Zavřít
Rozum v troubě

Rozum v troubě

Nejnovější články na Seznamu na téma Rozum v troubě
  • Rozum v troubě

    Jak zhubnout podle hvězd? Astroložka Carmen se ve své předpovědi rozvášnila. A je to velká zábava

    Před 1 rokem
    Na mnoha webových stránkách, na sociálních sítích i v časopisech najdete spoustu nesmyslů spojených s dietami podle horoskopu. Raději je nečtěte, a pokud ano, váhu jim opravdu nepřikládejte. Celý hlavní díl Romana Vaňka a Petra Havlíčka k hubnutí podle horoskopu: https://www.stream.cz/rozum-v-troube/hubnuti-podle-horoskopu-hvezdy-dobre-vedi-co-mate-a-nemate-jist-64750075
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Hubnutí podle horoskopu. Hvězdy dobře vědí, co máte a nemáte jíst

    Před 1 rokem
    Může fungovat dieta podle jednotlivých znamení zvěrokruhu? Hvězdy přece nelžou! Anebo vám toho spíše neřeknou mnoho, sem tam mlží, plácají a tak nějak zjednodušují a zevšeobecňují. Více Roman Vaněk a Petr Havlíček.
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Sušené ovoce: Proč se po něm může tloustnout a jak je to s jeho sířením

    Před 1 rokem
    Sušení je jedním ze základních, přirozených a šetrných způsobů konzervace, kdy dochází k minimálním ztrátám živin. Jelikož v sobě sušené ovoce nemá vodu, je výživově zhutnělé a obsahuje výrazný zdroj jednoduchých sacharidů. Je tedy třeba hlídat si snězené množství – zatímco pět čerstvých jablek byste snědli těžko, 5 jablek v podobě křížal spořádáte celkem hravě. A ještě pozor na další věc – obsah rychle zkvasitelných cukrů může způsobit zažívací potíže, obsah síry pak nemusí dělat dobře astmatikům a alergikům.
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Kolik mám mít kilo? Jak zjistit svou ideální váhu

    Před 1 rokem
    Dříve se kalkulovalo jednoduše: Muži si odečtou od své výšky 100, ženy 110. Je to fajn orientační metoda, nepočítá ale s vašim somatotypem. Novější metodou je BMI, ta ale rovněž nepostihuje vaši stavbu těla. Jaké jsou tedy ty nejmodernější metody, které padnou na míru?
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Rychle a bez práce. Jak v obchodech „ulovit“ opravdu kvalitní hotovky

    Před 2 roky
    Hotovky z obchodu by měly být nouzovou variantou; stravování byste měli mít pod kontrolou a vědět, z čeho a jakým způsobem je jídlo připraveno. Výmluva, že nemáte čas, tady moc neobstojí. Ale pokud opravdu není zbytí a po hotovkách musíte sáhnout, najděte si kvalitní nebo v bio kvalitě a hlídejte si tři věci: složení, přídatné látky a technologii přípravy.
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Proteiny v každé potravině jsou módní výstřelek. Jak jíst rozumně a nepředávkovat se bílkovinami

    Před 2 roky
    Co to je protein? Bílkovina. A tu jsme schopni konzumovat v potřebné míře během dne. K čemu jsou tedy proteiny přidané do běžných produktů nebo proteinové doplňky? Vše kolem proteinů vysvětlí výživový poradce Petr Havlíček.
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Petr Havlíček & Roman Vaněk pečou netradiční koláč, po kterém rostou svaly

    Před 2 roky
    Roman Vaněk a Petr Havlíček už jednou vařili zdravou svíčkovou a moc se u toho nasmáli, dnes upečou zdravý fitness koláč podle receptu od „Bizonů". To jsou kluci, co chtějí mít velké svaly. Jaký smysl má cpát proteinový prášek do sladkého a jak to bude nakonec chutnat?
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Podvod na lidi. Proč je zakázané konzumovat oblíbené a moderní nano zlato

    Před 2 roky
    Nano zlato a jeho použití v medicíně se zkoumá. Žádné studie však zatím neprokázaly, jestli nemá jeho vnitřní užití negativní vliv na lidské zdraví. Prodávat se tedy může, konzumovat ne. Více Roman Vaněk & Petr Havlíček.
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Roman Vaněk & Petr Havlíček zkoumají zázrak, který léčí kocovinu i závislosti a zvyšuje IQ

    Před 2 roky
    Přípravek, který údajně zvládne neuvěřitelné věci: zvyšuje inteligenci, pomáhá léčit závislosti i rakovinu, zmírňuje stres a léčí deprese. To vše za pouhých 795 korun! Tak na to se museli Roman Vaněk a Petr Havlíček podívat. Otázkou je, jak tyhle všechny účinky dokázat, a ne jen nekonečně plkat na internetu. Není všechno zlato, co se třpytí!
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Proklínaná vejce. Kdy vám jejich konzumace neškodí a kdy si naopak dávat pozor

    Před 2 roky
    Jezte vejce, nejezte vejce, jezte vejce, nejezte vejce.... Vejce byly potravinou, která byla střídavě buď vyzdvihována (proteiny), nebo zatracovaná (cholesterol). A tak to v podstatě pokračuje dodnes. Jak to tedy je? Ono je nakonec nejdůležitější, jak jíte, než co jíte – shodují se Petr Havlíček a Roman Vaněk.
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Vaječná dieta, po které hubnou celebrity? Vaněk & Havlíček ji rozcupovali napadrť. Ale velmi vtipně

    Před 2 roky
    Super novinka, po vajíčkách že se hubne? Na vajíčkové dietě prý zhubly i celebrity, třeba 13 kg za 6 týdnů. A jak ta dieta vypadá? Vejce na tisíc způsobů? Ne tak zcela. V podstatě vůbec není o vejcích a navíc ani o specifikovaném množství potravin. Je to jen pustý zmatek...
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Sbohem, kilogramy! Petr Havlíček a Roman Vaněk vs. superúčinný zabiják tuků

    Před 2 roky
    Červený čaj Pu Erh je nabitý vitamíny, flavonoidy a polyfenoly, může také zefektivnit hospodaření organismu s tukem. Chrom je prvek, který se podílí na rozkladu enzymů a jejich přeměně na energii a je nezbytný pro normální fungování inzulinu (tj. vyrovnanou hladinu krevního cukru). Ovšem když Pu Erh a chrom spojíte dohromady do tabletek, neznamená to, že jste našli superúčinnou věc na hubnutí. Vůbec totiž nevíte, kolik je tam skutečně účinných látek a jak spolu fungují.
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Vyrobte si přírodní „ionťák“. Stačí dvě ingredience a máte dokonalý nápoj nabušený minerály

    Před 2 roky
    Při sportu a fyzické námaze ztrácíme vodu a minerální látky. Doplňujeme je spolu s energií, tzn. cukrem, například pomocí iontových nápojů. V tomto směru je jako přírodní rehydratační nápoj vhodná i kokosová voda, stačí ji jen trošičku doladit. Více Roman Vaněk a Petr Havlíček.
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Vypadá to jako špinavá voda, ale je to geniální elixír. Jenže „zdravé weby“ dělají z lidí blbce

    Před 2 roky
    Je kokosová voda zázračný životabudič? Údajně má tolik vitaminů, minerálních a dalších prospěšných látek, že je skvělým zdrojem energie a osvěžení. Na obalech se dokonce dozvíte mnohem vášnivější věci. A opravdu zbytečně. Vážně je nutné dělat ze svých zákazníků blbce?
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Ranní rituály pro skvělý den: Co udělat hned po probuzení a proč nemusíte snídat

    Před 2 roky
    Petr Havlíček a jeho 12 doporučení pro optimální ráno. Co udělat hned po probuzení a jak se pořádně nastartovat, abychom měli po celý den dobrou náladu a hezký pocit sami ze sebe?
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Cukr vs. umělá sladidla. Po čem se víc tloustne

    Před 2 roky
    Souvisí zvýšený výskyt obezity v populaci se spotřebou umělých sladidel? Je dokázáno, že jsou vhodnější než cukr a že pomáhají při hubnutí? Nebo je to dokonce naopak? Ve videu se hovoří o tzv. KONVENIENCI. V souvislosti s potravinami to znamená, že jde o vyšší stupeň zpracování oproti základním surovinám (vejce, zelenina, ovoce, maso apod.). Obecně je můžeme nazývat POLOTOVARY. Celý díl o umělých sladidlech najdete zde: https://www.stream.cz/rozum-v-troube/limonady-bez-cukru-co-napacha-koktejl-umelych-sladidel-a-jak-oblbne-nas-mozek-64602817
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Pravda o bramborových chipsech: Proč jsou tak návykové

    Před 2 roky
    Jednou sáhneš a už nepřestaneš, dokud ještě budou nějaké na stole. Ano, bramborové chipsy jsou nezdravá energetická bomba. Přesto vždycky zmizí světelnou rychlostí. Čím je to způsobeno? A existují nějaké zdravé chipsy?
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Jakou zvolit snídani, aby nás zasytila a abychom v žádném případě nepřibírali

    Před 2 roky
    Výživový poradce Petr Havlíček opět odpovídá na další z vašich dotazů. Podíváme se na to, jak by mělo být první jídlo dno vyvážené v obsahu bílkovin, tuků a sacharidů, abychom mohli dle libosti volit slanou i sladkou variantu.
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Limonády bez cukru? Co napáchá koktejl umělých sladidel a jak oblbne náš mozek

    Před 2 roky
    Nízkokalorická umělá sladidla se přidávají do nápojů a potravin stále častěji, protože potravinářský průmysl tak reaguje na tlak ohledně snižování konzumace cukru. Jsou ale zdravější a bezpečnější?
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Které potraviny by vám nikdy neměly chybět v lednici

    Před 2 roky
    Které potraviny by vám neměly chybět v lednici? Především ty, které jsou co nejméně – ideálně vůbec – průmyslově zpracovány. Jsou čerstvé a v lednici neustále rotují. Ovoce, zelenina, máslo, vajíčka, sýr, šunka... a také třeba olivový olej. Vážně olej? Ano, nechte si to vysvětlit od Petra Havlíčka.
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Jak vybírat rostlinná mléka. Nenechte se opít předraženou obarvenou vodou

    Před 2 roky
    Rostlinná mléka jsou v kurzu a dají se vyrábět i doma – většinou si je však kupujeme. Na to, jaká ne-mléka vybírat, co sledovat na etiketě a proč se i po rostlinném mléce můžete nadýmat, upozorňuje výživový poradce Petr Havlíček.
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    V čem je nebezpečné celozrnné pečivo a proč ho nesmí jíst malé děti

    Před 2 roky
    Od kdy mohou děti jíst celozrnné pečivo a kdy už jejich jemnému střevu neškodí? Některé prameny tvrdí, že by ho neměly konzumovat až do 12 let. Mají se tedy do té doby „vykrmovat“ jen rafinovanou moukou?
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Jaká jsou rizika, když je žena před otěhotněním a v těhotenství obézní

    Před 2 roky
    Obezita ženy má vliv už na otěhotnění, při samotném těhotenství vzniká riziko těhotenské cukrovky, nemoci děložních cév, spánkové apnoe, zátěže pohybového aparátu nebo porodu císařským řezem. Jaký vliv má nadváha a obezita přímo na dítě?
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Všude samá zdravá strava! Jenže i ta má svá rizika. Proč to se zeleninou nepřehánět?

    Před 2 roky
    Zdravá strava, zdravé potraviny, ovoce, zelenina a obiloviny. Je otázkou, zda nás přílišná konzumace těchto potravin nemůže postavit před nějaké riziko. V otázce je střevní diskomfort nebo výskyt antinutričních látek. Více Petr Havlíček.
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Jak si zlepšit zrak. Co jíst, abychom pozitivně ovlivnili zdraví očí

    Před 2 roky
    Je možné stav našeho zraku ovlivnit výživou? Ano, i naše oči potřebují dostatek správných živin, které udrží jejich správnou funkci a předcházejí případným onemocněním. Dobrá zpráva je, že nepotřebujeme vlastně nic extra, ani žádné speciální doplňky stravy!
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Proč je kukuřice kontroverzní potravinou a v jaké formě se jí rozhodně vyhnout

    Před 2 roky
    Kukuřice obsahuje hodně sacharidů. V Evropě je poměrně mladou potravinou, často geneticky upravovanou. To jsou názory těch, kdo by kukuřici nejraději z jídelníčku vyřadili. Ale taky má spoustu vlákniny, je zdrojem některých vitaminů a neobsahuje lepek. Takže jak to s tou kukuřicí je? Konzumovat, nebo ne? Pokud ano, v jaké formě, a kdy se jí spíše vyhnout? Odpovídá Petr Havlíček.
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Co dělat a nedělat, když chcete rychle zhubnout na svatbu nebo do plavek

    Před 2 roky
    Dotaz, který už padl tisíckrát a výživový specialista Petr Havlíček ho po tisící zodpoví: Existuje vůbec způsob, jak rychle zhubnout? Samozřejmě ano. Jen spojený s malou nepříjemností: Rychle pozbyl/a, rychle nabyl/a. V extrémních případech, kdy potřebujete shodit pár kil na svatbu nebo dovolenou, samozřejmě lze aplikovat třeba ketodietu. Musíte se ale smířit s tím, že kila se objeví brzy zpátky. Rozumná otázka by tedy měla znít: Jak zhubnout tak, abych si váhu dlouhodobě udržel/a?
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Jaký vliv na zdraví má Coca-Cola bez cukru

    Před 2 roky
    Kdy mě zabije pití Coly Zero? Tento dotaz přistál u výživového specialisty Petra Havlíčka. Jednoznačná odpověď neexistuje, přesto – kolik Coly bez cukru může člověk vypít, aniž by jej to zdravotně poškodilo? Umělá sladidla se totiž tváří, že jsou moderní a neškodná. Jak je to ale doopravdy?
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Je lepší sádlo, nebo máslo? Překvapivý vítěz je sádlo, a to i ze zdravotního hlediska!

    Před 2 roky
    Sádlo bývalo v našich končinách velmi populární, a to nejen v kuchyni, ale používalo se třeba i k léčení různých neduhů. Pak se dostalo na černou listinu kvůli obsahu nasycených mastných kyselin, které se spolu s cholesterolem považovaly za látky, které mají vliv na obezitu a kardiovaskulární choroby. Sádlo má však o třetinu méně nasycených mastných kyselin než máslo, naopak obsahuje omega-3 polynenasycené mastné kyseliny a nemá vůbec žádné trans-nenasycené mastné kyseliny. Ze zdravotního hlediska tedy rozhodně vítězí. A co kulinářský pohled? Více Petr Havlíček.
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Havlíček si nebere servítky: Děti s nadváhou jsou zrcadlem vaší výchovy. Netrestejte je dietou

    Před 2 roky
    Ohledně velmi aktuálního tématu si výživový specialista Petr Havlíček servítky brát nebude. I když se vám nemusí líbit, že má vaše dítě kilogramy navíc, není to jeho chyba – chybu hledejte v sobě. Věnujete se mu dostatečně? Jak se chováte k partnerovi? Jaké emoce panují ve vaší domácnosti? Míváte společné večeře? Jste neustále v práci? A tak dále... Netrapte své dítě lékaři, výživovými poradci, psychology nebo trenéry, a už vůbec se na ně nezlobte. Sáhněte si nejdřív do svědomí.
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Hubnutí s bylinnými náplastmi nefunguje, varují Vaněk s Havlíčkem

    Před 2 roky
    Když vám někdo tvrdí, že budete mít za pár týdnů figuru jako hollywoodská hvězda, je na místě zpozornět. Obzvlášť pokud to má být bez námahy. Takový případ jsou i bylinkové náplasti na hubnutí, o kterých vám reklama tvrdí, že se po nich v zrcadle nepoznáte, aniž byste se museli jakkoli snažit. Všechno se tváří seriózně a bylinky použité v nich působí důvěryhodně, přesto to nemůže fungovat. Podívejte se proč.
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Honí vás v noci mlsná? A máte v životě starosti? Cukr totiž vyvolává pocit bezpečí

    Před 2 roky
    Rádi v noci pleníte ledničku, navíc dokonce míváte chuť spíš na sladké? Zamyslete se nad tím, jaký máte životní pocit a jaké emoce u vás převládají. Možná máte úzkosti, strach a chybí vám pocit bezpečí. A cukr dokáže pocit bezpečí navodit. Navíc produkuje dopamin, který nás uklidní a uspokojí. Petr Havlíček pro vás má tipy, jak si s nočními nájezdy na ledničku poradit.
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Střevo je zoologická zahrada. Jak o ni správně pečovat a nenechat se zblbnout reklamami

    Před 2 roky
    „Střevo je zoologická zahrada a když ji vypláchnete, nezbyde vám z ní nic. Jenže vy tam ta správná zvířátka potřebujete a musíte je i správně nakrmit," říká výživový specialista Petr Havlíček. Co tedy zvířátkům dávat a jak se starat o střevo „shora“, a ne „zdola“, jak je to v posledních letech módní?
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Jak si udržet zdravá střeva? Střevní bakterie ovlivňují váhu, náladu i výkonnost

    Před 2 roky
    Střevní mikrobiom (asi 2 000 různých mikroorganismů) se živí nestravitelnými sacharidy (různé druhy vláknin). Je velmi důležitý – ovlivňuje zdravotní stav, váhu, náladu, výkonnost. Jak ho udržet v dobrém stavu a kondici? Modří už dávno vědí, že samozřejmě pomocí vlákniny. Ta se podílí na čištění střeva, zlepšuje peristaltiku, usnadňuje vyprazdňování, odvádí z těla toxické látky. Jaké druhy vláknin známe a ke kterým se stavět opatrněji?
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Petr Havlíček & Roman Vaněk: Jak se zdravě detoxikovat. Pozor na amatérské rady z internetu

    Před 2 roky
    Detoxikace je dalším heslem dnešního moderního člověka, který chce žít zdravě. Může se organismus pročistit za tři až sedm dní od všech toxinů a tuků? Lze díky „detoxu“ upravit trávení, a dokonce si vyčistit plíce? Opět to není tak jednoduché, na babské rady z internetu a osvědčené detoxikační kúry raději zapomeňte.
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Jak vyzrát na večerní mlsání a popíjení alkoholu. Nemáte-li emoce pod kontrolou, nezvládnete jídlo

    Před 2 roky
    Co nás nutí si večer nalít skleničku, potom dvě, tři a k tomu pojídat dobroty? Výživový specialista Petr Havlíček vysvětluje, jak funguje tělo během celého dne, kdy energii šetří a kdy ji naopak spotřebovává a jakou roli hrají u stravování pudy a emoce. Zjistíte, že zcela zásadní. A jak jste na tom vy, také po večerech mlsáte?
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Jak může uškodit vitamin C? Pozor na předávkování, žádné „čím víc, tím líp“ nefunguje

    Před 2 roky
    Vitamin C je známý jako univerzální pomocník pro naše zdraví. Posílí imunitu, ochrání před nachlazením. Jenže nic se nemá přehánět. Většina lidí se vitaminem C nevědomě předávkovává. Jaké jsou vedlejší účinky vysokých megadávek a mohou mít i negativní dopad?
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Pokus s obyčejným a keramickým nožem: Co se stane, když s ním nakrájíte jablko

    Před 2 roky
    Mrtvé vitamíny, enzymy na krovkách a expanzivní oxidace. Tak vypadá ovoce po nakrájení ocelovým nožem. A jak to dopadne, když se jablka nakrájí keramickým nožem? Hlavní epizodu najdete tady: https://www.stream.cz/rozum-v-troube/keramicke-noze-bohuzel-zadny-zazrak-v-kuchyni-co-jste-o-nich-nevedeli-64512935
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Keramické nože? Bohužel žádný zázrak v kuchyni

    Před 3 roky
    Keramický nůž je údajně vynikající pomocník. Neničí vitamíny, po použití potraviny nehnědnou a vydrží déle čerstvé. Navíc se takový nůž nemusí brousit, nic na něm neulpí a nikdy se neztupí. To musí být prostě zázrak v kuchyni.
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Kokosový olej a na co ho určitě nepoužívat

    Před 3 roky
    Jak kokosový olej působí na pleť, vlasy, zuby? Je to spíše dobrý marketingový tah než skutečnost, že by měl tak blahodárné účinky, jak se tvrdí. Více o složení a efektech kokosového oleje na krásu a zdraví hovoří vývojová chemička Ing. Lenka Průšová, majitelka kosmetické firmy Jana Štěpánková a MUDr. Andrea Landgrafová.
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Kokosový olej je velkým hitem, dobrý není skoro v ničem

    Před 3 roky
    Kokosový olej na zdravé vaření, redukci váhy, vláčnou pokožku, krásné rty, bílé zuby, hebké vlasy, bronzové opálení... údajně má nespočet využití, odborníci se ohledně jeho účinků ale rozdělili na dva nesmiřitelné tábory. Co na to Roman Vaněk a Petr Havlíček?
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Jak se zbavit emočního přejídání. Kdy si přiznat, že je jídlo droga

    Před 3 roky
    Emoce velmi ovlivňují stravování – podvědomě si vybíráme určitý typ jídla, které zase na oplátku mění naši náladu. Pokud jídlem pravidelně nahrazujeme chybějící pozitivní emoce, radost a uspokojení, jedná se už prakticky o poruchu, kterou je třeba řešit s odborníkem.
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Zázrak na hubnutí? Co se stane s růžovými bonbony v žaludku

    Před 3 roky
    Výrobce má své vlastní instruktážní video o tom, jak bonbony Skinny Gummy konzumovat a jak pak v těle fungují. Roman a Petr následovali pokyny a udělali experiment. Jak to dopadlo a co víc prozradí Petr Havlíček o zázraku s názvem glukomannan?
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Vaněk & Havlíček našli další podvod: Zázračné bonbóny nabobtnají v žaludku a potlačí chuť na jídlo

    Před 3 roky
    Skinny Gummy je růžovoučký bonbon podporující hubnutí (!), který v žaludku nabobtná jako gel, zabírá prostor a potlačuje chuť na jídlo. Jak tvrdí výrobce: Chutný, klinicky potvrzený způsob, jak ztratit váhu pomocí magické ingredience Glukomannan. Je to ale pravda? Co na to Roman Vaněk a Petr Havlíček?
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Zrádná perlivá voda. Lépe chutná a zažene žízeň, pro někoho je ale úplně nevhodná

    Před 3 roky
    Perlivá voda je uměle nasycená voda oxidem uhličitým a díky tomu je o trochu kyselejší než voda z kohoutku. Lépe tedy chutná a rychleji zažene žízeň. To může být ale zrádné. Pro koho je perlivá voda zcela nevhodná a při čem může být naopak prospěšná?
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Zázračná tyčinka na víno? Odborník nevěří vlastním uším a Vaněk by z ní udělal sexuální pomůcku

    Před 3 roky
    Publicista, degustátor, znalec vína a sommelier Michal Šetka má na zázračnou tyčinku VitaJuwel zcela jasný názor. Podívejte se nejdřív na hlavní video: https://www.stream.cz/rozum-v-troube/umi-zazracna-tycinka-promenit-vodu-a-vino-na-blahodarny-mok-64479086
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Roman Vaněk a Petr Havlíček otestovali zázračnou tyčinku za 7 000 Kč. I takhle lze oblbovat lidi

    Před 3 roky
    Drahokamová tyčinka VitaJuwel obsahuje ametysty, nebo dokonce ručně dolované zlato z Rýna! Když ji vložíte do vína (za pouhých 1 200 Kč) nebo do vody (za 7 279 Kč), stane se zázrak. Jak se může magická energie vylouhovat z kamenů a přes sklo do vody? Roman Vaněk a Petr Havlíček tohle kouzlo otestují.
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Největší omyl při hladovce. Ani za 4 dny tuky neshodíte

    Před 3 roky
    Spousta lidí se naivně domnívá, že to, co shodí při hladovce během prvních dnů na váze (zhruba 3–4 kg), je tuk. Dokonce ani po další dny žádné zásadní úbytky z tukové tkáně neprobíhají. Navíc hladovku byste měli absolvovat pod dozorem lékaře. 1:01 Co zhubnete za 4 dny 2:10 Kdy začne shazování tuku 3:40 Jojo efekt 4:24 Nebude s vámi k vydržení! 6:05 Půst
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Ovoce plné pesticidů. Často si ani na trzích „zdravé“ jablko nekoupíte

    Před 3 roky
    Jak zahraniční, tak české testy dokazují, že jablka patří mezi nejkontaminovanější druhy ovoce – bezpochyby v nich zůstávají zbytky pesticidů. V obchodech, ale často ani na trzích, si „zdravé“ jablko nekoupíte, přesto tu naděje stále je! Natočeno v roce 2018.
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Dělená strava k hubnutí nepomůže, je to zastaralá metoda, Kořínková na ní aspoň vydělala

    Před 3 roky
    Dělená strava je zastaralá teorie ze začátku minulého století, tvrdí Petr Havlíček. Moderní teorie výživy totiž naopak doporučují, aby v každém jídlo byly pravidelně zastoupeny všechny složky potravy. A jestli vede dělená strava k zhubnutí? Možná ano, ale z trochu jiného důvodu...
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Funguje dělená strava? Fakta o dietě, na kterou se mnozí nachytali

    Před 3 roky
    Dělená strava, kterou u nás proslavila herečka Lenka Kořínková, vznikla už někdy před sto lety. Nesmí se při ní kombinovat rychle stravitelné a pomalu stravitelné potraviny, což údajně způsobuje problémy v trávicím traktu. Dohromady se nesmí konzumovat například bílkoviny a sacharidy, ovoce a zelenina, ovoce a bílkoviny... ale ono je to ještě mnohem složitější.
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Mléko, do rakve víko? Zatracovat ho je nesmysl. Tohle jsou nejčastější mýty

    Před 3 roky
    Poslední dobou je v módě mléko zatracovat a přisuzovat mu nezdravé, ne-li škodlivé dopady na lidský organismus. Ale ono to tak žhavé nebude. Pojďme se podívat na nejčastější mýty, které o mléku kolují.
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Nestěžuj si a hubni! V čem je úskalí oblíbené krabičkové diety

    Před 3 roky
    Dieta, která není nastavená individuálně na míru, nemá žádný smysl. Jestli nikoho nezajímá, kolik vážíte a měříte, jaký máte výdej energie, jaký je váš zdravotní stav nebo chuťové preference, a vy na druhou stranu nevíte, jaké má strava složení živin a co vlastně obsahuje, dejte od toho ruce pryč!
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Roman Vaněk a Petr Havlíček vaří speciální svíčkovou pro vrcholové sportovce. Je to síla!

    Před 3 roky
    Roman a Petr zkoušeli uvařit speciální zdravou svíčkovou. Recept vytvořila nutriční specialistka pro vrcholového sportovce. Nic podobného jste neviděli a ochutnat byste ji určitě nechtěli. Spíš se u tohoto videa velmi pobavíte.
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Do postele bez večeře? Kdy naposledy jíst a jak to ovlivňuje hubnutí

    Před 3 roky
    Přísloví „Snídej sám, obědvej s přítelem a večeři dej svému nepříteli“ možná nemusí platit pro každého. Hodně totiž záleží na tom, zda jsme sova, nebo skřivan a co přes den děláme. Večeře má také emoční a sociální význam – často to bývá jediný okamžik, kdy se společně sejde celá rodina.
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Nebezpečné nahrazování zatracovaného bílého cukru „zdravou“ fruktózou

    Před 3 roky
    Výživový specialista Petr Havlíček vysvětluje, proč se to s ovocným cukrem nemá přehánět. Nadměrná konzumace fruktózy může přispívat například ke zvýšení hladiny kyseliny močové v krvi, ke zvýšenému ukládání tuku v játrech, k rozvoji inzulinové rezistence a tím i k riziku vzniku obezity a diabetu II. typu, nebo ke zvýšené syntéze lipidů a VLDL cholesterolu.
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Burger pro vegany: Z čeho je vyrobeno „zázračné“ umělé maso

    Před 3 roky
    Nevoní to jako maso, nechutná to jako maso. Údajný rostlinný zázrak pro vegany, který má nahrazovat maso, se jmenuje Beyond Meat. A západní svět po něm šílí. Textura a pro někoho i chuť je podobná masu. Podívejme se, z čeho je vyrobený.
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Jak z lidí vytahat peníze za zdraví. Opravdové superpotraviny nic nestojí, jedli je už naši předci

    Před 3 roky
    Co je superpotravina? Obsahuje vyšší množství živin a prospěšných látek než běžné potraviny. Seriózní klinické studie účinek těchto potravin potvrzují. Které to jsou a které naopak slouží jako dobrý marketingový tahák?
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Nenechte se zlákat zdravými a drahými potravinami, tělo není blbec, říká známý specialista Havlíček

    Před 3 roky
    Jsou volné radikály pro organismus opravdu tak nebezpečné, jak se tvrdí? Potřebujeme proti nim bojovat přemírou antioxidantů? „Tělo není blbec, navíc ten nejlepší antioxidant je zadarmo,“ říká výživový specialista Petr Havlíček.
     Komentáře
  • Rozum v troubě

    Sůl nad zlato. Bohužel ji najdete v potravinách, ve kterých byste to vůbec nečekali

    Před 3 roky
    Doporučená denní dávka soli je 5 gramů. Jenže ji bohužel najdete i tam, kde byste ji vůbec nečekali. Typický Čech nebo Češka překročí doporučenou denní dávku až třikrát – prostě nic neřešíme, sůl je všude. Kdo by počítal nějaké gramy?
     Komentáře
Zvídavý šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk a výživový specialista Petr Havlíček vyvracejí (vážně i nevážně) mýty o některých produktech a potravinách zdravé výživy. Petr Havlíček navíc odpovídá na dotazy diváků týkající se různých diet, hubnutí, detoxu, metabolismu nebo přínosu a škodlivosti určitých potravin pro lidský organismus.
Zvídavý šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk a výživový specialista Petr Havlíček vyvracejí (vážně i nevážně) mýty o některých produktech a potravinách zdravé výživy. Petr Havlíček navíc odpovídá na dotazy diváků týkající se různých diet, hubnutí, detoxu, metabolismu nebo přínosu a škodlivosti určitých potravin pro lidský organismus.
Reklama