Zavřít
Jímeto

Jímeto

Nejnovější články na Seznamu ze zdroje Jímeto
  • Jímeto

    Legendární maďarská zelňačka: Její sílu měly využívat již římské legie, teď pomáhá proti kocovině

    Před 1 měsícem
    Maďarská zelňačka neboli korhelyleves je skvělou pomocí po flámu. Nejen v Maďarsku je oblíbená zejména po silvestrovské noci. Pokud tedy před sebou máte nějaký večírek, připravte si tuto polévku předem, protože druhý den je ještě chutnější. ...
     Komentáře
  • Jímeto

    Čtyři koření: Objevte tajemství tradiční směsi koření v evropské a blízkovýchodní kuchyni

    Před 1 měsícem
    Quatre épices (z francouzštiny „čtyři koření“) je ve Francii a na Blízkém východě hojně využívanou směsí koření. Jaké druhy koření do ní tradičně patří a do jakých pokrmů se hodí?
     Komentáře
  • Jímeto

    Od pudinku pro chudé až ke královskému dvoru. Tajemná cesta mrkvového dortu na váš stůl

    Před 1 měsícem
    Mnozí historici se domnívají, že mrkvový dort vznikl ve středověku, kdy byl nedostatek cukru a jiných sladidel. Následně se stal oblíbeným dezertem vyšších vrstev a dnes si na něm pochutnáváme všichni.
     Komentáře
  • Jímeto

    Český rýžový nákyp a rybí polévka unikly ze seznamu nejhorších jídel. „Vítězům“ konkurovat nemohou

    Před 1 měsícem
    Máloco je tak ošidné jako hodnocení pokrmů. Chutě má holt každý jiné. Dohadování se o tom, které jídlo je lepší, se stalo předmětem i některých legendárních filmových scén.
     Komentáře
  • Jímeto

    Iva Hüttnerová sbírá rady našich předků. Vyzkoušejte její mast na bolest zad nebo žlutou polévku

    Před 1 měsícem
    Hraje, píše, maluje a na svém pracovním tempu nic nezměnila ani po odchodu do důchodu. Iva Hüttnerová miluje život a užívá si každý moment. Moudrost čerpá také ze zkušeností našich babiček a dědečků, které shrnuje ve své knize Domácí štěstí.
     Komentáře
  • Jímeto

    Připravte si pečené i nepečené müsli tyčinky jako zdravou svačinku

    Před 1 měsícem
    Jsou zdravé, chutné a dají se připravit doma. Co to je? Ano, müsli tyčinky. V dnešním článku si představíme recept na pečené i nepečené müsli tyčinky, ale nejprve se podíváme na to, kdo stál za jejich zrodem.
     Komentáře
  • Jímeto

    Většina prodávaných rybích prstů obsahuje méně masa, než prodejci uvádějí. Připravte si raději rybí prsty doma

    Před 1 měsícem
    Ryby patří mezi nejzdravější potraviny, ale řada Čechů se jim spíše vyhýbá. Když už po nějaké sáhnou, jedná se často o kupované rybí prsty, z nichž většina není příliš kvalitní.
     Komentáře
  • Jímeto

    Domácí nudle jsou jednodušší, než jste si mysleli. Ukážeme vám, jak na vaječné a nudle ramen

    Před 1 měsícem
    Možná jste sledovali videa čínských mistrů, jak připravují ručně tahané nudle, a domácí přípravu jste rovnou zavrhli. Výroba vaječných nudlí nebo nudlí ramen však nemusí být vůbec složitá. Pojďte ji vyzkoušet společně s námi.
     Komentáře
  • Jímeto

    Milovník masa David Suchařípa umí připravit skvělý segedínský guláš s knedlíky bez mouky

    Před 1 měsícem
    Když se řekne vaření, vzpomíná herec David Suchařípa nejraději na jídla od maminky. On sám je však také zdatný kuchař. Vyzkoušejte třeba jeho segedínský guláš s knedlíky, na které nebudete potřebovat mouku.
     Komentáře
  • Jímeto

    Lilek pomůže vašim kostem i trávení. Lilkový tatarák pak prospěje i vašim chuťovým buňkám

    Před 1 měsícem
    Lilky se dnes používají v různých kuchyních po celém světě, a to nejen kvůli chuti, ale také kvůli řadě zdraví prospěšných účinků. Připravte si z tohoto ovoce (ano, lilek patří mezi ovoce) skvělý tatarák.
     Komentáře
  • Jímeto

    Připomeňte si masopustní tradice poctivými domácími koblihami. Zkuste marmeládové nebo makové

    Před 1 měsícem
    Svátkem Tří králů začalo letošní masopustní období, které bude trvat až do 2. března. I když již význam masopustu pomalu upadá, určitě neuškodí si ho připomenout například přípravou masopustních koblih.
     Komentáře
  • Jímeto

    Masopust byl přípravou na půst. Nesměl tak při něm chybět pořádný kus masa a mastné koblihy

    Před 1 měsícem
    Vánoční období máme již za sebou, oficiálně skončilo na Tři krále (6. ledna) a další významný den, Popeleční středa, vychází letos na 2. března. Na období mezi těmito dny připadá masopust.
     Komentáře
  • Jímeto

    Omurice kombinuje chuť rýže, vajíček a kečupu. Příprava je rychlá, chce to ale opatrnost

    Před 1 měsícem
    Pokud byste se v Japonsku zmínili o omeletě, nejspíš byste se s místními neshodli na tom, jak má vypadat.
     Komentáře
  • Jímeto

    V Etiopii je svátečním pokrmem zaslouženě. Medový chléb si také zamilujete

    Před 1 měsícem
    Etiopský medový chléb neboli dabo zanechá vaši kuchyni nádherně provoněnou. Je plný čerstvě namletého koření a skvěle se hodí k šálku čaje nebo kávy. A co víc, jeho příprava je celkem snadná.
     Komentáře
  • Jímeto

    Nepleťte si rané brambory s novými. Kromě času sklizně se liší i chutí

    Před 1 měsícem
    Brambory jsou pevnou součástí našich jídelníčků, a proto je dobré umět rozlišit jednotlivé typy. Dnes si ukážeme, v čem se liší rané brambory od brambor nových a na jaké pokrmy se hodí.
     Komentáře
  • Jímeto

    Párky a cigarety. Na životním stylu Gustáva Husáka se podepsal především pobyt za mřížemi

    Před 1 měsícem
    Uplynulo již 110 let od narození vrcholného představitele Komunistické strany Československa a osmého československého prezidenta Gustáva Husáka. Jaký byl v soukromí a čím doháněl své okolí k šílenství? Jeho životem byla politika Politika byla smyslem života Gustáva ...
     Komentáře
  • Jímeto

    Nealkoholické pivo vzniklo během americké prohibice. Jeho cesta však byla trnitá

    Před 1 měsícem
    Nealkoholické pivo získává na oblibě a pomalu se zbavuje nálepky „méně kvalitního“ nápoje. Ať už je důvod, proč nepijete alkohol, jakýkoliv, máte na výběr čím dál více nealkoholických variant. My se však dnes podíváme na ...
     Komentáře
  • Jímeto

    Připravte si oblíbené recepty Daniely Kolářové. Nechybí známá polévka ani zákusek ke kávě

    Před 1 měsícem
    Daniela Kolářová je nejen vynikající herečkou (kdo by neznal Na samotě u lesa nebo Léto s kovbojem), ale také skvělou kuchařkou. O některé své recepty se podělila i se svými fanoušky, a proto si dnes představíme její rajskou polévku, dort Malakov a omeletu se žampiony.
     Komentáře
  • Jímeto

    Červenou řepu má v kuchařském repertoáru i Zdeněk Pohlreich. Pro své příznivé vlastnosti by neměla chybět v žádné kuchyni

    Před 1 měsícem
    Svou zářivě červenou barvou kořene, kterou zdobí sytě zelené listy, upoutá tato zelenina už na zahrádce, kde se jí daří bez větší péče a vyroste prakticky kdekoliv.
     Komentáře
  • Jímeto

    Pompano en Papillote: Prostý, ale geniální nápad. Upečte si rybu v pečicím papíru

    Před 1 měsícem
    Navzdory složitému názvu Pompano en Papillote je pečení ryb v pečicím papíru jedním z nejjednodušších způsobů jejich přípravy. Přečtěte si, kdo a proč tento koncept vymyslel, a připravte si vlastní rybu v pergamenu.
     Komentáře
  • Jímeto

    Cochinillo asado: Pečené sele je španělským gastronomickým dědictvím. Jeho tradice ale kvůli ochraně zvířat upadá

    Před 1 měsícem
    Pečené sele bylo ve Španělsku dlouho považováno za standardní kulturně-gastronomické dědictví Segovianů. Zároveň jde o jednu z velice sporných tradic, která má nakročeno k zániku.
     Komentáře
  • Jímeto

    Plněné chleby si zamilujete. Vyzkoušejte osvědčené recepty nebo buďte kreativní

    Před 1 měsícem
    Plněný chléb se hodí jako hlavní chod i předkrm. Variace plněného chlebu vám umožní popustit uzdu fantazii a vytvořit vlastní neodolatelnou kombinaci. Pro začátek vám však přinášíme několik osvědčených receptů.
     Komentáře
  • Jímeto

    Radek Kašpárek mořské plody miluje, v Londýně si pochutnal na krabovi. Poradíme, jak jej správně konzumovat

    Před 2 měsíci
    Někteří lidé mořské plody milují, jiní nemají žaludek ani na krevety, natož pak na chobotničky či kraby. Šéfkuchař Radek Kašpárek si ale tato jídla zahraniční kuchyně nemůže vynachválit a na svém instagramu se pochlubil lahůdkou, kterou by neocenil úplně každý.
     Komentáře
  • Jímeto

    Petr Lexa si dělá granolu zásadně sám doma. Žádná kupovaná se jí nevyrovná

    Před 2 měsíci
    „Granola je jedna z těch věcí, kterou jsem zkoušel od spousty různých značek. Nikdy ale nebyla tak dobrá jako ta domácí. A přitom je to tak snadné.“
     Komentáře
  • Jímeto

    Domácí korbáčiky vytvoříte za pár korun z mozzarelly. Jde to i pomocí syřidla

    Před 2 měsíci
    Když pořádáte párty, chce to pohoštění pro dva druhy lidí. Ti první milují sladké a potěší je jakékoli dezerty a zákusky. Pak jsou tu ale milovníci slaných křupek, krekrů a především sýrů, pro které je největším potěšením sýrový talíř. A na něm by neměly chybět ani korbáčiky.
     Komentáře
  • Jímeto

    Jsou dietní limonády lepší než ty slazené cukrem? Alternativní sladidla moc nadějí nedávají

    Před 2 měsíci
    Alarmující výskyt cukrovky a obezity a zároveň rostoucí zájem společnosti o složení konzumovaných potravin klade na výrobce nové nároky. Jedním z nich je snaha odstranit cukr ze slazených nápojů. Dosáhnout toho však není vůbec jednoduché.
     Komentáře
  • Jímeto

    Cordon bleu, nebo gordon blue? Naučte se jediný správný název oblíbeného francouzského řízku

    Před 2 měsíci
    Správný název pokrmu, který očekáváte, je cordon bleu a jeho původ najdete ve francouzské kuchyni. Jeho základem je telecí maso, šunka, sýr a trojobal. Následně se smaží jako klasický vídeňský řízek.
     Komentáře
  • Jímeto

    Objevte všestranné účinky jalovce a ulevte bolavým kloubům mastí z jeho bobulí

    Před 2 měsíci
    Příroda překypuje bohatstvím plodů, které mají na lidský organismus příznivý vliv. Jedním z těchto plodů je i jalovec, který se často používá v kulinářství, např. do marinád nebo omáček.
     Komentáře
  • Jímeto

    Mravenci jako křupavá pochoutka. Kvůli obsahu vlákniny a minerálních látek se stali i ozdobou pizzy

    Před 2 měsíci
    Konzumace hmyzu není žádným novodobým výmyslem, ale je součástí lidské kultury od nepaměti. Spolu se sílícím tlakem na udržitelné chování se začíná objevovat i u nás. Možná k nám brzy dorazí i prý velmi lahodní mravenci. ...
     Komentáře
  • Jímeto

    Holandsko je už tradičně označováno jako království sýrů. Město Alkmaar je centrem tohoto království

    Před 2 měsíci
    O věhlas města Alkmaar se postaraly hlavně sýrařské trhy, které se zde pořádají od jara do podzimu už od roku 1593. Na náměstí Waagplein jsou tak k vidění samé žluté bochníky milované goudy už od ranních hodin. Oficiálně se trh otevírá v deset hodin úderem zvonu.
     Komentáře
  • Jímeto

    Lucie Benešová ukázala, jak vaří, když někam pospíchá. I rychlé jídlo vypadá na pekáči skvěle

    Před 2 měsíci
    Jako maminka a manželka se umí Lucie Benešová pořádně ohánět také v kuchyni. Že je vynikající herečkou, dokázala fanouškům už několikrát, na své sociální síti se ale také pravidelně chlubí chutnými recepty. Tentokrát předvedla pekáč ...
     Komentáře
  • Jímeto

    Skořice má řadu zdravotních účinků. Skořicový čaj pomůže třeba od bolesti v krku

    Před 2 měsíci
    Skořici milují malé děti i dospělí. Jde o oblíbené koření, které se v kuchyni používá nejen při pečení, ale například i při vaření omáček, nebo se z ní dá udělat lahodný čaj.
     Komentáře
  • Jímeto

    Fondue chinoise je specialitou čínské kulinářské tradice. Až ho ochutnáte, stane se i tou vaší

    Před 2 měsíci
    V čínských restauracích si lidé tento způsob konzumace masa a zeleniny hodně užívají a okolí stolu je provoněno kořeněným vývarem, který se přímo nekonzumuje, ale tvoří součást jídla.
     Komentáře
  • Jímeto

    Jak snadno a levně zakonzervovat zeleninu? Pomůže vám sůl i sádlo

    Před 2 měsíci
    Pro naše babičky bylo velmi důležité využít období hojnosti a dostupné potraviny si uchovat na horší časy.
     Komentáře
  • Jímeto

    Makové mléko má více vápníku než to obyčejné. Vyrobte si ho doma jen ze dvou surovin

    Před 2 měsíci
    Mnoho lidí se pokouší běžné mléko nahradit různými alternativami. Existuje například mléko kokosové, mandlové nebo sójové. Ta si někdo dopřává ze zdravotních důvodů, jiný zkrátka proto, že se pokouší běžné mléčné výrobky omezovat. Už jste ale slyšeli o mléku makovém?
     Komentáře
  • Jímeto

    Křesné placky patří mezi lidové pečivo našich babiček. Krajově mají i jiné názvy a trochu vylepšené receptury

    Před 2 měsíci
    Placky, které se v jiných regionech nazývaly třeba křeháčky, křesné pekáče, hnětánky, krajance nebo přesné pagáče, mají jedno společné. Jde o levné jídlo a původ lze hledat v chudých krajích, kde si lidé nemohli dopřát chléb. Dnes přichází do módy nekynuté pečivo, a tak se vrací i křesné placky.
     Komentáře
  • Jímeto

    Čiča: Nápoj, který se vyrábí žvýkáním kukuřice a jejím vyplivováním zpět do nádoby

    Před 2 měsíci
    Čiča je peruánský nápoj, jehož vznik sahá až do dob starých Inků a který si stále zachovává svou starobylou řemeslnou přípravu. Vy však můžete vyzkoušet modernější způsob výroby tohoto alkoholického nápoje.
     Komentáře
  • Jímeto

    Slámové víno je jako dělané pro milovníky sladkých vín. Pro jeho chuť mu odpustíte i vyšší cenu

    Před 2 měsíci
    Máte rádi sladká vína a zároveň dáváte přednost určité exkluzivitě? V tom případě jsou slámová vína pro vás ta pravá. Náročná výroba je činí nejen sladká, ale také poměrně vzácná a drahá.
     Komentáře
  • Jímeto

    Kuku: Připravte si perskou omeletu, která je plná zdravých bylinek

    Před 2 měsíci
    Tradiční perský pokrm kuku sabzi je bylinná obdoba naší omelety, která symbolizuje znovuzrození a je ideální zejména na Velikonoce. V článku najdete, v čem se liší od naší omelety a jak si ji můžete připravit.
     Komentáře
  • Jímeto

    Znojemské okurky: Pýchu Znojma nahradila turecká výroba. Co do kvality se nedá s tou českou srovnávat

    Před 2 měsíci
    Když kupované okurky, tak jedině ty ze Znojma. To bylo dlouhá léta zažité pravidlo v mnoha českých domácnostech a lidé si rádi i připlatili, aby si na křupavé kyselé dobrotě pochutnali. Bohužel, dnes už se dají poctivé „znojemské okurky“ koupit jen na regionálních akcích v oblasti Znojma.
     Komentáře
  • Jímeto

    Štědračka: I v lednu může přijít k chuti zajímavá polévka, která je spojená hlavně s vánočním časem

    Před 2 měsíci
    Mnoho českých a moravských domácností má štědrovečerní tabuli spojenou s rybí polévkou. Ta je ale spíše novodobou tradicí a v minulosti si naši předci pochutnávali spíše na polévkách, které byly z levných surovin, co měli doma.
     Komentáře
  • Jímeto

    Má smysl foukat do horkého jídla? Zjistěte, co na to říká věda

    Před 2 měsíci
    Někteří lidé se spokojí s konzumací zbytků jídla přímo z lednice. Jiní dávají přednost horkému jídlu. Navzdory těmto rozdílům si však většina lidí pravděpodobně na horké jídlo fouká, aby ho ochladili. Ale opravdu foukání pomáhá? ...
     Komentáře
  • Jímeto

    Melta ani caro nejsou pouhou „náhražkou“ kávy, ale plnohodnotnými nápoji s mnoha zdravotními přínosy

    Před 2 měsíci
    Někdo kávu nesmí ze zdravotních důvodů, někdo hledá alternativu, kterou si bude moci dopřát i pozdě večer. V tu chvíli přijdou vhod nápoje, které jsou více než pouhou „náhražkou“ kávy. Melta i caro mají mnoho pozitivních účinků.
     Komentáře
  • Jímeto

    Maso wagyu je hodně drahé. Přesto jde o produkt, za který si lidé rádi připlatí

    Před 2 měsíci
    Wagyu je japonské masné plemeno skotu, které pochází z původního asijského skotu. Přitom původně šlo o tažná zvířata, která se vyznačovala vysokou odolností.
     Komentáře
  • Jímeto

    Čatní podle vévodkyně Kate okouzlilo i Alžbětu II. Vyzkoušejte ho také

    Před 2 měsíci
    Vymyslet dárek pro královnu Alžbětu II. nebylo nic snadného. Však také, co dát někomu, kdo si může vše pořídit sám? Vévodkyně Kate zariskovala a rozhodla se královně dárek vyrobit.
     Komentáře
  • Jímeto

    Lentejas con chorizo: Chutná španělská čočková polévka je zajímavou variantou té české

    Před 2 měsíci
    Jak už to u Španělů bývá, rádi dávají do pokrmů svou tradiční masovou pochoutku chorizo. Jde o uzeninu z vepřového masa pocházející z Pyrenejského poloostrova. Velice často je součástí různých vařených pokrmů.
     Komentáře
  • Jímeto

    Pozitivní vliv hudby na život posluchače

    Před 2 měsíci
    Je zdravé poslouchat hudbu? Jedním slovem ano. Zjistěte, jak může hudba zlepšit váš život mnoha způsoby, od snížení úrovně stresu až po zvýšení vaší produktivity a dokonce i vašeho IQ. Všichni si jistě uvědomujeme, že ...
     Komentáře
  • Jímeto

    Vegetariánské slané koláče poslouží jako snídaně, svačinka nebo lehký oběd. Výběr je opravdu štědrý

    Před 2 měsíci
    Výběr slaných koláčů je opravdu pestrý a vzhledem k poptávce vznikají další nápady, jak si takové jídlo dopřát. Pro praktické kuchaře je samozřejmě základem listové těsto, ale jsou i jiné možnosti.
     Komentáře
  • Jímeto

    Připravte si knedlíky tak, jak je milovala Jiřina Jirásková. Její recept je geniálně jednoduchý

    Před 2 měsíci
    Jiřina Jirásková si uměla užívat života se vším všudy a milovala také dobré jídlo a pití, které nejen konzumovala, ale též ráda připravovala. Mezi její oblíbené recepty patřily i hrníčkové knedlíky.c
     Komentáře
  • Jímeto

    Staročeská couračka: Ideální jídlo pro zimní dny. Dá se jíst s klobásou i bez masa

    Před 2 měsíci
    Jako couračka je někdy chápána omáčka z mléka, smetany a zelí. Mnohem častěji ale lidé takto nazývají polévku, která se může podávat z vydlabaného chleba.
     Komentáře
  • Jímeto

    Ribollita: Italská polévka z fazolí a kapusty, která vás v zimě zahřeje

    Před 2 měsíci
    V Itálii se jedná o jakési tradiční jídlo zimních měsíců.
     Komentáře
  • Jímeto

    Fiadone je typickým korsickým dezertem, kterým se inspirovali i Italové

    Před 2 měsíci
    Dobře chutná, má mnoho variací a své místo najde na stole v každém roční období. Základem nejznámějšího korsického dezertu je korsický sýr brocciu, který má ochrannou známku a běžně se označuje jako národní sýr.
     Komentáře
  • Jímeto

    Salmorejo: Studená rajčatová polévka ze španělské Córdoby zpestří a odlehčí jídelníček

    Před 2 měsíci
    Salmorejo je také někdy označovaná jako ardoria nebo ardorío. Jde o tradiční polévku, která je oblíbená hlavně v jižních oblastech Španělska.
     Komentáře
  • Jímeto

    Caponata: Kousku Sicílie na vašem stole dosáhnete snadno i doma

    Před 2 měsíci
    Kdoulový džus byste měli mít ve své kuchyni nejen kvůli jeho jedinečné chuti, ale také zdravotním benefitům. Nápoj si můžete přidat do podzimního nebo zimního čaje na zahřátí, ale pomůže vám také s prevencí infekcí a nachlazení. A urychluje léčbu při zimních onemocněních. Jaké jsou nejlepší zdravotní přínosy kdoulové šťávy a jak si ji doma připravit?
     Komentáře
  • Jímeto

    Fromage de tête: Elegantní způsob, jak se Francouzi snažili pojmenovat jídlo z prasečích hlav

    Před 2 měsíci
    Jídlo podobné huspenině nebo zabijačkovému sulcu má celou řadu názvů. Kromě hlavového sýra je to také lisovaná hlava, mramorovaná hlava nebo pâté de tête.
     Komentáře
  • Jímeto

    Mallorca: Sladký španělský chléb, jehož přípravu ovlivnilo pronásledování židů katolickou církví

    Před 2 měsíci
    Máme pro vás další recept na sladký druh pečiva, tentokrát se zaměříme na španělský chléb mallorca. Za jeho vznik vděčíme pravděpodobně židům a díky poměrně snadné přípravě se hodí na domácí pečení.
     Komentáře
  • Jímeto

    Zázračný jablečný ocet? Pohádka o jeho léčivých účincích má trhliny

    Před 2 měsíci
    Přestože je ocet ceněn jako kulinářský prostředek, pro jeho léčebné využití (například při hojení ran, boji proti infekcím nebo léčbě cukrovky) neexistují dostatečné důkazy. Nicméně obliba jablečného octa stále sílí.
     Komentáře
  • Jímeto

    Druhá světová válka ovlivnila i vývoj Coca-Coly. Plechovky s limonádou měly zvednout vojenskou morálku

    Před 2 měsíci
    Ačkoliv dnes je Coca-Cola téměř všudypřítomná, nebylo tomu tak vždy. Prvních několik let své existence byla Coca-Cola k dostání pouze jako točený nápoj a tehdejší ředitel společnosti na tom nehodlal nic měnit.
     Komentáře
  • Jímeto

    Na cizrnových karbanátcích si pochutnají nejen vegetariáni. Připravte si je snadno a rychle

    Před 2 měsíci
    Když jsem se chystala trávit silvestr a letošní Nový rok u známých, měla jsem trochu obavy z toho, že jsou vegetariáni. Nedovedla jsem si představit, co budeme tři dny jíst, když nebude žádné maso.
     Komentáře
  • Jímeto

    Tříbarevný dort bez pečení uděláte za 15 minut. Je chutný a skvěle vypadá

    Před 2 měsíci
    Každý člověk má občas chuť na nějaký dobrý dezert, nechce se mu ale zrovna třeba do pečení ničeho náročného. A nebo nám má dorazit návštěva a my přemýšlíme, čím ji pohostit.
     Komentáře
Reklama