Čum na drát, návštěvo! Tradiční makový koláč posadí na zadek každého
Před 1 dnemČum na drát je jednoduchý makový dezert, který při pečení vytvoří přirozené vrstvy bez složité přípravy.Zima, že by ho ani pro vietnamské pho nevyhnal? Hravě ho připravíte i doma
Před 3 dnyVariant, jak uvařit to správné a jediné Pho Bo je asi tolik, kolik je v českých luhách receptů na svíčkovou. Zkrátka to chce zkoušet znovu a znovu a vyladit si ten správný recept podle vlastní chuti.Italské tiramisu kuličky jako neodolatelný dezert
Před 8 dnyDalší skvělé recepty najdete na fresh.iprima.czPistáciové hvězdičky – voňavé máslové cukroví s jemnou oříškovou chutí
Před 10 dnyKřehké pistáciové hvězdičky jsou elegantní cukroví, které potěší nejen na vánočním stole. Kombinace másla, jemně mletých pistácií a čokoládové polevy dodává sušenkám noblesu i lahodnou oříškovou vůni.Sterilované cuketové zelí z přerostlých cuket
Před 2 měsíciMáte doma přerostlé cukety a nevíte, co si s nimi počít? Je to jednoduché, zavařte si zásobu cuketového zelí! Chuť této typické letní suroviny si pak budete moct dopřát kdykoliv během roku. Prostě sen!Perfektní recept na křupavé a nadýchané vafle
Před 2 měsíciHodí se k snídani, na svačinu, ale i jako dezert. Zkrátka kdykoliv, kdy na tyto skvělé vafle budete mít chuť. Pak už jen stačí vybrat vhodné dochucení – jako třeba řecký jogurt, tvaroh a ovoce.Nejlepší smažený vepřový řízek krok za krokem
Před 2 měsíciDomácí variace proslulého vídeňského řízku si s tím světově proslulým vůbec nezadá. Řízek můžete samozřejmě připravovat různě, ale aby byl originálu co nejpodobnější, je dobré znát pár triků (najdete je také v našich tipech).Oblíbená a jednoduchá hrníčková buchta s ovocem
Před 2 měsíciHrníčkové buchty a koláče jsou velmi oblíbené pro svou jednoduchou přípravu. Ovoce použijte sezonní a v zimě ze zamrazených zásob. Meruňky a borůvky jsou skvělé, ale klidně použijte i rybíz, angrešt nebo jednoduše to, co zahrada dá.Recept na pravé francouzské ratatouille
Před 2 měsíciKulinární specialita z Nice pocházející z roku 1780 – ratatouille je směs zeleniny, podušené na olivovém oleji podobně jako ragú. Pokud je tahle zelenina připravena správně – ani příliš měkká, ani tvrdá –, dá se téměř nazvat sluncem na talíři. Servírovat lze teplé i zastudena.Jednoduchá cuketová buchta s citronovou polevou
Před 2 měsíciCukety chutnají nejlépe mladé, kdy jsou ještě křehké, šťavnaté a lze je jíst samotné i rychle ogrilované. Pokud ale na záhoně objevíte zapomenutého obra, nezoufejte, v této rychlé buchtě sehraje hlavní part, při kterém mu zdatně sekunduje skořice a svěží citronová poleva.Stýská se vám po Chorvatsku? Připomeňte si ho tímhle dokonalým čevabčiči
Před 3 měsíciUžijte si prázdninovou atmosféru s jednoduchým a chutným pokrmem, který voní česnekem, cibulí a kmínem. Šťavnaté masové válečky pečené na bramborách jsou ideální volbou na rodinný oběd nebo večeři – stačí připravit vše do pekáče a nechat troubu pracovat za vás.Pomalu pečený bůček – šťavnaté maso s křupavou kůrčičkou bude oslavou každé rodinné sešlosti
Před 3 měsíciA teď něco pro milovníky masa. Stačí pořádný kus bůčku, zelenina a trocha koření a lahůdka je na světě.Učarovaly vám vietnamské bagety Bahn mi? Hravě je zvládnete i doma
Před 3 měsíciDalší skvělé recepty najdete na fresh.iprima.czParádní hravá večeře za pát minut! Vyzkoušejte tortillové wrapy
Před 3 měsíciDalší skvělé recepty najdete na fresh.iprima.czVzpomínáte na legendární burger Filet-o-Fish? Hravě ho zvládnete i doma
Před 3 měsíciStýská se vám po ikonickém Filet-O-Fish ze známého fastfoodového řetězce? Dopřejte si ho v domácí verzi a bez kompromisů. Připravte ho krok za krokem s křehkým filetem z tresky v panko strouhance, plátkem roztaveného sýra a pořádnou dávkou lahodné tatarské omáčky. Tahle verze překoná fastfood v každém soustu!Delikátní twist zajeté klasiky. Tuhle verzi waldorfského salátu nepřipravíte jen jednou
Před 3 měsíciZapomeňte na obyčejné kuřecí sendviče! Vylepšete je křupavým jablkem, sladkými hrozny, oříšky a dvěma druhy hořčice. To vše v máslovém croissantu, který povýší váš oběd nebo piknik na gurmánský zážitek. Připravte tento lahodný a osvěžující sendvič se šťavnatým kuřecím salátem během pár minut.Domácí krtkův dort s tvarohem a mascarpone
Před 4 měsíciNa přelomu milénia získal tento dort velkou popularitu – směs na přípravu dortu z dílny Dr. Oetker šla na dračku a Krtkův dort byl hitem mnoha dětských oslav. Zamáčkněte slzu nostalgie a připravte si tento dort v domácí verzi, která bude chutnat stejně báječně.Pomalu pečená krůtí stehna v medovohořčičné marinádě
Před 4 měsíciPomalu pečená masa se těší velké oblibě, i když je příprava přece jen trochu náročnější. Hlavně ale pro vaši troubu, to se zase musí říct. Můžete si takto připravit fantastická krůtí stehna, kdy se maso bude krásně rozpadat.Perfektní hranolky z trouby
Před 5 měsíciTechniku dokonalých hranolků zdokonalilo i několik současných kulinárních hvězd včetně Jamie Olivera. Cílem je zajistit perfektně křupavé a uvnitř vláčné hranolky, které nebudou nasáklé olejem. Trik? Brambory lehce předvařit a citlivě pracovat s termostatem trouby.Italská minestrone s bazalkovým pestem – hustá polévka plná zeleniny, fazolí a těstovin
Před 5 měsíciTradiční italskou polévku minestrone zdobí více druhů sezonní zeleniny, luštěniny i drobné těstoviny. Můžete ji ale udělat s plněnými těstovinami, jako jsou ravioli nebo tortellini, aby polévka byla vydatnější.Nepečené jahodové řezy – lehký a osvěžující dezert, na který nepotřebujete troubu
Před 5 měsíciHledáte dezert, který vás osvěží, ale nepotrápí zdlouhavou přípravou? Tyto nepečené jahodové řezy s kokosovým mlékem, bílou čokoládou a jemnou vrstvou ovocného želé jsou ideální volbou. Perfektní sladká tečka pro nadcházející letní dny, kterou zvládnete i bez zapnutí trouby!Zelený chřest s jednoduchou holandskou omáčkou
Před 5 měsíciNádherné spojení zeleného chřestu – první jarní (domácí!) zeleniny a klasické holandské omáčky, která i sama o sobě představuje jeden z vrcholů kulinárního umění. Tahle dvojice je na michelinskou hvězdu, kterou ovšem může získat i naprostý začátečník.Rozhuda – tradiční tvarohová pomazánka s pažitkou
Před 5 měsíciTuhle pomazánku s půvabným názvem rozhuda mazaly svým dětem a vnukům už naše prababičky a není důvod, proč by neměla být na našich stolech i dnes. V jednoduchosti je síla a tohle spojení tvarohu s čerstvou pažitkou a štiplavou cibulí je zkrátka dokonalé.Sloní žrádlo – retro chuťovka z měkkého salámu, na chlebíčky nebo na vidličku
Před 5 měsíciPod poutavým názvem sloní žrádlo se skrývá oblíbená retro pomazánka z dob minulých, československých… Nechybí v ní měkký salám, kyselé okurky a cibule, a také výrazně dochucený nálev s majonézou. Velmi podobný salát, jen se surovinami na větší kousky, můžete najít v lahůdkářství pod názvem ševcovský mls.Çilbir – turecká vejce s česnekovým jogurtem a pikantním máslem
Před 5 měsíciTradiční turecká snídaně obsahuje zastřená vejce s ochuceným jogurtem a pikantním máslem. Dokonalá souhra chutí je překvapivá a prudce návyková. Podávejte s dobrým bílým chlebem k namáčení.Nadýchané housky, lepší než z pekárny a k tomu skoro zadarmo
Před 6 měsíciVoňavé křupavé pečivo... – a co je víc? Tyhle housky jsou tak dobré, že je raději rovnou udělejte z dvojité dávky a upečené zamražte do zásoby. Kynuté těsto můžete zmrazit i nakynuté a neupečené a v případě potřeby upéct.Bazalkové pesto alla Genovese – Janovské pesto podle tradičního receptu
Před 6 měsíciTypická specialita krásné oblasti Ligurie na severu Itálie je požitkem, který by si neměl nechat ujít žádný gurmán. Zdánlivě jednoduchý recept, ve kterém hraje hlavní roli bazalka, se stal postupem času symbolem města Janova. Vyžaduje kvalitní ingredience, jejich vyvážený poměr a pečlivou přípravu.Krémová polévka z medvědího česneku s bramborem prohřeje tělo i duši
Před 6 měsíciMedvědí česnek je tu, takže jaro také! Připravte si doma krémovou polévku, která je super snadná a super rychlá.Retro vajíčkový salát podle norem z roku 1976
Před 6 měsíciMilujete vlašský nebo pochoutkový salát? Pak vám jistě nesmí uniknout ani dnešní recept na oblíbený retro salát z vajec, který během Velikonoc oceníte víc než během celého roku. A zároveň je sepsán podle norem ze sedmdesátých let.Znáte větší květákovou klasiku než mozeček? My ne
Před 6 měsíciZnáte větší květákovou klasiku než mozeček? My nejspíš ne! O to víc nás baví, jak je tento pokrm jednoduchý. Stačí vám jen několik ingrediencí a vykouzlíte plnohodnotné jídlo!Jak na francouzskou omeletu krok za krokem
Před 6 měsíciSnažíte se doma připravit vláčnou vaječnou omeletu, ale většinou vám vznikne spíš usušený svítek? Nezoufejte, tady máte recept hezky krok za krokem, podle kterého to hravě zvládnete! ;)Osvědčená klasika - bratislavská vepřová plec se zeleninou
Před 6 měsíciMáte rádi osvědčenou klasiku v podobě poctivých omáček? Pak byste se měli podívat na náš dnešní recept, bratislavskou vepřovou plec. Československá specialita tradiční kuchyně, kterou si jistě v některých rodinách dopřávají dodnes.Retro domácí pochoutkový salát podle norem z roku 1976
Před 6 měsíciPochoutkový salát je klasika, na kterou dodnes mnozí Češi nedají dopustit a z pultů lahůdkářství mizí závratnou rychlostí. Zkuste si tento oblíbený salát připravit doma podle starých receptur ČSN z roku 1976. Zavzpomínáte s námi na tuto salátovou klasiku?Vyzkoušejte vídeňský bramborový salát, který se hodí k řízku i jako příloha na grilovačku
Před 6 měsíciSnadný na přípravu, odlehčený díky tomu, že v něm není ani lžička majonézy, ale hlavně strašně dobrý! Skvělou chuť mu dodává vývar, který brambory absorbují. Vyzkoušejte vídeňský bramborový salát, který se hodí k řízku i jako příloha na grilovačku.Klasické české kynuté koláče uhranou svou nadýchaností i sladkým závěrem
Před 6 měsíciKynuté koláče nesmí chybět na svatbách, všemožných plesech a jiných oslavách. Není divu, tato tradiční sladká pochoutka z české kuchyně baví svou rozmanitostí. Každý si vybere z náplně, která mu nejvíce chutná. A nebo vymyslí skvělou kombinaci hned několika z nich. Která je ta vaše nej?Domácí pita placky aneb arabský chléb. Vaše nová nejoblíbenější příloha
Před 7 měsíciUž jste se někdy pustili do přípravy domácího pita chleba či placek? Tento druh pečiva je velice oblíbený v arabské kuchyni, ale využijete ho všelijak!Jednoduchý žitný chléb se špaldovou moukou a slunečnicovými semínky
Před 7 měsíciŽitné pečivo je lépe stravitelné, výživnější a má delší trvanlivost. Zkuste doma upéct jednoduchý chlebíček z kombinace žitné a špaldové mouky s křupavými slunečnicovými semínky. Bude výborný na snídani i jako součást studené večeře doplněný tvarohovou pomazánkou.Jednoduchá sýrová omáčka na těstoviny – ideální blesková večeře ve všední den
Před 7 měsíciVyzkoušejte rychlou omáčku na těstoviny se smetanovým sýrem a parmazánem. Je to snadná verze krémové omáčky Alfredo, která se připravuje jen z několika málo ingrediencí a je hotová za deset minut.Domácí toustový chléb, který budete péct zas a znova
Před 7 měsíciBrousíte si zuby na domácí toustový chléb už nějakou dobu? Dobrý recept s jasným postupem je základ a my pro vás jeden takový máme! Pak už stačí jen domácí pomazánka a můžete servírovat snídani!Nejlepší recept na velikonoční kynutý mazanec. Je hutný a nerozplizne se v troubě
Před 7 měsíciPokud hledáte recept na kynutý mazanec, který je pěkně hutný, žádná nadýchaná pěna, a na plechu se vám nerozjede do placky, ale zůstane krásně vysoký.Dopřejte si hody s velikonoční nádivkou se zeleným lupením a masem
Před 7 měsíciVelikonoční nádivka byla jakýmsi přechodem mezi půstem a hodováním. Název hlavička se velikonoční nádivce dával údajně proto, že měla připomínat trnovou korunu. Jiní zase tvrdí, že je to díky telecí hlavě, jejíž maso se do nádivky dávalo.Jednoduchá mrkvová pomazánka s lučinou, lahodná záchrana před hladem
Před 7 měsíciPomazánky jsou vhodné jako rychlé pohoštění pro návštěvy nebo jako výborná večeře, pokud vás přepadne lenost a nechce se vám nic vyvařovat.Řízky obalené naruby zapečené s cibulí jsou šmrncovnější verze klasiky
Před 7 měsíciNic proti klasice, ale tyto obrácené řízky mají taky něco do sebe. Díky tomu, že se dopékají v troubě, nejsou tolik tučné a zůstanou šťavnaté. A pečená cibule jim dodá neskutečný šmrnc.Výtečná nivová pomazánka s ořechy a jarní cibulkou. A k tomu je hotová raz dva
Před 8 měsíciNivová pomazánka patří mezi stálice v našem repertoáru a rozhodně se mezi všemi vajíčkovými, česnekovými a rybičkovými konkurenty neztratí. Pro milovníky modrých sýrů je to jasná volba! Výrazná chuť nivy skvěle ladí s křupavými vlašskými ořechy, jarní cibulka dodá svěžest. A při servírování určitě nevynechejte ani plátek jablka či hrušky, které celý požitek dotáhne k dokonalosti.Havajské poke bowl s lososem – miska plná zdraví, chutí i barev
Před 8 měsíciBarevná miska pochází z Havaje. Podává se tam jako předkrm a zpravidla obsahuje zeleninu, ryby a přílohu. Jednotlivé komponenty se nemíchají jako u nás salát, ale skládají se vedle sebe tak, aby byly všechny druhy viditelné a každý si mohl vytvořit své ideální sousto. Perfektní způsob servírování pro děti (i dospělé), které nesnášejí, když se jídlo dotýká a míchá. Nechte se inspirovat svou chutí a nabídkou na trhu a obměňujte složení poke bowl podle libosti.Prostě neodolatelné zapečené kotlety se smetanou a cibulí zasytí celou rodinu
Před 8 měsíciSnadné a na suroviny nenáročné recepty, díky kterým snadno nasytíte celou rodinu? Takové tipy jsou naprosto k nezaplacení! A právě takový pro vás dnes máme, máte se na co těšit. Zapečené maso s bramborem a smetanou je oblíbená klasika.Nejjednodušší banánové lívance s ovesnými vločkami, které si vaše děti zamilují
Před 8 měsíciLívance milují děti, ale rozhodně ne jenom ony. Když je navíc upečete ze zralých banánů, budou krásně vláčné. Výhodou je, že jsou tyto lívanečky bez cukru, obsahují jen trochu sirupu. Myslíme si, že snídaně je jasná!Krásně krémová česneková polévka, kterou si zamilují nejen milovníci česneku
Před 8 měsíciKrásně krémová polévka, kterou si zamilují nejen milovníci česneku. Množství stroužků odhadujte podle aroma samotného česneku, ale opravdu jich budete potřebovat hodně. ;) Skvělý šmrnc této polévce dodají oblíbené opečené krutony.Nechte se překvapit haluškami s brynzou a opečenou slaninou. Je to lahoda
Před 8 měsíciHalušky jsou slovenskou specialitou (jsou-li podávané se zelím, říkává se jim strapačky), ale jak už tomu často bývá, předpisy na ně se značně liší a autoři jsou za ten svůj ochotni bít se jak Jánošík. Podle krajů se připravují jak z čistě moučného, tak z bramborového těsta, nesmí ovšem chybět správný technologický postup, spočívající buď v protlačování těsta speciálním struhadlem, nebo odkrajováním malých kousků z prkénka přímo do vody. Jedině tak vznikne typický hrudkovitý tvar. Přinášíme jeden odzkoušený postup.Jednoduchá avokádová pomazánka s vejci
Před 8 měsíciAvokádová omáčka guacamole dobyla svět. V podobě pomazánky s vajíčky si získá i vesmír. Avokádo dodá pomazánce nejen příjemně krémovou strukturu a jemnou chuť, ale i zdravé tuky.Hraběnčiny řezy s jablky a vlašskými ořechy. Sladké potěšení k nedělní kávě
Před 11 měsíciHraběnčiny řezy se řadí k neodolatelným českým moučníkům. Nadýchaný pečený sníh promění obyčejný jablečný koláč ve sváteční dezert jako ze zámku. Důležité je jablka nastrouhat nebo nakrájet na tenké plátky tak, aby zůstaly po upečení šťavnaté, ale zároveň si zachovaly lehkou texturu a těsto příliš nenavlhly. Nejlépe chutnají hraběnčiny řezy vlažné nebo v den upečení. Další dny se na sněhu začne srážet tekutina a křupavé řezy nepříjemně změknou.Jablečný štrúdl s ořechy a rozinkami. Více říkat netřeba
Před 11 měsíciMezi nejtradičnější moučníky české kuchyně se jistě řadí štrúdl, i když se historicky pojí také s Rakouskem. Lidé ho milují v klasické podobě s jablky, někdy doplněné právě o ořechy nebo rozinky. Upečte si k odpolední kávě to, co máte nejraději.Se sněhovými pusinkami z bílků budete na všech vánočních večírcích hvězdou
Před 11 měsíciBílkové pusinky jsou báječným způsobem, jak zpracovat zbylé bílky. Křehké a nadýchané pusinky jsou výtečné cukroví, které lze použít i jako ozdobu na dorty. Jejich příprava se může zdát být náročná, ale vlastně na tom nic není. Zvlášť, když si osvojíte jednoduché zásady a máte po ruce pomocníky v podobě elektrických metel.Vaječný likér s vanilkou, sladká vánoční dokonalost
Před 1 rokemVaječný likér je sladký nápoj z mléka a žloutků, který znali už ve středověku. V roce 1270 ho údajně odmítl na smrtelné posteli francouzský král Ludvík IX., aby neporušil půst. K postnímu adventu a svátkům se tak vlastně nehodí, ale stal se už vánoční tradicí, kterou si každá rodina připravuje podle svého receptu stejně jako Svatava z blogu Coolinářka.Kynutá máslová vánočka s mandlemi. Upleťte si vánoční klasiku sami, není to žádná věda
Před 1 rokemŽe je vánočka na Vánoce povinná, vyplývá z jejího názvu. Že ji dnes málokdo peče doma, je smutná tendence, kterou hodláme následujícím postupem zvrátit. Takže: letos vlastnoruční vánočka na každý stůl!S marokánkami podle tohoto receptu už nikdy nebudete muset do cukrářství
Před 1 rokemPouze základní, ale opravdu kvalitní suroviny. A to je vše, přesně z těchto ingrediencí můžete vykouzlit fantastické marokánky, které doplní váš výběr vánoční cukroví. Tak s chutí do pečení!Kroupový kuba se sušenými houbami: vánoční pokrm, který měl chránit před zlými lidmi
Před 1 rokemKuba býval jedním z hlavních jídel štědrovečerní večeře, dnes se jí ve většině rodin spíše k obědu. Tradičně se připravoval z krup a hřibů, ale použít můžete jakékoliv lesní houby. Žampiony se nehodí, chybí jim omamná vůně lesa, která se báječně snoubí s kroupami, majoránkou a česnekem. Ten sloužil jako ochrana před nemocemi i zlými silami, tvrdí blogerka Jana alias Češka z Česka.Banánová bábovka je jednoduchý vylepšovák osvědčené klasiky
Před 1 rokemSnadná, na suroviny nenáročná, ale přesto stále trochu jiná, než jak ji možná řada z vás zná. Bábovka je tradiční český moučník, který se peče snad v každé rodině. Zkuste ji tentokrát podle nového receptu s banánem, který jí dodá na vláčnosti a vůni.Bramborové lokše, staročeská příloha i hlavní chod
Před 1 rokemLokše neboli bramborové placky jsou vynikající variantou místo knedlíků třeba ke kachně, a pokud máte rádi sladké, můžete si je udělat i s povidly nebo s mákem. Máme pro vás základní recept na vláčné lokše na sádle a jako bonus i recept na plněné lokše do ruky.Domácí jablečná přesnídávka, zavzpomínejte na dětství
Před 1 rokemVzpomínáte s láskou a nostalgií na chvíle, kdy maminka nebo babička zašla do spíže a donesla ke svačině domácí jablečnou přesnídávku? Vyzkoušejte tento jednoduchý, ale neuvěřitelně voňavý recept a potěšte své blízké dobrotou plnou vitaminů.

