Tradiční ořechové pracny aneb medvědí tlapky! Výjimečné cukroví, které zvládne upéct každý
Před 1 dnemDneska si spolu upečeme tradiční vánoční ořechové pracny, známé také jako medvědí tlapky. Je to kořeněné cukroví, jedno z těch jednodušších. Jeho vůně naplní váš domov vůní Vánoc. Kuchařka Vánoční pečení: https://www.sikulio.cz/Vanilkové rohlíčky podle klasického receptu mojí babičky peču už od dětství
Před 3 dnyDneska si spolu upečeme asi nejoblíbenějších vánoční cukroví a to vanilkové rohlíčky. Každá rodina má svůj vlastní recept a já se dneska s vámi chci podělit o recept mojí babičky, který jsem pekla s mamkou už od dětství. Kuchařka Vánoční pečení https://www.sikulio.cz/Jak nejlépe využít spadané listí? A co ořešák a kaštan?
Před 6 dnyPůlka listopadu je za námi a všechno listí ze stromů a keřů konečně opadlo. Pro mnohé je to odpad a práce navíc s úklidem, pro nás zahrádkáře poklad nad zlato. Sleva 10% na nákup s kódem "sikulio10" https://agrobio.czKokosové rohlíčky plněné krémem podle receptu mojí maminky
Před 8 dnyDneska si upečeme recept mého dětství, který mám od svojí maminky. Jsou to kokosové rohlíčky plněné čokoládovým krémem. U nás se po nich vždy zaprášilo a stejné je to nyní i u mých dětí. Kuchařka Vánoční pečení: https://www.sikulio.cz/e/kucharka-vanocni-peceni-e-book-006Mandlové trubičky s krémem! Vánoční klasika s úžasnou sváteční chutí
Před 10 dnyPojďme si spolu připravit vánoční klasiku, mandlové trubičky. Tento recept kombinuje křehké mandlové těsto s jemným mandlovým krémem s hořkou čokoládou. Sleva 10% na všechny nezlevněné produkty a novinky Ochutnej ořech s kódem "SIKULIO10" na: http://ochutnejorech.cz Platnost do 10. prosince 2025.Vápnit nebo ne? Jak zjistit, jestli to vaše půda potřebuje
Před 13 dnyVápnění půdy na podzim. Možná jste o tom ještě neslyšeli, možná to řešíte každým rokem. Kdy, čím a jak vápnit a hlavně jak poznat, že to půda opravdu potřebuje? Sleva 20% na úplně všechny produkty Hnojík. http://hnojik.cz/sikulioTento prověřený recept na tradiční vánoční medové perníčky s bílkovou polevou nikdy nezklame
Před 15 dnyDneska si spolu upečeme tradiční medové perníčky. Medové perníčky jsou jedno z nejoblíbenějších tradičních českých cukroví, a jejich vůně k Vánocům neodmyslitelně patří. Kalendář vánočního pečení najdete na https://www.sikulio.cz/Řezy opilý František: Dezert na vánoční stůl, oslavu nebo jen tak ke kávě
Před 17 dnyPřipravte si se mnou kakaovo-ořechové řezy, známé jako „opilý František“ nebo také opilý františkán nebo zkráceně „Izidor“. Tento dezert spojuje v sobě nadýchané kakaové těsto, kyselý džem a ořechovou náplň s rumem. To vše zakončené čokoládovou polevou. Moje nová kuchařka Vánoční pečení: https://www.sikulio.cz/Londýnské nebo-li ořechové řezy! Skvělé vánoční cukroví i dezert ke kávě
Před 20 dnyDneska si spolu upečeme ořechové řezy, nazývané také Londýnské, cikánské nebo tatranské řezy. Je to dezert, který se skládá z plátu křehkého máslového těsta podobného lineckému, na který je natřena marmeláda a poté vrstva ořechového sněhu. Více mých receptů a kuchařku najdete na https://www.sikulio.cz/Pistáciové rohlíčky s čokoládovou polevou! Křehké, voňavé a mají krásně jemnou chuť
Před 22 dnyMáte rádi klasiku Vánoc v podobě vanilkových rohlíčků? Upečte si se mnou letos rohlíčky pistáciové. Na stole působí slavnostně, přitom jsou úplně jednoduché na přípravu. Sleva 10% na všechny nezlevněné produkty a novinky s kódem "SIKULIO10". Platnost do 10. prosince 2025. https://www.ochutnejorech.czCo na zahradě v listopadu? Chladné dny a vlhká půda jsou ideální podmínky pro určité věci
Před 24 dnyListopad není koncem zahradničení, ale vrcholem jeho přípravy. Příroda pomalu přechází do zimního klidu, aly my zahradníci doháníme a finišujeme vše nezbytné, aby se příští sezóna vydařila. Sleva 20% na všechny produkty Hnojík: http://hnojik.cz/sikulio Bez našich partnerů bychom nemohli naše videa tvořit! E-book Jak osázet zeleninové záhony PO CELÝ ROK: https://www.sikulio.cz/e/e-book-001-jak-osazet-zeleninove-zahonyPoctivé nekynuté svatomartinské rohlíčky plné ořechové náplně! Tyhle rohlíčky nejsou žádné chudinky
Před 27 dnyTyto světlé, křehké rohlíčky plněné ořechy jsou přímou poctou svatému Martinovi a jejich příprava je jednoduchá. Kromě ořechů můžete zkusit i jiné náplně a to makovou, povidla, jablečnou, nicméně umím si představit i slanou variaci. Tento a další recepty najdete na našem webu: https://www.sikulio.czOvěřený recept na poctivé dušené zelí - červené i bílé! Úžasná a jednoduchá příloha
Před 29 dnyPojďte si se mnou dneska připravit dušené zelí ať už červené nebo bílé se slaninou. Je to jednoduchá a úžasná příloha k pečenému masu, huse nebo kachně. Tento a další recepty najdete na našem webu https://www.sikulio.cz/Jak na sklizeň a správné uskladnění bulvového celeru? Tohle opravdu nechcete pokazit
Před 1 měsícemU celeru je potřeba trpělivost. Více než půl roku prostě jen čekáte a čekáte, jestli ty bulvy narostou. Trvá to dlouho a je dobré celer nechat co nejdéle na záhonech, ale zase ne moc. Pojďte zjistit, kdy nejpozději celer sklidit, co s ním po sklizni a jak ho správně uchovat. E-book Jak zavařovat bez chemie a umělých sladidel: https://www.sikulio.cz/e/jak-zavarovat-bez-chemie-a-umelych-sladidel-e-book-004Podzimní hnojení jaro ocení! Jak hnojit půdu na podzim a bez rytí?
Před 1 měsícemPéče a hnojení půdy teď na podzim výrazně ovlivňuje úrodu v následujícím roce a to hlavně podle toho, jakou volbu péče zvolíte. Dneska uvidíte, jak o půdu na podzim pečuji já na mé zahradě. Sleva 20 % na všechny produkty Hnojík: http://hnojik.cz/sikulioHorké jablko po domácku s rakytníkem a medem! Teplý nápoj, který zahřeje ruce i duši
Před 1 měsícemPodzim je moje oblíbené období. Všude spousta barev a jak se ochladí, tak není nic lepšího než teplý nápoj. V kavárně jsem si občas dávala takové to horké jablko, které teda bylo buď ze sáčku a nebo když už to bylo lepší, tak se ohřál mošt. A tak jsem si řekla, proč si nevyrobit něco takového doma? Sleva 10% na nákup Hurom s kódem "Sikulio10": https://www.hurom-europe.cz/cs/?ref=420078Jak na výsadbu (nejen) ovocných stromků? Správná podzimní výsadba zajistí pořádné zakořenení
Před 1 měsícemJaký strom vybrat, kam ho umístit a jak stromek zasadit, aby vám dělal radost mnoho let? To vám ukážu pěkně krok za krokem. A pokud vydržíte, tak se dozvíte, jaké stromy sázím letos já. Při výsadbě stromů nebo keřů můžete vyzkoušet české organické hnojivo GreenWool: https://www.greenwool.cz/?utm_source=stream&utm_medium=sikulio&utm_campaign=2025-10-25-vysadba-stromu Bez našich partnerů bychom pro vás nemohli tvořit naše videa!Tyto dýňové perníčky s medem jsou ihned měkké! Vhodné na Halloween a klidně i na Vánoce
Před 1 měsícemDneska si spolu připravíme perníčky a to v podobě medovo-dýňových perníčků. Ať už je podzim nebo zima, tyto dýňovo-medové perníčky v sobě spojují vůni perníkového koření, jemnost dýňového pyré a sladkost medu. Podle toho jaká vykrajovátka použijete, si je můžete upéct na Halloween a klidně i na Vánoce. Tento recept najdete i na našem webu: https://www.sikulio.cz/c/dynovo-medove-pernicky-receptJak na výsadbu česneku? Správné podzimní načasování zajistí obří úrodu
Před 1 měsícemTen správný okamžik k výsadbě česneku se už blíží. Pojďte se mnou zjistit, kdy je nejlepší česnek vysadit a jak si připravit záhon. Provedu vás výsadbou krok za krokem až po následnou péči. Ke kvalitní úrodě česneku vyzkoušejte soupravu Zdravý česnek od AgroBio Opava - ochrana proti vlnovníku česnekovému - podporuje růst a odolnost česneku. Certifikovaná sadba česneku na agrobio.cz. Sleva 10% na nákup s kódem "sikulio10": https://agrobio.cz/Tato rychlá jablečná buchta se skořicí a mandlemi ani nezašpiní moc nádobí
Před 1 měsícemPojďte si se mnou připravit rychlou jablečnou buchtu s mandlemi, skvělou k odpolední kávě nebo i snídani pro děti. Buchta je nadýchaná a jablka se skořicí a mandlemi vám připomenou, že podzim je tu. Sleva 5% na nákup s kódem "SIKULIO5" na vše od Fabini! Platnost do 30. 11. 2025 https://www.fabini.cz/ Bez našich sponzorů bychom pro vás nemohli tvořit tato videa!Vysaďte si cibuli teď na podzim pro brzkou jarní úrodu
Před 1 měsícemPojďte si se mnou vysadit cibuli a to cibuli ozimou ze sazečky. Je to perfektní volba pro ty, kteří chtějí využít volné záhony na podzim a k tomu mít vlastní cibuli brzy, klidně se zelenou natí už od dubna. Ukážu vám, jak si cibuli vysadit krok po kroku, jaké odrůdy jsem zvolila a jak cibuli ochránit před mrazy.Jak uskladnit podzimní kořenovou zeleninu? Mrkev, řepa, celer i další vám dlouho vydrží
Před 1 měsícemPodzim je ten správný čas pro sklizeň kořenové zeleniny. Dneska se společně podíváme na to, kdy je nejlepší čas sklízet mrkev, petržel, pastinák, červenou řepu a bulvový celer. A co je možná ještě důležitější, povíme si, jak tyto plodiny správně uchovat, aby vám vydržely celou zimu.Domácí šípkový sirup bez vaření! Vyzkoušený recept, který uchová nejvíce vitamínů
Před 1 měsícemPojďte si se mnou připravit šípkový sirup. Je to skvělý způsob, jak využít podzimní úrodu šípků a připravit si zdravou zásobu vitamínů na zimu. Připravíme ho za studena, kdy se šípky macerují a sirup se zbytečně nezahřívá, aby si zachoval maximum živin, zejména vitamínu C, který je citlivý na vysoké teploty. Sirup je ideální pro posílení imunity nebo jako lahodný doplněk do čaje či limonády.Tento jablečný perník je rychle hotový a překvapí vás svojí vláčností
Před 1 měsícemDneska si spolu upečeme jablečný perník, který je nadýchaný a vláčný díky jablkům v těstě. Je ideální jako snídaně, svačina nebo sladká tečka k odpolední kávě. U nás ho pečeme pravidelně, děti ho mají rády a fajn je, že ho zvládnou nachystat i samy.Jak mít obří palice česneku? Teď je nejvyšší čas na výběr kvalitní sadby a správné moření
Před 1 měsícemNa přelomu září a října je nejvyšší čas pro pořízení sadby česneku. Jaký česnek si koupit, kde ho koupit a jak se vyznat v odrůdách, abyste v létě měli vlastní pořádnou úrodu. A pak ta zásadní otázka, mořit nebo ne? Tak to vše zjistíte. A kdo si počká, tak se dozví, jaký česnek mám oblíbený a jak to dělám já.Tento rychlý strouhaný kakakový koláč s tvarohem dělám pořád! Překvapí vás plnou chutí a lehkostí
Před 1 měsícemDneska si spolu upečeme strouhaný koláč, který vás překvapí svojí lehkostí. Tento koláč je hodně oblíbený a dělá se ve spoustě variantách. My si uděláme kakaové těsto s tvarohovou náplní. Pokud máte děti nebo méně času, tak vám takový rychlý recept určitě přijde vhod. Čekám na vás ve videu, Markéta.Dala jsem dohromady 26 tipů, jak využít jablka ve vaší kuchyni
Před 2 měsíciI když si to asi neuvědomujeme, jablko je doslova poklad bohatý na vitamin C, antioxidanty i minerály, a proto ho oceníte právě nyní při budování a posilování imunity. Dnes si ukážeme 26 způsobů využití a zpracování jablek tak, abyste se nepřipravili o hodnotné živiny.Co na zahradě v říjnu? Stále je co vyset a vysadit a na co byste neměli zapomenout
Před 2 měsíciDneska si spolu projdeme, co vše je třeba v říjnu na zahradě udělat. Říjen je totiž pro zahradníka klíčovým měsícem. Těm z vás, kteří se do toho pustíte a využijete počasí před příchodem mrazů, se to vyplatí a dokonce dvakrát vrátí v další sezóně.Povidlový koláč: Klasický kynutý táč s domácími povidly a drobenkou
Před 2 měsíciDnes si spolu připravíme klasický kynutý povidlový koláč, někde se mu také říká táč na plech, který je ideální pro každou příležitost. Kynuté těsto je základ mnoha českých receptů a dnes ho zkombinujeme s domácími povidly a drobenkou obohacenou o mandlovou mouku, aby získala oříškovou chuť. I když je to kynuté těsto, tak jeho příprava nezabere mnoho času.Dýňová polévka! Podzimní talíř plný zdraví
Před 2 měsíciDneska se spolu pustíme do přípravy podzimní zeleninové polévky, která je nejen lahodná a zahřeje vás, ale je také plná podzimních chutí a vitamínů. Využívám čerstvé suroviny přímo ze své zahrady – dýni, vodnici, pastinák a mrkev – které dodají polévce krásnou barvu a skvělou chuť. Nažhavte hrnce, naostřete nože a pojďte se mnou do kuchyně.Jablečný koláč s karamelem a ořechovou drobenkou! Skvělý způsob, jak využít podzimní ovoce
Před 2 měsíciDneska si připravíme jablečný koláč s karamelizovanýma jablíčkama a ořechovou drobenkou. Tento recept je skvělým způsobem, jak využít podzimní ovoce a přinést do vaší kuchyně vůni jablek a skořice. A co je na tomto receptu nejlepší? Můžete ho upravit podle svého gusta. Místo jablek použijte hrušky nebo přidejte sušené ovoce jako brusinky nebo rozinky.Stavíme ochranu záhonů! Tato jednoduchá konstrukce chrání zeleninu proti mrazu i škůdcům
Před 2 měsíciPodzim na zahradě je výborný čas k budování nových věcí, na které není čas v průběhu sezóny. Dnes se podíváme na jednu zcela zásadní konstrukci, která nesmí na žádné zahradě chybět. Tento systém používáme na našich záhonech už více než 10 let a bez něj si to už ani nedokážeme představit. Tak se pojďte na tento malý zázrak podívat spolu se mnou.Dýňová bábovka s ořechy a čokoládou! Vláčná podzimní mňamka
Před 2 měsíciDýňová bábovka s čokoládou a lískovými ořechy je dokonalým spojením podzimních chutí. Dýně dodává bábovce vláčnost a krásnou oranžovou barvu, doplněnou o čokoládu a lískové ořechy. Tak to je to pravé ořechové!Klasický jablečný štrúdl z listového těsta! Recept vhodný i pro začátečníky
Před 2 měsíciJablečný štrúdl je pravým klenotem našich babiček a patří k nejoblíbenějším českým dezertům. Je to zkrátka dobrota, která nikdy neomrzí. Dnes vám ukážu úplně klasickou variantu z kupovaného listového těsta, která je nejrychlejší a také nejjednodušší.Klasické kynuté povidlové buchty! Nadýchané a voňavé jako od babičky
Před 2 měsíciDneska vám ukážu, jak si připravit tradiční kynuté povidlové buchty, které mám spojené s vůní domova a dětství. Tyhle buchty jsou skvělým příkladem toho, jak jednoduché ingredience, jako je mouka, droždí, povidla a máslo, mohou vytvořit něco výjimečného.Chcete, aby vám dýně vydržela co nejdéle? Nesklízejte dříve, než uvidíte toto video
Před 2 měsíciDneska se podíváme na vše, co souvisí se správnou sklizni dýní a jejich uskladněním. A pokud vydržíte až do konce, tak vám prozradím, jak dýně správně skladovat, aby vám vydržely co nejdéle klidně až do jara.Domácí nakládaná červená řepa! Recept, který je zdravý a také chutný
Před 2 měsíciČervená řepa je schopna potlačovat nejen viry a bakterie, pomáhá s mykózami, upravuje srdeční činnost, udržuje normální krevní tlak a dokonce i brání vzniku rakoviny. Dnes vám ukážu postup, jak uchovat červenou řepu na zimu snadno tak, aby si zachovala co nejvíce svých zdraví prospěšných a ochranných účinků a aby vám konečně chutnala!Jak dozrát papriky bez skleníku? Tento způsob zajistí větší sklizeň
Před 2 měsíciSezónu pěstování paprik je možné si prodloužit, a to nejen pěstováním ve skleníku, ale také vhodným přikrytím na začátku a ke konci sezóny. Tímto způsobem si prodlužuji sezónu a kolikrát sbírám papriky ještě začátkem října.Čalamáda ze zeleniny: Geniální způsob, jak ji naše babičky uchovávaly na zimu
Před 2 měsíciPřipravte si se mnou čalamádu ze zelí, paprik a mrkve a další zeleniny. Je to tradiční recept, který mám od mojí babičky. Využívá způsob nakládání do vlastní šťávy, který zachovává přirozenou chuť a křupavost zeleniny, aniž by bylo třeba vařit nálev. Tenhle recept dělám každý rok už mnoho let.Vysejte toto v září pro plné záhony! A co dalšího na zahradě udělat?
Před 3 měsíciZahrada v září nabízí řadu možností, jak prodloužit sezónu a sklízet po celý rok. Nenechte se zmást počasím, že se zahradnická sezóna chýlí ke konci. Opak je pravdou!Poctivá švestková povidla! Vyzkoušejte můj ověřený recept, který vám ušetří hodiny práce
Před 3 měsíciDnes si připravíme poctivá domácí povidla. Povidla sice můžete koupit v obchodě, ale garantuji vám, že nikdy nebudou tak voňavá jako ta domácí, pečená s kořením a množstvím cukru dle vašich představ. A hlavně s láskou.Domácí rajčatová marmeláda! Tento recept s pomeranči a zázvorem je prostě skvělý
Před 3 měsíciDneska si ukážeme, jak zužitkovat úrodu rajčat a to v netradiční podobě rajčatové marmelády s pomerančem a zázvorem. Tento recept vás překvapí kombinací sladkosti rajčat, svěžesti pomeranče a lehce pálivého nádechu zázvoru. Výsledkem je marmeláda, kterou můžete využít nejen na sladko, ale i jako doplněk k sýrům nebo pečeným masům.Jak načasovat sklizeň rajčat, aby byly plody co nejchutnější a nepraskaly?
Před 3 měsíciDnes zjistíme jak poznat ten nejlepší okamžik kdy sklízet rajčata, aby byly plody co nejchutnější a nejkvalitnější. Správné načasování sklizně rajčat je velmi důležité. Trefit vhodnou dobu ale není úplně jednoduché. A pokud vydržíte až do konce tak zjistíte jak snadno zabránit praskání rajčat.Domácí rajčatový protlak! Pěkně hustý a bez dlouhého vaření
Před 3 měsíciDnes si ukážeme, jak připravit rajčatový protlak, také nazývaný rajský protlak, snadno a rychle jen z rajčat a soli tak, aby byl pořádně hustý. A místo dlouhého vaření využijeme způsob přípravy, který zvýrazní přirozenou chuť rajčat a ještě vám ušetří spoustu práce.Prořežte papriku! Odstraňte tohle z vašich rostlin ještě dnes pro dobrou úrodu
Před 3 měsíciProřezávání paprik patří mezi základní zásahy v péči o papriky. Prořezem a vyštipováním paprik se snažíme docílit toho, abychom měli vzpřímený vzdušný keřík, který má na sobě právě tolik květů a plodů, které rostlina zvládne dozrát před příchodem prvních mrazů.Cuketové zelí! Tento recept je tak skvělý, že jiný už nedělám
Před 3 měsíciNyní je cuket požehnaně ale je třeba myslet na zimu a připravit si do spíže zásoby. Přes zimu potom budeme rádi, že můžeme vytáhnout sklenici a užít si chuť léta. Cuketové zelí je opravdu výtečná alternativa klasického dušeného zelí, která je lehká, nenadýmá a patří určitě i do diety. Toto je varianta cuketového zelí pro zavaření, tedy sterilované cuketové zelí.Žluté skvrny na okurkách? Je třeba jednat rychle, jinak je nezachráníte
Před 3 měsíciPlíseň okurková je noční můrou pro pěstitele okurek nakladaček i salátovek. Společně se podíváme na to, jak lze této plísni předcházet a co se s ní dá dělat když už ji na rostlinách máte.Zastavte rajče! Tohle musí pryč, pokud chcete mít dobrou úrodu
Před 3 měsíciDneska spolu provedeme nejzásadnější zásah při pěstování rajčete. Pokud ho neuděláte, může se stát, že bude úroda menší. Při troše smůly hrozí, že nesklidíte nic.



