Famózní fazolová gulášovka, která má říz
Před 3 rokyNáhrada hovězího fazolemi mě poslední dobou docela baví. A zrovna tahle variace na gulášovku mi přijde úplně nejvíc v pohodě! Fazole vezměte červené sterilované a jen mírně je rozšťouchejte. Polévku pak není třeba nijak dál zahušťovat. Rozpis najdete na konci videa.Květáková polévka jako od maminky s vajíčkem a zahuštěná vločkami
Před 4 rokyOpravdu jednoduchá polévka, která pohladí na duši. Místo jíšky zahušťuji jemnými ovesnými vločkami a je takhle skvělá. Vajíčko na konci můžete vynechat. Stejně tak můžete přidat opečené máslové krutony nebo kapání. Rozpis najdete na konci videa.Klasická česká česnečka. Tato polévka vám pořádně protáhne dutiny
Před 4 rokyTohle je klasická česká česnečka. Do základu dávám uzenou slaninu, cibuli a česnek v úvodu dobře opeču dozlatova. Ta vůně polévky je pak neodolatelná! Vývar použijte nejlépe silný hovězí, ale i z drůbežího bude dobrá. Rozpis surovin najdete na konci videa.Pikantní cizrnová polévka s brokolicí proti plískanicím
Před 4 rokyTahle polévka má všechnu výbavu do chmurného počasí – zázvor, česnek, hřejivé koření a spostu chutí a vůní. Složení můžete obměnit. Místo brokolice použít třeba dýni nebo krutony. Rozpis na konci videa.Polévka proti bacilům s čočkou, chilli a životodárným kimchi
Před 4 rokyTohle je polévka jako dělaná do sezóny podzimních viróz. Silná, mírně pálivá a plná samých zdravých věcí. Zázvor, chilli a kimchi vás určitě postaví na nohy! Rozpis najdete na konci videa.Luxusní polévka s pečeným celerem a vločkami. V pošmourném počasí příjemně zahřeje
Před 4 rokyTahle polévka je úplně parádní. Obzvlášť do podzimního počasí. Má základ z opečeného celeru na másle. K tomu přidáte mrkev, cibuli a růžičkovou kapustu. Vločky jsou skvělé na jednoduché zahuštění bez mouky. Použil jsem vločky pohankové, ale můžete prakticky jakékoliv. Rozpis najdete na konci videa.Hráškový krém s krevetami
Před 4 rokyJednoduchý krém a k němu něco speciálního do talíře jako finiš. Tohle servírovací kombo mám prostě moc rád! Krevety na česneku to hned udělají veselejší. Ať už použijete předvařené nebo čerstvé – na pánvi vždy jen krátce. Předvařené stačí prohřát, syrovým dejte minutku dvě. Rozpis najdete na konci videa.Hrstkovka vás postaví na nohy. Zkuste podzimní verzi s dýní
Před 4 rokyPohanka, hrách, čočka, ovesné vločky a dýně. To je kombinace, která udělá pořádnou hustou polévku. Přidávám i trošku sušeného lahůdkového droždí. Do obilninových a luštěninových polévek je to moje tajná zbraň. Složení můžete vždy trochu obměnit, ale dávejte vždy mix luštěnin a obilnin. Rozpis najdete na konci videa.Nejlepší recept na čerstvé hříbky? Poctivá polévka, ve které stojí lžíce
Před 4 rokyHoubařská sezóna se pomalu chýlí k závěru, tak alespoň jednu pořádnou houbovou polévku to chce. Čerstvé hříbky mají oproti sušeným parádní schopnost polévku přirozeně zahustit. Tentokrát přidávám i trochu dýně, která přidá „umami“ a pomůže s přirozeným zahuštěním. Rozpis najdete na konci videa.Jak na rychlou fazolačku? Přidejte extra česnek a tymián
Před 4 rokyZní to asi divně, ale sterilované luštěniny jsou moje srdcovka. Tady jsem je použil ve fazolačce s vůní rozmarýnu a česneku. Je fakt hodně rychlá a můžete vynechat zahuštění. Rozpis najdete na konci videa.Polévka proti podzimním chmurám z dýně, cukety a rozmíchaného vajíčka
Před 4 rokyTahle polévka vám udělá dobře. Je fakt ideální na podzimní období. Dýně s trochou jíšky vytvoří základ, hrášek a cuketa jsou pak na odlehčení. Rozmíchaného vajíčka se nebojte, pokud z něj máte nějaké trauma z dětské jídelny. Když ho uděláte čerstvé, je vážně skvělé. Rozpis surovin najdete na konci videa.Polévka proti chmurám: z pečeného květáku a s kari
Před 4 rokyOproti klasickému květákovému krému je tady květák silně opečený a v kombinaci se surovinami, které pěkně zvýrazní jeho hřejivou a nasládlou chuť. Doporučuji obzvlášť, když je venku chmurno a pod mrakem. Tahle polévka vám zaručeně zvedne náladu! Rozpis na konci videa.Lišky a cukety: Využijte tuhle parádní kombinaci do polévky
Před 4 rokyJednoduchý cuketový krém s pořádnou porcí lišek. Lišky opékám na másle s tymiánem a celými stroužky česneku. Aroma česneku je pak tak akorát a nepřebíjí jemné lišky. Rozpis najdete na konci videa.Máte chuť na rychlou dršťkovku? Uvařte si houbařskou verzi s kotrčem
Před 4 rokyKotrč je méně známá houba se skvělou chutí a parádní texturou, která trochu připomíná hovězí dršťky. K houbové dršťkovce je to tedy už jen kousek. Je fakt parádní, určitě zkuste. Polévku zahušťuji moukou i strouhanou bramborou. A nebojte se přidat dobrý česnek a majoránku. Rozpis najdete na konci videa.Kam s kedlubnou? Jemný smetanový krém je skvělá volba
Před 4 rokyTip na jednoduchý smetanový krém. Základ je z kedlubny, která má parádní a mírně nasládlou chuť. Přidají se i brambory pro lepší strukturu krému. Vývar použijte ideálně drůbeží. Rozpis najdete na konci videa.Lehká a lahodná bramboračka s cuketou
Před 4 rokyJednoduchá variace na bramboračku s cuketou, která dělá polévku o něco lehčí a nasládlejší. Zkuste to, pokud hledáte přes léto tip, jak cuketu zpracovat. V bramboračce ji „zaparkujete“ s úspěchem! Rozpis najdete na konci videa.Připravte si paprikovou polévku s vajíčkem. Bude hotová raz dva
Před 4 rokyTahle polévka je super rychlá a jednoduchá a taky plná letních surovin. V létě opravdu není potřeba nějak extra vyvařovat. Jednoduchý základ tvoří rajčata a papriky. Dál vmícháte vajíčko pro zahuštění a trocha vařených těstoviny na konec. Rozpis najdete na konci videa.Letní polévka, co se nevaří. Osvěžte se vychlazenou dobrotou plnou zeleniny
Před 4 rokyTohle je super jednoduchá a vynikající letní studená polévka bez vaření. Základ tvoří rajčata a okurka, na zahuštění pak trocha bílého chleba (i rohlíky). V mixéru se pak ještě na konci zašlehá olivový olej a polévka je pak krásně krémová, přitom stále maximálně osvěžující. Před podáváním doporučuji dobře vychladit. Rozpis na konci videa.Osvěžující polévka? Zkuste balkánskou cuketovou
Před 4 rokyTahle kombinace zní neobvykle, ale je báječně osvěžující. Klasický hustý krém z cukety doplňte na talíři o malou porci osvěžujícího salátku s balkánským sýrem. Na léto je to fakt skvělá kombinace. Rozpis najdete na konci videa.Ideální polévka na léto? Přidejte rajčata a červenou čočku
Před 4 rokyTahle polévka je ideální do letních veder. Můžete do ní zpracovat rajčata a další letní zeleninu, co je zrovna po ruce. Jednoduché trio voňavého koření a k tomu trocha červené čočky na zdravé zahuštění. Já ji úplně zbožňuju! Rozpis na konci videa.Jemný krém: Pórek a chřest v dokonalé harmonii
Před 4 rokyTyhle dvě suroviny si parádně notují: bílý chřest a pórek. S trochou bylinek a bílého vína pro vůni, je to fakt parádní kombinace. Pokud máte, použijte mladý aromatický česnek. Celý recept na chřestový krém najdete na konci videa.Nejlepší vyprošťovák? Mrkněte na tuhle záchrannou čočkovku
Před 4 rokyRecept na tu nelepší vyprošťovcí polévku, když zrovna potřebujete zachránit. Uzený špek, opečené párky a sterilovaná čočka, aby šlo všechno rychle. Mám na ni hned teď chuť a to ani nemám kocovinu! Rozpis na konci videa.Kam s cuketou? Přidejte ji do polévky s kokosovým krémem
Před 4 rokyCuketa se skvěle hodí do krémových polévek. Obzvlášť, když je v nich spousta voňavého koření. I když je krémová, tak tahle kombinace působí velmi lehce a chuť vás parádně nakopne. Musíte ji zkusit! Rozpis najdete na konci videa.Polévka do nepohody s čočkou a zázvorem na zahřátí
Před 4 rokyTahle polévka je inspirovaná indickou kuchyní. Základ je z červené čočky, zázvoru a zeleniny. Je velmi jednoduchá a rychlá. A pokud je zrovna pošmourno, tak krásně zahřeje a udělá lepší náladu. Rozpis najdete na konci videa.Luxusní chřestový krém s hráškem, ztraceným vajíčkem a opečenou slaninkou
Před 4 rokySamotný krém je velmi jednouchý a nechá vyniknout chuť jemné jarní zeleniny. Kombinace s hráškem se nebojte, spíše naopak. Sladký hrášek chuť chřestu zvýrazní. Na videu vám ukážu i postup na ztracené vejce – není to opravdu nic složitého, stačí chvilka trpělivosti. Krém podávejte s opečenou slaninou nebo s máslovými krutonky. Rozpis najdete na konci videa.Žampiony a klobáska v jednom hrnci: Krémová polévka na bílém víně
Před 4 rokyTohle je skvělá kombinace, pokud potřebujete zpracovat zbytek nějaké dobré klobásky a máte chuť na pořádnou krémovou polévku. Rozpis najdete na konci videa.Jak připravit perfektní karotkový krém? Přidejte pancettu
Před 4 rokyKombinace mladé sladké karotky a italské slaniny je opravdu moc dobrá. Pancetta pomůže vytvořit silný chuťový základ, smetana a bílé víno zas krém dobře vyváží. Rozpis najdete na konci videa.Hurá na medvěda: Svěží jarní krém s česnekem
Před 4 rokyJednoduchý krém z medvědího česneku. Jako pomocné suroviny jsou tady brambory a špenát. Chuť i konzistence krému jsou pak tak akorát. V závěru se nebojte přidat i další jarní ingredience – třeba mladý hrášek nebo chřest. Vše s medvědím česnekem perfektně ladí. Rozpis najdete na konci videa.Jemný brokolicový krém zahuštěný bramborou. Chutná skvěle a úžasně zasytí
Před 4 rokyTenhle krém zahušťuji jednoduše přidáním brambor. Je to skvělá kombinace i po chuťové stránce. Není třeba vůbec dávat mouku a smetana krém krásně zjemní. Rozpis pro čtyři porce najdete na konci videa.Zahřejte se fazolačkou: Pikantní a s kapustou
Před 4 rokyDalší vydatná polévka pro tohle ošklivé zimní počasí těsně před nástupem jara. I když je s fazolemi, nevaří se nijak dlouho díky sterilovaným luštěninám z plechovky. Do základu můžete klidně přidat i kousek slaniny nebo špeku. Nejlépe si pochutnáte s topinkami z bílého chleba, které napůl ponoříte do ještě horké polévky. Rozpis na konci videa.Skvělá sytá polévka: Dýňovka s čočkou
Před 4 rokyTohle je jedna z mých oblíbených kombinací: dýně a luštěniny. Tady konkrétně s červenou čočkou, která je uvařená raz dva a i bez namáčení předem. Polévce dodává šmrnc výrazné koření, vývar a kokosové mléko. Rozpis najdete na konci videa.Krémový a houbový: Jednoduchý žampionový krém snadno zvládnete
Před 4 rokyVelmi jednoduchá polévka z běžně dostupné suroviny. Pokud chcete, můžete přidat i trochu sušených hub pro extra vůni, ale není to potřeba. Zahuštění vyberte podle libosti – lze i výhradně moukou nebo jen bramborou. Rozpis surovin najdete na konci videa.Hrachovka s párkem vždycky potěší. Dejte si plný talíř
Před 4 rokyObyčejná, ale poctivá hrachovka s párkem. Do základu dávám i kořenovou zeleninu, polévka je pak podle mě lepší. Půlený a loupaný žlutý hrách nemusíte namáčet, je i tak uvařený za 30 minut. Do základu můžete místo másla dát i sádlo nebo ho připravit na špeku. Stejně tak párky můžete opéct na kolečka nebo úplně vynechat. Zkrátka dle libosti! Rozpis najdete na konci videa.Hutná čočková polévka s pohankou. Prohřeje vás až do morku kostí
Před 4 rokyPohanka je jednou z tuzemských superpotravin a na náš jídelníček se dostane málokdy, což je děsná škoda. V téhle čočkovce je ale její místo právem zasloužené. K polévce se nebojte přidat opečené chlebové kostky a slaninku navíc. Poměr surovin najdete na konci videa.Kapustičky proti chmurám. Uvařte si bezva polévku
Před 4 rokyTohle je moje variace na bramboračku, kterou si teď v zimě vařím docela často. Dávám bud klasické české sušené houby nebo občas i shiitake jako na videu. Obojí funguje bezvadně. Kapustičky dávám až ke konci, aby se úplně nerozvařily. Rozpis najdete na konci videa.Uvařte si čočkovku s vůní perníku a zázvoru
Před 4 rokySkvělá polévka, když je venku chladno a pošmourno. Červená čočka je rychle uvařená a navíc polévku sama krásně zahušťuje. Určitě ji zkuste, je to rychlovka. Rozpis na konci videa!Úžasně hutný mrkvový krém s cizrnou. Prohřeje vás až do morku kostí
Před 4 rokyParádní zimní polévka, která vás hned zahřeje. Přidávám i návod, jak si vyrobit originální "slaninové" čipsy z kokosu. Jsou strašně moc dobré! Rozpis na konci videa.Vynikající polévka s pohankovými knedlíčky. Snadný recept, který si zamilujete
Před 4 rokyTuhle knedíčkovou si zamilujete. Je velmi jednoduchá a vystačíte si pouze se zeleninou a pohankovými vločkami. Je strašně moc dobrá a udělala mi velkou radost! Rozpis na konci videa.Pórek si zamilujete. Dejte ho do polévky spolu se smetanou a vejcem
Před 5 rokyJednoduchá česká polévka. Nic není potřeba přidávat. Použijte drůbeží vývar, jestli máte. Polévka ale funguje skvěle i takhle. Přesný rozpis najdete na konci videa.Potřebujete zahřát? Uvařte si vydatnou zelnou polévku s pohankou
Před 5 rokyTohle je velmi jednoduchá, ale uspokojující zimní polévka s červeným zelím, ke kterému se přidá i červená čočka a pohanka lámanka pro větší vydatnost. Rozpis najdete na konci videa.Kapusta a špek: Uvařte si polévku do podzimních plískanic
Před 5 rokyTahle polévka vás postaví na nohy. Zpracujte listy kapusty, trochu uzeného špeku a brambor. Je zahuštěná netradičně trochou ovesných vloček. K této kombinaci surovin perfektní! Rozpis najdete na konci videa.Krém z patizonu s tyrolskou slaninou
Před 5 rokyPatizon v české kuchyni většinou skončí jako řízek v trojobalu. Na videu ukazuji jednu z mých oblíbených polévek, do které se patizon náramně hodí. Je přirozeně nasládlý a pomáhá vytvořit jemný krém. Uvidíte, je to pecka! Rozpis surovin uvádím na konci videa.Krémová rybí polévka
Před 5 rokyRybí polévky mimo Vánoc moc nevaříme, ale je to velká chyba. Tohle je jednoduchý základ pro jemné rybí filé. Brambory, pórek a smetana jsou perfektní pro jakékoliv světlé rybí maso. Výrazný estragon je pro ryby perfektní, můžete jej ale nahradit tymiánem, který bude také fungovat. Vývar použijte ideálně rybí, ale skvělý je i slabý drůbeží (1:1 s vodou) nebo zeleninový. Rozpis najdete na konci videa.Celerový krém
Před 5 rokyHoní vás mlsná? Tenhle celerový krém zabere na 100 %. Je v něm pomalu opečený celer, smetana a kousek uzeného masa pro lepší chuť. Krém je krásně hustý a voní úplně dokonale. Rozpis najdete na konci videa.Brokolicová polévka s kurkumou
Před 5 rokyTahle polévka vám na podzim udělá radost. Zasytí i zahřeje zároveň. Přitom je lehká a obejde se úplně bez masa a nadbytečného tuku. Červená čočka je v polévce prostě hvězda a poslouží prakticky v jakékoliv kombinaci se zeleninou. Rozpis surovin najdete na konci videa.Bílá lusková polévka
Před 5 rokyDoufám, že tuhle polévku nemáte znechucenou ze školní jídelny – je totiž výborná! Důležité je začít vařit brambory dříve a fazolky přidat později. Rozvařené fazolové lusky by pak měly nepříjemnou vůni. Smetanu dejte dle libosti – může být na vaření, tučná i zakysaná. Dochucení také můžete upravit, někdo ocet a cukr vynechává, jiný přidává ještě kopr. Můj rozpis najdete na konci videa.Nejhorší české jídlo jsme připravili chutně. Budete chtít přídavek
Před 5 rokyLevná a výtečná polévka našich předků. Skvělý způsob jak se vypořádat se starším chlebe, aniž by se musel vyhodit. A navíc ještě můžete zpracovat sezónní příval čerstvých hříbků. Rozpis najdete na konci videa!Kyselo pohladí na duši. Krkonošský poklad z kvásku
Před 5 rokyChladnější teploty a spousta hříbků v lese přímo vyzývá k vaření téhle klasiky. Každý jí asi děláte trochu jinak. Tady je moje verze z aktivního chlebového kvásku. Na kvalitě kvásku závisí chuť a kyselost polévky. Pokud je kvas slabý, můžete si pomoct trochou octa nebo kysaného mléčného výrobku. Houby můžete použít sušené i čerstvé, ukazuji oboje. Podávejte klasicky s bramborami na loupačku. Rozpis na konci videa!Jak na cuketu? Poradím vám s jednou tajnou ingrediencí!
Před 5 rokyPostup na cuketový krém není nijak objevný. Moc rád se s vámi ale podělím o párování polévky s italským sýrem Gorgonzola. Vyzkoušejte a uvidíte, že je to naprostá dokonalost. V nouzi můžete samozřejmě použíti českou Nivu: je to blízko, ale Gorgonzola je přeci jen jemnější. Polévku můžete zahustit moukou rozmíchanou ve smetaně. Sám to ale nedělám. Rozpis na konci videa.Dýňová polévka
Před 5 rokyRecept na základní dýňový krém obohacený o pikantní chilli a hřejivou směs koření. Skořice a badyánu se nebojte, spolu s dýní dává dokonalou podzimní chuť. Ke konci můžete přidat i smetanu nebo kokosový krém, ale většinou to není potřeba. Na polévku se nejlépe hodí dýně hokkaido nebo muškátová dýně. Rozpis na konci videa.Bílá polévka pohladí na duši. Levná a velmi jednoduchá
Před 5 rokyObyčejné věci bývají často nejlepší. U bílé polévky to platí dvojnásob. Místo smetany můžete použít o něco úspornější mléko. Můžete také použít zakysanou smetanu s trochou rozkvedlané mouky. Z bylinek se nejčastěji dává kopr, ale nechám to na vaší preferenci. Rozpis najdete na konci videa.Zelňačka s uzeným masem
Před 5 rokyKlasická a extra bohatá zelňačka s vepřovým masem, klobáskou i uzeným. Tradičně je bez zahuštění. Měla by bohatě stačit rozvařená cibule a přídavek vařených brambor. Je jen na vás, jestli ještě přidáte trochu jíšky nebo smetany, pro extra bohatost. Rozpis najdete na konci videa.Cuketová polévka s bulgurem
Před 5 rokyTohle je teď aktuálně moje oblíbená letní polévka. Dávám do ní sezónní zeleninu a na zahuštění i trochu bulguru a kukuřičné krupice. Vyzkoušejte. Je jednoduchá a zvládnete ji uvařit raz dva! Rozpis na konci videa.Čočková kari polévka
Před 5 rokyJak připravit rychlou luštěninovou polévku? Nebojte se použít sterilované luštěniny – ať už čočku nebo fazole. Výrazně zkrátí dobu přípravy např. pro všední den, navíc se při vaření dále nerozvářejí. Sám takhle vařím většinu polévek, kde jsou luštěniny! Rozpis na konci videa.Rajčatová polévka s cizrnou
Před 5 rokyTahle polévka může zafungovat i jako lehké letní jídlo. Rozmačkaná cizrna polévku jen jemně zahustí, kostičky cukety ji zase pěkně odlehčí. V létě klidně použijte i čerstvá rajčata – buď spařená a oloupaná, nebo klidně jen nakrájená. Podávejte s krutony ze staršího chleba a zakápněte olivovým olejem. Rozpis najdete na konci videa.Smetanový krém z hříbků
Před 5 rokyTenhle krém si zamilujete, protože dává pokaždé stejně dobrý výsledek. V úvodu se zaměřte na správné orestování hříbků dozlatova. Cibulku a česnek už naopak jen nechte dlouho zesklovatět. Brambory a smetana se postarají o perfektní konzistenci krému! Suroviny na konci videa.Osvěžující polévka polský chlodnik
Před 5 rokyChlodnik je studená polévka z červené řepy se zakysanými mléčnými výrobky. Můžete použít kefír, zákys nebo podmáslí. K tomu jogurt anebo zakysanou smetanu. Ve finále se pouze zaměřte, aby měl chlodnik pěknou konzistenci – ani ne řídkou, ani ne příliš hustou. Přesný rozpis je na konci videa.Letní zeleninová polévka
Před 5 rokyVyužijte dary letní zahrádky a uvařte si velmi jednoduchou letní zeleninovou polévku. Vodu může nahradit vývarem, pokud máte. Jako vložku použijte vařené nudle nebo klidně i větší těstoviny. Mix zeleniny se nebojte obměnit podle toho, co je zrovna po ruce. Rozpis na konci videa!Fenyklová polévka s tarhoňou
Před 5 rokyJednoduchá letní polévka, ve které hraje hlavní roli fenykl. Krásná a aromatická dobrota, která je v létě na vrcholu sezóny. Suroviny najdete na konci videa.Osvěžení z Bulharska: Studená okurková polévka tarator
Před 5 rokyRychlá a osvěžující polévka do letních veder. Péči věnujte hlavně správnému ochucení a potom také správné konzistenci polévky. Je potřeba ji dobře rozmíchat, případně naředit trochou studené vody. Rozpis surovin najdete na konci videa.

