Zavřít
Skromná kuchyně

Skromná kuchyně

Nejnovější články na Seznamu na téma Skromná kuchyně
  • Skromná kuchyně

    Jak na parádní kuřecí plátky: poduste s dýní a zasypte bylinkami

    Před 1 rokem
    Takhl enějak vypadá, když vařím kuřecí plátky s dýňovým pyré, ale jsem lenivý vatáhnout mixér :) Dýni stačí na pánvi po krátkém podušení takhle jemně narušit vidličkou. Pak spolu s kuřetem ještě pěkně podusit a dýně se postará o zahuštění i krásnou omáčku. Na konci jsem zasypal čerstvým estragonem, ale to můžete vybrat už podle sebe.
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Rýže s hříbky a kapustičkami, dynamické duo pro zpříjemnění vašeho podzimu

    Před 1 rokem
    Tohle jsou moje typická podzimní jídla. Nic fancy. Vařená rýže rozmíchaná s podušenými hříbky a kapustičkami. Trošku parmezánu. Strašně dobré i ohřívané. Kapustičky jsou tady na silnější plátky (z každé kapustičky asi 3), které se pěkně opečou. Je to jen rychlejší varianta oproti polovinám.
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Bramboračka, ve které stojí lžíce: s dýní a kadeřávkem

    Před 1 rokem
    Téhle bych mohl navařit klidně pořádný kotel. Základ z kořenové zeleniny (petržel, mrkev, celer), cibule a česneku. Pak dýně a brambory zhruba 1:1, kadeřávek a starší opečený chléb (nakrájet a opéct pod grilem v troubě). Chléb můžete dávat až do talíře nebo hned. Pařádně zahustí a je to pak ta práva podzimní polévka, co zahřeje.
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Noky s kapustičkami a houbami shiitake jsou levné, chutné a přinesou na váš stůl trochu Asie

    Před 1 rokem
    Dvojkombinace, která je neuvěřitelně dobrá. Nejprve shiitake pomalu na másle úplně dozlatova. Potom podusit společně s kapustičkami, které nakrájíte na plátky. Pak trochu sójové omáčky a medu. Znovu podusit. A ve finále jen trocha másla, vody a bramborové noky/knedlíčky/šulánky nebo klidně i vařené těstoviny. Mega dobrota! :)
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Pórková, hrášek a kolínka – jak na jednoduchou polévku

    Před 1 rokem
    Strašně jednoduchá a moc dobrá. Bez zahušťování a jen tak. Podušený pórek na másle s mrkví, hrášek později, aby si zachoval pěknou barvu. A na konec vařená kolínka.
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Kolínka a hříbky jsou dokonalý pár: rychlovka, která vás překvapí

    Před 1 rokem
    Kolínka jsou pro mě v kuchyni čím dál větší king! :) Tady mám k nim dvě složky – dušené hříbky na cibulce a rychle podušená cuketa v tenké vrstvě. Celé je to super jednoduché a moc dobré. A přesně tak by to mělo vždycky být :)
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Cuketa jak ji neznáte: na tenké stuhy a v omeletě

    Před 1 rokem
    Tohle je úprava cukety, pokud chcete zrychlit její úpravu jako třeba tady v rychlé omeletě. Nakrájí se normálně struhadlem na tenké stuhy. Ty jsou pak měkké skoro za minutu po kontaktu s rozehřátým olejem, plus dělají moc pěknou texturu.
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Malinko odlehčená frankfurtská s cuketou

    Před 1 rokem
    Přebytky cukety fungují překavapivě dobře skoro v jakékoliv polévce. Tady konkrétně ve frankfurtské a super mňam. Je vhodné i na větší cukety, které už se nehodí na jinou úpravu.
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Jak na bleskový kuskus z letních surovin

    Před 1 rokem
    Pořád moje oblíbená finta na rychlý kuskus přímo na pánvi. Je třeba si vždy připravit libovolný zeleninový základ s rajčaty s trochou vody/vývaru, do kterého kuskus v závěru vaření rovnou přisypete, promícháte a necháte hydratovat přímo na pánvi pod pokličkou. K tomu libovolný protein – tady konkrétně vařené černé fazole. Teď v létě, moje oblíbená rychlovka a velmi úsporná! :)
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Letní okurkové osvěžení – studené polévka raz dva

    Před 1 rokem
    Super rychlá zelená polévka s okurkou a řeckým jogurtem. Nic složitého, do pár minut hotová a parádně vychlazená. Led můžete vynechat, pokud máte čas polévku vychladit po rozmixování.
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Lívance jako malované a trošku opilé švestky k tomu

    Před 1 rokem
    V téhle podobě mám švestky asi nejraději – krátce podušené nebo pečené v troubě s cukrem a ovoněné troškou rumu. Jsou krásně měkké a hlavně pustí úpůně dokonalou šťávu, která spolu s cukrem udělá sirup. Dají se udělat i dopředu a pak jen nandávat, tady konkrétně na lívance :) Nic víc pak není potřeba.
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Když je venku vedro, hoďte do mixéru gazpacho

    Před 1 rokem
    Moje letní klasika, když se mi absolutně nechce vařit. Tohle je s převahou melounu a moc mu to svědčí. Může být malinko sladší, proto je potřeba víc dochutit octem. A čím víc vychlazené, tím lépe! :)
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Jak na ten nejvoňavější salát? Naklepejte okurky

    Před 1 rokem
    Okurky fungují podobně jako česnek v tom, že aroma vzniká až v při narušení tkání. Naklepání okurek uvolní jejich vůni a zlepší chuť. Stejně tak pomáhá nasolení předem. Tady mám naklepané okurky s jednoduchou letní zálivkou, bylinkami a chilli. Pro mě nej letní kombinace, třeba ke grilovačce :)
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Jak připravit parádní brambory na grilu: krok za krokem

    Před 1 rokem
    Tohle je můj oblíbený postu na brambory na grilu. Nejprve si předvařím rané brambory ve slupce. Před grilováním je pak už jen jemně zmáčknu, potřu olejem a dopeču na grilu. Ke grilovačkám nedělám brambory jinak. Rozmáčknutí můžete i po grilování – záleží, jak moc se vám chce brambory hlídat a jak vypadá mřížka grilu. V obou případech chutnají stejně dobře! :)
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Žádné pocení ani solení předem: cuketu rovnou na gril

    Před 1 rokem
    Můj oblíbený postup na cuketu – bez solení a vypocování předem. Šup rovnou na gril nasucho. Potom nechat mírně zapařit už dochucenou. Je takhle podle mě úplně dokonalá! :) Tady na raných bramborách a s rozdrobenou fetou a bazalkou. Tohle bych mohl v létě pořád asi.
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Jak na rychlý kuskus přímo na pánvi. Zvládne to úplně každý

    Před 1 rokem
    Tohle je můj oblíbený postupna kuskus – přidávám ho přímo k zelenině se šťávou a trochou vody nebo vývaru navíc. Kuskus do sebe okamžitě nasaje všechnu šťávu ze zeleniny, stačí fakt jen pár minut a je hotový. Skoro nikdy ho nevěřím zvlášť, ale vždycky takhle přímo na pánvi v tenké vrstvě. Zkusit můžete s libobolným základem podle sezóny. Jen musí být na pánvi trošku mokro, aby se měl z čeho rehydradovat.
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Bleskovka s cuketou a čočkou: lehké ragú na tymiánu

    Před 1 rokem
    Moje oblíbená surovina pro rychlé vaření uprostřed týdne – sterilovaná luštěnina. Tady v kombinaci s rychlým dušeným ragú z cukety a rajčat. Vypadá to složitě, ale je to děsně jednoduché a rychlé. A jen pár sezonních surovin k tomu! :)
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Nejlepší dušená cuketa: stačí 3 ingredience

    Před 1 rokem
    Tohle je teď moje absolutně nejoblíbenější úprava cukety – dušení v tenké vrstvě. Začnu s malou trochou vody a kouskem másla. Pak zprudka přivedu k varu pod poklicí, jen chvilku. Pak odklopit a nechat vyvařit vodu a cukety pěkně do změknutí. Dochucení úplně libovolné, tady naznačené se sójovkou, ale dělám ji takhle teď skoro ke všm jídlům :) Nutno zkusit!
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Jak na skvělou hořčičnou omáčku i bez smetany

    Před 1 rokem
    Moje oblíbené vepřové plátky, tentokrát se super jednoduchou omáčkou z hořčice. Často bývá v receptech s ní smetana, ale není to fakt potřeba. Hořčice a troška medu spolu se šťávou z masa pěkně emulguje a udělá krémovou konzistenci. Nic složitého!
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Šťouchané brambory s jarním hráškem: zkuste se soleným tvarohem

    Před 1 rokem
    Dušený hrášek na másle a k němu tyhle potlučené brambory. Uvařit, slít a nechat vydýchat. Potlouct s máslem, přidat trochu mléka a pomíchat. Udělá se jim na povrchu taková dokonalá máslovo-mléčná kašička. Pro mě top! A samozřejmě solený tvaroh, na ten nedám dopustit! :)
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Fazolky jak je neznáte: sladké, zelené a moc dobré

    Před 1 rokem
    Fazolky mívají ne moc dobrou pověst – když se vaří hodně dlouho, tak ztratí barvu a mají silný zápach. Tady je vařím jen tak akorát v tenké vrstvě vody. Jsou doměkka, ale ještě malinko křupnou a jsou hezky zelené. Pak killer kombinace – máslo, med, hořčice. Jsou takhle úplně dokonalé! :)
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Jak na jarní zeleninu: stačí chvíli podusit a dobře ochutit

    Před 1 rokem
    Jednoduchá zadělávaná zelenina. Tuhle kombinaci stačí podusit jen ve správném pořadí –  kedlubnu a mrkev jako první a pěkně do změknutí. Hrášek až úplně nakonec. Čerstvý i mražený stačí většinou podusit jen chviličku.
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Jak na šlehaný skyr: opečené brambory a máslový hrášek k tomu

    Před 1 rokem
    Islandský skyr je k českým bramborkám úplně dokonalý. Tady ho našlehám se solí (podobně jako můj solený tvaroh) a s trochou pažitky. K tomu hrášek na másle. A vařené brambory - mohou být klidně starší, vůbec neva.
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Jak na kuřecí nudličky a zbytky chřestu? Rychlá pánvička do 15 minut

    Před 1 rokem
    Tady se potkávají dvě suroviny, které mi zrovna zbyly. Odřezky a nudličky kuřecího masa a pár nožek chřestu, který jsem nejprve oloupal a pak škrabkou pokračoval a nakrájel na tenké stuhy. V téhle podobě je chřest neuvěřitelně sladký a pustí úplně fantastickou šťávu. Rychlé jarní jídlo na pánvičce ready do 15 minut! :)
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Dopřejte si jarní omletu: nakrájený chřest a feta v hlavní roli

    Před 1 rokem
    Jednoduchá omeleta, která je super i pro zpracování zbytků chřestu. Popřípadě i chřestu, který už není moc pěkný a je potřeba jej zpracovat. Hrášek čerstvý nebo rozmrazený v teplé vodě. Omeletu můžete ještě naboostovat bylinkami podle nálady :)
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Topinky vůbec nemusí vypadat nezdravě: zkuste jedny s hráškem

    Před 1 rokem
    Super jednoduché a super rychlé. Rozpis surovin jen na pár řádků. Dá se krásně použít mražený hrášek nebo čerstvý. Chleba může být i starší. Vajíčka doporučuji né úplně natvrdo! :)
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Skvělá treska z pánve: skoro jako kuře na paprice

    Před 1 rokem
    Hodně jednoduchá kombinace. Moje oblíbená obalená a pak opečená treska. K ní jednoduchá omáčka z kuřete na paprice. Na konci se porce tresky u jen prohřejí a nechají chvilku v omáčce. Funguje skvěle na mraženou tresku. S tučnou (30%) zakysanou smetanou možná úplně nejlepší!
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Bleskové nudličky na zázvoru: stačí jen čtyři suroviny

    Před 1 rokem
    Kuřecí maso, jarní cibulka, zázvor a česnek. A to je celé! Funguje to přitom úplně dokonale. Tohle jídlo je skvělé na zpracování zbytků kuřecího. Podávat můžete s rýží extra nebo rýži vmíchat rovnou. Obojí bude moc fajn :)
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Jak využít zbytky vepřového? Přidejte luštěniny

    Před 1 rokem
    Tohle je moje oblíbená finta ve Skromné kuchyni. Pokud máte na vaření jen malé množství masa, které by už samo neutáhlo celé jídlo, dá se moc pěkně kombinovat s luštěninami. Na kanálu tady mám jeden z úplně první receptů, kde je kuřecí s cizrnou a tady je zase kombo – vepřové a fazole v tomatové omáčce. Samotného masa by nebylo dost a samotné fazole zase nejsou chuťově nic moc. Takhle spolu to už ale funguje báječně. Je to asi dost zřejmé, ale používám tenhle přístup často, tak jsem se musel podělit :)
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Když je ve spíži jen plechovka tuňáka: tip na skvělé těstoviny

    Před 1 rokem
    Tohle je můj oblíbený a šetrný recept na těstoviny. Vařit je můžete v malém množství vody, od studené vody a pod poklicí. Je to úsporný postup a nemá vliv na strukturu po uvaření. Těstoviny jsou pak do základu s česnekem, který se jen nechá zesklovatět (nic víc, žádná barva). Pak malinko věcí na ochucení a rozmíchat spolu s tuňákem.
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Jak oživit zbytky z pečeně? Karamelizovaná mrkev a rýže

    Před 1 rokem
    Tohle je moje oblíbená cesta jak zpracovat zbytky z libovolné pečeně. Funguje parádně na zbytky pečeného bůčku nebo třeba i obrané kousky z kuřete. Základ je pomalu karamelizovaná mrkev na rozmarýnu. Pak stačí jen přidat vařenou rýži a obrané maso. Funguje to tak moc dobře a rozšíří vám to počet jídel, které se dají udělat je z jednoho pečení.
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Večeře pod 20 Kč za porci: voňavá čočka s pórkem

    Před 1 rokem
    Jojo, není tam překlep – ne s párkem, ale s pórkem. Skvělá a aromatická zimní zelenina, k čočce je úplně dokonalá. Tohle je takový rychlý a jednoduchý eintopf. Slanina opečená na másle jako základ. Vývar i trocha brambor. Mňam!
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Tohle by ani nemělo být tak dobré: kapustičky a kolínka

    Před 1 rokem
    Při sepisování surovin jsem se musel ujistit, že to mám komplet, ale fakt jo. Stačí toho strašně málo a funguje to úplně dokonale. Kapustičky jsou na tenké plátky. Spolu s cibulovým základem karamelizované na voňavém tuku – máslo & slanina. Spousta pepře, uvařená kolínka, vykřupaná slanina. Jaj!
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Čočkovka nebo frankfurtská? Skvělý remix na klasiku

    Před 1 rokem
    Remix čočkové a frankfurtské polévky, který vyšel tak moc dobře! Teda alespoň mně to v tomhle mrazivém počasí udělalo velkou radost. Nic komplikovaného. Suroviny jsou pěkně po sobě a snažil jsem se vynechat všechny zbytečné kroky :) Určitě zkuste!
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Neuvěřitelná proměna: vajíčka v sójovce na dva dny

    Před 1 rokem
    Podobná a jen malinko složitější vajíčka se používají na ramen. Tohle je jednoduchá verze, kdy si je můžete zkusit na doma jen tak. Vajíčka se naloží do sójové omáčky, která díky soli výrazně promění strukturu vejce. Bílek mírně zpevní, žloutek se naopak úplně dokonale rozteče a získá konzistenci i barvu medu. Jsou takhle šíleně dobrá! Na videu ukazuji postup s uzavíratelným pytlíkem, abyste nemuseli používat spoustu sójovky. Plus jednoduchá zázvorová rýže, která k nim funguje dokonale. Na poslední fotce i varianta s obyčejným smaženým vajíčkem – pořád funguje skvěle :) Rýži i vajíčka určitě musíte zkusit, klidně i zvlášť!
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Pohodová polévka, když je pošmourno: plná zimní zeleniny

    Před 1 rokem
    Zeleninových polévek bych se klidně ujedl. Tahle je na téma zimní zelenina – s kapustičkami a pórkem. Nic komplikovaného, totální "comfort food". Brambory dávám kvůli konzistenci do již vroucí vody a s náskokem asi 15 minut. Kapustičky pak až úplně nakonec.
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Připravte si smaženou rýži à la podzim: s kapustičkami a hlívou

    Před 2 roky
    Zbystřete, tahle rýže je strašně moc dobrá! Chtěl jsem udělat jednu, kde je trochu zimní zeleniny jen tak. A vyšla úplně dokonale. Kombinace houby + kapustičky + mrkev a cibule funguje parádně. Na finální fotce s vajíčkem bokem. Smažené vejce můžete zamíchat ale už dovnitř, obojí bude dobré. Určitě zkuste. Super úsporné a překvapivě dobré! Poslední věc - houby i zeleninu (kapustu a mrkev) je potřeba pořádně opéct (jinak to bude zbytečně mokré a málo výrazné).
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Takhle chutnají kapustičky nejlépe: smažené se zálivkou

    Před 2 roky
    V řadě různých příprav růžičkové kapusty je tahle nejvíc výrazná a taky nejvíc zvýrazní chuť kapustiček. Smažením jim navíc vzniknou takové pěkné křupavé varhánky, střed je ale ještě šťavnatý. Ke konci jednoduchá zálivka s octem a troškou másla. I špetka cukru na zmírnění přirozené hořkosti kapustiček.
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Luxusní steaky z červené řepy: jednoduché a dobré

    Před 2 roky
    Jaj, tohle mě až překvapilo, jak to dobře fungovalo! A je zapotřebí několika fint, aby byla řepa v tomhle nastavení skvělá. Prvně pečení na vrstvě soli a bez zakrytí při vyšší teplotě. Takové pečení pěkně sníží obsah vody a částečně i karamelizuje řepnou šťávu. Potom nakrájet na silnější plátky a opéct na másle, které je ochucené tymiánem a česnekem. Finálně špetka cukru a octa. Dobře osolit a čerstvý pepř. Zkuste a dejte mi vědět! :) Jsou i krásně krvavé a to jsem ani neplánoval. Na fotce ještě šťouchané brambory, smažená cibulka a maldonka.
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Co se zbylým knedlíkem? Třeba tuhle dobrotu s vajíčkem

    Před 2 roky
    Klasika je to s kynutým, ale s bramborovým je to snad ještě lepší. Ne jako trhaná omeleta, ale spíš něco jako koláč na pánvi. Jo a má to asi jen asi čtyři suroviny! Teď budu schválně dělat víc knedlíku, aby mi vždycky nějaký zbyl... :)
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Minimum surovin a přitom parádní podzimní jídlo

    Před 2 roky
    Možná až moc "obyč", ale pro mě ne. Trocha opečených bramborek, dušené zelí a krásně vykřupaná cibulka. Nic víc ke štěstí nepotřebuju :)
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Jak na skvělé řízečky z dýně: bryndzové a extra dobré

    Před 2 roky
    Uff, tohle bylo tak dobré, a přitom taková jednoduchost. Mix dýně, brambor a krouhané růžičkové kapusty. Osmažit pěkně dozlatova a pak ještě teplé dát s bryndzou... Mňam :) Super jednoduché sezónní jídlo.
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Napůl bramboračka, napůl koprovka: skvělá podzimní polévka

    Před 2 roky
    Asi se už vážně ochladilo, protože mám teď chuť jen na podobný typ polévek. Tahle má v sobě kousek bramboračky i koprovky. Pro mě prostě comfort food jak vyšitý. A ano – stačí jen trochu mléka, nemusí se po každé používat smetana! :)
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Jak na cuketové škubánky – opečené na pánvi dokřupava

    Před 2 roky
    Teď dělám pořád škubánky v jednom kuse. Tyhle jsou půl na půl vařené brambory a strouhaná cuketa. Funguje to parádně. Opéct klidně i na sádle. Ve finiši tvaroh/zakysaná smetana nebo i bryndza a opečená cibulka. Mňam!
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Rychlovka na konec léta: rajská z paprik

    Před 2 roky
    Rajská z paprik – cože? No funguje to moc dobře a je to jen jednoduchá rychlá věc bez záludností, když zrovna máte hodně paprik. K rajské super naleštěná kolínka, která jsem po slití v hrnci promíchal se lžící másla a s trochou vody z vaření.
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Co si počít s patizonem? Usmažte ho v pivním těstíčku

    Před 2 roky
    Co dělat, když vám někdo nedejbože daruje patizon? :)) Tak třeba dát do tohohle pikantního pivního těstíčka a dopřát mu super křupavý povrch pěkně dozlatova. Nic složitého a rychle hotovo. Patizon není potřeba předvařovat, změkně docela rychle při smažení. Jen je třeba jej zbavit tvrdé slupky a vnitřní části se semínky.
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Jak na jednoduché lečo: celý postup krok za krokem

    Před 2 roky
    Stačí jen pár surovin na vrcholu sezóny a vajíčka. Na videu ukazuju postup, kde si připravím trochu víc základu a ten pak podusím do zhoustnutí. Vydrží i pár dní v lednici a dá se i zmrazit. S vejci ho pak rozmíchám samostatně na pánvi. Poraďte mi v komentářích: jaká je vaše finta na to nejlepší lečo? :)
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Lepší než květák v trojobalu, a taky rychlejší

    Před 2 roky
    V tomhle receptu jsem se snažil o variaci na obalovaný květák s minimem práce i zašpiněného nádobí a vyšlo to úplně parádně. Květák se obalí přímo v nádobě na pečení ve směsi strouhanky a parmezánu. Pak se jen peče při vyšší teplotě a je to. Dokonce i ty připečené zbytky krusty na dně nádoby jsou parádní. Určitě zkuste! :) Pokud máte horní ohřev nebo gril, tak jde to ještě rychleji, ale je třeba květák hlídat a vyndat ho, když je tak akorát.
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Milujete koprovku? Chutná varianta s kedlubnou

    Před 2 roky
    Jedna z mnoha variací na koprovku se zeleninovým základem (cuketovou a dýňovou jsem tu už měl). Tady tentokrát s kedlubnou, která je podle mě perfekt. Jsou dvě alternativní cesty – jedna bez mouky a s tyčovým mixérem. Na videu je cesta s moukou a bez mixéru. Zvolit si můžete i hlavní tekutinu – místo mléka vývar a smetanu na konci :)
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Jak na pečené papriky doma: Spálit, zapařit a oloupat

    Před 2 roky
    Tohle jídlo je nej, když jsou papriky v sezóně a za nejnižší cenu. Papriky můžete spálit na grilu, litinové pánvi nebo i přímo na elektrické plotýnce vařiče. Marinovat je pak můžete klidně i jeden dva dny. Jsou pak úplně dokonalé! :) Suroviny: 8 paprik, 250 g tučného tvarohu, 1 stroužek česneku, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce octa, sůl, cukr a pepř.
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Jak na rychlou sváču: Topinky s rozmarýnovým máslem

    Před 2 roky
    Tady začínám trošku netypicky jen s máslem a rozmarýnem. Vznikne hnědé karamelizované máslo s aromatikou rozmarýnu. Pak už jen základ s cibulí a česnekem a ve finiši částečně rozšťouchané fazole. A šup s tím na topinky! :) Suroviny: 1 plechovka máslových fazolí, 4 plátky chleba, 3 stroužky česneku, 1 cibule, 1 lžíce másla, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička chilli, čerstvý rozmarýn, sůl a pepř.
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Udělejte si topinky s vajíčkem. Patnáct minut a jsou hotové

    Před 2 roky
    Ok, jednodušší to už asi ani být nemůže :) Dejte vařit vajíčka a dejte opéct chleba. Okurky, pokud stíháte, je dobré nasolit předem a potom slít přebytečenou vodu. Ale půjde to i bez toho, nebojte. Jinak žádná věda, ideální letní sváča.
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Letní jídlo jako od babičky – špenát a vajíčko

    Před 2 roky
    Tohle jídlo umí vykouzlit úsměv na rtech. Jen je potřeba ten špenát nedusit úplně do úpění a nechat hezky zelený. Česnek nedávám lisovaný, ale jen na tenké plátky. Na začátku s cibulkou pomalinku a na jemném plameni, nesmí chytit barvu. Jinak žádné tajemství. S bramborem nebo s bramborovým knedlíkem! :)
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Jednoduchá cizrna na chalupu s cuketou a paprikami

    Před 2 roky
    Rychlovka nejen na chalupu – bez masa a velmi ekonomicky, pokud je zrovna zelenina v sezóně. Na zahuštění používám svoji oblíbenou polentu – můžete klasickou i instantní (s tou to jde rychleji). V poslední fázi míchat, polenta se ráda připaluje! :) Suroviny: 1 plechovka cizrny, 1 cuketa, 1 cibule, 1 paprika, 1 lžíce protlaku, 2 stroužky česneku, 2 lžíce polenty, 2 lžíce oleje, 1 lžička oregana, 2 lžičky mleté papriky, ½ lžičky římského kmínu a sůl.
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Babičkovské jídlo: placičky ze škubánkového těsta

    Před 2 roky
    Strašně rychlé a jednoduché jídlo z vařených brambro. Zkoušel jsem to a mužou být i starší, pokud přidáte horkou vodu/mléko. Placičky není potřeba nijak složitě tvarovat (a jen kvůli tomu přidávat extra mouku). Můžete je dávkovat rovnou na pánev a jen malinko smáčknout. Funguje báječně se soleným tvarohem a opečenou cibulkou. Dají se ale i na sladko! Suroviny: 500 g brambor, 200 g hrubé mouky, 1 lžíce sádla, sůl, smažená cibulka, zakysaná smetana nebo solený tvaroh
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Dobrota za pár korun: Cibule na grilu a „šťouchačky“

    Před 2 roky
    Variace na moji oblíbenou spálenou cibuli – tentokrát ale na na grilu. Cibuli je třeba rozkrojit na půl a grilovat klidně i na silném žáru. Nebojte se víc do černa, musí být opravdu hodně opečená. Pak do rendlíku s máslem a nechat dojet. Suroviny: 1 kg brambor, 150 g tvarohu, 50 ml mléka, 150 g jarní cibulky (bílá a zelená část zvlášť), 1 lžíce másla, pažitka nebo bylinky, sůl a pepř.
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Opečené brambory jsou radost: Ochutnejte je se soleným tvarohem a koprem

    Před 2 roky
    Po tomhle videu asi budete mít chuť na opečené brambory :) Můžou být i starší vařené, stačí je trochu pomačkat, ale ne moc, aby se úplně nerozpadly. Opéct, přidat hrášek s máslem a trošku nechat prohřát. Je tu i můj oblíbený solený tvaroh – tentokrát s koprem a je dokonalý. Musíte zkusit! :)
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Jak na tofu chutně: V tomhle gulášku funguje skvěle

    Před 2 roky
    Rychlý a jednoduchý bramborový guláš s tofu funguje úplně parádně. Stačí udělat dobrý základ, do kterého přidáte drcený česnek a protlak. Zbytek už úplná klasika. Je to jídlo, do kterého můžete přidat i sezónní zeleninu. Moc dobré a rychlovka :)
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Frittata co dům dal: Stačí cuketa a staré brambory

    Před 2 roky
    Jednoduchá variace na frittatu – tady i s cuketou a staršími vařenými bramborami. Dá se takhle zpracovat libovolná zelenina z lednice. Trouba na finiš není nutná, dá se dopéct i pomaleji na nejnižší plamen s poklicí, nebo pro odvážné – v půlce překlopit s pomocí talíře. Všechno jde! :)
     Komentáře
  • Skromná kuchyně

    Jak na bleskový květák: Opečte růžičky na másle

    Před 2 roky
    Jednoduché vege jídlo s opečeným květákem. Rozdělte ho na růžičky, zprudka opečte a po otočení a dochucení se nechá chvíli podusit doměkka. K němu třeba brambory a solený tvaroh.
     Komentáře
Skromná kuchyně se věnuje šetrnému vaření v podmínkách obyčejné domácnosti. Recepty jsou nenáročné na peníze, vložené úsilí a čas.
Skromná kuchyně se věnuje šetrnému vaření v podmínkách obyčejné domácnosti. Recepty jsou nenáročné na peníze, vložené úsilí a čas.
Reklama