Hovězí burger s glazovanou cibulkou vás svou jednoduchostí nadchne
Před 1 rokemStejně si ho zamilovala i oblíbená herečka Olga Bojková a kočička Mimi. Pavel Berky vám v tomto díle prozradí nejen to, jak na takový burger, ale během povídání s Olgou se dozví například i to, jak se vypořádala se ztrátou své první kočičky. Pořad vznikl ve spolupráci se značkou Sheba. Doba přípravy: 120 minut Počet porcí: 4 Burger bulky: 620 g hladké mouky 200 ml vody 260 ml mléka 60 g cukru 50 g vajec 12 g soli 10 g sušeného mléka 10 g sušeného droždí Z mouky si odeberte 40 g, dejte ji do rendlíku spolu s vodou a za stálého míchání připravte hustou kaši. Poté ji dejte do lednice a nechte vychladit alespoň na 5 hodin. Hodinu před přípravou bulek ji vyndejte z lednice. Do mísy od kuchyňského robota dejte všechny sypké suroviny. V jiné misce smíchejte mléko s vejci. Zapněte robot a nechte promíchat sypké suroviny. Přidejte mléko s vejci a nechte těsto míchat na střední stupeň. Když je vše spojené, přidejte změklé máslo a uhněťte vláčné těsto. Dejte ho do čisté mísy, zakryjte potravinovou folií a nechte kynout 40-60 minut. Po vykynutí z těsta oddělte jednotlivé bochánky a vytvarujte koule. Dejte je na plech, zakryjte potravinovou fólií a nechte kynout přibližně 30 minut. Poté je opatrně potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20 minut. Na povrchu by měly mít tmavě hnědou barvu. Cibule na víně: 2 červené cibule 2 stroužky česneku 50 ml balzamikového octa 100 ml suchého červeného vína 30 g másla čerstvý rozmarýn sůl pepř Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Do rendlíku dejte máslo a nechte ho rozehřát. Přidejte cibuli, oloupaný česnek a rozmarýn. Cibuli chvíli restujte až zesklovatí. Přilijte ocet a nechte ho zcela vyredukovat. Přilijte víno, osolte, opepřete a přikryjte pečícím papírem. Cibuli duste na mírném ohni zhruba 50 minut. Maso: 200 g hovězího krku olivový olej 4 plátky sýru Monterey Jack domácí majonéza sůl pepř Maso umelte a dochuťte ho solí a pepřem. Vytvarujte tlustší placky a z obou stran je potřete olejem. Pánev pořádně rozpalte a maso pečte z jedné strany asi 2 minuty. Poté ho obraťte, položte na něj plátky sýra a pečte další 2 minuty. Maso z pánve vyberte a nechte zakryté odpočívat přibližně 5 minut. Poté můžete burger zkompletovat.Romantická večeře pro vaší kočku i partnera
Před 1 rokemPavel Berky tentokrát připravuje večeři pro svého přítele Matěje. Nemůže chybět křupavá kachna, glazovaná mrkev, ale i drzá kočka. Pořad vznikl ve spolupráci se značkou Sheba. Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 4 SUROVINY: Kachní prso: 2 kachní prsa čerstvý tymián čerstvý rozmarýn 2 stroužky česneku sůl pepř Pyré z mrkve: 400 g mrkve 1 pomeranč 1 citron 100 g másla sůl pepř Glazovaná mrkev: 300 g mrkve 50 g másla 1 PL medu 50 ml vinného octa čerstvý rozmarýn sůl pepř POSTUP: Oříškové máslo: Do menšího kastrolu dejte máslo a začněte ohřívat. Když začne pěnit, plamen ztlumte na minimum a začněte pěnu sbírat. Počkejte až získá hnědou barvu a začne vonět po oříšcích. Dávejte pozor, aby se máslo nespálilo, poté máslo přeceďte přes cedník a jemné plátýnko do nádoby a nechte stranou. Pyré z mrkve: Mrkev očistěte a nakrájejte na menší kusy. Do hrnce s vodou nastrouhejte kůru z 1 pomeranče a 1 citronu. Přidejte sůl a nakrájenou mrkev. Zamíchejte a vařte až do úplného změknutí mrkve. Uvařenou mrkev zceďte a dejte do mixéru. Osolte, opepřete a pokud chcete mít pyré svěžejší, tak zakápněte šťávou z citronu a / nebo pomeranče. Přidejte zhruba ⅓ oříškového másla a začněte mixovat. Po chvilce přidejte druhou třetinu másla a mixujte dál. Nakonec přilijte zbytek másla a rozmixujte na hladké pyré. Můžete dát klidně i dle chuti másla méně. Pyré můžete pro větší jemnost propasírovat přes cedník do menší mísy, poté zakryjte potravinovou fólií a nechte až do servírování v troubě při 40 °C odpočívat. Kachní prso: Kachní prsa očistěte od blan. Kůži nařežte a z každé strany pořádně osolte. Prsa dejte na suchou studenou pánev kůží dolů a začněte opékat. Pokud by se vám zdálo, že je v pánvi moc tuku, můžete odlévat. Pečte až do zlatavé barvy kůže, poté maso obraťte. Do pánve přidejte kousek másla, čerstvé bylinky a česnek. Pečte ještě 1 minutu. Pomocí lžíce maso během opékání polévejte výpekem z pánve. Poté kachní prsa z pánve vytáhněte a nechte minimálně 10 minut odpočívat. Glazovaná mrkev: Mrkev oloupejte a podélně překrojte. Do pánve dejte máslo a nechte ho rozehřát. Poté přidejte mrkev a na mírném ohni ji opékejte doměkka. Přidejte ocet, med a rozmarýn, promíchejte a nechte tekutinu zcela vyredukovat. Nakonec mrkev osolte a opepřete.Delikatesa, které neodolá vaše kočka ani návstěva
Před 1 rokemPavel Berky si na večeři pozval milovnici koček a plus size modelku Natálii Debnárovou. Podívejte se na to, jak se připravuje finger food z ryb, ale i na to, jaký přístup k chovu koček má oblíbená modelka. Pořad vznikl ve spolupráci se značkou Sheba. Doba přípravy: 60 minut Počet porcí: 4 SUROVINY: Marinovaný losos: 400 g čerstvého lososa bez kůže 1 šalotka 10 g zázvoru 1 chilli paprička 1 limetka sojová omáčka Ceviche ze pstruha: 400 g pstruha (filety bez kůže) 1 grep 1 citron 1 limetka 1 zralé mango čerstvý koriandr sůl pepř Krokety z tresky: 300 g bílé tresky bez kůže 500 ml mléka 125 g másla 70 g hladké mouky olej na smažení 3 vejce 1 cibule panko strouhanka sůl pepř POSTUP: Marinovaný losos: Lososa nakrájejte na malé kostky. Šalotku a zázvor oloupejte a nasekejte najemno. Do misky vyždímejte šťávu z limetky, přidejte asi 4 PL sojové omáčky a šalotku se zázvorem. Dobře vše promíchejte, přidejte kostičky lososa a nechte marinovat 5 minut. Ceviche ze pstruha: V misce smíchejte šťávu z půlky grepu, jedné limetky a půlky citronu. Mango oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Přidejte ho do misky spolu s nasekanou chilli papričkou a vše lehce osolte. Filety nakrájejte na velmi tenké plátky a dejte do misky s citrusovou marinádou. Přihoďte nasekaný koriandr, promíchejte a nechte marinovat 10-15 minut Krokety z tresky: Na olivovém oleji orestujte cibuli doměkka a dosklovita. Dejte ji do misky a odložte na později. V hrnci rozpustěte máslo, přidejte prosátou mouku a zamíchejte. Za stálého míchání připravte světlou jíšku. Postupně do jíšky přilévejte mléko aby vznikl krémový bešamel. Poté hrnec odstavte z ohně a nechte bešamel vychladnout. Tresku nakrájejte na malé kousky, smíchejte s vychladlým bešamelem a orestovanou cibulkou. Z této směsi připravte malé kuličky. Obalte je v rozšlehaných vejcích a poté ve strouhance. Krokety smažte v dobře rozpáleném oleji dozlatova.

