Zavřít
Apetit

Apetit

Nejnovější články na Seznamu ze zdroje Apetit
  • Apetit

    Tajemství nejlepší cukrářky: Iveta Fabešová by světové špičce servírovala pistáciový dort. Cukrařině je ale třeba obětovat veškerý čas

    Před 9 hodinami
    Sledovat Ivetu Fabešovou v jejím přirozeném prostředí, tedy obklopenou moukou, smetanou, vejci, šlehačem a troubou, je zážitek. A sledovat ji, kterak tvoří jeden dokonalý Paris brest za druhým v rámci show na stagi Apetit pikniku, to byl koncert. Člověk by si hned odpálil nějaké těsto a vzal do ruky cukrářskou zdobičku. Kromě toho, že jsme z ní nemohli spustit oči, jsme jí položili i pár otázek...
     Komentáře
  • Apetit

    50 receptů na bramborový salát: Jak vybrat správné brambory a vytvořit dokonale vyváženou chuť

    Před 10 hodinami
    Bramborový salát má v českých kuchyních neotřesitelné místo a jen málokterý pokrm kolem sebe budí tolik přesvědčení o tom jediném správném postupu. My ho nikomu nebereme – víme, že každý si hýčká svůj dokonalý recept. Nabízíme však čerstvou inspiraci, jak chuť i strukturu posunout tak, aby každá porce působila stejně samozřejmě jako sváteční pohoda, se kterou si ho spojujeme.
     Komentáře
  • Apetit

    Jak vybírat rostlinné tuky: Některé jsou vhodné na saláty, jiné na smažení či každodenní vaření

    Před 12 hodinami
    Rostlinné tuky už dávno nejsou jen tichým pomocníkem v kuchyni. Staly se hvězdou zdravých jídelníčků, inspirací pro kuchaře a někdy i předmětem vášnivých debat. Olivový, slunečnicový, kokosový nebo avokádový – nabídka je obrovská a může být matoucí. Jak se v tomto světě zorientovat? Jaké poklady skrývá a na co si dát při výběru a používání pozor?
     Komentáře
  • Apetit

    Nejlepší marokánky: Cukroví, které nevyžaduje přesnost a každý kousek je originál. Pečte je ideálně ještě dnes

    Před 13 hodinami
    Křupavé na okrajích, vláčné uvnitř, voňavé po medu, oříšcích a kandovaném ovoci. Pečou se zřejmě už od dob první republiky a i když jejich přesný původ zůstává trochu záhadou, jedno je jisté: z vánočních talířků zřejmě nikdy úplně nezmizely. Však řekněte sami: pamatujete si je z dětství? Lesklé, sladké a vždycky trochu lepkavé? Tak to jsou ony!
     Komentáře
  • Apetit

    Josef Maršálek prozradil svůj recept na linecké, které se rozplývá na jazyku. Trik je ve špetce soli

    Před 15 hodinami
    Křehké těsto, tenká vrstva marmelády a vůně, která se line celým bytem. Každý ho dělá trochu jinak – někdo se drží přísně babiččina receptu, jiný experimentuje s vanilkou nebo přidává mleté ořechy. A pak je tu Josef Maršálek, který o lineckém mluví tak, že po jeho tipech dostanete chuť pustit se do další várky, i když už to „vaše“ odpočívá v krabici a čeká na svou slavnostní chvíli.
     Komentáře
  • Apetit

    Retro vánoční cukroví: Jednoduché recepty z dob socialismu, které jsme milovali

    Před 16 hodinami
    Vánoční cukroví z dob socialismu, to je příběh o skromnosti, ale přesto kouzelné atmosféře, která se v československých domácnostech rodila z mála surovin, spousty času a velké dávky kreativity. Je to vzpomínka na úsporné, ale přesto důvtipné pečení, na nostalgii po dětství a na specifickou atmosféru Vánoc z let (ne)dávno minulých.
     Komentáře
  • Apetit

    Uvařit rychle neznamená odfláknout to! Za 20 minut máte hotové jídlo, které ocení i tchyně! Plánujte dopředu a dbejte na FIFO

    Před 1 dnem
    Že se mají u vaření strávit hodiny, jinak se to snažíte ošulit a odfláknout? To je pasé... Trendem je naopak jednoduchost a snaha zkrátit pobyt v kuchyni na minimum, ne však na úkor kvality – na té se trvá. V prosinci možná inspiraci na rychlé vaření oceníte víc než jindy, získáte tak čas na pečení cukroví nebo vybírání dárků. Food blogerka Lucie Nováková vydala tematickou kuchařku, nechte se inspirovat!‚
     Komentáře
  • Apetit

    Je bezpečné vařit vodu opakovaně? Odborníci vysvětlují, kdy je to v pořádku a kdy je dobrá opatrnost

    Před 1 dnem
    Převařovat v rychlovarné konvici vodu, která už jednou varem prošla? Je to za běžných okolností naprosto bezpečné? Pokud používáte kvalitní pitnou vodu z vodovodu a konvici udržujete v čistotě, nemusíte mít žádné obavy. Rizika, která se na internetu často uvádějí – od toxického koktejlu chemikálií po otravu arsenem –, v našich podmínkách při běžném používání jednoduše nenastávají. Problém ale existuje.
     Komentáře
  • Apetit

    Čokoládovna Herufek: V Čejči na jižní Moravě voní čokoláda, která si získává srdce po celé republice

    Před 1 dnem
    Jen málokdo by čekal, že jedna z nejlepších čokolád na českém trhu vzniká v malé čokoládovně v Čejči na jižní Moravě. Michal Herůfek tu se svým týmem ručně vyrábí čokoládu přímo z kakaových bobů. Za 70% čokoládu z Belize získal dokonce bronzovou medaili na Academy of Chocolate v Londýně. V našem rozhovoru mluví o tom, jak se propojuje vášeň k čokoládě s lokálností, udržitelností i radostí z Vánoc.
     Komentáře
  • Apetit

    Proč vejce po uvaření praskají: Jak je správně zchladit, aby šla snadno oloupat

    Před 1 dnem
    Znáte to taky? Dovaříte vejce, rychle je přemístíte do ledové vody, aby se lépe loupala, a křup – skořápka praskne. Tento jev, známý jako teplotní šok, může nejen poškodit vzhled vajíčka, ale ovlivnit i jeho texturu, případně také chuť. Naštěstí existují způsoby, jak vejce rychle zchladit a zároveň snadno oloupat, aniž byste je zničili.
     Komentáře
  • Apetit

    Čert, Anděl, Sinterklaas i Krampus: Kdo byl Mikuláš a jak se slaví nadílka v Česku, Nizozemsku a Rakousku?

    Před 1 dnem
    Začátek prosince patří dětem a oslavám spojeným se svatým Mikulášem. Ti, co byli hodní, se mohou těšit na sladkosti a zlobivci se musí spokojit s bramborou a uhlím. Obdoby této zvyklosti najdeme v mnoha zemích po celém světě a považují se za oficiální začátek vánočního období.
     Komentáře
  • Apetit

    Pohoštění pro nebesa i peklo: Co nabídnout Mikulášovi, andělovi a čertovi, aby byly talíře prázdné

    Před 1 dnem
    Někde přijde Mikuláš už v pátek, jinde až o víkendu (a málokdy přijde sám). Doprovází ho anděl, občas i pořádný čert. Někdy jen symbolicky, jindy s kožichem, maskou a řetězem. Ať už se tahle trojice chystá k vám domů, nebo na sousedskou mikulášskou besídku, jedno mají vždy společné – po cestě jim vyhládne. Co jim nabídnout, aby měli důvod zůstat trochu déle (a hlavně nikoho nestrčili do pytle)?
     Komentáře
  • Apetit

    Ochutnali jsme burgery ve Five Guys v Praze. Začíná se na 295 korunách a do milkshaku vám dají klidně i slaninu. A je skvělý!

    Před 1 dnem
    Řetězec, který vznikl jako rodinná firma v roce 1986 ve Virginii, má mezi rychlým občerstvením doslova statusový symbol. Za Five guys se ještě donedávna jezdilo do Berlína nebo do Vídně. Nyní konečně, po několika odkladech, přibyla pobočka v Praze, první v zemích bývalého sovětského bloku. Veřejnosti se otevírá v pondělí, my jsme dostali možnost ochutnat v předstihu.
     Komentáře
  • Apetit

    Mýty o umytém citronu: Víte, proč se jeho kůra do pečení nehodí? Někdy je lepší sáhnout po sušené nebo citronové esenci

    Před 2 dny
    Citronová kůra dokáže zázraky. Stačí jí jen trochu a těsto se rázem rozvoní. Jenže právě kůra bývá surovinou, u které číhá spousta úskalí. Poradíme, jak citron bezpečně využít v kuchyni a jaké alternativy fungují stejně dobře – nebo dokonce líp.
     Komentáře
  • Apetit

    Brunch, kde se potkává Peru a Japonsko: All you can eat ústřice, sushi a ceviche v SenSa Bistro

    Před 2 dny
    Nedělní pohoda se spoustou dobrého jídla, skleničkou vína a příjemnou hudbou jako podkres? Že to k adventu nesedí? A co když právě to byste si měli (nejen) o adventu dopřát? Vyzkoušeli jsme brunche v SenSa Bistro a máme pro vás objev roku: peruánská kuchyně skvěle ladí s tou japonskou!
     Komentáře
  • Apetit

    Proč je máslo v obchodech rekordně levné: Jde o výprodej starších zásob ze zahraničí

    Před 2 dny
    V posledních dnech si toho všiml asi každý, kdo zavítal do supermarketu: máslo je nečekaně levné. Čtvrtkilové balení se v akcích prodává i za 27 korun, což je zlomek ceny, na kterou jsme byli zvyklí nejen z loňského roku. Tato situace přirozeně vyvolává spoustu otázek. Jak je to možné? Není v tom nějaký háček? A jak dlouho nám tato příjemná cena vydrží?
     Komentáře
  • Apetit

    Kam vyrazit na Mikuláše? Košt vína, vepřové hody a parním vlakem s čertem a andělem

    Před 2 dny
    Přemýšlíte, co dělat o víkendu? Máme pro vás jasnou zprávu: tento víkend bude znamení svatomartinských slavností a jedněch z posledních výlovů rybníků. Ano jedno z toho se nikdy neomrzí – a i když husa není zrovna „dietka“, tak pokud vám nebrání zdraví, jednou do roka si ji určitě dejte. Nebo aspoň ten kaldoun či husí rillettes. A kam na ně vyrazit?
     Komentáře
  • Apetit

    Five Guys otevírá první pobočku v Praze: Čerstvé suroviny, vysoké standardy i široká nabídka

    Před 2 dny
    Po dvou letech netrpělivého čekání, odkládání a spekulací, kdy už to konečně vypukne, je to tady. Americký řetězec Five Guys, proslulý svými šťavnatými burgery a čerstvými hranolky, otevře svou první pobočku v srdci Prahy. Fanoušci, kteří dosud za tímto chuťovým zážitkem museli cestovat do zahraničí, se tak dočkají vytouženého cíle.
     Komentáře
  • Apetit

    Magická zkratka 3 : 2 : 1: Recept na linecké, které se vždycky povede a zvládne jej celá rodina

    Před 2 dny
    Linecké těsto si vydobylo pověst spolehlivého základu pro sváteční pečení i rychlé domácí dezerty. Je jednoduché, přitom nesmírně variabilní, navíc dokáže podpořit chuť jakéhokoli ovoce či náplně. Z jeho křehkosti vychází potěšení, které funguje každou sezonu stejně spolehlivě jako před lety.
     Komentáře
  • Apetit

    Vůně trhů, skořice a karamelu: V Olomouci mají punčovou stezku, v Praze speciální svařák

    Před 2 dny
    Svařák v ruce, vůně skořice ve vzduchu, ruce promrzlé tak, že sotva pohnete prsty… Vánoční trhy jsou přesně ten moment, kdy se na chvíli zastavíte, zapomenete na seznam dárků a necháte se unést tím, co opravdu dělá Vánoce Vánocemi – pohádkovou atmosférou. Co si dát, když vás přepadne hlad, a která jídla patří k adventním trhům?
     Komentáře
  • Apetit

    Sladká zkratka k adventní náladě: Trifle ohromí celou rodinu a nemusíte ani zapínat troubu

    Před 3 dny
    Někdy se vám prostě nechce péct. A jindy zase není čas. Ale chuť na něco sladkého, ta přijde vždycky. A přesně pro takové chvíle je tu trifle: vrstvený dezert, který se tváří jako cukrářské veledílo, i když jej seskládáte během pár minut. Teď na zimu ho oblékněte do vánočního kabátu – se skořicí, pomerančem, čokoládou a s vůní rumu.
     Komentáře
  • Apetit

    Svařák: Vyhněte se letos obvyklým chybám a inspiraci hledejte i u sousedů

    Před 3 dny
    Pokud byste měli přisoudit adventu nějakou vůni, proč by to byla právě vůně svařeného vína? I zarytí odpůrci míchání vína s čímkoli nebo ti, kteří si klidně i červené víno během roku dávají chladit, v prosinci mění názor a svařák si užívají. Jaké panují o svařáku mýty, jaké chyby děláme při přípravě, proč se inspirovat za hranicemi a jak se dělá nealko verze tohoto horkého nápoje? Vy máte otázky, my máme odpovědi.
     Komentáře
  • Apetit

    Jak skladovat vánoční cukroví: Kdy použít plechovku, kdy lednici a proč je důležité nechat ho vychladnout

    Před 3 dny
    Vůně vanilky, skořice a čerstvě upečených perníčků je neodmyslitelně spojená s předvánočním časem. Aby si však vaše pracně vytvořené dobroty uchovaly dokonalou chuť a texturu až do Štědrého dne, je důležité věnovat pozornost jejich správnému uskladnění. Není to žádná věda, stačí dodržet několik jednoduchých zásad.
     Komentáře
  • Apetit

    „Drobotino, nepečte ve stresu!“ Josef Maršálek o nejlepší cmundě jeho tchyně i kouzelné ingredienci jménem sůl

    Před 3 dny
    Potkat se s cukrářem Josefem Maršálkem se na první pohled může dát jako fajn záležitost. Ale pozor, má to i svá rizika. Mimo jiné sklouzne řeč vždy směrem k jídlu, k dobrému jídlu, k dobrému sladkému jídlu. A vás začne zákonitě honit mlsná. A přesně tak to bylo i na zimním Apetit pikniku.
     Komentáře
  • Apetit

    Nejzdravější oříšky pro mozek, pleť i energii: Které druhy se vyplatí jíst denně? Nezapomeňte třeba na vlašské ořechy či kešu

    Před 3 dny
    Oříšky už dávno nejsou jen pochoutkou spojenou s Vánocemi nebo posezením u televize. Jsou to malé zásobárny plné živin, které mohou výrazně prospět našemu zdraví. Ať už si je přidáte do ranní kaše, salátu, nebo si je dáte jen tak samotné, dodáte tělu cenné tuky, bílkoviny, vitaminy a minerály. Které z nich patří mezi ty úplně nejlepší?
     Komentáře
  • Apetit

    Linecké kokosové řezy mají výrazný wow efekt: Skvěle chutnají a na řezu jsou neodolatelné

    Před 3 dny
    Linecké kokosové řezy mají zvláštní kouzlo: jsou sladké přesně tak, aby potěšily, voňavé tak, že přivolají dobré vzpomínky, a dostatečně rozeznatelné hned na první pohled. Patří mezi domácí stálice, které dokážou překvapit i po letech – jemnou strukturou, lahodnou kombinací chutí i příjemnou lehkostí.
     Komentáře
  • Apetit

    Vanilkové rohlíčky: Sandtnerka věděla, jak na ně! Recept na klasiku z vlašských ořechů i modernější nápady

    Před 3 dny
    Vanilkové rohlíčky znamenají Vánoce. Domov provoněný vůní pravé vanilky jen tak něco nepřekoná. Pečete je rok co rok podle rodinného receptu, nebo rádi zkoušíte něco nového? Připravili jsme pro vás to nejlepší z obou variant – osvědčený klasický recept i nápadité nevšední varianty, včetně těch odlehčených.
     Komentáře
  • Apetit

    Odmrazování mrazáku usnadní vrstva alobalu: Jak trik správně použít, aby fungoval

    Před 4 dny
    Věčně namražený mrazák je noční můrou každé domácnosti. Nejenže snižuje jeho výkon a zvyšuje spotřebu energie, ale také krade drahocenný prostor pro vaše zásoby. Než se pustíte do zdlouhavého a pracného odmrazování, možná vás zaujme jednoduchý trik s alobalem, který slibuje snadnější provoz. Je to ale opravdu takový zázrak?
     Komentáře
  • Apetit

    Jak uchovat jablka čerstvá co nejdéle? Vše začíná sklizní, roli hraje třídění i správné skladování

    Před 4 dny
    Podzimní sklizeň jablek je radost. Ale co dělat, když jich máte víc, než stihnete sníst? Správné skladování není žádná velká věda. Dobře uložená jablka mohou zůstat čerstvá až devět měsíců, v ideálních podmínkách dokonce rok. Klíčem k úspěchu je správný čas sklizně, důkladné třídění a vhodné podmínky při uskladnění.
     Komentáře
  • Apetit

    Od candáta po tuňáka: Video seriál, ve kterém vás Marek Raditsch provede světem ryb krok za krokem

    Před 4 dny
    Šéfkuchař Marek Raditsch, který sbíral cenné zkušenosti v michelinských restauracích v Dánsku, Norsku i New Yorku, vás v novém video seriálu provede celým světem ryb. Ukáže, jak poznat skutečně čerstvou rybu, správně ji zpracovat, porcovat a připravit tak, abyste ji konečně začali jíst častěji a s radostí. Naučte se vše od české klasicky v podobě kapra či candáta až po tuňáka nebo lososa!
     Komentáře
  • Apetit

    Dokonalý univerzální krém do vánočního cukroví: Jeden základ, čtyři obměny s čokoládou i pistáciemi

    Před 4 dny
    Každý, kdo někdy pekl vánoční cukroví, ví, že těsto je jen půlka úspěchu. Teprve krém rozhodne, jestli půjde o kousky, nad kterými se všem budou sbíhat sliny. Čím letos cukroví naplníte si už ale lámat hlavu nemusíte – máme pro vás recept na jeden univerzální krém, který se povede vždycky. Z jednoho základu vytvoříte čtyři (a klidně i víc) chuťových variant. Čokoládový, kávový, mandlový, karamelový nebo pistáciový? Vyberte si podle nálady nebo chutí vašich blízkých.
     Komentáře
  • Apetit

    Dokonalý zimní nápoj: Zlaté mléko s kurkumou a skořicí. Recept, který se bez špetky pepře neobejde

    Před 4 dny
    S příchodem chladnějších dní všichni hledáme způsoby, jak se zahřát a posílit imunitu. Jedním z nejpříjemnějších a nejchutnějších pomocníků může být zlaté mléko, známé také jako kurkuma latté. Tento horký nápoj sytě žluté barvy nejen skvěle chutná, ale je také plný látek prospěšných pro naše zdraví. Jeho kořeny sahají až do starověké indické ájurvédy, kde se po staletí používá jako lék na nejrůznější neduhy.
     Komentáře
  • Apetit

    Maršálek odtajnil recept: Dokonalá vosí hnízda? Bez piškotů, tajemství je v ořechovém těstě

    Před 4 dny
    Postup na ořechová vosí hnízda vychází z receptu Josefa Maršálka a stojí na poctivém ořechovém těstě, které připomíná marcipán. Pokud hnízda připravujete na Vánoce, zvolte náplň, která dobře vydrží v chladu – pudinky ani syrová vejce nejsou vhodná. Pod hnízda si upečte linecká nebo kakaová kolečka a nebojte se přidat víc krému.
     Komentáře
  • Apetit

    Nečekané pravdy o jídle: 10 mýtů, které vás drží v omylu už celé roky. Pravda o cukru, lepku, tucích i špenátu podle odborníků

    Před 4 dny
    Výživová doporučení se mění rychleji než módní trendy, takže člověk často neví, čemu věřit. Kolem jídla vzniká spousta domněnek, které zní přesvědčivě, ale s realitou mají pramálo společného. Právě ty dokážou nejvíc zamotat hlavu každému, kdo se snaží jíst rozumně a bez zbytečného stresu.
     Komentáře
  • Apetit

    Týden s vůní Vánoc: 5 jednoduchých večeří, které vám doma vykouzlí sváteční náladu dřív, než začnete péct cukroví

    Před 5 dny
    Skořice, hřebíček, kokos nebo perníkové koření. Advent má svou typickou vůni – hřejivou, sladkou a uklidňující. Tak proč si ji nechat jen na pečení cukroví? Připravte si pět večeří, které provoní kuchyni stejně krásně, ale jsou určené na každý běžný večer. Od krémové batátové polévky po kokosovou kormu. Provoňte svou kuchyni adventem v netradiční podobě!
     Komentáře
  • Apetit

    Kam letos na trhy? Tipy na TOP 5 českých měst – od Prahy a Brna až po magický Český Krumlov

    Před 5 dny
    Máme tu prosinec a my máme velkou prosbu: zkuste si letos advent skutečně užít. Pečte jen cukroví, co máte skutečně rádi. Uklízejte jen nepořádek, který vám skutečně vadí. Nakupujte dárky pro ty, kdo jsou vašemu srdci nejbližší. A vyrazte na vánoční trhy užít si báječnou atmosféru. Ochutnejte svařák, dejte si bramborák nebo trdelník a kupte si ozdobu na stromeček pro radost. Kde po Česku jsou ty nejkrásnější trhy?
     Komentáře
  • Apetit

    Michelinské hvězdy 2025 v Česku: Favorité, zajímavosti a co inspektoři vlastně hodnotí

    Před 5 dny
    Česká gastronomie může zažít historický okamžik. Po letech, kdy prestižní Michelinský průvodce hodnotil české podniky jednou hvězdičkou, jsou ve hře snad konečně dvě, jak se shodují odborníci. Napětí roste a celá scéna s očekáváním vzhlíží k 11. prosinci, kdy budou výsledky oficiálně odhaleny.
     Komentáře
  • Apetit

    Pekingská kachna, která změnila pražskou gastronomii. Restaurace Sia je luxusní letenka napříč Asií

    Před 5 dny
    V srdci Prahy, jen pár kroků od ruchu Náměstí Republiky, se skrývá místo, které vás během jednoho večera přenese o tisíce kilometrů dál. Do rušného Hongkongu, na uličku plnou páry z dim sum knedlíčků a vůní grilovaného masa. Tahle oáza se jmenuje Sia – a už od roku 2017 dokazuje, že asijská kuchyně v českém podání může být autentická a hravá.
     Komentáře
  • Apetit

    Rychlé občerstvení u nás a v Rakousku: Vídeňské klobásové stánky jsou symbolem města i místa, kde si jsou lidé rovni

    Před 5 dny
    Ve vídeňských ulicích existují místa, která nepřitahují pozornost okázalostí, přesto mají nečekanou schopnost takříkajíc vtahovat do děje. Stačí pár minut pozorovat drobný ruch kolem pultu, aby člověk pochopil, že tu jen nevoní dobré jídlo, ale že se zde lidé scházejí proto, že je jim tu opravdu dobře. Právě tady se z běžné zastávky stává zážitek, který spoluutváří atmosféru metropole.
     Komentáře
  • Apetit

    Jak správně uplést vánočku ze 6 pramenů? Symbolika, postup krok za krokem a výběr 15 prověřených receptů

    Před 5 dny
    Vánočka, voňavý symbol českých Vánoc, je sladké pečivo se staletou historií. Je tradičně spojená s rodinou, pohodou i vánočními dobrotami a její recept i umění ji zaplést se předávají mezi hospodyňkami už po generace. Její příprava je pro mnohé vrcholem předsvátečních příprav a její zlatavá barva na štědrovečerní tabuli prostě nesmí chybět.
     Komentáře
  • Apetit

    Andrea Verešová: „Vaření je nejkrásnější projev lásky.“ Tajemství její dokonalé postavy je v pitném režimu

    Před 5 dny
    Že jsou Češky a Slovenky nejkrásnější ženy na světě? To není otázka, to je fakt. A jednou z nejkrásnějších Slovenek je bezesporu Andrea Verešová, úspěšná modelka, Miss Slovensko 1999, která se ještě dnes ve svých 45 let občas projde po mole, ale mnohem víc se zaměřuje na svou právnickou praxi. Ano, je to ten typ, co je krásný a ještě chytrý, k naštvání...
     Komentáře
  • Apetit

    Potraviny, které uklidní tělo, a ty, které vám noc pokazí: Co jíst, aby se vám lépe spalo? Pozor na alkohol či sladkosti

    Před 6 dny
    Trápí vás bezesné noci, převalování se v posteli a ranní únava? Než sáhnete po lécích na spaní, zkuste se zaměřit na to, co jíte. Strava má totiž na kvalitu našeho odpočinku mnohem větší vliv, než si mnozí myslí. Správně zvolené potraviny vás mohou ukolébat a velmi rychle poslat do říše snů, zatímco ty nevhodné vám spánek spolehlivě ukradnou.
     Komentáře
  • Apetit

    Tmavá čokoláda prospívá mozku i srdci: Stačí jeden až dva čtverečky denně

    Před 6 dny
    Málokterá potravina dokáže vyvolat tolik radosti a zároveň tolik výčitek jako čokoláda. Pro mnohé je symbolem hříchu a zakázaného potěšení. Pravda je ale mnohem sladší. Pokud sáhnete po té správné, může být kvalitní čokoláda skvělým pomocníkem pro vaše zdraví, zejména pro mozek a srdce. Není to jen prázdná pochoutka, ale skutečná superpotravina plná prospěšných látek.
     Komentáře
  • Apetit

    Recept na staročeský perníkový závin s povidly: Sakrajda provoní dům dřív, než ji stihnete vytáhnout z trouby

    Před 6 dny
    Sakrajda patří mezi ty staročeské dobroty, které rozvoní celou domácnost ještě dřív, než ji vytáhnete z trouby. Sladký závin s povidlovou náplní v sobě nese dlouholetou tradici, ale zároveň si drží lehkou noblesu, díky níž snadno obstojí i na svátečním stole. Příprava je příjemná – přesně ten typ pečení, který zpomalí den a připomene, že i klasika umí být překvapivě půvabná.
     Komentáře
  • Apetit

    Kvíz: České vánoční cukroví: Tradice, která se předává z generace na generaci. Vyznáte se v něm?

    Před 6 dny
    Když se řeknou Vánoce, mnohým se vybaví vůně vanilky a skořice, která se line z kuchyně. České vánoční cukroví je totiž fenomén, který v Evropě jen tak nenajdete. Není to pouze sladká tečka za svátečním obědem či mlsání pro milovníky drobného cukrářského umění – je to tradice, která se v rodinách předává po generace.
     Komentáře
  • Apetit

    Vánoční štólu upečte ještě dnes! Do Vánoc se musí rozležet, aby byla dokonale vláčná

    Před 6 dny
    Štóla – bohaté, voňavé a máslové pečivo, které se tváří nenápadně, ale má za sebou stovky let tradice. Do českých kuchyní přišla z Německa, a i když není naším původním cukrovím, na vánočním stole se zabydlela rychle. Pokud chcete, aby byla na Štědrý den vláčná a měkká, je nejvyšší čas pustit se do pečení.
     Komentáře
  • Apetit

    Sladká tečka od Punčocháře: Ricottové knedlíčky s jahodami a rumovým karamelem. Recept, který zvládnete snadno

    Před 7 dny
    Co by to bylo za slavnostní menu bez desertu, který vás pohladí po duši? Jan Punčochář zakončuje své menu něčím, co vypadá luxusně, ale je až překvapivě jednoduché. Jemné ricottové knedlíčky v rumovém karamelu, čerstvé jahody, natrhaný tvaroh a vůně meduňky – tohle je dezert, po kterém budou hosté mluvit ještě dlouho po večeři.
     Komentáře
  • Apetit

    Reportáž z recepce ke Dni díkůvzdání: Jak chutná autentická americká kuchyně a proč u ambasadora vítězí česká kachna

    Před 7 dny
    Tradiční americký svátek Díkůvzdání se slaví vždy čtvrtý čtvrtek v listopadu. Tento den, pro mnohé Američany svou důležitostí srovnatelný s vánočními svátky, je dnem sdílení dobrého jídla s rodinou, přáteli a kolegy. Díkuvzdání je tak připomínkou, jak zásadní jsou v našem životě pozitivní vztahy s ostatními lidmi, přátelství a spolupráce.
     Komentáře
  • Apetit

    Březový cukr v kuchyni: Použijte ho 1:1, ale nekaramelizuje. Velký průvodce pečením s xylitolem

    Před 7 dny
    Březový cukr, známý spíš pod názvem xylitol, je stále častější součástí moderního pečení. Sladí skoro stejně jako cukr, má ale méně kalorií, nezvyšuje hladinu cukru v krvi a ještě chrání zuby. Zní to jako zázrak, ale jako každá surovina má i svá úskalí. Jak s ním pracovat, aby vám výsledek chutnal?
     Komentáře
  • Apetit

    Tajemství perfektního čokoládového krému. Ganache jako od cukráře: Kompletní průvodce poměry, tipy a 9 nejčastějšími chybami

    Před 7 dny
    Ganache – kouzelné slovo, které ve světě cukrařiny znamená jistotu. Lesklý čokoládový krém, na jehož přípravu vám postačí čokoláda, smetana a trocha zručnosti. Pokud ho uděláte správně, výsledek bude jako z cukrárny. Pojďme si říct, jak ganache funguje, kdy zvolit jakou čokoládu a jak se vyhnout chybám, které ji dokážou pokazit.
     Komentáře
  • Apetit

    Česnek a jeho účinky potvrzené vědou: Působí na imunitu, srdce i dýchací cesty

    Před 7 dny
    Česnek nechybí snad v žádné české kuchyni a lidstvo provází už tisíce let. Není to jen díky jeho ostré chuti a nezaměnitelné vůni, ale především pro jeho pozoruhodné vlastnosti. Zatímco naši předkové věřili v jeho magickou moc a dávali si ho třeba pod polštář, dnešní věda potvrzuje, co babičky tušily a znaly už dávno: česnek je skutečná superpotravina, jejíž vliv na naše tělo je mnohem hlubší, než si dovedeme připustit.
     Komentáře
  • Apetit

    Jak na dokonalý bramborový salát: Začněte u brambor, nezapomeňte na správné krájení i zálivku

    Před 7 dny
    Zapomeňte na složité hledání a nekonečné debaty o tom, který recept na bramborový salát je ten jediný pravý. Pravda je taková, že každá rodina má ten svůj, léty prověřený. Přesto existuje několik základních pravidel a tipů, díky kterým bude váš salát vždycky skvělý, ať už se držíte babiččiny klasiky, nebo rádi experimentujete. Pojďme se podívat, jak připravit salát, na který budete opravdu a právem pyšní.
     Komentáře
  • Apetit

    Guláš mnoha podob: 30 receptů od poctivé kližky přes segedín po zeleninové verze plné chuti

    Před 7 dny
    Guláš, původně pastevecký pokrm z oblasti dnešního Maďarska, se během staletí proměnil do tolika podob, že by se divil i první kuchař, který jej v kotlíku nad ohněm zamíchal. Dnes se stal symbolem víkendové kuchyně a onoho známého „pomalu a s láskou“. Je to jídlo, které člověk neuspěchá – a právě díky tomu chutná lépe.
     Komentáře
  • Apetit

    Jan Punčochář: Křepelka není drůbež, ale klenot! Trik, jak ji připravit na slavnostní stůl, aby se rozplývala

    Před 8 dny
    Šestý recept z videoseriálu s Janem Punčochářem je tu: plněná křepelka s tymiánovou omáčkou, karamelizovanou karotkou a šalotkou. Dokonalý slavnostní oběd, na který pozvete klidně i tchyni. Toto je pokrm, kterým se můžete pochlubit a který vám zaručí obdiv a přezdívku chef.
     Komentáře
  • Apetit

    Zelný salát v hlavní roli: Zapomeňte na nudné zelí. 4 recepty na Coleslaw, křenovou pikantnost a hanáckou klasiku

    Před 8 dny
    Zelí je možná ta nejnenápadnější surovina, kterou doma máte, ale právě teď je ideální čas mu dát šanci zazářit. Je levné, křupavé, obsahuje víc vitaminu C než citrusy, pomáhá trávení a zrychluje metabolismus. Když se k tomu přidá fakt, že vydrží celé týdny, stojí pár korun a pochází většinou od českých pěstitelů, je jasné, že máme před sebou ideální surovinu na podzim a zimu.
     Komentáře
  • Apetit

    Podvodnice: Staročeské cukroví s kouzelným trikem. Kynutí pod vodou jim dodá jemnost a vláčnost

    Před 8 dny
    Podvodnice jsou tradiční vánoční cukroví, které se v posledních letech opět vrací na výsluní českých stolů. Zaujme nejen svým neobvyklým jménem, ale především originálním způsobem přípravy. Těsto na podvodnice totiž kyne ponořené ve studené vodě, což mu dodává naprosto jedinečnou, jemnou a křehkou strukturu.
     Komentáře
  • Apetit

    Jak správně dávat spropitné: Česká pravidla, mezinárodní rozdíly a kdy je v pořádku nedat nic

    Před 8 dny
    Určitě to znáte. Sedíte v restauraci po skvělém jídle, číšník přináší účet a ve vaší hlavě se roztočí kolotoč otázek. Kolik mám nechat? Je deset procent dost, nebo málo? A co když platím kartou? Spropitné, dýško, tuzér – ať už mu říkáme jakkoliv, umí nám občas pěkně zamotat hlavu. Pojďme si v tom jednou provždy udělat jasno.
     Komentáře
  • Apetit

    Jaké jídlo patří k Vánocům? Maršálek miluje vánočku, Punčochář má každý rok jiný bramborový salát

    Před 8 dny
    Na chvilku se zastavte a soustřeďte se, máme na vás otázku: Jaké jídlo se vám vybaví, když se řekne Vánoce? Stejnou otázku jsme položili hvězdným hostům na zimním Apetit pikniku a odpovědi nás velmi bavily.
     Komentáře
  • Apetit

    Domácí salko ve 2 krocích: Jednoduchý recept ze 3 surovin a bez zbytečných přísad

    Před 8 dny
    Kdo by nemiloval tu sladkou a hustou chuť kondenzovaného mléka, které známe jako salko. Je skvělou přísadou do krémů, vánočního cukroví, ledové kávy nebo jen tak na lžičku. Možná vás ale překvapí, jak snadné a rychlé je připravit si ho doma. Nejenže ušetříte, ale budete mít naprostou kontrolu nad složením.
     Komentáře
  • Apetit

    Zapomeňte na úklid! Nejlepší vánoční trhy v Evropě máme hned u sousedů, za dvě hodiny jste tam

    Před 8 dny
    Tak jako v létě začíná většina konverzací „Nechceš cuketu?“, na podzim je typickým ice breakerem „Rostou?“, nyní přichází období „Máš napečeno?“ A to nikdy nikomu lepší den neudělalo, naopak. Co si tak spíš než počty cukroví hlásit, jaké krásné vánoční trhy jste navštívili? My začneme!
     Komentáře
Reklama