Zavřít
Pivní republika

Pivní republika

Nejnovější články na Seznamu na téma Pivní republika
  • Pivní republika

    Obatzda. Při přípravě této pivní lahůdky otevřete okna dokořán

    Před 3 roky
    Obatzda pochází z Bavorska a znamená vlastně "nahňahňanec", což tak nějak shrnuje proces přípravy. Suroviny se prostě nakrájí a uhnětou v jednu mazlavou hmotu, která chutná nejlépe s preclíkem či chlebem.
     Komentáře
  • Pivní republika

    Co se stane, když spojí síly pivovar obří, řemeslný a jeden velmi vynalézavý pěstitel chmele?

    Před 3 roky
    Měli by být konkurence, jít si po krku, ale oni místo toho dali dohromady naprosto unikátní pivo, které dělá čest jak obřímu pivovaru tak alternativnějším malým podnikům.
     Komentáře
  • Pivní republika

    Zlatá kráva Traktor dává! V Nepomuku vědí, jak na výborné pivo

    Před 3 roky
    Farmářský pivovar v Nepomuku znají ti, kteří dovedou ocenit klasické i netradiční druhy piva.
     Komentáře
  • Pivní republika

    Volba sládků. Práce snů milovníků piva

    Před 3 roky
    Přesně před 30 lety došlo v naší zemi k velké politické změně. Jako v okolních zemích východního bloku tak i u nás zkolaboval komunistický režim a my jsme se vrátili zpět do demokratické, svobodné Evropy. A právě u příležitosti tohoto kulatého výročí vznikl Sametový ležák - a to ve spolupráci Plzeňského Prazdroje, Vysoké školy chemicko-technické a Vyšší odborné školy Podskalská.
     Komentáře
  • Pivní republika

    Místo, kde se pivo ochutnává profesionálně a vědecky

    Před 3 roky
    Výzkumný ústav pivovarský a sladařský. Tady se pivo testuje, zkoumá, degustuje. Jak funguje instituce, kde by se nejradši nechal zaměstnat každý pivař?
     Komentáře
  • Pivní republika

    Myslíte, že je pivo levné, nebo drahé?

    Před 3 roky
    Vláda, která zdraží pivo, padne, říkal už Švejk. To ale nepočítal se současnou situací, kdy si v supermarketu koupíte lahvové pivo za zlomek ceny točeného v hospůdce. Jak je to možné?
     Komentáře
  • Pivní republika

    Čtyřikrát čtyři metry. I tak malý prostor stačí k založení pivovaru. Nevěříte?

    Před 3 roky
    Budova pivovárku se nachází uvnitř rozhlehlého statku. Jedná se o největší komplex budov v Třebonicích. Staňkův rukodělný pivovárek nabízí nejenom piva vlastní, ale také z dalších malých pivovarů.
     Komentáře
  • Pivní republika

    Řeporyjský pivovar se ničeho nebojí, ani emancipace

    Před 3 roky
    Pivovar v Řeporyjích vaří klasiku, ale je otevřen i různým experimentům
     Komentáře
  • Pivní republika

    Jaké pivo se vaří ve vesnici, která inspirovala Franze Kafku?

    Před 3 roky
    Kafka tu sice našel předlohu pro svůj Zámek, cesta k místnímu pivu ale není na rozdíl od tohoto románu nijak komplikovaná.
     Komentáře
  • Pivní republika

    Velké pátrání po zeleném zlatu republiky

    Před 3 roky
    Chmel je hlavní surovina pro výrobu piva, to víme všichni. Máme ale představu o tom, jak se dnes sklízí a zpracovává?
     Komentáře
  • Pivní republika

    Jak chutná bylinný speciál Gruit podle starodávného receptu?

    Před 3 roky
    V jabloneckém Pivovaru Volt vaří kromě jiného i bylinný speciál podle tajného prastarého receptu. Vychutnat si ho můžete v autentickém prostředí prvorepublikové vily a když vám zachutná, nic vám nebrání, abyste tu i přespali.
     Komentáře
  • Pivní republika

    Zelená, nebo hnědá pivní láhev. Z jaké chutná pivo líp?

    Před 3 roky
    Každý milovník piva upřednostňuje jinou barvu lahve. Má to vůbec svoje opodstatnění, nebo je jedno, jakou barvu pivní láhev má?
     Komentáře
  • Pivní republika

    Levná piva do 10 Kč. Sládek testuje, která se (ne)dají pít

    Před 3 roky
    Jsou levná piva nutně patoky? To otestuje prezident Pivní republiky se sládkem, abyste vy už nemuseli.
     Komentáře
  • Pivní republika

    Extravagantní a silná česká piva, která se nebojí být jiná

    Před 3 roky
    Malý velký pivovar. Projekt, který začínal jako experiment, dneska sbírá ocenění.
     Komentáře
  • Pivní republika

    Těšte se, Pivní republika se vrací po letní přestávce. Už v pátek 13. září

    Před 3 roky
    V Čechách je víc než čtyři sta pivovarů. Pivovarník a novinář, David Binar, je pro vás objíždí, ochutnává, nasává jejich poetiku a věnuje se všem možným tématům, která se kolem piva točí. Odhaluje historii i současnost českého piva. Zachycuje problémy i radosti sládků a těžkosti jejich řemesla.
     Komentáře
  • Pivní republika

    Ležák vs. Ale. Jaký typ piva zvítězí?

    Před 3 roky
    Na začátku byla IPA. IPA neboli India Pale Ale, výrazně chmelený, světlý ale. S nadsázkou lze říct, že to byla právě IPA, která koncem minulého století ve Spojených státech odstartovala tzv. Craft Beer Revolution, neboli revoluci řemeslného piva. IPA byla totiž odpověď na unifikované, spodně kvašené ležáky nadnárodních pivních gigantů. Svrchně kvašená IPA přinesla dosud neznámé variace vůní a chutí a jednodušší způsob vaření umožnil mladým nadšencům bez neomezeného finančního zázemí vytrhnout na trh s pivem.
     Komentáře
  • Pivní republika

    Jak dlouho leží ležák?

    Před 3 roky
    Dny, týdny, měsíce. Ležáky zrají podobně jako lidé – každý jinak dlouho, přičemž některé mohou být i nechutně nezralé a jiné zase poněkud přestárlé a vyčpělé.
     Komentáře
  • Pivní republika

    BONUS: Sladovna Klusáček z 16. století

    Před 4 roky
    V Kounicích se vyráběl slad a vařilo pivo již v 16. století, což dokumentuje i zápis v zemských deskách o koupi kounického panství s pivovarem a sladovnou Prokopem Dvořeckým z Olbramovic v roce 1590. V letech 1749-1757 vystavoval Kounický pivovar ročně až 1300 hektolitrů piva. Místní název polí "Na chmelnici" dokumentuje i pěstování chmele pro pivovar.
     Komentáře
  • Pivní republika

    Bez dobrého sladu není dobré pivo. Jaké je tajemství přípravy toho nejlepšího?

    Před 4 roky
    Základem piva je slad. Bez sladu není pivo. A jak se z ječmene stane slad, to nám ukáže legenda českého sladovnictví Karel Klusáček v kounické sladovně. A uvidíme, že to není vůbec jednoduchý proces.
     Komentáře
  • Pivní republika

    Utopenci jako z hospody. Ale lepší!

    Před 4 roky
    Receptů na utopence je plný internet a který je nejlepší bychom mohli zjistit, jen kdybychom je vyzkoušeli všechny. My se ale rozhodli sáhnout po ověřeném receptu našeho kameramana Hynka. Nedávno jsme totiž měli možnost je ochutnat a Hynkovy utopenci nadchly celý štáb.
     Komentáře
  • Pivní republika

    Je lepší točené, nebo čepované pivo?

    Před 4 roky
    Kolik pivařů, tolik chutí. Kolik výčepních, tolik způsobů podávání piva. Jaký je ten správný?
     Komentáře
  • Pivní republika

    Buřty na černém pivu s cibulkou a chlebem

    Před 4 roky
    Černé pivo sice nezvětšuje ženám ňadra, ale může je v očích mužů skutečně učinit krásnějšími. Recept je jednoduchý – připravte jim takovouhle dokonalou pivní specialitu.
     Komentáře
  • Pivní republika

    Jídla z piva. Ochutnali byste pivní džem, paštiku nebo chléb?

    Před 4 roky
    Samozřejmě, že je pivo skvělé k jídlu. Samozřejmě, že je i jídlo skvělé k pivu. Ale tušili jste, že existuje skvělé jídlo z piva? V pivovaru Cobolis nám dali ochutnat.
     Komentáře
  • Pivní republika

    Testovali jsme za vás. Za jak dlouho tělo opravdu odbourá jednu desítku?

    Před 4 roky
    Po jednom pivu má průměrný chlap v krvi přibližně 0,25 promile. Ale ona taky není desítka jako desítka. Obsah alkoholu se může dost lišit. Záleží totiž na stupni prokvašení. Málo prokvašená dvanáctka může mít míň alkoholu než hodně prokvašená desítka.
     Komentáře
  • Pivní republika

    Kyselá piva v pivovaru Cobolis. Nejnovější tip přímo od sládka roku

    Před 4 roky
    Na vyhlášení nejlepších piv SPP jsme slíbili sládkovi roku Pavlu Paloušovi, že ho brzy navštívíme v pivovaru Cobolis. Tento pivovar má pro Pražáky tu výhodu, že vás k němu pohodlně přepraví metro.
     Komentáře
  • Pivní republika

    Hubne se po pivu? Ano, ale jen pod jednou podmínkou

    Před 4 roky
    Po pivu se nemusí jen tloustnout, ale aby jeho pití pomáhalo k hubnutí, má to jednu podmínku. Nejlepší je chodit do hospody, která je hodně daleko.
     Komentáře
  • Pivní republika

    Teplé a někdy i zvětralé. Tak pivo ochutnávají degustátoři

    Před 4 roky
    Profesionální degustátoři nejsou normální pijani, potenciálně ani normální lidé. Zlatý mok totiž zásadně pijí teplý a v extrémních případech i mírně zvětralý. Proč?
     Komentáře
  • Pivní republika

    Malý nezávislý, leč subjektivní test nealko piva

    Před 4 roky
    Jak se vyrábí pivo, jsme si už v pořadu Pivní republika říkali. Jak ale vzniká pivo nealkoholické, kam se ten nechtěný alkohol poděje? Nebo se vaří úplně jinak? A je nealko pivo vůbec pivo? I to se dozvíte spolu s tím, které české značky chutnají nejlíp.
     Komentáře
  • Pivní republika

    Pivovarský grog. Jak připravit tento blahodárný nápoj?

    Před 4 roky
    Největší odměnou, když vaříte pivo je pivovarský grog. Přestože ten pravý se dá udělat pouze tehdy, když právě dovaříte sladinu, prozradíme vám, jak si udělat vlastní.
     Komentáře
  • Pivní republika

    Jak chlastají zvířátka?

    Před 4 roky
    Alkohol se nachází i v přírodě a některé zvířecí druhy si k němu vybudovaly velmi kladný vztah.
     Komentáře
  • Pivní republika

    Safari pivovar ve Dvoře Králové – Pomáhá zachránit ohrožená zvířata

    Před 4 roky
    Vypili byste pivo, abyste zachránili koťátko. Abyste zachránili štěňátko. A co kdyby pití piva pomohlo zachránit před vyhynutím celý živočišný druh? Zoo ve Dvoře Králové se už dlouhá léta angažuje v záchraně téměř vyhynulých nosorožců bílých. A nově jim v tom pomáhá i zdejší minipivovar.
     Komentáře
  • Pivní republika

    BONUS: Světlé a tmavé pivo známe, proč ale mají černí i bílí nosorožci šedou barvu?

    Před 4 roky
    Jasmína je devítiletá slečna nosorožce černého a brzy se vypraví do Afriky, aby tam pomohla rozšířit tento ohrožený živočišný druh.
     Komentáře
  • Pivní republika

    Malý pivní kvíz: Co je to "rmutování"?

    Před 4 roky
    Podívejte se na speciální díly o tom, jak se tvůrci seriálu Pivní republika pokoušeli uvařit pivo. Nedílnou součástí výroby piva je i rmutování, při kterém je škrob ze sladu pomocí sladových enzymů přeměněn na cukry.
     Komentáře
  • Pivní republika

    Vaříme pivo 1: Jak se banda amatérů pokoušela dělat pivo

    Před 4 roky
    Krok za krokem vám ukážeme, jak se náš štáb pod odborným vedením pokusí uvařit vlastní ležák. Jednodenní kurz vaření piva jsme navštívili za vás, výsledky se dozvíte na pokračování. Toto je část jedna, přes druhý díl se dopracujete až k (pitnému?) výsledku.
     Komentáře
  • Pivní republika

    Vaříme pivo 2: Dřina špinavá, mokrá a popelčí přebírání chmele

    Před 4 roky
    Krok za krokem vám ukážeme, jak se náš štáb pod odborným vedením pokusí uvařit vlastní ležák. Jednodenní kurz vaření piva jsme navštívili za vás, výsledky se dozvíte na pokračování. Toto je část dva, ve třetí části uvidíte (pitný?) výsledek.
     Komentáře
  • Pivní republika

    Vaříme pivo 3: Výsledek celodenního snažení

    Před 4 roky
    Krok za krokem vám ukážeme, jak se náš štáb pod odborným vedením pokusí uvařit vlastní ležák. Jednodenní kurz vaření piva jsme navštívili za vás, výsledky se dozvíte na pokračování. V této části uvidíte výsledek našeho snažení, v částech 1 a 2 je pak celý postup, který k němu vedl.
     Komentáře
  • Pivní republika

    Čím víc piješ, tím víc hubneš. Důkaz, že pivní dieta funguje

    Před 4 roky
    Jedno pivo má zhruba 1000 kalorií, což není málo. Tělo ale na zpracování zlatého moku vydá víc energie, než kolik jí jeden půllitr obsahuje. Jinými slovy, čím víc vypijete, tím víc spálíte. Není zač!
     Komentáře
  • Pivní republika

    Ostravská Garáž: Místo, kde vás opraví skvělým pivem

    Před 4 roky
    Ostrava je kraj rázovitý, ale i na tomto místě by podobně originální pivovar hledal málokdo. A ještě otázka: Přežije vysílání tohoto dílu pan sládek?
     Komentáře
  • Pivní republika

    Proč se pivní kvasinky číslují od nulek do osmiček?

    Před 4 roky
    Kvasinky v něčem připomínají výpočetní techniku. Taky se dělí na jedničky a nuly. Proč?
     Komentáře
  • Pivní republika

    Pivovar Kytín. Jak chutná nakouřené pivo?

    Před 4 roky
    V dnešním díle se vydáme do Pivovaru Kytín, kde umí na jedničku jednu opravdovou specialitu.
     Komentáře
  • Pivní republika

    Jak se dostanou toxiny do piva?

    Před 4 roky
    Podívejte se na testovací díl pořadu A DOST! o toxinech, plísních a hliníku v plechovkových pivech.
     Komentáře
  • Pivní republika

    Další český rekord. Máme nejmenší plně automatizovanou varnu na světě!

    Před 4 roky
    Zhruba 80 litrů piva v jedné várce. Taková je produkce trpaslíka mezi varnami z dejvické Vysoké školy chemicko-technologické.
     Komentáře
  • Pivní republika

    Nejsilnější piva. Jejich sezóna právě začíná

    Před 4 roky
    Silných piv se nedá vypít moc, chutnají lépe v zimě než v létě a tak jejich sezóna právě začíná. Opravdu silná piva mají velkou tradici v Belgii, v Německu, ale samozřejmě také v Anglii a severských zemích. Překvapivě ale ty nejostřejší nepocházejí z britských ostrovů. Přeborníky na pivo s vysokým obsahem alkoholu jsou například i Estonci!
     Komentáře
  • Pivní republika

    Malý pivní kvíz: Kolik bublinek je v pivní pěně?

    Před 4 roky
    Na tuto a další otázky ohledně našeho nejoblíbenějšího nápoje vám dá odpověď seriál Pivní republika.
     Komentáře
  • Pivní republika

    Vitamíny, proteiny, antioxidanty. Nejlepším elixírem zdraví je prostě pivo

    Před 4 roky
    Ač maličký, nabízí tenhle pivovar vše, co k vaření potřebujete. Funguje jako výzkumné pracoviště, ale slouží také k výuce budoucích sládků. Najdeme v něm jak cyberpunkovou miniaturu staré varny, tak i zařízení extrémně moderní.
     Komentáře
  • Pivní republika

    Pivo s příchutí dubového sudu? Jak se zrání ve dřevě projeví na chuti

    Před 4 roky
    Pivní dubový sud. To už je rarita. Nechávat pivo zrát v sudech je romanticky staromilské, ale především pořádná dřina pro sládka. Sudy totiž vyžadují náročnou údržbu.
     Komentáře
  • Pivní republika

    Neopakovatelná chuť piva našich předků překvapí svou lahodností

    Před 4 roky
    Výlet do Jihoměstského pivovaru se dá bez nadsázky nazvat cestováním časem. Vaří zde totiž pivo podle receptu až z renesance. Jeho chuť je překvapivě lahodná.
     Komentáře
  • Pivní republika

    Malý pivní kvíz: Co je to "Stout"?

    Před 4 roky
    Podívejte se na celý seriál Pivní republika.
     Komentáře
  • Pivní republika

    Spojovna: Pivovar mezi paneláky, kde servírují pivo s čokoládou

    Před 4 roky
    Čokoláda dobrá, pivo dobré a dohromady? Úplně božské! Pivovar Spojovna nabízí ale mnohem víc než jen tuto neobvyklou kombinaci pro fajnšmekry.
     Komentáře
  • Pivní republika

    Malý pivní kvíz: Čerstvé, nebo uleželé? Které pivo je lepší?

    Před 4 roky
    Je lepší pivo čerstvé, nebo řádně uleželé? Jak se chuťově liší? Sládek vás provede všemi rozdíly.
     Komentáře
  • Pivní republika

    Knížecí pivovar Plasy. Těžko najdete magičtější místo, kde se po staletí vaří skvělé pivo

    Před 4 roky
    Knížecí pivovar Plasy je minipivovar nacházející se v části prostorů bývalého pivovaru v areálu kláštera v Plasích a v roce 2015 při svém znovuotevření navázal na několika set let starou pivovarnickou a sladovnickou tradici na severním Plzeňsku. První zmínky o místním pivovaru jsou totiž z roku 1550, předpokládá se ale, že se zde pivo vařili mniši už v roce 1144 po založení kláštera.
     Komentáře
  • Pivní republika

    Malý pivní kvíz: Co je to "pivovice"?

    Před 4 roky
    Podívejte se i na další díly seriálu Pivní republika.
     Komentáře
  • Pivní republika

    Když pivo pomáhá. V Chříči funguje pivovar jako chráněná dílna

    Před 4 roky
    Pivovar Chříč na severním Plzeňsku obnovil svou činnost po sedmdesáti letech, aby navázal na tradici zaznamenanou od roku 1567. Unikátní měděná varna s přímým dřevním otopem ovládaná sládkem Ing. Josefem Svobodou dává vzniknout ležáku, který je vlajkovou lodí pivovaru. Kromě toho nabízí pivovar také sezónní speciály, svrchně kvašená piva a vlastní limonádu.
     Komentáře
  • Pivní republika

    Degustace hostomického piva: "Uvařit dobrou desítku je pro sládka to nejtěžší"

    Před 4 roky
    Všechna piva z Hostomic nesou jméno po duchu brdských lesů Fabiánovi. Jak prezidentovi zachutnala? A okusil i pivo, které se jen zde vaří i z čerstvého chmele?
     Komentáře
  • Pivní republika

    Malý pivní kvíz: Co je to "slad"?

    Před 4 roky
    Chcete se o pivu dozvědět ještě víc? Podívejte se na seriál Pivní republika, kterou vás provází sám její prezident.
     Komentáře
  • Pivní republika

    Konečně v Hostomicích na unikátním pivu, které tu vaří i z čerstvého chmele

    Před 4 roky
    Všechna piva z Hostomic nesou jméno po duchu brdských lesů Fabiánovi. Jak prezidentovi zachutnala? A okusil i pivo, které se jen zde vaří i z čerstvého chmele?
     Komentáře
  • Pivní republika

    Malý pivní kvíz: Co je to "mláto"?

    Před 4 roky
    Chcete se o pivu dozvědět ještě víc? Podívejte se na seriál Pivní republika , kterou vás provází sám její prezident.
     Komentáře
  • Pivní republika

    Když prezident Pivní republiky vyrazí klasicky česky "na jedno" do Hostomic, dějí se věci

    Před 4 roky
    Když se prezident Pivní republiky se štábem vydá "na jedno" do Hostomic, může se cestou přihodit opravdu cokoliv.
     Komentáře
  • Pivní republika

    Pivovar U Fleků: Legendární místo, kde se vymazlené pivo vaří už více než 500 let

    Před 4 roky
    Pivovar u Fleků je jeden z mála pivovarů, který přežil bez úhony všechny režimy a svým legendárním pivem hasí žízeň všem milovníkům tohoto moku už více než 500 let. V Čechách je víc než čtyři sta pivovarů. Pivovarník expert a novinář, David Binar, je pro vás objíždí, ochutnává, nasává jejich poetiku a věnuje se všem možným tématům, která se kolem piva točí. Odhaluje historii i současnost českého piva. Zachycuje problémy i radosti sládků a těžkosti jejich řemesla.
     Komentáře
  • Pivní republika

    Kdo vás provede Pivní republikou? Jedině její prezident! Už v pátek 7. září

    Před 4 roky
    V Čechách je víc než čtyři sta pivovarů. Pivovarník a novinář, David Binar, je pro vás objíždí, ochutnává, nasává jejich poetiku a věnuje se všem možným tématům, která se kolem piva točí. Odhaluje historii i současnost českého piva. Zachycuje problémy i radosti sládků a těžkosti jejich řemesla.
     Komentáře
V Čechách je víc než čtyři sta pivovarů. Pivovarník a novinář, David Binar, je pro vás objíždí, ochutnává, nasává jejich poetiku a věnuje se všem možným tématům, která se kolem piva točí. Odhaluje historii i současnost českého piva. Zachycuje problémy i radosti sládků a těžkosti jejich řemesla.
V Čechách je víc než čtyři sta pivovarů. Pivovarník a novinář, David Binar, je pro vás objíždí, ochutnává, nasává jejich poetiku a věnuje se všem možným tématům, která se kolem piva točí. Odhaluje historii i současnost českého piva. Zachycuje problémy i radosti sládků a těžkosti jejich řemesla.
Reklama