Zavřít
Skotská královna

Skotská královna

Nejnovější články na Seznamu na téma Skotská královna
  • Veganské recepty na každý den

    Z jediného těsta můžete hravě upéct hned čtyři druhy cukroví

    Před 5 dny
    Recept na 4 Druhy Cukroví z Jednoho Těsta : 🔗Základní těsto: * 100 g jemného cukru * 200 g studeného rostlinného másla * 300 g hladké mouky * Špetka soli * 1 lžička vanilkového extraktu Postup: 1. Zpracuj těsto:Všechny ingredience vlož do kuchyňského robota s hnětacím hákem a nechej zpracovat, dokud nevznikne hladké těsto. 2. Rozděl na 4 díly:Každý díl obohať jinou příchutí. (Přesné množství přidej podle chuti – cca 1–2 hrsti nebo 1–2 lžíce). Příchutě: * Kokos a vanilka: Přidej 2 lžíce strouhaného kokosu a trochu vanilky. * Vlašské ořechy a skořice: Vmíchej 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů a špetku skořice. * Pistácie a brusinky: Přidej 2 lžíce mletých nebo nasekaných pistácií a sušených brusinek. * Kakao a čokoláda: Vmíchej 1 lžíci kakaa a nasekané kousky hořké čokolády. 3. Ztuhnutí:Každý díl těsta vytvaruj do válečku, zabal do potravinové fólie a dej ztuhnout do lednice (ideálně přes noc, ale stačí i hodina). 4. Pečení:Válečky nakrájej na kolečka a peč na 180 °C asi 10–12 minut, dokud nezačnou okraje lehce zlátnout. Dokončení: * Vlašské ořechy: Po vychladnutí pocákej rozpuštěnou čokoládou. * Kakao a čokoláda: Ještě teplé posyp špetkou mořské soli. * Pistácie: Ještě teplé obal v mletých pistáciích.
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Kokosové kuličky: nepečené vánoční cukroví snadno a rychle

    Před 12 dny
    Recept na Kokosové kuličky ve vánočním kabátku 🎄✨: 🔗Ingredience: * 60 g strouhaného kokosu (plus trochu na obalování) 🥥 * 125 g sušeného kokosového mléka (nebo jiného rostlinného mléka v prášku) * 60 g moučkového cukru * 125 g změklého rostlinného másla * 1-2 lžíce vanilkového extraktu * Špetka soli (pro zvýraznění chutí) Postup: 1. Příprava těsta: Máslo nech změknout na pokojovou teplotu. V míse smíchej strouhaný kokos, sušené mléko, moučkový cukr, špetku soli a vanilkový extrakt. Přidej máslo a zpracuj do jemného těsta. 2. Tvarování: Rukama tvaruj kuličky velikosti vlašského ořechu. Každou kuličku obal ve strouhaném kokosu pro zasněžený vzhled ❄️. 3. Uložení: Hotové kuličky dej do lednice, aby ztuhly a chutě se krásně propojily. Tip na vánoční vylepšení: * Přidej do těsta kapku mandlového extraktu pro jemnou mandlovou chuť. * Kuličky můžeš před obalením v kokosu namočit do rozpuštěné bílé veganské čokolády. Dobrou chuť a kouzelný advent! 🎅✨
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Díky jednoduchému triku připravíte vánoční ořechy i bez formiček

    Před 19 dny
    Recept na Veganské cukroví Ořechy :🌱 🔗Na těsto: * 1 lžíce lněných semínek + 2,5 lžíce vody (lněné vejce) * 75 g moučkového cukru * 250 g hladké mouky * 40 g jemně mletých vlašských ořechů * ½ lžičky prášku do pečiva * 130g veganského másla (změklého) Na krém: * 100 g veganského másla * 50 g moučkového cukru * 40 g jemně mletých vlašských ořechů Postup: 1. Příprava těsta: * Smíchej lněné semínko s vodou a nech 5 minut odstát. * V míse smíchej mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr, mleté vlašské ořechy a moučkový cukr. * Přidej lněné vejce a máslo. Zpracuj do hladkého nelepivého těsta. * Z těsta vytvoř malé kuličky. * Dej těsto alespoň 30 minut odpočinout do lednice. 2. Tvarování: * Každou kuličku postupně rozpůl na dvě poloviny a do každé půlky vytvoř rýhy pomocí nože nebo párátka, které připomínají strukturu vlašského ořechu. * Polož je na plech s pečicím papírem. 3. Pečení: * Peč v předehřáté troubě na 180 °C asi 13–15 minut, dokud nezískají zlatavou barvu. Nech vychladnout. 4. Krém: * Vyšlehej máslo, moučkový cukr a mleté vlašské ořechy do hladkého krému. 5. Skládání: * Dvě půlky "skořápek" spoj připraveným máslovým krémem. 6. Dokončení: * Nech cukroví odležet v chladu, aby se chutě krásně propojily.
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Jednodušší už to být nemůže. Čokoládovou panna cottu zvládne každý

    Před 1 měsícem
    Recept na čokoládovou panna cottu: 🔗Ingredience (na cca 2 porce): – 250 ml plnotučného kokosového mléka (z plechovky) – 80 g kvalitní hořké čokolády – 1 lžíce sirupu – ¼ lžičky agaru (agar-agar prášek) ⸻ Postup: 1. Do kastrůlku dej kokosové mléko, cukr a nalámanou čokoládu. 2. Přidej agar a dobře promíchej. 3. Zahřívej na středním plameni a míchej, dokud se čokoláda nerozpustí a směs nezačne jemně probublávat (cca 2–3 minuty). 4. Jakmile je směs hladká a agar rozpuštěný, stáhni z ohně. 5. Nalij do formiček nebo misek (můžeš lehce vymazat olejem). 6. Nech ztuhnout v lednici minimálně 4 hodiny – ideálně přes noc.
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Halloween recepty : Domácí černý sladký popcorn v hrnci

    Před 1 měsícem
    Recept na 🕸️ Halloween popcorn černý jako noc s jahodovou „krví“ 🩸: 🔗Popcorn jak z hororu, ale ve skutečnosti rychlý a výborný. Ideální ke strašidelnému večeru nebo filmovému maratonu. 🎃 Na 2 kelímky popcornu: 🍿 Popcorn: • 1–2 lžíce kokosového oleje • 50 g kukuřice na popcorn 🍫 Černá poleva: • 2 lžíce černého kakaa (použila jsem od @dr. Oetker) • 1 balení vanilkového cukru (nebo lžíce vanilkového sirupu) • 2 lžíce kokosového oleje 🍓 Krvavá poleva: • Jahodový, nebo malinový sirup od Vilgain (nebo domácí rozvař) Postup: 1. Nech kokosový olej rozpustit v hrnci, tak aby pokryl celé dno, přidej kukuřici, přiklop pokličkou a nech opékat na střední plamenu. Pravidelně protřepávej, aby se nespálil. 2. Mezitím si rozpusť kokosový olej, přidej kakao a vanilku – vznikne ti tmavá poleva. 3. Hotový popcorn dej do mísy, přelij černou polevou, zakryj a pořádně protřepej. Můžeš posypat černým kakaem a znovu promíchat, aby se popcorn obalil pořádně. 4. Nakonec zakápni jahodovým sirupem. Pro pořádný efekt použij lžičku a udělej „cákance“. 🎬 Podávej čerstvý, než změkne. Vypadá děsivě, chutná božsky.
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Nadýchaní skořicoví šneci z kynutého těsta s polevou

    Před 1 měsícem
    Recept na Skořicové šneky , co jsou masakr na šestou: 🔗Ingredience (12 ks): Kváskový základ (rozkvas): • 30 g droždí • 250 ml vlažného mléka ( já používám sójové) • 2 lžíce cukru • 3 lžíce pšeničné mouky Těsto: • 550 g pšeničné mouky • 80 g cukru • 100 g změklého másla • lněné vajíčko (2 lžíce mletého lněného semínka + 6 lžic vody) místo 2 vajec • špetka vanilky (použila jsem vanilkovou pastu) • špetka soli Skořicové máslo: • 150 g másla ( já používám rostlinnou rámu v kostce) • 20 g mleté skořice • 100 g třtinového cukru • velká špetka vanilky Krémový Lotus sýr: • 60 g změklého másla • 200 g krémového sýra ( já používám krémovou rostlinnou pomazánku od luntera) • 40 g moučkového cukru • 1,5 lžíce Lotus krému Před pečením: • 1-2 lžíce javorového sirupu • 3 lžíce smetany • rozdrcené Lotus sušenky ⸻ Postup: 1. Rozkvas: Do misky rozdrob droždí, přidej cukr a rozetři. Přilij mléko, vmíchej mouku a nech vzejít asi 15 minut. 2. Do mísy robota nasyp mouku, přidej rozkvas, lněné vejce, sůl a vanilku. Hněť cca 10 minut. 3. Přidej změklé máslo a hněť dalších 7–8 minut, dokud není těsto hladké a lesklé. 4. Přikryj utěrkou a nech kynout asi 1 hodinu. 5. Náplň: Změklé máslo smíchej s cukrem, skořicí a vanilkou. 6. Vykynuté těsto vyválej na obdélník, potři skořicovým máslem, sroluj a okraje dobře utěsni. 7. nakrájej na šneky cca 3 cm široké, vyskládej na plech s rozestupy. 8. Nech ještě 25 minut kynout. 9. Potři sirupem rozmíchaným se smetanou a peč 25–30 minut na 180 °C (horní/dolní ohřev). 10. Krém: Mezitím vyšlehej máslo, krémový sýr, moučkový cukr a Lotus krém. 11. Upečené šneky nech vychladnout, pak potři krémem a posyp rozdrcenými Lotus sušenkami.
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Zprotivila vám školní jídelna květákovou polévku? Díky téhle verzi si ji určitě zase oblíbíte

    Před 1 měsícem
    Recept na 🥣 Krémová polévka z pečeného květáku: 🔗Na polévku: • 1 velká hlava květáku • 1 střední žlutá cibule • 4 stroužky česneku (se slupkou) • trochu olivového oleje • cca 1 l zeleninového vývaru • ½ lžičky soli (nebo podle chuti) Volitelně na křupavou cizrnu: • 1 plechovka cizrny (cca 400 g), slité a osušené • 1 lžíce olivového oleje • 1 lžička uzené papriky • ½ lžičky římského kmínu • ¼ lžičky soli ⸻ 🔥 Postup: 1. Pečení zeleniny: • Předehřej troubu na 200 °C. • Květák rozděl na větší růžičky, cibuli nakrájej na větší kusy. • Na plech dej květák, cibuli a celé stroužky česneku (se slupkou). • Pokapej trochou olivového oleje a promíchej. • Peč 25–30 minut, dokud květák nezezlátne a nezměkne. 2. (Volitelně) křupavá cizrna: • Cizrnu smíchej s 1 lžící olivového oleje, rozlož na jiný plech a peč 20 minut dozlatova. • Ještě horkou cizrnu promíchej s paprikou, kmínem a solí. 3. Mixování: • Z upečeného česneku sloupni slupku. • Do mixéru dej upečený květák, cibuli, česnek, vývaru a přidej sůl. • Mixuj 1–2 minuty, až bude polévka hladká a krémová. 4. Podávání: • Podávej teplé, navrch dej křupavou cizrnu nebo strouhaný sýr, čerstvě mletý pepř a podávej s křupavým chlebem.
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Takhle dobré tofu jste ještě nejedli

    Před 2 měsíci
    🧄 Sladko-pikantní tofu: Podávej s rýží nebo nudlemi, nebo jen tak. Já jsem použila měkké tofu - které nasákne omáčku jako houba. Ingredience: 🔸 1 balení měkkého 🔸 1 lžička sezamového oleje (nebo jiný) 🔸 1 lžíce kukuřičného škrobu Omáčka: 🔸 4 lžíce sójové omáčky 🔸 2 lžíce rýžového octa (nebo citronové šťávy) 🔸 4 lžíce sirupu (např. agávový, javorový nebo datlový) 🔸 2 lžíce srirachy (nebo jiné chilli omáčky) 🔸 1 stroužek česneku (najemno) 🔸 2 cm čerstvého zázvoru (najemno) ⸻ 🥢 Postup: 1. Tofu natrhej rukama na menší kousky. 2. Obal je v sezamovém oleji a kukuřičném škrobu. 3. Dej do horkovzdušné fritézy na 200 °C asi 15 minut, dokud nebude křupavé. 4. Mezitím smíchej všechny ingredience na omáčku a prohřej je na pánvi, dokud nezhoustne. 5. Tofu obal v omáčce. 6. Můžeš ozdobit jarní cibulkou a sezamem
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Tahle dokonale vláčná buchta s čokoládou je hotová za pár minut

    Před 2 měsíci
    Recept na Jednoduchá Buchta s Čokoládou: 🔗285 g hladké mouky, 15 g kukuřičného škrobu, 1 a ½ lžičky prášku do pečiva, ½ lžičky jedlé sody, špetka soli, 180 ml rostlinného mléka (používám sójové), 90 g rostlinného jogurtu, 90 g rostlinného másla, 90 ml oleje, 100 g cukru, 2 lžičky vanilkového extraktu, skvělé je i přidat vanilku z lusku, ½ lžičky jablečného octa, nebo citronové šťávy, 200 g nasekané hořké čokolády, 1 lžíce mouky 🧁 Do větší mísy nasypeme hladkou mouku, kukuřičný škrob, prášek do pečiva, sodu a špetku soli, promícháme. 🧁 V druhé míse vyšleháme rostlinné mléko, rostlinný jogurt, rozpuštěné rostlinné máslo, olej, cukr a vanilku tak, aby se vše hezky spojilo. 🧁Čokoládu smícháme v menší misce s lžící mouky tak, aby se čokoláda dobře obalila. 🧁Mokré ingredience nalijeme do suchých a smícháme. Nakonec lehce vmícháme čokoládu. 🧁Menší plech si vyložíme pečícím papírem a těsto přelijeme, těsto můžeme posypat trochou čokolády. 🧁Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 30 minut, buchtu před vyndáním z trouby zkontrolujeme špejlí.
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Domácí ledová tříšť ze tří surovin. Rychlá, levná a bez cukru

    Před 3 měsíci
    🧊 Malinovo-mátová ledová tříšť: (1 porce) Ingredience: • 100 g mražených malin • 3–5 lístků čerstvé máty • šťáva z ½ citronu (nebo limetky) • 3–4 kostky ledu • cca 100 ml perlivé vody (dolít podle potřeby Postup: 1. Do mixéru dej mražené maliny, mátu, citronovou šťávu a led. 2. Mixuj do drcené, husté struktury (ne úplně hladké). 3. Přilij perlivou vodu a krátce promixuj nebo jen promíchej. 4. Podávej ve sklenici s lístkem máty navrch – můžeš přidat i pár čerstvých malin nebo plátek citronu.
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Z banánu a ovesných vloček vykouzlíte skvělou variaci na klasické tiramisu

    Před 3 měsíci
    Recept na Tiramisu vločky: 🔗220g banánu cca2 banány 160g vloček 35g rostlinného proteinu (nebo více mouky) 30g mouky dle preference (použila jsou hladkou) 330g mléka 100g kávy cca ½ hrnku ½ lžičky kypřícího prášku 1 lžíce oleje 1-2 lžíce sladidla ( nemusí být) 160g rostlinného jogurtu 1 lžíce kakaa 🌿V menší zapékací misce rozmačkáme vidličkou banány, přidáme vločky, mouku, protein, kypřící prášek, sirup, olej, kávu a mléko, vše smícháme dohromady. 🌿Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 35-40 minut. 🌿Vychladlé vločky potřeme rostlinným jogurtem ( já občas smíchám rostlinný jogurt s roztíratelným sýrem cca 160g jogurtu a 100g sýru) a posypeme kakaem, necháme vychladit. Z množství jsou 4 porce.
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Skvělá alternativa ovesné granoly je z pohanky. Ocení ji úplně každý

    Před 3 měsíci
    Recept na domácí granolu bez ovesných vloček – ideální pro bezlepkovou snídani nebo zdravou svačinu. Hotová za 20 minut, z pouhých 4 ingrediencí. 1. Recept na Domácí pohanková granola ze 4 surovin: 🔗Ingredience: * 400 g světlé pohanky (nepražené) * 100 g hořké čokolády * 2,5 lžíce sirupu (javorový/agávový) * 3 lžíce ořechového másla (já použila arašídové) 🔪 Postup: 1️⃣ Pohanku rozprostři na plech vyložený pečicím papírem a upeč ji na sucho:→ cca 20 minut při 160 °C→ Občas promíchej, ať se nepřipálí!(nebo opraž na pánvi, pokud děláš menší dávku) 2️⃣ Jakmile pohanka začne vonět po oříškách a získá zlatohnědou barvu, vyndej ji z trouby.→ Přidej čokoládu, sirup a ořechové máslo→ Důkladně promíchej, dokud se vše nespojí. 3️⃣ Nech vychladnout, nalámej na menší kousky a ulož do sklenice. 🫙 V uzavřené nádobě vydrží v pohodě až 2 týdny (pokud ji do té doby nesníš 😅).
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Tenhle mrkvový cheesecake překvapí svou vláčností a nadýchaností

    Před 4 měsíci
    Recept na Mrkvový cheesecake (20 × 20 cm forma) 🥕🧀: 🔗Ingredience: Cheesecake vrstva: * 250 g veganské alternativy jogurtu * 300 g veganského krémového sýra * 1 balíček vanilkového cukru * 75 g cukru * 35 g kukuřičného škrobu * 80 ml veganské smetany * Kůra z 1 citronu Mrkvový korpus: * 120 g jemně nastrouhané mrkve * 70 g oleje * 100 g cukru * 200 ml rostlinného mléka * Šťáva z ½ citronu * 250 g hladké mouky * 2 lžičky prášku do pečiva Postup: 1️⃣ Všechny ingredience na cheesecake vrstvu smíchej v míse dohladka a dej stranou. 2️⃣ Na korpus smíchej mouku, prášek do pečiva a cukr. 3️⃣ Přidej olej, rostlinné mléko a citronovou šťávu, promíchej jen tak, aby se vše spojilo. Nakonec rychle vmíchej nastrouhanou mrkev. 4️⃣ Formu vylož pečicím papírem, boky vymaž olejem a nalij do ní těsto na korpus. 5️⃣ Navrch rovnoměrně rozetři cheesecake vrstvu a vidličkou ji lehce promíchej s těstem, podobně jako u mramorového koláče. 6️⃣ Peč v předehřáté troubě na 175 °C po dobu 40–45 minut. 7️⃣ Po upečení nechej dort zcela vychladnout a podávej! 🎂 💡 Tip: Skvěle chutná i vychlazený z lednice a můžeš ho ozdobit ořechy nebo javorovým sirupem.
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Šťavnatý perník z cukety zvládne hravě připravit úplně každý

    Před 4 měsíci
    Recept na Cuketový perník: 🔗300 g nastrouhané cukety, 150 g cukru, 120 ml oleje, 60 ml rostlinného mléka, ½ lžičky citronové šťávy, 200 g hladké mouky, 60 g kakaa, 1 prášek do perníku, ½ lžičky jedlé sody, špetka soli 🌿V míse smícháme nastrouhanou cuketu, cukr, olej, rostlinné mléko a citronovou šťávu. 🌿Potom přidáme mouku, kakao, prášek do perníku, jedlou sodu a špetku soli a vše smícháme dohromady. 🌿Plech 23cm si vymažeme, nebo vyložíme pečícím papírem a těsto do něj přelijeme, pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů zhruba 30 minut. 🌿Perník můžeme polít polevou z moučkového cukru.Prosátý moučkový cukr smícháme s citronovou šťávou a necháme ztuhnout.
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Jednoduché krémové nudle připravíte za pár minut a skvěle vás zasytí

    Před 4 měsíci
    Recept na nudle z jedné pánve: 🔗🥥 Co potřebuješ: * 400 ml kokosového mléka * 400 ml vývaru * 1 lžíce červené kari pasty * 1 lžíce arašídového másla * 125 g syrových nudlí * 100 g hub * 1 paprika * 150 g kukuřice (konzerva) * 3 jarní cibulky * 1 pak choi (nebo jiná zelená zelenina) 🧂 Ozdoba : * jarní cibulka navrch * chilli vločky * pár kapek chilli oleje * případně sojovka a špetka soli na dochucení 🔥 Jak na to: 1. Do větší pánve dej kokosové mléko, vývar, kari pastu a arašídové máslo. Promíchej. 2. Přidej všechny ostatní suroviny. Přiklop poklicí. 3. Vař asi 5 minut, dokud nudle nezměknou a omáčka nezhoustne. 4. Promíchej, servíruj, posyp. Hotovo.
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Tenhle melounový sorbet zvládne úplně každý

    Před 4 měsíci
    Recept na 🍉 Melounový sorbet : 🔗– jednodušší už to fakt nebude. Já jsem použila meloun Galia, ale klidně vezmi jiný. 🥣 Postup: ▪️ Nakrájej meloun na kostky. ▪️ Dej ho zmrazit – ideálně přes noc. ▪️ Zmražený meloun rozmixuj dohladka. 👉 Když to půjde hůř mixovat, přidej trochu vody nebo rostlinného mléka. A je to – rychlé a osvěžující.
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Křupavý Okurkový Salát na Asijský Způsob za 5 minut!

    Před 4 měsíci
    Recept na 🥒 Okurkovej salát : 🔗Co na to? ▪️ 1 a půl dlouhé okurky ▪️ Lžička až lžíce chilli oleje (podle toho, jak jsi drsná) ▪️ 1 lžíce sezamového oleje ▪️ 2 lžíce sójové omáčky ▪️ 1 stroužek česneku ▪️ 1 lžíce praženého sezamu ▪️ 1 a půl lžíce rýžového octa ▪️ 1 lžíce arašídového másla ▪️ 1 lžíce medu nebo agávového sirupu 🥣 Postup:Okurku nakrájej na tenké plátky (nejlíp na mandolíně), hoď do sklenice, přidej všechno ostatní a pořádně promíchej.A můžeš se do toho rovnou pustit.
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Dubajská zmrzlina doma- vypadá luxusně, chutná Božsky

    Před 5 měsíci
    tahle zmrzlina je oblečená v tom nejlepším, co doma najdeš – opražený kadaif, kokos, skořice… a pistácie navrch. Hotovo za 5 minut. 📝 Recept na 5 koulí:– 5 kopečků rostlinné zmrzliny – cca 30–40 g opraženého kadaifu– ⅓ lžičky skořice– 1 lžíce strouhaného kokosu– pistáciové máslo nebo pasta na přelití 🍨 Koule zmrzliny obal v ochuceném kadaifu, přelij pistácií a servíruj hned – nebo dej na chvilku zpět do mrazáku.
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Rychlé fazole hotové do 15 minut

    Před 5 měsíci
    Krémové fazole s jarní zeleninou (hotovo do 15 minut) Ingredience: * olivový olej * 4 stroužky česneku, nasekané * 2 plechovky máslových fazolí i s tekutinou * 300 g chřestu * 100 g hrášku (čerstvý nebo mražený) * šťáva z 1 citronu + pár proužků citronové kůry * 4 lžíce rostlinného krémového sýru (např. Violife, Oatly… skvělá je i krémová pomazánka od luntera) * 35 g rostlinného parmazánu (nebo jiný sýr co se ti doma válí) * sůl, čerstvě mletý pepř * na podávání: extra parmazán, křupavý chleba Postup: 1. Základ: Na troše oliváče osmahni česnek (jen lehce, ať nezhořkne). Přidej fazole i s nálevem, osol, promíchej a nech pár minut probublávat na mírném plameni, ať se všechno spojí. 2. Na jiné pánvi osmahni chřest se špetkou soli (3–4 minuty), pak přidej hrášek, citronovou kůru a pepř. Opékej ještě 1–2 minuty – zelenina má být jasně zelená a lehce opečená. 3. Do fazolí vmíchej krémový sýr, parmazán a citronovou šťávu. Dochuť podle sebe. 4. Navrch dej opečený chřest, hrášek a pár proužků citronové kůry (jen na ozdobu, tu nejez). Posyp sýrem, pepřem a podávej s křupavým chlebem. 🔥 Tip: Skvělý recept na dny, kdy nechceš stát u plotny, ale chceš jíst jako bohyně. 📦 Skvělé i na druhý den do krabičky! #
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Nejlepší rebarborový koláč s drobenkou, který zvládne každý

    Před 5 měsíci
    🍓 Rychlý veganský rebarborový koláč (forma 20 cm) Jen křupavá drobenka a šťavnatá rebarbora. 🧺 Co budeš potřebovat: Na rebarborovou vrstvu: * 400 g rebarbory (nakrájené na kousky) * 30 g třtinového cukru (můžeš ubrat podle chuti) * 1,5 lžíce kukuřičného škrobu * 1 lžička rostlinného másla nebo oleje Na drobenku: * 130 g studeného veganského másla (např. Flora, Alsan) * 260 g hladké mouky * 100 g třtinového cukru * 1 lžíce mletého lněného semínka + 3 lžíce vody (náhrada vejce) * špetka soli 🥣 Jak na to: 1. Připrav „lněné vejce“ Smíchej 1 lžíci lněného semínka se 3 lžícemi vody a nech 10 minut stát – vznikne gelová konzistence. 2. Rebarborová náplň Na pánvi rozehřej tuk, přidej rebarboru, cukr a škrob. Podus pár minut, dokud lehce nezměkne a směs zhoustne. Nech vychladnout. 3. Drobenka Smíchej mouku, cukr, máslo, lněné „vejce“ a špetku soli. Prsty vytvoř drobenku. Pokud se nedrží pohromadě, přidej lžíci studené vody. 4. Sestavení ⅔ drobenky natlač do formy (vylož pečicím papírem), navrch dej rebarborovou směs a zasyp zbytkem drobenky. 5. Pečení Peč na 180 °C (klasický horní/dolní ohřev) cca 40–45 minut, dokud drobenka nezezlátne a neprovoní ti celou kuchyň. ✨ Tip na servírování: Podávej vychladlý – s rostlinnou šlehačkou, vanilkovou zmrzlinou nebo jen tak posypaný moučkovým cukrem.
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Jak udělat domácí Jahodovou marmeládu bez cukru za 10 minut! (snadno a rychle)

    Před 6 měsíci
    . Recept na Rychlá jahodová marmeláda bez cukru 🍓: 🔗Ingredience: * 500 g jahod (čerstvé, nebo mražené, ale u mražených nepřidávej vodu) * 4 medjool datle (nebo 6 menších) * 2 lžičky psyllia * šťáva z 1 citronu Postup: 1. Jahody a datle vlož do hrnce, přidej cca 50 ml vody a přiveď k varu. 2. Jakmile jahody změknou, rozmačkej je vidličkou nebo rozmixuj tyčovým mixérem. 3. Vmíchej šťávu z citronu a psyllium, ať marmeláda trochu zhoustne. 4. Horkou marmeládu nalij do čistých skleniček a nech vychladnout. 5. Skladuj v lednici a spotřebuj do 1-2 týdnů. 👉 Ideální na pečivo, do jogurtu nebo jako sladidlo do ovesné kaše. 😊
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Rychlá domácí nutella ze 2 ingrediencí | bez cukru, bez oleje

    Před 6 měsíci
    Domácí nutella z kešu (ale můžeš použít i jiné ořechy) – jen 2 ingredience a špetka soli. Opečeš na sucho na pánvi 200 g kešu, rozmixuješ je na máslo, ( použila jsem Kenwood Multipro Go a přidáš 100 g hořké čokolády a špetku soli. Rozmixuješ dohladka – a je hotovo. Krémová, čokoládová, návyková. Bez přidaného cukru, bez nesmyslů. Můžeš osladit nebo přidat kakao podle chuti.
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Bleskově rychlé udon nudle s omáčkou, tak dobrou, že už nebudete chtít jinou

    Před 6 měsíci
    Recept na Rychlé udon nudle s omáčkou: 🔗Ingredience (2 porce): 🥜 2 lžíce sezamu 🥜 3 lžíce arašídového másla nebo tahini (cca 50 g) 🧄 2 stroužky česneku (nasekané) 🧅 2 jarní cibulky (nakrájené na kolečka) 🫙 3 lžíce sójové omáčky 🔥 1 lžíce gochujang pasty (nemusí být) 🌶 1 lžíce oleje 💧 Trocha horké vody 🍜 200 g nudlí dle chuti Postup: 1️⃣ Nudle uvař podle návodu a sceď. 2️⃣ Na talíř dej sezam, arašídové máslo, česnek, jarní cibulku, sójovou omáčku, gochujang a chilli olej. 3️⃣ Přidej horký olej a potom horkou vodu a promíchej. 4️⃣ Vhoď nudle do omáčky, dobře promíchej a podávej! Rychlé, jednoduché a neuvěřitelně dobré! 😋🔥
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Zapečené gnocchi bez práce: Vše smícháš do pekáče

    Před 6 měsíci
    Ingredience (2–3 porce): * 400 g chlazených gnocchi * 100 g uzeného tofu (nakrájeného na malé kostičky) * 2 jarní cibulky * 200 g rostlinné smetany * 100 g rostlinného strouhaného sýra * 150 g bylinkového rostlinného smetanového sýra (nebo vegan pomazánky) * mletá sladká paprika * sůl a pepř Postup: ◾️ Jarní cibulku nakrájej na kolečka. ◾️ Smetanu smíchej s trochou sladké papriky, solí (tofu je už lehce slané) a pepřem. ◾️ Do zapékací mísy dej gnocchi, bylinkový sýr, ⅔ uzeného tofu, jarní cibulku a smetanovou směs. Vše promíchej. ◾️ Peč v předehřáté troubě na 200 °C cca 15 minut. ◾️ Poté krátce promíchej, posyp rostlinným sýrem a zbytkem tofu a vrať do trouby na dalších 10 minut. ◾️ A pak už jen servíruj! 💚
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Nepečený makovec bez mouky a vajec | (hotový za 10 minut)

    Před 7 měsíci
    Recept na Nepečený makovec: 🔗Suroviny: * 300 g rostlinná smetana * 200 g vegan mascarpone od @meggle_czech_republic nebo rostlinného krémového sýru * 100 g kokosu * 50 g jemně mletých ovesných vloček * 50 g sladidla (podle chuti) * 100 g mletého máku Postup: 1. V míse smíchej rostlinnou smetanu s mascarpone, dokud nevznikne hladká hmota. 2. Přidej kokos, jemně mleté ovesné vločky, sladidlo a mletý mák. Vše důkladně promíchej. 3. Směs přendej do připravené formy nebo skleniček a nech alespoň 2 hodiny vychladit v lednici. Výsledek? Lehký, chutný dezert, který si zamiluješ!
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Jak udělat domácí zeleninový bujon do zásoby

    Před 7 měsíci
    Recept na Domácí bujónové kostky 🥦🥕🍠🟨: 🔗Ingredience: * 1 kg různé zbylé zeleniny (slupky z mrkve, stonky brokolice, listy květáku, měkká zelenina, cibule, pór, houby atd.) * 4 stroužky česneku * 1 lžička soli * Bylinky a koření * Sůl a pepř * Olivový olej Postup 🥣: 1. Seber všechny zbylé zeleniny a ujisti se, že jsou čisté a jedlé. 2. Zeleninu nakrájej na menší kousky. 3. Orestuj ji na 2 lžících olivového oleje, dokud se většina vody neodpaří. 4. Nech zeleninu trochu vychladnout. 5. Do mixéru dej uvařenou zeleninu, česnek, koření, bylinky, sůl a pepř. 6. Směs rozmixuj na hladkou pastu. 7. Vylož menší nádobu pečícím papírem. Nalij na něj zeleninovou pastu a rovnoměrně ji rozetři. 8. Vlož do mrazáku a nech zamrazit, dokud není směs ztuhlá. 9. Vyjmi ztuhlou zeleninovou pastu z plechu a nakrájej na kostky. 10. (Volitelné) Každou kostku zabal do pečícího papíru nebo ji ulož do vzduchotěsné nádoby. Kostky uchovávej v mrazáku.
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Rychlá mrkvová polévka, která zasytí

    Před 7 měsíci
    Recept na Mrkvová polévka: 🔗2 lžíce oleje, 1 cibule, 3 stroužky česneku, kousek zázvoru, 1kg mrkve, 500 ml zeleninového vývaru, 400 ml kokosového mléka z plechovky, ½ limetky, 1 lžíce javorového sirupu , sůl, pepř 🌿V hrnci rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli a smažíme zhruba 2-3 minuty. Potom přidáme nakrájený česnek a zázvor a smažíme další 2 minuty. Nakonec přidáme nakrájenou a oloupanou mrkve a smažíme za občasného míchání zhruba 8 minut. 🌿Zalijeme vývarem a kokosovým mlékem. Přidáme limetkovou šťávu, javorovým sirup, sůl a pepř a vaříme doměkka asi 20 minut. 🌿Poté rozmixujeme a dochutíme podle chuti.
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Rychlé máslové fazole na smetaně | rychlá večeře

    Před 7 měsíci
    Recept na Rychlé Máslové Fazole z Plechovky se Špenátem: 🔗Co potřebuješ? * 400 g konzervovaných fazolí (bílé nebo máslové) * 1 velká červená cibule * 100 g čerstvého špenátu (nebo mraženého) * 150 ml rostlinné smetany (sójová nebo ovesná) * 100 g sušených rajčat * 2 lžíce olivového oleje * Sůl a pepř podle chuti Jak na to? 1. 🧅 Rozehřej olivový olej na pánvi a přidej cibuli. Smaž, dokud nezměkne a nezíská zlatou barvu (3-5 minut). 2. 🍲 Přidej propláchnuté fazole a sušená rajčata, vař další 2-3 minuty. 3. 🌿 Vhoď čerstvý špenát a míchej, dokud nezvadne. Pokud máš mražený, postupuj podle obalu. 4. 🥛 Přilij rostlinnou smetanu a vše promíchej. Nech chvilku povařit, aby se chutě spojily. 5. 🧂 osol a opepři podle chuti.
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Rychlé gnocchi s rajčaty: Hotové za 15 minut

    Před 7 měsíci
    Recept na Rychlé Gnocchi s Rajčaty: 🔗Rychlé gnocchi s rajčaty: 400g gnocchi, 1 červená cibule, 4 stroužky česneku, 1 lžíce rajského protlaku, 500g cherry rajčat, olej, sůl, pepř bazalka a sýr (použila jsem vegan parmezán) 🌿Pokud máme čerstvé gnocchi nemusíme je vařit, pokud nemáme čerstvé gnocchi tak je hodíme do vroucí vody podle návodu. 🌿Na oleji osmažíme červenou cibuli, po zhruba 3 minutách přidáme česnek, a rajský protlak. Pom přisypeme nakrájená cherry rajčata, a trochu vody. Necháme na mírném plameni vařit zhruba 10 minut, dokud rajčata nezměknou a nepustí šťávu. 🌿Potom přidáme gnocchi, promícháme, osolíme a opepříme a podáváme třeba se sýrem a bazalkou
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Jednoduché krémové fazole do 15 minut!

    Před 8 měsíci
    Recept na krémové fazole: 1 plechovka máslových fazolí 1 cibule 4 stroužky česneku 1-2 lžíce krémového rostlinného sýru sůl, pepř, petrželka Na oleji osmažit cibuli i česnek, potom přidat cherry rajčata a nechat chvilku opéct, vidličkou trochu zmáčknout, aby z nich vytekla šťáva, přidat bílé fazole z plechovky (neproplachovat, přidat i s nálevem (máslové), ale klidně i ty menší můžou být, nechat chvílí povařit, přidat 1-2 lžíce krémového sýru( přidala jsem od violife), sůl pepř, petrželku, nebo klidně bazalku a je hotovo, podávám s chlebem.😊
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Nepečený čokoládový dort ze 2 ingrediencí

    Před 8 měsíci
    Vypadá jako brownie, ale je bez laktózy, bez pečení a jen ze 2 ingrediencí! 2 ingredience: 🥥 400 ml kokosového mléka 🍫 200 g čokolády (+ volitelně můžeš „dosladit“ nebo přidat kapku aroma) Použila jsem tučné kokosové mléko z plechovky. Čokoládu hořkou, minimálně 70 %. Před podáváním posyp kakaem pro krásný vzhled. Jak na to: 1️⃣ Rozpustila jsem čokoládu ve vodní lázni. 2️⃣ Do mísy nalila kokosové mléko. Přidala rozpuštěnou čokoládu. 3️⃣ Přelila do malé formy cca 15 cm vyložené pečicím papírem, nebo vymazanou olejem. 4️⃣ Dala do lednice na 4 hodiny, ideálně přes noc. 👉 Pokud máš jiné kokosové mléko, dej do skleniček – skvěle vypadá i jako pěna.
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    6x Jednoduché a rychlé recepty bez masa na oběd nebo večeři

    Před 8 měsíci
    1. Recept na Kuskus se zeleninou a cizrnou: 🔗100g kuskus, 1 lžíce přepuštěného rostlinného másla, 1 cibule, 1 lžička cukru, 2 lžíce balzamikového octa, 3 stroužky česneku, 1 červená paprika, ½ cukety, 1 lžička kurkumy, 400g cizrny v plechovce sůl, pepř vegan feta 🌿Kuskus osolíme a zalijeme vařící vodou na 100g kuskusu cca 200ml vody, přiklopíme pokličkou a necháme zhruba 10 minut. 🌿Ve větší pánvi rozehřejeme přepuštěné máslo a otestujeme na něm cibuli dokud nezměkne. Přidáme cukr a balzamikový ocet, restujeme další 3 minuty. 🌿Přidáme nakrájený česnek, červenou papriku a cuketu. Smažíme 10 minut na středním plameni, dokud se zelenina neuvaří. Podle potřeby můžeme podlít trochou vody. 🌿Mezitím z plechovky cizrny slijeme vodu, propláchneme a smícháme s kurkumou. 🌿Kuskus promícháme a smícháme s cizrnou a zeleninou, dochutíme solí a pepřem. 🌿Podáváme třeba s čerstvou petrželkou a vegan řeckým sýrem. 2.Recept na Zeleninové placky: 🔗100g mrkve 100, brokolice 100g cukety 120g cizrny z plechovky 125g hladké mouky, 185g uvařeného kuskusu 300ml vody 2 lžíce lněných semínek sůl, koření podle chuti 🌿Nastrouhanou mrkev, cuketu a nakrájenou brokolici dáme do mísy, přidáme cizrnu z plechovky, uvařený kuskus, nebo třeba quinou, hladkou mouku, vodu, lněná semínka, sůl a koření dle chuti smícháme dohromady. 🌿Na oleji smažíme placky z každé strany dokřupava, nebo je můžeme lehce osmažit, aby se zatáhly a pak přendat do horkovzdušné fritézy. 🌿Podáváme třeba s jogurtovým tipem. 3.Recept na Rychlé květákové kari s červenou čočkou: 🔗Na 4 porce: 2 lžíce oleje 2 stroužky česneku 1 květák 1 cibule 3 mrkve 150g červené čočky 1 plechovku rajčat 1 plechovka kokosového mléka 1 lžička soli 2 lžičky kari ½ lžičky sušeného zázvoru 🌿Na oleji osmažíme cibuli, potom přidáme česnek a smažíme další 2 minuty. Potom přidáme nastrouhanou mrkev, čočku, kari, sušený zázvor a sůl. 🌿Přilijeme plechovku rajčat, kokosové mléko a promícháme, nakonec přidáme květák rozdělený na růžičky a vaříme 15-20 minut pod pokličkou. 🌿Dochutíme podle sebe a podáváme třeba s rýží. 4.Recept na krémové fazole: 1 plechovka máslových fazolí 1 cibule 4 stroužky česneku 1-2 lžíce krémového rostlinného sýru sůl, pepř, petrželka Na oleji osmažit cibuli i česnek, potom přidat cherry rajčata a nechat chvilku opéct, vidličkou trochu zmáčknout, aby z nich vytekla šťáva, přidat bílé fazole z plechovky (neproplachovat, přidat i s nálevem (máslové), ale klidně i ty menší můžou být, nechat chvílí povařit, přidat 1-2 lžíce krémového sýru( přidala jsem od violife), sůl pepř, petrželku, nebo klidně bazalku a je hotovo, podávám s chlebem.😊 5.Recept na Gnocchi s omáčkou ze sušených rajčat: 🔗1 stroužek česneku 1 malá cibule 200g sušených rajčat naložených v oleji 200ml pasírovaných rajčat 1,5 lžíce rajčatového protlaku 100ml rostlinné smetany 1 lžička chilli vloček sůl, pepř, trochu cukru 400g veganských gnocchi 🌿V mixéru rozmixujeme česnek, cibuli, sušená rajčata i s olejem, rajčatovou passatu, rajský protlak, rostlinnou smetanu, chilli podle chuti, sůl, pepř a trochu cukru. 🌿Gnocchi můžeme buď uvařit ve vodě podle návodu, já jsem je, ale dala i s omáčkou na pánev a zatímco se omáčka prohřívala se gnocchi v ní uvařily doměkka. Podle potřeby můžeme omáčku zředit trochou vody. 6.1. Recept na Zeleninový guláš bez masa: 🔗160g cibule 2 mrkve 3 stroužky česneku 4 brambory 1 větší paprika 340g zeleninového vývaru 30 ml suchého červeného vína ½ plechovky rajčat sůl a pepř podle chuti, paprika 🌿 Všechnu zeleninu si nakrájíme na větší kousky. 🌿 Zeleninu přendáme do hrnce a zalijeme polovinou vývaru, osolíme a přivedeme k varu. Jakmile nám guláš začne bublat vaříme ho přibližně 8 minut do té doby než s
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Domácí kečup z rajčatového protlaku: rychlý recept bez přidaných konzervantů

    Před 8 měsíci
    Recept na Kečup 🍅🍅: 🔗Ingredience: 170 g rajčatového protlaku, 120 ml vody, 80 ml bílého nebo jablečného octa, 30 ml javorového sirupu, 2,5 g sušené cibule, 2,5 g sušeného česneku, 1,5 g soli 1. Všechny ingredience dej do malého hrnce. Přiveď k varu, přikryj pokličkou a vař na středně nízkém plameni asi 20 minut, dokud směs nezhoustne a neulpívá na zadní straně lžíce. Každých 5 minut zamíchej, aby se směs nepřipálila.Kečup ochutnej a dochuť podle sebe.🙂 2.Hotovou směs přelij do sklenice a nech vychladnout na pokojovou teplotu. Nejlepší je ji nechat přes noc v lednici, aby se chutě propojily. Skladuj v lednici až 2 týdny, někdy i déle.
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Krémová zelňačka s jemnou chutí, která zahřeje, zasytí a ještě si pochutnáte

    Před 9 měsíci
    Krémová zelňačka – jednoduchá veganská polévka plná chutí! 🥬 Tahle krémová zelňačka je perfektní na chladné dny. Plná zeleniny, bílkovin a s jemnou chutí. Ingredience: * 300 g zelí (cca ½ hlávky) * 2 šalotky, nakrájené na plátky * 3 stroužky česneku, nakrájené na plátky * 2 lžíce olivového oleje * 3 bobkové listy * ½ lžičky uzené papriky * ½ lžičky sušeného oregana * 1 lžíce sójové omáčky * 1 plechovka bílých fazolí, scezená a opláchnutá * 2 plechovky vody (měřeno plechovkou od fazolí) * 1 lžíce zeleninového bujonu * sůl a pepř dle chuti * (volitelné) rostlinné mléko na zjemnění Postup: 1. Příprava: Všechny ingredience si předem připrav a nakrájej. 2. Restování: Ve velkém hrnci rozehřej olivový olej na středním plameni. Přidej šalotku a česnek a restuj 3–5 minut, dokud nezměknou. 3. Koření: Vmíchej bobkové listy,uzenou papriku a oregano. Promíchej a nech koření krátce rozvonět, cca 1–2 minuty. Přidej sójovou omáčku a dobře promíchej. 4. Vaření: Přidej bílé fazole, vodu, zeleninový bujon, zelí, sůl a pepř. Zamíchej, přiklop a nech vařit na mírném plameni 20–30 minut, dokud zelí nezměkne. 5. Dokončení: Jakmile je zelí měkké, vyjmi bobkové listy a polévku rozmixuj tyčovým mixérem nebo v klasickém mixéru dohladka. Podle potřeby přidej rostlinné mléko pro jemnější konzistenci. 6. Servírování: Podávej s křupavými krutony, čerstvě namletým pepřem nebo trochou uzené papriky. 🌟 Tahle polévka je skvělá na zahřátí a díky fazolím tě i příjemně zasytí. Vyzkoušej a dej vědět, jak chutnala! 😊
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Vláčná skořicová bábovka | Snadný recept krok za krokem

    Před 9 měsíci
    Skvělá skořicová bábovka: Ingredience na bábovku: * 370 g hladké mouky * 1 prášek do pečiva * 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku nebo kukuřičného škrobu * 1 ½ lžičky jedlé sody * 1 lžička mleté skořice * špetka soli * 220 g cukru krupice * 290 ml rostlinného mléka * 3 lžíce rostlinného jogurtu * 100 g veganského másla, rozpuštěného * 40 g třtinového cukru smíchaného s 1 lžičkou skořice (nebo skořicového cukru) Postup: 1️⃣ Předehřej troubu na 180 °C. 2️⃣ Smíchej mouku, pudinkový prášek, kypřící prášek jedlou sodu, skořici a špetku soli ve velké míse. 3️⃣ V druhé míse smíchej rostlinné mléko, jogurt, cukr a rozpuštěné máslo. 4️⃣ Spoj suché a mokré ingredience a míchej, dokud těsto není hladké. 5️⃣ Nalij třetinu těsta do formy, posyp polovinou směsi cukru se skořicí, přidej další třetinu těsta a znovu posyp skořicovou směsí. Nakonec přidej poslední třetinu těsta. Jemně promíchej špejlí, aby vznikl mramorový efekt. 6️⃣ Peč 30–35 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Nech vychladnout.
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Krémové kari z čočky, rychlé a levná cesta jak dostat do dětí luštěniny

    Před 10 měsíci
    Krémový černý dhal z beluga čočky Ingredience: * 300 g beluga čočky (předem propláchnuté) * 2 lžíce olivového oleje * 2 lžíce čerstvého zázvoru (najemno nastrouhaného) * 4 velká rajčata (nasekaná na kostičky) * 2 lžíce rajčatového protlaku * 5 stroužků česneku (najemno nasekaných) * 1 cibule (najemno nakrájená) * 1 plechovka kokosového mléka * 200–300 ml vody (nebo více, pokud máš raději řidší dhal) Směs koření: * 1 lžíce garam masala * 1 lžička mletého kmínu * ½ lžičky mírně pálivého chilli * 1 lžíce kari prášku * 2 bobkové listy * 1 lžička soli (nebo podle chuti) * ½ lžičky černého pepře * 1 lžička sladké papriky * 1 lžička mletého koriandru Postup: 1️⃣ Orestuj základ: Na pánvi rozehřej olivový olej a přidej cibuli s špetkou soli. Restuj asi 8 minut, dokud není měkká a průhledná. 2️⃣ Přidej česnek a zázvor: Vmíchej česnek a zázvor a restuj další 3–4 minuty, dokud nezmizí syrová vůně. 3️⃣ Zakomponuj koření: Vmíchej všechno koření a přidej bobkové listy. Restuj asi 1 minutu, aby se vůně koření krásně rozvoněla. 4️⃣ Rajčatová základna: Přidej nasekaná rajčata a rajčatový protlak. Dobře promíchej, aby se všechno obalilo ve směsi koření. 5️⃣ Čočka a tekutiny: Vmíchej propláchnutou čočku, přilij kokosové mléko a 250 ml vody. Dochuť podle potřeby. Pokud máš rád/a řidší dhal, přidej více vody. 6️⃣ Vař a mixuj: Vař na mírném ohni cca 30 minut, dokud není čočka měkká. Občas promíchej. Bobkové listy vyndej. Polovinu směsi můžeš rozmixovat tyčovým mixérem nebo přendat část do mixéru a pak vrátit zpět – dhal bude krémovější. 7️⃣ Servíruj: Podávej s veganským jogurtem, čerstvým koriandrem a třeba s plackami nebo rýží.
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Jednoduchá hrášková polévka z mraženého hrášku, lahodnost potkala jednoduchost

    Před 10 měsíci
    Recept na Hrášková polévka: 🔗2 cibule, 450g mraženého hrášku, 300ml zeleninového vývaru, 150g rostlinné zakysané smetany, olej sůl, pepř 🌿Nakrájenou cibuli osmažíme na oleji dozlatova, potom přidáme mražený hrášek a smažíme další 3-4 minuty. 🌿Potom přidáme zeleninový vývar a vaříme 5 minut do změknutí hrášku. Potom polévku rozmixujeme, přidáme rostlinnou zakysanou smetanu, osolíme, opepříme.
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Rychlé Recepty: 5x oběd nebo večeře do 20 minut

    Před 10 měsíci
    1. Recept na Máslové fazole se špenátem a sušenými rajčaty: 🔗Co potřebuješ? * 400 g konzervovaných fazolí (bílé nebo máslové) * 1 velká červená cibule * 100 g čerstvého špenátu (nebo mraženého) * 150 ml rostlinné smetany (sójová nebo ovesná) * 100 g sušených rajčat * 2 lžíce olivového oleje * Sůl a pepř podle chuti Jak na to? 1. 🧅 Rozehřej olivový olej na pánvi a přidej cibuli. Smaž, dokud nezměkne a nezíská zlatou barvu (3-5 minut). 2. 🍲 Přidej propláchnuté fazole a sušená rajčata, vař další 2-3 minuty. 3. 🌿 Vhoď čerstvý špenát a míchej, dokud nezvadne. Pokud máš mražený, postupuj podle obalu. 4. 🥛 Přilij rostlinnou smetanu a vše promíchej. Nech chvilku povařit, aby se chutě spojily. 5. 🧂 osol a opepři podle chuti. 2.Rychlé a chutné krémové citronové gnocchi s hráškem: Ingredience: * 500 g gnocchi * 100 g mraženého hrášku * 1 cibule * 4 stroužky česneku * 1 citron (šťáva i kůra) * ¼ kostky zeleninového vývaru * 1 lžíce nutričního droždí nebo rostlinného parmezánu * 100 ml rostlinné smetany * Olivový olej, sůl a pepř podle chuti Postup: 1. Na olivovém oleji opékej nakrájenou cibuli 3–5 minut, dokud nezměkne, poté přidej nasekaný česnek a smaž ještě 1 minutu. 2. Gnocchi vař 2 minuty, než je scedíš, pokud máš čerstvé tak je nemusíš vařit, ale jen přidat do omáčky, aby se prohřály. 3. Do pánve přilij smetanu, přidej ¼ kostky vývaru a mražený hrášek. Dobře promíchej. 4. Vmíchej scezené noky a trochu vody , aby vznikla krémová omáčka. 5. Přidej lahůdkové droždí nebo parmezán, dochuť solí, pepřem a čerstvou citronovou šťávou. 3.Čočkový Dahl: Ingredience: * 1 cibule, nakrájená * 4 stroužky česneku, nasekané * 1 červená chili paprička, nakrájená (semena odstraněna pro méně pálivosti) * 1 lžička kurkumy, kmínu a koriandru (každé) * ¼ lžičky muškátového oříšku * 1 lžička mleté papriky * 2 lžíce rajčatového protlaku * 400g červené čočky, propláchnuté * Cca 700ml zeleninového vývaru (začni s méně a přidávej podle potřeby) * 1 plechovka kokosového mléka * Šťáva z 1 limetky * Sůl a černý pepř podle chuti Příprava: 1. Na pánvi osmaž cibuli dozlatova, pak přidej česnek, zázvor a chilli. 2. Přidej koření a rajčatový protlak, promíchej a nechej chvíli rozvonět. 3. Přidej čočku a vývar. Vař, dokud čočka nezměkne (asi 20 minut). 4. Nakonec vmíchej kokosové mléko a limetkovou šťávu.Osol a opepři. Podávej s rýží nebo naanem 4.Cizrna v pikantní omáčce: Na 2 porce: 1 plechovka cizrny 4 lžíce rajského protlaku 5 lžic pomerančového džusu ½ lžíce kukuřičného škrobu 120ml vody 1 lžíce tamari, nebo sójové omáčky 2-3 lžičky cukru 1 lžička pálivé omáčky ½ lžíce oleje 2 stroužky česneku ½ lžíce arašídového másla basmati rýže 🌿V misce smícháme rajský protlak, pomerančový džus, kukuřičný škrob, vodu, tamari, cukr a pálivou omáčku. Vše smícháme dohromady. 🌿Na oleji osmažíme najemno nakrájený česnek, přidáme propláchnutou cizrnu a smažíme zhruba 2 minuty. 🌿Promícháme omáčku a vlijeme ji do pánve. Přivedeme k varu a přidáme arašídové máslo, povaříme zhruba 1 minutu. 🌿Servírujeme s rýží. 5.Pečené gnocchi s pestem: 400g gnocchi 100g žampionu 1 červená cibule 1 paprika 1 cuketa 1 uzené tofu 1 lžíce oleje 1 lžička provensálského koření sůl, pepř 2-3 lžíce oblíbeného pesta 🌿Zeleninu si nakrájíme, můžeme použít jakoukoli zeleninu máme doma v lednici. 🌿Gnocchi společně se zeleninou dáme na plech, postříkáme olejem, osolíme, opepříme, přidáme provensálské koření a pečeme na 180 stupňů 20 minut. 🌿Po upečení smícháme s pestem a podáváme třeba s veganským sýrem.
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Kakaovník, aneb v jednoduchosti je síla. A lahodná chuť

    Před 10 měsíci
    Recept na Veganský kakaovník: 🔗60g rozmačkaného banánu, 120ml oleje, 75g cukru krupice, 75g třtinového cukru, 250g hladké mouky, 75g kakaa, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička kypřícího prášku, 1 lžička jablečného octa/citronové šťávy, 420ml vody, špetka soli Čokoládová poleva: 180g moučkového cukru, 25g kakaa, 120ml rostlinného mléka, 2 lžičky kokosového oleje, špetka soli,kokos na posypání 🌿V jedné míse vyšleháme rozmačkaný banán, olej, oba cukry a jablečný ocet dohladka. 🌿 V druhé míse smícháme mouku, kakao, jedlou sodu, kypřící prášek a špetku soli. 🌿 K banánové směsi přidáme půlku vody (210ml) a promícháme, přidáme mouku, smícháme dohladka, potom přidáme zbytek vody a smícháme v hladké tekuté těsto. 🌿Plech zhruba 55x33cm vyložíme pečícím papírem a těsto do něj nalijeme, pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů zhruba 23-25 minut, zkontrolujeme špejlí. 🌿Mezitím, co se kakaovník peče si připravíme polevu, v míse smícháme prosátý moučkový cukr, kakao a špetku soli. V menším kastrůlku rozpustíme kokosový olej, přidáme ho k moučkovému cukru, a smícháme do hladké polevy. 🌿Ještě teplý kakaovník polejeme polevou a rozetřeme stěrkou, nakonec můžeme posypat kokosem.
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Jak upéct semínkové ovesné rohlíky- snadno a bez droždí

    Před 11 měsíci
    Recept na Domácí semínkové ovesné rohlíky – Tohle určitě vyzkoušej! 😋 🔗* 250 g ovesných vloček 🌾 * 200 g vegan jogurtu 🥄 * 12 g prášku do pečiva 🍞 * 120 ml vody 💧 * 1 lžička cibulového prášku 🧅 * 1 lžička česnekového prášku 🧄 * 1 lžička soli 🧂 Poleva: * semínka dle vlastního výběru 🌻 Příprava: 1. Všechny suroviny na těsto dej do mísy a dobře promíchej. 🥣 2. Směs dej na 10 minut do lednice, aby pěkně zhoustla. ❄️ 3. Z těsta vytvaruj rohlíky (asi 3-4 lžíce těsta) a obal je v semínkách. 🌾 4. Poté peč při 200°C na střední příčce 30 minut. ⏲️ Přeji dobrou chuť! 😍
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Slepované ořechy, ale bez formiček. Milované cukroví připravíte raz dva

    Před 11 měsíci
    Veganské cukroví Ořechy :🌱 Na těsto: * 1 lžíce lněných semínek + 2,5 lžíce vody (lněné vejce) * 75 g moučkového cukru * 250 g hladké mouky * 40 g jemně mletých vlašských ořechů * ½ lžičky prášku do pečiva * 130g veganského másla (změklého) Na krém: * 100 g veganského másla * 50 g moučkového cukru * 40 g jemně mletých vlašských ořechů Postup: 1. Příprava těsta: * Smíchej lněné semínko s vodou a nech 5 minut odstát. * V míse smíchej mouku, prášek do pečiva, vanilkový cukr, mleté vlašské ořechy a moučkový cukr. * Přidej lněné vejce a máslo. Zpracuj do hladkého nelepivého těsta. * Z těsta vytvoř malé kuličky. * Dej těsto alespoň 30 minut odpočinout do lednice. 2. Tvarování: * Každou kuličku postupně rozpůl na dvě poloviny a do každé půlky vytvoř rýhy pomocí nože nebo párátka, které připomínají strukturu vlašského ořechu. * Polož je na plech s pečicím papírem. 3. Pečení: * Peč v předehřáté troubě na 180 °C asi 13–15 minut, dokud nezískají zlatavou barvu. Nech vychladnout. 4. Krém: * Vyšlehej máslo, moučkový cukr a mleté vlašské ořechy do hladkého krému. 5. Skládání: * Dvě půlky "skořápek" spoj připraveným máslovým krémem. 6. Dokončení: * Nech cukroví odležet v chladu, aby se chutě krásně propojily.
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Namlsejte se ořechy v karamelu a oslaďte si svátky

    Před 11 měsíci
    Co budeš potřebovat? * 200 g ořechů (vyber svoje oblíbené – třeba mandle, lískové nebo kešu) 🥜 * 50 g dýňových semínek 🎃 * 15 g sezamových semínek * 40 g javorového sirupu 🍁 * ¼ lžičky soli 🧂 Jak na to? 1. V míse smíchej všechny ingredience, dokud se ořechy i semínka pěkně neobalí v javorovém sirupu. 👩🍳 2. Na plech s pečicím papírem rovnoměrně rozprostři směs do tvaru čtverce nebo obdélníku. 📐 3. Peč v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut, dokud nezačne směs zlátnout a vonět po Vánocích. 🎄✨ 4. Nech úplně vychladnout, aby směs ztuhla a dobře se lámala. Potom ji nalámej na kousky a užívej si – jako svačinku, ozdobu jogurtu nebo vánoční překvapení! 🎅 P.S.: Tyhle ořechové křupinky jsou taky skvělý jedlý dárek. Stačí je dát do hezké sklenice, ovázat mašlí a máš hotovo! 🎁
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Kokosky jako od babičky : Jednoduchý recept na vánoční klasiku

    Před 1 rokem
    Kokosky pro sladký začátek Vánoc! 🥥🍪 Také už odpočítáváš dny do Vánoc? 🎄 Tady je recept na rychlé kokosky, které chutnají jako z pohádky! 😍 🛒 Co budeš potřebovat (na cca 20 sušenek): * Těsto: * 80 g hladké mouky * 100 g moučkového cukru * 200 g sušeného kokosu * 140 g rostlinného mléka * 40 g rozpuštěného kokosového oleje * špetka soli * Poleva: * Tmavá čokoláda na namáčení 👩🍳 Postup: 1. Smíchej v misce kokos, mouku, cukr a sůl. 🥄 2. Přidej rozpuštěný kokosový olej a rostlinné mléko, pořádně promíchej, aby vzniklo kompaktní těsto. 3. Vytvaruj malé polokoule (pomůže ti třeba čajová lžička!) a dej je na plech vyložený pečicím papírem. 4. Peč v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 20 minut, dokud makronky nebudou zlatavé. ✨ 5. Nech je úplně vychladnout a spodní část namoč do rozpuštěné čokolády. 💡 6. Čeká tě kokosový sen, ideální k čaji nebo jen tak na mlsání. 🫶 P.S. Čokoládovou polevu můžeš nahradit bílou čokoládou pro jemnější chuť. 🥥
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Jednoduchý recept na slaný karamel, který zvládne každý

    Před 1 rokem
    Slaný karamel snadno a rychle! 🍮✨ Chceš domácí slaný karamel, co chutná naprosto božsky a máš ho hotový za pár minut? Vyzkoušej tento jednoduchý recept! Co budeš potřebovat: * 200 g cukru (krupicového nebo jemného) * 70 g veganského másla * 150 ml rostlinné smetany (pokojové teploty) Jak na to: 1. Rozpustíme cukr: V nerezovém hrnci zahřívej cukr na středním plameni a míchej, dokud se nerozpustí a nezíská zlatavou barvu. Tip: Hrnec světlé barvy ti pomůže sledovat odstín karamelu, aby se nespálil. 2. Přidej máslo: Jakmile je cukr krásně jantarový, přidej máslo a míchej, dokud se úplně nerozpustí. Pozor! Karamel může prudce bublat. 3. Vmíchej smetanu: Po másle postupně přilij smetanu a dobře promíchej. Karamel by měl být hladký a lesklý. Pokud ti chutná intenzivnější, můžeš ho nechat lehce ztmavnout. 4. Přidej špetku soli: Když je omáčka hotová, vmíchej trochu soli a nech vychladnout. Po vychladnutí zhoustne.
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Zázvorový panák vás postaví na nohy, nabije energií a tělo vám poděkuje

    Před 1 rokem
    🍊✨ Zázvorové panáky pro posílení imunity! 💪 Zkombinuj čerstvý zázvor, šťavnatý pomeranč a kyselý citron – to vše v BIO kvalitě! Tento osvěžující recept je plný vitamínů a připravíš ho za chvíli. 🔑 Co budeš potřebovat: * 100 g čerstvého bio zázvoru * 1 organický nevoskovaný pomeranč (140 g) * 1 bio citron nevoskovaný (140 g) * ½ lžičky černého pepře * 1 lžička extra panenského olivového oleje * 1 lžička mleté kurkumy 🔪 Jak na to: 1. Důkladně umyj zázvor, pomeranč a citron. 2. Zázvor nasekej nahrubo, pomeranč a citron rozčtvrť. 3. Přidej všechny ingredience do mixéru, mixuj do hladka. 4. Přeceď a vmíchej kurkumu. 5. Nalij do 50 ml lahviček a užívej si každý den! 💡 Tip: Co s dužinou? Nevyhazuj ji! Můžeš ji přidat do smoothie nebo na pečení.
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Krémové gnocchi s hráškem zachrání i ty nejnáročnější dny

    Před 1 rokem
    Rychlé a chutné krémové citronové gnocchi s hráškem za 15 minut! Tohle je jídlo, které zachrání i ty nejnáročnější dny. Měkké polštářky gnocchi perfektně nasáknou osvěžující citronovou omáčkou a každý sousto je naplněné chutí! Ingredience: * 500 g gnocchi * 100 g mraženého hrášku * 1 cibule * 4 stroužky česneku * 1 citron (šťáva i kůra) * ¼ kostky zeleninového vývaru * 1 lžíce nutričního droždí nebo rostlinného parmezánu * 100 ml rostlinné smetany * Olivový olej, sůl a pepř podle chuti Postup: 1. Na olivovém oleji opékej nakrájenou cibuli 3–5 minut, dokud nezměkne, poté přidej nasekaný česnek a smaž ještě 1 minutu. 2. Gnocchi vař 2 minuty, než je scedíš, pokud máš čerstvé tak je nemusíš vařit, ale jen přidat do omáčky, aby se prohřály. 3. Do pánve přilij smetanu, přidej ¼ kostky vývaru a mražený hrášek. Dobře promíchej. 4. Vmíchej scezené noky a trochu vody , aby vznikla krémová omáčka. 5. Přidej lahůdkové droždí nebo parmezán, dochuť solí, pepřem a čerstvou citronovou šťávou. Toto jídlo je ideální volbou pro rychlou večeři po dlouhém dni v práci. Ulož si recept.
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Čokoládový cheescake. Ohromte přátele vylepšenou verzí ověřené klasiky

    Před 1 rokem
    Veganský čokoládový cheesecake 🍫✨ (Ø 24 cm) Hledáš dezert, který ohromí tvé přátele? Tento čokoládový cheesecake je přesně to, co potřebuješ! Ingredience: * Na čokoládové těsto: * 400 g hladké mouky * 125 g hnědého cukru * 16 g prášku do pečiva * 65 g kakaa * 250 g veganského másla * Na náplň: * 150 g veganského másla * 74 g pudinkového prášku (vanilkového) * 4 lžíce rostlinného mléka * 800 g rostlinného jogurtu * 50 g hnědého cukru Postup: 1. Smíchej všechny suroviny na čokoládové těsto a vypracuj je do hladka. 2. Stlač základ pro cheesecake prstama v kulaté formě a vytáhni až na okraje. 3. Na náplň rozpusť veganské máslo a smíchej ho s pudinkovým práškem, jogurtem a hnědým cukrem. 4. Nalij náplň do formy a posyp zbylým těstem. 5. Peč 60 minut při 180 °C a nech vychladnout. Tip: Nechej ho vychladnout, než ho nakrájíš! 😍 Sleduj pro další úžasné recepty!
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Kari z červené čočky. Lahodnou indickou klasiku uvaříte bez cavyků za půl hoďky

    Před 1 rokem
    Recept na Čočkový Dahl za 30 minut! Ingredience: * 1 cibule, nakrájená * 4 stroužky česneku, nasekané * 1 červená chili paprička, nakrájená (semena odstraněna pro méně pálivosti) * 1 lžička kurkumy, kmínu a koriandru (každé) * ¼ lžičky muškátového oříšku * 1 lžička mleté papriky * 2 lžíce rajčatového protlaku * 400g červené čočky, propláchnuté * Cca 700ml zeleninového vývaru (začni s méně a přidávej podle potřeby) * 1 plechovka kokosového mléka * Šťáva z 1 limetky * Sůl a černý pepř podle chuti Příprava: 1. Na pánvi osmaž cibuli dozlatova, pak přidej česnek, zázvor a chilli. 2. Přidej koření a rajčatový protlak, promíchej a nechej chvíli rozvonět. 3. Přidej čočku a vývar. Vař, dokud čočka nezměkne (asi 20 minut). 4. Nakonec vmíchej kokosové mléko a limetkovou šťávu.Osol a opepři. Podávej s rýží nebo naanem
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Jablečné vafle z listového těsta zaberou jen chvilku, ale chutnají jako cukrárny

    Před 1 rokem
    Recept na Jablečné vafle z listového těsta: Rychlý a lahodný dezert! 🔗Ingredience: * 1 listové těsto * 2 jablka * 2 lžíce másla (použila jsem veganské) * 2 lžíce cukru (podle chuti) * ½ lžičky skořice * Olej (na vymazání) Příprava: 1. Omyté jablka nakrájej na malé kostičky (cca 1x1 cm). 2. Na pánvi rozpusť máslo a osmaž jablka s cukrem asi 3 minuty. Přidej skořici. 3. Předehřej vaflovač, nebo toustovač a lehce ho pozři olejem. 4. Listové těsto nakrájej na kulaté nebo obdélníkové kusy. 5. Do vaflovače dej vrstvu těsta, přidej jablečnou náplň (cca 90 g) a zakryj dalším těstem. Peč 8 minut. 6. Podávej třeba se zmrzlinou.
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Na tuhle lahodnou polévku z dýně budete. potřebovat jen 5 ingrediencí

    Před 1 rokem
    Polévka z pečené máslové dýně: 1 máslová dýně, 2 mrkve, 3 rajčata, 1 cibule, 1 hlavička česneku, cca 1 litr vývaru, nebo vody záleží jak chceme mít polévku hustou 🌿Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. Dýni rozpůlíme, mrkev i cibuli oškrabeme a nakrájíme na větší kusy, rajčata rozpůlíme.Česnek na jednom konci ořízneme, tak, aby stále držel pohromadě. 🌿Na plech dáme všechnu zeleninu, osolíme, opepříme, potřeme olejem a pečeme zhruba 40 minut do změknutí dýně. 🌿Zeleninu necháme chvilku vychladnout, dýni vydlabeme pomocí lžíce ze slupky a přendáme do mixéru, společně s upečenou zeleninou. Přilijeme vývar a rozmixujeme dohladka. Dochutíme podle sebe. 🌿Nalijeme do misek a podáváme s jogurtem, chilli vločkami, dýňovými semínky a čerstvou petrželkou.
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Upečte si jednoduchou veganskou bábovku s banány a rumem

    Před 1 rokem
    Recept na Banánovo-rumová bábovka: 🔗280g hladké mouky, 180g cukru, 1 větší rozmačkaný banán, 180ml rostlinného mléka, 100g změklého rostlinného másla (nebo oleje), 6 lžic rumu, 1 kypřící prášek, špetka soli Na polevu (nemusí být): 50g prosátého moučkového cukru 2 lžičky rumu 🌿V míse utřeme rostlinné máslo s cukrem, potom přidáme rozmačkaný banán, rostlinné mléko, rum a promícháme. 🌿Přidáme mouku, kypřící prášek, špetku soli a smícháme v těsto. 🌿Formu na bábovku si podle potřeby vymažeme a přelijeme do ní těsto, pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 40-45 minut. 🌿Na polevu smícháme prosátý moučkový cukr s rumem do hladké polevy a vychladlou bábovku polijeme polevou.
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Nepečený dort s banány a karamelem

    Před 1 rokem
    Veganský Banoffee dort 🍌🍰 Ingredience: 750 g veganských sušenek (např. Lotus) 225 g veganského másla Na karamel: 250 g cukru 200 g rostlinné smetany 100 g veganského másla špetka soli Ostatní: cca 550 g banánů 400 g rostlinné smetany ke šlehání Postup: Příprava základu: Sušenky rozdrťte na jemno. Nejlépe to jde v mixéru, ale pokud nemáte, vložte sušenky do sáčku a rozdrťte je válečkem. Rozpusťte veganské máslo a smíchejte s rozdrcenými sušenkami. Dobře promíchejte. Směs rozprostřete na dno formy (∅ 26 cm) a pomocí lžíce vytvarujte rovný povrch. Dejte chladit. Příprava karamelu: Na mírném ohni rozpusťte cukr, dokud se nevytvoří karamelový sirup. Nemíchejte, může to chvilku trvat. Přidejte rostlinnou smetanu a opatrně míchejte, směs bude hodně bublat. Jakmile se vše spojí, přidejte veganské máslo a špetku soli. Směs krátce zahřívejte, ale nevařte příliš dlouho, aby karamel nebyl příliš tuhý. Dokončení dortu: Rostlinnou smetanu vyšlehejte dotuha, můžete dosladit moučkovým cukrem podle chuti. Banány nakrájejte na silnější plátky. Na sušenkový základ rozložte banány, potom nalijte karamel a navrch rozetřete šlehačku. Na šlehačku můžete nastrouhat čokoládu na hoblinky.
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Zahřejte se: Lahodná polévka z červené čočky

    Před 1 rokem
    Polévka z červené čočky – 4 porce: 2 cibule, 2 stroužky česneku, 20 g zázvoru, 200 g mrkve, 1 lžíce oleje, 1 lžíce rajského protlaku, 2 lžičky mletého kmínu, 2 lžičky kari, 1 lžička chilli, 300 g červené čočky, 1500 ml zeleninového vývaru, nebo vody, 200 g rostlinného jogurtu, ½ lžíce cukru, šťáva z půlky citronu 🌿Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli, česnek a zázvor. Potom přidáme rajský protlak, mletý kmín, kari, chilli a chvilku necháme koření provonět. 🌿Přidáme vodu, nebo vývar, mrkve, propláchnutou červenou čočku, za občasného míchání, vaříme zhruba 10–15 minut. 🌿Jakmile se nám čočka uvaří, přidáme do polévky rostlinný jogurt a vše rozmixujeme dohladka. Dochutíme cukrem, solí, pepřem a citronovou šťávou.
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Nejlepší cuketové placky se sýrem

    Před 1 rokem
    Cuketové placičky: 🔗3 lžíce lněného semínka, 6 lžic vody, 1 střední cuketa, 3 lžíce mandlové mouky, 4 lžíce hladké mouky, 1 lžíce kukuřičného škrobu, 1 lžíce rostlinného jogurtu, ½ lžičky sladké papriky, sůl, pepř, koření podle chuti, voda podle potřeby, olej na smažení 🌿Lněné semínko smícháme se 6 lžícemi vody. 🌿Cuketu nastrouháme a přes plátýnko z ní vymačkáme přebytečnou vodu. 🌿V míse smícháme cuketu, nasáklé lněné semínko, mandlovou mouku, hladkou mouku, kukuřičný škrob, rostlinný jogurt a koření podle chuti.Pokud by bylo těsto příliš hutné přidáme trochu vody. 🌿Na oleji smažíme 5 minut z jedné strany, potom otočíme a můžeme ozdobit třeba cherry rajčátky, cibulí a sýrem, přiklopíme pokličkou a smažíme dalších 5 minut.
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Ovocný koláč s drobenkou

    Před 1 rokem
    Ovocný Crumble koláč: 150g ovesných vloček, 180g hladké mouky, 130g třtinového cukru, ½ lžičky kypřícího prášku, špetka soli, ½ lžičky skořice, 175g rostlinného másla, nebo kokosového oleje, 20g chia semínek, 400g ovoce ( lesní plody, maliny, borůvky, jahody….), 1 lžíce citronové šťávy 🌿 V míse smícháme ovesné vločky, mouku, kypřící prášek, cukr, skořici a špetku soli. 🌿Přidáme ztuhlé rostlinné máslo a rukama zpracujeme těsto, které vypadá jako strouhanka ( bude drobivé). 🌿Menší plech (20cm) si vyložíme pečícím papírem a ⅔ těsta přendáme na plech, rukama uhladíme. 🌿Na náplň smícháme ovoce, citronovou šťávu a chia semínka. 🌿Ovocem poklademe základ koláče a posypeme zbylým těstem, pečeme zhruba 30 minut na 180 stupňů dozlatova. 🌿Před nakrájením necháme zcela vychladit a uchováváme v lednici.
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Rychlá a voňavá kari rýže z jednoho hrnce

    Před 1 rokem
    Rýže z jednoho hrnce: 1 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, trochu zázvoru, 2 lžičky kari koření, 250g basmati rýže, 450ml zeleninového vývaru, 1 plechovka cizrny, hrst rozinek, hrst baby špenátu, rostlinný jogurt, sůl, pepř 🌿Ve větším hrnci rozehřejeme olej, česnek nakrájíme a smažíme zhruba minutu, potom přidáme nastrouhaný zázvor, kari koření a za stálého míchání smažíme dokud se koření nerozvoní cca 2 minuty. 🌿Do hrnce nasypeme rýži, propláchnutou cizrnu, rozinky (můžeme vynechat), přilijeme zeleninový vývar a promícháme vidličkou, aby se rýže nehrudovala. 🌿Osolíme, opepříme, přiklopíme a přivedeme k varu, vaříme zhruba 12-15 minut, nebo dokud se všechna tekutina nevstřebá a rýže nezměkne. 🌿Nakonec přidáme baby špenát, promícháme, můžeme přidat i kešu oříšky a podáváme třeba s rostlinným jogurtem pro zjemnění.
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Domácí kakaové kuličky

    Před 1 rokem
    Recept na domácí kuličky: 🔗60g ovesné mouky, 60g arašídového másla, 60g banánu, 2,5 lžíce kakaa, 2,5 lžíce sirupu 🌿Troubu si předehřejeme na 160 stupňů. 🌿 Banán rozmačkáme na kaši, přidáme arašídové máslo, javorový sirup a promícháme, potom přidáme ovesnou mouku (klidně může být i jiná), kakao a promícháme, pokud by byla směs příliš hustá, přidáme trošku rostlinného mléka. 🌿Mezi rukama vytvoříme malé kuličky, které dáme na plech vyložený pečícím papírem, pečeme 10 minut, kuličky budou pořád měkké, ale jakmile úplně vychladnou tak ztvrdnou. Podáváme s rostlinným mlékem.
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Cuketové hranolky z trouby

    Před 1 rokem
    Cuketové hranolky: 2 cukety, 1 lžíce oleje, 3 lžíce strouhanky, 1 lžíce papriky, 2 lžíce lahůdkového droždí, 1//2 sušeného česneku 🌿Troubu si předehřejeme na 200 stupňů. Cukety nakrájíme na hranolky. 🌿Cuketové hranolky dáme do mísy, smícháme s olejem a kořením, pečeme zhruba 20 minut.Podáváme s oblíbeným dipem.
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Domácí kokosové nanuky

    Před 1 rokem
    Kokosové nanuky: 400ml kokosového mléka z plechovky, 120ml kokosového mléka z krabice, 50g kokosu, 80ml sirupu trošku vanilky, 90g hořké čokolády, 5g kokosového oleje 🌿V mixéru rozmixujeme všechny ingredience kokosové mléko z plechovky, kokosové mléko z krabice, sirup, kokos a vanilkový extrakt. 🌿Rozdělíme do formy na nanuky (cca 10) a do každého středu vložíme tyčinku. 🌿Kokosové nanuky zmrazíme přes noc. 🌿Druhý den nanuky namočíme v rozpuštěné čokoládě a dáme na plech vyložený pečícím papírem, znovu zmrazíme.Nanuky uchováváme ve vzduchotěsné nádobě.
     Komentáře
  • Veganské recepty na každý den

    Vláčná borůvková buchta z jedné mísy

    Před 1 rokem
    Borůvková buchta z jedné mísy: 315g hladké mouky, 150g cukru, 1 kypřící prášek, 190g rostlinného mléka, 125g oleje, 80g citronové šťávy, 190g borůvek (čerstvých, nebo mražených) 🌿Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. 🌿V míse smícháme mouku, cukr, kypřící prášek a špetku soli, potom postupně přidáme rostlinné mléko, olej, citronovou šťávu, můžeme přidat i kůru z citronu a smícháme do hladkého těsta. 🌿Do těsta lehce vmícháme půlku borůvek, těsto nalijeme do formy vyložené pečícím papírem a navrch nasypeme zbytek borůvek. 🌿Pečeme zhruba 50 minut až hodinu, buchtu můžeme posypat moučkovým cukrem.
     Komentáře
Moje jméno je Andrea, mám několik let zkušeností v gastronomii v zahraničí a opravdu mě baví všechno okolo jídla. Najdeš tady sladké i slané veganské recepty, tedy bez masa, vajec a mléka. Jsou to opravdu jednoduché a rychlé postupy vhodné pro všechny, kteří hledají inspiraci co uvařit nebo upéct.
Moje jméno je Andrea, mám několik let zkušeností v gastronomii v zahraničí a opravdu mě baví všechno okolo jídla. Najdeš tady sladké i slané veganské recepty, tedy bez masa, vajec a mléka. Jsou to opravdu jednoduché a rychlé postupy vhodné pro všechny, kteří hledají inspiraci co uvařit nebo upéct.
Reklama