Lišák zprohýbaný. Houbaři, nenechávejte tuhle dobrotu v lese!
Před 4 rokyŠiškovec černý na první pohled vypadá jako bedla. Když se podíváte pod klobouk uvidíte namísto lupenů rourky to ji odlišuje od bedly. Při toulkách lesem jste jistě narazili i na lišáka zprohýbaného. Jde o houbu podobné liškám. Pod kloboukem namísto lupenů narazíte na ostny!Hřib medotrpký. Stačí jeden v košíku a smaženice je na vyhození
Před 4 rokyPatří do skupiny barevných a modrajících hřibů. Nenechte se, ale oklamat. Když si ho uděláte, jeho chuť zpočátku bude nasládlá později ale přejde do hořké až trpké chuti.Michal našel vzácný hřib bronzový. Co ale ty vysoké kopřivy?
Před 4 rokyPo velkém zklamání, kdy jsem našli staré vatovce, jsme se zaměřili na dva hřiby. Jeden je vzácný a druhý po utrhnutí zapáchá po nemocniční dezinfekci.Za královnou jedovatých hub. Muchomůrka zelená zaplavila lesy
Před 4 rokyNejjedovatější houba Evropy se dá zaměnit za výtečnou houbu - holubinku. Muchomůrka zelená zaplavila lesy. Roste v listnatých lesích, ale najdete ji i v parku.Modrající hřib. Poradíme, kde právě hledat kováře
Před 4 rokyHřib kovář je oblíbenou kulinářskou pochoutkou. Poznáte ho podle několika znaků, které vám prozradí mykolog, Michal Mikšík v dalším díle.Prudce jedovatá vláknice začervenalá: takhle houbu poznáte
Před 4 rokySmrtelně jedovatá Vláknice začervenalá je podobná výtečné a jedlé houbě čirůvce májovce. Mykolog Michal Mikšík vám poradí, jak tyto houby od sebe jednoduše rozeznat a neotrávit se.Pravé lanýže rostou i u nás. Sbírat se ale nesmí!
Před 4 rokyJejich cena je podobná jako je cena zlata. Lanýž pravý je houbařský skvost, za který si v luxusních restauracích musíte pořádně zaplatit. Podívejte se s námi jak takové lanýže vypadají, podařilo se nám je najít.Houba snižující hladinu cukru v krvi. Kde hledat májovku?
Před 4 rokyČirůvka májovka, která zaplavila lesy, se nedá zaměnit se žádnou houbou. Stačí si přivonět a jste si jistí. Výtečná jarní houba vás překvapí svou chutí a specifickou vůní. Navíc pomůže diabetikům.Má úžasnou chuť i aroma. Vyrazte do lesa na smrže
Před 4 rokySmrže rostou nejen v lese, ale mohou vám vyrůst i na zahradě a to z mulčovací kůry. Chuť i aroma ocení každý fajnšmekr, který miluje houby. U Smržů se nebojte jejich záměny, po rozříznutí jsou typicky duté.Kačenka Česká patří mezi gastro pochoutku nejen u nás, ale i ve Francii.
Před 4 rokyJarní houba, která vás nadchne svou charakteristickou chutí i vůní. Najdete ji všude kde je zásaditou půdu a stín.Fotogenická a vzácná. V lese narazíte na houbu, ze které pijí hlodavci
Před 4 rokyZvoneček pohárkovitý je nejedlá a vzácná houba. Tvar zvonku je ideální pro zadržování vody a toho využívají hlodavci. Houbu používají jako pítko. Pro milovníky výtečných hub máme dobrou zprávu, začíná růst jarní houba – Penízovka smrková.Za hlívou ústřičnou, houbovou královnou na imunitní systém
Před 4 rokyHlíva ústřičná začíná růst právě na bukových pařezech a spadlých kmenech. Najdete ji i v Praze.Rostou více za úplňku? Jsou ty barevné jedovaté? Nejčastější mýty o houbách
Před 4 rokyVěříte na houbařské mýty? Ať ano nebo ne, odpovědi na ty nejčastější najdete v našem novém díle. Vítáme vás v roce 2021, ve kterém se můžete těšit na pokračování seriálu o houbách.Přemrzlé houby nebrat. Vypadají čerstvě, ale jsou nebezpečné
Před 4 rokyAni první mrazíky neodradí mnohé houbaře od vycházky do lesa. Číhá na ně ale nebezpečí v podobě přemrzlých hub. Ty se často tváří jako čerstvé, uvnitř už ale začínají hnilobné procesy. Jak takové houby poznat? A kterým mráz nevadí? Dozvíte se od známého mykologa.Houba, která si lebedí během lehčích mrazíků. Pochutnejte si na Šťavnatce modřínové
Před 5 rokyTentokrát se vydáme na houby do samotného centra pražské metropole. Podaří se nám najít i při nízkých teplotách nějaké houby?Lesy jsou plné fialových hub. Poznejte podzimní lahůdku
Před 5 rokyV dnešním houbařském speciálu se podíváme na nevídaně zajímavou houbu, lakovku ametystovou. Vyznačuje se tím, že krásně voní a je k nalezení téměř v každém lese!Kilový hřib v bukovém lese. Právě teď rostou, přesvědčte se sami!
Před 5 rokyJe začátek listopadu a mnozí houbaři už zazimovali svůj košík. Sezóna ale zdaleka nekončí a i v těchto dnech můžete v lesích nalézt nebývalé kousky!Není bedla jako bedla. Víme, jak rozeznat jedlou od jedovaté
Před 5 rokyBedly, žampiony a houby vhodné pro nakládání do octa. Je tu další vycházka do lesa s mykologem Michalem Mikšíkem.Hledáme jedlé a výtečné podzimní houby. Jedna léčí cukrovku
Před 5 rokyTřetí díl pořadu Na houby, opět s mykologem Mikšíkem. Tentokrát se budeme věnovat oblíbeným podzimním houbám a dalším, neméně zajímavým. Jedna z nich je dobrá na diabetes druhého typu, ale pozor, sledujte její barvu.Lék na imunitu, který právě roste v lese! S mykologem za hlívou ústřičnou
Před 5 rokyŘíká se, že Češi jsou národem houbařů. Právě jim je věnován nový seriál na Televizeseznam.cz. Do lesa se každý týden vydáme s mykologem Michalem Mikšíkem.

