Zavřít
Mlsoun

Mlsoun

Nejnovější články na Seznamu na téma Mlsoun
  • Mlsoun
    naMédium

    Od mangalice po ušlechtilou plíseň: Jak se rodí skutečný uherák

    Před 5 dny
    Na cestách, během dovolené, na rodinné večeři nebo jako dárek je vždy originální maďarský salám, u nás zvaný „uherák“, sázkou na jistotu. Nikdy se neomrzí, nemá konkurenci, je dlouhotrvající, chutný a neodolatelný.
     Komentáře
  • Mlsoun
    naMédium

    Z levné snídaně luxusní pokrm. Vejce zdražila za posledních 10 let o 170 %

    Před 1 měsícem
    Vejce – na první pohled obyčejná surovina. Přitom jde o potravinu, která vypráví příběh o zemědělství, zákonech, trhu, lidské etice i ekonomice. Proč stojí vejce stále víc? A co můžeme dělat, pokud chceme, aby i slepice žila důstojně.
     Komentáře
  • Mlsoun
    naMédium

    Burčák – nápoj podzimu, který má duši i bubliny

    Před 1 měsícem
    Voní po hroznech, pění jako živý organismus a dokáže potěšit i zaskočit. Burčák – polovina vína, polovina magie. Český fenomén, který k září a říjnu neodmyslitelně patří. Jak vzniká, jak poznat ten pravý a proč ho lidé milují už po staletí?
  • Mlsoun
    naMédium

    Tradice, která chutnala celé vesnici. Proč je škoda, že z venkova zabíjačky mizí

    Před 1 měsícem
    Pravá česká zabíjačka byla kdysi samozřejmostí zimních měsíců. Vesnický dvůr se proměnil v místo společné práce i oslav, odkud si každý odnášel výslužku. Dnes tato tradice ustupuje do pozadí kvůli nákladům, přísným zákonům i změně životního stylu.
     Komentáře
  • Mlsoun
    naMédium

    Proč jsou v obchodech jablka z dovozu, když české sady letos přetékají úrodou?

    Před 2 měsíci
    Když letos jarní mrazy ušetřily rozkvetlé české sady, sadaři si oddychli. Po loňském roce, kdy úrodu zdecimovaly mrazy a sucha, se letos stromy doslova ohýbaly pod tíhou červených, žlutých i zelených plodů.
     Komentáře
  • Mlsoun
    naMédium

    Když máslo nejde namazat: proč chutná jinak než dřív a co za tím stojí

    Před 2 měsíci
    Máslo patří k základním potravinám, které máme na stole po generace. Jenže zatímco naši rodiče si v osmdesátých letech bez problémů ukrojili chleba a po pár minutách mohli na krajíci snadno rozetřít žluté máslo, dneska je to často jiný příběh.
     Komentáře
  • Mlsoun
    naMédium

    Pepř: koření, které psalo dějiny a dodnes kraluje kuchyním

    Před 2 měsíci
    Pepř je dnes samozřejmostí na každém stole. Jenže tahle pálivá kulička má za sebou fascinující cestu – od drahocenného platidla, přes koloniální války až po královnu moderní gastronomie.
     Komentáře
  • Mlsoun
    naMédium

    Med: sladké zlato z našich luk. Jak poznat kvalitu a proč na něm záleží víc, než si myslíte

    Před 2 měsíci
    Podzim je krásný, když šustí listí. Když je však deštivo, nejraději jsme doma a tím nejlepším společníkem je dobrý čaj s medem, který nás zahřeje a navíc si na něm pochutnáme bez výčitek svědomí. Med je totiž velmi zdravý, jak slýcháme od mládí.
     Komentáře
  • Mlsoun
    naMédium

    Japonská chůze: Objevte všechny výhody zdravého pohybu pro všechny věkové skupiny

    Před 3 měsíci
    Japonská chůze je založena na přesné posloupnosti intervalů, navržených tak, aby maximalizovaly výsledky a zároveň minimalizovaly zátěž kloubů a svalů. Jde o způsob pohybu, který může praktikovat úplně každý, kdo se chce hýbat, ale nemá chuť běhat.
     Komentáře
  • Mlsoun
    naMédium

    Podívejte se na historii gumových medvídků, cukrovinky, co změnila mlsounům život

    Před 7 měsíci
    Gumoví medvídci vznikli v Německu ve dvacátých letech minulého století a za jejich vznikem stojí cukrář Hans Riegel starší. Gumoví medvídci způsobili revoluci v průmyslu cukrovinek díky inovativnímu použití želatiny a dochucovadel.
     Komentáře
  • Mlsoun
    naMédium

    Gastronomická sonda do minulosti aneb Jak asi chutnal mamut

    Před 2 roky
    Nálezy mamutích ostatků přivedly lidi k myšlence, jak asi toto zvíře, které bylo součástí jídelníčku našich dávných předků, chutnalo.
  • Mlsoun
    naMédium

    Luskoun vyzraje nad lvem, člověka bohužel nepřelstí

    Před 2 roky
    Plachý, neškodný luskoun vypadá jako velice neohrabané zvíře s hodně silným „brněním“, které je tvořeno z tvrdých šupin. K přežití používá podobnou strategii jako ježek.
  • Mlsoun
    naMédium

    Papriky, brambory, ananas, čokoláda: Jak skutečné objevy měnily historii

    Před 2 roky
    Kolumbus podnikl v roce 1492 onu pověstnou plavbu, kterou historie označila za dobytí ráje či objevení Ameriky. A nic nezměnila ani skutečnost, že nebyl první cizinec, který vstoupil na toto neprobádané území.
     Komentáře
  • Mlsoun
    naMédium

    Na hostině s královnou Kleopatrou

    Před 2 roky
    Staletí se vědci snaží odhalit různá tajemství, která jsou spojená s poslední královnou starověkého Egypta Kleopatrou VII. z dynastie Ptolemaiovců, která seděla na trůnu v letech 51 až 30 př. n. l.
     Komentáře
  • Mlsoun
    naMédium

    Za klasikou, legendárním příběhem coq au vin

    Před 2 roky
    Toto jídlo, důvěrně spojené s historií Francie, se podle legendy zrodilo během bitvy mezi Juliem Caesarem a Vercingetorixem. I když pochází ze starověku, je dodnes jedním z nejoceňovanějších pokrmů ve Francii.
  • Mlsoun
    naMédium

    Veganské maso je nejrychlejší alternativou a snižuje emise v zemědělství

    Před 2 roky
    O špatném stavu planety se hovoří desítky let. Ty nejpesimističtější teorie tvrdí, že už jsme překonali milník, kdy se mohlo mluvit o záchraně životního prostředí a v současnosti už můžeme jen zpomalit zhoršování stavu planety.
  • Mlsoun
    naMédium

    Levně, zdravě, chutně: tři způsoby, jak putuje na talíř kuřecí maso

    Před 2 roky
    Kuře u nás patří k nejoblíbenějšímu masu a konzumenti na něm oceňují především cenu, množství kuchyňských úprav a snadnou a rychlou přípravu.
  • Mlsoun
    naMédium

    Margarita: koktejl, který má v USA svůj národní svátek

    Před 2 roky
    Existuje mnoho příběhů o vzniku a pojmenování margarity. Dvě z nejpopulárnějších historek umisťují počátky koktejlu do Mexika a Texasu. Pravdu se asi už dnes nedozvíme.
     Komentáře
  • Mlsoun
    naMédium

    Raci v české kuchyni a jejich stopa do dávné minulosti

    Před 2 roky
    Ohledně lovu a konzumace raků u nás není osvěta úplně nejlepší, a tak většina lidí, včetně rybářů, má informace o tom, že rak je u nás chráněným živočichem. Možnosti pro lov ovšem jsou.
     Komentáře
  • Mlsoun
    naMédium

    Co je hangi a jak začala jeho tradice

    Před 2 roky
    Tradiční novozélandská kuchyně je směsí evropské, asijské a polynéské tradiční kuchyně. Z místní produkce má tu nejlepší pověst jehněčí maso, losos, humři, raci, ryby a sladké brambory.
     Komentáře
  • Mlsoun
    naMédium

    Whisky vs bourbon: všechny podstatné rozdíly

    Před 2 roky
    Whisky a bourbon jsou oblíbené druhy destilovaných lihovin, které mají jedinečné vlastnosti. Přes některé podobnosti mají i mnoho rozdílů: suroviny použité při výrobě, proces zrání a chuťové profily.
     Komentáře
  • Mlsoun
    naMédium

    Stručná historie nejkvalitnějšího hovězího masa z Argentiny

    Před 2 roky
    Pověstné hovězí maso se zrodilo na úsvitu argentinské historie, stejně jako jeho příprava označovaná jako asado. Příběh vznikl spojením dobyvatelů, guachos (pastevců) a politických intrik.
     Komentáře
  • Mlsoun
    naMédium

    Vše o koňském mase: historie, chuť a jak se konzumuje

    Před 2 roky
    O konzumaci koňského masa se vede mnoho sporů. V některých zemích, jako je Spojené království a některé části USA, je toto maso zatracované. U nás patřilo za dob socialismu k masu podřadnému.
     Komentáře
  • Mlsoun
    naMédium

    Mandlové mléko: mýty, fakta a dobře odvedená reklama

    Před 2 roky
    Mandlové mléko patří spolu s ovesným mlékem k nejoblíbenější náhražkám kravského mléka. Své místo má u lidí, kteří mají alergii na laktózu a nechtějí si odepřít kávu s mlékem nebo kakao pro děti.
     Komentáře
  • Mlsoun
    naMédium

    Karel III. s chotí Camillou pečlivě vybírali menu pro korunovaci

    Před 2 roky
    Kromě korunovačního kuřete a platinového pudinku se při korunovaci Karla III. objeví na slavnostní hostině i korunovační quiche, který královský pár doporučuje jako středobod všech oslav konaných 6. května.
     Komentáře
  • Mlsoun
    naMédium

    Veverka popelavá se vrací v Británii na talíře jako udržitelné maso

    Před 2 roky
    U nás si ještě na veverčí dušené maso nabízené v restauracích musíme počkat. Ale lidé si na těchto tvorech pochutnávají od dob, co se je naučili lovit. Veverčí maso je označováno jako zdravé a lahodné.
     Komentáře
  • Mlsoun
    naMédium

    Největší somálskou delikatesou je velbloudí maso

    Před 2 roky
    Pět nejchudších zemí světa pochází ze subsaharské Afriky. Tento region je nadále brzděn problémy jako je slabá vládní moc, pevné zákony, korupce, špatná infrastruktura a nedostatek kapitálu. Subsaharská Afrika je však také neuvěřitelně rozmanitá.
     Komentáře
  • Mlsoun
    naMédium

    Vikingové zpracovali i jedovatého žraloka – fermentace se používá dodnes

    Před 2 roky
    Hákarl je dnes považovaný za typické islandské jídlo, které se podle místních lidí musí ochutnat, protože teprve na patře lze ocenit jeho zvláštní a výjimečnou chuť.
     Komentáře
  • Mlsoun
    naMédium

    Dundee by si dnes v Austrálii nezapytlačil, krokodýl je chovaný na farmách

    Před 2 roky
    Přestože se v Austrálii dříve lov krokodýlů spojoval s žádanou kůží, jejich maso v kuchyni není novinkou. Mořští i sladkovodní krokodýli se běžně jedli. Maso s jemnou strukturou má jedinečnou chuť.
     Komentáře
  • Mlsoun
    naMédium

    Šampaňské je symbolem oslav par exellence a dobrého vkusu

    Před 2 roky
    Když přijde řeč na šampaňské, za zmínku stojí, že jde o nejznámější francouzský nápoj a druhé nejpoužívanější francouzské slovo používané v celém světě.
     Komentáře
  • Mlsoun
    naMédium

    Ústřice byly pochoutkou francouzských králů, lidé je ale jedli už dříve

    Před 2 roky
    Milovníci ústřic vědí, kde si na této specifické lahůdce mohou pochutnat. Jednou z možností, jak najít ty nejlepší ústřice, je dovolená ve Francii. S přibližně 5000 km pobřeží je z čeho vybírat.
     Komentáře
  • Mlsoun
    naMédium

    Nechutná, nevoní a je levnější než šafrán: jedlé zlato v kuchyni

    Před 2 roky
    První použití jedlého zlata je doloženo na Dálném východě a v Egyptě ve druhém tisíciletí před naším letopočtem. Řekové a Římané také používali zlaté ozdoby na jídle a v módě bylo i na renesančních dvorech.
     Komentáře
  • Mlsoun
    naMédium

    Kaviár býval pochoutkou pro aristokraty, ani dnes ten kvalitní není levný

    Před 2 roky
    Kaviár je dlouhodobě považovaný za „Rolls-Royce“ mezi luxusními potravinami a více než u jiných delikates u něj platí, že ochutnáte to, co zaplatíte. Za kvalitu je třeba sáhnout hluboko do kapsy.
     Komentáře
  • Mlsoun
    naMédium

    Přišel velikonoční čas vajec, ta pštrosí jsou stále vzácností

    Před 2 roky
    Kromě toho, že je pštros největším žijícím ptákem, může se pochlubit také vejci, která jsou největší z existujících druhů ptáků. Pokud však vezmete v úvahu velikost vajec vzhledem k velikosti ptáků, pak jsou pštrosí vejce nejmenší.
     Komentáře
  • Mlsoun
    naMédium

    Jak se stravují lidé obklopení deset měsíců v roce extrémní zimou

    Před 2 roky
    Eskymáci nejsou v jídle vybíraví, a přestože civilizační pokrok se nevyhnul ani obyvatelům žijícím arktickým životním stylem, extrémní klima ovlivňuje sortiment potravy, kterou mají dostupnou na místě.
     Komentáře
  • Mlsoun
    naMédium

    Francouzi a jejich přetrvávající vášeň pro cuissee de grenouille

    Před 2 roky
    Francouzská kuchyně má světový věhlas a lidstvu nabídla celou řadu výjimečných gastronomických pokladů. Díky této zemi máme bagety, lahodné sýry a také Beaujolais.
     Komentáře
  • Mlsoun
    naMédium

    Když Češi začali jezdit k moři v Itálii, zjistili, jak chutná rizoto

    Před 2 roky
    Každý má nejspíš rizoto spojené s dětstvím a se školní jídelnou, kde se uvařená rýže smíchala s naloženým hráškem a se zbytky masa a na světě byla směs, která nesla název rizoto.
     Komentáře
  • Mlsoun
    naMédium

    Umění vychutnat si sýr a nebát se připlatit si za kvalitu

    Před 2 roky
    Nejsme zrovna zemí, která by si vážila svých tradičních potravin. Kávu Jihlavanku máme z Hamburku, Piškoty Opavia se dělají v Polsku, Mochovská zelenina je z Rakouska a okurky Znojmia jsou z Turecka.
     Komentáře
  • Mlsoun
    naMédium

    Syntetické maso jako jediný způsob, jak nakrmit v budoucnu planetu

    Před 2 roky
    Podle Billa Gatese je to také jediná možnost, jak vyřešit globální klimatickou krizi. Každému, komu není osud planety lhostejný, musí být jasné, že je už pět minut po dvanácté a nemáme moc času.
     Komentáře
  • Mlsoun
    naMédium

    Těstoviny alla carbonara: nikdo neví, kde se vzaly, ale mají i svůj svátek

    Před 2 roky
    Jednoduché jídlo patří mezi nejžádanější italské pokrmy a svůj svátek má každý rok už od 6. dubna 2017. Kdo si chce vychutnat opravdovou klasiku, na omáčku potřebuje guanciale, pecorino, vejce, sůl a pepř.
     Komentáře
  • Mlsoun
    naMédium

    Křupavá a neodolatelná bageta – symbol Francie

    Před 2 roky
    Skvělá francouzská bageta má svou historii a prošla mnoha obměnami, než se z ní stala dlouhá „křupavá tyč“, kterou dnes miluje celý svět. Především ve Francii patří mezi nepostradatelné potraviny.
     Komentáře
  • Mlsoun
    naMédium

    Foie gras – francouzské gastronomické dědictví, které už mnoho zemí zakázalo prodávat

    Před 2 roky
    Většina z nás asi tato proslulá játra neochutná. Jsou drahá, tučná a nemají zrovna dobrou pověst v souvislosti s krutým chovem hus a kachen.
     Komentáře
  • Mlsoun
    naMédium

    Kambodžské tarantule: Dnes zkouška odvahy pro turisty, dříve zdroj bílkovin

    Před 2 roky
    Tarantule u mnoha lidí vyvolávají nepříjemné pocity. Tito velcí, chlupatí a jedovatí tvorové se i přesto chovají jako domácí mazlíčci a v Kambodži jsou jako smažený pokrm vyhledávanou svačinkou.
     Komentáře
  • Mlsoun
    naMédium

    Ještěrka chutná jako kuře, lidé konzumují varany, leguány i gekončíky

    Před 2 roky
    Varana vodního si z Indonésie odvést nelze, protože to zákony neumožňují. Na mnoha ostrovech si ho však návštěvníci mohou dát v pouličních stáncích a v restauracích k jídlu.
     Komentáře
  • Mlsoun
    naMédium

    Almería: Hororová oblast Španělska, která zásobuje Evropu zeleninou

    Před 2 roky
    Když vkládáme v supermarketu zeleninu do košíku, moc neřešíme, odkud pochází. Hlavní je čerstvost a cena. Rajčata z dovozu sice moc dobře nechutnají, ale reklama dělá divy. V zimě jiná možnost není.
     Komentáře
  • Mlsoun
    naMédium

    Sardinie je ostrov vůní a chutí, kde i skromné jídlo potěší chuťové pohárky

    Před 2 roky
    Sardinie je ostrov na západ od Itálie a v blízkosti francouzského ostrova Korsiky. Izolace ostrova udělala ze Sardinie nejen místo s vlastním jazykem, ale i kuchyní.
     Komentáře
  • Mlsoun
    naMédium

    Pajata je římská specialita, která se po zákazu prodeje opět vrátila do řeznictví a na talíře

    Před 2 roky
    Pajata má velmi starověký a čistě římský původ. I když se nejedná o jídlo vhodné pro každého, rozhodně má řadu obdivovatelů.
     Komentáře
Reklama