Správná strava ve druhém trimestru těhotenství
Před 3 rokyDruhý trimestr patří k těm nejpříjemnějším. Hormony se uklidnily, chuť k jídlu se ustálila a ženy si tak povětšinou užívají příjemné tři měsíce, kdy jsou ještě pohyblivé, plné energie a těšení na miminko. Jak by měla vypadat strava ve 2. trimestru?Správná strava v 1. trimestru těhotenství
Před 3 rokyTěhotenství je pro ženu období plné změn, ale také velké zodpovědnosti. Stravování je jedním z hlavních faktorů, které ovlivňují zdravý vývoj plodu. Jak by měl nebo mohl vypadat ideální jídelníček? A jaké mýty se stravováním často pojí?Hygiena potravin a jak na ni
Před 3 rokyNejen hygiena rukou je v době spojené s koronavirem velkým tématem. Řeší se i hygiena potravin. Je bezpečné kupovat ovoce a zeleninu v obchodech? Nebo trhat plody u silnic a prašných cest? A jak správně nakládat se syrovým masem?Strava při rekreačních sportech
Před 3 rokySpolečně s teplem a prázdninami přináší léto možnost si naplno užít venkovních rekreačních sportů. Kolo, in-linové brusle, plavání v bazénu, tenis… Možností je opravdu mnoho. Ale i při rekreačních sportech bychom měli dbát na dostatečný pitný režim a vhodné stravování….Pitný režim nejen létě
Před 3 rokyPitný režim je ve výživě velkým tématem, podobně jako hubnutí. Točí se kolem něj spoustu fám a dezinformací. Dozvíte se, jak pití souvisí s pocením, proč a kolik čeho pít a jak je to s pocitem žízně.Jak si užít léto ve zdraví?
Před 3 rokyLéto přináší nejen mnoho příjemných radovánek, ale i řadu nástrah pro naše zdraví. Silné sluníčko, otravný hmyz, dehydratace, zmrzliny a další. Jak jejich vlivy eliminovat a užít si léto bez zbytečných následků na zdraví?Lze si grilování užít i na zdravé vlně?
Před 3 rokySezóna grilování je v plném proudu. Možná jste slyšeli, že grilování není pro tělo úplně nezdravější, ale nevíte proč. Co je na grilování nejzrádnější? A co takový alkohol, který k němu často patří?Vliv stravování a jednotlivých potravin na kvalitu spánku
Před 3 rokyNěkdo tvrdí, že doba spánku je individuální, někteří odborníci však upozorňují na nebezpečí spánku dlouhodobě kratšího než 6 hodin. Nezáleží ale jen na počtu hodin, ale i na kvalitě. Je pravda, že spánek dokáží ovlivnit některé potraviny a čas, kdy je konzumujeme?Trávicí potíže a jejich souvislost se stravováním
Před 3 rokyPálení žáhy, průjmy, zácpy, bolest žaludku nebo žlučníková kolika. Zdánlivě rozdílné potíže, které spolu ale významně souvisejí. Jak strava a její složení ovlivňuje celkové trávení?Jak rychle hubnout, aby to bylo správné a zdravé?
Před 3 rokyHubnutí představuje ve výživě jedno z věčných témat. Každý by chtěl zhubnout co nejdříve, aby se mohl atraktivními křivkami chlubit co nejrychleji. Je ale takové hubnutí zdravé? Jak rychle by se mělo hubnout a na čem rychlost hubnutí závisí?České pivo: jeho kvalita, specifika a další zajímavosti
Před 3 rokyJestli je český národ na něco pyšný, tak je to Jarda Jágr a české pivo. I přes to, že jde o alkoholický nápoj, jeho spotřeba u nás patří k největším na světě. Jak se u nás hlídá vysoký standard piva? Jak si stojí minipivovary a opravdu se z piva tloustne?Kakao, palmový olej a další potraviny z udržitelných zdrojů a jejich loga
Před 3 rokyO některé suroviny je takový celosvětový zájem, že jejich produkce musí být nějakým způsobem kontrolována, aby byl stále zachován jejich férový obchod. Dnes si budeme povídat o potravinách z udržitelných zdrojů, mezi které patří i kakaové boby, základ všemi milované čokolády.Kvalita kávy a sladkého sortimentu v řetězcích kaváren
Před 3 rokyKavárny – místa s lahodnou kávou, čerstvě vonícím pečivem, zákusky a dalšími lákadly. Mohou být rozpečené dorty a pečivo stejně kvalitní jako čerstvé? A jak si stojí kvalita kávy v řetězcích kaváren.Havlíček: Radost z jídla střídají psychické problémy, emočních jedlíků přibývá
Před 3 rokyJídlo, obecně výživa ovlivňuje naši psychiku ve velké míře. Někdy ta míra přeroste až do nezdravého vztahu, který může vyústit v nadváhu, orthorexii nebo třeba jen obyčejný zpomalený metabolismus. A právě o roli psychiky ve stravování bude dnešní rozhovor s Petrem Havlíčkem. Rozhovor byl natočen před povinností nosit roušky.Přirozená strava versus výživové doplňky. Co prospívá tělu nejvíce?
Před 3 rokyJsme to, co jíme, nebo ani komplexní vyvážená strava nezaručí zdravé tělo? Podívejte se, co k tomu říká biochemičk Lenka Svobodová.Jak poznat čerstvé vejce? Zjistíte to jednoduchým testem
Před 3 rokySlepicí vajíčka patří k nutričně hodnotným potravinám, které jsou navíc základem naší tradiční kuchyně. Jak se liší fitness vejce od těch klasických a je barva žloutku vždy ukazatel kvality? Pojďme si vejce představit podrobněji z pohledu výživy a bezpečnosti.Jak podpořit imunitu vhodnou stravou v boji proti virovým infekcím
Před 3 rokyNacházíme se v situaci, o které se mnohým z nás ani nezdálo. Náš svět i naše zdraví ochromil nový typ koronaviru, který způsobuje onemonění Covid-19. Mimo základní hygienická opatření bychom se měli zaměřit také na imunitu. A právě o tom, jak ji posílit, je následující rozhovor.Rozhovor s Petrem Havlíčkem: Přerušované půsty jsou návratem k přirozenosti
Před 3 rokyPřerušovaný půst neboli přerušované hladovění je stravovací režim, který v posledních letech získává stále větší oblibu. Do jisté míry se opět vrací stravovací principy staré stovky let, kdy bylo přirozené jíst třeba jen dvakrát denně. Jak tento režim probíhá a jaké zdravotní přínosy může přinést? Odpovídá přední výživový odborník Petr Havlíček.Kontroverzní sladidla: Pomáhají, nebo více škodí?
Před 3 rokyUmělá sladidla jsou kontroverzním doplňkem stravy. Na jednu stranu mohou pomáhat diabetikům, na druhou stranu však mohou v těle vyvolat nepříznivé reakce organismu. Která jsou bezpečná a kterým se raději vyhnout? Na to ve videu odpovídá doktorka biochemie a odbornice na výživu Michaela Bebová,Z očisty se stal byznys – nevěřte všemu. Tady je názor odborníka na jarní detox
Před 3 rokyDlouho očekávané jaro je tu. Kabáty zavíráme do skříní, uklízíme o sto šest a ke slovu se dostávají i úklidy našeho těla – očisty a detoxikace. Co tyto pojmy přesně znamenají? Je opravdu nutné se na jaře čistit? A co nám o nás říká jarní únava?Rozhovor s Petrem Havlíčkem: Vědecké studie nás jíst nenaučí, výživa je individuální
Před 3 rokyO výživě se toho napsalo a řeklo už opravdu hodně. Málokdo u nás má tak velký rozhled a tak rozsáhlé zkušenosti s lidmi jako náš dnešní host Petr Havlíček. Dnes si budeme povídat o individualitě člověka, roli vědeckých studí ve výživě a také o tom, jestli se ta zdravá strava náhodou už moc nekomplikuje. Pozvání přijla přední výživový odborník Petr Havlíček.Tajemství krabičkového stravování: Je nutné jíst 5x denně?
Před 3 rokyJednou z velmi oblíbených diet se v poslední době stala krabičková dieta. Pravidelná strava s přesně napočítaným množstvím živin, která je klientovi připravena se velmi často postará o zlepšení zdravotního stavu i o redukci hmotnosti. A my se dnes na principy krabičkového stravování podívám podrobněji.Ideální snídaně? Na lupínky a párky zapomeňte
Před 3 rokyJak dlouho po probuzení je vhodné snídat? Je lepší snídaně studená nebo teplá? Sladká nebo slaná? V dalším dílu pořadu 10+1 otázek vám poradí odbornice na výživu, biochemička Michaela Bebarová.Střevní mikrobiom: co mu škodí a co naopak prospívá
Před 3 rokyObdobí podzimu se nese v duchu častých nachlazení. Proč někdo nemocem podlehne snáze a jiný odolá? Vše je otázka naší imunity. A právě o tom, jak imunitu správně posílit, si povíme v dnešním dílu.Ideální jídelníček podle autora projektu Čistý sport
Před 3 rokySport a obecně pohybová aktivita je důležitou součástí zdravého životního stylu. Hobby sportovců neustále přibývá a to je jedině dobře. Co vše vypovídá o naší kondici? Jak by měl vypadat jídelníček sportovce a musí sportovec vůbec jíst maso? Otázky pro Ivana Rybaříka, který propaguje čistý sport, tedy přírodní látky, žádné chemikálie a vyvážený trénink.Je sója zdravá, nebo ne? Tyhle výrobky doporučuje výživová poradkyně
Před 3 rokySója ještě před lety zažívala v západních zemích doslova boom, začala se ve velkém pěstovat a také propagovat. Ačkoliv ji stále najdeme ve spoustě produktech, začíná se o ní mluvit spíše negativně. Jak to tedy doopravdy je?Pravidlo tří P. Lékařka radí, jak předejít cukrovce
Před 3 rokyCukrovka druhého typu je velmi nebezpečné civilizační onemocnění, jehož příčinou je nejčastěji nadměrný stres, špatná strava a nedostatek pohybu. Je to nemoc, která nebolí a která je často důsledkem našeho chování. Jak se tomuto civilizačnímu onemocnění efektivně bránit?Ketóza
Před 3 rokyDiety na principu tzv. ketózy jsou stále oblíbenější a to hlavně z důvodu, že mají vysoké procento úspěšnosti. Na internetu si můžete objednat nespočet zázračných nápojů, které vám slíbí zhubnutí o desítky kilogramů. Je to ale v této podobě zdravé? A v čem je háček?Na čem smažit řízky a co s použitým olejem. Rady odbornice na výživu
Před 3 rokyObdobí Vánoc s sebou přináší řadu pokrmů, které normálně během roku nejíme – vánočka, cukroví, smažený kapr, bramborový salát – všechno velmi tučné a vydatné pokrmy. A právě o tom, jaké tuky jsou pro jejich přípravu vhodné a jaké ne si budeme povídat v dnešním rozhovoru.Sůl nad zlato. Jaká je pro nás nejvhodnější?
Před 3 rokySolte méně, slýcháme od nejrůznějších výživových odborníků. Slaná chuť je výrazná a tudíž žádaná, sůl je ale také konzervant a zvýrazňovač chuti, proto ji najdeme v mnoha zpracovaných potravinách. Jak se naučit solit méně a jaká sůl je pro nás nejvhodnější?Rozhovor s MUDr. Marií Skalskou na téma Zdravé srdce
Před 3 rokySrdce je symbolem lásky, vztahů a citu. Srdce máme jen jedno, přesto mu často vědomě i nevědomě škodíme. Co je pro srdce největší zátěž, jaká strava mu jednoznačně prospívá a jak je to opravdu s těmi prospěšnými účinky červeného vína?Emoční jedlík sáhne po čokoládě. Psychiku povzbudí ale i relaxace obličeje
Před 3 rokyStres – nehmatatelný, neuchopitelný, přesto je všude mezi nám a v nás. Snažíme se s ním vypořádávat dnes a denně. Někomu to jde snadno, jiní díky němu trpí. Jaké jsou nejúčinnější metody boje proti stresu a máme reálné šance se mu někdy úplně ubránit?Pivo ano, mléko ne. Ověřte si, jestli při sportování neděláte chyby
Před 3 rokyVhodná strava je nedílnou součástí sportovních výkonů a to nejen u profesionálních sportovců. Stejně jako v běžné stravě i ve sportovní výživě lze udělat mnoho chyb. Jaké jsou nejčastější chyby, které sportovci dělají?Veganství je čím dál populárnější. Je pro nás jako všežravce skutečně zdravé?
Před 3 rokyRostlinnou stravu preferuje stále více lidí a to hlavně z etického a ekologického hlediska. Je pro nás jako všežravce ale rostlinná strava zdravá? Jaké výhody a nevýhody má a na co je potřeba si v jídelníčku hlídat?Uzeniny: Jaké uzeniny kupovat a jaké mohou způsobit rakovinu?
Před 3 rokyUzeniny představují pro náš národ neodmyslitelnou součást jídelníčku. Někteří se jim sice vyhýbají, ale velká část naší populace na ně nedá dopustit. Uzeniny jsou přitom jednou ze skupin potravin, které nám spíše škodí než prospívají.Klasické mléko vs. mléko z farmy: Jaký je zdravotní přínos a můžeme věřit mléku z obchodu?
Před 3 rokyMléko je potravina, která je opředena mnoha mýty. Mléko prý obsahuje antibiotika, zahleňuje, způsobuje alergie a navíc je získáváno ne zrovna šetrným způsobem. Jak si stojí kvalita mléka u nás v porovnání s jinými státy? A je konzumace mléka opravdu tak zdraví škodlivá?Za biopotraviny si připlatíte, ale jsou zdravější. Jak poznáme, že je výrobek opravdu bio?
Před 3 rokyBiopotraviny vyhledává stále více lidí a jejich podíl na trhu roste. Jak ale poznáme, že kupované produkty jsou opravdu bio? Má to pro naše zdraví opravdu takový význam a stojí nám za to utrácet vyšší sumy peněz?Kupujte české maso a do tataráku dávejte jen žloutek, radí odbornice na bezpečnost potravin
Před 3 rokyMaso je součástí jídelníčku většiny lidí. V posledních letech ale získává konvenční produkce špatnou pověst a ve společnosti se šíří řada nepravdivých tvrzení. Jak je to s kvalitou masa u nás a jaká základní opatření bychom měli při nákupu a manipulaci s masem dodržovat?Nejíte luštěniny kvůli nadýmání? Existuje několik triků, jak nafouklému břichu předejít
Před 3 rokyLuštěniny měly historicky v našem jídelníčku vždy své místo, ačkoliv jsou stále trochu opomíjenou potravinou. Co pro nás znamenají z výživového hlediska? Jak můžeme luštěniny zařadit do jídelníčku i jinak, než jen v podobě čočkové kaše s vejcem? A jak je to s nadýmavostí luštěnin?Superpotraviny: Některé za to opravdu stojí, za jiné jen vyhazujete peníze
Před 4 rokySe superpotravinami se v posledních letech roztrhl pytel. Goji, acai, chia semínka, spirulina nebo včelí pyl. To je jen několik příkladů exotických superpotravin, které často v dobré víře kupujeme. Jsou skutečně tak zdravé, jak se tvrdí? A jak si v porovnání s nimi stojí naše lokální potraviny?Vztah Čechů k alkoholu je alarmující. Pít alkohol není normální, jak si všichni myslí
Před 4 rokyKonzumace alkoholu a zejména piva vždycky patřila ke kulturním a společenským aktivitám. Říká se, že v malé míře je jeho příjem neškodný a někdy dokonce zdraví prospěšný. Jak si stojí alkohol z pohledu výživy? A je pivo opravdu tak zdraví prospěšné?Éčka: Základní informace, se kterými si při nákupu vystačíte
Před 4 rokyjaká éčka jsou nejvíce škodlivá a které potraviny jich obsahují nejvíce? Poradíme vám, kterým éčkům byste se měli vyhýbat úplně.Jak poznáte, že máte laktózovou intoleranci?
Před 4 rokyJak poznáte, že máte problémy s laktózou a kterým potravinám se v takovém případě vyhýbat? Nejen na to odpoví dnešní díl pořadu 10+ 1 Otázek.Cukry: Jsou všechny opravdu špatné? Je třtinový zdravější?
Před 4 rokyCukr je označován jako bílý jed a příčina stále se rozšiřující obezity. Jsou ale všechny cukry opravdu špatné? Proč může být kupování tmavých cukrů občas nesmyslné? A jsou správným řešením různá alternativní nízkokalorická sladidla?Pozor na syntetický betakaroten. Jak a podle čeho vybírat vhodné zdroje vitamínů
Před 4 rokyHlavním zdrojem vitamínů je pro nás zelenina, ovoce a bylinky. Během roku je však vhodné sáhnout i po doplňcích stravy. Jaké vitamíny nám často chybí? Proč bychom se měli zajímat i o složení doplňků stravy? A jak správně užívat vitamín C?Pravidelnou stravou můžete zhubnout. Je dobré mít svačiny a jíst večer?
Před 4 rokyNemít žádné povinnosti, nesledovat hodinky a jen dělat to, co chceme a jíst kdy chceme. Nechat se řídit jen pudy by bylo jistě krásné. V našem uspěchaném životním stylu, který zahrnuje práci, péči o rodinu, koníčky a další řadu povinností, je však pravidelnost ve stravě velkou výhodou. Jak správně pravidelně jíst?Dietu si můžete i užívat. Jaké se raději vyhnout?
Před 4 rokyKdyž napíšete do internetového vyhledávače slovo dieta, vyjede vám přes 305 milionů výsledků. To jen podtrhuje fakt, že redukční diety a hubnutí obecně se řeší někdy více, než je zdrávo. Kolik redukčních diet vůbec známe? Jsou nějaké opravdu účinné? A jak je to s jejich riziky?Jak naučit děti jíst více zeleniny a méně sladkostí?
Před 4 rokyVzorce chování, stravování, ale i pohybové návyky si vytváříme již v raném dětském věku. Nezdravá a nevyvážená strava může vést u dětí ke snížené imunitě, únavě a nejrůznějším následkům, které se mohou projevit až v pozdějším věku. Jak vést děti ke zdravé stravě a jak čelit nástrahám v podobě sladkostí?Proč nejsou klasické prášky do pečiva zdravé? A jak funguje droždí?
Před 4 rokyVůně čerstvého chleba je něco, čemu málokdo odolá. Letní sezóna se nese ve znamení ovocných koláčů, bublanin a buchet. Dnes a denně v kuchyni používáme ingredience, které nám v pečení pomáhají. Víte ale, co se v mísách a troubách opravdu děje? A jaký je třeba rozdíl mezi kváskem a kvasnicemi?Strašák jménem pečivo. Kdo ho může jíst bez obav a kdo se mu má vyhnout?
Před 4 rokyDémonizace pečiva a lepku začala krátce po vydání amerického bestselleru Život bez pšenice autora Williama Davise. Od té doby se pečivo a otázka vhodnosti této potraviny v našem jídelníčku řeší neustále. Jako s každou potravinou, ani s pečivem to není jen černé a bílé. Pro koho je pečivo vhodné? Jaký typ pečiva je nejzdravější? A čím ho v případě vyřazení můžeme nahradit?Jaké tuky jíst a kterým se vyhýbat? Je vhodný olivový olej na smažení?
Před 4 rokyNázory na různé druhy tuků se velmi často mění a ani odborníci se mezi sebou zcela neshodnou. Jaké tuky jsou prokazatelně škodlivé? Proč je potřeba myslet na omega-3 mastné kyseliny a co cenného nám poskytuje rybí tuk? Názory na různé druhy tuků se velmi často mění a ani odborníci se mezi sebou zcela neshodnou. Jaké tuky jsou prokazatelně škodlivé? Proč je potřeba myslet na omega-3 mastné kyseliny a co cenného nám poskytuje rybí tuk?Vyvracíme mýty kolem bílkovin. Jak poznáte, že tělu chybí?
Před 4 rokyBílkoviny tvoří spolu se sacharidy a tuky základní složky stravy. Jejich dostatek je důležitý pro stavbu svalové hmoty, ale i pro regeneraci a správný chod metabolismu. Panuje o nich mnoho mýtů, stejně tak jsou jim ale často přisuzovány až zázračné účinky. Jak se na bílkoviny ve stravě dívá odborník? Jaké potraviny bohaté na bílkoviny za to stojí a za jaké se utrácet nevyplácí? O bílkovinách jsme si povídali s RNDr. Michaelou Bebovou, odbornicí na výživu a biochemičkou.Plesnivé plody ovoce a zeleninu neokrajujte, rovnou je vyhoďte, radí biochemička
Před 4 rokyOvoce a zelenina tvoří nepostradatelnou a velmi důležitou část zdravého jídelníčku. V poslední době se ale stále více hovoří o riziku jejich kontaminace pesticidy. Jak ovoce a zeleninu bezpečně očistit, jak s plody obecně vhodně zacházet a stačí plesnivou část plodu pouze odříznout? Na téma ovoce a zeleniny jsme se zeptali RNDr. Michaely Bebové, odbornice na výživu a biochemičky.Je lepší kopečková, nebo točená zmrzlina? A jak poznat kvalitní nanuk?
Před 4 rokyS příchodem letních měsíců jako na povel začneme všichni nakupovat zmrzliny – nanuky domů do mrazáku, točenou pro denní osvěžení a nebo kopečkovou třeba u moře na dovolené. Víme ale, co všechno společně s nimi konzumujeme? Jak poznat kvalitu? A jak by měla vypadat taková poctivá smetanová nebo vodová zmrzlina? O zmrzlinách jsme si povídali s RNDr. Michaelou Bebovou, odbornicí na výživu a biochemičkou.Pitný režim v létě? Kofeinové nápoje jsou v pořádku. Hlídejte si barvu moči
Před 4 rokyV letních měsících jsme ohroženi dehydratací více než kdy jindy. Jak si pohlídat správný pitný režim? Je vůbec vhodné pít přes léto kofeinové nápoje? A můžeme si započítat do pitného režimu i salát k obědu? Na téma pitný režim jsme si povídali s RNDr. Michaelou Bebovou, odbornicí na výživu a biochemičkou.Opravdu naše tělo potřebuje ovocné a zeleninové šťávy?
Před 4 rokyMálokdo si dokáže představit zdravý jídelníček bez ovocných a zeleninových šťáv – ať už zakoupených v džus-baru nebo připravených doma pomocí mixéru či odšťavňovače. Je to ale opravdu nutné měnit kusy ovoce a zeleniny v nápoje? A když už šťávy tedy pijeme, na co bychom měli dbát? Na téma ovocné a zeleninové šťávy jsme si povídali s RNDr. Michaelou Bebovou, odbornicí na výživu a biochemičkou.Jak skloubit sport a jídlo v pracovním týdnu, abyste zdravě hubli?
Před 4 rokyMyslet v náročném pracovním týdnu ještě na správnou a efektivní skladbu jídelníčku je občas oříšek. Není to ale nic, co by se nedalo s trochou cviku zvládnout. Proč je strava ve vztahu k pohybu důležitá? Opravdu dokáže tak moc ovlivnit hubnutí? A jak je to s jídlem večer a na noc? Na téma strava a pohyb jsme si povídali s RNDr. Michaelou Bebovou, odbornicí na výživu a biochemičkou.Grilování
Před 4 rokyLéto klepe na dveře a s ním i sezóna grilování. Ačkoliv je tato společenská událost velmi oblíbená, patří grilování k jedné z nejméně zdravých tepelných úprav. Co přesně nám škodí? Zachrání to hliníkové vaničky? A jaký vliv má grilovací sezóna na naši linii? Na téma grilování jsme si povídali s RNDr. Michaelou Bebovou, odbornicí na výživu a biochemičkou.Tipy na svačiny i na jídlo s sebou na dovolenou
Před 4 rokySnadné triky na přípravu lehkých a zdravých jídel na celodenní výlet nebo dovolenou.