Zavřít
Vím, co jím

Vím, co jím

Nejnovější články na Seznamu ze zdroje Vím, co jím
  • Vím, co jím

    Jak zpestřit dětem jídelníček? Zkuste ořechová másla, ovocné sladkosti i rostlinné nápoje

    Před 20 hodinami
    Děti jsou zrcadlem rodičů, a to i v přístupu k výživě. Je na místě si uvědomit, že dítě, které roste a vydává mnoho energie při celodenním skotačení, také potřebuje vysoký příjem energie. A tu je nezbytné doplnit kvalitní stravou. Čím tedy jídelníček malých dětí osvěžit, budou-li mít chutě a touhu po dobrůtce nad rámec běžného jídla?
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Silový trénink má řadu výhod a hodí se skoro pro každého

    Před 3 dny
    Když se řekne silový trénink, ještě stále se některým vybaví objemná těla kulturistů v posilovně a i z toho důvodu posilování mnoho žen odradí. Je to však obrovská škoda, protože silový trénink nabízí mnoho benefitů pro muže i ženy v kterémkoli věku.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Čočkový salát do skleničky

    Před 5 dny
    Přinášíme vám novou inspiraci ve formě tohoto časově nenáročného fit receptu. Po tomto salátku se budete cítit svěže, lehce a přitom budete příjemně nasyceni. Je tedy ideální volbou zdravé svačinky, kterou lze vzít s sebou do zaměstnání, školy nebo na výlet.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    S léčbou zeleného zákalu bude možná za pár let pomáhat i umělá inteligence

    Před 6 dny
    Zelený zákal, časté onemocnění postupně ohrožující zrak, číhá zejména na ty starší 40 let. S věkem roste riziko jeho výskytu, ale také příležitost ke zjištění díky presbyopii, což může být klíčem k jeho včasnému odhalení. Moderní technologie a příchod umělé inteligence do ordinací přinášejí nové možnosti v diagnostice, což slibuje zlepšení péče a přesnější záchranu zraku. Světový týden glaukomu si připomínáme právě v týdnu od 10. do 16. března.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Alkohol či prášky na uklidnění. K některým závislostem tíhnou ženy více nežli muži

    Před 10 dny
    Na dnešek připadá Mezinárodní den žen a ač to zní jako příležitost k oslavě, měli bychom před tím, než si dáme skleničku, zbystřit. Důvodem je dlouhá debata o tom, zda jsou ženy k závislostem více náchylné než muži a proč tomu tak je. U některých látek jako je alkohol, léky na předpis nebo dokonce kokain totiž propuká u žen závislost o dost rychleji než u mužů.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    6 tipů, jak si udržet vyvážený jídelníček na mateřské

    Před 11 dny
    S příchodem potomka do rodiny se péče o sebe sama přirozeně odsouvá na vedlejší kolej. Není výjimkou, že rodiče se v první řadě snaží naplnit potřeby svých dětí a na sebe jim už nezbývá čas nebo energie, případně obojí. Jestliže však chceme dětem poskytnout dobrý příklad, neměli bychom se odbývat v jídle. Odměnou bude mimo jiné dostatek energie, dobré zažívání a udržení optimální hmotnosti.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Ledviny je třeba si hýčkat. Akutní zánět i ledvinové kameny dokážou potrápit

    Před 13 dny
    Jsou klíčovým orgánem, který každý den přefiltruje až 1800 litrů krve. Ledviny hrají v našem těle nezastupitelnou roli, plní řadu důležitých funkcí, jako je odstraňování odpadních látek, regulace krevního tlaku a podpora tvorby červených krvinek. Co když ale nefungují tak, jak mají? Přítomností krve v moči a ostrá bolest břicha mohou značí většinou vážný zdravotní problém.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Důležité je nejen co máte na talíři, ale jaký k němu máte vztah

    Před 14 dny
    Obezita je nemoc a její léčba stojí evropské vlády 70 miliard euro ročně! Je přímo spojena s řadou chorob. Mezi nejvážnější a nejčastější patří diabetes 2. typu, kardiovaskulární onemocnění a také některé typy rakoviny. Uvádí se, že obezita způsobuje nebo ovlivňuje více než 30 různých onemocnění, jimž by bylo možné předejít. Proto ECPO (Evropská pacientská koalice) vyhlašuje každoročně 4. březen Světovým dnem obezity.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    České superpotraviny na talíři

    Před 17 dny
    Superpotraviny neboli superfoods jsou v posledních letech značně skloňovaným pojmem. Často ale až příliš zbytečně saháme po exotických potravinách, jejichž název mnohdy ani neumíme správně vyslovit. Přitom si i u nás můžeme pochutnat na dobrotách s podobně blahodárnými účinky. Pojďme se na české superfoods podívat.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Skončil veletrh BIOFACH 2024

    Před 18 dny
    Na výstavišti v německém Norimberku se každoročně v únoru pořádá veletrh BIOFACH. Primárně je, jak už napovídá název, věnován biopotravinám, nicméně faktický rozsah je daleko širší. S jakými trendy jsme se mohli na veletrhu setkat?
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Rajčatovo-fazolová polévka

    Před 19 dny
    Tahle polévka je skvělým způsobem, jak se v chladnějších dnech zahřát a dodat tělu plno prospěšných živin. A navíc ji budete mít hotovou během chvilky. Vyzkoušejte recept, který prošel naší certifikací a splňuje tak kritéria nutričně vyváženého pokrmu.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Známý neznámý lotos v lékárničce i na talíři

    Před 24 dny
    Lotos je exotická vodní rostlina a Indové jej považují za symbol čistoty, plodnosti, mateřství, zdraví i života vůbec. Možná by vás ani nenapadlo, že by mohl být k jídlu. A vězte, že ano. Jeho oddenky, květní lůžka a semena jsou nejen jedlá, ale také léčivá.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Reflexní terapie: Uleví od bolesti zad i stresu

    Před 25 dny
    Chcete se zbavit bolesti, stresu, posílit imunitní systém nebo „jen“ dobít baterky? Zajděte si na reflexní masáž chodidel. Anebo zujte boty a choďte bosky!
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Zeleninové kari s cizrnou a kuskusem

    Před 26 dny
    Jak i v zimních měsících do jídelníčku zařadit dostatek zeleniny, když není zrovna nejlevnější a na studené zeleninové saláty není chuť? Řešením je třeba zeleninové kari s cizrnou a kuskusem!
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Aby mozek nestárl příliš rychle, potřebuje trénink i odpočinek

    Před 27 dny
    Vítejte ve fascinujícím světě mozku - nejsložitějšího, nejdokonalejšího a nejvytíženějšího orgánu v našem těle. Musí se postarat o základní životní funkce, smyslové vnímání, myšlení i emocionální projevy. Aby to vše zvládl na jedničku, je potřeba udržovat rovnováhu mezi jeho tréninkem a odpočinkem, což se v dnešní uspěchané době stává stále obtížnějším úkolem. Jak tedy péči o mozek správně integrovat do každodenní rutiny?
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Cvičte, chuť na zeleninu přijde sama

    Před 28 dny
    Začít žít zdravěji v případě, že jste návyky nezískali již v dětství, může být složité. Pokud se rozhodujete, zda začnete s pohybem, nebo dáte přednost úpravě jídelníčku, zvolte na začátku první možnost. Příjemným vedlejším účinkem cvičení je totiž podle studie i zvýšení chuti na ovoce a zeleninu.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Jak kompenzovat sedavé zaměstnání? Zvedněte se ze židle

    Před 1 měsícem
    Sedavý způsob života, charakterizovaný dlouhými hodinami strávenými v kanceláři nebo před počítačem, může mít značný vliv na naše zdraví. Inaktivita a nedostatek pohybu mohou vést k celé řadě zdravotních problémů – od bolestí zad nebo hlavy po závažnější komplikace jako jsou obezita, srdeční onemocnění a diabetes. Jak tento sedavý životní styl kompenzovat a minimalizovat jeho negativní dopady?
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Valentýnský čokoládový koláč s červenou řepou

    Před 1 měsícem
    Máme pro vás sladký tip nejen na Valentýna – čokoládovořepový koláč ve tvaru srdce. Přirozeně sladkou červenou řepu v kombinaci s kvalitní hořkou čokoládou si prostě zamilujete.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Sladký Valentýn oslavte hořkou čokoládou

    Před 1 měsícem
    Nad svátkem zamilovaných 14. února mnozí Češi ohrnují nos. Považují ho za svátek importovaný a neslaví ho. Když na ně ale z výloh obchodů začnou útočit červená srdce, rozhodnou se věc vyřešit decentně – malou dobrotou. Pokud ale chcete svého miláčka doma skutečně obdarovat, podívejte se při nákupu sladkosti na její složení.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    10 tipů pro zdravé hubnutí od nutriční terapeutky

    Před 1 měsícem
    Rozhodli jste se zhubnout, ale nevíte, jak začít? Nebo už vaše snahy trvají nějakou dobu a máte pocit, že se nic neděje? Projděte si postupně naše tipy na hubnutí a zamyslete se, zda a jak moc se vám je daří dodržovat. Třeba děláte jen nepatrnou chybu, která vám v hubnutí brání.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Luštěniny do jídelníčku rozhodně patří!

    Před 1 měsícem
    Již pošesté si 10. února připomeneme výhody a přínos luštěnin ve výživě, a to Světovým dnem luštěnin, který právě na tento den v roce 2019 ustanovila OSN. Co jsou luštěniny vlastně zač, jaká je jejich výživová hodnota a proč bychom je měli zařazovat do jídelníčku daleko více, než to většina z nás dělá?
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Meningokok může zabíjet během několika hodin

    Před 1 měsícem
    Onemocnění, které se šíří kapénkovou infekcí, se zkraje projevuje jako chřipka a stejně rychle se i šíří. Na záchranu pacientů s příznaky meningokokové nákazy pak mívají lékaři jen 24 hodin. Většině případů meningokokového onemocnění je přitom možné zabránit očkováním, které je hrazeno vybraným skupinám ze zdravotního pojištění. Patří mezi ně například 14leté a 15leté děti.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Neseďte na gauči! Hýbat se můžete i v zimě

    Před 1 měsícem
    Zachumlat se do deky, pustit si telku a jen tak lenošit si čas od času můžeme dovolit, ale neměli bychom zapomínat na to, že pro zachování celkového zdraví je důležité si udržet aktivní životní styl po celý rok, zimu nevyjímaje. Překonejte zimní lenost a vyberte si takovou aktivitu, která vás bude bavit. A je jedno, zda to bude venku nebo ve fitku. Už jste slyšeli o BodyArtu nebo winter bikingu?
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Prediabetes – podceňované varování

    Před 1 měsícem
    Cukrovku 2. typu má v České republice téměř 1 milion občanů – to jsou ti, kteří o své diagnóze už vědí. Odhadem několik tisíc lidí o své nemoci ještě neví a další jsou ve stádiu tzv. prediabetu. Měření hladiny krevního cukru je v ČR součástí preventivních prohlídek a včasný záchyt této hrozby může mít velký pozitivní dopad na kvalitu dalšího života člověka.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Suchej únor není jen výstřelek ze sociálních sítí

    Před 1 měsícem
    Jedno pivko po obědě. Sklenka vína večer s kamarádkou. O nic přece nejde. Nebo snad ano? Ke konzumaci alkoholu jsme my Češi velmi benevolentní, a to i přesto, že nám alkoholické nápoje více škodí, než prospívají.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Skoncujte s kouřením! První dny jsou nejtěžší, ale dají se zvládnout

    Před 1 měsícem
    O tom, že kouření škodí zdraví a zvyšuje riziko řady onemocnění, není sporu. Ostatně obrázky na krabičkách cigaret ten fakt jen dokládají. Rozhodnutí přestat kouřit proto má smysl v kterémkoli věku. Co nám může s odvykáním a potlačením chuti na cigaretu pomoci, abychom dali závislosti navždy sbohem?
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Pečené brambory s mrkvovým tvarohem

    Před 1 měsícem
    Dali byste si lehký oběd nebo večeři? Vyzkoušejte pečené brambory s karotkovým tvarohem! Pečené brambory jsou plnohodnotnou potravinou, která poskytuje kvalitní sacharidy a proteiny. Karotka je zdroj vitamínů, minerálů a vlákniny. Tvaroh je lehce stravitelný, má vysokou nutriční hodnotu a vysokou sytící schopnost.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Pozor na klíšťata! I v zimě

    Před 1 měsícem
    Aktivita klíšťat v zimních měsících není žádnou novinkou. Během prosince až března se obvykle objeví kolem 40 případů klíšťové encefalitidy a zhruba 400 lymské boreliózy. Co ale dělají klíšťata, když teploty klesnou pod 5 °C?
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Geneticky modifikované potraviny – víte o nich vše důležité?

    Před 1 měsícem
    S geneticky modifikovanými potravinami je spojováno mnoho mýtů. Proč vůbec vědci pracují na genetických změnách? Kde se můžeme s takto upravenými potravinami setkat? Jsou zdraví škodlivé? To je jen několik z mnoha otázek souvisejících s GMO, neboli geneticky modifikovanými organismy.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    V novém roce více rostlinně? Ano, ale vybírejte správně

    Před 1 měsícem
    Výrobky na rostlinné bázi mají mnoho nesporných výhod, ale nejde jednoznačně říci, že co je rostlinné, je automaticky výživově vhodné a zdravé. I v této kategorii najdete produkty, které mnoho pozitivních živin neobsahují. Na co si při výběru dát pozor a jaké produkty volit, když chceme zvýšit podíl rostlinné stravy a nechceme spoléhat jen na to, co si připravíme sami doma?
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Jsou vám těsné kozačky? Zkuste kompresní punčochy

    Před 1 měsícem
    Milujete kozačky, ale občas máte problém je přes nateklé nohy zapnout, nebo se vám po celodenním nošení zařezávají do lýtek? Byla by ale škoda se vašeho oblíbeného kousku jen tak vzdát. Skvělý způsob, jak nohám ulevit, nabízí kompresní podkolenky či punčochy. Stačí najít ty správné, které nejenže poskytnou potřebnou podporu, ale navíc budou vypadat stylově.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Pomazánka s ořechy a česnekem

    Před 1 měsícem
    Rychle připravená, jemná a plná zdraví prospěšných tuků. Taková je ořechová pomazánka s tvarohem a pažitkou. Vedle mono a polynenasycených mastných kyselin je bohatá i na bílkoviny. Tvaroh je skvělým zdrojem vápníku, což je důležité především pro děti, nastávající maminky a ženy po menopauze. Pomazánka však bude zaručeně chutnat i mužům.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Zdravé hubnutí má smysl

    Před 1 měsícem
    A je to tu zase! Leden a s ním pro mnohé výčitky svědomí, že to zase přes svátky nezvládli. Po prvním týdnu zavírání očí, druhém týdnu zpytování svědomí nabíhají třetí týden do fitka, kupují si permanentky, nové sportovní vybavení a objednávají se k výživovým poradcům, protože prostě teď už není o čem - už je nutné s tím konečně začít něco dělat! Poznáváte se? Tak nejdřív zpomalte. Nádech - výdech. A než začnete obíhat obchody a trenéry, začtěte se do našeho nového článku.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Co potřebujete vědět o operaci očních víček

    Před 2 měsíci
    Operace očních víček je nejčastěji prováděným estetickým zákrokem. A není divu. Během jedné návštěvy oční kliniky je totiž možné získat zpět mladší vzhled a zároveň zlepšit vidění a zmírnit bolesti hlavy i únavu. V některých případech pak operaci hradí i zdravotní pojišťovny.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Co víme o lidském potu? Ve stresu jsme cítit víc a nadměrné pocení může značit nemoc

    Před 2 měsíci
    Lidský pot. Jednou je cítit po ovoci, jindy po cibuli, bývá mírný i nesnesitelně štiplavý a nepříjemný. Napoví nám, kdy jsme v psychické nepohodě, ale může být i indikátorem vážného onemocnění. Proč se vlastně potíme? Kdy se jedná o běžný stav a kdy bychom měli zbystřit? Kdy hovoříme o nadměrném pocení a jak zmírnit pocení v menopauze? Pojďme si na pot posvítit.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Zahřívací potraviny proti prochladnutí těla

    Před 2 měsíci
    Venku mrzne až praští a vám je neustále zima? Pak byste měli sáhnout po potravinách, které dokáží tělo pořádně rozehřát. Horké čaje jsou sice fajn, ale ve velkém chladu potěší spíše pořádně vydatné jídlo bohaté na potraviny, které nás po dlouhou dobu udrží v teple.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Jaké chyby možná děláte, a tím nedosahujete kýžených výsledků

    Před 2 měsíci
    Jíte zdravě, pravidelně se hýbete, přesto nedosahujete takových výsledků, jaké byste očekávali? Víte, že občas zhřešíte nebo vynecháte trénink a říkáte si, že to přeci nemůže mít tak velký vliv na vaše výkony? Opak může být pravdou. Jaké mohou být „skryté“ chyby, které stojí v cestě za vašimi cíli?
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Hledáte inspiraci na rostlinnou stravu? Stáhněte si zdarma náš Veggie e-book!

    Před 2 měsíci
    Rozhodli jste se zahájit nový rok více rostlinně, nebo jen chcete po Vánocích odlehčit svůj jídelníček? Leden je k tomu ideální příležitostí. Připojte se k Veganuary, celosvětové výzvě, která již od roku 2014 nabádá k lednovému stravování bez živočišných produktů. Jako inspiraci vám přinášíme náš e-book Veggie inspirace, který je pro vás připraven ke stažení zdarma a v němž naleznete recepty na rostlinné snídaně, svačiny, obědy i něco na zub.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Recept: Zapečená růžičková kapusta

    Před 2 měsíci
    Růžičková kapusta sice nebývá zeleninovým favoritem, ale kdo si ji oblíbí, udělá pro své zdraví hodně. V zapečené podobě s bramborami, šunkou a sýrem se jedná doslova o bílkovinnou bombu. Na bílkoviny jsou totiž bohaté nejen šunka a sýr, ale také samotná růžičková kapusta a brambory.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Při jakém sportu spálíte nejvíc kalorií? Zde je 6 tipů

    Před 2 měsíci
    Fitka i ostatní sportoviště praskají každoročně v lednu pod náporem cvičících nadšenců doslova ve švech. Motivací je většinou shození přebytečných kil a snaha dostat se do formy. Mnozí ale často netuší, které sportovní aktivitě by se měli věnovat, aby byl efekt co největší. Představujeme proto 6 sportů, při nichž budete pálit kalorie nejlépe.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Nezklamte se letos špatným předsevzetím

    Před 2 měsíci
    S novým rokem nový život, nový životní styl, přestat kouřit, neutrácet tolik peněz, jíst zdravěji, pravidelně cvičit, přečíst každý měsíc alespoň jednu knihu, každý čtvrtek zavolat babičce, zkrátit screen time, zhubnout… Každý Nový rok znovu. Vlastně i každý konec roku znovu – „od ledna začnu“. Máte to tak také? Zkuste se letos zdravými předsevzetími nezklamat a volte nejen ta přínosná, ale hlavně reálná.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Naskočte na vlnu! S trickboardem potrénujete nejen stabilitu

    Před 2 měsíci
    Pokud jste někdy sledovali surfaře na vlnách, asi jste také obdivovali lehkost a ladnost pohybu a jejich schopnost udržení se na prkně. Jednou z nejdůležitějších a zároveň nejpůsobivějších dovedností surfařů je totiž schopnost udržet rovnováhu. Je to dáno mnoha hodinami věnovanými vhodnému tréninku s použitím správných pomůcek - například trickboardu.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Aby vám mozková mlha nesebrala chuť do života

    Před 2 měsíci
    Máte někdy pocit, že jste se zasekli a nemůžete se pohnout dál? Těžko hledáte slova, potřebujete se soustředit na důležitou věc, ale myšlenky vám neustále odbíhají jinam? Potíže s pamětí a soustředěním nemusejí hned znamenat závažný problém. Možná jen váš mozek momentálně nepracuje tak, jak má, protože mu něco chybí.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Pečená zelenina s batáty a jogurtovým dipem

    Před 2 měsíci
    Pečená zelenina je skvělou volbou, jak i v zimě do jídelníčku dostat potřebné množství zeleniny. Navíc je to skvělý způsob, jak zužitkovat všechny zeleninové přebytky z lednice. A o tom, že si určitě pochutnáte, ani nemluvě.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Dostalo vaše zažívání o svátcích zabrat? Obnovit zdraví střev pomůže pohyb i probiotika

    Před 2 měsíci
    Nadměrná konzumace sladkého, přejídání, do toho svařák či vaječňák. Také jste se o Vánocích zrovna nekrotili a snědli a vypili toho více, než bylo žádoucí? Pak je na čase vrátit narušené zažívání zpátky do kondice a zlepšit fungování tlustého střeva. Přečtěte si, jak na to.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Připravte si jedinečné silvestrovské likéry. Zn. bez alkoholu

    Před 2 měsíci
    Silvestrovská oslava a dobré pití k sobě neodmyslitelně patří. A v žádném případě to nemusí být nápoje alkoholické. Ty pro naše tělo nejsou žádným přínosem. Zkuste si proto v poslední den roku přichystat nápoje a likéry zcela bez alkoholu. Pochutnáte si stejně a navíc se nemusíte obávat, že byste se druhý den trápili s kocovinou.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Aby vaše oči nestárly rychleji než vy

    Před 2 měsíci
    Sotva poprvé otevřeme naše oči, už začínají stárnout. Fyziologické změny zraku související s jeho stárnutím se pak projeví po několika desetiletích. První z nich přichází často už kolem 40. roku věku. To ale neznamená, že bychom se s tím měli smířit a nechat to být.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Co by byla slavnostní tabule bez jednohubek? Vyzkoušejte tyto netradiční

    Před 2 měsíci
    Jednohubky u nás mají velkou tradici. Chystáme je jako pohoštění pro návštěvy, bývají nedílnou součástí oslav. Skvělé jsou v tom, že je můžete připravit na nespočet způsobů, vypadají efektně a snadno se konzumují. My pro vás dnes máme 4 druhy, kterými si letos můžete slavnostní tabuli o vánočních svátcích nebo na silvestra zpestřit i vy.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Užijte si Vánoce bez stresu a kil navíc

    Před 2 měsíci
    Vánoce by měly být časem pohody, klidu a míru, ale realita bývá obvykle jiná. Pro mnohé je právě toto období nejvíc stresující a často navíc hodně konzumní záležitostí. A to doslova. Neomezený přísun kalorií pak střídá obava z toho, že přibereme. Co s tím, abyste letos neměli výčitky a přesto si Vánoce užili?
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Na čem smažit štědrovečerní řízky? Výběr tuku je zásadní

    Před 2 měsíci
    S blížícími se Vánocemi a tradičními svátečními pokrmy, jakými jsou v mnoha rodinách tradičně smažený kapr nebo řízek, se pojďme podívat „na zoubek“ smažení, jednomu z nejoblíbenějších tepelných úprav. To nejdůležitější je zvolit správný tuk. Víte, který to je a proč není vhodné smažit na másle?
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Proč máme chuť na sladké? Mohou za to i geny

    Před 2 měsíci
    Od narození až po stáří nás provází neodolatelný svět chutí. Jak geny, věk a chemické látky ve slinách formují naše chuťové vnímání? Odhalte s námi, proč jíme to, co jíme a jakou roli v tom sehrávají naše geny.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Zdravé Vánoce: Menu, po kterém nepřiberete, ale pochutnáte si zaručeně

    Před 3 měsíci
    Každý rok řešíme tu samou otázku: Jak to udělat, abychom se o Vánocích opravdu dobře najedli, pochutnali si, zamlsali a přitom nepřibrali ani gram? Věřte, že to jde a není to ani příliš velká věda. Poradíme vám, jak si letošní svátky užít zdravěji a bez zbytečných kilogramů navíc.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    5 zajímavostí o menstruaci

    Před 3 měsíci
    Menstruace dnes už není takové tabu, jako v dobách minulých. Spojena je s ní řada zajímavostí a překvapivých faktů, o nichž často ani ženy samy nemají tušení. Tak schválně, víte například, že se během menstruace mění ženám hlas? Tušíte, kdy se objevily první tampony a menstruační kalíšek? Kolik žen se potýká s PMS? A zaznamenali jste, že se menstruace v zimě a v létě liší?
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Skvělé recepty na nepečené vánoční cukroví s avokádem, arašídovým máslem a kokosem

    Před 3 měsíci
    Přinášíme vám hned tři recepty na vánoční cukroví, které vám ušetří čas u trouby! Avokádové lanýže, jemné kuličky s arašídovým máslem a lahodné vanilkovo-kokosové kuličky připravíte hravě na poslední chvíli. Stačí vše smíchat, vytvarovat a nechat ztuhnout. Ochutnejte neotřelé kombinace, které okoření váš vánoční stůl a přinesou do domu vůni i chuť těch pravých Vánoc.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Nejzajímavější trendy ve výběru potravin v roce 2023

    Před 3 měsíci
    Spotřebitelské preference se vyvíjejí v čase. Trendy ovlivňuje zvýšený zájem o zdraví a životní prostředí. Lidé vyhledávají i nové chuťové zážitky. Američtí restauratéři, barmani a další profesionálové z oboru vybrali nejvýznamnější trendy v konzumaci jídel a nápojů pro rok 2023. S některými z nich se můžeme setkat i u nás.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Podpořte svůj metabolismus i v zimě. Vhodným jídelníčkem a pravidelným pohybem

    Před 3 měsíci
    Aby naše tělo fungovalo tak, jak má, musí být správně nastaven náš metabolismus. Proto je vhodné mu teď v zimě přizpůsobit stravu, nezapomínat na důležité vitamíny i kvalitní spánek a samozřejmě se dostatečně hýbat. S následujícími tipy si udržíte energii a vitalitu i v zimních měsících!
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Vánoční tvarohová štola

    Před 3 měsíci
    Už jste někdy pekli vánoční štolu? Pokud ne, pak je nejvyšší čas to vyzkoušet. Její příprava je jednodušší, než si myslíte. Nemluvě o tom, že odpadá i složité pletení, jako je tomu u vánočky. Naší úžasně vláčné tvarohové štole plné oříšků a sušeného ovoce neodoláte.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Hýbat se můžete i s cukrovkou. Stačí obyčejná chůze

    Před 3 měsíci
    Pacientů s cukrovkou, zejména 2. typu, stále přibývá. Nikoho asi nepřekvapí, že na vině je většinou špatná životospráva. V léčbě proto nesmíme spoléhat jen na léky, ale velmi důležitá je i úprava stravy a zvolení vhodných pohybových aktivit. Které to jsou?
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Když potřebujeme péct bez lepku

    Před 3 měsíci
    Ač má lepek ve výživě své důležité místo, část z nás se mu musí ze zdravotních důvodů vyhýbat. Jak si ale poradit s vánočním cukrovím, když víme, že při pečení je to právě lepek, který zajišťuje pružnost a soudržnost těsta? Pokud i vy nebo člen vaší rodiny patří mezi „bezlepkáře“, nezoufejte, upéct cukroví i další moučníky zvládnete i bez lepku. Poradíme, jak na to.
     Komentáře
  • Vím, co jím

    Jedlé kaštany jako pochoutka i silné přírodní léčivo. Vyzkoušejte sváteční nugát

    Před 3 měsíci
    Začíná období, kdy jsou jedlých kaštanů plné obchody. Možná na ně koukáte a vůbec nemáte ponětí, co s nimi. Proto vám poradíme, jak je připravit ke konzumaci. A vězte, že krom chuťového zážitku můžete zároveň využít i dalších blahodárných účinků, které kaštany nabízejí.
     Komentáře
Reklama