Jak zhubnout podle hvězd? Astroložka Carmen se ve své předpovědi rozvášnila. A je to velká zábava
Před 1 rokemNa mnoha webových stránkách, na sociálních sítích i v časopisech najdete spoustu nesmyslů spojených s dietami podle horoskopu. Raději je nečtěte, a pokud ano, váhu jim opravdu nepřikládejte. Celý hlavní díl Romana Vaňka a Petra Havlíčka k hubnutí podle horoskopu: https://www.stream.cz/rozum-v-troube/hubnuti-podle-horoskopu-hvezdy-dobre-vedi-co-mate-a-nemate-jist-64750075Hubnutí podle horoskopu. Hvězdy dobře vědí, co máte a nemáte jíst
Před 1 rokemMůže fungovat dieta podle jednotlivých znamení zvěrokruhu? Hvězdy přece nelžou! Anebo vám toho spíše neřeknou mnoho, sem tam mlží, plácají a tak nějak zjednodušují a zevšeobecňují. Více Roman Vaněk a Petr Havlíček.Sušené ovoce: Proč se po něm může tloustnout a jak je to s jeho sířením
Před 1 rokemSušení je jedním ze základních, přirozených a šetrných způsobů konzervace, kdy dochází k minimálním ztrátám živin. Jelikož v sobě sušené ovoce nemá vodu, je výživově zhutnělé a obsahuje výrazný zdroj jednoduchých sacharidů. Je tedy třeba hlídat si snězené množství – zatímco pět čerstvých jablek byste snědli těžko, 5 jablek v podobě křížal spořádáte celkem hravě. A ještě pozor na další věc – obsah rychle zkvasitelných cukrů může způsobit zažívací potíže, obsah síry pak nemusí dělat dobře astmatikům a alergikům.Kolik mám mít kilo? Jak zjistit svou ideální váhu
Před 1 rokemDříve se kalkulovalo jednoduše: Muži si odečtou od své výšky 100, ženy 110. Je to fajn orientační metoda, nepočítá ale s vašim somatotypem. Novější metodou je BMI, ta ale rovněž nepostihuje vaši stavbu těla. Jaké jsou tedy ty nejmodernější metody, které padnou na míru?Rychle a bez práce. Jak v obchodech „ulovit“ opravdu kvalitní hotovky
Před 2 rokyHotovky z obchodu by měly být nouzovou variantou; stravování byste měli mít pod kontrolou a vědět, z čeho a jakým způsobem je jídlo připraveno. Výmluva, že nemáte čas, tady moc neobstojí. Ale pokud opravdu není zbytí a po hotovkách musíte sáhnout, najděte si kvalitní nebo v bio kvalitě a hlídejte si tři věci: složení, přídatné látky a technologii přípravy.Proteiny v každé potravině jsou módní výstřelek. Jak jíst rozumně a nepředávkovat se bílkovinami
Před 2 rokyCo to je protein? Bílkovina. A tu jsme schopni konzumovat v potřebné míře během dne. K čemu jsou tedy proteiny přidané do běžných produktů nebo proteinové doplňky? Vše kolem proteinů vysvětlí výživový poradce Petr Havlíček.Petr Havlíček & Roman Vaněk pečou netradiční koláč, po kterém rostou svaly
Před 2 rokyRoman Vaněk a Petr Havlíček už jednou vařili zdravou svíčkovou a moc se u toho nasmáli, dnes upečou zdravý fitness koláč podle receptu od „Bizonů". To jsou kluci, co chtějí mít velké svaly. Jaký smysl má cpát proteinový prášek do sladkého a jak to bude nakonec chutnat?Podvod na lidi. Proč je zakázané konzumovat oblíbené a moderní nano zlato
Před 2 rokyNano zlato a jeho použití v medicíně se zkoumá. Žádné studie však zatím neprokázaly, jestli nemá jeho vnitřní užití negativní vliv na lidské zdraví. Prodávat se tedy může, konzumovat ne. Více Roman Vaněk & Petr Havlíček.Roman Vaněk & Petr Havlíček zkoumají zázrak, který léčí kocovinu i závislosti a zvyšuje IQ
Před 2 rokyPřípravek, který údajně zvládne neuvěřitelné věci: zvyšuje inteligenci, pomáhá léčit závislosti i rakovinu, zmírňuje stres a léčí deprese. To vše za pouhých 795 korun! Tak na to se museli Roman Vaněk a Petr Havlíček podívat. Otázkou je, jak tyhle všechny účinky dokázat, a ne jen nekonečně plkat na internetu. Není všechno zlato, co se třpytí!Proklínaná vejce. Kdy vám jejich konzumace neškodí a kdy si naopak dávat pozor
Před 2 rokyJezte vejce, nejezte vejce, jezte vejce, nejezte vejce.... Vejce byly potravinou, která byla střídavě buď vyzdvihována (proteiny), nebo zatracovaná (cholesterol). A tak to v podstatě pokračuje dodnes. Jak to tedy je? Ono je nakonec nejdůležitější, jak jíte, než co jíte – shodují se Petr Havlíček a Roman Vaněk.Vaječná dieta, po které hubnou celebrity? Vaněk & Havlíček ji rozcupovali napadrť. Ale velmi vtipně
Před 2 rokySuper novinka, po vajíčkách že se hubne? Na vajíčkové dietě prý zhubly i celebrity, třeba 13 kg za 6 týdnů. A jak ta dieta vypadá? Vejce na tisíc způsobů? Ne tak zcela. V podstatě vůbec není o vejcích a navíc ani o specifikovaném množství potravin. Je to jen pustý zmatek...Sbohem, kilogramy! Petr Havlíček a Roman Vaněk vs. superúčinný zabiják tuků
Před 2 rokyČervený čaj Pu Erh je nabitý vitamíny, flavonoidy a polyfenoly, může také zefektivnit hospodaření organismu s tukem. Chrom je prvek, který se podílí na rozkladu enzymů a jejich přeměně na energii a je nezbytný pro normální fungování inzulinu (tj. vyrovnanou hladinu krevního cukru). Ovšem když Pu Erh a chrom spojíte dohromady do tabletek, neznamená to, že jste našli superúčinnou věc na hubnutí. Vůbec totiž nevíte, kolik je tam skutečně účinných látek a jak spolu fungují.Vyrobte si přírodní „ionťák“. Stačí dvě ingredience a máte dokonalý nápoj nabušený minerály
Před 2 rokyPři sportu a fyzické námaze ztrácíme vodu a minerální látky. Doplňujeme je spolu s energií, tzn. cukrem, například pomocí iontových nápojů. V tomto směru je jako přírodní rehydratační nápoj vhodná i kokosová voda, stačí ji jen trošičku doladit. Více Roman Vaněk a Petr Havlíček.Vypadá to jako špinavá voda, ale je to geniální elixír. Jenže „zdravé weby“ dělají z lidí blbce
Před 2 rokyJe kokosová voda zázračný životabudič? Údajně má tolik vitaminů, minerálních a dalších prospěšných látek, že je skvělým zdrojem energie a osvěžení. Na obalech se dokonce dozvíte mnohem vášnivější věci. A opravdu zbytečně. Vážně je nutné dělat ze svých zákazníků blbce?Ranní rituály pro skvělý den: Co udělat hned po probuzení a proč nemusíte snídat
Před 2 rokyPetr Havlíček a jeho 12 doporučení pro optimální ráno. Co udělat hned po probuzení a jak se pořádně nastartovat, abychom měli po celý den dobrou náladu a hezký pocit sami ze sebe?Cukr vs. umělá sladidla. Po čem se víc tloustne
Před 2 rokySouvisí zvýšený výskyt obezity v populaci se spotřebou umělých sladidel? Je dokázáno, že jsou vhodnější než cukr a že pomáhají při hubnutí? Nebo je to dokonce naopak? Ve videu se hovoří o tzv. KONVENIENCI. V souvislosti s potravinami to znamená, že jde o vyšší stupeň zpracování oproti základním surovinám (vejce, zelenina, ovoce, maso apod.). Obecně je můžeme nazývat POLOTOVARY. Celý díl o umělých sladidlech najdete zde: https://www.stream.cz/rozum-v-troube/limonady-bez-cukru-co-napacha-koktejl-umelych-sladidel-a-jak-oblbne-nas-mozek-64602817Pravda o bramborových chipsech: Proč jsou tak návykové
Před 2 rokyJednou sáhneš a už nepřestaneš, dokud ještě budou nějaké na stole. Ano, bramborové chipsy jsou nezdravá energetická bomba. Přesto vždycky zmizí světelnou rychlostí. Čím je to způsobeno? A existují nějaké zdravé chipsy?Jakou zvolit snídani, aby nás zasytila a abychom v žádném případě nepřibírali
Před 2 rokyVýživový poradce Petr Havlíček opět odpovídá na další z vašich dotazů. Podíváme se na to, jak by mělo být první jídlo dno vyvážené v obsahu bílkovin, tuků a sacharidů, abychom mohli dle libosti volit slanou i sladkou variantu.Limonády bez cukru? Co napáchá koktejl umělých sladidel a jak oblbne náš mozek
Před 2 rokyNízkokalorická umělá sladidla se přidávají do nápojů a potravin stále častěji, protože potravinářský průmysl tak reaguje na tlak ohledně snižování konzumace cukru. Jsou ale zdravější a bezpečnější?Které potraviny by vám nikdy neměly chybět v lednici
Před 2 rokyKteré potraviny by vám neměly chybět v lednici? Především ty, které jsou co nejméně – ideálně vůbec – průmyslově zpracovány. Jsou čerstvé a v lednici neustále rotují. Ovoce, zelenina, máslo, vajíčka, sýr, šunka... a také třeba olivový olej. Vážně olej? Ano, nechte si to vysvětlit od Petra Havlíčka.Jak vybírat rostlinná mléka. Nenechte se opít předraženou obarvenou vodou
Před 2 rokyRostlinná mléka jsou v kurzu a dají se vyrábět i doma – většinou si je však kupujeme. Na to, jaká ne-mléka vybírat, co sledovat na etiketě a proč se i po rostlinném mléce můžete nadýmat, upozorňuje výživový poradce Petr Havlíček.V čem je nebezpečné celozrnné pečivo a proč ho nesmí jíst malé děti
Před 2 rokyOd kdy mohou děti jíst celozrnné pečivo a kdy už jejich jemnému střevu neškodí? Některé prameny tvrdí, že by ho neměly konzumovat až do 12 let. Mají se tedy do té doby „vykrmovat“ jen rafinovanou moukou?Jaká jsou rizika, když je žena před otěhotněním a v těhotenství obézní
Před 2 rokyObezita ženy má vliv už na otěhotnění, při samotném těhotenství vzniká riziko těhotenské cukrovky, nemoci děložních cév, spánkové apnoe, zátěže pohybového aparátu nebo porodu císařským řezem. Jaký vliv má nadváha a obezita přímo na dítě?Všude samá zdravá strava! Jenže i ta má svá rizika. Proč to se zeleninou nepřehánět?
Před 2 rokyZdravá strava, zdravé potraviny, ovoce, zelenina a obiloviny. Je otázkou, zda nás přílišná konzumace těchto potravin nemůže postavit před nějaké riziko. V otázce je střevní diskomfort nebo výskyt antinutričních látek. Více Petr Havlíček.Jak si zlepšit zrak. Co jíst, abychom pozitivně ovlivnili zdraví očí
Před 2 rokyJe možné stav našeho zraku ovlivnit výživou? Ano, i naše oči potřebují dostatek správných živin, které udrží jejich správnou funkci a předcházejí případným onemocněním. Dobrá zpráva je, že nepotřebujeme vlastně nic extra, ani žádné speciální doplňky stravy!Proč je kukuřice kontroverzní potravinou a v jaké formě se jí rozhodně vyhnout
Před 2 rokyKukuřice obsahuje hodně sacharidů. V Evropě je poměrně mladou potravinou, často geneticky upravovanou. To jsou názory těch, kdo by kukuřici nejraději z jídelníčku vyřadili. Ale taky má spoustu vlákniny, je zdrojem některých vitaminů a neobsahuje lepek. Takže jak to s tou kukuřicí je? Konzumovat, nebo ne? Pokud ano, v jaké formě, a kdy se jí spíše vyhnout? Odpovídá Petr Havlíček.Co dělat a nedělat, když chcete rychle zhubnout na svatbu nebo do plavek
Před 2 rokyDotaz, který už padl tisíckrát a výživový specialista Petr Havlíček ho po tisící zodpoví: Existuje vůbec způsob, jak rychle zhubnout? Samozřejmě ano. Jen spojený s malou nepříjemností: Rychle pozbyl/a, rychle nabyl/a. V extrémních případech, kdy potřebujete shodit pár kil na svatbu nebo dovolenou, samozřejmě lze aplikovat třeba ketodietu. Musíte se ale smířit s tím, že kila se objeví brzy zpátky. Rozumná otázka by tedy měla znít: Jak zhubnout tak, abych si váhu dlouhodobě udržel/a?Jaký vliv na zdraví má Coca-Cola bez cukru
Před 2 rokyKdy mě zabije pití Coly Zero? Tento dotaz přistál u výživového specialisty Petra Havlíčka. Jednoznačná odpověď neexistuje, přesto – kolik Coly bez cukru může člověk vypít, aniž by jej to zdravotně poškodilo? Umělá sladidla se totiž tváří, že jsou moderní a neškodná. Jak je to ale doopravdy?Je lepší sádlo, nebo máslo? Překvapivý vítěz je sádlo, a to i ze zdravotního hlediska!
Před 2 rokySádlo bývalo v našich končinách velmi populární, a to nejen v kuchyni, ale používalo se třeba i k léčení různých neduhů. Pak se dostalo na černou listinu kvůli obsahu nasycených mastných kyselin, které se spolu s cholesterolem považovaly za látky, které mají vliv na obezitu a kardiovaskulární choroby. Sádlo má však o třetinu méně nasycených mastných kyselin než máslo, naopak obsahuje omega-3 polynenasycené mastné kyseliny a nemá vůbec žádné trans-nenasycené mastné kyseliny. Ze zdravotního hlediska tedy rozhodně vítězí. A co kulinářský pohled? Více Petr Havlíček.Havlíček si nebere servítky: Děti s nadváhou jsou zrcadlem vaší výchovy. Netrestejte je dietou
Před 2 rokyOhledně velmi aktuálního tématu si výživový specialista Petr Havlíček servítky brát nebude. I když se vám nemusí líbit, že má vaše dítě kilogramy navíc, není to jeho chyba – chybu hledejte v sobě. Věnujete se mu dostatečně? Jak se chováte k partnerovi? Jaké emoce panují ve vaší domácnosti? Míváte společné večeře? Jste neustále v práci? A tak dále... Netrapte své dítě lékaři, výživovými poradci, psychology nebo trenéry, a už vůbec se na ně nezlobte. Sáhněte si nejdřív do svědomí.Hubnutí s bylinnými náplastmi nefunguje, varují Vaněk s Havlíčkem
Před 2 rokyKdyž vám někdo tvrdí, že budete mít za pár týdnů figuru jako hollywoodská hvězda, je na místě zpozornět. Obzvlášť pokud to má být bez námahy. Takový případ jsou i bylinkové náplasti na hubnutí, o kterých vám reklama tvrdí, že se po nich v zrcadle nepoznáte, aniž byste se museli jakkoli snažit. Všechno se tváří seriózně a bylinky použité v nich působí důvěryhodně, přesto to nemůže fungovat. Podívejte se proč.Honí vás v noci mlsná? A máte v životě starosti? Cukr totiž vyvolává pocit bezpečí
Před 2 rokyRádi v noci pleníte ledničku, navíc dokonce míváte chuť spíš na sladké? Zamyslete se nad tím, jaký máte životní pocit a jaké emoce u vás převládají. Možná máte úzkosti, strach a chybí vám pocit bezpečí. A cukr dokáže pocit bezpečí navodit. Navíc produkuje dopamin, který nás uklidní a uspokojí. Petr Havlíček pro vás má tipy, jak si s nočními nájezdy na ledničku poradit.Střevo je zoologická zahrada. Jak o ni správně pečovat a nenechat se zblbnout reklamami
Před 2 roky„Střevo je zoologická zahrada a když ji vypláchnete, nezbyde vám z ní nic. Jenže vy tam ta správná zvířátka potřebujete a musíte je i správně nakrmit," říká výživový specialista Petr Havlíček. Co tedy zvířátkům dávat a jak se starat o střevo „shora“, a ne „zdola“, jak je to v posledních letech módní?Jak si udržet zdravá střeva? Střevní bakterie ovlivňují váhu, náladu i výkonnost
Před 2 rokyStřevní mikrobiom (asi 2 000 různých mikroorganismů) se živí nestravitelnými sacharidy (různé druhy vláknin). Je velmi důležitý – ovlivňuje zdravotní stav, váhu, náladu, výkonnost. Jak ho udržet v dobrém stavu a kondici? Modří už dávno vědí, že samozřejmě pomocí vlákniny. Ta se podílí na čištění střeva, zlepšuje peristaltiku, usnadňuje vyprazdňování, odvádí z těla toxické látky. Jaké druhy vláknin známe a ke kterým se stavět opatrněji?Petr Havlíček & Roman Vaněk: Jak se zdravě detoxikovat. Pozor na amatérské rady z internetu
Před 2 rokyDetoxikace je dalším heslem dnešního moderního člověka, který chce žít zdravě. Může se organismus pročistit za tři až sedm dní od všech toxinů a tuků? Lze díky „detoxu“ upravit trávení, a dokonce si vyčistit plíce? Opět to není tak jednoduché, na babské rady z internetu a osvědčené detoxikační kúry raději zapomeňte.Jak vyzrát na večerní mlsání a popíjení alkoholu. Nemáte-li emoce pod kontrolou, nezvládnete jídlo
Před 2 rokyCo nás nutí si večer nalít skleničku, potom dvě, tři a k tomu pojídat dobroty? Výživový specialista Petr Havlíček vysvětluje, jak funguje tělo během celého dne, kdy energii šetří a kdy ji naopak spotřebovává a jakou roli hrají u stravování pudy a emoce. Zjistíte, že zcela zásadní. A jak jste na tom vy, také po večerech mlsáte?Jak může uškodit vitamin C? Pozor na předávkování, žádné „čím víc, tím líp“ nefunguje
Před 2 rokyVitamin C je známý jako univerzální pomocník pro naše zdraví. Posílí imunitu, ochrání před nachlazením. Jenže nic se nemá přehánět. Většina lidí se vitaminem C nevědomě předávkovává. Jaké jsou vedlejší účinky vysokých megadávek a mohou mít i negativní dopad?Pokus s obyčejným a keramickým nožem: Co se stane, když s ním nakrájíte jablko
Před 2 rokyMrtvé vitamíny, enzymy na krovkách a expanzivní oxidace. Tak vypadá ovoce po nakrájení ocelovým nožem. A jak to dopadne, když se jablka nakrájí keramickým nožem? Hlavní epizodu najdete tady: https://www.stream.cz/rozum-v-troube/keramicke-noze-bohuzel-zadny-zazrak-v-kuchyni-co-jste-o-nich-nevedeli-64512935Keramické nože? Bohužel žádný zázrak v kuchyni
Před 3 rokyKeramický nůž je údajně vynikající pomocník. Neničí vitamíny, po použití potraviny nehnědnou a vydrží déle čerstvé. Navíc se takový nůž nemusí brousit, nic na něm neulpí a nikdy se neztupí. To musí být prostě zázrak v kuchyni.Kokosový olej a na co ho určitě nepoužívat
Před 3 rokyJak kokosový olej působí na pleť, vlasy, zuby? Je to spíše dobrý marketingový tah než skutečnost, že by měl tak blahodárné účinky, jak se tvrdí. Více o složení a efektech kokosového oleje na krásu a zdraví hovoří vývojová chemička Ing. Lenka Průšová, majitelka kosmetické firmy Jana Štěpánková a MUDr. Andrea Landgrafová.Kokosový olej je velkým hitem, dobrý není skoro v ničem
Před 3 rokyKokosový olej na zdravé vaření, redukci váhy, vláčnou pokožku, krásné rty, bílé zuby, hebké vlasy, bronzové opálení... údajně má nespočet využití, odborníci se ohledně jeho účinků ale rozdělili na dva nesmiřitelné tábory. Co na to Roman Vaněk a Petr Havlíček?Jak se zbavit emočního přejídání. Kdy si přiznat, že je jídlo droga
Před 3 rokyEmoce velmi ovlivňují stravování – podvědomě si vybíráme určitý typ jídla, které zase na oplátku mění naši náladu. Pokud jídlem pravidelně nahrazujeme chybějící pozitivní emoce, radost a uspokojení, jedná se už prakticky o poruchu, kterou je třeba řešit s odborníkem.Zázrak na hubnutí? Co se stane s růžovými bonbony v žaludku
Před 3 rokyVýrobce má své vlastní instruktážní video o tom, jak bonbony Skinny Gummy konzumovat a jak pak v těle fungují. Roman a Petr následovali pokyny a udělali experiment. Jak to dopadlo a co víc prozradí Petr Havlíček o zázraku s názvem glukomannan?Vaněk & Havlíček našli další podvod: Zázračné bonbóny nabobtnají v žaludku a potlačí chuť na jídlo
Před 3 rokySkinny Gummy je růžovoučký bonbon podporující hubnutí (!), který v žaludku nabobtná jako gel, zabírá prostor a potlačuje chuť na jídlo. Jak tvrdí výrobce: Chutný, klinicky potvrzený způsob, jak ztratit váhu pomocí magické ingredience Glukomannan. Je to ale pravda? Co na to Roman Vaněk a Petr Havlíček?Zrádná perlivá voda. Lépe chutná a zažene žízeň, pro někoho je ale úplně nevhodná
Před 3 rokyPerlivá voda je uměle nasycená voda oxidem uhličitým a díky tomu je o trochu kyselejší než voda z kohoutku. Lépe tedy chutná a rychleji zažene žízeň. To může být ale zrádné. Pro koho je perlivá voda zcela nevhodná a při čem může být naopak prospěšná?Zázračná tyčinka na víno? Odborník nevěří vlastním uším a Vaněk by z ní udělal sexuální pomůcku
Před 3 rokyPublicista, degustátor, znalec vína a sommelier Michal Šetka má na zázračnou tyčinku VitaJuwel zcela jasný názor. Podívejte se nejdřív na hlavní video: https://www.stream.cz/rozum-v-troube/umi-zazracna-tycinka-promenit-vodu-a-vino-na-blahodarny-mok-64479086Roman Vaněk a Petr Havlíček otestovali zázračnou tyčinku za 7 000 Kč. I takhle lze oblbovat lidi
Před 3 rokyDrahokamová tyčinka VitaJuwel obsahuje ametysty, nebo dokonce ručně dolované zlato z Rýna! Když ji vložíte do vína (za pouhých 1 200 Kč) nebo do vody (za 7 279 Kč), stane se zázrak. Jak se může magická energie vylouhovat z kamenů a přes sklo do vody? Roman Vaněk a Petr Havlíček tohle kouzlo otestují.Největší omyl při hladovce. Ani za 4 dny tuky neshodíte
Před 3 rokySpousta lidí se naivně domnívá, že to, co shodí při hladovce během prvních dnů na váze (zhruba 3–4 kg), je tuk. Dokonce ani po další dny žádné zásadní úbytky z tukové tkáně neprobíhají. Navíc hladovku byste měli absolvovat pod dozorem lékaře. 1:01 Co zhubnete za 4 dny 2:10 Kdy začne shazování tuku 3:40 Jojo efekt 4:24 Nebude s vámi k vydržení! 6:05 PůstOvoce plné pesticidů. Často si ani na trzích „zdravé“ jablko nekoupíte
Před 3 rokyJak zahraniční, tak české testy dokazují, že jablka patří mezi nejkontaminovanější druhy ovoce – bezpochyby v nich zůstávají zbytky pesticidů. V obchodech, ale často ani na trzích, si „zdravé“ jablko nekoupíte, přesto tu naděje stále je! Natočeno v roce 2018.Dělená strava k hubnutí nepomůže, je to zastaralá metoda, Kořínková na ní aspoň vydělala
Před 3 rokyDělená strava je zastaralá teorie ze začátku minulého století, tvrdí Petr Havlíček. Moderní teorie výživy totiž naopak doporučují, aby v každém jídlo byly pravidelně zastoupeny všechny složky potravy. A jestli vede dělená strava k zhubnutí? Možná ano, ale z trochu jiného důvodu...Funguje dělená strava? Fakta o dietě, na kterou se mnozí nachytali
Před 3 rokyDělená strava, kterou u nás proslavila herečka Lenka Kořínková, vznikla už někdy před sto lety. Nesmí se při ní kombinovat rychle stravitelné a pomalu stravitelné potraviny, což údajně způsobuje problémy v trávicím traktu. Dohromady se nesmí konzumovat například bílkoviny a sacharidy, ovoce a zelenina, ovoce a bílkoviny... ale ono je to ještě mnohem složitější.Mléko, do rakve víko? Zatracovat ho je nesmysl. Tohle jsou nejčastější mýty
Před 3 rokyPoslední dobou je v módě mléko zatracovat a přisuzovat mu nezdravé, ne-li škodlivé dopady na lidský organismus. Ale ono to tak žhavé nebude. Pojďme se podívat na nejčastější mýty, které o mléku kolují.Nestěžuj si a hubni! V čem je úskalí oblíbené krabičkové diety
Před 3 rokyDieta, která není nastavená individuálně na míru, nemá žádný smysl. Jestli nikoho nezajímá, kolik vážíte a měříte, jaký máte výdej energie, jaký je váš zdravotní stav nebo chuťové preference, a vy na druhou stranu nevíte, jaké má strava složení živin a co vlastně obsahuje, dejte od toho ruce pryč!Roman Vaněk a Petr Havlíček vaří speciální svíčkovou pro vrcholové sportovce. Je to síla!
Před 3 rokyRoman a Petr zkoušeli uvařit speciální zdravou svíčkovou. Recept vytvořila nutriční specialistka pro vrcholového sportovce. Nic podobného jste neviděli a ochutnat byste ji určitě nechtěli. Spíš se u tohoto videa velmi pobavíte.Do postele bez večeře? Kdy naposledy jíst a jak to ovlivňuje hubnutí
Před 3 rokyPřísloví „Snídej sám, obědvej s přítelem a večeři dej svému nepříteli“ možná nemusí platit pro každého. Hodně totiž záleží na tom, zda jsme sova, nebo skřivan a co přes den děláme. Večeře má také emoční a sociální význam – často to bývá jediný okamžik, kdy se společně sejde celá rodina.Nebezpečné nahrazování zatracovaného bílého cukru „zdravou“ fruktózou
Před 3 rokyVýživový specialista Petr Havlíček vysvětluje, proč se to s ovocným cukrem nemá přehánět. Nadměrná konzumace fruktózy může přispívat například ke zvýšení hladiny kyseliny močové v krvi, ke zvýšenému ukládání tuku v játrech, k rozvoji inzulinové rezistence a tím i k riziku vzniku obezity a diabetu II. typu, nebo ke zvýšené syntéze lipidů a VLDL cholesterolu.Burger pro vegany: Z čeho je vyrobeno „zázračné“ umělé maso
Před 3 rokyNevoní to jako maso, nechutná to jako maso. Údajný rostlinný zázrak pro vegany, který má nahrazovat maso, se jmenuje Beyond Meat. A západní svět po něm šílí. Textura a pro někoho i chuť je podobná masu. Podívejme se, z čeho je vyrobený.Jak z lidí vytahat peníze za zdraví. Opravdové superpotraviny nic nestojí, jedli je už naši předci
Před 3 rokyCo je superpotravina? Obsahuje vyšší množství živin a prospěšných látek než běžné potraviny. Seriózní klinické studie účinek těchto potravin potvrzují. Které to jsou a které naopak slouží jako dobrý marketingový tahák?Nenechte se zlákat zdravými a drahými potravinami, tělo není blbec, říká známý specialista Havlíček
Před 3 rokyJsou volné radikály pro organismus opravdu tak nebezpečné, jak se tvrdí? Potřebujeme proti nim bojovat přemírou antioxidantů? „Tělo není blbec, navíc ten nejlepší antioxidant je zadarmo,“ říká výživový specialista Petr Havlíček.Sůl nad zlato. Bohužel ji najdete v potravinách, ve kterých byste to vůbec nečekali
Před 3 rokyDoporučená denní dávka soli je 5 gramů. Jenže ji bohužel najdete i tam, kde byste ji vůbec nečekali. Typický Čech nebo Češka překročí doporučenou denní dávku až třikrát – prostě nic neřešíme, sůl je všude. Kdo by počítal nějaké gramy?

