Zimní období je zatěžkávací zkouškou pro naše vlasy, které je třeba chránit před mrazivým počasím. Žehlením je zbytečně vysušujete a jsou náchylné k lámání.
Na polích leží i v listopadu poslední zbytky letošní úrody. jedná se například o celer. Tato kořenová zelenina má totiž dlouhé vegetační období, a proto ji sklízíme až teď.
Pěnový polystyren je všude kolem nás. Vkládá se do krabic s křehkým zbožím a v krabičkách si nosíme své oblíbené jídlo. Pokud chcete ulehčit životnímu prostředí, tak ho recyklujte.
Pečicí papír je nezbytností každé kuchyně. Usnadní nám práci s čištěním plechů po pečení. Pokud vám zrovna došel, nahraďte ho například alobalem nebo pergamenovým papírem.
Podzim je obdobím, kdy je potřeba připravit záhony na zimu. Jedná se o poslední zahrádkářské práce letošního roku a závisí na nich to, jakou úrodu sklidíte příští rok.
Muškáty jsou oblíbené balkónové květiny. Pokud nekupujete nové rostliny každý rok, ale přezimujete je, poradíme vám jednoduchou metodu, jak to zvládnout i na malém prostoru.
K podzimní výzdobě sice patří oranžové dýně, ale pro letošní rok je raději nechejte ve skříni. Trendy jsou přírodní materiály a střídmé barvy, jako je olivová, čokoládově hnědá nebo vínová.
Piliny jsou často považovány za vedlejší odpad při zpracování dřeva a končí v popelnici. Využít je můžete prakticky na zahradě například jako mulč nebo součást kompostu.
Mulčování je zahrádkářská technika, díky které podpoříme růst rostlin a stromů. Nejčastěji se využívá kůra ze stromů nebo čerstvě posekaná tráva. Zabrání také růstu plevele.
V poslední době přibývá prodeje kotlů na pevná paliva 3. emisní třídy. Jedná se ovšem o neregulovatelná zařízení zastaralé konstrukce, které vypouštějí nebezpečné prachové částice.
Mikrovlnná trouba je základním vybavením moderní kuchyně. Většina lidí ji používá jen na ohřívání jídla, ale má řadu dalších funkcí, jako je například gril nebo rozmrazování.
Papírové utěrky najdeme v každé domácnosti. Nejčastěji je používáme k utírání rozlitých nápojů nebo zbytků jídla. Použít se ovšem dají i jako kávový filtr nebo k rychlému ochlazení vína.
Chryzantémy patří mezi nejoblíbenější podzimní květiny. Kvetou pestrobarevnými květy až do prvních mrazíků. Při pěstování je třeba dodržovat určitá pravidla.
Toaleta patří k místům v domácnosti, které by měly být v neustálé čistotě. Pokud nechcete utrácet peníze za drahé vůně do WC, vyrobte si vlastní z PET láhve a aviváže.
Cibule patří mezi nejoblíbenější zeleninu. Pokud chcete, aby po sklizni vydržela co nejdéle čerstvá, je nutné ji dobře skladovat. S tím vám pomůže obyčejná mouka.
Naše zahrady mnohdy sousedí s jinými pozemky. Často tak musíme řešit problém s přečnívajícími větvemi od sousedů, které působí jednak nevzhledně, ale mohou také způsobit škody na majetku.
Ovoce, které roste na stromech u silnice, kde denně projedou i stovky aut, byste rozhodně neměli sbírat. Nejenže vám hrozí finanční pokuta, ale hlavně jsou tyto plody zdravotně závadné.
Konec srpna je ideálním obdobím pro hnojení dýní. Pokud nechcete použít chemické prostředky, vyzkoušejte ryze přírodní hnojivo, které si připravíte z čerstvých kopřiv.
Túje jsou nejoblíbenější dřevinou k vytvoření živého plotu. V letních měsících je nutné jim zajistit dostatečnou vláhu. V opačném případě začnou chřadnout a hnědnout.
Lednice je nezbytným domácím spotřebičem, který je zpravidla největším žroutem elektrické energie. Příčinou je většinou špatné těsnění. To můžete jednoduše zkontrolovat pomocí listu papíru.
Zmrazený citron je skvělým letním osvěžením, které má různé využití. Zmrazit jej můžete celý nebo jen plátky. Zvýrazní chuť nejrůznějších nápojů a pokrmů.
Levandule je nenáročná rostlina pocházející ze Středomoří. Oblibu si našla i u našich zahrádkářů. Její účinky lze uplatnit v kosmetickém průmyslu i v kuchyni.
Pokud se chystáte na dovolenou, nezapomeňte před odjezdem řádně zabezpečit svou zahradu. Postarejte se hlavně o trávník, zralé plody, truhlíky a zálivku.
Pokud už vás nebaví klasické způsoby zpracování rajčat, jako je výroba kečupu, omáček nebo sušení, vsaďte na netradiční metodu skladování těchto plodů, a to je zmrazování.
Ucpaný odpad v domácnosti musel řešit každý z nás. Než se pustíte do jeho čištění chemickými prostředky, vyzkoušejte pomocníky, které najdete v každé domácnosti.
Myčka nádobí může být univerzálním kuchyňským spotřebičem, ve kterém nemusíme mýt jen nádobí. Poradí si například se špinavým lustrem nebo gumovými botami.
Okurky nakládačky ve většině případů zavařujeme. Pokud se chcete dočkat bohaté úrody, je důležité se o rostliny dobře starat a nepropásnout dobu sběru.
Tmavé prádlo po několika praních může vyblednout. Tomu předejdeme, když do pračky nalejeme dva hrnky černé kávy bez sedliny. Barvy oblečení oživnou a neztratí svou původní sytost.
Sazenicím paprik příliš neprospívá počasí letošního léta. Jedná se totiž o teplomilné rostliny, které nesnášejí přemokřenou půdu. Nesvědčí jim ani některé rostliny vysazené v jejich blízkosti.
Lednice s mrazákem potřebují pravidelnou údržbu, ke které patří odmrazování. Celý proces si můžete usnadnit jednoduchým trikem s alobalem a teplou vodou.
Zavařování patří k oblíbeným způsobům skladování potravin. Zavařovat můžete i bez speciálního hrnce, pomocí myčky nádobí nebo trouby. Před samotným procesem nezapomeňte na důkladné čištění sklenic.
Ježci jsou důležitou součástí ekosystému. Pokud zavítal do vaší zahrady, v žádném případě ho nevyhánějte, ale naopak mu připravte co nejlepší podmínky pro život.
Alobal a ocet patří do každé kuchyně. Věděli jste, že pomocí těchto produktů se efektivně zbavíte i připálení na hrncích nebo pánvích? Nádobí pak bude zářit jako nové.
Stalo se vám, že jste po otevření čokolády objevili na jejím povrchu bílý povlak? Možná jste přemýšleli, jestli se dá tato pochoutka s klidem konzumovat. Většinou se jedná o chemické procesy, které zde vznikají.
Vodní prvky na zahradě zpříjemní atmosféru horkých letních dnů. Umístit je můžete i na malý prostor. Vybrat si můžete fontánu, malé jezírko nebo dekorativní nádrž.
Zápach z dřezu trápí některé domácnosti zejména v letních měsících. Vysoké teploty totiž urychlují proces rozkladů zbytků jídla, což je hlavní příčina zápachu.
Čalouněný nábytek najdeme v každé domácnosti. Je sice pohodlný, ale velmi rychle se zašpiní. Vyčistit ho můžete pomocí páry nebo jedlé sody. Zničíte tak i škodlivé bakterie.
V létě nás čeká nesnesitelné horko, a tak je třeba naučit se zásady správného větrání. To nechte na denní dobu, kdy je teplota venku nižší než ta vevnitř.
Větrací mřížky jsou nejčastěji v koupelně a v kuchyni. Je potřeba je pravidelně čistit, jinak ztratí svou funkci. Čistit je můžeme pomocí myčky nádobí nebo jedlé sody.
V červnu sklízíme na zahradě první plody. I v tomto měsíci ovšem můžeme výsadbu doplnit o určité druhy zeleniny, bylinek nebo okrasných květin. Jen pozor na ostré sluneční záření.
Kompostování je užitečný způsob zužitkování zbytků z kuchyně. Má ale i svou stinnou stránku, protože zbytky jídla lákají krysy, které zde nacházejí svůj úkryt.
Během zimy se na některém pracovním nářadí může vytvořit rez. Je to následek vlhkého prostředí. Pokud se jí chcete zbavit, využijte domácí prostředky, jako je ocet nebo jedlá soda.
Žluté skvrny na bílém oblečení v podpaží zná každý. Nemusíte kupovat drahé prostředky, abyste se jich zbavili, ale postačí vám pomocníci, které najdete v každé domácnosti.
Pokud venku panuje trvalejší deštivé počasí, je zapotřebí vědět, co dělat či nedělat na své zahradě. Rozhodně pravidelně kontrolujte záhony s užitkovou zeleninou.
Malinám musíte věnovat patřičnou péči, abyste sklidili plné koše šťavnatých plodů. Na jaře je nutné provést pravidelný střih a hnojení dusíkatými hnojivy.
Rajčata patří k nejoblíbenějším druhům zeleniny pěstovaných na našich zahradách. Pokud chcete sklízet bohatou úrodu, je potřeba se o rostliny pravidelně starat. K tomu patří i pravidelné hnojení. Využít můžete například kopřivy.
Sušení prádla venku není vždy vhodnou volbou, obzvlášť když trpíte alergiemi. Pyl totiž ulpívá na vypraném prádle, a to pak může zhoršit alergické reakce.
Keře černého bezu najdete téměř na každé polní cestě nebo u starých stavení. V dávných dobách totiž lidé věřili v jeho magickou sílu odpuzovat zlé síly ze svých domovů. V dnešní době je stál oblíbenější zpracovávat jak květy, tak zralé plody, které jsou bohatým zdrojem vitamínu C. V tomto období keře kvetou nádhernými voňavými květy, které se nejlépe hodí na výrobu výborného sirupu, čaje nebo marmelády.
Sezóna bazénů je v plném proudu a jejich majitelé si často lámou hlavu, jak udržet vodu křišťálově čistou. Jde to i bez chemie za použití speciálních technologií. mezi ně patří například UV lampy.
Správná půda je základním faktorem pro růst všech rostlin. Existují tři základní typy půdy, písčitá, hlinitá a jílovitá. Pro zjištění úrodnosti půdy se jako ukazatel projevuje i druh plevele, který zde roste.
Myčku na nádobí je potřeba pravidelně čistit, aby dobře fungovala. Namísto běžných kupovaných prostředků můžete použít domácí čističe jako je ocet nebo jedlá soda.
Okurky jsou oblíbenou zeleninou, kterou běžně pěstujeme na svých zahradách. Pro bohatou úrodu je třeba dodržovat určitá pravidla. Mezi ně patří vhodný výběr stanoviště a dostatečná zálivka.
Papriky patří mezi nejoblíbenější druh zeleniny. Pro bohatou úrodu se o ně musíte dobře starat a dodržovat určitá pravidla. mezi ně patří pravidelná zálivka, hnojení a ochrana před škůdci.
Pěstování nektarinek není v podstatě nic složitého, pokud dodržíte několik základních podmínek. Jestli se vám to podaří, můžete se těšit na sladké plody jedinečné chuti!
V některých zemích na světě platí zákaz dovozu a konzumace potravin, které jsou u nás zcela běžné. Na kterých pokrmech si můžete u nás v klidu pochutnávat a v cizích zemích jsou zapovězeny?
Houbová sezona se už pomalu rozjíždí, nicméně mnohé houby rostou na zahradě již od jara. Patří mezi ně určitě také špička obecná, která je také mnohdy označována jako špička travní.
Pomeranče patří mezi nejoblíbenější citrusové plody, na kterých si můžeme pochutnávat po celý rok. V tomto článku se dozvíte, jak prakticky využít pomerančovou kůru.
Milujete arašídy a rádi si je dopřejete třeba večer k vínu? Jasně, proč ne? Ty kupované ale mnohdy obsahují poměrně vysoké procento soli, a tak není od věci připravit si je doma.