
Teplá i studená kuchyně Jakuba Hübnera
Nejnovější články na Seznamu na téma Teplá i studená kuchyně Jakuba Hübnera
Veka Hübnerka - Host: Miluše Bittnerová
Před 1 rokemVEKA HÜBNERKA + POMAZÁNKY 500 g hladké mouky 130 g vody 130 g plnotučného mléka 21 g čerstvého droždí 1 lžička medu nebo sladěnky 10 g soli 30 g rozpuštěného sádla 30 g rozpuštěného másla 2 lžičky citronové šťávy vejce na potření Pracujeme se surovinami v pokojové teplotě. Připravíme si omládek. V míse robota důkladně smícháme 160 g mouky, rozdrobené droždí, vodu, med nebo sladěnku a necháme hodinu kynout. Poté přidáme ostatní suroviny a v robotu při střední rychlosti zaděláme pružné těsto. Necháme v teple cca hodinu a půl kynout do dvojnásobného objemu. Poté těsto lehce propracujeme a rozdělíme ho na dva díly, které vyválíme na obdélník a srolujeme jako roládu. Kraje zahneme pod těsto. Veky potřeme vodou a necháme ještě asi půl hodiny nakynout. Před vložením do trouby potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct na 200 °C 10 minut, poté snížíme teplotu na 170 °C a dopečeme asi 15 minut dozlatova. Upečené veky necháme vychladnout na mřížce a krájíme na plátky. Výtečné jsou na domácí chlebíčky nebo jako příloha. TIP: Pokud do těsta přidáme 1 vejce, 20 g krupicového cukru a z tuku použijeme pouze máslo, můžeme si připravit vynikající TOASTOVÝ CHLÉB V tom případě vykynuté těsto rozdělíme na šest dílů, z nichž vytvarujeme malé večky, které natěsno naskládáme do máslem vymazané formy na toastový chléb (30 cm). Takto připravené těsto ještě upěchujeme pěstí, necháme vykynout ke kraji formy, potřeme rozpuštěným máslem (15 g) a upečeme. Celkový čas pečení je až 35 minut. ČESNEKOVÁ POMAZÁNKA 8 stroužků česneku 200 g goudy 200 g ricotty 250 g plnotučného tvarohu ve vaničce 2 lžíce majonézy 1 lžička soli čerstvě mletý pepř POMAZÁNKA Z UZENÉ MAKRELY, AVOKÁDA A HUMMUSU 1 uzená makrela 2 zralá avokáda 150 g hummusu (s římským kmínem) 6 kyselých okurek najemno nakrájených 3 lžíce láku z okurek šťáva z ½ citronu 3 vejce natvrdo - volitelně ½ červené cibule najemno nakrájené 1 lžička soli čerstvě mletý pepř 1 lžíce olivového oleje 1 lžíce dijonské hořčice 1 lžíce creme fraiche (zakysané smetany) snítka petrželky cherry rajčátka na ozdobu Kuchařku s recepty Teplé i studené kuchyně Jakuba Hübnera můžete zakoupit na e-shopu Muzikál expresu: https://muzikal-expres.myshopify.com/products/tepla-i-studena-kuchyne-jakuba-hubnera-sesitove-vydani https://www.muzikalexpres.cz https://www.instagram.com/teplaistudenakuchynejh https://www.facebook.com/Tepl%C3%A1-i-studen%C3%A1-kuchyn%C4%9B-Jakuba-H%C3%BCbnera-106268968759452 © MUSICAL-MEDIA s.r.o 2022Sladké a nadýchané jahodové řezy s lahodným krémem
Před 1 rokemNa piškotový korpus si v robotu ušleháme vejce s cukrem a solí do nadýchané pěny. Přidáme rozpuštěné, zchladlé máslo, mléko, nastrouhanou citronovou kůru a vsypeme prosátou mouku s práškem do pečiva. Stěrkou zlehka vymícháme hladké těsto, které přelijeme do vyššího plechu cca 25x35 cm, vyloženého papírem na pečení. Dáme péct do předehřáté horkovzdušné trouby na 170°C 20-25 minut. Povrch piškotu by měl být zlatohnědý a měl by pružit. Na krém vyšleháme ledovou smetanu s vanilkovým cukrem do tuha. Smetanu bychom neměli nikdy šlehat příliš zprudka, lehce se pak může stát, že ji přešleháme. V misce utřeme tvaroh s moučkovým cukrem a zlehka do něj vmícháme ušlehanou šlehačku. Zchladlý piškotový korpus potřeme džemem, rovnoměrně navrstvíme krém a celý moučník osázíme celými nebo půlenými jahodami. Nakonec vše přelijeme jahodovým rozvarem s želatinou. Jahody pokrájíme a dáme do menšího hrnce. Přilijeme vodu, přidáme cukr, přivedeme k varu a provaříme do změknutí jahod. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem a přidáme nabobtnalou želatinu v 20 g studené vody. Dobře promícháme metlou, aby se želatina rozpustila. Necháme trochu zchladnout a můžeme použít. Připravený moučník dáme dobře zatuhnout do lednice alespoň na tři hodiny. Ideálně však přes noc. Krájíme na řezy a dodekorujeme dle vlastních představ. Piškotový korpus: 5 vajec M (pokojové teploty) 200 g cukru krupice 250 g hladké špaldové mouky 50 g rozpuštěného másla 50 g plnotučného mléka 1 vanilkový cukr (20 g) 8 g prášku do pečiva s vinným kamenem strouhaná kůra z 1 bio citronu 2 g soli Tvarohová šlehačka: 250 g smetany 33% 500 g měkkého plnotučného tvarohu (ve vaničce) 2 lžíce moučkového cukru 1 vanilkový cukr (20 g) 200 g jahodového džemu na potření korpusu 800 g čerstvých jahod Jahodový přeliv: 250 g čerstvých jahod 50 g cukru krupice 100 g vody 5 g sypké želatiny (na ztužení krémů) + 20 g vody Kuchařku s recepty Teplé i studené kuchyně Jakuba Hübnera můžete zakoupit na e-shopu Muzikál expresu: https://muzikal-expres.myshopify.comŠumavský povidloň: Jednoduchý dezert z odpalovaného těsta, kterým nepohrdne nikdo
Před 1 rokemV hrnci přivedeme k varu vodu s máslem, sádlem, cukrem a solí. Potom vmícháme mouku. Hmotu za stálého míchání odpalujeme tak dlouho, až se přestane přichytávat k hrnci. Do mírně zchladlého těsta postupně zašleháme vejce, abychom získali hladkou lesklou hmotu. Troubu předehřejeme na 180°C, program horkovzduch. Připravené těsto rozetřeme vypouklou stranou lžíce na velký plech vymazaný sádlem nebo vyložený papírem na pečení do obdélníku. Při roztírání tvoříme vlny. Pečeme asi 40 minut do zlatohněda a během pečení troubu neotevíráme. Po upečení necháme plát vychladnout. Připravíme si krém. Do kastrůlku dáme vařit 200 g mléka a přisypeme cukr. Ve zbylých 50 g mléka rozmícháme pudinkový prášek a přilijeme k vroucímu mléku. Za stálého míchání uvaříme pudink, který přendáme do misky, přetáhneme fresh fólií a dáme dobře vychladit do lednice (alespoň tři hodiny). Do studeného pudinku poté zašleháme kostku tvarohu a vanilkový cukr. Šleháme tak dlouho, až vznikne hladký krém, do nějž nakonec po částech stěrkou vmícháme dotuha ušlehanou smetanu. Vychladlý plát těsta rozřízneme uprostřed delší strany na dvě části. Jednu potřeme povidly, které jsme si předem rozmíchali s trochou rumu a se skořicí. Poté rovnoměrně navrstvíme všechen krém a přiklopíme druhým plátem těsta. Hotový povidloň dáme zatuhnout do lednice. Před podáváním ho pocukrujeme moučkovým cukrem a nakrájíme na řezy. Těsto: 500 g vody 50 g másla 50 g sádla 3 g soli 20 g cukru krupice 200 g hladké mouky 5 vajec M Krém: 250 g plnotučného mléka 1 balení vanilkového pudinku s pravou vanilkou (40 g) 100 g cukru krupice 1 vanilkový cukr (20 g) 250 g měkkého tvarohu v kostce 250 g smetany ke šlehání 33-40% 250 g povidel 15-20 g rumu 2 g skořice Kuchařku s recepty Teplé i studené kuchyně Jakuba Hübnera můžete zakoupit na e-shopu Muzikál expresu: https://muzikal-expres.myshopify.com/...Domácí plněné krůtí tortilly s avokádovým dipem
Před 1 rokemOdměřené množství vody přivedeme k varu např. v rychlovarné konvici. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, změklé sádlo a zalijeme horkou vodou. Chvíli počkáme, než se sádlo začne rozpouštět a poté vypracujeme hladké nelepivé těsto, které zabalíme do kuchyňské fólie a necháme ho cca 15 minut odpočinout. Pak ho rozdělíme na 5 dílů a utvoříme bochánky, které vyválíme na tenké placky. Na suché rozpálené pánvi je postupně opečeme z každé strany cca 1 minutu. Avokádo podélně rozkrojíme na poloviny a zbavíme jej pecky. Pomocí lžíce vydlabeme měkkou dužinu a v misce ji vidličkou rozmačkáme. Přidáme creme fraiche (zakysanou smetanu), olivový olej, hořčici, pesto z medvědího česneku nebo prolisovaný stroužek česneku a šťávu z limetky. Dochutíme solí, pepřem a vše důkladně promícháme. Maso nakrájíme na větší nudličky a naložíme v marinádě přes noc do lednice. Poté osmahneme zprudka na pánvi. Připravené tortilly po celé ploše pomažeme tenkou vrstvou dipu, polovinu každé pak vyložíme dvěma listy ledového salátu, přidáme čerstvě orestované maso, přepůlená rajčátka, pokrájená sušená rajčata a zakápneme trochou olivového oleje. Můžeme ještě posypat trochou nasekané petrželky. Tortillu nadvakrát přeložíme a podáváme. Tortilly: 300 g hladké špaldové mouky 60 g změklého sádla 180 g horké vody 6 g soli Avokádový dip: 200 g creme fraiche (zakysaná smetana) 1 velké zralé avokádo 1 lžička pesta z medvědího česneku nebo 1 stroužek česneku 1 lžička dijonské hořčice 1 lžíce olivového oleje šťáva z ½ limetky sůl, čerstvě mletý pepř Marinovaná krůtí prsa: 500 g krůtích prsou 1 lžíce kvalitního koření na gril 2 lžičky římského kmínu 1 lžička anýzu snítka čerstvého libečku olivový olej extra virgin sůl, čerstvě mletý pepř Na dokončení: 10 listů čerstvého ledového salátu 20 ks cherry rajčátek 10 ks sušených rajčat snítka čerstvé petrželky Kuchařku s recepty Teplé i studené kuchyně Jakuba Hübnera můžete zakoupit na e-shopu Muzikál expresu: https://muzikal-expres.myshopify.com/Luxusní italská polévka minestrone s pancettou a parmezánem
Před 1 rokemV hrnci na olivovém oleji orestujeme dozlatova na kostičky nakrájenou pancettu. Přidáme nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Pokračujeme s postupným přidáváním nakrájené zeleniny. Následuje mrkev, řapíkatý celer, pórek, cuketa a nasekaný česnek. Restujeme do částečného změknutí zeleniny. Poté přidáme rajčatový protlak, sekaná rajčata ve vlastní štávě, oregano a v závěru scezené bílé fazole. Zalijeme vývarem, dle chuti osolíme, opepříme a vaříme ještě asi 15 minut. Na talíři polévku ozdobíme hoblinami parmezánu, případně snítkou petrželky či bazalkovým pestem. 4 lžíce olivového oleje 100 g pancetty nebo slaniny 1 ks cibule 1 ks pórek 2 ks mrkve 2 ks řapíkatého celeru 2 stroužky česneku 1 l kuřecího vývaru (voda + 2x gelový bujón) 1 plechovka rajčatového protlaku 1 plechovka krájených rajčat ve vlastní šťávě 1 ks cuketa 1 plechovka bílých fazolí ve slaném nálevu čerstvé nebo sušené oregano sůl, čerstvě mletý pepř parmezán petrželová nať a bazalkové pesto na ozdobení Kuchařku s recepty Teplé i studené kuchyně Jakuba Hübnera můžete zakoupit na e-shopu Muzikál expresu: https://muzikal-expres.myshopify.com/Tradiční krkonošské kyselo, ze kterého budete mít boule za ušima
Před 1 rokemNejdříve si namočíme houby v menším množství vody. Rozmícháme si žitný kvásek v 200 ml vody do hladka. Ve velkém hrnci si dáme vařit v 1,8 l osolené vody nadrobno pokrájené brambory, kmín a namočené houby i se zbylou vodou. Mezitím, co se nám polévka vaří, si na menší pánvi rozehřejeme sádlo s máslem a orestujeme si dosklovata najemno nakrájenou cibulku. Po cca dvaceti minutách varu přiléváme do vařící se polévky za stálého míchání tenkým pramenem rozmíchaný kvásek a přidáme také orestovanou cibulku. Vše ještě pár minut povaříme. Na pánvi, na níž jsme restovali cibulku, si připravíme míchaná vejce. Hotové kyselo servírujeme s porcí míchaných vajec a připravený talíř s polévkou můžeme ještě dozdobit čerstvě nasekanou petrželkou či pažitkou. 250 g žitného kvásku 200 ml vody 1,8 l vody 3 větší brambory 3 hrsti sušených hub (30 g) + trochu vody 1 lžíce celého kmínu 3 lžičky soli 1 větší cibule 1 lžíce sádla 1 lžíce másla 4 vejce M Kuchařku s recepty Teplé i studené kuchyně Jakuba Hübnera můžete zakoupit na e-shopu Muzikál expresu: https://muzikal-expres.myshopify.com/Klatovští rarášci a bramborová kaše s medvědím česnekem
Před 1 rokemDnes si společně s hostem Lubošem Procházkou připravíme KLATOVSKÉ RARÁŠKY A BRAMBOROVOU KAŠI S MEDVĚDÍM ČESNEKEM. 4 porce 500 g krůtích prsou olej na smažení Těstíčko: 2 vejce M 2 lžíce plnotučné hořčice 150 ml piva 2 lžíce sójové omáčky 2 lžičky soli, čerstvě mletý pepř špetka mletého chilli 2 lžíce solamylu 3 lžíce hladké mouky Krůtí prsa očistíme a nakrájíme na větší kousky, maso osolíme lžičkou soli, opepříme a promneme v prstech. Připravíme si těstíčko, které nám hustotou připomene těsto na lívance. Řádně ho promícháme a alespoň na 3 hodiny (nejlépe přes noc) do něj naložíme kousky připraveného masa. Po odležení maso osmažíme z obou stran na rozpáleném oleji. Kuchařku s recepty Teplé i studené kuchyně Jakuba Hübnera můžete zakoupit na e-shopu Muzikál expresu: https://muzikal-expres.myshopify.comLuxusní vaječná tlačenka, která vám vykouzlí skvělý chuťový zážitek
Před 1 rokemŠunku a vařená vejce nakrájíme na nudličky, přidáme scezenou sterilizovanou zeleninu (nálev zachytíme do hrnce), větší kousky pokrájíme nadrobno. Přidáme petržel nebo medvědí česnek a majonézu s hořčicí. Dobře zamícháme a ochutíme solí, pepřem, chilli a citronovou šťávou nebo vinným octem. Želatinu dáme na pár minut nabobtnat do 80 g studené vody. Nálev ze zeleniny doplníme vodou do 250 g. Přivedeme ho k varu, sejmeme z plotýnky a po chvíli přidáme nabobtnalou želatinu. Necháme ji rozpustit a tuto tekutinu nalejeme k předem připravené směsi. Dobře promícháme a takto připravenou směs ihned nalejeme do potravinovou fólií vyložené chlebíčkové formy. Necháme ji v lednici zatuhnout alespoň 3 hodiny, nejlépe však přes noc. 6 natvrdo uvařených vajec M 1 malá sklenice sterilované zeleniny (Moravanka) 100 g šunky, šunkového salámu nebo šunkové klobásy 200 g majonézy 100 g zakysané smetany 18% 1 lžíce plnotučné hořčice 20 g práškové želatiny snítka čerstvě nasekané petrželky (pažitka, medvědí česnek) šťáva z ½ citronu nebo cca 20 g bílého vinného octa sůl, čerstvě mletý pepř 1 lžička sladké uzené papriky špetka chilli Kuchařku s recepty Teplé i studené kuchyně Jakuba Hübnera můžete zakoupit na e-shopu Muzikál expresu: https://muzikal-expres.myshopify.com/Dokonale vláčné a jednoduché na přípravu: Medovníkové kuličky
Před 1 rokemDnes si společně s Laurou Benčíkovou připravíme MEDOVNÍKOVÉ KULIČKY, které hravě zvládnete připravit i s dětmi. Na cca 60 kuliček budete potřebovat: 400 g hladké mouky 60 g másla 60 g sádla 2 vejce M 140 g medu (cca 4 lžíce) 8 g jedlé sody (2 lžičky) 4 g perníkového koření (1 lžička) 200 g cukru krupice 4 g soli Krém: 1 plechovka karamelového kondenzovaného mléka 250 g změklého másla Tuk, cukr, med a vejce za stálého míchání zahřejeme v kastrolu na mírném plameni. Až vznikne homogenní tekutá hmota, přidáme jedlou sodu. Dobře promícháme a až směs vzkypí, stáhneme z ohně a vylijeme do mouky se solí a perníkovým kořením. Vypracujeme volné těsto, které v nižší vrstvě upečeme na plechu s papírem na pečení v horkovzdušné troubě při 180°C asi 15 minut. Vychladlý korpus rozdrtíme v chopperu a tři hrsti drtě si necháme stranou na obalení. Zbytek smícháme s do hladka vyšlehaným krémem. Tvoříme kuličky, které obalujeme v drti. Dáme zatuhnout v chladu a odležet. Kuchařku s recepty Teplé i studené kuchyně Jakuba Hübnera můžete zakoupit na e-shopu Muzikál expresu: https://muzikal-expres.myshopify.comLetos zkuste netradiční recept: Křehké sváteční pistáciové rohlíčky
Před 2 rokyPo pistáciových rohlíčcích se jen zapráší. Na přípravu budete potřebovat: 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g jemně mletých pistácií, 50 g moučkového cukru, 2 žloutky, 6 g matcha tea, 1 vanilkový lusk (dřeň) nebo vanilkový cukr (10 g), špetka soli (1 g). Na obalení rohlíčků: 20 g jemně mletých pistácií, 50 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr a ½ lžičky matcha tea. Příprava pistáciových rohlíčků s matcha tea je stejná jako u klasických vanilkových rohlíčků. Ze všech surovin propracujeme pevné těsto, které dáme alespoň na hodinu odpočinout do lednice. Poté tvarujeme rohlíčky, které pečeme v horkovzdušné troubě na 170°C 8-10 minut. Obalují se ještě teplé v moučkovém cukru smíchaným s 1 vanilkovým cukrem, ½ lžičky matcha tea a jemně mletými pistáciemi. Tento druh cukroví je chutnější, když ho necháte alespoň pár dní proležet v uzavřené dóze. Kuchařku s recepty Teplé i studené kuchyně Jakuba Hübnera můžete zakoupit na e-shopu Muzikál expresu: https://muzikal-expres.myshopify.com/products/tepla-i-studena-kuchyne-jakuba-hubnera-sesitove-vydani https://www.muzikalexpres.cz https://www.instagram.com/teplaistudenakuchynejh https://www.facebook.com/Tepl%C3%A1-i-studen%C3%A1-kuchyn%C4%9B-Jakuba-H%C3%BCbnera-106268968759452 © MUSICAL-MEDIA s.r.o 2022Nádherně vláčná vánočka, kterou si budete chtít péct pořád
Před 2 roky500 g hladké mouky, 30 g čerstvého droždí, 150 g vlažného plnotučného mléka, 100 g zakysané smetany 18%, 2 žloutky, 100 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr (20 g), 80 g změklého másla, 40 g změklého sádla, 15 g rumu z naložených rozinek, 5 g soli, kůra z 1 bio citronu, špetka strouhaného muškátového oříšku, 100 g rozinek naložených v rumu (okapaných), 80 g sekaných blanšírovaných mandlí (hranolky), zbylý bílek nebo celé vejce na potření plátky mandlí na posyp (cca 40 g). Do mísy robota rozdrobíme droždí, přidáme vanilkový cukr a stěrkou mícháme, až se droždí rozpustí. K droždí vlijeme vlažné mléko, přidáme cukr krupici, zbylý vanilkový cukr, žloutky, zakysanou smetanu, přisypeme prosátou mouku, sůl, citronovou kůru a v robotu asi pět minut hněteme při střední rychlosti. Poté přidáme hodně změklý tuk, rum a necháme opět zadělávat v robotu, až nám vznikne vláčné těsto, které se nelepí na hák ani na mísu (trvá to až 20 minut). Ke konci přidáme rozinky a mandle a při nízké rychlosti už jen krátce zapracujeme do těsta. Dáme do čisté mísy potřené trochou oleje a pod vlhkou utěrkou necháme kynout na teplém místě do dvojnásobného objemu 3-4 hodiny. V průběhu kynutí můžeme těsto srazit a nechat opět vykynout. Vykynuté těsto dáme na lehce pomoučněnou pracovní plochu, krátce ho propracujeme a rozdělíme na šest stejných dílů. Ty následně vyválíme na stejně dlouhé prameny a spleteme vánočku. Přendáme ji na plech vyložený papírem na pečení a necháme pod vlhkou utěrkou asi 40 minut odpočinout. Nakynutou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem nebo zbylým bílkem a bohatě posypeme plátkovými mandlemi. Horkovzdušnou troubu předehřejeme na 190 °C a po vložení stáhneme na 160 °C. Pečeme zhruba 40 minut. Dostatečné propečení zkusíme špejlí. Pokud vánočka při pečení příliš rychle hnědne, shora ji přikryjeme papírem na pečení. Po upečení necháme vychladnout a pocukrujeme moučkovým cukrem s vanilkou. TIP: Díky sádlu a zakysané smetaně vydrží vánočka vláčná i několik dní. Rozinky můžeme nahradit jiným sušeným ovocem (např. brusinky, meruňky, švestky) a mandle lze nahradit či namíchat s jinými ořechy (např. pistácie, lískové či vlašské ořechy). Kuchařku s recepty Teplé i studené kuchyně Jakuba Hübnera můžete zakoupit na e-shopu Muzikál expresu: https://muzikal-expres.myshopify.com/products/tepla-i-studena-kuchyne-jakuba-hubnera-sesitove-vydani https://www.muzikalexpres.cz https://www.instagram.com/teplaistudenakuchynejh https://www.facebook.com/Tepl%C3%A1-i-studen%C3%A1-kuchyn%C4%9B-Jakuba-H%C3%BCbnera-106268968759452 © MUSICAL-MEDIA s.r.o 2022Domácí italský chlebík focaccia, který je nadýchaný jako peřinka
Před 2 rokyDroždí rozmíchejte ve vlažné vodě. Přidejte prosátou mouku, olivový olej, sůl a vypracujte hladké těsto, do kterého nakonec vařečkou vmíchejte pokrájená sušená rajčata s nasekaným rozmarýnem (nebo je vmíchejte až po prvním vykynutí). Těsto přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout asi 1 hodinu. Poté těsto přemístěte na velký plech vyložený papírem na pečení a vytahejte ho mokrýma rukama do obdélníku. Aby byla focaccia před pečením hezky nadýchaná, je třeba ji nechat ještě v teple vykynout asi 10-20 minut. Takto připravenou focacciu pokropte trochou olivového oleje a prsty v ní udělejte důlky. Pečte v horkovzdušné troubě na 210 °C 15-20 minut do zezlátnutí. Po upečení ji ještě můžete opět lehce pokapat olivovým olejem. Nechte vychladnout, nakrájejte a pochutnejte si. Tato focaccia je výtečná sama o sobě a nebo jako příloha k obloženým talířům se šunkami a sýry. Nejlepší je čerstvá. 500 g hladké mouky 350 g vlažné vody 20 g čerstvého droždí nebo 7 g sušeného 12 g mořské soli 50 g olivového oleje do těsta + 30 g navrch hrst sušených rajčat (případně i hrst černých oliv) pár snítek čerstvého rozmarýnu (případně i tymiánu)Italská kuchyně u vás doma: Recept na penne campagnola s artyčoky
Před 2 rokyDnes si s hostem Ladislavem Korbelem si připravíme PENNE CAMPAGNOLA S ARTYČOKY. 500 g těstovin Penne 4 lžíce olivového oleje 1 šalotka najemno 3 stroužky česneku 200 g nakládaných artyčoků 1 menší bio cuketa 200 g půlených cherry rajčátek 80 g sušených rajčat 60 g oliv kalamata snítka čerstvého tymiánu snítka čerstvé petrželky 60 g strouhaného sýru Gran Moravia sůl, čerstvě mletý pepř Do hrnce si dáme vařit osolenou vodu na těstoviny. V hlubší pánvi si na olivovém oleji orestujeme najemno nakrájenou šalotku dosklovata. Jako první vhodíme do pánve k orestované šalotce na půlměsíčky nakrájenou cuketu. Postupně přidáváme zbylou nakrájenou zeleninu a také tymián. V závěru přidáme k zelenině prohřát olivy, sušená rajčata a artyčoky. Do vzniklé zeleninové směsi vmícháme al dente uvařené těstoviny a můžeme přidat i trochu těstovinového vývaru. Necháme jen krátce přejít varem a společně vše promícháme. Hotový pokrm naservírujeme na talíř a dokončíme sýrovými hoblinami a snítkou čerstvé petrželky. Kuchařku s recepty Teplé i studené kuchyně Jakuba Hübnera můžete zakoupit na e-shopu Muzikál expresu: https://muzikal-expres.myshopify.comOhňostroj chutí: Segedín s nadýchaným houskovým knedlíkem
Před 2 rokyV hrnci rozehřejeme sádlo, přidáme nakrájenou cibuli a orestujeme dozlatova. Přidáme kmín, papriku a opět restujeme. Tentokrát však velmi krátce, aby nám paprika nezhořkla. Dále do hrnce přidáme maso nakrájené na kostky, za občasného míchání ho necháme zatáhnout a restujeme do odpaření tekutiny. Poté osolíme, opepříme, přidáme mletý zázvor, pasírovaný česnek a zalijeme vodou či vývarem tak, aby maso bylo téměř ponořené. Přiklopíme a dusíme asi hodinu do změknutí masa. Během této doby je vhodné připravit knedlíky. Když je maso měkké, přidáme pokrájené zelí i s trochou nálevu, cukr a dusíme dalších 15 minut. V závěru přimícháme zakysanou smetanu a hotový pokrm ještě můžeme zahustit jíškou, kterou jsme si připravili důkladným rozmícháním mouky ve vodě. Necháme přejít varem a dle chuti můžeme přidat sůl či pepř. 750 g vepřového plecka nebo libového bůčku 500 g bílého kysaného zelí + trochu nálevu 750 ml vody nebo drůbežího vývaru 250 g zakysané smetany 18% 2 větší cibule 50 g sádla (asi 2 plné lžíce) 3 lžičky drceného kmínu 3 lžičky mleté sladké papriky 1 lžička mleté uzené papriky 1 lžička mletého zázvoru 1 lžička soli, čerstvě mletý pepř 2 lžíce třtinového cukru 2 stroužky česneku 25 g hladké mouky + 50 g vody na zahuštění (volitelně) Houskové knedlíky: 300 g hrubé mouky 200 g plnotučného mléka 1 vejce M 3 g soli 3 g prášku do pečiva s vinným kamenem (1 zarovnaná lžička) 2 ks den starých rohlíků nebo housek Ze všech surovin zaděláme těsto. Pokrájené rohlíky na kostičky přidáme až v závěru. Těsto necháme asi 10 minut odpočinout, aby rohlíky nasály vlhkost a poté ho rozdělíme na dva díly. Mokrýma rukama vytvarujeme dva válečky, které ihned vhodíme do vroucí osolené vody a vaříme je z každé strany 10 minut (dohromady 20 min.).Jednoduchý recept na naprosto okouzlující dort Pupp
Před 2 rokyPostup: Z bílků, cukru krupice a soli ušleháme sníh. Máslo ušleháme do pěny, přidáme moučkový cukr, prošleháme a zašleháme žloutky. Stěrkou do směsi vmícháme kokos, pomerančovou kůru, hladkou a mandlovou mouku s kypřícím práškem a po částech lehce vmícháme sníh. Těsto dáme do dortové formy o průměru 24 cm a upečeme na 170°C cca 40 minut. Z meruněk a cukru, který si předem smícháme s citrusovým pektinem, uvaříme džem, který rozmixujeme tyčovým mixérem na pyré. V závěru ho ještě ochutíme Becherovkou a pomerančovým olejem. Cukr a vodu svaříme na rozvar, necháme prochladnout a přilijeme Becherovku. Korpus překrojíme podélně na 3 stejné části. Spodní plát pouze natřeme meruňkovým džemem, druhý a třetí nejdříve prolijeme rozvarem, též potřeme džemem a skládáme na sebe. Celý dort potřeme zbylým džemem, necháme v chladu ztuhnout a na mřížce polijeme polevou z hořké čokolády, kterou spolu s olejem předem rozpustíme v mikrovlnce. Kontrolujeme, aby se nám při rozpouštění čokoláda nepřipálila. Dort dáme zatuhnout do chladu. Nakonec dort ozdobíme kakaovým krémem. Smetanu ušleháme dotuha s cukrem, prosátým kakaem a s mascarpone. Krémem naplníme cukrářský sáček s řezanou zdobící špičkou a nastříkáme po obvodu dortu. Korpus: 8 vajec M 100 g cukru moučky 200 g cukru krupice 130 g másla 30 g strouhané kůry z bio pomerančů (3 ks) 90 g strouhaného kokosu 130 g hladké mouky 4 g kypřícího prášku (s vinným kamenem) 90 g mandlové mouky 2 g soli Meruňkový džem: 400 g mražených meruněk 200 g cukru krupice 6 kapek pomerančového oleje Just 6 g citrusového pektinu 20 g bylinného likéru Becherovka Cukerný Rozvar: 50 g cukr krupice 50 g vody 100 g bylinného likéru Becherovka Poleva: 300 g čokolády 52 % 60 g kokosového nebo olivového oleje Kakaový krém na zdobení: 100 g mascarpone 100 g smetany 33% 10 g moučkového cukru 15 g kakaa 20%Famózní věnečky s krémem ze slaného karamelu. Připravuje muzikálová hvězda s účastníkem Prostřeno!
Před 2 rokyPostup: Začneme přípravou krému. V menším hrnci začneme rozpouštět cukr do zlatohněda na karamel. Zahříváme pomalu a zpočátku nemícháme. V misce smícháme mléko se smetanou a 150 g si odlijeme stranou do jiné misky. V této menší části mléka a smetany rozkvedláme vejce, žloutky, sůl a maizenu. Zbylých 300 g mléka a smetany po malých částech a za stálého míchání postupně vléváme do připraveného vařícího karamelu, který stále zahříváme. Přiléváme opravdu postupně a opatrně, jelikož směs hodně kypí. Mícháme a vaříme tak dlouho, aby se karamel v tekutině dobře rozpustil. Poté přilijeme pudinkovou směs a uvaříme hustý pudink. Dáme vychladit do lednice alespoň na 2 hodiny (ideálně přes noc). Ušleháme do pěny studené máslo a po lžících přidáváme vychladlý karamelový pudink. Vše vyšleháme do hladkého krému. V závěru zašleháme také Amaretto nebo tuzemský rum. Krémem naplníme zdobící sáček s řezanou špičkou a naneseme ho na věnečky. Ty si připravíme z odpalovaného těsta. V hrnci začneme zahřívat na střední teplotu vodu s mlékem, máslem, solí a cukrem. Za občasného míchání přivedeme k varu a jakmile směs začne bublat, přidáme najednou všechnu mouku. Za stálého míchání odpalujeme asi 5 minut. Důležité je, aby mouka nasála všechnu tekutinu. Takto připravenou odpalovanou hmotu necháme chvíli vychladnout. Šlehačem pak do ní postupně zašleháme všechna vejce. Pytlíkem s jemně řezanou zdobící špičkou stříkáme na plech vyložený silikonovou podložkou nebo papírem na pečení středně velké věnečky a pečeme v předehřáté horkovzdušné troubě na 170 °C 30-35 minut dozlatova. Během pečení troubu v žádném případě neotvíráme! Vychladlé věnečky podélně rozkrojíme a naplníme připraveným krémem. Dle chuti můžeme posypat jemným griliášem. Přiklopíme vrchní částí a pocukrujeme moučkovým cukrem s vanilkou. Před podáváním je dobré věnečky vychladit v lednici. Suroviny 120 g vody 80 g plnotučného mléka 80 g másla 120 g hladké mouky 3 vejce M 2 g soli 20 g cukru Karamelový krém: 220 g cukru krupice 250 g plnotučného mléka 200 g smetany 31% 2 žloutky 1 vejce M 50 g maizeny (kukuřičného škrobu) 5 g mořské nebo himálajské soli ½ nastrouhané tonka fazole 250 g másla 20 g Amaretta nebo tuzemského rumu griliáš na ozdobení moučkový cukr s vanilkou na posypáníLahodné a nadýchané pomerančové dortíky, které můžete naservírovat přátelům
Před 2 rokyIdeálně den předem si připravíme pomerančové pyré. Jeden celý bio pomeranč i s kůrou propícháme nožem a dáme vařit do hrnce s vodou. Vaříme cca 10 minut, vodu slejeme a nahradíme novou. Postup opakujeme třikrát. Uvařený pomeranč i s kůrou rozmixujeme tyčovým mixérem na pyré. Příprava korpusů je následující. Do mísy dáme vejce, přidáme cukr krupice a dáme šlehat do pěny. Postupně přiléváme olej a šleháme už jen krátce, aby nám těsto příliš nezřídlo. Přidáme smetanový jogurt a pomerančové pyré. V jiné misce si rozmícháme polohrubou mouku, jedlou sodu a prášek do pečiva. Přidáme k těstu a rychle metlou promícháme. Košíčky na cupcakes naplníme do ⅔. Pečeme v předehřáté horkovzdušné troubě na 160°C cca 25 minut dozlatova. Po vychladnutí uděláme v každém korpusu otvor na citronový krém. Do mísy dáme žloutky, cukr krupice a citrónovou šťávu. Dále přidáme citronovou kůru a šleháme silikonovou ruční metlou nad parou do zhoustnutí (72 stupňů). Po odstavení přidáme máslo a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Krémem naplníme korpusy. Na takto připravené cupcakes navrstvíme zdobícím sáčkem s řezanou špičkou smetanový krém. Smetanu předšleháme do polotuha, přidáme tvaroh s dření z vanilkového lusku, a vyšleháme společně do tuha. Cukr přidáme dle chuti. Cupcakes můžeme nakonec ještě dozdobit hoblinkami z pomerančové kůry nebo dle vlastní libosti (kakao, nastrouhaná čokoláda). Suroviny: 2 vejce M 200 g cukru krupice 80 ml rostlinného oleje 200 g smetanového jogurtu 200 g pomerančového pyré (z 1 bio pomeranče) 250 g polohrubé mouky ½ lžičky jedlé sody (2 g) ½ lžičky prášku do pečiva s vinným kamenem (2 g) Citronový krém na plnění (Lemon curd): 3 žloutky 60 g cukru krupice 60 ml citrónové šťávy nastrouhaná kůra z ½ bio citronu 60 g másla T Tvarohový krém na zdobení: 250 ml smetany ke šlehání 33% 250 g tučného tvarohu ve vaničce dřeň z 1 vanilkového lusku moučkový cukr dle chuti (cca 20 g)Lahodná a sametově hladká játrová paštika s brusinkami naloženými v portském vínu
Před 2 roky150 g sušených brusinek, 150 ml portského vína, 500 g drůbežích jater, 400 g čerstvého másla (200 g do paštiky, 200 g na zalití), 2 šalotky, 2 stroužky česneku, čerstvý tymián, 2 lžíce smetany 33%, růžový pepř celý, sůl a čerstvě mletý pepř. Den předem namočíme brusinky do portského vína. Játra očistíme a pokrájíme na menší kusy. Šalotku nakrájíme najemno a na lžíci másla ji necháme zesklovatět spolu s celými stroužky česneku a pár větvičkami tymiánu, které po chvíli vyjmeme z pánve. K šalotce přidáme játra, osolíme, opepříme a restujeme pouze tak dlouho, aby nám játra zůstala uvnitř růžová. Odstavíme z ohně, přidáme máslo, smetanu a tyčovým mixérem dohladka rozmixujeme. Takto připravenou paštiku plníme do skleněných mističek pouze do ⅔. Zbylou třetinu zalijeme přepuštěným máslem a dozdobíme růžovým pepřem a čerstvým tymiánem. Necháme v lednici zatuhnout ideálně do druhého dne. Podáváme s čerstvě upečenou brioškou nebo jiným pečivem.Osvěžující čočkový salát s koriandrem a plněná vejce. Naprosto dokonalá kombinace
Před 2 rokyČočkový salát 250 g černé čočky (Beluga), 1 malá červená cibule, svazek čerstvého koriandru, sůl, čerstvě mletý pepř, 3 lžíce olivového oleje extra virgin, 5 lžic aceto balsamico a 50 g sušených rajčat pokrájených. Čočku uvaříme dle návodu na obalu (cca 25 minut). Vodu slijeme a čočku přendáme do mísy, kde ji necháme vychladnout. Mezitím nakrájíme cibuli nadrobno a koriandr nasekáme. Přidáme k čočce spolu s olivovým olejem a balsamikem. Dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem, promícháme a necháme odležet nejlépe v lednici. Podáváme jako přílohu nebo také jako samostatný pokrm. Plněná vejce 6 bio vajec M, 5 lžic kvalitní majonézy, 3 ks kyselých okurek, ½ lžičky dijonské hořčice, ¼ cibule, sůl, čerstvě mletý pepř. Vejce uvaříme natvrdo a necháme vychladnout. Poté je opatrně oloupeme a každé rozkrojíme napůl. Vyjmeme žloutky a dáme je do misky. Ke žloutkům přidáme najemno nastrouhané okurky, hořčici, nadrobno nakrájenou cibuli, majonézu, sůl a pepř. Vše utřeme a vzniklou směsí plníme půlky vajec. Tip: Pokud uvařené bílky nakrájíme nadrobno a přidáme k utřené žloutkové směsi, připravíme si skvělou vaječnou pomazánku.Babiččina kakaová bezlepková roláda z nadýchaného těsta a sladkou šlehačkou
Před 2 roky6 vajec M, 6 plných lžic moučkového cukru, 3 plné lžíce kakaa holandského typu (20% kakaového másla), špetka soli (2 g), máslo na vymazání plechu. Na dokončení: 250 g smetany 33%, 2 lžičky moučkového cukru, 1 lžička vanilkové esence Bourbon nebo 10 g vanilkové pasty. Žloutky oddělíme od bílků. Bílky ušleháme se špetkou soli do tuhého sněhu a postupně do něj zašleháváme cukr, prosáté kakao a žloutky. Takto připravenou hmotu nalijeme na máslem vymazaný plech a pečeme v předehřáté troubě při 190 °C asi 8 minut. Po upečení necháme korpus chvíli zchladnout, nožem ho uvolníme od stran plechu a zarolujeme od kratší strany. Takto roládu necháme asi 10 min. odpočinout. Šlehačku ušleháme dotuha. Během šlehání přidáme vanilku a moučkový cukr. Korpus rozmotáme, rovnoměrně namažeme šlehačkovou náplní a takto připravenou roládu zarolujeme. Během rolování nezapomínáme utahovat. Pocukrujeme moučkovým cukrem s vanilkou a krájíme na plátky.Nadýchaná jemná brioška, kterou si můžete dát s džemem i paštikou
Před 2 roky330 g hladké mouky (může být špaldová), 3 lžíce smetany 33%, 7 g sušeného droždí nebo 21 g čerstvého, 60 g jemného třtinového cukru, 110 g změklého másla, 3 vejce M, 6 g soli, 1 žloutek + 1 lžíce smetany na potření. Před přípravou těsta se ujistíme, že máme všechny ingredience v pokojové teplotě. Do smetany vsypeme sušené droždí, promícháme metličkou a necháme ho nabobtnat. V případě použití droždí čerstvého, ho bez použití smetany pouze rozmícháme se lžičkou cukru do zkapalnění. Do mísy robota prosejeme mouku, přidáme cukr, sůl, prošlehaná vejce, připravené droždí a na střední rychlost začneme zadělávat těsto. Po pěti minutách hnětení začneme přidávat po částech máslo, které do těsta dokonale zapracujeme. Poté ještě asi pět až deset minut necháme těsto zadělávat. Když je těsto dobře propracované a hladké, necháme ho pod utěrkou kynout až 3 hodiny do zdvojnásobení objemu. Po vykynutí ho přendáme na pracovní plochu a rozdělíme na tři stejné díly. Vyválíme prameny a spleteme cop. Troubu předehřejeme na 190 °C. Malou formu na toastový chléb si vymažeme máslem a cop do ní přemístíme. Necháme znovu v teple vykynout až 1 hodinu. Vykynutou briošku pomašlujeme žloutkem smíchaným se smetanou a dáme péct do trouby na 10 minut. Po uplynutí doby snížíme teplotu na 170 °C a dopékáme dalších cca 20 min. Briošku necháme vychladnout na mřížce a krájíme na plátky. TIP: Briošku lze podávat jako výtečnou snídani s máslem a domácím džemem nebo při posezení s přáteli k vínu s kvalitní paštikou.Jednoduchý jablečný štrúdl, který nepotřebuje listové těsto a přesto je vynikající
Před 2 roky200 g hladké mouky, 125 g 100% ztuženého rostlinného tuku (Omega), 75 g bílého jogurtu, 25 g studené vody, 12 g octa špetka soli (2 g), 8 středně velkých jablek (cca 1,5 kg), 2 lžíce maizeny (kukuřičného škrobu), 4 lžíce rumu, 2 vanilkové cukry (40 g), 2 skořicové cukry (40 g), šťáva z ½ citronu, hrst jemných ovesných vloček, hrst rozinek (namočených v rumu), hrst sekaných vlašských ořechů a 1 vejce na potření. Do mísy dáme mouku, špetku soli a na jemném struhadle do ní nastrouháme ztužený tuk. Přidáme jogurt, vodu, ocet a rukama důkladně vypracujeme hladké, pružné těsto. Dáme ho odpočinout alespoň na hodinu do lednice, ideálně však přes noc. Mezitím si v jiné míse smícháme na plátky nastrouhaná nebo na malé kostky nakrájená jablka (bio jablka můžete nechat se slupkou), rum, citronovou šťávu a maizenu. Odpočinuté těsto rozdělíme na dva díly a každý na pomoučněné pracovní ploše vyválíme na tenký obdélník. Doprostřed po celé délce každého nasypeme ovesné vločky, rovnoměrně poklademe jablka, po jednom nasypeme vanilkový a skořicový cukr a posypeme rozinkami a nadrcenými ořechy. Vrch opět posypeme trochou ovesných vloček. Štrúdly zabalíme, po stranách zahneme a přeneseme na plech s pečícím papírem. Obě šišky potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do předehřáté trouby na 170 °C asi 40 minut dozlatova. Vychladlé štrúdly pocukrujeme moučkovým cukrem s vanilkou a nakrájíme. Babička nám k nim vždy šlehá čerstvou šlehačku :-) TIP: Místo jogurtu lze do těsta použít 80 g zakysané smetany nebo stejné množství měkkého tvarohu (ve vaničce).Zapečené lotrinské těstoviny. Naprosto famózní jídlo, které vám učaruje
Před 2 roky500 g plochých semolinových těstovin (Farfalle, Reginelle), 750 g čerstvého mletého masa mix, 200 ml suchého červeného vína, 1 cibule, 3 lžíce olivového oleje, 240 g krájených rajčat ve vlastní šťávě (1 plechovka), 120 g rajčatového protlaku (1 plechovka), 200 g smetany 31%, 200 g zakysané smetany 18%, 200 g sýru gouda, 3 lžičky tymiánu, 3 lžičky oregana, 2 lžičky sladké papriky, 1 lžička římského kmínu, sůl a čerstvě mletý pepř. Do většího hrnce dáme vařit osolenou vodu. Najemno nakrájenou cibuli zpěníme v pánvi na olivovém oleji. Přidáme mleté maso, všechno koření a za občasného míchání restujeme. Když je maso hotové, podlijeme ho červeným vínem a dusíme do částečného zredukování. Do vroucí vody vhodíme těstoviny, které uvaříme al dente. Poté je přecedíme a dáme do menšího zapékacího plechu či mísy s vyšším okrajem. Přidáme k nim připravené maso a zasypeme nahrubo nastrouhaným sýrem. V misce smícháme smetanu, zakysanou smetanu, rajčata ve vlastní šťávě a rajčatový protlak. Můžeme přidat ještě trochu tymiánu. Takto připravenou zálivkou zalijeme připravené těstoviny, promícháme a dáme zapéct do předehřáté trouby na 200°C asi půl hodiny.Hustá a krémová dýňová polévka provoněná muškátovým oříškem a kurkumou
Před 2 roky1 menší dýně hokaido, 1 velká mrkev, 5 cm kus čerstvého zázvoru, 1 velká cibule, 100 g slaniny nebo uzeného špeku - volitelně 50 g másla, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 zeleninový gelový bujón, sůl, čerstvě mletý pepř, 2 lžičky mleté kurkumy, 1 lžíce oregána, špetka strouhaného muškátového oříšku, 1,5 l vody, 1 lžíce bílého balsamikového octa (Aceto balsamico bianco) nebo šťáva z ½ citronu, 200 g zakysané smetany, snítka čerstvé petrželky a strouhaný parmezán. Dýni omyjeme, přepůlíme, zbavíme se dužiny, kterou vydlabeme lžící a nakrájíme ji na větší kousky. Cibuli, mrkev a zázvor si oloupeme a společně se slaninou vše pokrájíme. Ve velkém hrnci si zahřejeme máslo s olejem a za občasného míchání orestujeme zeleninu se slaninou (prozatím bez dýně). Když zelenina povolí, přidáme i dýni a opět restujeme alespoň 7 minut. Poté zalijeme vodou, přidáme gelový bujón, kurkumu, oregáno, dle chuti osolíme, opepříme a přidáme i trochu muškátového oříšku. Vaříme přibližně 20 minut do změknutí dýně. Následně přidáme snítku petrželky, přilijeme balsamikový ocet nebo citronovou šťávu a polévku odstavíme z ohně. Tyčovým mixérem ji dohladka rozmixujeme. Opět ji vrátíme na plotnu, zjemníme přidáním zakysané smetany a ještě asi 2 minuty na mírném plameni povaříme. Polévku podáváme s nastrouhaným parmezánem a ozdobíme trochou čerstvé petrželky.Pikantní a lahodné chilli con carne s lákavou vůní, po které se vám budou sbíhat sliny
Před 2 rokyCHILLI CON CARNE 2 středně velké cibule, 4 stroužky česneku, 2 středně velké mrkve, 2 stonky řapíkatého celeru, 2 červené papriky, 1 čerstvá chilli paprička, 4 lžíce olivového oleje, 1 vrchovatá lžička mletého kayenského pepře, 1 vrchovatá lžička mletého římského kmínu, 1 vrchovatá lžička mleté skořice, 2 vrchovaté lžičky sladké uzené papriky. 2 lžíce třtinového cukru, 1 x 400 g plechovky cizrny, 1 x 400 g plechovky červených fazolí, 2 x 400 g plechovky nakrájených rajčat, 600 g mletého hovězího masa, svazek čerstvého koriandru (cca 15 g), 2 lžíce balzamikového octa, šťáva z ½ limety, sůl, čerstvě mletý pepř, zakysaná smetana, koriandrová nať a plátky limety na ozdobení, tortilové chipsy a jasmínová rýže. Cibuli, česnek, mrkev a celer oloupeme a nakrájíme nadrobno. Červenou papriku rozpůlíme, zbavíme stopky a semínek a nakrájíme nahrubo. Stejně postupujeme u chilli papričky. Ve velké kastrolové pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou zeleninu, kayenský pepř, kmín, skořici, třtinový cukr, špetku mořské soli a čerstvě mletého pepře. Poté vaříme za občasného míchání asi 7 minut, než zelenina změkne. Scedíme cizrnu i fazole a spolu s rajčaty vše přidáme do pánve. Zalijeme 1 sklenicí vody. Dále vložíme mleté hovězí maso a vařečkou ho rozmělníme na malé kousky. Zakápneme balsamikovým octem, šťávou z limety a dochutíme mořskou solí a černým pepřem. Jakmile se směs v pánvi začne vařit, snížíme teplotu na minimum a za občasného míchání dusíme s mírně pootevřenou poklicí do zredukování. Přibližně pět minut před koncem varu přidáme nasekaný koriandr. Hotový pokrm na talíři dozdobíme zakysanou smetanou, čerstvým koriandrem a plátkem limety. Podáváme s tortilovými chipsy nebo jasmínovou rýží.Hustý a vydatný staročeský kaldoun. Polévka, která vás zasytí
Před 2 rokySTAROČESKÝ KALDOUN skelet z kachny či menší husy + vnitřnosti, ½ hlavy celeru a několik větviček z natě, 2 mrkve, 1 petržel, 1 velká cibule, 1 pórek, 4 ks bobkového listu, sůl – dle chuti, 10 ks celého černého pepře, 10 ks celého nového koření. Jíška: 60 g másla, 60 g hrubé mouky, voda (cca 100 ml) a sůl. Na dokončení: 4 lžíce hrášku z konzervy, 3 svitky širších nudlí, ⅓ strouhaného muškátového oříšku, 100 g smetany 33% a petržel na ozdobu. Skelet z kachny či husy dáme spolu s droby vařit do studené vody (asi 2 litry), mírně osolíme, opepříme a přidáme nahrubo pokrájenou zeleninu, nať z celeru, celý černý pepř, nové koření a bobkový list. Přivedeme k varu a na velmi mírném plamenu zvolna vaříme 1,5–2 hodiny. Poté vývar scedíme, zeleninu vyhodíme a obereme maso ze skeletu. Vnitřnosti pokrájíme na menší kousky a spolu s masem dáme prozatím stranou. Polévku zahustíme hladkou máslovou jíškou. Tu připravíme tak, že v kastrolu na rozpuštěném másle zpěníme mouku a osmahneme ji dozlatova. Osolíme. Přilijeme vodu a rozmícháme do konzistence husté kaše. Tu následně přes cedník pasírujeme do polévky. Necháme povařit asi 10 minut a přidáme do polévky maso. Dochutíme trochou muškátového oříšku, zalijeme smetanou a necháme opět chvíli povařit. Na závěr přidáme hrášek a uvařené nudle. Hotovou polévku naservírujeme na talíř, ozdobíme petrželkou a podáváme.Neskutečně lahodný kokosový dort s borůvkami a bílou čokoládou
Před 2 rokyKOKOSOVÝ DORT S BORŮVKAMI A BÍLOU ČOKOLÁDOU Korpus: 5 vajec M, 150 g cukru moučka ,150 g hladké (špaldové) mouky, 50 g kokosu, 5 g prášku do pečiva s vinným kamenem, špetka soli (2 g), kůra z 1 bio citronu + trochu šťávy, 2 vanilkové cukry (40 g), 5 lžic plnotučného mléka, 5 lžic slunečnicového oleje. Krém: 250 g smetany 33% ,250 g měkkého plnotučného tvarohu (v kostce), 100 g změklého másla, 5 lžic moučkového cukru (60 g), 200 g zakysané smetany 18%, 2 lžičky vanilkové esence Bourbon nebo vanilkové pasty, 80 g bílé čokolády, 40 g kokosu, 40 g mletých hořkých mandlí. Borůvkový pudink: 150 g čerstvých borůvek, 100 g vody, 20 g vanilkového pudinku, 2 lžíce rumu nebo Amaretta, 1 vanilkový cukr (20 g), 2 lžíce třtinového cukru, trochu citronové šťávy. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Mouku prosejeme a smícháme s práškem do pečiva a kokosem. Ve větší míse ušleháme bílky se solí na tuhý sníh. Postupně zašleháváme cukr a poté i žloutky. Do této pěny přidáme mléko, olej a citronovou kůru, krátce prošleháme a nakonec stěrkou vmícháme sypkou směs. Piškotové těsto nalijeme do dortové formy o průměru 24 cm, do které jsme dali na dno pečící papír. Pečeme při 180 °C asi 30 minut. Dortový korpus necháme vychladnout a pak ho podélně rozřízneme na dvě části. Krém: Na krém utřeme máslo s cukrem a vanilkovou esencí do pěny a potom do směsi po částech zašleháme tvaroh, zakysanou smetanu a zlehka přimícháme také ušlehanou šlehačku. Zvlášť do mísy nastrouháme na středním struhadle čokoládu a spolu s kokosem a jemně umletými mandlemi vmícháme do krému. Část sypké směsi (cca ⅓) si ponecháme na ozdobu dortu. Borůvkový pudink: Do menšího kastrolu si odvážíme všechny ingredience a při stálém míchání na mírném ohni svaříme do husté konzistence. Necháme zcela vychladnout. Spodní díl korpusu potřeme nejprve borůvkovým pudinkem, poté větší vrstvou krému a přiklopíme druhou částí. Zbylým krémem potřeme vrch a boky dortu. Dort dozdobíme borůvkami a posypeme směsí mandlí, kokosu a čokolády, kterou jsme si dali stranou. Hotový dort necháme v lednici proležet ideálně do druhého dne.Dvojctihodné koláče plněné tvarohem, povidly, sypané božskou drobenkou a provoněné rumem
Před 2 rokyDVOJCTIHODNÉ KOLÁČE Těsto: 300 g hladké mouky, 1 vejce M, 30 g změklého másla, 30 g změklého sádla, 160 g vlažného plnotučného mléka, 30 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr (20 g), 15 g čerstvého droždí, kůra a šťáva z ½ citronu, 3 g soli. Tvarohová náplň: 250 g měkkého tvarohu v kostce, 30 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr (20 g), 1 žloutek, 2 lžíce rumu, kůra z ½ citronu. Povidlová náplň: 220 g povidel (švestky, jablka či hrušky), rum a skořice k dochucení. Drobenka: 60 g hladké mouky, 30 g cukru krupice, 30 g másla, 3 g rumu, špetka soli (1 g), špetka mletého kardamomu, 1 celé vejce na potření. Přeliv po upečení: 60 g rozpuštěného másla a 30 g rumu. Na těsto navážíme do mísy všechny ingredience. Hněteme, dokud nedostaneme hladké, nelepivé a kompaktní těsto. Necháme ho na teplém místě vykynout do dvojnásobného objemu. Na tvarohovou náplň smícháme všechny ingredience do hladké hmoty. Drobenku si připravíme smícháním všech surovin v drobivou hmotu. Vykynuté těsto opatrně přesuneme na pomoučenou plochu a rozdělíme ho na dvě stejné části. Oba díly těsta rozválíme do kruhů, které následně rádýlkem rozdělíme na 8 stejných trojúhelníků, jako bychom krájeli pizzu. Tudíž nám vznikne 16 dílků. Doprostřed každého dáme 1 vrchovatou lžičku tvarohové náplně, rohy přehneme přes náplň, spojíme a zakoulíme. Odložíme na plech s papírem na pečení, necháme lehce nakynout a poté pomocí prstů nebo dna malé skleničky uděláme v každém koláčku důlek. Koláče potřeme rozkvedlaným vejcem, důlky naplníme povidly, ozdobíme ovocem a posypeme je drobenkou. Pečeme ve vyhřáté horkovzdušné troubě na 190 °C asi 15 minut dozlatova. Ihned po vytažení z trouby koláče potřeme zbylým máslem smíchaným s rumem.Domácí makové „kremlole“ s citronovým sněhem podle cukrářky Lenky Merxové
Před 2 rokyMAKOVÉ „KREMLOLE“ S CITRONOVÝM SNĚHEM 250 g hladké mouky, 250 g másla, 25 g smetany 33%, 2 žloutky (40 g), 15 g máku, špetka soli (2 g). Sníh: 3 bílky (105 g), 300 g cukru krupice, 60 g citronové šťávy a 20 g vody. Máslo, mouku, špetku soli a mák smícháme v robotu na drobenku. Pak přidáme smetanu a žloutky a rychle zpracujeme v kompaktní těsto. Dáme vychladit v potravinářské folii do lednice alespoň na 3 hodiny (nejlépe přes noc). Těsto poté rozkrojíme na dvě půlky a každou vyválíme na plát cca 30 × 40 cm, který po delší straně rozkrájíme na 3 cm široké pruhy. Omotáme je kolem kovových trubiček, které předem pomažeme olejem a skládáme je na plech s pečícím papírem nebo silikonovou podložkou. Před pečením dáme „kremlole“ vychladit na pár minut do lednice. Pečeme 12 až 15 min. do růžova. Trubičky z upečených „kremlolí“ sundáme ještě, když jsou vlažné a pak je dáme vychladit do lednice (lépe se pak plní). Na sníh si připravíme cukrový rozvar. Cukr nasypeme do malého hrnce s citronovou šťávou a vodou a svaříme na hustý sirup (tzv. na bublinu). Pokud máme teploměr, změříme na 117 °C (bílky začneme šlehat zhruba při 112 °C). Snížíme rychlost šlehání a tenkým pramínkem přiléváme cukrový rozvar do téměř ušlehaných bílků po stěně mísy. Nejdříve pomalu a ke konci můžeme zvýšit rychlost, aby se sníh došlehal do pevné špičky. Připravené korpusy plníme užší řezanou špičkou. Hotové kremlole necháme vychladit a poté jejich konce oflambujeme flambovací pistolí. Nakonec lehce pocukrujeme moučkovým cukrem. ''Kremlole cafe je radost, Kremlole cafe jsou poctivé domácí dezerty připravované s láskou, Kremlole cafe je můj nový životní směr. Proto, když zavítáte do Říčan, nezapomeňte se stavit na lahodnou kávu a něco na zub právě u nás. S mou milou kolegyní Léňou velice rádi experimentujeme a zkoušíme nové věci, a tak Vám představujeme vymazlený recept na naše originální kremlole. Kombinace máku s citronem je neotřelé a tradiční spojení. Neváhejte proto vyzkoušet naše luxusní makové kremlole s citronovým sněhem. Věříme, že z výjimečné chuti tohoto dezertu budete nadšeni!''Nesmí chybět na žádné grilovačce. Připravte si dokonalé guacamole
Před 2 rokyGUACAMOLE 2 měkká avokáda, 8 ks cherry rajčat, 1 malá červená cibule, 1 lžíce olivového oleje, čerstvé nebo mleté chilli (dle chuti), šťáva z 1 limetky, svazek čerstvého koriandru, sůl a pepř. Avokáda zbavíme pecek, vydlabeme a dužinu dáme do mísy. Rozmačkáme šťouchadlem. Dle chuti osolíme, opepříme a přidáme i trochu chilli. Zakápneme olivovým olejem a šťávou z limetky. Cibuli a rajčata nakrájíme najemno a přidáme k ostatnímu. Nakonec přidáme i nasekanou nať koriandru. Vše dobře promícháme a necháme chvíli vychladit v lednici. Podáváme jako dip k nachos či jako přílohu ke grilované zelenině a masu.Poctivé domácí bryndzové halušky s vypečenou slaninou
Před 2 rokyBRYNDZOVÉ HALUŠKY 1 kg brambor (varný typ C), 1 vejce M, 220 g hladké mouky, 220 g hrubé mouky, 400–450 g bryndzy, 200 g zakysané smetany, 300 g uzené slaniny nebo špeku, sůl, snítka petrželky a pažitky. Do velkého hrnce si dáme vařit asi 3 litry vody se lžící soli. Do menšího kastrolu dáme škvařit na kostičky pokrájenou slaninu nebo špek. Brambory oloupeme, nastrouháme nebo rozmixujeme na pyré a dáme do velké mísy. Přidáme vejce, dvě lžičky soli, obě mouky a vypracujeme vařečkou těsto řidší konzistence. Když voda v hrnci začne vřít, pasírujeme do ní těsto pomocí cedníku na halušky. Během pasírování obsah v hrnci občas promícháváme. Jakmile spotřebujeme všechno těsto, necháme halušky ještě asi 3 minuty povařit a následně je po částech přecedíme (můžeme je propláchnout trochou horké vody). Halušky z cedníku vkládáme do mísy s brynzou a zakysanou smetanou. Přilijeme k nim trochu vyškvařeného tuku ze slaniny a celý obsah dobře promícháme. Hotové halušky servírujeme s vyškvařenou slaninou a posypané nasekanou petrželkou a pažitkou.Nádherně vláčné mini dortíky Pavlova podle mistra cukráře Josefa Maršálka
Před 2 rokyV odmaštěné nádobě začneme šlehat bílky se špetkou soli. Když máme sníh našlehaný do polotuhé konzistence, začneme po třetinách postupně přidávat cukr a šleháme až do pevné špičky. Nakonec do sněhu už jen krátce zašleháme citronovou šťávu s maizenou. Takto připravený sníh přendáme do zdobícího sáčku s řezanou špičkou a nastříkáme na plech se silikonovou podložkou hnízda 7–8 cm v průměru. Uvedené množství vystačí zhruba na 15 ks. Připravené dezerty Mini Pavlova vložíme do horkovzdušné trouby, kterou jsme předehřáli na 120 °C a teplotu ihned stáhneme na 90 °C. Sušíme asi 110–120 minut. Konečný čas sušení závisí na výkonu vaší trouby. Poté troubu vypneme a při zavřených dvířkách necháme dosušit až do vychladnutí. Teprve poté vyjmeme ven. Ideální je nechat je v troubě přes noc. Šlehačku spolu s dření z vanilkového lusku ušleháme při střední rychlosti dotuha. Dáme si pozor, abychom ji nepřešlehali. Zdobícím sáčkem s řezanou špičkou ji nastříkáme na hotové korpusy a ozdobíme ovocem dle vlastní fantazie. Necháme chvíli vychladit a podáváme. 150 g bílků pokojové teploty (cca 5 vajec) 300 g cukru krupice špetka soli (1 g) 10 g citronové šťávy 3 g citronové kůry 15 g maizeny (kukuřičného škrobu) 750 g smetany 33 nebo 40% dřeň z vanilkového lusku čerstvé ovoce na ozdobení (maliny, jahody) čerstvý tymián TIP: Malinový kaviár 150 g vody, 100 g malinového pyré, 20 g cukru krupice, 25 g medu, 3 g agaru, cca 400 g oleje Cukr a agar smícháme za sucha, přidáme vodu a med a přivedeme k varu. Vaříme asi 1 min. Nakonec přidáme malinové pyré a již nevaříme. Necháme krátce vychladnout a poté kapeme do většího množství oleje, který jsme si předem dali dobře vychladit do mrazáku. Hotový kaviár přecedíme a dáme do misky s vodou, abychom ho zbavili přebytečného oleje. Opět přecedíme a můžeme použít.Tagliatelle s baby špenátem, uzeným lososem a medvědím česnekem
Před 2 rokyTagliatelle s baby špenátem, uzeným lososem a medvědím česnekem 250–300 g nesušených těstovin (Tagliatelle) (1 balení), 100 g uzeného lososa (1 balení), 125 g baby špenátu (1 balení), 250 g smetany 33%, 50–80 g parmezánu (nastrouhat), sůl, čerstvě mletý pepř, 2 lžíce olivového oleje, šťáva z ½ limetky, 1 lžička tymiánu (dle chuti), 3 lžičky pesta z medvědího česneku (lze nahradit dvěma stroužky klasického česneku). Ve větší pánvi na olivovém oleji zprudka orestujeme lososa, přidáme špenát, který necháme spařit a následně zalijeme smetanou. Jemně osolíme, opepříme, zakápneme limetkovou šťávou, dle chuti můžeme přidat i lžičku tymiánu a na mírném plameni necháme chvíli dusit. Do hrnce si dáme vařit osolenou vodu. Když začne vřít, vhodíme do ní těstoviny, které uvaříme al dente. Nastrouháme si parmezán, který dáme k ostatnímu do pánve. V této chvíli vypneme plamen a přestáváme vařit. Přidáme pesto z medvědího česneku a scezené těstoviny. Dobře promícháme a podáváme. Na talíři můžeme ozdobit medvědím česnekem a trochou nastrouhaného parmezánu.Naučte se připravit křehký „flammkuchen“ s křupavou slaninou a šalotkou v pohodlí kuchyně
Před 2 rokyFlammkuchen 220 g hladké špaldové mouky, 2 lžíce olivového oleje, 125 g vlažné vody, 5 g soli, 1 větší šalotka, 150 g anglické slaniny na kostičky, 2 kelímky Crème fraîche, sůl, čerstvě mletý pepř, špetka muškátového oříšku, šťáva z ½ citronu, malý svazek pažitky a sladkolisté petržele. Mouku prosejeme do mísy, přidáme olej, vodu, sůl a zpracujeme hladké nelepivé těsto, které necháme zabalené ve fólii 15 minut odpočinout. Troubu rozehřejeme na 220 °C a dáme do ní nahřát dva plechy. Mezitím si smícháme Crème fraîche s citronovou šťávou a dle chuti osolíme, opepříme a přidáme i trochu muškátového oříšku. Na pánvi orestujeme zprudka slaninu nakrájenou na kostičky a na chvíli k ní přidáme i na plátky nakrájenou šalotku. Necháme společně chvilku orestovat, aby šalotka změkla. Těsto rozdělíme na dva stejné díly a vyválíme oválné tenké pláty. Přemístíme každý na jeden kus pečícího papíru, potřeme smetanou a rovnoměrně posypeme orestovanou slaninou se šalotkou. Vyndáme oba plechy z trouby a na každý dáme připravený falmmkuchen. Pečeme asi 8–10 minut dozlatova. Podáváme ještě horké, posypané nasekanou pažitkou s petrželkou.Extrémně lahodný čokoládový dortík s krémovou ricottou, který pomáhá péct i Natálie Grossová
Před 2 rokyČokoládový dortík s riccotou 250 g ricotty, 3 vejce M, 90 g jemného třtinového cukru, 2 vanilkové cukry (40 g), 100 g kvalitní čokolády (75%), 100 g smetany 33%, 50 g hladké špaldové mouky, 1 lžíce prosátého holandského kakaa, 1 lžíce maizeny (kukuřičného škrobu), 1 lžíce rumu, ½ lžičky prášku do pečiva s vinným kamenem (2 g), kůra z 1 limetky nebo z ½ pomeranče, špetka soli (2 g), 3 lžíce meruňkové marmelády (na potření), trochu holandského kakaa (na posypání), šlehačka (na dozdobení). Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem do světlé pěny. Přidáme rum, maizenu, mouku s práškem do pečiva, prosáté kakao, sůl a nastrouhanou kůru z limetky nebo pomeranče. V malém kastrolu přivedeme smetanu téměř k varu. Odstavíme z ohně a nalámeme do ní čokoládu. Chvíli počkáme, aby se čokoláda rozpustila, a metlou vymícháme do hladké hmoty. Takto připravenou ganache (ganáž) necháme pár minut zchladnout a následně přidáme k ostatnímu do mísy. Nakonec do těsta zlehka vmícháme sníh z bílků a špetky soli. Na dno dortové formy o průměru 20 cm vložíme pečící papír, boky vymažeme trochou másla a vlijeme do ní těsto. Dáme péct do předehřáté trouby na 170 °C asi 30 minut. Hotový dortík necháme vychladnout, potřeme rozehřátou marmeládou a posypeme kakaem. Podáváme nejlépe vychlazený s čerstvě ušlehanou šlehačkou.Nadýchaná bublanina s meruňkami podle receptu babičky zpěváka Jakuba Hübnera
Před 2 rokyBublanina 120 g změklého másla, 4 vejce M, 200 g jemného třtinového cukru, 200 g hladké špaldové mouky, 1 vanilkový cukr nebo 1 lžička vanilkové esence Bourbon, 40 g plnotučného mléka, kůra z 1 BIO citronu, 7 g prášku do pečiva s vinným kamenem (½ balíčku), špetka soli (2 g), 350–400 g ovoce. Žloutky oddělíme od bílků. Utřeme máslo s cukrem a vanilkovým cukrem do nadýchané pěny. Přidáme žloutky, které do hmoty zašleháme. Poté při stálém šlehání pomalu přiléváme mléko pokojové teploty. Přidáme nastrouhanou kůru z citronu a prosátou mouku, kterou si předem smícháme s práškem do pečiva. Pečlivě zamícháme a vznikne nám hladké těsto konzistence hustšího krému. Do jiné mísy si dáme bílky se špetkou soli a ručním šlehačem vyšleháme do skoro tuhého sněhu. Ten po částech vmícháme zlehka do těsta. Menší formu ve tvaru obdélníku (cca 20 × 30 cm) si vymažeme máslem, dáme do ní těsto a rovnoměrně ho rozprostřeme. Poklademe ovocem dle libosti. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 30 minut dozlatova.Bleskové a lahodné. Připravte si krémové rizoto s krevetkami
Před 2 rokyKrémové rizoto s krevetkami: 300 g rýže Arborio, 2 šalotky, 650 ml zeleninového vývaru, 300 ml suchého bílého vína, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce másla, 100 g strouhaného parmezánu, 300–350 g krevet, 3 stroužky česneku, čerstvě mletý pepř, sůl, šťáva z ½ limetky, 2 snítky čerstvého tymiánu, snítka čerstvé petrželky. Na 2 lžících olivového oleje a lžíci másla zpěníme jemně pokrájenou šalotku. Přidáme rýži Arborio a lehce ji opražíme. Přilijeme bílé víno, a za občasného míchání počkáme, než se dostatečně zredukuje. Poté začneme postupně přilévat horký vývar. Stále mícháme. Vždy, když rýže vývar absorbuje, přilijeme další část. Takhle postupujeme do té doby, než spotřebujeme všechen vývar a rýže je měkká na skus. Trvá to asi 20–25 minut. Dle chuti osolíme a opepříme. Na závěr přidáme do rizota lžíci másla, nasekaný tymián, cca 80 g nastrouhaného parmezánu a promícháme. Krevety připravíme zvlášť v pánvi na 2 lžících olivového oleje s trochou čerstvě mletého pepře a na plátky pokrájeným česnekem. Na závěr zakápneme šťávou z limetky. Rizoto servírujeme pokladené krevetami, přelité trochou vypečené šťávy z krevet, posypané zbylým nastrouhaným parmezánem a ozdobené snítkou petrželky.
