Zavřít
Jímeto

Jímeto

Nejnovější články na Seznamu ze zdroje Jímeto
  • Jímeto

    Hrnečkový velikonoční beránek: Váhu nepotřebujete, výsledek bude i tak dokonalý

    Před 17 hodinami
    Také pečete každoročně na Velikonoce beránka? A také vždy musíte hledat recept, protože si nepamatujete poměry surovin? Ne každý má doma k dispozici váhu. Já ji třeba nepoužívám skoro vůbec a odměřuji obvykle vše hrnečkovou formou. I beránek se dá udělat s hrnečkovou metodou. Suroviny nemusíte složitě vážit, jednoduše si vystačíte jen s obyčejným hrnkem.
     Komentáře
  • Jímeto

    Jehněčí pečínka: Ideální velikonoční oběd si letos připravte podle Romana Pauluse

    Před 19 hodinami
    Na Velikonoce se tradičně peče beránek jako moučník. Dříve se nicméně jehněčí maso připravovalo běžně a i dnes v mnoha rodinách pečínka ke svátkům zkrátka patří. Jak ji jednoduše připravit, radí šéfkuchař Roman Paulus.
     Komentáře
  • Jímeto

    Přidejte si do koupele mořskou sůl. Pomůže vám od stresu i bolesti svalů

    Před 22 hodinami
    Jste unavení nebo plní napětí z nahromaděného stresu? Dopřejte si relaxační koupel s mořskou nebo epsomskou solí. Pomůže vám se uvolnit i zmírnit bolest svalů či hlavy. Solná koupel je skvělou relaxací po náročném dni.
     Komentáře
  • Jímeto

    Carpaccio: Pochoutka získala své jméno po italském malíři a vznikla jako dietní jídlo pro benátskou hraběnku

    Před 1 dnem
    Carpaccio je celosvětově známý pokrm, který má své milovníky i odpůrce. Jedná se jednoduše řečeno o syrové hovězí maso nakrájené na tenké plátky a upravené na různé způsoby. Vzniklo jako pokrm pro nemocnou hraběnku a název mu dal italský malíř Vittore Carpaccio, který používal na plátně stejné barvy, jaké měl pokrm.
     Komentáře
  • Jímeto

    Pizzelle: Nejstarší italské sušenky, kterými si můžete vylepšit Velikonoce

    Před 1 dnem
    Na Velikonoce mnoho lidí připravuje doma velké pohoštění. Tradičně se ze sladkých jídel dělají beránci, boží milosti nebo nejrůznější sušenky. Připravte si letos pizzelle, nejstarší sušenky pocházející z Itálie. Původně se sušenky vyráběly na takzvaný Svátek hadů. Šlo o den, který se slavil ve vesnici Colcullo v italském regionu Abruzzo.
     Komentáře
  • Jímeto

    Spanakopita: Řecký velikonoční pokrm se špenátem a sýrem

    Před 1 dnem
    V České republice se na Velikonoce obvykle dělá nádivka, ve které je uzené maso, petržel a nasekané kopřivy. Pokud máte jídla ze zelených bylinek rádi, pravděpodobně si pochutnáte i na tradičním řeckém pokrmu s názvem spanakopita. Spanakopitu si letos můžete připravit na Velikonoce jako náhražku tradiční nádivky.
     Komentáře
  • Jímeto

    Velikonoční perníčky vydrží i několik týdnů. Zmizí ale pravděpodobně daleko rychleji

    Před 2 dny
    Perníčky si většinou spojíme spíše s Vánoci. Pravda ale je, že i na Velikonoce se v některých rodinách často připravují. Udělejte si letos na sváteční stůl sladká velikonoční vajíčka nebo si upečte perníčky ve tvaru zajíčků.
     Komentáře
  • Jímeto

    Zelí v podprsence není hloupý vtip, ale skvělý tip. Hodit se bude hlavně při kojení

    Před 2 dny
    Zelí v podprsence se na první pohled může jevit jako hloupý vtip, ve skutečnosti však jde o jeden z nejlepších domácích způsobů úlevy od nateklých a bolestivých prsou a pomoci může i při mastitidě.
     Komentáře
  • Jímeto

    Koulourakia: Sladká velikonoční pochoutka z Řecka může letos ozvláštnit i váš stůl

    Před 2 dny
    Chcete si letos na Velikonoce připravit nějaký netradiční pokrm? Inspirovat se můžete třeba v zahraniční kuchyni. Tradiční řecké sušenky koulourakia například vůbec nejsou náročné na přípravu.
     Komentáře
  • Jímeto

    Ruce si umyjte před každým jídlem. Nikdy je mokré neotírejte o oblečení

    Před 3 dny
    Už malé děti se učí, že před každým jídlem by si měly umýt ruce. A to nehledě na to, zda přišly z venku, nebo se právě probudily a jdou z postýlky rovnou na snídani. Dodržování této základní hygieny platí pro nás všechny. Proč konkrétně je to ale tak důležité? A jak si ruce umýt opravdu poctivě? Ruce by si měl člověk umývat častěji, než si možná myslíte. Když přijdete z venku, je to automatické. Jdete ale do koupelny po každém pomazlení svého domácího mazlíčka? Nebo když si kýchnete či se vysmrkáte? Ačkoli tato pravidla mnoho lidí opomíjí, umýt si ruce důkladně před každým jídle bychom zapomínat rozhodně neměli. Přece jen se společně s pokrmem může do těla dostat celá řada bakterií, které se nám na rukou usazují. A to samozřejmě i v případě, že jíme příborem. Nebezpečí nemocí Rukama se dotýkáme všeho kolem sebe. Člověk si ani neuvědomuje, kolik bakterií se nachází na předmětech, které běžně používáte v domácnosti. Samozřejmě potom hrozí, že se společně s jídlem dostanou do těla a způsobí nám například nevolnosti. Pokud konzumujete například pizzu nebo hamburger, rukama se potravin přímo dotýkáte, a dokonce je dáváte do úst, například když z prstů olizujete zbytky. Ale i při konzumaci jídla příborem hrozí přenos nebezpečí. Jednak rukama držíte nůž a vidličku, které pak dáváte do úst, zároveň se ale také některé mikročástice mohou přenášet vzduchem. Před každým jídlem si tak pečlivě ruce umyjte! Pravidla správného mytí rukou Myslíte si, že si ruce umíte umýt? A dodržujete skutečně následující pravidla? Jedině s nimi si totiž můžete být jisti, že se zbavujete většiny nečistot na těle a při jídle vám nehrozí žádné zdravotní nebezpečí. Nejprve si ruce namočte vodou, vypněte kohoutek, abyste jí šetřili, a řádně ruce namydlete. A nestačí pouze dlaně, umýt je třeba i hřbet ruky. Poté třete ruce o sebe a dostaňte mýdlo i mezi prsty. Počítejte si čas, minimálně 20 vteřin byste měli nechat prostředek působit. Opláchněte ruce studenou vodou. https://www.jimeto.cz/mlecne-napoje-s-probiotiky-maji-pozitivni-vliv-na-zdravi-dejte-ale-pozor-na-mnozstvi-cukru-v-nich/ Důležité je osušit ruce čistým ručníkem nebo papírovou utěrkou. Sušení vzduchem ve skutečnosti bakteriím jen prospívá, stejně tak je opět na ruce dostanete v případě, že si dlaně jen otřete o kalhoty, jak to má mnoho lidí ve zvyku. Zdroj: Food Safety, Life Buoy, SBS Food, CDC, Franciscan Health Autor: Šárka Cvrkalová
     Komentáře
  • Jímeto

    Ředkvičky jsou nízkokalorické a plné vitamínů. Udělejte si z nich salát s vejcem

    Před 3 dny
    Ředkvičky jsou zelenina, která obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů. Dopřát si je můžete jen tak samotné, hodí se ale jako příloha k mnoha jídlům, nebo si z nich můžete udělat salát. Ředkvičky patří do čeledi brukvovitých, kam se dále řadí například květák, brokolice nebo kapusta. Mají také velmi podobné účinky na zdraví, píše BBC Good Food. Nejoblíbenější ředkvičky jsou ty kulaté červené, existuje ale více druhů, které už se v české kuchyni tolik nepoužívají. Vitamínů ale mají také dostatek. Zdravotní účinky ředkviček 100 gramů ředkviček obsahuje zhruba 14 kalorií. Jedná se tak o ideální jídlo například při dietách. Pokud s ním doplníte hlavní chod, rychleji se zasytíte, ale zároveň toho sníte méně. Zelenina obsahuje vysoký obsah draslíku, kyseliny listové, ale také vitamínu C. Mírnou štiplavost ředkvičkám dodávají hořčičné glykosidy, které rostlinu v záhonu zároveň chrání před býložravci, vysvětluje Very Well Health. Tyto látky mají pozitivní vliv na lidskou imunitu. Pokud budete ředkvičky konzumovat pravidelně, zlepší se vaše celková obranyschopnost organismu, pomoci vám také mohou s hubnutím. Řekvičkový salát Pokud nechcete ředkvičky křoupat jen tak samotné, nebo už vám k chlebu se salámem nechutnají, připravte si z nich lahodný čerstvý salát, který si můžete dát jako lehkou svačinku. Potřebovat budete jen ředkvičky, čerstvou petrželku, citronovou šťávu, sůl, pepř a olivový olej. Zeleninu jednoduše pokrájejte na malé kousky a smíchejte se zbytkem ingrediencí. https://www.jimeto.cz/baby-spenat-prospiva-srdci-mozku-i-kostem-a-pripravite-ho-za-par-minut/ Salát je následně velmi chutný například s vajíčkem vařeným natvrdo. Nemusíte k němu konzumovat žádné pečivo, sám o sobě je sytý a jako jídlo mezi dvěma hlavními chody rozhodně poslouží skvěle. Zdroj: BBC Good Food, Taste of Home, Mayo Clinic, Very Well Health, Healthline, Autor: Šárka Cvrkalová
     Komentáře
  • Jímeto

    Salátový burger: Divně vypadá, ale skvěle chutná a zasytí více než běžný

    Před 4 dny
    Milujete burgery, ale jste si plně vědomi toho, že jsou viníkem vašich kil navíc? Tak právě pro vás je určen následující článek, protože existuje řešení, jak u burgeru snížit kalorie, ale i přesto si ho vychutnat. Seznamte se s burgerem zabaleným v salátu.
     Komentáře
  • Jímeto

    Casu marzu: Shnilý sýr, který prošel trávicím systémem larev, je na Sardinii považován za pochoutku

    Před 4 dny
    Pro někoho je casu marzu pochoutkou, jiní by se mu ale raději vyhnuli, jak je to jen možné. Nejnebezpečnější sýr světa je v mnoha zemích zakázaný. Jeho výroba totiž probíhá za pomoci hmyzích larev, které z mléčného výrobku odstraňujete až ve chvíli jeho konzumace.
     Komentáře
  • Jímeto

    Boží milosti: Křehké velikonoční cukroví, které doplní váš sváteční stůl

    Před 4 dny
    Cukroví si většina lidí spojí s Vánoci. Pravda ale je, že se sladká pochoutka dělá často i během velikonočních svátků. Boží milosti jsou tradičním cukrovím, které se dříve dělalo na Velikonoce úplně běžně.
     Komentáře
  • Jímeto

    Bubble waffles: Pochoutka chudých z Hongkongu získala slávu díky instagramu

    Před 5 dny
    Bubble waffles pobláznily internet jako známá pouliční specialita z Hongkongu. Ve skutečnosti se ale staly slavnými až poté, co se objevily na sociálních sítích. Tato pochoutka, jejímž základem jsou vaječné vafle, byla totiž specialitou chudých regionů.
     Komentáře
  • Jímeto

    Nenáviděné i milované. Mléko v kávě stále vzbuzuje emoce, částečně oprávněně

    Před 5 dny
    Káva s mlékem je pro nespočet lidí na celém světě základním životabudičem, bez kterého si nedokážou představit den. Zároveň však kombinace kávy a mléka vzbuzuje mnoho emocí, a to nejen těch pozitivních.
     Komentáře
  • Jímeto

    Vypočítejte si ideální tělesnou hmotnost. Záleží na vaší výšce i na pohlaví

    Před 5 dny
    Každý jsme jinak vysoký, každý máme jiný poměr tukové a svalové hmoty v těle. 90 kilogramů může být pro někoho skvělá kondička, pro jiného se už ale může jednat o nadváhu. Nesrovnávejte se s ostatními a zjistěte raději, jaká je optimální váha právě pro vás.
     Komentáře
  • Jímeto

    Nejlepší velikonoční beránek: Pečte ho na střední mřížce trouby a ve dvoudílné formě

    Před 5 dny
    Velikonočního beránka peče během svátků mnoho hospodyněk. Neexistuje žádný jednotný recept, každý máme svoje triky a každý moučník je trochu jiný. Můžete se ale naučit několik tipů, díky kterým bude ten váš jednoduše skvělý.
     Komentáře
  • Jímeto

    Mazanec je jednodušší, než byste si mysleli. Připravte si ho letos i vy

    Před 6 dny
    Mazanec peče kolem mě snad každý. Já ho ještě před několika lety nedělala, vždy jsem ho koupila v obchodě. Asi před dvěma lety jsem ho poprvé vyzkoušela doma. A zjistila jsem, že jeho příprava není nijak náročná. Od té doby ho sem tam upeču i mimo velikonoční čas.
     Komentáře
  • Jímeto

    Šmigrustovka: Velikonoční polévka, která slouží jako vynikající vyprošťovák

    Před 6 dny
    Na Velikonoce se připravuje celá řada tradičních jídel. Kromě toho, že se peče mazanec a nádivka, dělá se také beránek nebo vajíčková pomazánka. Slyšeli jste ale už o šmigrustovce?
     Komentáře
  • Jímeto

    Mrkvová dieta: Jednoduchá metoda, jak zhubnout pár kilo. A s minimem vedlejších účinků

    Před 7 dny
    O tom, že je mrkev zdravá, není pochyb. Dodává tělu základní živiny a zajišťuje správné trávení. Navíc obsahuje vysoké množství betakarotenu, který může zlepšit lidský zrak, píše Healthline. Podle mnoha odborníků je ale také vhodná při snaze zhubnout.
     Komentáře
  • Jímeto

    Baby špenát prospívá srdci, mozku i kostem a připravíte ho za pár minut

    Před 7 dny
    Špenát (respektive baby špenát) je jednou z nejrozšířenějších listových zelenin. Obsahuje vitaminy a antioxidanty, které chrání před chronickými chorobami a podporují zdraví mozku, srdce a očí. A bohatě vám k němu stačí jen olivový olej a česnek. Baby špenát se sklízí pouze 15–35 dní po zasazení.
     Komentáře
  • Jímeto

    Zabijačka: Starodávná společenská událost, které současnost nepřeje

    Před 7 dny
    Ještě relativně nedávno představovala zabijačka nejen způsob zajištění masa na zimu, ale i významnou společenskou událost. V současnosti však počet domácích zabijaček klesá.
     Komentáře
  • Jímeto

    Velikonočního beránka dělá každý trochu jinak. Tenhle recept mě naučila moje babička

    Před 8 dny
    Velikonočního beránka peče na svátky mnoho domácností. Já jsem se naučila recept od své babičky a dělám moučník už několikátým rokem. Vždy nám nějaký čas zdobí sváteční stůl a nakonec si na něm pochutnáme.
     Komentáře
  • Jímeto

    Velikonoční jidáše: Sladká pochoutka s medem a mandlemi symbolizuje zradu Ježíše

    Před 8 dny
    Jidáše jsou symbolem zdraví, plodnosti a hojnosti. I proto se nejčastěji dělají právě jako velikonoční pečivo. Jde o sladkou pochoutku, která se hned po dopečení potírá medem. Připravte si je letos doma i vy.
     Komentáře
  • Jímeto

    Zelený ječmen: Rostlina plná vitaminů a minerálů

    Před 9 dny
    Mladý zelený ječmen je rostlina, která nyní teprve roste, klíčí a tvoří malé zelené lístečky. Na těch si pak běžně pochutnávají zvířata, nicméně velké zdravotní přínosy má ječmen i pro lidské tělo.
     Komentáře
  • Jímeto

    Velikonoční nádivka: Pokrm, který nesmí na svátečním stole chybět, připomíná jaro

    Před 9 dny
    Velikonoční nádivku dělá každý trochu jinak.
     Komentáře
  • Jímeto

    Shazování kil po těhotenství by mělo být postupné a hlavně bez drastických diet

    Před 9 dny
    Pro mnoho nastávajících maminek je doslova traumatizující sledovat, jak postupně roste jejich tělesná váha. Pokud nepatříte mezi ty šťastné, na kterých kromě bříška těhotenství není poznat, již v těhotenství nejspíše vymýšlíte, jak se nadbytečných kil zbavit.
     Komentáře
  • Jímeto

    Připravte si letos na Velikonoce vynikající vdolky. Je to snadné

    Před 10 dny
    Vdolky si můžete doma připravit prakticky kdykoli. Velikonoce se ale blíží a na svátečním stole by tato pochoutka rozhodně neměla chybět. Udělejte tak letos blízkým radost a potěšte je tímto tradičním pokrmem.
     Komentáře
  • Jímeto

    Grilovaný tuňák žlutoploutvý: Zdravý oběd plný bílkovin a vitamínů

    Před 10 dny
    Ryby obecně jsou považovány za zdravou potravinu, která je především bohatá na omega-3 mastné kyseliny. Konkrétně tuňák je zdrojem fosforu, vitamínu B12 a bílkovin.
     Komentáře
  • Jímeto

    Foie gras: Ve Francii lahůdka, v USA zakázané jídlo

    Před 11 dny
    Foie gras je francouzská delikatesa z kachních nebo husích jater. Pokrm je považován za skutečnou lahůdku, mnoho lidí ho ale vnímá jako velmi kontroverzní. Drůbež se totiž speciálně vykrmuje, aby měla extrémně tučná játra. Tučných jater se docílí tak, že se husy a kachny vykrmují násilím. Ve výsledku pak mají až desetkrát větší játra než běžná drůbež, popisuje Britannica.
     Komentáře
  • Jímeto

    Připravte letos dětem na Velikonoce domácí čokoládová vajíčka s překvapením

    Před 11 dny
    Velikonoce si většina z nás spojí s vajíčky. U nás se především malují ta slepičí, ale v obchodech v regálech najdete celou řadu čokoládových vajíček. A děti s nimi určitě potěšíte daleko víc. Připravte si letos čokoládová vajíčka doma.
     Komentáře
  • Jímeto

    TikTok pobláznil recept s pestem, vejci a avokádem. Vyzkoušejte ho také

    Před 11 dny
    Aromatické pesto, původem z italského Janova, můžete při vaření přidat téměř k čemukoliv. Jeho kouzlo objevili i uživatelé TikToku, které si získal recept s pestem, vajíčky a avokádem.
     Komentáře
  • Jímeto

    Nejlepší svíčková je ta od babičky. Nesmí chybět šlehačka a brusinky

    Před 12 dny
    V životě jsem ochutnala už nespočet svíčkových. A i když v restauraci si vždy pochutnám a jídlo mě nikdy vyloženě nezklamalo, nikdo mě ještě nepřesvědčil o tom, že existuje lepší svíčková než od mojí babičky.
     Komentáře
  • Jímeto

    Michal David hubne, dietou ale svůj režim nenazývá. Dopřává si tuky i alkohol

    Před 12 dny
    Zhubnout se dá i bez diety. Alespoň to říká hudebník Michal David. Tomu se v posledních měsících podařilo jít s váhou o 15 kilogramů dolů. Přitom ale pije víno a jí tuky. Sám říká, že za dietu by svůj režim rozhodně neoznačil.
     Komentáře
  • Jímeto

    Bílá a hnědá rýže nejsou zase tolik rozdílné. U cukrovkářů ale může být výběr důležitý

    Před 12 dny
    Rýže se hodí jako příloha k jídlům, dá se použít do polévek, připravit nasladko, nebo se z ní dá udělat rizoto. Je vynikajícím zdrojem minerálních látek jako železa, hořčíku, zinku a vitamínů řady B. Kromě známější bílé rýže ale existuje ještě rýže hnědá. Jaký je mezi nimi rozdíl a která je zdravější?
     Komentáře
  • Jímeto

    Plastové krabičky mají krátkou životnost a jejich nadužívání vede k uvolňování plastu do jídla

    Před 13 dny
    Každý máme doma nějakou tu oblíbenou plastovou krabičku, které se nechceme vzdát a ubezpečujeme sami sebe, že vypadá ještě dobře a není třeba ji vyhazovat. Věděli jste však, že nejde jen o vzhled, ale o vaše zdraví? Plastové krabičky byste proto měli měnit alespoň jednou ročně. Navíc musíte boxy vyměnit ve chvíli, kdy se u nich objeví známky užívání jako skvrny či špatné těsnění.
     Komentáře
  • Jímeto

    Pravý parmezán se vyrábí v Itálii. Připravte si vynikající zapečené brambory se sýrem

    Před 13 dny
    Parmezán je sýr pocházející z Itálie. Ten pravý se nazývá Parmigiano-Reggiano, samotný pojem parmezán se pak často používá především pro sýry, které ho napodobují, píše History of Cheese. Jaká je ale historie originálního mléčného výrobku?
     Komentáře
  • Jímeto

    Pita chléb: Připravte si doma arabské pečivo. Nepotřebujete žádné speciální suroviny

    Před 13 dny
    Někdy se mu říká také arabský chléb. Nejčastěji je ale známý jako pita chléb. Placky, které se podávají mimo jiné ke kořeněným omáčkám, nejsou nijak složité na přípravu.
     Komentáře
  • Jímeto

    Cider se vyráběl už ve starověkém Řecku. Jeho popularita dnes výrazně roste

    Před 14 dny
    Cider dnes koupíte skoro všude. Alkoholický nápoj se prodává v obchodech, ale také prakticky v každé restauraci či hospodě. Výroba tohoto jablečného drinku je ale ve skutečnosti lidstvu známá už po tisíce let. Už starověké kultury v minulosti vyráběly z jablek nápoje, které by se k dnešnímu cideru daly přirovnat, uvádí Jstor Daily.
     Komentáře
  • Jímeto

    Prospívá zažívání i imunitě. Zužitkujte pozitivní vliv sezamu na lidské zdraví v receptu na sezamové kuře

    Před 14 dny
    Sezamová semínka jsou už tisíce let využívána v lidovém léčitelství a moderní věda teprve začíná odhalovat, jak velký přínos mohou mít pro naše zdraví. A pokud je navíc přidáte do nějakého chutného receptu, nemají chybu.
     Komentáře
  • Jímeto

    Demi glace se připravuje déle než 24 hodin. Je ale skvělým základem mnoha omáček

    Před 14 dny
    Jeho příprava je sice zdlouhavější, masové pokrmy díky němu ale získají zcela jinou chuť. Demi glace je ultimátní základ pro silné omáčky především k hovězímu.
     Komentáře
  • Jímeto

    Čokoládová roláda je důkazem toho, že jednoduché věci jsou někdy ty nejlepší

    Před 15 dny
    O čokoládové roládě od babičky jsem od svého kamaráda slýchala opravdu dlouho. Básnil o ní snad na každém našem setkání. Když jsem ji konečně měla šanci ochutnat, pochopila jsem proč. Hned jsem si na ni proto vzala recept.
     Komentáře
  • Jímeto

    Harmonikové brambory: Skvělá příloha k masu i pochoutka na párty

    Před 15 dny
    Harmonikové brambory mě naučily sociální sítě. Jde o trend, který se stal v posledních měsících velmi virálním, a musela jsem ho proto vyzkoušet i já. A pochopila jsem, proč je jídlo tolik oblíbené. Připravovala jsem ho od té doby mnohokrát. Brambory se dají připravit na mnoho způsobů. Ty harmonikové ale v poslední době miluji ze všeho nejvíc. Jde o jídlo, které se dá použít jako příloha k masu, ale můžete ho také naservírovat jen tak na talíř při párty s kamarády.
     Komentáře
  • Jímeto

    Zapomeňte na vosk. Domácí depilaci můžete provést i příjemnějšími způsoby. Vhod přijde cukr i banán

    Před 15 dny
    Způsob, jak odstranit chloupky natrvalo, bohužel zatím neexistuje, i když by s tím někteří výrobci zázračných produktů nesouhlasili. Také po laserové depilaci chloupky časem opět vyrostou, proto místo drahého zákroku můžete vyzkoušet některé domácí metody. Z domácích způsobů depilace vás asi jako první napadne použití vosku. Tato metoda je sice rozšířená, ale také bolestivá, zůstává po ní zarudlá pokožka a může způsobit zarůstání chloupků.
     Komentáře
  • Jímeto

    Nadváha a obezita mají vliv na početí i průběh těhotenství. Čím vyšší BMI, tím větší komplikace ženě hrozí

    Před 16 dny
    Obezita i nadváha zaznamenávají celosvětový nárůst a kromě jiných problémů s sebou u žen přinášejí menstruační dysfunkce vedoucí k anovulaci a neplodnosti. To pak vede k opožděnému rodičovství, potratům a následnému vyhledávání reprodukčních klinik.
     Komentáře
  • Jímeto

    Zapečený sýr feta s cherry rajčaty a těstovinami je hitem TikToku. Jídlo zvládnete i vy

    Před 16 dny
    Sýr feta s bohatou vůní a mírně slanou chutí je jedním z nejstarších sýrů na světě. A také se stal jedním z nejoblíbenějších sýrů, což potvrzuje i úspěch receptu z TikToku, jehož hlavními ingrediencemi jsou kromě sýru feta rajčata a těstoviny. Feta, tradiční řecký sýr, se vyrábí především z ovčího mléka, nebo z kombinace ovčího a kozího mléka. Jak uvádí The Spruce Eats, výroba fety začíná přidáním syřidla a kaseinu do pasterizovaného nebo syrového mléka.
     Komentáře
  • Jímeto

    Šunkový salám není šunka. Vybírejte v obchodě pečlivě podle množství masa i bílkovin

    Před 16 dny
    Mnoho lidí si plete pojmy šunkový salám a šunka. Ve skutečnosti jde o dvě různé potraviny, které se od sebe výrazně liší. Chcete v obchodě vždy poznat kvalitní šunku? Poradíme vám, jakým způsobem ji vybrat.
     Komentáře
  • Jímeto

    Vývar zahustíte zeleninou i nudlemi. Gulášovku chlebem

    Před 17 dny
    Polévka je grunt, jak se říká. Mnoho lidí si bez ní nedovede představit oběd. Někdy si ji ale dáváme i na večeři, nebo nám rovnou poslouží místo hlavního jídla. Patříte také k milovníkům hustých polévek? Pak jistě oceníte tipy na to, čím vším se dá zahustit.
     Komentáře
  • Jímeto

    Připravte si domácí směs koření na steak. Dejte masu chuť podle svých představ

    Před 17 dny
    Připravit kvalitní steak se na první pokus nepodaří každému. Když se ale naučíte s masem správně pracovat, zbývá už jenom vybrat vhodné koření a vznikne vám pochoutka, kterou si zamiluje každý.
     Komentáře
  • Jímeto

    Několik hodin před vařením vyndejte vajíčka z lednice. Ta míchaná dělejte ve vodní lázni

    Před 17 dny
    Vajíčka se dají připravit na mnoho způsobů. Většina z vás má nejspíš za to, že na tom není nic složitého. Přitom ale mnohdy děláme zásadní chyby, kvůli kterým pak vejce nejsou tak naměkko nebo natvrdo, jak jsme je chtěli mít.
     Komentáře
  • Jímeto

    Dědečkův buřtguláš: Základem jsou kvalitní špekáčky, koření a láska k jídlu

    Před 18 dny
    Můj děda nevařil příliš často. Mám pocit, že uměl možná dva nebo tři recepty. Když už se ale k plotně dostal, stálo to za to. Jeho buřtguláš, který milovala celá rodina, jsem se nakonec naučila i já. A dělám ho poměrně pravidelně.
     Komentáře
  • Jímeto

    Pichi pichi: Filipínský dezert z manioku, pandanu a kokosu

    Před 18 dny
    U nás o pichi pichi slyšel pravděpodobně málokdo. Na Filipínách ho nicméně koupíte na každém rohu. Jde o tradiční místní dezert, který seženete poměrně levně a místní lidé ho už mnoho let zbožňují. Je také považován za vyhlášenou pochoutku místního festivalu Pahiyas, píše 196 Flavors.
     Komentáře
  • Jímeto

    Mělněné, nebo mleté? Tipy na skvělé karbanátky přidali i Pohlreich s Babicou

    Před 18 dny
    Mleté maso nebo masný polotovar? Jaký je mezi těmito produkty rozdíl a který se hodí na karbanátky? To si povíme v dnešním článku a na závěr přidáme tipy na nejlepší karbanátky od Jiřího Babici a Zdeňka Pohlreicha.
     Komentáře
  • Jímeto

    Zbavte brambory slupky rychle a efektivně. Vždy je nejprve uvařte

    Před 19 dny
    Brambory jsou jednou ze základních surovin nejen v naší kuchyni. Příloha se hodí k mnoha pokrmům a její příprava není nijak náročná. Stačí je hodit do vody a uvařit.
     Komentáře
  • Jímeto

    Pulque: Zdravý drink z agáve, kterému se právem přezdívá nápoj bohů

    Před 19 dny
    Pulque je mexický nápoj, který byl dlouhé roky zapomenutý, nakonec se ale vrátila jeho původní sláva. V současné době je především v Mexiku velmi oblíbený a vyhledávaný je nejen místními, ale také turisty. Tento alkoholický drink už před stovkami let připravovali staří Aztékové, uvádí Britannica.
     Komentáře
  • Jímeto

    Závislost na jídle je vážný problém. Diety ho nevyřeší, je třeba terapie

    Před 19 dny
    Závislost na jídle se často podceňuje. Mnohdy si lidé myslí, že mají jednoduše jenom chutě, neuvědomují si, že jde o psychickou poruchu, která se nedá léčit dietami. Je potřeba k ní přistupovat jako k dalším duševním problémům a léčit ji pomocí terapie, vysvětluje Medical News Today. Pokud někdo trpí závislostí na jídle, ovlivňuje ho to fyzicky i psychicky.
     Komentáře
  • Jímeto

    Naše tělo sůl potřebuje. Její nadbytek ale může způsobit problémy jako vysoký tlak či ledvinové kameny

    Před 20 dny
    Sůl je ve většině domácností pravděpodobně tím nejpoužívanějším kořením. Využijeme ji při přípravě snad všech pokrmů. Vždy bychom s ní ale měli zacházet opatrně.
     Komentáře
  • Jímeto

    Haritaki: Božské ovoce léčí játra, ledviny i dýchací cesty

    Před 20 dny
    Haritaki je strom, jehož domovinou je jihovýchodní Asie. Dorůstá až 30 metrů a rostou na něm menší oválné zelené plody, kterým se mnohdy říká také božské ovoce. U nás ho ale v čerstvé formě téměř neseženete. Dá se nicméně koupit ve formě prášku a kapek, které mají mnoho léčivých vlastností.
     Komentáře
  • Jímeto

    Mnoho lidí při vaření rýže chybuje. Důležité je znát druh, ale také ji před vařením propláchnout

    Před 20 dny
    Rýži děláme mnohdy i několikrát do týdne. A řada lidí si myslí, že na uvaření této přílohy přece není co zkazit. Přesto ale mnohdy děláme chyby, které nás zbytečně zdržují a mohou vést i k tomu, že takovou banální věc, jako je vaření rýže, pokazíme.
     Komentáře
Reklama