Obatzda. Při přípravě této pivní lahůdky otevřete okna dokořán
Před 3 rokyObatzda pochází z Bavorska a znamená vlastně "nahňahňanec", což tak nějak shrnuje proces přípravy. Suroviny se prostě nakrájí a uhnětou v jednu mazlavou hmotu, která chutná nejlépe s preclíkem či chlebem.Co se stane, když spojí síly pivovar obří, řemeslný a jeden velmi vynalézavý pěstitel chmele?
Před 3 rokyMěli by být konkurence, jít si po krku, ale oni místo toho dali dohromady naprosto unikátní pivo, které dělá čest jak obřímu pivovaru tak alternativnějším malým podnikům.Zlatá kráva Traktor dává! V Nepomuku vědí, jak na výborné pivo
Před 3 rokyFarmářský pivovar v Nepomuku znají ti, kteří dovedou ocenit klasické i netradiční druhy piva.Volba sládků. Práce snů milovníků piva
Před 3 rokyPřesně před 30 lety došlo v naší zemi k velké politické změně. Jako v okolních zemích východního bloku tak i u nás zkolaboval komunistický režim a my jsme se vrátili zpět do demokratické, svobodné Evropy. A právě u příležitosti tohoto kulatého výročí vznikl Sametový ležák - a to ve spolupráci Plzeňského Prazdroje, Vysoké školy chemicko-technické a Vyšší odborné školy Podskalská.Místo, kde se pivo ochutnává profesionálně a vědecky
Před 3 rokyVýzkumný ústav pivovarský a sladařský. Tady se pivo testuje, zkoumá, degustuje. Jak funguje instituce, kde by se nejradši nechal zaměstnat každý pivař?Myslíte, že je pivo levné, nebo drahé?
Před 3 rokyVláda, která zdraží pivo, padne, říkal už Švejk. To ale nepočítal se současnou situací, kdy si v supermarketu koupíte lahvové pivo za zlomek ceny točeného v hospůdce. Jak je to možné?Čtyřikrát čtyři metry. I tak malý prostor stačí k založení pivovaru. Nevěříte?
Před 3 rokyBudova pivovárku se nachází uvnitř rozhlehlého statku. Jedná se o největší komplex budov v Třebonicích. Staňkův rukodělný pivovárek nabízí nejenom piva vlastní, ale také z dalších malých pivovarů.Řeporyjský pivovar se ničeho nebojí, ani emancipace
Před 3 rokyPivovar v Řeporyjích vaří klasiku, ale je otevřen i různým experimentůmJaké pivo se vaří ve vesnici, která inspirovala Franze Kafku?
Před 3 rokyKafka tu sice našel předlohu pro svůj Zámek, cesta k místnímu pivu ale není na rozdíl od tohoto románu nijak komplikovaná.Velké pátrání po zeleném zlatu republiky
Před 4 rokyChmel je hlavní surovina pro výrobu piva, to víme všichni. Máme ale představu o tom, jak se dnes sklízí a zpracovává?Jak chutná bylinný speciál Gruit podle starodávného receptu?
Před 4 rokyV jabloneckém Pivovaru Volt vaří kromě jiného i bylinný speciál podle tajného prastarého receptu. Vychutnat si ho můžete v autentickém prostředí prvorepublikové vily a když vám zachutná, nic vám nebrání, abyste tu i přespali.Zelená, nebo hnědá pivní láhev. Z jaké chutná pivo líp?
Před 4 rokyKaždý milovník piva upřednostňuje jinou barvu lahve. Má to vůbec svoje opodstatnění, nebo je jedno, jakou barvu pivní láhev má?Levná piva do 10 Kč. Sládek testuje, která se (ne)dají pít
Před 4 rokyJsou levná piva nutně patoky? To otestuje prezident Pivní republiky se sládkem, abyste vy už nemuseli.Extravagantní a silná česká piva, která se nebojí být jiná
Před 4 rokyMalý velký pivovar. Projekt, který začínal jako experiment, dneska sbírá ocenění.Těšte se, Pivní republika se vrací po letní přestávce. Už v pátek 13. září
Před 4 rokyV Čechách je víc než čtyři sta pivovarů. Pivovarník a novinář, David Binar, je pro vás objíždí, ochutnává, nasává jejich poetiku a věnuje se všem možným tématům, která se kolem piva točí. Odhaluje historii i současnost českého piva. Zachycuje problémy i radosti sládků a těžkosti jejich řemesla.Ležák vs. Ale. Jaký typ piva zvítězí?
Před 4 rokyNa začátku byla IPA. IPA neboli India Pale Ale, výrazně chmelený, světlý ale. S nadsázkou lze říct, že to byla právě IPA, která koncem minulého století ve Spojených státech odstartovala tzv. Craft Beer Revolution, neboli revoluci řemeslného piva. IPA byla totiž odpověď na unifikované, spodně kvašené ležáky nadnárodních pivních gigantů. Svrchně kvašená IPA přinesla dosud neznámé variace vůní a chutí a jednodušší způsob vaření umožnil mladým nadšencům bez neomezeného finančního zázemí vytrhnout na trh s pivem.Jak dlouho leží ležák?
Před 4 rokyDny, týdny, měsíce. Ležáky zrají podobně jako lidé – každý jinak dlouho, přičemž některé mohou být i nechutně nezralé a jiné zase poněkud přestárlé a vyčpělé.BONUS: Sladovna Klusáček z 16. století
Před 4 rokyV Kounicích se vyráběl slad a vařilo pivo již v 16. století, což dokumentuje i zápis v zemských deskách o koupi kounického panství s pivovarem a sladovnou Prokopem Dvořeckým z Olbramovic v roce 1590. V letech 1749-1757 vystavoval Kounický pivovar ročně až 1300 hektolitrů piva. Místní název polí "Na chmelnici" dokumentuje i pěstování chmele pro pivovar.Bez dobrého sladu není dobré pivo. Jaké je tajemství přípravy toho nejlepšího?
Před 4 rokyZákladem piva je slad. Bez sladu není pivo. A jak se z ječmene stane slad, to nám ukáže legenda českého sladovnictví Karel Klusáček v kounické sladovně. A uvidíme, že to není vůbec jednoduchý proces.Utopenci jako z hospody. Ale lepší!
Před 4 rokyReceptů na utopence je plný internet a který je nejlepší bychom mohli zjistit, jen kdybychom je vyzkoušeli všechny. My se ale rozhodli sáhnout po ověřeném receptu našeho kameramana Hynka. Nedávno jsme totiž měli možnost je ochutnat a Hynkovy utopenci nadchly celý štáb.Je lepší točené, nebo čepované pivo?
Před 4 rokyKolik pivařů, tolik chutí. Kolik výčepních, tolik způsobů podávání piva. Jaký je ten správný?Buřty na černém pivu s cibulkou a chlebem
Před 4 rokyČerné pivo sice nezvětšuje ženám ňadra, ale může je v očích mužů skutečně učinit krásnějšími. Recept je jednoduchý – připravte jim takovouhle dokonalou pivní specialitu.Jídla z piva. Ochutnali byste pivní džem, paštiku nebo chléb?
Před 4 rokySamozřejmě, že je pivo skvělé k jídlu. Samozřejmě, že je i jídlo skvělé k pivu. Ale tušili jste, že existuje skvělé jídlo z piva? V pivovaru Cobolis nám dali ochutnat.Testovali jsme za vás. Za jak dlouho tělo opravdu odbourá jednu desítku?
Před 4 rokyPo jednom pivu má průměrný chlap v krvi přibližně 0,25 promile. Ale ona taky není desítka jako desítka. Obsah alkoholu se může dost lišit. Záleží totiž na stupni prokvašení. Málo prokvašená dvanáctka může mít míň alkoholu než hodně prokvašená desítka.Kyselá piva v pivovaru Cobolis. Nejnovější tip přímo od sládka roku
Před 4 rokyNa vyhlášení nejlepších piv SPP jsme slíbili sládkovi roku Pavlu Paloušovi, že ho brzy navštívíme v pivovaru Cobolis. Tento pivovar má pro Pražáky tu výhodu, že vás k němu pohodlně přepraví metro.Hubne se po pivu? Ano, ale jen pod jednou podmínkou
Před 4 rokyPo pivu se nemusí jen tloustnout, ale aby jeho pití pomáhalo k hubnutí, má to jednu podmínku. Nejlepší je chodit do hospody, která je hodně daleko.Teplé a někdy i zvětralé. Tak pivo ochutnávají degustátoři
Před 4 rokyProfesionální degustátoři nejsou normální pijani, potenciálně ani normální lidé. Zlatý mok totiž zásadně pijí teplý a v extrémních případech i mírně zvětralý. Proč?Malý nezávislý, leč subjektivní test nealko piva
Před 4 rokyJak se vyrábí pivo, jsme si už v pořadu Pivní republika říkali. Jak ale vzniká pivo nealkoholické, kam se ten nechtěný alkohol poděje? Nebo se vaří úplně jinak? A je nealko pivo vůbec pivo? I to se dozvíte spolu s tím, které české značky chutnají nejlíp.Pivovarský grog. Jak připravit tento blahodárný nápoj?
Před 4 rokyNejvětší odměnou, když vaříte pivo je pivovarský grog. Přestože ten pravý se dá udělat pouze tehdy, když právě dovaříte sladinu, prozradíme vám, jak si udělat vlastní.Jak chlastají zvířátka?
Před 4 rokyAlkohol se nachází i v přírodě a některé zvířecí druhy si k němu vybudovaly velmi kladný vztah.Safari pivovar ve Dvoře Králové – Pomáhá zachránit ohrožená zvířata
Před 4 rokyVypili byste pivo, abyste zachránili koťátko. Abyste zachránili štěňátko. A co kdyby pití piva pomohlo zachránit před vyhynutím celý živočišný druh? Zoo ve Dvoře Králové se už dlouhá léta angažuje v záchraně téměř vyhynulých nosorožců bílých. A nově jim v tom pomáhá i zdejší minipivovar.BONUS: Světlé a tmavé pivo známe, proč ale mají černí i bílí nosorožci šedou barvu?
Před 4 rokyJasmína je devítiletá slečna nosorožce černého a brzy se vypraví do Afriky, aby tam pomohla rozšířit tento ohrožený živočišný druh.Malý pivní kvíz: Co je to "rmutování"?
Před 4 rokyPodívejte se na speciální díly o tom, jak se tvůrci seriálu Pivní republika pokoušeli uvařit pivo. Nedílnou součástí výroby piva je i rmutování, při kterém je škrob ze sladu pomocí sladových enzymů přeměněn na cukry.Vaříme pivo 1: Jak se banda amatérů pokoušela dělat pivo
Před 4 rokyKrok za krokem vám ukážeme, jak se náš štáb pod odborným vedením pokusí uvařit vlastní ležák. Jednodenní kurz vaření piva jsme navštívili za vás, výsledky se dozvíte na pokračování. Toto je část jedna, přes druhý díl se dopracujete až k (pitnému?) výsledku.Vaříme pivo 2: Dřina špinavá, mokrá a popelčí přebírání chmele
Před 4 rokyKrok za krokem vám ukážeme, jak se náš štáb pod odborným vedením pokusí uvařit vlastní ležák. Jednodenní kurz vaření piva jsme navštívili za vás, výsledky se dozvíte na pokračování. Toto je část dva, ve třetí části uvidíte (pitný?) výsledek.Vaříme pivo 3: Výsledek celodenního snažení
Před 4 rokyKrok za krokem vám ukážeme, jak se náš štáb pod odborným vedením pokusí uvařit vlastní ležák. Jednodenní kurz vaření piva jsme navštívili za vás, výsledky se dozvíte na pokračování. V této části uvidíte výsledek našeho snažení, v částech 1 a 2 je pak celý postup, který k němu vedl.Čím víc piješ, tím víc hubneš. Důkaz, že pivní dieta funguje
Před 4 rokyJedno pivo má zhruba 1000 kalorií, což není málo. Tělo ale na zpracování zlatého moku vydá víc energie, než kolik jí jeden půllitr obsahuje. Jinými slovy, čím víc vypijete, tím víc spálíte. Není zač!Ostravská Garáž: Místo, kde vás opraví skvělým pivem
Před 4 rokyOstrava je kraj rázovitý, ale i na tomto místě by podobně originální pivovar hledal málokdo. A ještě otázka: Přežije vysílání tohoto dílu pan sládek?Proč se pivní kvasinky číslují od nulek do osmiček?
Před 4 rokyKvasinky v něčem připomínají výpočetní techniku. Taky se dělí na jedničky a nuly. Proč?Pivovar Kytín. Jak chutná nakouřené pivo?
Před 4 rokyV dnešním díle se vydáme do Pivovaru Kytín, kde umí na jedničku jednu opravdovou specialitu.Jak se dostanou toxiny do piva?
Před 4 rokyPodívejte se na testovací díl pořadu A DOST! o toxinech, plísních a hliníku v plechovkových pivech.Další český rekord. Máme nejmenší plně automatizovanou varnu na světě!
Před 4 rokyZhruba 80 litrů piva v jedné várce. Taková je produkce trpaslíka mezi varnami z dejvické Vysoké školy chemicko-technologické.Nejsilnější piva. Jejich sezóna právě začíná
Před 4 rokySilných piv se nedá vypít moc, chutnají lépe v zimě než v létě a tak jejich sezóna právě začíná. Opravdu silná piva mají velkou tradici v Belgii, v Německu, ale samozřejmě také v Anglii a severských zemích. Překvapivě ale ty nejostřejší nepocházejí z britských ostrovů. Přeborníky na pivo s vysokým obsahem alkoholu jsou například i Estonci!Malý pivní kvíz: Kolik bublinek je v pivní pěně?
Před 4 rokyNa tuto a další otázky ohledně našeho nejoblíbenějšího nápoje vám dá odpověď seriál Pivní republika.Vitamíny, proteiny, antioxidanty. Nejlepším elixírem zdraví je prostě pivo
Před 4 rokyAč maličký, nabízí tenhle pivovar vše, co k vaření potřebujete. Funguje jako výzkumné pracoviště, ale slouží také k výuce budoucích sládků. Najdeme v něm jak cyberpunkovou miniaturu staré varny, tak i zařízení extrémně moderní.Pivo s příchutí dubového sudu? Jak se zrání ve dřevě projeví na chuti
Před 4 rokyPivní dubový sud. To už je rarita. Nechávat pivo zrát v sudech je romanticky staromilské, ale především pořádná dřina pro sládka. Sudy totiž vyžadují náročnou údržbu.Neopakovatelná chuť piva našich předků překvapí svou lahodností
Před 4 rokyVýlet do Jihoměstského pivovaru se dá bez nadsázky nazvat cestováním časem. Vaří zde totiž pivo podle receptu až z renesance. Jeho chuť je překvapivě lahodná.Spojovna: Pivovar mezi paneláky, kde servírují pivo s čokoládou
Před 4 rokyČokoláda dobrá, pivo dobré a dohromady? Úplně božské! Pivovar Spojovna nabízí ale mnohem víc než jen tuto neobvyklou kombinaci pro fajnšmekry.Malý pivní kvíz: Čerstvé, nebo uleželé? Které pivo je lepší?
Před 4 rokyJe lepší pivo čerstvé, nebo řádně uleželé? Jak se chuťově liší? Sládek vás provede všemi rozdíly.Knížecí pivovar Plasy. Těžko najdete magičtější místo, kde se po staletí vaří skvělé pivo
Před 4 rokyKnížecí pivovar Plasy je minipivovar nacházející se v části prostorů bývalého pivovaru v areálu kláštera v Plasích a v roce 2015 při svém znovuotevření navázal na několika set let starou pivovarnickou a sladovnickou tradici na severním Plzeňsku. První zmínky o místním pivovaru jsou totiž z roku 1550, předpokládá se ale, že se zde pivo vařili mniši už v roce 1144 po založení kláštera.Malý pivní kvíz: Co je to "pivovice"?
Před 4 rokyPodívejte se i na další díly seriálu Pivní republika.Když pivo pomáhá. V Chříči funguje pivovar jako chráněná dílna
Před 5 rokyPivovar Chříč na severním Plzeňsku obnovil svou činnost po sedmdesáti letech, aby navázal na tradici zaznamenanou od roku 1567. Unikátní měděná varna s přímým dřevním otopem ovládaná sládkem Ing. Josefem Svobodou dává vzniknout ležáku, který je vlajkovou lodí pivovaru. Kromě toho nabízí pivovar také sezónní speciály, svrchně kvašená piva a vlastní limonádu.Degustace hostomického piva: "Uvařit dobrou desítku je pro sládka to nejtěžší"
Před 5 rokyVšechna piva z Hostomic nesou jméno po duchu brdských lesů Fabiánovi. Jak prezidentovi zachutnala? A okusil i pivo, které se jen zde vaří i z čerstvého chmele?Malý pivní kvíz: Co je to "slad"?
Před 5 rokyChcete se o pivu dozvědět ještě víc? Podívejte se na seriál Pivní republika, kterou vás provází sám její prezident.Konečně v Hostomicích na unikátním pivu, které tu vaří i z čerstvého chmele
Před 5 rokyVšechna piva z Hostomic nesou jméno po duchu brdských lesů Fabiánovi. Jak prezidentovi zachutnala? A okusil i pivo, které se jen zde vaří i z čerstvého chmele?Malý pivní kvíz: Co je to "mláto"?
Před 5 rokyChcete se o pivu dozvědět ještě víc? Podívejte se na seriál Pivní republika , kterou vás provází sám její prezident.Když prezident Pivní republiky vyrazí klasicky česky "na jedno" do Hostomic, dějí se věci
Před 5 rokyKdyž se prezident Pivní republiky se štábem vydá "na jedno" do Hostomic, může se cestou přihodit opravdu cokoliv.Pivovar U Fleků: Legendární místo, kde se vymazlené pivo vaří už více než 500 let
Před 5 rokyPivovar u Fleků je jeden z mála pivovarů, který přežil bez úhony všechny režimy a svým legendárním pivem hasí žízeň všem milovníkům tohoto moku už více než 500 let. V Čechách je víc než čtyři sta pivovarů. Pivovarník expert a novinář, David Binar, je pro vás objíždí, ochutnává, nasává jejich poetiku a věnuje se všem možným tématům, která se kolem piva točí. Odhaluje historii i současnost českého piva. Zachycuje problémy i radosti sládků a těžkosti jejich řemesla.Kdo vás provede Pivní republikou? Jedině její prezident! Už v pátek 7. září
Před 5 rokyV Čechách je víc než čtyři sta pivovarů. Pivovarník a novinář, David Binar, je pro vás objíždí, ochutnává, nasává jejich poetiku a věnuje se všem možným tématům, která se kolem piva točí. Odhaluje historii i současnost českého piva. Zachycuje problémy i radosti sládků a těžkosti jejich řemesla.