Zavřít
Vím, co jím

Vím, co jím

Nejnovější články na Seznamu ze zdroje Vím, co jím
  • Vím, co jím

    Snídaně na vidličku: Sýrové vafle se zastřeným vejcem

    Před 15 hodinami
    Když se řeknou „vafle“, většina z nás si představí sladkou verzi. Věděli jste ale, že tuto oblíbenou snídani si můžete připravit i naslano? Přinášíme vám recept na sýrovou variantu. Až si budete chtít dopřát pohodovou snídani na vidličku, ideálně o víkendu, vyzkoušejte naše sýrové vafle se zastřeným vejcem. Tabulka s výživovými hodnotami samozřejmě nechybí.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Čtyřicítka na krku? Super věk pro řadu sportovních aktivit

    Před 1 dnem
    U někoho se začínají objevovat první zdravotní problémy, někdo bojuje s váhou. Přechod do středních let je tu! Pokud si říkáte, že už se nyní nevyplatí cvičit, když jste s tím nezačali doteď, jste na omylu! Pojďme se podívat nejen na sporty, které stojí za to vyzkoušet, ale zaměřit se i na partie, kterým je vhodné se věnovat z hlediska zdraví.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    S jarem zrevidujte nejen svůj šatník, ale i jídelníček

    Před 2 dny
    Dali jste si do nového roku předsevzetí zlepšit svůj jídelníček? Jarní měsíce vám nabízí příležitost svoje předsevzetí naplňovat. Máte tendenci probírat a revidovat s přicházejícím jarem svůj šatník a domácnost? Tak k tomu letos přidejte i jídelníček! Zapomeňte na různé detoxové diety a raději se soustřeďte na „detox“ kuchyně a spíže. Jakých potravin byste se měli zbavit a čím je nahradit?
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Vitamínová abeceda: Kyselina listová je důležitá nejen v těhotenství

    Před 5 dny
    Nedostatek kyseliny listové může způsobit anémii i deprese a v jídelníčku tak nesmí chybět v průběhu celého života. Příliš málo kyseliny listové mají nejčastěji muži nad 51 let a ženy mladší 19 let nebo starší 65 let. Na vině mohou být léky, poruchy vstřebávání živin, nevhodný jídelníček, zvýšená spotřeba alkoholu i těhotenství a kojení.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Krůtí masové kuličky v zelí

    Před 7 dny
    Krůtí maso řadí odborníci mezi tzv. superpotraviny. A právem! Má řadu benefitů, ze 70 % je bílé, ze 30 % tmavé. Druhy masa se od sebe liší zbarvením, konzistencí i obsahem tuku. Krůtí maso je vynikající surovinou pro přípravu nejrůznějších pokrmů. Vyzkoušejte dnes náš certifikovaný recept na krůtí kuličky dušené v zelí.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Zelený zákal může skončit ztrátou zraku. Prevence je proto zásadní

    Před 8 dny
    Glaukom neboli zelený zákal je, na rozdíl od šedého zákalu, nevratné oční onemocnění a neléčený může končit ztrátou zraku. Světový týden glaukomu, který tento rok připadá na 12. až 18. března, je zde proto, aby upozornil na důležitost včasného rozpoznání onemocnění a pokrok, který v tomto oboru nastal.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Potřebujete posílit tělo a zlepšit flexibilitu? Zkuste Animal flow!

    Před 9 dny
    Animal flow je systém cvičení, které vychází, jak sám název napovídá, ze zvířecích pohybů. Tento program odkazuje na skutečnost, že jsme se zapomněli pohybovat tak, jak původně příroda zamýšlela. Naše tělo je stvořeno pro pohyb ve všech směrech, nikoliv jen pro chůzi a sed jak tomu dnes často je.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Vitamínová abeceda: B komplex – 8 vitamínů B, které potřebujete pro své zdraví i krásu

    Před 12 dny
    Označení vitamín B ve skutečnosti zahrnuje 8 různých vitamínů s podobnou strukturou, označovaných také jako B-komplex. Jedná se o látky, které mají mnoho společného, ale také rozdílného. V článku se dozvíte, kde vitamíny skupiny B najdete i proč jsou nezbytné.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Zelenina hrou: Jak přimět děti, aby si zeleninu oblíbily

    Před 13 dny
    Rodiče velice dobře ví, že zelenina je součástí pestrého a zdravého jídelníčku. A u dětí to platí samozřejmě také. Zelenina je skvělým zdrojem vitamínů, minerálů, antioxidantů i vlákniny. Jenže jak svému potomkovi vysvětlit, že zelenina je pro jeho zdraví nezbytná a měl by ji jíst?
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Cvičení v kanceláři: 5 rychlých cviků, aby záda ani hlava nebolely

    Před 16 dny
    Trávíte celou pracovní dobu u počítače? Pak je důležité si dělat pravidelné pauzy, projít se nebo se protáhnout. Vsedě nejvíc přetěžujeme horní polovinu těla, a proto je nutné zaměřit se na odstranění svalových dysbalancí, které v této poloze vznikají. Kromě toho jde o dobrou prevenci bolesti hlavy či páteře, a navíc se budete lépe soustředit. Protáhněte se podle našeho návodu.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Vitamínová abeceda: Vitamín A podpoří imunitu a zpomalí stárnutí pokožky

    Před 20 dny
    Označení vitamín A patří k těm méně známým, to ale neznamená, že není důležitý. Nedostatek vitamínu A není ve vyspělých zemích díky pestré stravě příliš častý, v rozvojových zemích ale bývá příčinou poškození rohovky a sítnice. Může být také důvodem bolestí hlavy, únavy nebo snížené imunity a plodnosti.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Pohankové palačinky s vejcem a špenátem

    Před 21 dny
    Palačinky jsou klasikou, kterou snad miluje úplně každý. Zkuste si jednou za čas jídelníček zpestřit a připravit si palačinky z pohankové mouky a naslano, třeba podle našeho certifikovaného receptu. Tabulku s výživovými údaji naleznete na konci.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Dospívající děti digitální detox sice neocení, ale prospěje jim i vám

    Před 22 dny
    Zvykli jsme si, že jsme neustále on-line. Na telefonu, na e-mailu, na notebooku, tabletu, počítači… Díky bezdrátovému internetu zůstáváme připojení vlastně nonstop. A to pro naše psychické zdraví není rozhodně správné, což ostatně potvrzují i psychologové. Jak si tedy od technologií co nejlépe odpočinout a co nám takový digitální detox přinese?
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Půst začíná, místo masa si dejte čočku

    Před 26 dny
    Popeleční středou začalo pro věřící období půstu. Není od věci se inspirovat a pokusit se také odlehčit svůj jídelníček. Pokud jste se zapojili do akce suchý únor, máte již určitý cvik. Jednou z možností, jak pojmout půst, je omezení příjmu masa. To je ostatně současný módní trend a v mnoha případech i finanční nutnost. Maso lze nahradit různými způsoby, ale nejlevnější variantou jsou luštěniny.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Rozhýbejte děti po škole. Vypustí energii a (možná) nebudou tolik zlobit

    Před 27 dny
    Pohyb je důležitý v každém věku a u dětí to vše začíná. Aby se děti po hodinách strávených v lavici protáhly, aby se regenerovaly aktivně, aby byly zdravé a aby celé odpoledne nevisely na počítači nebo telefonu, proto se potřebují hýbat! A také proto, aby se z pravidelné pohybové aktivity stala rutina a děti tak získaly základ pro zdravý životní styl.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Pomazánka z pečené dýně a cottage

    Před 1 měsícem
    Dýně je chuťově i nutričně vynikající surovina, která nám v zimních měsících pomáhá naplnit doporučený příjem zeleniny. Osvědčenou klasikou je dýňová polévka, z dýně se toho ale dá připravit mnohem více, vyzkoušejte například jednoduchou dýňovou pomazánku, která prošla certifikací Vím, co jím. Tabulku s výživovými údaji najdete na konci.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Datum minimální trvanlivosti vs. datum použitelnosti

    Před 1 měsícem
    Víte, jaký je rozdíl mezi potravinami označenými datem použitelnosti a těmi, na jejichž obale najdeme datum minimální trvanlivosti? Které z nich můžeme obvykle celkem bez obav o naši bezpečnost konzumovat i po uplynutí tohoto data, a tím snižovat zbytečné plýtvání potravinami?
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Zelňačka, salát coleslaw a další úpravy obyčejně neobyčejného zelí

    Před 1 měsícem
    Věděli jste, že i zelí má svůj den? Je jím právě ten dnešní, 17. únor. Pokud jste to netušili, nic si z toho nedělejte. Oslavit ho nějakým zelným pokrmem ale můžete. Když ne dnes, klidně zítra. Zelí působí jako obyčejná, pro někoho až nudná zelenina, ale zdání klame. Zelí je mimořádně zdravé, chutné, hlávka vám v lednici vydrží dlouho a na rozdíl od jiných potravin se stále řadí mezi ty cenově dostupné. Vybrali jsme pro vás 5 zelných receptů, díky nimž si dopřejete pořádnou porci zdraví.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Pohanka s pečenou zeleninou

    Před 1 měsícem
    Pohanka je přílohou, na níž se často zapomíná. A je to velká škoda. Pohanka má vysokou nutriční hodnotu a do zimních měsíců se skvěle hodí. A pečená zelenina k tomu je ideálním řešením, jak doplnit zeleninu, když nemáme chuť na studené saláty. Vyzkoušejte tuto kombinaci v našem certifikovaném receptu, kde najdete i tabulku s výživovými údaji.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Dárkyň vajíček je málo, párů toužících po miminku mnoho

    Před 1 měsícem
    Pro nemalou část párů, které chtějí mít vlastní rodinu, je početí pomocí darovaných vajíček jedinou šancí. Těch je ale u nás dlouhodobě nedostatek. Proces darování vajíček je totiž opředen polopravdami, které mohou potenciální dárkyně odradit. Darování je ale vždy řízeno lékaři a vše je zároveň pod dozorem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Darování znamená někomu naplnit sen o rodině, který může být refundovaný finanční kompenzací. Co všechno obnáší a proč se toho nebát?
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Vyhřezlá ploténka dokáže potrápit, operací ale končit nemusí

    Před 1 měsícem
    Výhřez ploténky v bederní páteři po třicátém roce věku má asi 70 % populace. Zdaleka ne všichni o tom ale vědí a mají nějaké potíže. Mnoho výhřezů je takzvaně němých a dlouho o nich dotyčný nemusí mít vůbec ponětí. Jak ale postupovat, když se obtíže objeví? Zdaleka neplatí, že vyhřezlá ploténka musí nutně skončit operací.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    20 nejlepších receptů, jak zařadit luštěniny do jídelníčku kdykoli během dne

    Před 1 měsícem
    10. února slavíme Světový den luštěnin. Ruku na srdce, kolikrát týdně či měsíčně se luštěniny objevují ve vašem jídelníčku? Dle průměrné roční spotřeby v České republice to pravděpodobně příliš často nebude. Což je škoda. Luštěniny se řadí mezi nutričně velmi hodnotné potraviny a není důvod se jim vyhýbat. Inspirujte se recepty z naší databáze a oslavte dnešní den pořádnou porcí luštěnin!
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Jablečné kefírové lívance

    Před 1 měsícem
    Lívance jsou skvělou snídaní, tyhle si díky rychlé přípravě můžete připravit nejen o víkendu. Pokud k nim navíc přidáte i zdroj bílkovin v podobě tvarohu či skyru, zasytí vás na delší dobu. Recept prošel hodnocením a byl certifikován logem Vím, co jím. Tabulku s výživovými údaji naleznete na konci.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Běžné nachlazení u malých dětí může trvat i týdny

    Před 1 měsícem
    A je to tu zase! Jen co nastoupilo chladnější počasí, děti jsou samá nudle a kašle se nemohou zbavit i více jak 14 dní. Podle slov dětské lékařky může „obyčejná“ viróza potrápit dítě klidně až 3 týdny. Jak běžné nachlazení rozpoznat od bakteriální infekce?
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Nepít je umění! Pod tímto heslem začal letošní Suchej únor

    Před 1 měsícem
    Dokážete si na měsíc odpustit pití alkoholu? Ve spotřebě alkoholu jsme my Češi jedni z prvních na světě. Podle Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti se u nás za hranou rizikového pití pohybuje více než milion lidí. Na to chce upozornit kampaň s názvem Suchej únor a zároveň vybízí k měsíční pauze od popíjení. Únorová abstinence může sloužit k očistě, ale také k přehodnocení našemu vztahu k alkoholu.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Skladujete potraviny správně? Citrony ani rajčata do ledničky nepatří

    Před 1 měsícem
    Určitě se někdy i vám stalo, že jste při kontrole domácnosti zjistili, že ovoce nebo zelenina začíná hnít či plesnivět, balení sýra vypršela trvanlivost už dávno, jogurt má namále. Trápí vás zbytečné plýtvání a přemýšlíte, jak skladovat potraviny tak, aby zůstaly chutné, čerstvé, bezpečné? Právě pro vás je náš článek.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Snížit hladinu cholesterolu nebo zmírnit stres. Nejen to dokáže černý a zelený čaj

    Před 1 měsícem
    Předpověď počasí v posledních dnech naznačuje, že se nás zima hned tak nepustí. Dost možná i vy proto v nadcházejícím období sáhnete po šálku teplého čaje na zahřátí. A rozhodně to nebude krok vedle. Kromě prohřívacího účinku má totiž pravidelné pití černého či zeleného čaje i řadu benefitů pro naše fyzické a duševní zdraví.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Kuře Harissa

    Před 1 měsícem
    Harissa je pikantní omáčka, jejímž základem jsou pečené papriky a chilli papričky. Jestli patříte k fanouškům lehce či více pikantních pokrmů plných vůní a chutí, bude pro vás tím pravým. Omáčku si můžete koupit hotovou i v obchodech, ale my doporučujeme si ji připravit dle našeho receptu, který prošel hodnocením a byl certifikován logem Vím, co jím. Tabulku s výživovými údaji naleznete na konci receptu.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Skupinové cvičení může být skvělou motivací k lepším výkonům

    Před 1 měsícem
    Chcete se začít zdravě hýbat, ale stydíte se přihlásit na skupinové cvičení? Není důvod! Zahoďte obavy, že nebudete stačit tempu nebo nezvládnete techniku. Skupinové lekce disponují řadou výhod, pro které stojí za to dát jim šanci.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Dá se zhubnout chůzí? Když do toho pořádně šlápnete, tak ano

    Před 1 měsícem
    Chůze je naším přirozeným pohybem, při kterém aktivně zapojujeme celé naše tělo. Tento pohyb prospívá nejen fyzickému, ale i psychickému zdraví. Chůze má pozitivní vliv na naše zdraví, jelikož při ní pracujeme na své fyzické kondici, posilujeme kardiovaskulární systém a při správném tempu je to skvělý „sport“ na hubnutí. Jak tedy zhubnout pomocí chůze?
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Když chcete mlsat rostlinně

    Před 1 měsícem
    Chuť na sladké čas od času přepadne asi každého z nás. Když dochází fantazie, čím si zamlsat, můžete se inspirovat našimi tipy z článku. Zvláště když by to mělo být mlsání čistě rostlinné - veganské.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Jak se zbavit tuků na břiše? Bez pohybu to nepůjde

    Před 1 měsícem
    U hubnutí je důležité si uvědomit, že nelze hubnout pouze určitou partii, na kterou si ukážeme prstem. Pokud budeme mít štěstí a řadíme se do kategorie osob, které hubnou rovnoměrně, může pro nás být hubnutí možná o něco jednodušší než pro ty, kterým se tuk ukládá většinou jen na určitém problematickém místě a hubnutí je pak o něco složitější. Pojďme se ale bavit o hubnutí obecně a přidejme si pár tipů, které pomohou zhubnout tuk v oblasti bříška.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Honí vás mlsná? Sáhněte po kvalitní hořké čokoládě a hřešte zdravě

    Před 2 měsíci
    Pro milovníky sladkého je tu spásné řešení, jak si pochutnat, ale přitom udělat i něco pro své zdraví. Kvalitní hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa je nejen dobrota, ale současně má i spoustu benefitů. Jaké to jsou?
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Na pravidelné prohlídky k očnímu lékaři choďte, i když nenosíte brýle. Víte proč?

    Před 2 měsíci
    Zatímco v dětství probíhají pravidelné kontroly zraku automaticky, v dospělosti je na odpovědnosti každého z nás, jak se o své oči stará. S návštěvou očního lékaře byste neměli čekat, až se vaše vidění zhorší. Pravidelné prohlídky mohou odhalit závažné oční onemocnění, u něhož je včasná léčba hlavní podmínkou úspěšného zpomalení příznaků.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Včasnou péčí o jizvu můžete předejít komplikacím

    Před 2 měsíci
    Jizva je součástí přirozeného procesu hojení kůže. Vzniká jako následek jejího porušení při úrazu nebo operaci. Po operaci se tkáň hojí jizvou, která nemusí být jen kosmetickým problémem, ale může ovlivňovat i funkci okolních tkání, svalů, cév, nervů a vnitřních orgánů. Proto si každá jizva zaslouží náležitou péči.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Co může způsobit špatný jídelníček? Oteklé nohy i zvětšené hemoroidy

    Před 2 měsíci
    Pro mnoho lidí je těžké plně si uvědomit důsledek špatně nastavených stravovacích návyků a nedostatku pohybu na svém těle. Jedním z nich je nadváha až obezita, která zcela prokazatelně zhoršuje průběh mnoha nemocí. Jaké to mohou být?
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Bílkoviny, sacharidy a tuky získáte i z rostlinné stravy

    Před 2 měsíci
    O rostlinné stravě v dnešní době slýcháme velmi často. Přesto si mnoho z nás pod tímto pojmem představí většinou jen ovoce a zeleninu. Rostlinného původu jsou však i luštěniny, obiloviny nebo bylinky, které používáme k dochucování jídel. Pokud chcete rostlinnou stravu do svého jídelníčku zařazovat ve větší míře, nezapomínejte při tom na dostatečný příjem všech živin.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Maso stačí v jídelníčku 1-2krát týdně, pak sáhněte po luštěninách nebo houbách

    Před 2 měsíci
    Máte období, kdy maso neplní váš každodenní jídelníček, moc vám nechutná, nebo ho prostě jen z nějakých důvodů chcete omezit? V pořádku. Víte ale, čím ho nahradit? Co jíst, abychom doplnili pro tělo tolik důležité bílkoviny a aminokyseliny?
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Strava dětí nestojí na biopotravinách aneb Dětská výživa zdravě a rozumně

    Před 2 měsíci
    Jako rodiče jsme v dnešní době neustále pod tlakem informací. Zároveň se snažíme pro své děti dělat maximum a volit pro ně to nejlepší. Dětská strava není výjimkou. Spíše naopak. Společnost se jí zabývá stejně intenzivně jako výživou dospělých. Pocit zodpovědnosti vůči dětem, snaha dát jim co nejlepší základ do života a neohrozit jejich zdraví vede rodiče často do spárů nedostatečně kvalifikovaných poradců nabízejících neodborné rady, hojně rozšířené mýty a recepty plné exotických a drahých surovin.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Stravování ve stresu: 6 tipů, jak zvládnout emoční přejídání

    Před 2 měsíci
    Emoční přejídání pravděpodobně zažila většina z nás, zejména během nahromaděného stresu nebo těžkého období. Přejídání v tomto stravu však obvykle stres neodstraní, a navíc často způsobuje přibývání na váze. Jakmile je jídlo naší první reakcí na negativní myšlenky, je čas se vzpamatovat a začít jednat.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Zvýšená hladina CRP nemusí vždy znamenat léčbu antibiotiky

    Před 2 měsíci
    Stalo se možná až trochu nešvarem, že při zvýšené hladině CRP předpokládáme, že nám lékař hned předepíše antibiotika. Jenže zdaleka ne vždy jsou potřeba. Rozhodování, zda antibiotika indikovat či nikoliv, není vždy černobílé. Záludnosti testování CRP nám objasnila praktická lékařka MUDr. Ludmila Bezdíčková.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Ideální zimní jídelníček? Syté polévky a jídla z jednoho hrnce

    Před 2 měsíci
    Ráda bych na úvod psala o malebné zimě, vločkách něžně klesajícími k zemi a zasněném výrazu ve tváři s teplým nápojem v ruce a vlahým jablečným závinem na dosah. Bohužel se mi vtíravě vnucují myšlenky na krutá fakta – návraty domů již za tmy, lezavo, bláto a touha na vše, jen ne na vaření nutričně vyvážených večeří.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Čočka k novému roku zkrátka patří!

    Před 2 měsíci
    Pokud rádi zkoušíte nové varianty a chcete konec roku oslavit dobrým, ale zdravým jídlem, přinášíme vám tipy, co si poslední večer ve starém a první den v novém roce připravit. Určitě si pochutnáte!
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Zahrňte do svého plánu silový trénink, prospěje vám v každém věku

    Před 2 měsíci
    Pravidelný silový trénink může být vašemu tělu prospěšný, a to nejen v mládí. Posilování však není jen o tom, abyste dobře vypadali nebo zlepšili svůj sportovní výkon. S přibývajícím věkem začínáme přirozeně ztrácet svalovou hmotu a snižuje se také hustota našich kostí.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Cizrnové nachos se 3 salsami

    Před 2 měsíci
    Kdo by nemiloval nachos?! Připravte si je doma z cizrnové mouky. Jsou dokonale křupavé, snadné na přípravu a v kombinaci s výběrem sals potěší jako netradiční svačina nebo pohoštění pro návštěvu.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Zrak řidičů může v zimě ohrozit tzv. noční myopie

    Před 2 měsíci
    Ať chceme nebo ne, často musíme usednout za volant i za nepříznivého počasí, které vybízí spíše k tomu být doma. Nicméně práce a další povinnosti si nevybírají, a tak pokud i vy musíte vyjíždět za jakéhokoli počasí, buďte v těchto měsících obzvlášť opatrní. Kvůli snížené viditelnosti způsobené mlhou, brzkou tmou nebo mokrou vozovkou se u nás může projevit dočasná oční vada nazvaná noční myopie.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Jak nemít po Vánocích zbytečná kila navíc? Jezte s rozmyslem a hýbejte se

    Před 2 měsíci
    Když se řeknou Vánoce, každému se jistě vybaví nejen dárky a setkání s rodinou, ale především spousta dobrého jídla, na které se všichni těšíme celý rok. Nikdy nemá bramborový salát takové kouzlo jako právě o štědrovečerní večeři. Jak ale Vánoce strávit tak, abyste se i v lednu vešli do svých upnutých riflí?
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Objevte kouzlo ovocných čajů. V zimě zahřejí, v létě ochladí

    Před 3 měsíci
    Čaj je ten typ produktu, kterým se většina moc nezabývá. Představte si klasickou situaci v supermarketu – najdete uličku s čaji a máte chuť na ovocný šálek. Podle čeho vybíráte? Většina lidí si volí svého čajového favorita podle ceny, nebo podle vzhledu krabičky. Přinášíme několik tipů, jak příště sáhnout po čaji kvalitním, chutném a tělu prospěšném.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Horké nápoje pro kouzelné zimní večery

    Před 3 měsíci
    Zachumlat se do deky, pustit (ne)známou pohádku nebo film a dát si šálek čaje. Ideální plán na zimní večer, anebo odpoledne po mrazivé procházce. A nemusí to být jen čaj, co vás dobře prohřeje. Stejnou službu vám udělají i další horké nápoje, které nabízí příjemné zpestření. Vyzkoušejte nealko svařák nebo kokosové latté.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Dětský jídelníček o Vánocích

    Před 3 měsíci
    Vánoce jsou nejen svátky klidu a pohody, ale taky svátky jídla. Každoročně se internet hemží recepty a radami, jak zpestřit vánoční menu pro dospělé. Pojďme se podívat, jak vyladit vánoční jídelníček batolat a malých dětí a zda je to vůbec potřeba.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Otužilá zelenina. Využijte benefitů hlávkové a růžičkové kapusty

    Před 3 měsíci
    Tato brukvovitá zelenina obsahuje vysoké množství vitamínů a minerálů a dá se o ni říci, že mezi rostlinnými potravinami se řadí k těm, které se mohou pyšnit nejbohatšími zdroji živin. Můžeme ji označit za jednu z nejzdravějších potravin, a proto by se měla stát součástí našich jídelníčků.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Vánoce pro alergiky – 2. díl: ryby, ořechy, ovoce a zelenina

    Před 3 měsíci
    V prvním díle našeho vánočního seriálu Vánoce pro alergiky jsme se zaměřili na obilniny, mléko a vejce. V článku naleznete doporučení a tipy, čeho se při pečení a vaření vyvarovat a čím tyto alergeny nahradit. V dnešním díle se blíže podíváme na další potraviny, které rovněž spadají do kategorie častých alergenů – ryby, ořechy a semena, některé druhy ovoce a zeleniny.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Benefity ranního cvičení. Vykročte do nového dne dobře naladěni

    Před 3 měsíci
    Jaký je nejlepší čas na cvičení? Vše závisí na vašich preferencích, životní stylu a v neposlední řadě na vašem těle. Kdykoli se tedy rozhodnete pohybové aktivitě věnovat opravdu důsledně a poctivě, je to v pořádku. Přesto má ranní cvičení určité výhody, které stojí za zvážení.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    I štíhlí lidé mohou být obézní! Víte, co je to skinny fat?

    Před 3 měsíci
    Myslíte si, že štíhlí lidé nejsou obézní? Možná vás to překvapí, ale mohou být ve skutečnosti „silnější“, než na první pohled vypadají. Důležitými parametry zdravého těla totiž nemusí být pouze tělesná hmotnost, ale spíše procentuální množství tuku v těle a množství svalové hmoty.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Nebojte se majonézy!

    Před 3 měsíci
    Štědrý den je tu cobydup a s ním i tradiční sváteční menu – smažený kapr s bramborovým salátem. Přestože každá rodina má svůj vlastní recept, základní ingredience bývají stejné. V klasickém salátu najdeme brambory, kořenovou zeleninu, kyselé okurky, vajíčka a majonézu. A právě majonéza je tou ingrediencí, kvůli které bývá bramborový salát často označován jako symbol nezdravého stravování.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Vánoce pro alergiky – 1. díl: obilniny, vejce, mléko

    Před 3 měsíci
    Pečení vánočního cukroví a příprava vánočního menu může být v případě, že máte v rodině alergika, o něco složitější, než v běžné „zdravé“ domácnosti. Musíte brát v potaz všechna možná rizika spojená s konzumací nevhodných potravin a předem se jich vyvarovat. Pojďme se společně podívat na nejčastější alergeny a možnosti, jak a čím je při vaření a pečení vánočních pochutin nahradit. V dnešním díle se zaměříme na obilniny, vejce a mléko.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Perníčky jako školní svačina, kterou děti zpátky nepřinesou

    Před 3 měsíci
    Voňavé perníčky milují především děti. Bývají také jedním z prvních kuchařských počinů, s jejichž realizací děti s radostí pomáhají. Mnohé rodiny mají svůj osvědčený perníčkový recept, který pečlivě opatrují. Ani naše rodinka není výjimkou.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Mikulášská nadílka nemusí být jen o čokoládě. Zkuste přibalit zážitek

    Před 3 měsíci
    Mikuláš, anděl i čert už se opět chystají vyrazit za dětmi. Pokud se chcete vyhnout tradiční záplavě sladkostí, přinášíme vám tipy na zdravou mikulášskou nadílku, na které si pochutnají malí i velcí! A do balíčku navíc nemusíte zabalit jen dobroty.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Vojtova metoda: Pláč rodiče trápí, ale musí vytrvat

    Před 3 měsíci
    Prof. MUDr. Václav Vojta byl český dětský neurolog, který se zasloužil o rozšíření znalostí v oboru dětské neurologie a kineziologie. Právě on je autorem metody reflexní lokomoce – zvané Vojtova metoda, která se používá především k léčbě dětí s dětskou mozkovou obrnou, ale nejen tam. Prof. Vojta dokázal, že včasná diagnostika a terapie již v prvních týdnech života dítěte má rozhodující vliv na vývoj hybnosti u dětí.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Strava s vysokým obsahem soli způsobuje v těle stres, tvrdí studie

    Před 3 měsíci
    O škodlivosti vysokého příjmu soli na naše zdraví se hovoří často. Přispívá k hypertenzi, srdečně cévním onemocněním, škodí ledvinám i žaludku. Nyní nová studie, s níž přišli odborníci z edinburské univerzity, ukazuje, že strava s vysokým obsahem soli může mít vliv i na naše duševní zdraví.
     Komentáře
Reklama