rozetřeme na plech, který je namazaný a vysypaný. Pečeme na 190 °C asi 8 minut. Po upečení necháme vychladnout. V hrnci rozvaříme brusinky s cukrem a pektinem, přisypeme koření, nastrouhanou kůru a krátce povaříme. Směs necháme vychladnout, dokud mírně nezhoustne. Korpus obrátíme a sloupneme pečicí papír. Na plát rozetřeme ovocnou náplň a necháme ztuhnout. Marcipán rozválíme na velikost plechu a položíme na želé. Poté nakrájíme na kostky asi 2 x 2 cm. Čokoládu ve vodní lázni rozpustíme. Poté do ní kostky zcela ponoříme a necháme ztuhnout.
     Komentáře
  • #MirkaStudio

    Sváteční paštika, kterou si zamiluje každý!

    Před 1 rokem
    Postup: Vařené kaštany a brusinky hrubě pokrájíme. Na pánvi s první částí másla orestujeme. Na druhým kousku másla necháme nakrájený česnek zpěnit a přidáme nakrájená očištěná játra. Přidáme rozmarýn. Restujeme asi 10 minut. Přidáme madeiru a necháme zredukovat. Třetí část másla rozpustíme se smetanou. Osolíme a opepříme. Přidáme k játrové směsi a vše do hladka vymixujeme. Na závěr vmícháme kaštany a brusinky. Paštiku dáme do skleniček, které máme umyté. Poslední máslo rozpustíme a zalijeme každou paštiku trochou másla, případně dozdobíme snítkou rozmarýnu a brusinkami. Uzavřeme skleničky. Recept: 200 g kaštanů 100 g sušených brusinek 300 g másla /40 g, 50 g, 60 g, 150 g/ 600 g drůbežích jater /králičí jsou též výborné/ 4 stroužky česneku 4 – 5 větviček rozmarýnu 100 ml madeiry nebo 80 ml koňaku 120 g smetany ke šlehání 15 g soli Pepř dle chuti
     Komentáře
  • #MirkaStudio

    Vanilkové rohlíčky s rumovým trikem

    Před 2 roky
    Věřte mi, že takové rohlíčky nikdo nemá. Vyzkoušejte jeden z mých triků, díky kterým se budou nádherně rozplývat. Recept na vanilkové rohlíčky 225 g másla 250 g hladké mouky 150 g vlašských ořechů nebo lískových oříšků 80 g moučkového cukru špetka soli 4 g vanilky Jemně nastrouhaná kůra z půlky citronu Rum Moučkový cukr s vanilkou Postup: Máslo s cukrem, solí a vanilkou utřeme, pak vmícháme prosátou mouku a ořechy. Zabalíme a dáme vychladit. Z vychlazeného těsta tvarujeme rohlíčky a pečeme v rozpálené troubě na 170°C asi 7 – 10 minut, ihned po vytažení postříkáme rumem v rozprašovači a obalíme v moučkovém cukru s vanilkou.
     Komentáře
  • #MirkaStudio

    Perník plněný marcipánem pro milovníky Vánoc

    Před 2 roky
    Recept: 80 g cukru krupice 85 g medu 10 g meruňkového džemu 30 g vajec 160 g hladké mouky 100 g žitné mouky 55 g vody 4 g perníkového koření 0,5 g kyseliny citronové 0,5 g jedlé sody 5 g kypřícího prášku do pečiva 100 g švestkových povidel 300 g domácího marcipánu Vejce na potření Mandle na ozdobu Postup: Cukr, med, meruňkový džem, kyselinu citronovou a vodu svaříme, až je cukr rozpuštěný. Do kotlíku prosijeme mouku a sodu, perníkové koření, kypřicí prášek. V chladném medovém rozvaru rozmícháme vejce a směs vlijeme do sypké směsi. A zaděláme těsto. Necháme odpočinout asi 30 minut. Poté těsto rozválíme na obdélník asi 4–5 mm silný a rozkrájíme na pruhy 8 cm široké. Pruh potřeme švestkovými povidly a po celé délce položíme hranolky 1x1 cm a zabalíme do roličky. Tu potřeme vejcem a obalíme v mandlích. Pečeme v rozpálené troubě na 170 °C asi 20 minut. Můžeme nakrájet na kousky, které dáme uležet anebo můžeme polít čokoládou.
     Komentáře
  • #MirkaStudio

    Kakaové třené cukroví, které vás nadchne!

    Před 2 roky
    RECEPT: 60 g moučkového cukru 200 g hladké mouky 160 g másla 20 g kakaového prášku 1 žloutek Jemně nastrouhaná pomerančová kůra z půlky pomeranče Meruňkový džem čokoláda Postup: Máslo, cukr, žloutek a nastrouhanou pomerančovou kůru utřeme do pěny a s kakaem vmícháme prosátou a nahřátou mouku (na 35° C). Mouku nahříváme, aby nám hmota netuhla příliš rychle. Těžko se pak stříká. Stříkáme cukrářským sáčkem tvary, které pečeme při 170° C asi 7–10 minut. Vychladlé pečivo plníme meruňkovým džemem. Polijeme rozpuštěnou čokoládou a ozdobíme.
     Komentáře
  • #MirkaStudio

    Vánoční likér, který si zamilujete

    Před 2 roky
    Omytou mandarinkovou kůru nakrájíme a dáme do lahve, přidáme všechno koření a zalijeme rumem, brandy a dolijeme cukrovým rozvarem. Likér je ideálně ke konzumaci po dvou měsících odležení. Recept: 6 hřebíčků 1 celá skořice ½ muškátového oříšku 60 g mandarinkové kůry 1 vanilka 250 g hnědého a krupicového cukru 125 g vody 650 ml brandy 100 ml rumu
     Komentáře
  • #MirkaStudio

    Snídaně jak se patří: Anglické muffiny jsou skvělé s vajíčkem i marmeládou

    Před 3 roky
    Máme tady naprostou lahůdku, a jednoduchou! Na snídani si uděláme anglické muffiny. RECEPT: 380 g hladké mouky, 250 g mléka, 6 g sušeného droždí, 5 g soli, 30 g cukru, 30 g rozpuštěného másla, kukuřičná mouka.
     Komentáře
  • #MirkaStudio

    Není nad domácí citrónový krém

    Před 3 roky
    Není nad domácí Lemon curd! Ten se nám hodí všude anebo třeba na lžičku. Recept: 500 g krupicového cukru, 15 g nastrouhané citronové kůry, 250 ml citronové šťávy, 170 g másla, 9 žloutků, 5 vajec.
     Komentáře
  • #MirkaStudio

    Domácí tofínky neboli Stroopwafel

    Před 3 roky
    Domácí TOFÍNKY! Dnes si ukážeme, jak na tuhle holandskou specialitku. Hodně z vás je miluje! Ano jsou to tofínky! Recept: 240 g hladké mouky, 95 g cukru, 80 g másla, 1 vejce, 1 špetka soli, 1 špetka skořice, 500 g cukru, 75 ml smetany na šlehání, 75 g javorového sirupu /medu/, 2 g mleté skořice, 225 g másla
     Komentáře
  • #MirkaStudio

    Brioška podle Mirky! Jednoduchá a lahodná

    Před 3 roky
    Dnes si upečeme nádhernou, lahodnou a nadýchanou briošku. Není to nic těžkého a zvládne to každý! Tak hurá pustíme se do toho. Recept: 250 ml mléka 10 g sušeného droždí 500 g hladké mouky 60 g cukru 1 vejce 8 g soli 70 g másla Žloutek rozšlehaný s lžící smetany na potření
     Komentáře
  • #MirkaStudio

    Velikonoční Muffinky podle Mirky

    Před 3 roky
    175 g hladké celozrnné mouky, 20 g namletých lískových oříšků, 70 g cukru, 6 g kypřícího prášku, 1 vejce, Špetku vanilky, Špetku soli, 30 g oleje z pražených lískových oříšků, Nastrouhanou kůru z poloviny citronu, 115 ml mléka, 18 malin, 30 g lískových ořechů. Máslový krém: 100 g bílky, 225 g cukr krupice, 50 g vody, Špetka soli, 250 g másla, Vanilku, 15 ml malinového likéru, Marcipán na modelování
     Komentáře
  • #MirkaStudio

    Čokoládový mazanec podle Mirky van gils Slavíkové

    Před 3 roky
    Dnes to bude netradiční! Čokoláda do mazance, to je tedy extra odvaha, ale věřte mi, je to skvělá alternativa a ideální pro milovníky čokolády. Děkuji všem, kteří video přeposílají ostatním. Recept: 200 ml mléka 1 sáček sušeného droždí 400 g hladké mouky 100 g kakaového prášku 150 g cukru 1 vanilka 80 g jemně nakrájené kandované pomerančové kůry 4 žloutky 8 g soli 70 g másla 200 g bílé čokolády na hrubo nasekané Žloutek rozšlehaný s lžící smetany na potření Mandle loupané nakrájené Postup: Ve vlažném mléce namočíme sušené droždí. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl a cukr a promícháme. Žloutky vmícháme do mléka, směs nalijeme do důlku v mouce a zaděláme těsto. Do zadělaného těsta vmícháme měkké máslo – nesmí být rozpuštěné! Pak zakryjeme folií a necháme kynout. Těsto necháme alespoň dvakrát vykynout. Z vykynutého těsta vypracujeme bochánek, který necháme ještě kynout na namazaném plechu. Asi po 40 minutách potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi. Pak mazanec nařízneme do kříže a opět necháme vykynout. Vykynutý mazanec pečeme v rozpálené troubě na 190 °C. Po 15 minutách snížíme teplotu na 180 °C a dopékáme asi 30 minut. Máme-li mazanec vysoký, pak pečeme déle a naopak.
     Komentáře
  • #MirkaStudio

    Pečivo ideální na svačinu takzvané ubrouskové!

    Před 3 roky
    Tohle pečivo si dělám moc ráda! Je totiž ideální na spojení se šunkou, sýrečkem, máslíčkem, a máme dokonalou svačinu Recept: 500 g špaldové celozrnné hladké mouky 380 g vlažné vody 10 g sušeného droždí 8 g soli 2–3 polévkové lžíce olivového oleje Olej na potření Vajíčko na potření Sezamové semínko nebo parmezán na posyp
     Komentáře
  • #MirkaStudio

    Mramorová Bábovka! Recept na víkend.

    Před 3 roky
    Dneska si ukážeme mramorovou bábovku, která potěší každého. Jak na to? Více ve videu. A recept máte tady: Recept: 270 g hladké mouky, 2 g soli, 10 g kypřícího prášku na pečení, 170 g másla, 4 vejce, 200 g moučkového cukru, 120 g mléka, Vanilka, Nastrouhanou citronovou kůru, 120 g tmavé čokolády, 120 g bílé čokolády.
     Komentáře
  • #MirkaStudio

    Domácí rohlíky, které zvládne každý!

    Před 3 roky
    Upečeme si domácí rohlíky a třeba si uděláme párky v rohlíku! To musíte zkusit a nezapomeňte se podělit o recept s přáteli. Tak ať to peče! Recept: 750 g hladké mouky 15 g cukru 10 g soli 7 g sušeného droždí 30 g oleje 400 g vlažné vody.
     Komentáře
  • #MirkaStudio

    Domácí koblihy, které si zamilujete!

    Před 3 roky
    Recepty na tyto koblihy jsem musela doma opakovat už snad stokrát! Jen se otočím, je talíř prázdný. Tak to ale chceme, viďte. Dejte mi vědět, jak vám chutnají. Suroviny: 330 g hladké mouky, 80 g mléka, 3 žloutky, 1 vejce, 7 g sušeného droždí, 4 g soli, 40 g cukru, 4 g vanilkového cukru /domácí mixovaná/ Z ½ citronu nastrouhaná citronová kůra, 3 cl rumu, 80 g másla.
     Komentáře
  • #MirkaStudio

    Valentýnský recept pro radost

    Před 3 roky
    Recept na jednoduchý dezert na Valentýna. Je to taková sexy Pavlova s malinami. Zkuste jí a potěšíte. Recept: 80 g vaječného bílku, 80 g krupicového cukru, 80 g moučkového cukru, 300 g malin, 15 g cukru, 1 plátek želatiny /2 g/, 25 ml malinového likéru, nepovinné 150 g smetany ke šlehání, 100 g mascarpone, Vanilka, 20 g cukru moučka, Maliny celé na zdobení, Sušené maliny.
     Komentáře
  • #MirkaStudio

    Ideální sladký zákusk ke kávě: Oříškovo mandarinkové řezy

    Před 3 roky
    Tento vánoční recept si zamilujete! Zde recept: 150 g hladké mouky, 100 g másla, 50 g moučkového cukru, Vanilka, Špetku soli, 1 žloutek, z jedné mandarinky nastrouhaná kůra, 200 g lískových oříšků na hrubo nasekané, 200 g mandlí na hrubo nasekané, 50 g medu, 250 g mandarinkové marmelády.Nastrouhaná kůra ze dvou mandarinek 250 g čokolády.
     Komentáře
  • #MirkaStudio

    Žloutkové řezy podle Mirky

    Před 3 roky
    Tyto řezy si oblíbíte! Jaké cukroví plánujete péct? Recept: 500 – 600 g lineckého těsta, 250 g másla, 50 g moučkového cukru, 150 g na hrubo strouhané ořechy, 150 g hladké mouky, 10 ml rumu, Nastrouhaná kůra z 1 citronu, 7 ks bílků 200 g cukru, 120 g brusinkového nebo rybízového džemu, 7 ks žloutků, 300 g moučkového cukru, 15 g rumu.
     Komentáře
  • #MirkaStudio

    Recept na známé kávové zrno podle Mirky

    Před 3 roky
    Znáte Kávové zrna? Kdo je miluje? Koukněte na nový recept. Přesný popis najdete na konci videa. Suroviny zde: Recept: 200 g smetany ke šlehání 35% 180 g hořké čokolády 65% Figaro 30 g máslo 20 g medu 12 g mleté kávy 400 g marcipánu 300 g tmavé čokolády 30 g kakaového másla
     Komentáře
  • #MirkaStudio

    Skořice k Vánocům prostě patří! Vyzkoušejte toto netradiční cukroví

    Před 3 roky
    Máme tady další vánoční cukroví! Recept: 250 g moučkového cukru, 75 g bílků, 1 g soli, 350 g nastrouhaných vlašských ořechů, 7 g mleté skořice. Ať se vám to podaří!
     Komentáře
  • #MirkaStudio

    Italská ciabatta podle Mirky van Gils Slavíkové

    Před 4 roky
    Milujete italskou Ciabattu? Tak teď si jí můžete udělat doma! Recept najdete na konci videa. Víte o někom, komu by se recept hodil? Pošlete mu odkaz!
     Komentáře
  • #MirkaStudio

    Štafetky podle známe cukrářky Mirky!

    Před 4 roky
    Znáte je? To je taková klasika, kterou všichni milujeme. Teď si je můžete udělat doma! RECEPT najdete na konci videa. Posílejte přátelům, pokud si myslíte, že by si také dali!
     Komentáře
  • #MirkaStudio

    Metro dezert od vyhlášené cukrářky

    Před 4 roky
    Každý ho zná, ale víte, že si ho můžete udělat doma? ANO! Metro dezert recept je tady. Podrobný recept najdete na konci videa.
     Komentáře
  • #MirkaStudio

    Ochutnejte úžasnou makovou bábovku s citronem

    Před 4 roky
    Máme tady nové MirkaStudio, a to s tou nejlahodnější bábovkou! Mák a citron. Dejte jí šanci. Recept najdete na konci videa.
     Komentáře
  • #MirkaStudio

    Linecké těsto podle Mirky van Gils. Postup je překvapivě snadný!

    Před 4 roky
    Jak já dělám linecké těsto? Podívejte se na nové MirkaStudio, kde vše ukáži a vysvětlím. RECEPT: Linecké těsto - 250 g hladké mouky - 80 g moučkového cukru / nebo cukr na pečení (jemný krystal) - 1 žloutek - 130 g másla - 1 g soli - 1 citronová nastrouhaná kůra /může být i šťáva/ Postup: Máslo, žloutky, sůl, cukr, citronovou kůru napěníme. Buďme důslední. Do napěněného másla vmícháme prosátou mouku, krátce, ale důsledně. Zabalíme a necháme vychladit.
     Komentáře
  • #MirkaStudio

    Sladká odměna na konci dne: Hnětýnky podle Mirky

    Před 4 roky
    Kdo zná tento recept? Napište mi do komentářů. Kdo peče, může porovnat recept a kdo nepeče, tak doporučuji vyzkoušet. Recept hnětýnky z Malče: - 400 g hladké mouky - 200 g moučkového cukru - 1 prášek do pečiva - 300 g másla změklé - 2 žloutky - 60 ml šlehačky - 1 lžíce rumu - Vanilka - Citronová kůra nastrouhaná – může být - Čokoláda na polití Bílková glazura na zdobení - 150 g moučkového cukru - 10 g škrobu - 50 g bílku Postup: Do mísy dáme mouku a ostatní ingredience na těsto. Zaděláme těsto důkladně, ale krátce. Zabalíme do potravinářské folie a necháme odležet do druhého dne. Druhý den vyválíme těsto na sílu 5 – 8 mm a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 15 minut do zlatova. Čokoládu rozpustíme a každé vychladlé kolečko polijeme. Tip: 1:1 dávám tmavou čokoládu a moji domácí nutellu – pro lepší chuť Bílek a cukr se škrobem ve šlehači třeme do husté pěny. Glazuru rozdělíme a každou si obarvíme a dáme do zdobícího sáčku s trubičkou. Hnětýnky zdobíme dle vlastní fantasie. Necháme zaschnout do druhého dne. Recept hnětýnky z Nezdic: - 500 g hladké mouky - 7 g droždí - 40 g másla - 40 g cukru - 2 žloutky - 250 g mléka - Špetka soli Náplň: 150 g mletého máku 50 g mandlových plátků 80 g rozinek v rumu 80 g cukru 1 polévková lžíce švestkových povidel 200 ml mléka Mandle a kandované třešně na ozdobu Postup: Mouku a ostatní suroviny dime do mísy a zaděláme těsto. Pozor toto těsto bude trochu tužší. Dáme do misky a necháme odpočinout do druhého dne v lednici. Mléko s mákem svaříme až je mák hustý a přidáme ostatní suroviny, dochuťte dle vlastní chute. Dáme vychladnout. Makovou náplň je potřeba mít sladší, neboť těsto je méně sladké. Druhý den těsto rozválíme na 4 mm a vykrojíme kolečka, která potřeme rozmíchaným žloutkem se lžící šlehačky. Do středu dáme mák a přiklopíme opět kolečkem těsta a přitlačíme. Koláček potřeme žloutkem a ozdobíme mandlemi a kandovanými třešněmi. Necháme asi hodinu odpočinout a pečeme v rozpálené troubě na 180 ° asi 15 – 20 minut.
     Komentáře
  • #MirkaStudio

    Čokoládová lízátka pro děti!

    Před 4 roky
    Pojďme si připravit recept, který udělá radost nejenom dětem. Čokoládové lízátka jsou ta pravá zábava. 100 g drobně nakrájené sušené meruňky 100 g tmavé čokolády 100 g smetany na šlehání 250 g tmavé čokolády 72% na polití Barevné dekorace ke zdobení Postup: Smetanu zahřejeme a vlijeme na čokoládu. Pečlivě mícháme do rozpuštění. Do mísy dáme roztlučené müsli, na drobno nakrájené sušené meruňky a do směsi vlijeme ganache z čokolády. Důkladně promícháme a necháme asi 30 minut vychladit v lednici. Z vychlazené hmoty tvarujeme kuličky, do nichž zapíchneme tyčky a necháme ztuhnout v lednici. Tmavou čokoládu rozpustíme v páře a můžeme naředit rozpuštěným kakaovým máslem. Do vlažné, mírně chladivé čokolády namáčíme kuličky, které pak zdobíme dle vlastní fantasie.
     Komentáře
  • #MirkaStudio

    Domácí bulky na burgery

    Před 4 roky
    Léto se blíž! Co děláme, když je krásně a teplo? No přeci grilujeme. Tak to by se hodil recept na nějaké dobré pečivo. Tady ho máme! Recept na bulky ke grilování: 500 g hladké mouky 10 g sušeného droždí /nebo 20 g čerstvého/ 40 g másla 30 g cukru 11 g soli 125 g mléka 140 g vody Postup: Do vlažného mléka rozmícháme sušené droždí a necháme rozpustit. Do mísy prosijeme mouku, přidáme, cukr, sůl a vlijeme mléko s droždím a vodu a zaděláme těsto až se nám přestane lepit na mísu. Necháme vykynout, alespoň 2x srazíme a vykynuté těsto rozdělíme na 100 – 120 g kousky a zatočíme kuličky, které dáme na plech a opět necháme vykynout. Vykynuté bulky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovým semínkem. Pečeme v rozpálené troubě na 190 C asi 15 minut.
     Komentáře
  • #MirkaStudio

    Hledáte alternativu k běžné šlehačce? Zkuste si rovnou udělat karamelovou!

    Před 4 roky
    Karamel všichni milují. A co takhle karamelovou šlehačku? No jasně! Tady recept: 80 g cukru krupice 20 g medu 250 g smetany ke šlehání 100 g smetany ke šlehání na doplnění (pokud máte silnější karamel) Postup: Cukru s medem dáme na pánev a zkaramelizujeme. Neustále mícháme, aby se cukr nespálil. Smetanu ohřejeme a teplou smetanou zalijeme karamel. Provaříme až je karamel rozpuštěný. Přelijeme do misky a zakryjeme. Necháme v lednici do druhého dne. Druhý den šleháme a můžeme přiředit smetanou na šlehání, pokud se nám karamelový krém zdá silný.
     Komentáře
  • #MirkaStudio

    Pařížská šlehačka podle Mirky

    Před 4 roky
    Copak si to dneska uděláme? Ano! Pařížskou šlehačku Recept: 300 g smetany ke šlehání 15 g kakaového prášku 30 g tmavé čokolády 35 g cukru krupice Postup: Smetanu na šlehání svaříme s kakaem a cukrem. Horkou kakaovou smetanu přelijeme na čokoládu a vymícháme až do rozpuštění čokolády. Misku s pařížskou šlehačkou zakryjeme a necháme vychladit. Šleháme druhý den.
     Komentáře
  • #MirkaStudio

    Dobrota ke kávičce: Upečte si bezlepkový datlový dortík

    Před 4 roky
    Datle já můžu. A co třeba jako dort? No jasně, a bezlepkový! Recept: 180 g vypeckovaných a nakrájených datlí, 140 g kaštanové mouky, ½ kypřícího prášku do pečiva, 3 vejce, 60 g másla, 50 g cukru krupice, 150 g vlašských ořechů, vanilka, nastrouhaná kůra z pomeranče, skořice, sůl. Postup: Vejce s cukrem, máslem, skořicí, vanilkou, nastrouhanou kůrou a solí vyšleháme. Do vyšlehané hmoty vmícháme prosátou mouku a prášek do pečiva a ½ nadrcených vlašských ořechů. Těsto rozetřeme do formy, posypeme ½ drcených vlašských ořechů a pečeme v rozehřáté troubě na 170 °C asi 40 minut.
     Komentáře
  • #MirkaStudio

    Lahodné švestkové knedlíčky s marcipánem, mákem a přepuštěným máslem

    Před 4 roky
    Bramborové knedlíčky každý milujeme. Jak je dělám já si ukážeme v tomto #MirkaStudio video-receptu. Tak hurá na to! Recept: 1000 g vařených, jemně nastrouhaných brambor, 600 g bramborového škrobu, 1 jablko, 15 g soli, 50 g másla, švestky, 150 g marcipánu, mletý mák, strouhaný tvrdý tvaroh, nebo opražený nastrouhaný perník, moučkový cukr na posyp, přepuštěné máslo. Postup: Vařené brambory oloupeme a nastrouháme, necháme vychladnout a vymícháme s máslem, solí a škrobem. Jablko oloupeme, nastrouháme na jemno a vmícháme do těsta. Uválíme válec, která rozkrájíme na kolečka a do každého zabalíme vypeckovanou švestku, do které jsme vložili kousek marcipánu. Knedlíky velmi dobře uzavřeme a uválíme kouli. Vkládáme do vroucí vody. Po 2 minutách zamícháme a vyndaváme, jakmile nám vyplavou na povrch. Knedlíky posypeme a osladíme podle chuti, nakonec polijeme máslem. S těstem pracujeme krátce a rychle, aby nám nezřídlo.
     Komentáře
  • #MirkaStudio

    Lahodná a dokonalá klasika Rumbaba podle Mirky

    Před 4 roky
    Tento dezert řadím nad punčový řez. Ano, je to tak! Rum baba je lahodný a když se k němu přistoupí poctivě, chutná úžasně. Recept: 150 g hladké mouky, 5 g cukru, 2,5 g soli, 3 g sušeného droždí, 75 g vajec, 80 g mléka, 40 g másla. Sirup: 250 ml vody, 125 g cukru, nastrouhaná kůra z půlky citronu a pomeranče, vanilka, šťáva z půlky citronu, 30 ml Cointreau pomerančový likér, 45 ml rumu. Dohotovení: 250 g smetany ke šlehání, 20 g moučkového cukru, vanilka, ovoce na ozdobu. Postup: Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl a sušené droždí. Do důlku vlijeme rozmíchané máslo s vejci a mlékem a zaděláme těsto, které necháme lehce vykynout. Promícháme, dáme do sáčku a nastříkáme do vymazaných formiček. Necháme vykynout a vykynuté pečeme v rozpálené troubě při teplotě 180 °C asi 15 minut. Vodu s cukrem, vanilkou s citronovou a pomerančovou kůrou přivedeme k varu. Když je cukr rozpuštěný, tak vmícháme rum a likér. Do sirupu vložíme horké bábovičky a dobře je namočíme. Šlehačku vyšleháme s cukrem a vanilkou a dortíky s ní ozdobíme.
     Komentáře
  • #MirkaStudio

    Jemné čokoládové lanýže na tři způsoby. Udělejte si radost domácí bonboniérou

    Před 4 roky
    Milujete čokoládu stejně jako já? Ano? No tak to musíte vyzkoušet tyto úžasně lahodné čokoládové lanýže! Hurá na ně. Recept: 300 g čokolády, 250 g smetany ke šlehání, 25 g másla, 30 g medu, 2 g perníkového koření, 50 g kandované pomerančové kůry, pražené mandlové lupínky či jiné dekorační posypy. Postup: Smetanu, med a máslo zahřejeme, ale nevaříme. Pak přelijeme čokoládu a mícháme do rozpuštění. Ganache rozetřeme na plech, necháme chladit, občas promícháme až do zatuhlé konzistence. Pak rozdělíme na tři díly. Jednu část nastříkáme na plech bez dochucování. Druhou část obohatíme nasekanou kandovanou pomerančovou kůrou a do třetí části vmícháme perníkové koření. Dáme do chladničky ztuhnout. V páře za neustálého míchání rozpustíme čokoládu, nesmí být teplá. Ztuhlé lanýže namáčíme do čokolády a obalujeme v pražených mandlových lupíncích, nebo v různých dekoračních posypech. Bonbóny můžeme obalit i kakaem, ale také můžou zůstat jen polité. Po ztuhnutí klademe do papírových košíčků. PS: Lanýže vydrží v chladničce 3 týdny. Jsou bez konzervantů.
     Komentáře
  • #MirkaStudio

    Sladká dobrota, které neodoláte. Ochutnejte francouzské Paris-Brest z odpalovaného těsta

    Před 4 roky
    Francouzská delikatesa z odpalovaného těsta nesmí ve vaší kuchyni chybět. Určitě se do toho pusťte, protože ta chuť je prostě famózní! Recept: 125 ml vody, 125 ml mléka, 165 g hladké mouky, 100 g másla, 3 g soli, 250 g vajec Créme patissiere: 500 ml mléka, 6 žloutků, 1 g soli, 1 vanilka, 80 g cukru krupice, 30 g hladké mouky, 30 g maizeny nebo kukuřičného škrobu, 20 g másla Pistáciový krém: 150 g pistácií, 150 g cukru krupice, 150 g bílé čokolády, 30 g mandlového oleje Krém mušelín: 500 g créme patissiere, 350 g měkkého másla, 250 g pistáciového krému Pistáciová drobenka: 75 g pistácií, 50 g hladké mouky, 50 g cukru krupice, 30 g měkkého másla Karamelový krém: 100 g cukru krupice, 50 g másla, 50 g smetany ke šlehání, 1 polévková lžíce medu, moučkový cukr Pistácie na ozdobu Postup: Vodu a mléko se solí a máslem přivedeme k varu. Mimo sporák vsypeme mouku a promícháme, pak hmotu vrátíme na plotýnku a provaříme. Provařenou hmotu necháme vychladnout a po jednom vmícháme vejce. Vložíme do sáčku s hladkou trubičkou a na pečící papír nastříkáme věnečky o průměru asi 8 cm. Věnečky posypeme pistáciovou drobenkou. Pečeme v rozpálené troubě na 200 °C prvních 10 minut, pak snížíme teplotu na 170 °C a dopékáme asi 30 – 40 minut. Créme patissiere Do rendlíku dáme asi ¾ mléka a zahřejeme pod bod varu. V misce důkladně promícháme ¼ mléka se solí, vanilkou, žloutky, moukou, maizenou a cukrem. Zalijeme částí horkého mléka, promícháme a vlijeme zpět vše do rendlíku a provaříme za neustálého míchání. Máslem potřeme uvařený krém a necháme vychladit na pokojovou teplotu. Pak ho s máslem a pistáciovým krémem vyšleháme. Dáme do sáčku s jemně řezanou trubičkou. Karamelový krém: Cukr se lžící medu necháme zkaramelizovat, zalijeme teplou smetanou a přidáme máslo. Karamel vymixujeme a necháme zchladnout. Dáme do sáčku s malou hladkou trubičkou. Pistáciová drobenka: Pistácie s moukou a cukrem vymixujeme a promícháme s máslem na drobenku. Dohotovení: Věnečky rozřízneme a po obvodě vlnovkou nastříkáme pistáciový mušelínový krém, do středu krému nastříkáme proužek karamelu a uzavřeme pistáciovým mušelínovým krémem. Přiklopíme druhou půlkou věnečku, lehce posypeme moučkovým cukrem. Po obvodě nastříkáme karamel a posypeme drcenými pistáciemi.
     Komentáře
  • #MirkaStudio

    Kokosové tartaletky s lahodným crème brûlée. Okouzlí naprosto každého

    Před 4 roky
    Kokosové tartaletky si oblíbíte! Věřte, že to zmáknete levou zadní a všichni se budou oblizovat až za ušima. Recept: Linecké těsto, 175 g máslo měkké, 100 g moučkového cukru, 300 g hladké mouky, 3 žloutky, sůl, citronová kůra. Kokosová náplň: 80 g strouhaného kokosu, 40 g cukru, 15 g piškotové strouhanky, 70 g mléka, 2 g soli, 10 g pomerančové kůry nastrouhané, 5 ml pomerančového likéru (nemusí být). Náplň Creme Brûlée: 100 g cukru krupice, 400 g smetany ke šlehání, 10 žloutků 1 vanilkový lusk.
     Komentáře
  • #MirkaStudio

    Lehoučké pohankové lívance s jahodovým sorbetem, javorovým sirupem a šlehačkou

    Před 4 roky
    Tyhle lívanečky si zamilujete. Jsou lehké na přípravu, velmi chutné a z pohankové mouky. Přidáte-li jahodový sorbet, noček šlehačky, zalijete javorovým sirupem, vznikne vám dokonalý dezert a návštěvu mile překvapíte. Tak hurá do toho! Recept: 200 g pohankové nebo špaldové mouky, 25 g tmavé, ideálně 100% čokolády, 1 vejce, 45 g hnědého cukru, 350 ml plnotučného mléka, 20 g rozpuštěného másla, 10 g jedlé sody, 1 lžička vanilkového extraktu, špetka soli, 25 g másla na smažení, 200 g smetany, 20 g moučkového cukru, 300 g mražených jahod, 20 g cukru. Postup: Čokoládu rozpustíme a mixujeme s vlažným mlékem. Přidáme vejce, cukr, vanilkový extrakt, sůl, rozpuštěné máslo a vymixujeme. Přisypeme pohankovou mouku s jedlou sodou a mixujeme do hladkého těsta. Pánev vymažeme máslem a pečeme lívanečky. Smetanu vyšleháme s moučkovým cukrem. Mražené jahody s cukrem rozmixujeme na sorbet. Na talíř naskládáme lívanečky a ozdobíme jahodovým sorbetem a šlehačkou. Můžete a nemusíte pokapat javorovým sirupem.
     Komentáře
  • #MirkaStudio

    Jemný žloutkový krém a nadýchaný piškot. Upečte cappuccinové srdíčko pro maminku

    Před 4 roky
    Naše milované maminky si zaslouží lahodný dortík. No prostě takový šálek kávy. Přeji všem maminkám to nejlepší a užijte si dnešní den s tímto receptem. Ve videu děláme poloviční dávku. Celá dávka je na klasický dort 24 cm průměr: Šálek kávy pro maminku Recept: 150 g listového těsta, joconda, 5 žloutků, 125 g mandlové mouky, 25 g moučkového cukru, 35 g hladké mouky, 25 g másla, 4 bílků, 100 g cukru krupice, 2 g soli, Na žloutkový krém: 125 g cukru, 40 g vanilkového pudinku, 4 žloutky, 1 vanilkový lusk, 500 ml mléka, 125 g másla Kávové želé: 130 g espresso kávy, 2 g jemně mleté kávy, 100 g glukozy /škrobový sirup, 150 g hnědého cukru, 20 g pektinu Kávová pěna: 60 g espresso, 100 g cukr krupice, 1 vejce, 80 g žloutků, 300 g bílé čokolády, 100 g smetany na šlehání 35%, 7 plátků želatiny (14 g), 480 g ušlehané šlehačky Kávové glazé: 80 ml espresso káva, 120 g cukru, 90 g smetany 150 g mléčné čokolády, 4 plátky želatiny (8 g), Kahlua kávový likér na prokapání Dekorace: čokoládové ozdoby, marcipánová růže Postup: Listové těsto rozválíme a vykrojíme srdíčko podle velikosti formy. Propícháme a dáme péct do rozpálené trouby na 180° C asi 20 minut. Žloutky vyšleháme s 25 g moučkového cukru, přidáme máslo. Z bílků připravíme sníh a přisypeme cukr a sůl. Obě hmoty lehce spojíme a vmícháme prosátou mandlovou a hladkou mouku. Hmotu rozetřeme na pečící papír, poprášíme moučkovým cukrem a pečeme v rozpálené troubě na 200° C asi 8 minut. Mléko dáme vařit s vanilkou. V misce rozmícháme žloutky, vanilkový pudink a cukr. Směs zalijeme horkým mlékem, vrátíme na sporák a provaříme. Hotový krém zakryjeme potravinářskou folií a necháme vychladnout. Kávu s glukózou přivedeme k varu a zasypeme hnědým cukrem, ve kterém máme rozmíchaný pektin a provaříme asi 2 minuty. Želé vlijeme do formy vyložené potravinářskou folií a dáme zmrazit. Želatinové plátky dáme namočit do studené vody. Cukr se žloutky, vejcem a kávou šleháme v páře do husté pěny. Přidáme vyždímanou želatinu a rozpustíme. Smetanu (100 g) zahřejeme, zalijeme bílou čokoládu a mícháme až do rozpuštění. Žloutkovou pěnu spojíme s rozpuštěnou bílou čokoládou. Vše dokonale vymícháme a zchladíme. Směs musí být hladká a chladná. Šlehačku ušleháme těsně pod bod došlehání a vmícháme do směsi a důkladně, opatrně vymícháme. Do studené vody namočíme želatinové plátky. Smetanu s kávou a cukrem zahřejeme až do rozpuštění cukru, pak vmícháme vyždímané plátky želatiny, přelijeme přes bílou čokoládu a mícháme do rozpuštění. Pak glazé přecedíme a necháme zchladit. Žloutkový krém vyšleháme s máslem a dáme do stříkacího sáčku s hladkou trubičkou. Dortovou formu vyložíme po obvodu folií a vložíme plátek listového těsta. Na plátek z listového těsta nastříkáme žloutkový krém a přiklopíme plátkem z jocondy, kterou potřeme kávovým likérem. Na střed dáme mražené kávové želé a celý dort zalijeme kávovou pěnou. Lehce dortem klepneme, zarovnáme, dáme zmrazit. Zmražený dort vyjmeme z formy a položíme na mřížku a přelijeme kávovým glazé. Dort můžeme dle vlastní fantazie ozdobit čokoládovými ozdobami a marcipánovými růžemi.
     Komentáře
  • #MirkaStudio

    Nadýchané máslové croissanty, které nedáte z ruky

    Před 4 roky
    Ano, je to tak! Doma lze upéct krásné a dokonalé Croissanty. Jak na to? No stačí kouknout na nové #MirkaStudio a receptura je zde: 500 g hladká mouka, 70 g cukr krupice, 8 g sůl, 25 g čerstvé droždí nebo 10 g suché, 5 žloutků, 250 g vody, 350 g máslo Postup: Z mouky, soli, žloutků, cukru, droždí a vody zaděláme těsto, které necháme asi 10 minut odpočinout. Následně ho rozválíme do čtverce tak, aby střed byl mírně vyvýšený. Do těsta zabalíme kostku másla, rozválenou do plochého čtverce a vyválíme do obdélníku asi 30 x 40 cm a složíme na 3x, jednu třetinu do středu zbylé části a druhou přeložíme přes tu jednu třetinu. Necháme odpočinout asi 10 minut v lednici. Vyvalování opakujeme 2x. Dobře zabalíme do folie a necháme v lednici do druhého dne. Druhý den těsto vyválíme, rozkrájíme na trojúhelníky, které stáčíme do croissantů. Dáme na plech a necháme kynout asi 1-2 hodiny. Nakynuté croissants jemně potřeme rozšlehaným žloutkem. Pečeme v rozpálené troubě na 180°C asi 15 minut.
     Komentáře
  • #MirkaStudio

    Krémově jemný cheesecake, který se vám bude rozplývat na jazyku

    Před 4 roky
    Máme ho tady! Tenhle recept na Cheesecake je naprosto dokonalá záležitost. Nebudu zdržovat, pusťte se do něj. Recept těsto: 300 g hladké mouky, 75 g cukru, 200 g másla, 1 vejce, 1 čajová lžička prášku do pečiva, vanilka, nastrouhaná citronová kůra, špetka soli Recept Náplň: 125 g měkkého másla, 200 g cukru, 5 vajec, 500 g tvarohu (sušší pokud možno), 200 g zakysané smetany, 200 g šlehačky, nastrouhaná kůra z citronu (můžete použít i šťávu), vanilka / tonka, 60 g vanilkového pudinku nebo kukuřičný škrob. Těsto: Máslo, cukr, vejce sůl, vanilku a citronovou kůru utřeme a zapracujeme prosátou mouku s kypřícím práškem. Necháme trochu vychladit, pak rozválíme a těstem vyložíme formu. Náplň: Máslo vyšleháme s cukrem, do kterého postupně přidáme jedno vejce po druhém. Pak vmícháme tvaroh, zakysanou smetanu, citronovou kůru, vanilku a pudink. Šlehačku ušleháme, lehce nedošlehanou vypneme a vmícháme do tvarohové náplně. Krém vylijeme na těsto do formy a tvarohový dort pečeme v předehřáté troubě při 170 ° C po dobu 1,5 hodiny. Důležitá rada od Mirky: Po maximálně 30 minutách vyjměte koláč z trouby a nařízněte jej nožem po celém obvodu od okraje asi 1 cm tak, aby došlo k přerušení povrchového napětí a dort se neroztrhl na povrchu. Po pečení může být řez otevřený a vypadat neatraktivně, ale po ochlazení zase zmizí, koláč se stane rovným a nebude vidět žádná trhlina. Dort dozdobíme ovocem podle vlastní fantazie.
     Komentáře
  • #MirkaStudio

    Dokonale jemná hrášková panna cotta s medem a lesním ovocem

    Před 4 roky
    Další díl #MirkaStudio přináší díl pro děti i dospělé! Recept: 350 g smetany ke šlehání 33%, 240 g pyré ze zeleného hrášku, 4 plátky želatiny, 120 g medu, nastrouhaná kůra z ½ limetky, ostružiny a lístky máty na ozdobu. Postup: Želatinu namočíme do studené vody. Mražený hrášek povaříme asi 10 minut, umixujeme a propasírujeme, abychom měli jemné pyré. V kastrůlku zahřejeme šlehačku, ale nevaříme. Vložíme vyždímanou želatinu a mícháme do rozpuštění. Pak vmícháme hráškové pyré a limetkovou kůru. Nalijeme do skleniček a po vychladnutí ozdobíme ostružinami a lístkem máty. Ovoce použijeme podle chuti a sezóny.
     Komentáře
  • #MirkaStudio

    Sladké mandlové matcha dortíky Financiers s krémem vonícím po růžích

    Před 4 roky
    Máte rádi matcha koření? Zkuste tento recept na Matcha Financiers. Mějte se krásně! Recept: 15 g mandlové mouky, 33 g hladké mouky, 4 g zeleného čaje matcha, 4 g kukuřičného škrobu, 110 g moučkového cukru, 110 g bílků ,70 g másla Na máslový krém s chutí růží: 240 g másla, 50 g hladké mouky, 195 g cukru krupice, 240 ml mléka, 1 vanilka, 10 g růžové vody Přepustíme máslo a prosejeme čaj, kukuřičný škrob a hladkou mouku a suchou směs smícháme s mandlovou moukou. Bílky vyšleháme s cukrem, který přidáváme na třikrát. Obě části spojíme, a teprve poté vmícháme oříškové máslo. Těsto nastříkáme do formy na financiers. Předehřejeme troubu na 180 °C a pečeme 12 minut. Krém připravíme tak, že smícháme ¾ mléka s cukrem a vanilkou a přivedeme k varu. Ve zbylé čtvrtině rozmícháme mouku a vlijeme do horkého mléka. Provaříme a necháme vychladnout. Chladný pudink vyšleháme s máslem, obojí by mělo být ve stejné, pokojové teplotě. Do nášlehu pak přidáme růžovou vodu. Můžeme lehce obarvit. Nakonec nazdobíme vychladlé financiers krémem a ozdobíme růžovými lístky.
     Komentáře
  • #MirkaStudio

    Famózní mini koblížky, které zbaštíte dřív, než stihnou vychladnout

    Před 4 roky
    Máme tady recept, který můžete zkusit i s dětmi. Zabaví vás na celé odpoledne. A výsledek? Famózní! Recept: 180 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 1/4 lžičky soli, 100 ml mléka, 30 g krystalového cukru, 30 g rozpuštěného másla, olej na smažení, džem na naplnění, nebo krystalový cukr na obalení Postup: Hladkou mouku prosejeme do mísy, přidáme cukr, sůl a kypřící prášek. Velmi dobře promícháme. Doprostřed suché směsi přidáme rozpuštěné máslo, mléko a zaděláme těsto. Dobře propracujeme a na vál lehce posypaný moukou vyklopíme těsto. Uděláme váleček o průměru 5 cm, nakrájíme špalíčky 1,5 – 2 cm široké a z nich vytvarujeme kuličky. Smažíme v nahřátém tuku do růžova. Po vytažení necháme okapat. Koblížky obalíme v cukru, nebo je naplníme džemem.
     Komentáře
  • #MirkaStudio

    Recept na měkký a vláčný chléb.

    Před 4 roky
    Tento chlebík si oblíbíte. Je sice hutnější, ale měkký a vláčný! Vydrží vám (teda pokud dřív neskončí v bříšku) delší dobu a je velmi chutný. Já ho tedy miluji. Tak dobrou chuť. Recept: 600 g hladké mouky z jednozrnky, 500 g vařených krup z jednozrnky, 12 g soli, 10 g cukru, 10 g sušeného droždí, 7 g drceného kmínu, 5 g celého kmínu, 7 g koriandru, 250 ml vody Postup: Do mísy dáme mouku a uděláme důlek. Do něj nasypeme cukr, sušené droždí a koření. Na stranu dáme sůl. Přidáme vařené kroupy, vlažnou vodu a zaděláme těsto. Pokud máme příliš suché kroupy, možná budeme muset přidat vodu. Budou-li kroupy zas moc mokré, vodu ubereme. Těsto přikryjeme a necháme v teple kynout. V průběhu jej alespoň dvakrát srazíme. Po druhém vykynutí těsto zapracujeme ,vytvoříme bochník a dáme kynout do ošatky. Znovu necháme vzejít chléb a opatrně vyklopíme na plech. Pečeme v rozpálené troubě na 240°C asi 45 – 50 minut. Chléb je upečený, když při poklepání zespodu zvoní. Příprava krup: Zrno namočíme přes noc do vody. Druhý den vodu slijeme a v čerstvé vodě vaříme do měkka. Já je mohu jen jíst jen tak, jsou velmi chutné.
     Komentáře
  • #MirkaStudio

    Florida podle Mirky van Gils Slavíkové

    Před 4 roky
    Poletíme na Floridu? No jasně! Toulky historií mě baví. Máte rádi retro recepty? Recept na dort Florida: 3 vejce, 45 g cukru krupice, 50 g hladké mouky, 25 g oleje, 1 g soli, 20 g nastrouhané citronové kůry, 250 g mléka, 36 g vanilkového pudinku na vaření, 80 g másla, 80 g cukru krupice, 1 vanilka, 300 g šlehačky, 30 g cukru moučka, 300 g meruněk, 50 g cukru krupice, 10 g másla Postup: Vejce vyšleháme s cukrem a solí do pevné pěny, pak rychle zašleháme olej a přidáme nastrouhanou kůru z citronu. Nakonec ručně vmícháme prosátou mouku. Těsto rozetřeme do formy, která má 26 cm průměr a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 20 minut. Necháme vychladnout. Vanilku a 2/3 mléka dáme vařit. V misce rozmícháme 1/3 mléka s cukrem a pudinkem. Do vroucího mléka přidáme rozmíchaný pudink a za stálého míchání provaříme. Pudink necháme vychladnout přikrytý potravinářskou folií a vyšleháme s máslem. Na pánvi s máslem necháme zkaramelizovat cukr a na karamelu orestujeme meruňky. Mimo sezonu můžeme použít i kompotované meruňky, které nerestujeme. Šlehačku s cukrem vyšleháme do pevného krému. Na korpus rozložíme meruňky, na které rozetřeme krém. Celý dort omažeme a ozdobíme šlehačkou a obsypeme praženými mandlovými lupínky.
     Komentáře
  • #MirkaStudio

    Lahodná velikonoční paštika v brioškovém těstu. Tenhle recept vám doslova učaruje

    Před 4 roky
    Co to?! Slaný recept v #MirkaStudio? Ano! Já tuhle velikonoční paštiku miluji a už si bez ní Velikonoce nedokážu představit. Je zkrátka boží a určitě ji doporučuji zkusit. Přeji krásné Velikonoce. Recept: 500 g hladké mouky, 300 g vajec, 60 g cukru, 10 g sušeného droždí, 8 g soli, 250 g másla, voda dle potřeby Náplň: 200 g libového telecího masa, 200 g vepřového masa, 100 g hovězího masa, 1 malý svazek kopřivy, 1 malý svazek petržele, 1 šalotku, česnek jarní čerstvý a nebo 4 stroužky, 2 vejce, 5 uvařených vajec, tymián, sůl, pepř, 100 g plátků anglické slaniny nebo serano šunky, hrst lístků mladého špenátu, 1 žloutek na potření, mák na posypání Postup: Den dopředu si připravíme brioškové těsto. Do mísy prosejeme hladkou mouku, do důlku dáme vejce, cukr, droždí a na okraj sůl. Zaděláme těsto. Pokud bude příliš tuhé, můžeme přilít trochu vody, ale nesmí být řídké. Po zadělání vmícháme měkké máslo (nerozpuštěné). Zadělané těsto důkladně přikryjeme potravinářskou folií a necháme přes noc v lednici. Na jemno nakrájíme oloupanou šalotku a nakrájíme nebo naškrábeme česnek. Petrželku nebo kopřivy (ideálně) nasekáme na jemno. Celou bylinkovou směs promícháme. Maso osušíme a nakrájíme na malé kousky, které rozemeleme. Přidáme sůl, pepř, bylinky a vejce. Celou směs zamícháme . Pokud je maso příliš mokré či směs se zdá mokrá, tak přidáme prosátou strouhanku, aby stáhla maso a neteklo nám při pečení. Oloupeme vajíčka, která máme vařená 7 minut, aby nám pečením nezčernala. Tedy vařená na hniličku. Špičky okrojíme, aby navazovaly žloutky. Brioškové těsto vyválíme a vyložíme formu, kterou máme vymazanou. Těsto ve formě vyložíme plátky slaniny, na ně dáme lístky špenátu. A do středu dáme první vrstvu masové směsi, na maso dáme spojená vejce. Dokonale obložíme a utlačíme masovou směs. Okraj těsta lehce okrojíme a zahneme do středu, potřeme rozšlehaným žloutkem a z části těsta upleteme cop, který položíme na střed. Necháme vykynout. Celé paté potřeme žloutkem a můžeme posypat mákem. Pečeme v rozpálené troubě na 180 C asi 45 – 60 minut – podle velikosti formy. Pokud máme teplotní sondu, pak je paté hotové, když je teplota ve středu 75 °C.
     Komentáře
  • #MirkaStudio

    Nadýchaný velikonoční bochánek s růžovými mandlemi a vodou z pomerančových květů

    Před 4 roky
    Velikonoce jsou za dveřmi a my si musíme ukázat co? No přeci bochánek neboli mazanec. Důležité je kynutí. Cukrouškové, musíte dvakrát nebo i třikrát srazit těsto a budete mít ten nejlepší bochan pod sluncem. Děkuji za sdílení a mějte se nesmírně vesmírně. Recept: 180 g mléka, 120 g másla, 60 g cukru, 500 g mouky, 10 g sušeného droždí, 1/2 tonka fazole, 4 vaječné žloutky, 7 g soli, 15 g vody z pomerančových květů, nastrouhaná kůra z půlky citronu, 150 g růžových mandlí /mandle v cukru/ Na potření: 1 žloutek, 1 polévková lžíce smetany Postup: Do mísy prosejeme mouku a přidáme sušené droždí, cukr, sůl, nastrouhanou tonku fazoli a citronovou kůru. Přidáme vlažné mléko, rozpuštěné máslo, žloutky a vodu z pomerančových květů. Těsto pečlivě zaděláme. Do zadělaného těsta vmícháme nakonec nadrcené růžové mandle. Přikryjeme a necháme vykynout (zdvojnásobí svůj objem), ale musíte ho alespoň jednou srazit. Po druhém vykynutí vypracujeme hladký bochánek a necháme znovu vykynout. Vykynutý bochánek pomažeme prošlehaným žloutkem se šlehačkou a potřeme. Povrch rozřízneme do kříže a pečeme v rozehřáté troubě na 180 °C asi 40 minut.
     Komentáře
  • #MirkaStudio

    Sladké překvapení ve skořápce: Velikonoční vajíčka plněná vaječným likérem

    Před 4 roky
    Letošní fashion je zde! Plněná a zdobená vajíčka jsou úžasný dezert a když přidáte likérek, máte i žloutek. V tomto #MirkaStudio se hlavně naučíte glazuru a zdobení. Líbí se vám recepty? Velikonoční vajíčka recept: 2 vejce, 40 g cukru krupice, 40 g hladké mouky, 10 g kakaového prášku, nastrouhaná pomerančová kůra, 150 g mléčné čokolády, 80 g šlehačky, vaječný likér, bílek, moučkový cukr, potravinářská barviva Postup: Vejce s cukrem a pomerančovou kůrou ušleháme do husté pěny. Pak lehce vmícháme prosátou mouku s kakaovým práškem. Do každé vyfouknuté a umyté vaječné skořápky stříkneme piškot. Nesmíme naplnit více než 1/3 obsahu vejce (aby se po upečení piškot do skořápky vešel). Pečeme v rozpálené troubě asi 10 minut 180 °C. Necháme vychladnout. Šlehačku zahřejeme, nevaříme. Vylijeme na čokoládu a dobře promícháme až do úplného rozpuštění. Musí vzniknout hladká hmota. Vychladlý a ještě tekutý ganache dáme do stříkacího sáčku a do každého vajíčka vstříkneme krém asi 1 cm pod okraj. Vaječný likér také dáme do sáčku a doplníme. Bílek utřeme s moučkovým cukrem do hustoty „měkkého másla“. Měla by nám vzniknout lehká, ale pevná textura. Dle našeho uvážení obarvíme a stříkáme dekorace, které usušíme na 40 °C a nebo necháme volně uschnout. Kvítkem uzavřeme vajíčko.
     Komentáře
Známá česká cukrářka Mirka van Gils Slavíková peče online nejen sladké lahůdky v domácím pečícím studiu, které vzniklo během první koronavirové karantény.
Známá česká cukrářka Mirka van Gils Slavíková peče online nejen sladké lahůdky v domácím pečícím studiu, které vzniklo během první koronavirové karantény.
Reklama