Zavřít
Vím, co jím

Vím, co jím

Nejnovější články na Seznamu ze zdroje Vím, co jím
  • Vím, co jím

    Cvičit po nemoci začněte zvolna. Izometrické cvičení je základ

    Před 19 hodinami
    Nemoc umí vstoupit do našeho života rychle a nečekaně. Nejen, že naruší náš pracovní a rodinný život, ale může také dočasně zastavit nebo změnit naše pravidelné pohybové aktivity. Jak se ale vrátit k tréninku po nemoci a na co si dát pozor?
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Jak na hubnutí pomocí ACT? Neřešte „Co by bylo, kdyby…“, začněte jednat

    Před 1 dnem
    Chcete zhubnout a vaším jediným cílem je dostat ručičku na váze níže. Budete držet nejrůznější diety a po dosažení požadované váhy se vrátíte ke starým návykům. Jojo efekt na sebe nenechá dlouho čekat. ACT neboli terapie přijetí a závazku jde na proces hubnutí jinak. Jak?
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Dali jste si pořádně do těla? Nezapomeňte dopřát tělu svalovou regeneraci

    Před 3 dny
    Většina z nás se mylně domnívá, že pokud netráví hodiny v posilovně, nebo se aktivně nevěnují konkrétnímu sportu, svalová regenerace se jich netýká. Opak je pravdou. Regenerace svalů je velmi důležitá i po dlouhých procházkách, po dlouhém sezení či stání a samozřejmě po fyzicky náročných aktivitách. Jak správně nechat svaly zregenerovat a co dělat, když už dojde na bolest?
     Komentáře
  • Vím, co jím

    (Ne)výhody nízkotučné diety. Jakým méně tučným potravinám dát přednost?

    Před 4 dny
    Dieta s nízkým obsahem tuku (méně než 30 % celkového energetického příjmu) je efektivním způsobem redukce hmotnosti. Je to logické – na zvýšeném energetickém příjmu se podílí především nadměrná konzumace tuků. Tuky mají vysokou energetickou denzitu, což znamená, že v malém objemu je obsaženo hodně energie.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Jak zlepšit flexibilitu kloubů

    Před 7 dny
    Jestli jsme více či méně flexibilní, je nám svým způsobem dáno již do vínku. Pokud jste někdy navštívili lekci jógy, je vám asi jasné, do které skupiny patříte. Jste-li součástí méně flexibilní skupiny, nezoufejte, zatímco zvýšenou pohyblivost vycvičit nelze, tu sníženou ovlivnit alespoň částečně můžeme.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Myslete na pitný režim nejen při sportování

    Před 8 dny
    Máte za sebou náročný běh, cvičení nebo lekci jógy? Nezapomeňte se pořádně napít! Po fyzické aktivitě je třeba nahradit ztracené tekutiny a znovu se hydratovat. Tato zásada neplatí jen v létě, kdy horko a vlhkost mohou ztrátu tekutin ještě urychlit. Na pitný režim je třeba dbát v každém ročním období.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Trpíte únavou a chybí vám energie? Náš každodenní život ovlivňují střevní bakterie

    Před 10 dny
    Nový výzkum poskytuje důkazy o tom, že duševní energie a únava, fyzická energie a únava, mohou mít souvislost s profily střevních bakterií. Bakterie, které nejčastěji korelují s pocitem energie, vykonávají metabolické funkce, zatímco bakterie, které nejčastěji korelují s pocitem únavy, jsou spojeny se zánětem. Výsledky publikoval známý časopis "Nutriens" na počátku roku 2022.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    6 důvodů, díky kterým nepozorovaně nabíráte hmotnost

    Před 11 dny
    Snažíte se hlídat, ale i přesto se vám postupně zvyšuje váha a vy nevíte, čím to může být? Složení jídelníčku a pohyb během dne jsou základem, nicméně často nám v redukci váhy mohou bránit i jiné faktory, jako např. kvalita spánku, nebo zdravotní poruchy (hypofunkce štítné žlázy), či nesprávné složení mikrobiomu. To vše, a nejen to, nám ukazuje, jak komplexní je naše tělo. Pojďte se podívat a inspirovat, na co se zaměřit, abyste předešli neustálému nabírání na váze.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Jak na pevný zadeček

    Před 14 dny
    Chceme ho každá. Pevný a kulatý zadek. A řešíme ho skoro každá. Drtíme ho v posilovnách, při běhu, na kole, nebo v jiných dalších sportech, o kterých si myslíme, že tam ten zadek prostě zpevníme. Opak ale může být pravdou. Co platí na to, abychom my ženy měly pěkné hýždě?
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Ohromte rodinu či přátele skvělou a zdravou večeří!

    Před 15 dny
    Příležitost setkat se s rodinou nebo přáteli je třeba vždy využít. Koneckonců nikdy nevíte, kdy se naskytne další, ať už kvůli nejrůznějším omezením, která nemůžete ovlivnit, nebo zkrátka třeba proto, že nebude mít ta či ona strana čas. Pokud se rozhodnete být hostiteli právě vy, přečtěte si pár jednoduchých triků, díky nimž se před ostatními blýsknete a připravíte takové menu, na které hned tak nezapomenou.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Meditace? Skvělý trénink pro vaši duši!

    Před 17 dny
    Každý, kdo se zajímá o pohyb a cvičení, si může vcelku snadno nastudovat, jak se dostat do formy. Zlepšení psychické kondice je ale něco, čemu se cíleně a systematicky věnuje málokdo. Přitom duševní rovnováha je přinejmenším stejně důležitá jako štíhlá postava a pružné svaly. Jak ale trénovat psychiku? Vyzkoušejte meditaci!
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Jste bez energie? Zaměřte se na to, co jíte

    Před 18 dny
    Je čas přestat zápasit v nekonečném boji s chronickou únavou a zastavit neustálé vyhledávání kofeinu a sladkostí. Pokud do svého jídelníčku přidáte zdravé plnohodnotné potraviny a uděláte malé změny v tom, čím své tělo během dne krmíte, může to způsobit velké rozdíly ve stabilizaci krevního cukru a zlepšení energetické hladiny. Přesvědčte se o tom na vlastní kůži!
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Dejte vale povislým pažím! Těchto 6 cviků vám pomůže vytvarovat krásné ruce

    Před 21 dny
    Povislé paže nejsou jen známkou toho, že nic „neděláte“, ale s přibývajícím věkem kůže ztrácí přirozenou pružnost, jelikož ubývá kolagenu, který právě kůži dodává svou pevnost. Povislá kůže ale není jen známkou přibývajících let. Její kvalitu ovlivňuje především životní styl a také genetika. S povislými pažemi se ale bojovat dá, a to v jakémkoliv věku. Jak na to?
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Cukr v ovoci: Měli bychom se ho obávat?

    Před 22 dny
    Je pravda, že ovoce obsahuje poměrně velké množství sacharidů zahrnující také cukry. Byla by však velká chyba ho zatracovat. V ovoci totiž najdeme i velké množství látek důležitých pro naše zdraví.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Hledáte potraviny bohaté na jód? Vsaďte na těchto 6!

    Před 24 dny
    Zdálo by se, že jódu máme ve stravě díky fortifikaci potravin dostatek. Bohužel, i když se otázka plošného deficitu jódu řeší již celé dekády, ztrácíme status země, která ho má dostatek a stěží dosahujeme spodní hranici jeho doporučeného příjmu. Obzvlášť citlivá je tato problematika pro těhotné ženy, které mají ještě vyšší nároky na jeho příjem pro zabezpečení zdravého vývoje plodu. Jak tedy dostatečného příjmu jódu dosáhnout?
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Rostlinné vs. živočišné. Jakým tukům dát přednost?

    Před 25 dny
    Potraviny živočišného původu jsou v posledních letech zmiňovány nejen v pozitivním slova smyslu. Naopak potraviny rostlinného původu zažívají boom. Je to ale tak jednoduché? Mohou rostlinné alternativy zcela nahradit potraviny živočišného původu? A jaká jsou pozitiva a negativa obou druhů potravin?
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Bolest mezi lopatkami. Jaké jsou nejčastější příčiny?

    Před 28 dny
    Bolest mezi lopatkami dokáže pořádně znepříjemnit život. Nejčastěji se vyskytuje u potíží s páteří nebo žebry, ale může také provázet řadu nemocí trávicí či kardiovaskulární soustavy.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Jak podpořit zdravou střevní mikrobiotu? Vsaďte na rostlinnou stravu a zdroje probiotik

    Před 29 dny
    Genetická výbava bakterií je označována jako mikrobiom, který doplňuje naši vlastní genetickou výbavu. Mikrobiom každého člověka je jedinečný, stejně jako je jedinečná jeho mikrobiota. Termín mikrobiom je zaměnitelný s termínem mikrobiota.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Jidáše, mazanec a beránek. Znáte symboliku tradičního velikonočního pečení?

    Před 1 měsícem
    Pro křesťany jsou Velikonoce nedůležitějšími svátky v roce. Svátky oslavující zmrtvýchvstání Krista, svátky naděje a vykoupení. Jsou to ale také svátky jara, oslava nového života a plodnosti a pojí se s nimi řada tradic a zvyků, které oslavují i lidé bez ohledu na víru či vyznání. K jedné z takových tradic patří i pečení velikonočních dobrot. Znáte jejich symboliku?
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Myslete na své zdraví a snižte příjem živočišných tuků

    Před 1 měsícem
    Tuky jsou nepostradatelnou složkou výživy, o tom netřeba vést diskuzi. Důležité je ale vědět, že jejich složení, resp. zastoupení mastných kyselin ve stravě má významný vliv na naše zdraví. Jaké a kolik tuků ve stravě za den přijmout?
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Kojení pro zdraví děťátka i maminky. Jaké výhody přináší?

    Před 1 měsícem
    Všichni víme, že mateřské mléko je pro miminko to nejlepší. Kojení prospívá aktuálnímu i dlouhodobému zdraví děťátka, přináší rovněž výhody ženě samotné, a co víc, prospívá také naší planetě! Pojďme se na všechny jeho výhody podívat podrobněji.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Jaké sporty letos na jaře vyzkoušet?

    Před 1 měsícem
    Jaro je tady a s ním i větší chuť vyrazit do přírody! Pohyb na čerstvém vzduchu svědčí nejen naší psychice, ale pravidelná dávka sportu formuje i naše těla. A plavková sezóna za chvíli zaklepe na dveře. Jaké sporty si tedy letošní jaro vybrat, jaké jsou jejich benefity a na co si naopak dávat pozor?
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Srdeční onemocnění, obezita, deprese. Nezavírejte oči před strašáky moderní doby!

    Před 1 měsícem
    U příležitosti výročí založení Světové zdravotnické organizace (WHO) probíhá každoročně vždy 7. dubna Světový den zdraví, při kterém se WHO snaží zaměřit pozornost na vybrané klíčové priority veřejného zdraví. Tématem pro letošní rok je „Naše planeta, naše zdraví“. Je čas, abychom převzali větší odpovědnost za to, jak naše činy zhoršují lidské zdraví a problémy životního prostředí!
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Flexitariánství jako udržitelný způsob stravování je trendy!

    Před 1 měsícem
    Víte, co si představit pod termínem „flexitariánská strava“ a proč se o něm nyní tak často mluví? Pokud ne, náš článek je pro vás přesně to pravé – představíme vám flexitariánství a jeho výhody. Možná o něm nakonec budete uvažovat i vy!
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Co dělat při bolesti krční páteře? Pomoci mohou cviky na uvolnění

    Před 1 měsícem
    S bolestmi krční páteře se již pravděpodobně někdy setkala většina z nás. Jedná se o funkčně složitou oblast a mohou se tu projevovat přenesené bolesti z hlavy, ramen, horních končetin, ale i hrudní páteře. Poradíme, jak správně sedět a také několik cviků, jak krční páteř uvolnit.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Jak hubne odborník na hubnutí

    Před 1 měsícem
    Jeden by si řekl, že odborník na hubnutí hubne jedna radost. Samozřejmě mluvím jen sama za sebe, ale mohu věrně konstatovat, že odborník na hubnutí hubne úplně stejně, jako všichni ostatní.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Neproseďte život!

    Před 1 měsícem
    Když se řekne hubnutí, ženám naskočí slovo dieta, mužům naopak pohyb. Pohyb má mnoho pozitiv, ale bohužel ve vztahu k energetické nerovnováze, která je při hubnutí nejdůležitější, je daleko významnější upravit jídelníček, než se začít hýbat.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Výživa, pohyb a odpočinek - silná trojka pro zdravý životní styl

    Před 1 měsícem
    Na zdraví si připíjíme a také si ho nejčastěji přejeme. Jak to ale zařídit, aby se nás zdraví opravdu drželo? Až z 80 % dokážeme ovlivnit své zdraví životním stylem. Pouze zbývajících 20 % má na svědomí dědičnost a zdravotní péče.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Jaké potraviny zaručeně zkazí náladu i postavu?

    Před 1 měsícem
    Existují potraviny, které blahodárně působí na lidský mozek a tělo, a my se po nich cítíme dobře. Na druhou stranu je na trhu celá škála potravin způsobující v těle zmatek, podráždění, únavu, úzkost nebo rozčílení. Jaké potraviny tedy mohou stát za emočními výkyvy v naší náladě, a navíc mají špatný vliv i na naši postavu, pokud je konzumujeme pravidelně a dlouhodobě?
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Pro správné využití vápníku nemusí stačit jen jeho vysoký příjem

    Před 1 měsícem
    Vápník je nejvíce zastoupeným minerálem v našem těle. Najdeme ho hlavně v kostech a zubech, ale i ve svalech. Je nezbytný pro správnou funkci krevní srážlivosti, činnost svalů a přenos signálů v buňkách. Pokud nám vápník chybí k zajištění těchto základních funkcí, vezme si jej organismus z kostí. Věděli jste, že se to může stát i při jeho vysokém příjmu? Jak tedy můžeme zabezpečit jeho správnou metabolizaci?
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Jak reaguje mozek na konzumaci vysoce zpracovaných potravin a omega 3 mastných kyselin?

    Před 1 měsícem
    V časopise Brain, Behavior and Immunity byla v roce 2021 publikovaná studie, zkoumající, jaký vliv může mít konzumace vysoce zpracovaných potraviny na funkce mozku. K jakým zjištěním vědci dospěli?
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Neříkejte dítěti: Budeš tlustý!

    Před 1 měsícem
    Proč mají některé děti k nadváze a obezitě více nakročeno než jiné? Čí je to vina a jak s tím jako rodiče máme naložit? Co dětem určitě neříkat? Příčin, proč k obezitě u dítěte dojde, může být velká řada a rozhodně je nesmysl z ní obviňovat dítě samotné.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Sportujete? Myslete při tom na správné načasování jídla

    Před 1 měsícem
    Pohyb je zdravý, a proto je samozřejmě žádoucí, když se mu věnujeme pravidelně. Ale jak si poradit s načasováním jídla a pohybu? Jak na to při běžném rekreačním sportu, intenzivnějším pohybu anebo dokonce při závodě? Dozvíte se v našem článku.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Začněte ráno s rozcvičkou!

    Před 2 měsíci
    Chcete být celý den vitálnější, s lepší náladou a cítit se po fyzické stránce prostě lépe? Zkuste ranní cvičení, které nemusí být ani nijak fyzicky či časově náročné, ale zato má spoustu benefitů. Nejen, že nastartuje váš metabolismus, ale uděláte velkou službu vašemu tělu.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    7 rad, jak jíst zdravěji a zbavit se zlozvyků

    Před 2 měsíci
    Expertka na výživu Susan Bowerman přináší několik účinných zásad, jejichž dodržování vám pomůže zbavit se vašich stravovacích zlozvyků. Ujasněte si priority a začněte tím, co je nejsnazší.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Nejčastější chyby při návštěvě toalety? Například dlouhé vysedávání

    Před 2 měsíci
    Jídlo a vyprazdňování patří mezi základní lidské potřeby. Zatímco první je v centru zájmu, o druhé se nemluví. Přitom průměrný člověk stráví na toaletě v průběhu života 12 tisíc hodin, tedy přibližně rok a půl. Navíc se nedá říci, že u mnoha lidí probíhá vyprazdňování tak, jak by mělo. Například dlouhodobou zácpou trpí celosvětově 17 % populace, rozšířené hemoroidy pak zná z vlastní zkušenosti každý druhý Čech. Jakých chyb se nejčastěji dopouštíte za zavřenými dveřmi?
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Proč do jídelníčku zařadit tempeh?

    Před 2 měsíci
    Tempeh se svým vysokým obsahem bílkovin konzumují především vegani a vegetariáni, ale je také skvělým doplňkem stravy racionálního jídelníčku každého jedince. Tempeh se vyrábí fermentací sójových bobů, obsahuje spoustu vitamínů a minerálů. Proč ho zařadit do svého jídelníčku?
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Regenerace je stejně důležitá jako váš trénink

    Před 2 měsíci
    Regenerace a její důležitost po sportovním výkonu si poslední dobou získává své místo i u běžně sportující populace. Roste zájem o různé techniky, které mohou zlepšit její průběh a tím i sportovní výkon, ať je to otužování, saunování, masáže, nebo speciální doplňky stravy. Jak se ale vyznat v tom, co má pro regeneraci skutečný význam? Co představuje ty základní pilíře, bez kterých to celé dohromady jednoduše nebude fungovat?
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Křeče, zvýšená únava nebo poruchy spánku. I to mohou být příčiny nedostatku hořčíku

    Před 2 měsíci
    Jedná se o jednu z klíčových živin, která je nezbytná pro řadu fyziologických funkcí téměř všech orgánů a buněk v těle. Nedostatek hořčíku je dnes často spojován s osteoporózou, nebo s kardiovaskulárními poruchami, či metabolickým syndromem. Přitom zabezpečit dostatečnou denní dávku z přirozených zdrojů nemusí být složité. Jak tedy na hořčík?
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Meta-zánět neboli metabolický zánět - to je hrozba nadváhy a obezity

    Před 2 měsíci
    Přes 50 % osob umírá na zánětlivá onemocnění. Bohužel dle WHO má více než 70 % českých mužů nadváhu a obezitu, ženy jsou na tom o něco lépe. Obezita i nadváha patří mezi civilizační onemocnění, která se už dávno netýkají jen dospělých. Obezita má vliv na imunitní odezvy organismu. Proč tukové buňky znamenají zánět?
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Jarní tipy na odlehčení jídelníčku a podporu trávení

    Před 2 měsíci
    Nadcházející jarní počasí s sebou přináší postupné probouzení a zvyšování naší aktivity. Cítíte se po zimě trochu těžkopádně a máte pocit, že by vaše trávení potřebovalo povzbudit nebo že byste měli svou stravu odlehčit? Přečtěte si a vyzkoušejte některé z našich tipů.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Šlápni do pedálů!

    Před 2 měsíci
    Jízda na kole je pro naše tělo celkem přirozený pohyb, který nezatěžuje kloubní aparát a tento sport tak může provozovat opravdu každý. Je to skvělé rekonvalescentní cvičení, zlepšíte si díky němu fyzičku, podpoříte svůj kardiovaskulární systém, ale především strávíte několik hodin na čerstvém vzduchu v přírodě. Cyklistika se v České republice řadí mezi jeden z nejoblíbenějších sportů.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Cukr, jeho zdroje a vliv na zdraví. Víte, kolik cukru denně byste měli konzumovat?

    Před 2 měsíci
    Zatímco v minulém díle jsme se zaměřili na kuchyňskou sůl, dnes se podíváme blíže na cukr, který je dalším rizikovým faktorem majícím vliv na náš organismus. Obliba sladké chuti je nám vrozená, proto není divu, že se spousta z nás bez cukru neobejde. Jaké je ale doporučené maximální množství, které bychom měli za den zkonzumovat?
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Geny hrají klíčovou roli v rozvoji řady očních vad

    Před 2 měsíci
    Genetické faktory mají zcela zásadní vliv na kvalitu zraku. Moderní medicína již odhalila více než 4000 nemocí a vad, které jsou spojené s našimi geny, z nich celá třetina má dopad na lidské oči. Vrozené dispozice jsou odpovědné nejen za většinu případů slepoty po celém světě, ale významně se podílí na vzniku a rozvoji nejběžnější oční vady, tedy na krátkozrakosti.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Jak se stravovat při onemocnění jater?

    Před 2 měsíci
    Játra plní v těle celou řadu důležitých funkcí, což z nich činí velmi důležitý orgán. Udává se, že nejméně 22 jejich funkcí je pro náš život zcela nezbytných. Zdaleka se tedy nejedná pouze o jejich detoxikační úlohu, jak se mnozí domnívají.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Chybí vám železo? Jezte červené maso, luštěniny i listovou zeleninu

    Před 2 měsíci
    Nedostatek železa je jedním z nejrozšířenějších problémů, pramenícím často v nevyváženém jídelníčku. Dle dat Světové zdravotnické organizace (WHO) nemá dostatečné množství železa až 80 % populace. Únava, slabost, padání vlasů, dušnost – to jsou jen vybrané projevy deficitu železa. Jaká jsou nejčastější rizika spojena s jeho nedostatkem a jak zabezpečit jeho dostatek ve stravě?
     Komentáře
  • Vím, co jím

    3 tipy, jak dosáhnout lepší stravitelnosti luštěnin

    Před 2 měsíci
    Luštěniny jsou často spojovány s negativními účinky antinutričních látek, a díky tomu nejsou v některých výživových směrech doporučovány, nebo jsou zcela vyřazeny jakožto neprospěšná potravina. Je to ale obrovská škoda, protože když se naučíme, jak s nimi správně zacházet, přinesou nám nemalý seznam zdravotních benefitů. Tyto metody nejsou navíc nijak časově náročné, jen si musíte práci v kuchyni dobře rozplánovat. Samotný proces namáčení, fermentace či klíčení už si pak osvojíte hravě.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Umíte relaxovat? Základní tipy, jak načerpat síly

    Před 2 měsíci
    Umíte relaxovat? Taková otázka vyvolá u většiny lidí úsměv. Vždyť odpočívat je přece ta nejsnadnější věc na světě. To je ale omyl! Mezi „nicneděláním“ a relaxací, která člověka zregeneruje, je podstatný rozdíl.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Vliv soli na zdraví a její příjem v České republice

    Před 2 měsíci
    V odborné literatuře se uvádí, že výživa má z vnějších faktorů, které na náš organizmus působí, největší vliv. Uvádí se, že je to ze 40-60 %.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Přerušovaný půst příznivě ovlivňuje zdraví, ale není vhodný pro každého

    Před 3 měsíci
    Přerušovaný půst, intermitentní hladovění neboli chcete-li IF (intermittent fasting) se stal v posledních letech velmi moderním způsobem stravování. Není to však žádná novinka pod sluncem, přerušované půsty jsou známé již po staletí. Příkladem je dodržování ramadánu v muslimských zemích, kdy je zakázáno jíst během dne.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Co riskujeme celodenním sezením?

    Před 3 měsíci
    Loňské průzkumy ukázaly, že 29,3 % lidí prosedí denně v průměru až 10 hodin. 15 % dotazovaných se přiznalo, že na židli stráví i 12 hodin denně. Přitom časté sezení je jedním z viníků bolesti zad i krční páteře a brání orgánům v plné funkci. Je také jedním z faktorů, které výrazně zhoršují hemoroidální onemocnění.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Jak vařit pro jednoho? Držte se těchto rad

    Před 3 měsíci
    Pokud žijete sami, může pro vás být příprava zdravých jídel skutečnou výzvou, jelikož většina receptů je zpravidla určena pro čtyři až šest osob. Problém může představovat také plýtvání potravinami, těžko zpracujete najednou celou brokolici nebo hlávku salátu. Někomu zase může připadat vaření pro jednoho příliš náročné nebo dokonce zbytečné.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Jaký je rozdíl mezi nízkosacharidovou a ketogenní dietou?

    Před 3 měsíci
    Nízkosacharidové diety se vyznačují dvěma zajímavostmi – jsou stálicí na poli redukčních diet a málokdo ví, co to vlastně nízkosacharidová dieta je. Existuje totiž mnoho typů nízkosacharidových diet, které se liší obsahem sacharidů i dalších hlavních živin, konkrétně bílkovin a tuků. Pojďme se blíž podívat této nejasnosti na zoubek a zároveň zjistit, zda se máme těchto diet bát nebo se do nich směle pustit.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Oční vada, která sílí s věkem. To je presbyopie neboli vetchozrakost

    Před 3 měsíci
    Po čtyřicítce se naše tělo přirozeně mění. Proces stárnutí nabírá na obrátkách. Přibývají nám vrásky, rychleji stárnou klouby, mozek, ale i jeden z nejdůležitějších orgánů – lidské oko. A tak jednoho dne při sledování telefonu či knížky s hrůzou zjistíme, že se nám text čte o poznání lépe, pouze když jej oddálíme od očí. Řeč je o presbyopii neboli vetchozrakosti, která v pokročilém věku postihuje až 90 % populace.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Co je tréninkový plán a proč je dobré ho mít

    Před 3 měsíci
    Tréninkový plán je plán přesně daných cviků, počtu opakování a sérií s ohledem na Váš cíl a zdravotní stav. Tréninkový plán je skvělá pomůcka k tomu, abyste se ve svém tréninku někam posunuli, je jasně definovatelný a dá se naplánovat opravdu pro každého. Musí ovšem reflektovat spoustu záležitostí, a tím pádem by měl být pro každého skutečně „individuální“. Cvičíte a nevidíte progres? Možná za to může špatně nastavený tréninkový plán, nebo neexistující tréninkový plán.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Proč se vyplatí hlídat si hladinu cholesterolu?

    Před 3 měsíci
    Vysoký cholesterol nesouvisí jen s nezdravou stravou a vyšším věkem. Podle odborníků si lidé na potíže spojené s cholesterolem zadělávají mnohem dříve. Následkem jsou infarkty a mrtvice, které se objevují stále častěji už u čtyřicátníků. Příčinou těchto onemocnění je ateroskleróza, tedy postupné ucpávání a zužování cév cholesterolem.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Nejsem ledňák aneb Jak neztratit motivaci!

    Před 3 měsíci
    Nový rok, nové výzvy, nová přesvědčení, nové „JÁ“. S nově příchozím rokem se obvykle očekává, že člověk bude něco měnit. Svůj šatník, svá kila, své tělo. Dáváme si nesmyslná předsevzetí. Pár týdnů v lednu tak fitka praskají ve švech, ale konec měsíce tvoří opět ti stejní „starousedlíci“ a ledňáčci nikde? Proč nebýt ledňákem a jak neztratit motivaci (nejen) při hubnutí?
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Nudging aneb Jak nás prostředí „šťouchá“ k nevhodnému chování

    Před 3 měsíci
    Každý den jsme nuceni dělat mnoho rozhodnutí a dost často se bohužel rozhodneme špatně. Tyto omyly škodí, třeba našemu zdraví. Teorie „šťouchu“ vychází z toho, že když poznáme, jak lidé myslí, můžeme navrhnout prostředí tak, abychom je pošťouchli k takovému rozhodnutí, které chceme. Přitom však mají lidé pocit svobodné volby, i když je svoboda jen zdánlivá. Pobídka funguje více než direktivní rozkazy či zákazy.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    5 rad, jak se zbavit neustálého pocitu hladu

    Před 3 měsíci
    Zvládání hladu bývá při hubnutí tou největší překážkou. Susan Bowerman, expertka na výživu společnosti Herbalife Nutrition, radí, jak hlad přirozeně přemoci. Nejdůležitější je podle ní zjistit, proč vůbec hladem trpíme.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Suchý únor jako příležitost vzdát se alkoholu

    Před 3 měsíci
    Alkohol pro fungování našeho organismu nepotřebujeme, přesto si ho mnoho lidí dopřává, a to třeba i pravidelně. Určitě už jste slyšeli o osvětové kampani Suchý únor, která vyzývá k měsíčnímu zřeknutí se alkoholu. Přemýšlíte o tom, že si také „naordinujete“ únorovou abstinenci? Přečtěte si, proč má smysl nepít – alespoň ten jeden měsíc.
     Komentáře
Následují automaticky nekonečně načítané reklamy. Zde je můžete přeskočit.
Reklama