Zavřít
Vegmania

Vegmania

Nejnovější články na Seznamu ze zdroje Vegmania
  • Vegmania

    Jak zvládnout období menopauzy na rostlinné stravě

    Před 9 dny
    Menopauza je období v životě ženy, které přichází obvykle kolem 50. roku věku. Mnoho žen ji vyhlíží s obavami, neboť je ve společnosti vnímána dosti negativně a provází ji spousta změn, se kterými se musí žena vyrovnávat. V této době klesá tvorba hormonů, zejména progesteronu a estrogenu, které po celá desetiletí ovlivňovaly ženský cyklus, metabolismus, […] Článek Jak zvládnout období menopauzy na rostlinné stravě se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    Celer není jen vývar a svíčková. Vykouzlíte z něj hranolky, slaninu i veganské fish & chips

    Před 18 dny
    Máte rádi celer? Nejčastější odpovědí na tuto otázku je nic neříkající “hmm”. Dáme si jej do polévek, občas si jeho řapíkatou odrůdu přihodíme do smoothie, ale spíš pro dobrý pocit, než pro chuťový požitek. Leckomu vadí výrazně zemitá chuť, kterou v sobě celer nese. A přitom vhodné zpracování celeru sklízí udivené uznání, že je celer […] Článek Celer není jen vývar a svíčková. Vykouzlíte z něj hranolky, slaninu i veganské fish & chips se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    Vegan a masař u jednoho stolu? Jak nad vařením nestrávit mládí

    Před 1 měsícem
    Zatímco dříve jedla většina rodin podobně, dnes se jídelníček jednotlivých strávníků stává mnohem pestřejším – a někdy tak i náročnějším na sladění. Pokud se stravujete rostlině a zbytek rodiny zůstává u tradiční kuchyně, může být společné stolování malou logistickou výzvou. Naštěstí existuje spousta způsobů, jak to zvládnout bez stresu, zbytečného vaření navíc i rodinných konfliktů. […] Článek Vegan a masař u jednoho stolu? Jak nad vařením nestrávit mládí se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    Veganské těstoviny

    Před 1 měsícem
    Kolínka s omáčkou a špagety s řídkou rajskou a strouhaným eidemem, to symboly těstovin za časů školních a závodních jídelen. Posledních dekády se však paleta těstovinových jídel na talířích českých domácností i restaurací podstatně rozšířila. Těstoviny jsou často spjaté se sýrem nebo mletým masem a domácí nudle od babičky zase s vejci, ale v následujících […] Článek Veganské těstoviny se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    Což takhle dát si pórek? Uplatníte ho v krémové polévce i pomazánce

    Před 1 měsícem
    Pórek nebo také pór patří rodově k česnekům. Byl pěstován již Egypťany, Řeky a Římany ve starověku. Ozimé odrůdy dobře snáší i nízké teploty a zkušení zahrádkáři si tak mohou dopřát čestvý lokální pórek i teď v zimě. Jeho zelená část obsahuje 2x více vitamínů než bílá, takže ji v žádném případě nevyhazujte. Má však […] Článek Což takhle dát si pórek? Uplatníte ho v krémové polévce i pomazánce se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    Brambory 100x jinak: placky, noky, knedlíky, šišky, kaše … Moderně i postaru

    Před 1 měsícem
    Brambory nás na talíři doprovází celý náš život. Dávají se dětem jako jedno z jejich prvních jídel, doma jich má snad každý alespoň malou zásobu a výběr pokrmů připravených z brambor je nepřeberný. A co vy? Těší vás připravovat z brambor ty nejklasičtější verze jídel nebo s nimi rádi experimentujete objevováním bramborových receptů z jiných […] Článek Brambory 100x jinak: placky, noky, knedlíky, šišky, kaše … Moderně i postaru se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    Fazole v kuchyni: recepty na mexické směsi, polévky, guláše i pomazánky

    Před 1 měsícem
    Zatímco u vegetariánů a veganů platí fazole za páteř jídelníčku, konvenční strávnici se jim, podobně jako dalším luštěninám, spíše vyhýbají. Na vině je nepříjemná plynatost, kterou je však možné významně snížit vydatným namáčením a uvařením do měkka. Pojďme se fazolím i jejich správné přípravě, kouknout pěkně na zoubek. Přednosti fazolí Fazole patří společně s cizrnou, […] Článek Fazole v kuchyni: recepty na mexické směsi, polévky, guláše i pomazánky se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    Houby v rostlinném jídelníčku

    Před 2 měsíci
    Houby jsou vítaným zpestřením rostlinného jídelníčku. Protože jsou z velké části tvořeny vodou, jejich kalorická hodnota je velmi nízká. Vyšší je až u sušených či dušených hub zbavených vody. Houby obsahují menší množství bílkovin (cca 2 gramy na 100 g syrových hub, ale v sušině to může být až 35%), komplexní sacharidy (významný je např. […] Článek Houby v rostlinném jídelníčku se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    Dýně jsou královnami podzimních výzdob i kuchyní

    Před 2 měsíci
    Když se řekne dýně, většina lidí si v dnešní době představí oranžovou, oblíbenou Hokkaido, která se těší oblibě ale až poslední roky. Dříve u nás nebyla běžná. Je trochu škoda, že tato výtečná dýně téměř vystrnadila z kuchyní i její neméně chutné příbuzné. A právě o nich bude dnešní článek. Nejen, že jsou dýně krásnou ozdobnou plodinou […] Článek Dýně jsou královnami podzimních výzdob i kuchyní se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    Edamame: sójové fazolky, které vylepší sáláty, polévky i misky hojnosti

    Před 2 měsíci
    Edamame budete nejspíše znát z různých zahraničních blogů, instagramových fotek misek hojnosti a možná také z některých veganských bistrech, zaměřených na asijsou kuchyni. Zatímco v východních asijských zemích se konzumují už několik tisíc let, u nás příliš rozšířené nejsou. Jejich popularizace přichází především se zájmem o zdravou stravu a právě veganství. Co jsou to edamame? […] Článek Edamame: sójové fazolky, které vylepší sáláty, polévky i misky hojnosti se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    Svačinové krabičky pro děti i dospěláky. Plnohodnotné, výživné a chutné

    Před 3 měsíci
    Proč krabičky? Nedostupnost veganské stravy Nemusíte být zrovna na rostlinné stravě, abyste propadli kouzlu krabičkování. U veganů je však krabičkování často nutností, neboť dostupnost hotových veganských jídel je pořád mimo velká města mizivá. Hlavní benefit však i přesto většina dotázaných spatřovala v tom, že člověk má v případě krabiček zcela pod kontrolou výživovou skladbu svého jídla. Nižší […] Článek Svačinové krabičky pro děti i dospěláky. Plnohodnotné, výživné a chutné se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    Kombucha osvěží horké dny. Druhotnou fermentací získáte pestrou paletu chutí

    Před 5 měsíci
    Když jsem před mnoha lety poprvé ochutnal kombuchu u kamaráda, byla příliš kyselá a octová a tak jsem ji okamžitě zavrhnul a obloukem se jí vyhýbal. Až teprve na semináři o kvašení jsem ji ochutnal znovu, od “profíka”, Vládi Sojky, spoluautora blogu Zkvaseno.cz. Byla příjemně sladkokyselá, krásně probublaná a dobře vychlazená. Zjistil, že může chutnat […] Článek Kombucha osvěží horké dny. Druhotnou fermentací získáte pestrou paletu chutí se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    10 tipů, jak v kuchyni využít ořechová a semínková másla

    Před 5 měsíci
    Ořechová a semínková másla jsou často vnímána jako zdravější forma mlsání. Ale jejich využití může být mnohem širší a každodennější. Jakým způsobem? Dozvíte se v následujících řádcích. Mimochodem, kvůli legislativě musí výrobci používat místo másla, vyhrazenému pro mléčné produkty, slovo ořechový krém. Což může být stejně zavádějící, takže zůstaňme u másel. Výživové přínosy ořechových másel […] Článek 10 tipů, jak v kuchyni využít ořechová a semínková másla se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    Buddha bowl – připravte si mlsnou misku neboli Mlsku

    Před 5 měsíci
    Ve všední den v okolí práce v podstatě nemám kam zajít na dobrý zdravý a alespoň trochu živý oběd, natož si v době oběda něco připravit. A tak oběd většinou řeším veganskou mlsnou miskou, která má mnoho podob, ve kterých si najde tu svou každý, a inspirovalo mě k ní to, co posledních pár let frčí mezi jógovými nadšenci v USA a říkají tam tomu "Buddha Bowl". Moje mlsná miska se skládá ze tří hlavních částí: Článek Buddha bowl – připravte si mlsnou misku neboli Mlsku se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    Veganské omáčky pro začátečníky: dochucování, zahušťování a další fígly

    Před 6 měsíci
    Omáčky patří bezpochyby mezi pilíře tradiční české kuchyně. Jak obtížné je připravit je v rostlinné variantě? Odpověď zní, jak kterou. Malé překvapení na úvod – jedny z nejznámější českých omáček jsou v principu rostlinné, ať už svíčková nebo rajská. Řada z omáček ale využívá živočišné ingredience, jako je máslo jako tukový základ, mléko a smetanu […] Článek Veganské omáčky pro začátečníky: dochucování, zahušťování a další fígly se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    6 receptů a spousta další tipů na zdravé veganské svačiny pro děti ale i dospělé

    Před 6 měsíci
    Svačiny. Neexistuje universální návod. Někteří si vystačí s dvěma hlavními jídly za den a tak svačiny neřeší, druzí se zas na svačinu spokojí s jablkem či jiným ovocem. Jsou však tací, kterým nestačí snídaně, oběd a večeře a jablko jim jen pošimrá chuťové buňky a tak musí vymýšlet, čím zahnat hlad. A i ten hlad […] Článek 6 receptů a spousta další tipů na zdravé veganské svačiny pro děti ale i dospělé se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    Domácí pomazánky z luštěnin, zeleniny, hub i tofu

    Před 7 měsíci
    Pomazánka je kápezetkou, po které sáhnete, když vás popadne hlad. Stačí pečivo nebo kousek zeleniny a máte hned něco k snědku. Sehnat pro vegana pomazánku bez másla a masa bylo, mimo prodejny zdravé výživy, dlouhá léta docela oříšek. V současnosti je situace výrazně lepší, slušný výběr nejen luštěninových pomazánek mají dnes i díky velké popularitě […] Článek Domácí pomazánky z luštěnin, zeleniny, hub i tofu se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    Škodná pro zahrádkáře, vítaná pro bylinkáře. Pampeliška je jedlá od kořene po květy

    Před 7 měsíci
    Své poklady příroda nezamkla pouze do výživových doplňků, připravila nám k nim mnohem jednodušší cestu. Stačí vyrazit do přírody a natáhnout ruku… třeba právě k pampeliškám. Pochutnáme si a tělu dopřejeme pár kapek blahodárnosti. Pampeliška lékařská Pampeliška, známá také pod názvem smetanka lékařská, je plevelnou bylinou rostoucí na loukách a trávnících. Najde si místo na […] Článek Škodná pro zahrádkáře, vítaná pro bylinkáře. Pampeliška je jedlá od kořene po květy se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    Zelenina v sladké kuchyni: mrkvánky, řepový Sachr, mechový dort i cuketová buchta

    Před 7 měsíci
    Zelenina ve sladké kuchyni? Vážně? Nejedná se o nějaký překlep? Ne, nebojte, nejedná. Zelenina ve sladké kuchyni je úžasným zpestřením, kterým nejen že jídlo oživíte, ale můžete tak dostat výživné látky obsažené v zelenině i do odmítačů zeleniny na jakýkoliv způsob, třeba některých dětí nejedlíků. A zajisté se zeleninovým moučníkem překvapíte i dospělé. Mrkvový chlebíček […] Článek Zelenina v sladké kuchyni: mrkvánky, řepový Sachr, mechový dort i cuketová buchta se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    Méně sodíku, více minerálů. Gomasio pozvedne chuť i výživou bohatost jídel

    Před 8 měsíci
    Složení kořenící soli Gomasio jsou obsaženy už v samotném názvu: goma = sezamové semínko, shio = sůl. Díky sezamu obsahuje vitaminy A, B, E, hodně vápníku, zinek, fosfor, železo a draslík. Gomasio tak dodává slanou chuť s menším množstvím koncentrované soli, díky minerálům a vitaminům také zvyšuje výživnou hodnotu jídla a naopak nevyvovává pocit žízně. Článek Méně sodíku, více minerálů. Gomasio pozvedne chuť i výživou bohatost jídel se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    Antinutriční látky

    Před 8 měsíci
    Potíží rostlinné stravy jsou antinutriční látky, straší v rozhovorech v lifestylových magazínech a ve videích někteří konvenční výživový poradci. Jsou ale skutečně tak nepřekonatelným problémem? V následujících řádcích dost možná zjistíte, že při přípravě svých oblíbených potravin už využíváte postupy, které vliv tzv. antinutrientů efektivně snižujete. Antinutriční látky Antinutriční látky (antinutrienty) jsou sloučeniny, nacházejících se […] Článek Antinutriční látky se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    Kakao: raw je výživnější, pražené lépe chutná. Jak z něj uděláte domácí čokoládu?

    Před 8 měsíci
    Kakao je po celém světě natolik oblíbená potravina, že snad není nikdo, kdo by ji neznal. V posledních letech je dokonce tak vyhledávaná, že tvoří 1 % stravy světové populace! Přesto není kakao jako kakao. Podívejme se, jak se liší podle způsobu zpracování a dokonce se přesvědčíme, že se může jednat o opravdu výživnou pochoutku. […] Článek Kakao: raw je výživnější, pražené lépe chutná. Jak z něj uděláte domácí čokoládu? se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    Guláš, plněné tortily, svíčková nebo “čína” – 9 tipů na recepty ze seitanu

    Před 9 měsíci
    Pšeničné maso. I tak se přezdívá seitanu, jedné z nejpopulárnějších alternativ masa. V Asii se konzumuje už po staletí – historické prameny uvádějí, že byl oblíbený mezi buddhistickými mnichy v Číně, kteří hledali způsob, jak nahradit maso. Díky své konzistenci a neutrální chuti skvěle vstřebává marinády a koření, což z něj činí jednu z nejlepších […] Článek Guláš, plněné tortily, svíčková nebo “čína” – 9 tipů na recepty ze seitanu se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    Česnek

    Před 9 měsíci
    Dnešní podoba česneku pochází ze Střední Asie. Má své nezastupitelné místo v mnoha národních kuchyních, v lidovém léčitelství je používán jako přírodní antiseptikum a antibiotikum. Posiluje obranyschopnost organismu, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, prospívá srdci a pročišťuje cévy, účinkuje proti nadýmání, kornatění tepen a ničí parazity ve střevech. Článek Česnek se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    Lívance a palačinky (nejen) pro vegany. Od kynutých přes jogurtové po slané

    Před 9 měsíci
    Lívance a palačinky jsou snídaňovou pochoutkou, kterou miluje snad každý. Jdou připravit i v rostlinné variantě tak, že jsou od těch tradičních k nerozeznání. A vybere si opravdu kdokoli – máte rádi lívance kynuté, nekynuté, kváskové, nadýchané, jogurtové lívance, jablečné nebo naopak dáváte přednost rychlým lívancům, zdravějším variantám nebo klasice z bílé mouky, cukru a másla? Pojďte s námi […] Článek Lívance a palačinky (nejen) pro vegany. Od kynutých přes jogurtové po slané se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    Kurkuma barví kari na žluto. Kam použít mletý prášek a kde se hodí čerstvá?

    Před 10 měsíci
    Co je kurkuma? Žlutooranžový prášek určitě dobře znáte, ale samotná rostlina už tak známá není. Kurkumovník je mnohaletá rostlina s podlouhlými listy a jemnými fialovými květy. Pochází z jižní Asie a pro kulinářské nebo kosmetické účinky se používá čerstvý nebo mletý oddenek, tedy podzemní stonek. Rostlina je nenáročná na pěstování, z kousku kořene si ji […] Článek Kurkuma barví kari na žluto. Kam použít mletý prášek a kde se hodí čerstvá? se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    Kari koření vs. curry pasta

    Před 10 měsíci
    “…naházím věci na pánev a zasypu to kari kořením. Ale výsledek je nijaký a už se mi to přejedlo”. To mi často píší účastníci mých kurzů, když se jich zeptám, proč se přihlásili. Kari bude nejspíše to první koření, které se vám vybaví, když se řekne veganské nebo vegateriánské vaření. Věděli jste ale, že kari […] Článek Kari koření vs. curry pasta se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    Vitamín B12, omega-3 nebo železo. Znáte ostře sledované živiny veganské stravy?

    Před 10 měsíci
    Odkud bereš bílkoviny? Tahle otázka patří mezi frekventovanější veganské fóry. Při pestře sestaveném jídelníčku s luštěninami, obilovinami, ořechy, semeny, listovou zeleninou se nedostatku bílkovin rozhodně obávat nemusíte. Větší pozornost věnujte mikroživinám, tedy minerálům a vitamínům. Na které z nich je důležité si dát při rostlinném stravování pozor? Každé z těchto živin jsme na Vegmanii věnovali […] Článek Vitamín B12, omega-3 nebo železo. Znáte ostře sledované živiny veganské stravy? se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    Zimní zelenina nejsou jen brambory a mrkev

    Před 10 měsíci
    Pusťte zimní zeleninu do kuchyně a nebudete litovat. Supermarkety se plní exotickým ovocem a zeleninou a nákupní košíky překypují stále stejnými druhy jako na jaře, v létě či na podzim. Stále většina společnosti dává přednost (když si odmyslíme cibuli, česnek, brambory a mrkev) okurkům, rajčatům, paprikám, které už ale v zimních měsících ztrácí chuť a […] Článek Zimní zelenina nejsou jen brambory a mrkev se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    Veganské alternativy ryb

    Před 10 měsíci
    Dá se v jídelníčku obejít bez ryb? Vždyť rybí maso je obecně považováno za jednu z nejzdravějších potravin vůbec. Jednou větou: rozhodně to možné je. V následujících řádcích si ukážeme, jak získat všechny podstatné živiny, které se v rybách vyskytují. A také přidám některé triky a fígly, jak docílit jejich chuti. Těšit se můžete také […] Článek Veganské alternativy ryb se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    Veganské karbanátky: luštěninové, houbové nebo zeleninové. Které máte nejraději?

    Před 10 měsíci
    Ocení je jak milovníci bezodpadového životního stylu (protože na karbanátky spotřebujete zbylé jídlo z lednice), gurmáni (už jste zkoušeli dát do hamburgeru karbanátek z červené řepy a černých fazolí?), zaneprázdnění lidé (můžete si jich udělat hromadu a naporcovat do mrazáku, až nebudete stíhat), děti (jídla do ruky slaví u těchto malých strávníků úspěchy a maminky […] Článek Veganské karbanátky: luštěninové, houbové nebo zeleninové. Které máte nejraději? se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    Záplava čerstvých vitaminů a živin i v zimě? Nakličte si semínka!

    Před 10 měsíci
    Kupujete si naklíčená semínka za spoustu peněz z ledničky v supermarketu? Obalená hromadou plastu a nejspíše zapařená? Ano, taky jsem tak začínal. Dnes nad tím jen kroutím hlavou. Klíčení semínek je totiž docela jednoduché. Můžete si vystačit i bez speciálních misek, jen s běžnou výbavou kuchyně. Nejdůležitejší se pustit se do akce. Rád bych se […] Článek Záplava čerstvých vitaminů a živin i v zimě? Nakličte si semínka! se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    Smoothies: zelený sladký eintopf plný vitaminů a minerálů

    Před 10 měsíci
    O smoothie se v poslední době píše stále častěji. Vpodstatě se jedná o velmi hustý koktejl, připravený rozmixováním ovoce. V různých "trendy" receptech do něj radí přidávát mléko nebo šlehačku. My se ale budeme bavit o smoothies, které spojují příjemné s užitečným: mlsání se zdravotními benefity. Článek Smoothies: zelený sladký eintopf plný vitaminů a minerálů se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    Odkud bereš bílkoviny, vegane? Na jejich zdroje je bohatý i rostlinný jídelníček

    Před 10 měsíci
    Odkud bereš bílkoviny? Zatímco mezi vegany a vegankami patří tato věta mezi omšelé vtipy, leckomu, kdo se v lidské výživě příliš nevyzná, naopak příjde velmi případná. Všeobecně se má za to, že bílkoviny jsou především v mase a mléčných výrobcích a po jejich vynechání z vás bude rachetická neduživá osoba, kterou zlomí v pase každý […] Článek Odkud bereš bílkoviny, vegane? Na jejich zdroje je bohatý i rostlinný jídelníček se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    Kurzy veganského vaření jsou zpět! Novinkou je celovíkendový kurz

    Před 11 měsíci
    Chystali jste se na mé kurzy veganského vaření a váhali jste tak dlouho, až jsem je přestal organizovat? Mám pro vás dobrou zprávu – po více než dvouleté pauze od jara 2024 opět pořádám živé kurzy. Ve svém zrekonstruovaném domě v Kobylé nad Vidnavkou na severní Moravě nabízím kromě obou mých už “klasických” jednodenních kurzů […] Článek Kurzy veganského vaření jsou zpět! Novinkou je celovíkendový kurz se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    Zdravá výživa? Více zeleniny, ovoce či luštěnin, méně zpracovaných potravin

    Před 11 měsíci
    Méně průmyslově zpracovaných potravin a živočišných tuků, více zeleniny, luštěnin či celozrnných výrobků. Tak nějak by ve zkratce mohl znít předpis pro zdravou stravu. Co to ale vlastně je zdravá výživa? Tohle sousloví se často zaměňuje s hubnutím, vegetariánstvím nebo stravováním bez lepku. Jako zdravou stravu já vnímám takovou skladbu jídelníčku, která preferuje přirozené nebo […] Článek Zdravá výživa? Více zeleniny, ovoce či luštěnin, méně zpracovaných potravin se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    Bohyně noci doporučuje: dotkněte se hvězd s přírodní barvou na vlasy Ratri

    Před 11 měsíci
    Na poli přírodní péče o vlasy jsou rostlinné prášky oblíbenou a účinnou cestou, jak dosáhnout požadovaných výsledků a neslevit ze svých požadavků, aniž bychom zatěžovali životní prostředí a své tělo. Sušené směsi rostlin tak zdatně zastoupí funkci šamponů, kondicionérů i barev a dopřejí našim kadeřím laskavou péči podpořenou kvalitní výživou. Tomuto kouzlu jsem propadla už […] Článek Bohyně noci doporučuje: dotkněte se hvězd s přírodní barvou na vlasy Ratri se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    Štědrovečerní hostina v rostlinném kabátku

    Před 11 měsíci
    Ať už jsou to vaše první veganské Vánoce nebo několikáté, jistě v následujícíh řádcích najdete novou inspiraci. Ale ještě než se koukneme na to, jak připravit štědrovečerní menu v čistě rostlinném podání, podívejme se společně na historii štědrovečerního hodování. Opravdu je kapr a rybí polévka našim tradičním pokrmem? Nebo tomu bylo dříve jinak? Dost možná […] Článek Štědrovečerní hostina v rostlinném kabátku se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    Meruňkové domečky, datlové lanýžky a další zdravé nepečené cukroví

    Před 11 měsíci
    Vánoce jsou tradičně spojeny s přejídáním a spoustou nezdravého jídla. Ale může to být i jinak. Báječně chutnající cukroví ale můžete vytvořit i bez mouky, másla a pečení. Jak na nepečené veganské cukroví Základními surovinami na nepečené veganské cukroví jsou pomleté, ideálně předem namočené, ořechy/semínka a sušené ovoce, které nejen dodá sladkost, ale také fungují […] Článek Meruňkové domečky, datlové lanýžky a další zdravé nepečené cukroví se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    Veganské Vánoce bez lepku

    Před 11 měsíci
    Jak připravit Vánoce po vegansku? Může to být celkem jednoduché, mnohdy stačí v receptech nahradit živočišné produkty veganskými alternativami a recepty fungují stejně. Mohli jste se o tom přesvědčit v loňském komplexním článku o vánočním pečení. Ani příprava štědrovečerní hostiny není těžká a spoustu tipů najdete prozměnu v článku o stědrovečerní hostině v rostlinném podání. Pokud se ale […] Článek Veganské Vánoce bez lepku se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    Veganské vánoční pečení. Čím nahradíte v receptech máslo, vejce nebo šlehačku?

    Před 1 rokem
    Krásný předvánoční čas, dnes jsme si pro vás připravili vánocemi provoněný článek plný té pravé adventní atmosféry. Budeme mluvit o české tradici, a to pečení cukroví. Češi jsou v tomto stále na špici a tolik, jako se peče u nás, se nepeče téměř nikde ve světě. Stále většina domácností dává přednost pečivu a cukroví domácímu […] Článek Veganské vánoční pečení. Čím nahradíte v receptech máslo, vejce nebo šlehačku? se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    Multifunkční hrnec DOMO: luštěniny a celozrnné obiloviny zvládne cobydup

    Před 1 rokem
    Trápí vás zdlouhavá příprava luštěnin nebo celozrnných obilovin? Jejich vaření v klasickém hrnci dlouho trvá. A pak to často vzdáte předem, sáhnete po konzervě anebo po jiném druhu jídla. A to je škoda. Mám pro vás řešení – je jím tlakový hrnec. Moderní tlakové hrnce Tlakový hrnec mám doma, ale nepoužívám ho, říkáte si možná. […] Článek Multifunkční hrnec DOMO: luštěniny a celozrnné obiloviny zvládne cobydup se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    Zázvor, kokos i kakaové boby. 5 originálních způsobů, jak ochutit šípkové čaje

    Před 1 rokem
    Proč kupovat exotické superpotraviny, když jedna z nejlepších nám roste hojně za humny? Navíc plody, které rostou s námi v mírném pásmu, jsou pro naše tělo stejně nejvhodnější a nejprospěšnější. Jasně červený plod šípkové růže je ozdobou remízků mezi polemi a loukami. Má mnohostranné využití a výrazné zdravotní účinky, o kterých se ví už dávno […] Článek Zázvor, kokos i kakaové boby. 5 originálních způsobů, jak ochutit šípkové čaje se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    Kvíz Rostlinná strava

    Před 1 rokem
    Vyznáte se v rostlinné stravě nebo jste ještě zelenáč? Vyzkoušejte si své znalosti v našem kvízu. 15 otázek se týká veganské výživy, rostlinných potravin i třeba dochucování. Článek Kvíz Rostlinná strava se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    Poctivý zeleninový vývar: jak ho připravit, skladovat a využít?

    Před 1 rokem
    Zeleninový vývar je základní složkou mnoha pokrmů a nezbytným pomocníkem v kuchyni, kde se dbá na zdravý životní styl. Tato univerzální tekutina plná chuti může sloužit jako základ pro polévky, omáčky, rizota či různé druhy rostlinných pokrmů. Navíc je to skvělý způsob, jak zužitkovat zbytky zeleniny a získat bohatou chuť bez přidaných konzervantů či soli, […] Článek Poctivý zeleninový vývar: jak ho připravit, skladovat a využít? se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    Veganské proteiny

    Před 1 rokem
    Přemýšlíte, jak si správně vybrat rostlinný protein? Nejdříve vám položím otázku já: proč ho potřebujete? Z článku o rostlinných bílkovinách už byste měli vědět, že i při rostlinném stravování je možné získat dostatek této makroživiny z jídla. Prakticky všechny rostlinné potraviny totiž obsahují bílkoviny. Jde o to vědět, jak je vhodně nakombinovat na talíři. A […] Článek Veganské proteiny se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    Neslané a nemastné? S našimi tipy dochutíte rostlinná jídla jako profík

    Před 1 rokem
    Zasypu to kari kořením, ale většinou to není ono. Nepoužívám dochucovadla, nemyslím si o nich nic dobrého. Podobné jsem na mých kurzech veganského vaření slyšel mnohokrát. Za roky potkávání se v kuchyních jsem poznal tři druhy kuchařů: striktní typy (uvaří takřka cokoliv, ale potřebují přesné postupy a gramáže), intuitivní typy (mají od přirody určitý talent, […] Článek Neslané a nemastné? S našimi tipy dochutíte rostlinná jídla jako profík se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    Sladké kváskové pečení – jak na kynuté lívance, buchty nebo sladké chleby

    Před 1 rokem
    Pečení z kvásku se v poslední době těší velké oblibě. Zejména loni, během prvního lockdownu se lidi inspirovali a soutěžili, kdo upeče nejkrásnější, nejzajímavější a nejnadýchanější chléb. Ke kvásku se dostali i tací, kteří doposud žádný chléb neupekli. Ale kvásek není jen o chlebu. Klasicky se z něj připravuje Krkonošské kyselo, což je báječná nakyslá […] Článek Sladké kváskové pečení – jak na kynuté lívance, buchty nebo sladké chleby se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    Kdy sbírat a jak sušit šípky? A jak se z nich dělá legendární šípková omáčka?

    Před 1 rokem
    Šípky jsou plody růže šípkové, které se lidově říká také růže psí. Jedná se o planý keř rostoucí ve volné přírodě. A právě za ním se na podzim pořádají četné výpravy. Lidé vyráží sbírat šípky, které následně suší a připravují si tak cennou zásobu vitamínů na pozdější využití. V zimě si tak můžeme dopřát nejen […] Článek Kdy sbírat a jak sušit šípky? A jak se z nich dělá legendární šípková omáčka? se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    Cibule je královnou kuchyně. Jak z ní připravit omáčku, kroužky či chutney?

    Před 1 rokem
    Cibule spojuje světové kuchyně už tisíce let. A přesto stále udává nové trendy nejen v gastronomii. Jednou to jsou cibulové kroužky, potom karamelizovaná cibulka, jindy zase osvědčený tip jak využít cibuli pro zdraví. Cibule prostě jde s dobou a rozhodně s ní je ještě hodně co objevovat. Výhodou je, že ji všichni máme téměř vždy […] Článek Cibule je královnou kuchyně. Jak z ní připravit omáčku, kroužky či chutney? se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    Dýně hokaido se nemusí loupat a ozvláštní slaná i sladká jídla

    Před 1 rokem
    Kolem dýně hokaido se vznáší zvláštní mlha, která ji zahaluje do jakéhosi tajemného hávu, kvůli kterému si hodně lidí drží od hokaido odstup. A kvůli čemu? Není tak běžně zastoupená v našich jídelníčcích, není moc používaná v restauracích, dělá dojem, že s ní bude hodně práce, že je složitá na přípravu… My ale víme, že […] Článek Dýně hokaido se nemusí loupat a ozvláštní slaná i sladká jídla se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    Červená řepa – rubín v našich kuchyních

    Před 1 rokem
    Výrazná chuť, výrazná barva, výrazné přínosy pro naše tělo. Takto by se dala stručně charakterizovat červená řepa. Všichni o ni víme, všichni jsme ji někdy jedli. Ale využíváme celý její potenciál, který nám může nabídnout? Kořeny červené řepy První zmínky o červené řepě, jakožto léku, se objevují před zhruba 3000 lety v Babylonii. Historie červené řepy […] Článek Červená řepa – rubín v našich kuchyních se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    Zase škola a zdravé svačinky

    Před 1 rokem
    Léto uteklo závratnou rychlostí a opět tu máme září a s ním návrat do školních lavic. Mnoho dětí do nich letos usedne úplně poprvé. Rodiče již vědí, že zdravá strava je klíčem k úspěšnému vzdělávání a dobré koncentraci dětí během vyučování. A právě svačiny hrají zásadní roli ve školním dni, protože poskytují potřebnou energii, podporují […] Článek Zase škola a zdravé svačinky se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    Kapusta? Hlávková zpestří karbanátky, růžičková polévku a kadeřávek smoothies

    Před 1 rokem
    Tři základní druhy a jedna lepší než druhá Vlastně jsou čtyři, ale krmnou kapustu protentokrát vynechám. V kuchyni je nejpoužívanější hlávková kapusta, v závěsu za ní růžičková kapusta a stále oblíbenější se... více Článek Kapusta? Hlávková zpestří karbanátky, růžičková polévku a kadeřávek smoothies se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    Což takhle dát si květák? Hodí se do placek, jako kuskus i na pikantní “křidýlka”

    Před 1 rokem
    Podobně jako kedlubna, kapusta či zelí byl i květák vyšlechtěný z divoké brukve. Tahle košťálová zelenina, lidově zvaná také karfiol, je známá vysokým obsahem draslíku, kromě něj obsahuje hořčík, železo, zinek, selen... více Článek Což takhle dát si květák? Hodí se do placek, jako kuskus i na pikantní “křidýlka” se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    Polévkovar – jednoúčelový přístroj nebo užitečný pomocník v kuchyni?

    Před 1 rokem
    Přiznám se bez mučení – jsem příznivcem minimalismu. Stejně jako mnoho “náplavenin”, které se dostanou z vesnice do velkého města na vysokou a po ní mnoho dalších let křižují městskými čtvrtěmi a... více Článek Polévkovar – jednoúčelový přístroj nebo užitečný pomocník v kuchyni? se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    Lilek: potit či nepotit? Víte, jak na jeho správnou přípravu a co z něj uvařit či upéct?

    Před 1 rokem
    Lilek neboli baklažán je plodina pocházející z Balkánu. Patří do čeledi lilkovitých rostlin, což jej z botanického hlediska řadí mezi ovoce, nicméně je v gastronomii považován za zeleninu. Ač je nezpochybnitelně chutnou... více Článek Lilek: potit či nepotit? Víte, jak na jeho správnou přípravu a co z něj uvařit či upéct? se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    Papriky narvané až po okraj: vitamínem C, rozličnými chutěmi a mnoha recepty

    Před 1 rokem
    Mnoho druhů, mnoho chutí, mnoho receptů. Papriky se dají v kuchyni využít na nespočet způsobu – a stejně ještě hodně nových variant najdeme. Paprika ovládla kuchyně napříč světem a způsoby stravování –... více Článek Papriky narvané až po okraj: vitamínem C, rozličnými chutěmi a mnoha recepty se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    České superpotraviny se mnohdy vyrovnají těm exotickým. Které se vyplatí mít po ruce?

    Před 1 rokem
    Superpotraviny – magický pojem skloňovaný napříč světem zdravého životního stylu. Bohužel s touto slávou přichází také odvrácená strana – tento fenomén v mnoha lidech vyvolává skeptické podezření, že jde o uměle vyvolanou... více Článek České superpotraviny se mnohdy vyrovnají těm exotickým. Které se vyplatí mít po ruce? se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
  • Vegmania

    Saláty jako chutná příloha i plnohodnotné jídlo

    Před 1 rokem
    I přesto, že paleta salátových chutí je téměř nekonečná, stejně si velká část populace pod tímto názvem představí spíše přílohu k hlavnímu chodu nebo pokrm dietářů než plnohodnotné jídlo. Není se ani čemu... více Článek Saláty jako chutná příloha i plnohodnotné jídlo se nejdříve objevil na Vegmania.cz.
Reklama