Automatizace z pohledu welfare
Před 2 rokyAutomatizace stájí řeší především nedostatek pracovních sil v zemědělství a zvyšování nákladů. Může být i jedním z prvků k zachování konkurenceschopnosti. Z pohledu WELFARE dává automatizace zvířatům vše, co potřebují a vylepšuje tak jejich chovné prostředí.Jak vypadá a probíhá robotické dojení
Před 2 rokySehnat spolehlivé a odpovědné pracovníky v oboru v zemědělství není v dnešní době úplně jednoduché. Proto se do popředí dostává robotické dojení, které je pro zvířata i zemědělce velmi přínosné. A jak to mají s dojením na Rodinné farmě Stupkových a v podniku Agrospol Malý Bor?Individuální ustájení telat a selat
Před 2 rokyA je tady další video ze seriálu WELFARE na českých farmách, které jsme natočili za spolupráce Celostátní sítě pro venkov. Tentokrát jsem navštívili rodinnou Farmu Hole, kde nás zajímalo individuální ustájení telat a Biofarmu Sasov, kde jsou selata chovaná v rodinných stájích.Etologická aktivita zvířat
Před 2 rokyA je tady další video ze seriálu WELFARE na českých farmách, které jsme natočili za velké spolupráce Celostátní síť pro venkov. Tentokrát byla hlavním tématem etologická aktivita zvířat, která představuje základní denní aktivitu spojenou s hledáním odpočinku a zachováním základních životních potřeb zvířat.Venkovní odchov a vzdušné stáje
Před 2 rokyZlepšování podmínek hospodářských zvířat je důležitou aktivitou každého hospodáře. O tom, jak vypadá pohoda zvířat na českých farmách jsme natočili sadu pěti videí ve spolupráci s Celostátní sítí pro venkov První video se věnuje venkovnímu odchovu a vzdušným stájím.Úhel pohledu
Před 2 rokyČas od času se objevují videa, která více než o faktech hovoří a zobrazují emoce. Jak moc záleží na úhlu pohledu?Pohoda zvířat
Před 2 rokyV poslední době se často řeší pohoda zvířat. Často se setkáváme s dvěma extrémy, kdy jsou hospodářská zvířata na jedné straně přirovnávána k lidem, na druhé straně k divoce žijícím předkům. Docenta Falty z agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně jsme se zeptali, na vývoj poznání pro zajištění pohody hospodářských zvířat. Věřte číslům a znalostem, ne domněnkám.Výživa rostlin - II.
Před 2 rokyPokračujeme v rozhovoru s docentem Škarpou, tentokrát o podmínkách používání různých forem hnojiv. A která hnojiva jsou vlastně nejkvalitnější? Výživa rostlin je hlavně o komplexním přístupu. Zdaleka nejde jen o nasypání jednotlivých prvků. Jde o dodanou formu hnojiva, množství hlavních prvků i mikroelementů, které zajistí správný vývoj rostlin. Věřte číslům a znalostem, ne domněnkám.Výživa rostlin a význam hnojiv
Před 2 rokyPři výživě rostlin je nutné rostlině zajistit dostatek živin z organických i anorganických hnojiv. S poklesem živočišné výroby se snížila dostupnost organických hnojiv, která je nutné doplnit v anorganické formě, která je pro rostliny okamžitě dostupná. S docentem Petrem Škarpou si povídáme o významu hnojiv pro výživu rostlin. Věřte číslům a znalostem, ne domněnkám.Výživa hospodářských zvířat
Před 2 rokySoučasné trendy v chovu hospodářských zvířat kladou vysoké nároky na výživu a krmení hospodářských zvířat. Krmivo je pod drobnohledem nejen chovatelů, ale také dozorových orgánů. S profesorem Pavlatou z Mendelovy univerzity v Brně jsme si povídali o potřebách hospodářských zvířat z pohledu výživy. Věřte číslům a znalostem, ne domněnkám.Kolik sladíte?
Před 3 rokyNavštívili jsme cukrovar v Dobrovici, abychom zjistili, jak se vyrábí cukr. Čím se vlastně liší cukr vyráběný z cukrové řepy od třtinového?Na českých polích najdeme kolem deseti hlavních plodin
Před 3 rokyKe správné praxi patří používání osevních postupů, ve kterých se střídají zlepšující a zhoršující plodiny. Na českých polích najdeme kolem deseti hlavních plodin, které doplňují desítky dalších. Na význam střídání plodin jsme se zeptali inženýra Josefa Holce z České zemědělské univerzity v Praze. Věřte číslům a odborným znalostem, ne domněnkám.Organická hmota
Před 3 rokyPro půdní život je naprosto nezbytná organická hmota. Na Mendelově univerzitě v Brně jsme hovořili s doktorem Vlčkem o možnostech zvýšení jejího obsahu v půdě. Věřte číslům a odborným znalostem, ne domněnkám.Mléko – nedílná součást výživy
Před 3 rokyPři dojení mléka od dojnic je snahou chovatelů zajistit zvířatům maximální pohodu. Jak je zajištěna zdravotní bezpečnost této důležité potraviny a jak je zajištěna pohoda zvířat při dojení jsme se zeptali docenta Stádníka z České zemědělské univerzity v Praze. Věřte číslům a odborníkům, ne domněnkám.Oral jsem, oral
Před 3 rokyZákladní zemědělskou operací je zpracování půdy. Výběr vhodné technologie zpracování půdy závisí na mnoha faktorech a neexistuje univerzální metoda. O způsobech zpracování půdy jsme se bavili s inženýrem Josefem Holcem z České zemědělské univerzity v Praze. Věřte číslům a odborným znalostem, ne domněnkám.Utužení půdy
Před 3 rokyUtužená půda na pozemku představuje problém především pro zemědělce. Jeho snahou je proto tomuto poškození předcházet volbou vhodných pracovních postupů a případné chyby co nejdříve napravit. O příčinách a možnostech zlepšení jsme se bavili s inženýrem Neudertem z Mendelovy univerzity v Brně. Věřte číslům a odborným znalostem, ne domněnkám.Bezpečné mléko
Před 3 rokyI v chovu dojnic se prosadila digitalizace a robotizace. A na mléčné farmě Zemědělského družstva ve Sloupnici se krávy svezou i na kolotoči.Antibiotika v chovech zvířat
Před 3 rokyPoužití antibiotik v zemědělství podléhá velmi přísným pravidlům a pravidelné kontrole. Zajistit zdraví hospodářských zvířat je hlavním předpokladem pro jejich kvalitní život a dostatečnou užitkovost. Profesoru Pavlatovi z Mendelovy univerzity v Brně jsme položili několik otázek o zajištění zdraví zvířat a možnostech využití antibiotik při léčbě zvířat. Věřte číslům a znalostem, ne domněnkám.Zelí pro naše zdraví
Před 3 rokyNatáčeli jsme reportáž ve společnosti Agrokomplex a.s. v Bohušovicích, kde nám doc. Ing. Rudolf Ševčík Csc. pověděl proč je dobré konzumovat zelí.Královna našich polí
Před 3 rokyKukuřice je po právu označována jako královna našich polí. Uplatnění nalezne hlavně v krmné dávce pro dojnice, ale částečně se využívá i jako doplňkové palivo pro bioplynové stanice nebo se sklízí zrno hlavně pro krmivářské využití. Na její význam i podmínky pěstování jsme se zeptali inženýra Pavla Fuksy z České zemědělské univerzity. Věřte číslům a znalostem, ne domněnkám.Akumulace vody v krajině
Před 3 rokyŘada lidí pozná, že je sucho až v okamžiku, kdy jim před domem zaparkuje cisterna s pitnou vodou. Zemědělci se s nedostatkem, ale i nadbytkem vody setkávají prakticky každý rok. O nutnosti zadržování vody v krajině jsme si povídali s inženýrkou Oppeltovou z Mendelovy univerzity v Brně. Věřte číslům a odborným názorům, ne domněnkám.Jablka - Poklad pro naše zdraví
Před 3 rokyProč je dobré konzumovat jablka? Jaké obsahují vitamíny? Tak o tom nám povyprávěl doc. Ing. Rudolf Ševčík, Ph.D. z Ústavu konzervace potravin, VŠCHT na ovocnářské farmě Thoř.Eroze zemědělské půdy
Před 3 rokyEroze je přirozený přírodní proces, díky kterému vznikla dnešní podoba krajiny. V České republice je polovina zemědělské půdy ohrožena vodní a asi čtvrtina větrnou erozí. Největší škody přitom hrozí zemědělcům, kteří jsou na kvalitě půdy závislí. Na možnosti ochrany před erozí jsme se zeptali Josefa Holce z České zemědělské univerzity v Praze.Soběstačnost
Před 3 rokyBezpečnost zásobení potravinami je možné dosáhnout i dovozy. Ovšem v případě nejisté ekonomické nebo politické situace se může potravinová bezpečnost rázem proměnit v potravinovou nebezpečnost. S inženýrkou Řezbovou z České zemědělské univerzity v Praze jsme si povídali o významu soběstačnosti. Věřte číslům a odborníkům, ne domněnkám.Švestky pro zdraví a krásu
Před 3 rokyVyjeli jsme do Vizovic do firmy Rudolf Jelínek, abychom natočili reportáž s Rudolfem Ševčíkem z VŠCHT Praha o tom, proč je konzumace švestek prospěšná pro lidský organismu.Dotace
Před 3 rokyVýznamnou složkou příjmů zemědělců jsou dotace. Od původně uplatňované podpory příjmů se staly významným motivačním prvkem pro šetrnější metody hospodaření v krajině. O dotacích jsme si povídali s ing. Helenou Řezbovou z Provozně ekonomické fakulty České zemědělské univerzity v Praze. Věřte číslům a znalostem, ne domněnkám.Řepka
Před 3 rokyŘepka se stala pro své vlastnosti důležitou součástí osevního postupu. Poskytuje kvalitní potravinářský olej, ze kterého se částečně vyrábí obnovitelný zdroj energie pro spalovací motory. Věřte číslům a znalostem, ne domněnkám.Pesticidy pod kontrolou
Před 3 rokyPro někoho jsou pesticidy využívané v zemědělství strašákem. Ovšem pro zemědělce jde o důležité pomocníky při ochraně rostlin. Ne nadarmo se ochraně rostlin věnují samostatné obory na vysokých školách. Vyjeli jsme na agronomickou fakultu Mendelovy univerzity v Brně, abychom několik otázek o významu i skutečném používání pesticidů položili docentce Evě Hrudové. Výroba, distribuce i vlastní použitíMeruňky - symbol dokonalosti
Před 3 rokyMerunky obsahují množství vitamínů a minerálních látek a lze je konzumovat v různých skupenstvích. Konzumací meruněk zlepšíme zrak, zpomalíme stárnutí a zlepšíme trávení.Krmení je věda
Před 3 rokyStaré přísloví Dej krávě do držky, ona ti dá do dížky získalo nový rozměr. Stejně jako u lidí se změnili stravovací potřeby hospodářských zvířat a optimální složení krmné dávky určují vědecké poznatky.Vzorná péče o telata
Před 3 rokyProdukce mléka začíná správnou péčí o telata. Narozené tele po ošetření krávou, tedy olízání, očištění a masáži jazykem a doošetření chovatelem nejčastěji umístěno do individuálního venkovního kotce. Na zásady správného odchovu telat jsme se ptali docenta Stádníka z České zemědělské univerzity v Praze.Brambory - zdraví na talíři
Před 3 rokyBrambory patří mezi čtyři nejdůležitější polní plodiny a jsou považovány z hlediska výživy jako dobrý zdroj vitamínů. A jakých Na to jsme se zeptali doc. Ing. Rudolf Ševčíka, Ph.D. z Ústavu konzeravace potravin, VŠCHT Praha.Jahody - letní potěšení pro naše zdraví
Před 3 rokyJahody nejen chutnají, ale jsou i vynikající dietní potravina. Obsahují minimální množství tuku, velký podíl vlákniny a mnžství antioxidantů.Římský salát - diamant na talíři
Před 3 rokyLedový salát je osvěžující letní zeleninou. Je tvořen z 95% vodou a nachází se v něm řada vitamínů a minerálních látek. Má nízkou kalorickou hodnotu a je v ném hodně vlákniny. A to vše nám potvrdil Doc. Ing. Rudofl Ševčík, PhD. z VŠCHT Praha na farmě Stratov a.s.Ředkvičky, poklad pro naše zdraví
Před 3 rokyZajímalo nás, proč jsou ředkvičky pokladem pro naše zdraví. Proto jsme dorazili do zelinářského podniku Agata s.r.o., abychom natočili reportáž s doc. Ing. Aleš Rajchlem, Ph.D. z VŠCHT Praha o významu ředkviček ve výživě člověka.Vzdušné a světlé stáje
Před 3 rokyTentokrát jsme vyjeli do Olešné na Havlíčkobrodsku. Navštívili jsme stáj pro produkční dojnice místního zemědělského podniku Solmilk Olešná. Společnost zde před několika lety postavila novou stáj, která splňuje veškeré požadavky na pohodu zvířat.Třešně - vitamínová bomba
Před 3 rokyTřešně patří mezi letní osvěžující ovoce. Plody jsou velmi velké a lahodně chutnají. Třešně obsahují velké množství prospěšných látek a jsou považovány za vitamínovou bombu. Dojeďte si pro ně k pěstiteli ve vašem okolí.Ekologická produkce mléka
Před 3 rokyČím se liší ekologická produkce mléka od konvenční? A liší se finální produkt? Na Farmě Otročín jsme se na to zeptali ředitele Rudolfa Tintěry.Vzdušný odchov telat
Před 3 rokyNechávat nově narozená telata u matek spolu s ostatními nebo je odchovávat individuálně? Odborníci mají jasno.Automatizace ve stáji
Před 3 rokyPokrok v zemědělství a používání moderních autonomních technologií se nevyhýbá ani provozům živočišné výroby. Navštívili jsme zemědělskou společnost v Domašově, která vystavěla novou stáj, kde se o úklid, krmení i dojení starají roboty.Jak se u nás zajišťuje bezpečnost potravin
Před 3 rokyPotraviny v České republice procházejí několikanásobnou kontrolou. U živočišných výrobků lze dohledat původ až ke konkrétnímu chovateli. Na všech stupních produkce je bedlivě sledována kvalita a hygiena nezávislými státními orgány. Výsledkem jsou bezpečné potraviny bez výskytu nebezpečných inhibičních látek.Pestrá strava
Před 3 rokyPro někoho pestrá strava znamená hodně barev, pro jiného dovoz z různých částí světa. Pro člověka je důležitá pestrost z hlediska zdroje. Člověk je všežravec a potřebuje získávat energii z živočišných i rostlinných zdrojů. O těch živočišných jsme si povídali s profesorkou Janou Dostálovou ze Společnosti pro výživu.Kvalitní a bezpečné mléko
Před 3 rokyMléko je důležitou součástí pestré stravy člověka. Jeho kvalita a bezpečnost se utváří již na samém počátku, ve stáji zemědělce. Navštívili jsme Farmu Otročín, kde chovají červenostrakaté krávy v ekologickém režimu.Kvalitní výživa prasat
Před 3 rokyPři výživě prasat už nestačí nasypat do koryta šrot a zalít teplou vodou. Jejich výživa se řídí vědeckými poznatky a na kvalitu stravy dohlížejí výživoví poradci.Moderní chov skotu
Před 3 rokyModerní chov skotu je výsledkem technického a technologického pokroku, poznání potřeb zvířat a nadšení chovatelů. Stejně jako v Zemědělském družstvu Ostaš na Náchodsku.Welfare v chovu nosnic
Před 3 rokyVe světě se v klecích chová 90 % nosnic. U nás se v obohacených klecích chová 70 % slepic a tento podíl klesá.Zimní péče o dojnice
Před 3 rokyMnoho lidí si myslí, že zimní počasí vadí dojnicím stejně jako lidem. Opak je pravdou. Kráva patří k živočichům, kteří si v nízkých teplotách libují. Více v rozhovoru s chovatelem Lukášem Jurečkou z družstva Pooslaví Nová Ves.Mají se jako prasata v žitě. Nebo spíš krávy v kotci. Jak vypadá české zemědělství
Před 3 rokyK širšímu osevnímu postupu přispívá i zaměření na živočišnou výrobu. V ZD Sloupnice jsou si toho vědomi a neustále investují do modernizace nejen polní techniky, ale také do stájí a jejich vybavení.Postel jako kráva
Před 3 rokyDříve se říkalo: Dej krávě do držky, ona ti dá do dížky. To stále platí, ale už dávno neplatí jen to. Kromě dostatku krmiva je nutné zajistit dostatek pohodlí, aby si mohla lehnout do čisté postýlky, aby se mohla kdykoli najíst a napít, aby se mohla očistit. Vyjeli jsme do Bohuslavic na Náchodsku, kde vše i mnoho dalšího dojnice mají.Selata v bezpečí
Před 3 rokyPohoda zvířat je důležitý předpoklad pro dosažení vysoké užitkovosti. I díky vzorné péči o prasnice a následně o selata lze dosáhnout 30 odchovaných selat od jedné prasnice ročně. Stejně jako v Miskovicích na Kutnohorsku.Jak se zajišťuje správná hygiena v moderních stájích?
Před 3 rokyVe stáji nikdy nebude uklizeno jako doma v obýváku. Přesto hygiena hraje důležitou roli při zajištění pohody zvířat. V Domašově zvolili automatický odkliz kejdy pomocí autonomních robotů.Po hodině u maminky do boxu s mlezivem. Pohoda v chovu telat
Před 3 rokyNavštívili jsme mléčnou farmu v Deštné na Jindřichohradecku, abychom ukázali, jak se chovatelé starají o telata. Na vlastní oči se můžete přesvědčit o podmínkách chovu hospodářských zvířat.

