Zavřít
Bezpečnost potravin

Bezpečnost potravin

Nejnovější články na Seznamu ze zdroje Bezpečnost potravin
  • Bezpečnost potravin

    Desatero bezpečné návštěvy vánočních trhů

    Před 2 dny
    Vánoční trhy každoročně navštěvují tisíce lidí. S velkou koncentrací návštěvníků, častou manipulací s potravinami a zimním obdobím však souvisí i zvýšené riziko přenosu infekčních onemocnění – od žloutenky typu A až po respirační virové nákazy. Hygienická stanice hl. m. Prahy doporučuje dodržovat několik jednoduchých zásad, které přispějí k bezpečné návštěvě trhů. 1. Dbejte na hygienu […]
  • Bezpečnost potravin

    SVS vymezila rizikovou oblast s opatřeními proti šíření ptačí chřipky

    Před 2 dny
    Státní veterinární správa (SVS) v reakci na nepříznivý vývoj nákazové situace vymezuje takzvanou rizikovou oblast s omezením. V ní budou od zítřejšího dne platit mimořádná veterinární opatření s cílem snížit riziko šíření vysoce patogenní ptačí chřipky do chovů ptáků. Oblast o celkové výměře 12 400 km² zasáhne na území tří různých krajů: Jihočeského, Středočeského, a Plzeňského a naváže na stávající uzavřená pásma okolo […]
  • Bezpečnost potravin

    Často nedostatkové živiny ve stáří

    Před 3 dny
    S přibývajícím věkem ubývá svalová hmota a rychlost metabolismu a v pokročilém stáří se u některých osob postupně snižuje také celková tělesná hmotnost. Funkce trávicí soustavy se zhoršují, dochází k sníženému vstřebávání některých minerálních látek a vitaminů, zejména v souvislosti s různými onemocněními. Chuť k jídlu a pocit žízně se snižuje, je redukován počet chuťových pohárků, což může v důsledku […]
  • Bezpečnost potravin

    Prodej léků v obchodech bez příslušného povolení je zakázán

    Před 4 dny
    Tisková zpráva – V příhraniční oblasti na Ústecku se objevují léčiva v obchodech bez řádného povolení. Příslušníci Celního úřadu v Liberci při své běžné kontrolní činnosti narazili na obchody nabízející k prodeji léčivé přípravky, které jsou sice ve většině případů volně prodejné, nicméně činnosti spočívající v zacházení s léčivy, tedy i jejich prodej, mohou provádět […]
  • Bezpečnost potravin

    Vyšla nová vyhláška o medu

    Před 4 dny
    Směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2024/1438 ze dne 14. května 2024 (tzv. „snídaňová směrnice“) změnila mimo jiné směrnici Rady 2001/110/ES o medu.Členské státy EU pak měly povinnost změny implementovat do svých obecně závazných předpisů. A tak vznikla nová vyhláška o medu zcela nahrazující dosavadní vyhlášku č. 76/2003 Sb., která stanovuje požadavky na přírodní sladidla, med, […]
  • Bezpečnost potravin

    STOB – Školení v kognitivně-behaviorálním přístupu k terapii obezity 2026

    Před 5 dny
    Vyškolte se v komplexní metodice zdravého hubnutí od společnosti STOB a opřete se o její dobré jméno, dlouholeté zkušenosti a podporu jak na školení, tak i po něm. Metodika STOBu se opírá o znalosti lidské psychiky a vychází z psychoterapeutického směru kognitivně behaviorální terapie, která je celosvětově uznávaným směrem pro změnu návyků a je řazena do tzv. evidence based medicine, tedy medicíny […]
  • Bezpečnost potravin

    Sklizeň chmele 2025 se řadí k těm mírně nadprůměrným

    Před 5 dny
    Tisková zpráva — Po sumarizaci dat k 30. 11. 2025 provedené Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským (ÚKZÚZ) lze konstatovat, že sklizňový rok 2025 se s celkovou produkcí chmele 6 909 tun (6 494 tun v roce 2024) řadí k výnosově mírně nadprůměrným. Celkové hodnocení vegetačního roku 2025 poukazuje na normální až mírně teplé počasí, přičemž srážkový úhrn se pohyboval v […]
  • Bezpečnost potravin

    Česká republika je ode dneška sezónně prostá katarální horečky ovcí

    Před 6 dny
    Tisková zpráva – Státní veterinární správa (SVS) počínaje dnešním dnem vyhlašuje v České republice tzv. období sezónně prosté katarální horečky ovcí (KHO). Opravňují ji k tomu příznivé výsledky entomologického monitoringu za měsíc listopad, které ukazují již jen minimální aktivitu krevsajícího hmyzu, jenž nákazu mezi zvířaty přenáší (tiplíků rodu Culicoides). Tím dochází k zastavení šíření nákazy v ČR, což je […]
  • Bezpečnost potravin

    Nové potravinářské předpisy EU – listopad 2025

    Před 6 dny
    Přehled nových předpisů z Úředního věstníku EU, souvisejících s potravinami. Průběžně jsou sledovány a vybírány citace předpisů souvisejících s potravinami a jsou věcně zařazovány do kapitol 0 – 16 pro horizontální předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin a do kapitol 17 – 28 pro komoditní předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin. Veškerá nařízení (a […]
  • Bezpečnost potravin

    dTest: Test vinných klobás 2025

    Před 6 dny
    Publikováno v časopise 12/2025 V prosincových potravinových testech se obvykle věnujeme ingrediencím pro vánoční stůl. V řadě krajů mezi ně patří i vinné klobásy, na které přišla řada právě letos. Do laboratoře jsme vyslali osm vzorků klobás koupených v supermarketech a e-shopech. Jako obvykle jsme se zajímali o množství masa, chuť i nežádoucí mikroby. Pokud od […]
  • Bezpečnost potravin

    SVS upozorňuje na nadlimitní množství olova v krmivu pro zájmová zvířata

    Před 9 dny
    Tisková zpráva – Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje chovatele zájmových zvířat na nevyhovující krmivo prodávané pod názvem Zvěřina ořez s vysokým obsahem olova od výrobce Falco Sokol a.s. Celkem se vyrobilo přes 900 kg krmiva, které bylo prodáváno prostřednictvím e-shopu jmenované firmy v rámci České republiky. Část krmiva, šlo o přibližně 150 kg, byla dodána na Slovensko. Chovatelům, kteří mají krmivo doma, […]
  • Bezpečnost potravin

    HSHMP: Pan Bambulka bojuje proti hepatitidě A. Kampaň pražské hygieny pokračuje

    Před 9 dny
    Praha se stále potýká s vysokým počtem onemocnění hepatitidou A, letos už přesáhl tisíc případů. Hygienická stanice hlavního města Prahy proto pokračuje v rozsáhlé preventivní kampani „Virus je blíž, než si myslíte“. Pan Bambulka z plakátu se spící holčičkou se stal symbolem jednoduchého sdělení: virus se šíří i tam, kde byste ho nečekali. Kampaň běží už […]
  • Bezpečnost potravin

    Ročenka Vodovody a kanalizace 2024: K pitné vodě z vodovodů mělo přístup 95 % obyvatel, investice do infrastruktury významně vzrostly

    Před 9 dny
    Tisková zpráva — Pitnou vodou z veřejných vodovodů je v České republice zásobováno 95,1 % obyvatel a 90,3 % žije v domech napojených na kanalizaci. V roce 2024 bylo na obnovu a rozvoj vodovodů a kanalizací vynaloženo přes 14 miliard korun ve skupině 50 největších subjektů provozovatelů. Tato data vyplývají z Ročenky Vodovody a kanalizace ČR 2024 Ministerstva zemědělství. […]
  • Bezpečnost potravin

    Citrusy ve stravě – bonusy pro zdraví

    Před 9 dny
    Pomeranče, grapefruity, mandarinky, pomela, citrony a limety – to jsou druhy citrusů, které jsou běžně dostupné na českých pultech. Existuje však i celá řada méně známých zajímavých druhů citrusů, například yuzu, citrus využívaný na výrobu čajů a dalších nápojů, nebo kumkvát, drobný citrus specifický tím, že je možné jej konzumovat i se slupkou. Z nutričního hlediska […]
  • Bezpečnost potravin

    Podcast EFSA: Co ovlivňuje naše rozhodnutí při výběru potravin – cena, původ, chuť?

    Před 11 dny
    Co je pro vás při nákupu potravin nejdůležitější? Je to cena, chuť, původ nebo něco jiného? V této epizodě podcastu úřadu EFSA odborníci diskutují o výsledcích nejnovějšího průzkumu Eurobarometru, o tom, jak se průzkum provádí a co nám říká o našich volbách potravin. V podcastu se dozvíte, odkud čerpáme informace o potravinách a zda se […]
  • Bezpečnost potravin

    Microgreens: Malé rostlinky s velkým potenciálem

    Před 11 dny
    Microgreens, česky „mikrozelenina“, jsou mladé rostliny, které se sklízejí brzy po vyklíčení, obvykle mezi 7 až 21 dny po výsevu. Jsou to malé, jedlé výhonky různých druhů zeleniny, bylin, luštěnin, obilovin a podobně. Tyto rostliny jsou známé nejen pro svou intenzivní chuť, ale také výživové hodnoty. Mezi nejběžnější typy microgreens patří rukola, koriandr, řepa, hrášek […]
  • Bezpečnost potravin

    EFSA: Ptačí chřipka v Evropě: v souvislosti s nárůstem počtu případů je třeba posílit dohled a zpřísnit biologickou bezpečnost

    Před 12 dny
    V období mezi 6. zářím a 14. listopadem 2025 bylo hlášeno 1 443 případů výskytu vysoce patogenního viru ptačí chřipky (HPAI) A(H5) u volně žijících ptáků v 26 evropských zemích, což je čtyřikrát více než ve stejném období roku 2024 a nejvíce od roku 2016. V tomto období bylo vodní ptactvo v různých částech Evropy […]
  • Bezpečnost potravin

    BfR: Otázky a odpovědi o botulismu

    Před 12 dny
    Botulismus je závažné onemocnění způsobené toxiny známými jako „botulotoxiny“. Za určitých podmínek jsou tyto toxiny vytvářeny v potravinách nebo krmivech pro zvířata bakteriemi hlavně druhu Clostridium (C.) botulinum a poté jsou konzumovány s potravinami nebo krmivy pro zvířata. Ve vzácných případech může botulismus způsobit i samotná bakterie. Nemoc obvykle vede ke specifickým neurologickým poruchám, např. […]
  • Bezpečnost potravin

    Nová česká odrůda topinamburu Ruztop. Zdravější potrava, kvalitní krmivo i obnovitelný zdroj energie

    Před 12 dny
    Tisková zpráva – Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC) představuje nový výsledek aplikovaného výzkumu – odrůdu topinamburu s názvem Ruztop, která nabízí široké spektrum využití od potravinářství přes zemědělství až po ekologii a energetiku. Nově vyšlechtěná odrůda Ruztop vyniká vysokým výnosem hlíz, jejich příjemnou chutí a jemným aromatem. Díky vysokému obsahu inulinu […]
  • Bezpečnost potravin

    Jedlá nanovlákna z ovsa jsou účinná při nedostatku železa

    Před 12 dny
    Nedostatkem železa trpí lidé po celém světě. Obzvláště zasažené jsou ženy. Například v Evropě jde o jednu ženu z pěti. Následkem nedostatku železa je anémie, trvalá únava, chronické bolesti hlavy a oslabený imunitní systém. Výzkumný tým, který vedl Raffaele Mezzenga ze švýcarského ETH Zurich, vyvinul nový potravinový doplněk, který by mohl účinně řešit nedostatek železa a anémii. Jde o jedlá proteinová nanovlákna z ovsa, která jsou pokrytá nanočásticemi železa. Nový […]
  • Bezpečnost potravin

    BIOTRIN vydává nové video: Zlatá rýže

    Před 12 dny
    Naše nové video vám přiblíží příběh Zlaté rýže, revoluční geneticky modifikované plodiny, která má potenciál zachránit mnoho životů. V čem tkví její hlavní přínosy? Zlatá rýže obsahuje beta-karoten, prekurzor vitamínu A. Kvůli nedostatku tohoto vitamínu podle Světové zdravotnické organizace ročně oslepne až půl milionu dětí, a to zejména v rozvojových zemích – a právě zde […]
  • Bezpečnost potravin

    TZ SOCR ČR a ČFPB: Padl absolutní rekord dobra: Největší Sbírka potravin v historii Česka

    Před 13 dny
    Tisková zpráva – Sbírky nejsou o rekordech, překonaných metách a dosažených nejvyšších skóre, ale o pomoci. Přesto letošní podzimní kolo Sbírky potravin překonalo všechny dosavadní výsledky a stalo se historicky největší materiální sbírkou v České republice. Lidé darovali 774 tun potravin a drogerie, což představuje zhruba 1 388 000 porcí jídla pro ty, kteří se ocitli v těžké životní situaci, samoživitele a samoživitelky, seniory, rodiny v krizi či osoby se […]
  • Bezpečnost potravin

    Celní správa odhalila v pěstitelské pálenici na Ústecku závažná porušení zákona o lihu

    Před 16 dny
    Tisková zpráva – V minulých dnech provedli liberečtí celníci neohlášené místní šetření v jedné z pěstitelských pálenic v Ústeckém kraji. Kontrola odhalila závažná porušení zákona o lihu a podezření z několika přestupků, za které může být uložena pokuta až do výše 20 milionů korun. Při kontrole celníci zadrželi 11 skleněných lahví o objemu 0,5 litru […]
  • Bezpečnost potravin

    Spotřeba veterinárních antibiotik od roku 2008 klesla o 70 procent

    Před 16 dny
    Tisková zpráva – V probíhajícím týdnu si zainteresované organizace z oblasti humánní a veterinární medicíny a resortu životního prostředí po celém světě, včetně Státní veterinární správy (SVS), připomínají Světový antibiotický týden. Jeho cílem je upozornit na zodpovědné používání antibiotik. Pokud jde o veterinární oblast, je dobrou zprávou, že se spotřeba antibiotik v českých chovech hospodářských zvířat dlouhodobě snižuje a […]
  • Bezpečnost potravin

    Moderní biotechnologie v kostce – Výzkum a zemědělská praxe

    Před 16 dny
    Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství ve spolupráci s nevládní neziskovou organizací BIOTRIN, z.s. vydal publikaci Moderní biotechnologie v kostce – Výzkum a zemědělská praxe. Publikace je aktualizovanou verzí materiálu z roku 2021 a přináší přehled základních informací o geneticky modifikovaných organismech (GMO), klasických geneticky modifikovaných plodinách a nových technikách šlechtění (New Breeding Technologies – NBT). Zahrnuty jsou […]
  • Bezpečnost potravin

    Kulatý stůl Food Waste Institutu na Mendelově univerzitě: Společně proti plýtvání potravinami

    Před 16 dny
    Tisková zpráva – 13. listopadu 2025 se na půdě Mendelovy univerzity v Brně uskutečnilo podzimní setkání Food Waste Institutu (FWI) zaměřené na obaly, skladování a jejich roli v omezování potravinového odpadu. Akce proběhla pod záštitou Ministerstva životního prostředí, ministra zemědělství v demisi Marka Výborného a Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR. Akce se zúčastnil i ministr […]
  • Bezpečnost potravin

    Reportáž z kontroly pražské hygieny v dětských skupinách

    Před 16 dny
    Dětské skupiny, které vznikají jako odpověď na rostoucí poptávku pracujících rodičů po dostupné a kvalitní péči pro děti předškolního věku, spadají pod kontrolu hygienických stanic. Jak by ne, když jde o naše nejmenší a nezranitelnější, pro které je potřeba zajistit naprosto bezpečné prostředí. Vypravili jsme se na jednu takovou kontrolu, pojďte se podívat s námi. […]
  • Bezpečnost potravin

    GMO kvasinky místo chmele. Tým BohemiaBio mění svět pivovarnictví a udržitelnosti

    Před 17 dny
    Tomáš Iliaš je ve 2. ročníku bakalářského studia na VŠCHT Praha na Ústavu bioinformatiky a chemické informatiky. Zároveň působí na Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR. Společně se studenty ze skupiny BohemiaBio pracuje aktuálně na projektu Pivo bez chmele, který se zaměřuje na bioinženýrství kvasinek. Cílem jsou kvasinky produkující klíčové hořké sloučeniny typické pro chmel, což by přineslo menší spotřebu vody, zemědělské půdy a energie při výrobě […]
  • Bezpečnost potravin

    Tento týden si připomínáme hrozbu antimikrobiální rezistence

    Před 18 dny
    Evropský antibiotický den je evropská iniciativa v oblasti veřejného zdraví, která se již tradičně každoročně koná dne 18. listopadu a zahajuje Světový antibiotický týden (18. – 24. 11.). Jejím cílem je zvýšit povědomí o hrozbě rezistence vůči antibiotikům pro veřejné zdraví a o významu obezřetného používání antibiotik. Nejnovější údaje potvrzují, že v celé Evropské unii […]
  • Bezpečnost potravin

    Delta-8 THC: EFSA stanovil bezpečnou úroveň příjmu

    Před 18 dny
    Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) analyzoval dostupná data k delta-8 tetrahydrokanabinolu (známém také jako delta-8 THC) v potravinách a stanovil bezpečnou úroveň příjmu. Delta-8 THC je psychoaktivní kanabinoid, který je občas detekován v produktech z rostliny konopí Cannabis sativa, jako jsou konopné listy, semena a olej. Je občas detekován také v potravinářských výrobcích, jako […]
  • Bezpečnost potravin

    Biofortifikované banány: stabilní zdroj vitamínu A i po dlouhé tepelné úpravě

    Před 18 dny
    Vitamín A je esenciální mikronutrient rozpustný v tucích, nezbytný pro dobrý zrak, funkční imunitní systém, reprodukci i udržování zdravé pokožky. Lidské tělo si jej nedokáže samo vytvářet, a proto jej musí získávat potravou, a to buď jako vitamín A z živočišných zdrojů, nebo ve formě karotenoidů z rostlin. Nedostatečný příjem vede k deficitu vitamínu A […]
  • Bezpečnost potravin

    Webinář: Obezita u dětí a dospívajících, 2.12.2025

    Před 18 dny
    Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství ve spolupráci s Ústavem zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) si Vás dovoluje pozvat na odborný webinář na téma „Obezita u dětí a dospívajících“. Základním kritériem pro určení nadváhy a obezity zůstává stále hmotnost, resp. Body mass index (BMI), který odráží pouze vztah mezi výškou a váhou, u dětí a dospívajících ještě […]
  • Bezpečnost potravin

    Evropský antibiotický den 2025: Od rezistence k odolnosti – zdravotníci v čele změny

    Před 19 dny
    Tisková zpráva – 18. listopadu se Česká republika připojuje k Evropskému antibiotickému dnu (EAAD), jehož cílem je zvýšit povědomí o narůstající antibiotické rezistenci a podpořit odpovědné používání antibiotik. Letošní motto kampaně zní „From resistance to resilience – healthcare workers leading the change“, tedy „Od rezistence k odolnosti – zdravotníci v čele změny“. Současně v týdnu od 18. […]
  • Bezpečnost potravin

    Evropský antibiotický den a Světový antibiotický týden „Zachovejme antibiotika pro naši budoucnost“

    Před 19 dny
    Evropský antibiotický den si každoročně připomínáme 18. listopadu. Světový antibiotický týden probíhá od 18.-24. listopadu, který se letos nese v duchu motta: „Jednejme teď: chraňme přítomnost, zajistěme budoucnost“ (Act Now: Protect Our Present, Secure Our Future). Tyto kampaně upozorňují na rostoucí hrozbu antibiotické rezistence a podporují uvážlivé a zodpovědné používání antibiotik. V České republice se problematikou rezistence dlouhodobě […]
  • Bezpečnost potravin

    Záznam webináře „Nejen výživou a pohybem ke zdraví“

    Před 19 dny
    V úterý 11. listopadu 2025 se uskutečnil ve spolupráci Informačního centra bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství a Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) webinář „Nejen výživou a pohybem ke zdraví“. Webinář určený široké veřejnosti byl primárně určen pedagogům a studentům středních škol. Co konkrétně můžeme udělat, abychom si mohli život užívat co nejdéle a naplno? Jak pohyb ovlivňuje […]
  • Bezpečnost potravin

    Rada AGRIFISH: ČR odmítá ukončení podpor pro starší zemědělce, chceme i změny stropů pro dotace a snazší použití přípravků na ochranu rostlin

    Před 19 dny
    Tisková zpráva — Návrh Evropské komise, která v novém programovém období společné zemědělské politiky (SZP) navrhuje ukončit podporu pro žadatele v důchodovém věku, považuje Česká republika za diskriminační. Nastavení stropů základní platby by také mělo v budoucnu více zohlednit specifika a realitu struktury českého zemědělství, kde i rodinné farmy, na rozdíl od jiných zemí EU, budou aktuálním návrhem značně omezeny. […]
  • Bezpečnost potravin

    Nové potravinářské předpisy EU – říjen 2025

    Před 23 dny
    Přehled nových předpisů z Úředního věstníku EU, souvisejících s potravinami. Průběžně jsou sledovány a vybírány citace předpisů souvisejících s potravinami a jsou věcně zařazovány do kapitol 0 – 16 pro horizontální předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin a do kapitol 17 – 28 pro komoditní předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin. Veškerá nařízení (a […]
  • Bezpečnost potravin

    Novela vyhlášky o školním stravování z pohledu dodavatele a výrobce – informační webinář

    Před 23 dny
    V rámci projektu “Máme to na talíři” jsme pro Vás připravili informační webinář k novele vyhlášky o školním stravování (příloha 1 vyhlášky), zaměřený na praktické otázky z pohledu výrobců a dodavatelů. V rámci přechodového období se připravují na nový SK (spotřební koš) jak školní jídelny, tak dodavatelé a výrobci. Evidujeme dotazy týkající se toho, jaké […]
  • Bezpečnost potravin

    Světový den diabetu. Jak předcházet diabetu 2. typu a chránit své zdraví

    Před 23 dny
    Již tradičně na 14. listopad připadá Světový den diabetu (World Diabetes Day). Tento významný den byl vyhlášen v roce 1991 Mezinárodní diabetickou federací (International Diabetes Federation). Datum 14. listopadu nebylo zvoleno náhodou. V tento den se narodil sir Frederick Banting, který spolu s Charlesem Bestem objevil inzulín. Během Světového dne diabetu si každoročně na téměř celém světě připomínáme […]
  • Bezpečnost potravin

    Čtvrté letošní ohnisko ptačí chřipky v komerčním chovu bylo potvrzeno u kachen na Nymbursku

    Před 23 dny
    Tisková zpráva (13.11.2025) – V komerčním rodičovském chovu kachen firmy PERENA s.r.o. v Nouzově u Dymokur ve Středočeském kraji byla dnes potvrzena vysoce patogenní ptačí chřipka H5N1. V chovu se nyní nachází více než 2000 kusů šestitýdenních kachen. Vzhledem k vysokému úhynu kachen byly odebrány v chovu vzorky a odeslány do Státního veterinárního ústavu Praha. Výsledek vyšetření dnes odpoledne potvrdil ptačí chřipku. Jedná se […]
  • Bezpečnost potravin

    Potravinářský úterek: Chovy nosnic a kvalita vajec

    Před 24 dny
    Česká potravinářská společnost z. s. a Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) Vás zvou na odbornou akci pořádanou v rámci potravinářských úterků, která se koná dne 25. 11. 2025 od 14:30 hod. v Klubu techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 318 ve 3. p. na téma: CHOVY NOSNIC A […]
  • Bezpečnost potravin

    Vyšla novela včelí vyhlášky

    Před 24 dny
    Dne 7. 11. 2025, tj. dnem vyhlášení, nabyla platnosti vyhláška č. 447/2025 Sb., kterou se mění vyhláška č. 144/2023 Sb., o veterinárních požadavcích na chov včel a včelstev a o opatřeních pro předcházení a tlumení některých nákaz včel (včelí vyhláška). Účinnosti nabyde dnem 1. ledna 2026. Novela „včelí vyhlášky“ reaguje na aktuální zjištění a odbornou diskuzi […]
  • Bezpečnost potravin

    Tendr EFSA: Podpora detekce škůdců rostlin v EU: odchyt, eDNA a snímky z dálkového průzkumu Země

    Před 24 dny
    Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vyhlásil novou výzvu k podání nabídek (open call for tenders) s názvem „Supporting the EU Member States with surveys of quarantine and protected zone pests“ (EFSA/2025/OP/0026). Cílem této výzvy je posílit schopnost členských států EU detekovat, monitorovat a kontrolovat karanténní škůdce EU, škůdce chráněných zón a škůdce, na které […]
  • Bezpečnost potravin

    Výroční konference: Ochrana tradičních názvů vs. budoucnost potravinových inovací

    Před 25 dny
    Výbor pro kvalitu potravin a Platforma pro alternativní potraviny a nápoje při České technologické platformě pro potraviny si vás dovolují pozvat na výroční konferenci na téma Brání ochrana názvů potravin živočišného původu inovacím? Kdy: 3. prosince 2025 (9:00 až 14:00 hod.)Kde: Národní zemědělské muzeum, velký sál Moderuje: Jan Pivoňka – předseda Výboru pro kvalitu potravin, ředitel pro Společnou zemědělskou politiku […]
  • Bezpečnost potravin

    V reprodukčním chovu kura domácího v Pardubickém kraji bylo potvrzeno ohnisko ptačí chřipky

    Před 25 dny
    Tisková zpráva – V komerčním rodičovském chovu kura domácího s produkcí násadových vajec patřícímu společnosti MACH Drůbež a. s. v Albrechticích u Lanškrouna v Pardubickém kraji byla dnes (11.11.2025) potvrzena vysoce patogenní ptačí chřipka H5N1. V chovu se nyní nachází přes 53 tis. kusů kura domácího. Vzhledem k vysokému úhynu a značnému poklesu snášky byly odebrány vzorky, které byly zaslány do Státního veterinárního ústavu Praha k vyšetření. To následně […]
  • Bezpečnost potravin

    VectorNet Portal: nový společný portál EFSA a ECDC

    Před 26 dny
    Evropský úřad pro bezpečnost potravin, společně s Evropským centrem pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) a Globální informační platformou pro biologickou rozmanitost (GBIF), spustili nový společný portál, jehož cílem je centralizovat údaje o rozšíření vektorů, podpořit globální spolupráci a otevřít přístup všem uživatelům. Tento portál znamená novou éru pro projekt VectorNet, který vedou EFSA a […]
  • Bezpečnost potravin

    V ČR bylo po půl roce potvrzeno ohnisko ptačí chřipky v komerčním chovu drůbeže, nachází se ve Valdíkově na Vysočině

    Před 26 dny
    V komerčním velkochovu kachen ve Valdíkově na Třebíčsku v Kraji Vysočina byla dnes potvrzena vysoce patogenní ptačí chřipka H5N1. V chovu se v současné době nachází zhruba 20 000 kusů drůbeže (18 000 kachňat a 2500 výkrmových kachen). Podezření na nákazu vzniklo při veterinární prohlídce kachen z tohoto chovu na jatkách v Mirovicích v Jihočeském kraji. Byly odebrány vzorky a vyšetření ve Státním veterinárním ústavu dnes potvrdilo […]
  • Bezpečnost potravin

    BfR: Má smysl užívat doplňky stravy či ne?

    Před 27 dny
    Speciální vydání německého Federálního zdravotního věstníku se zaměřuje na přínosy, rizika a vnímání vitamínů, minerálů a dalších obdobných látek. Ordinace lékařů, přátelé nebo sociální média – má význam, odkud spotřebitelé získávají informace o doplňcích stravy? Podle nedávného průzkumu Německého federálního institutu pro hodnocení rizik (BfR) lidé, kteří získávají informace prostřednictvím sociálních médií, užívají větší počet […]
  • Bezpečnost potravin

    Podzimní Sbírka potravin 2025: Jídlo, jaké svět neviděl

    Před 27 dny
    Tisková zpráva (Praha, 9. listopadu 2025) – Podzimní kolo Sbírky potravin opět potvrdilo, že solidarita a ochota pomáhat jsou v Česku živou tradicí. Lidé po celé republice darovali celkem 719 tun potravin a drogerie, což představuje nárůst o 15% oproti minulé sbírce. Jen potravin se vybralo 645 tun, odpovídajících více než 1 290 000 porcím […]
  • Bezpečnost potravin

    Výskyt hraboše polního v říjnu 2025

    Před 27 dny
    Výsledky monitoringu výskytu hraboše polního Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) potvrdily další nárůst populací tohoto škůdce. Z celorepublikového průměru 375 aktivních východů z nor na hektar (AVN/ha) v září stouply hodnoty v říjnu na 410 AVN/ha. S ohledem na změnu prahu škodlivosti u víceletých plodin z 200 na 400 AVN/ha tak odpovídal celorepublikový průměr hodnotě 1,2násobku […]
  • Bezpečnost potravin

    Mražená žabí stehýnka z Vietnamu obsahovala salmonely

    Před 1 měsícem
    Státní veterinární správa (SVS) informuje spotřebitele, že se v Česku prodávala mražená žabí stehýnka původem z Vietnamu, v nichž byl zjištěn obsah salmonel. SVS informace o přítomnosti produktu na tuzemském trhu obdržela prostřednictvím systému rychlého varování RASFF od německých dozorových orgánů. Většina ze zhruba tří tun dovezeného produktu se již zřejmě prodala. Spotřebitelům, kteří mají výrobek doma, doporučujeme, aby jej nekonzumovali a […]
  • Bezpečnost potravin

    ANSES: Rozšíření monitorování per- a polyfluoralkylovaných látek (PFAS)

    Před 1 měsícem
    Omezení používání per- a polyfluoralkylovaných látek (PFAS) je prioritou, aby se omezilo jejich uvolňování do životního prostředí a z toho vyplývající znečištění. Při zacházení s tak rozsáhlou a heterogenní třídou látek je pro optimalizaci monitorovacích systémů nezbytné identifikovat ty, které vyvolávají největší obavy. Francouzský Úřad pro potraviny, životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost (ANSES) poprvé […]
  • Bezpečnost potravin

    Podzimní Sbírka potravin: již zítra 8. listopadu

    Před 1 měsícem
    Sbírka potravin je dnem solidarity, při kterém může každý pomoci tím nejjednodušším způsobem, darem trvanlivých potravin a drogerie. Je organizována ve všech krajích potravinovými bankami a Českou federací potravinových bank ve spolupráci se Svazem obchodu a cestovního ruchu a Asociací společenské odpovědnosti, se sociálními partnery Charita Česká republika, Armáda spásy, NADĚJE, Člověk v tísni, Diakonie českobratrské církve evangelické […]
  • Bezpečnost potravin

    Kontroly stravovacích zařízení na území hlavního města Prahy v říjnu 2025

    Před 1 měsícem
    Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”), zaměstnanci odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání (HV a PBU), provedli v období od 1. 10. – 31. 10. 2025 celkem 91 kontrol v provozovnách stravovacích služeb (viz graf č. 1). Za zjištěné nedostatky došlo k uložení 6 finančních sankcí v celkové výši 39 000,- Kč. V 1 případě byl […]
  • Bezpečnost potravin

    Celozrnné cereální výrobky a jejich využitelnost ve školním stravování

    Před 1 měsícem
    Společnost pro výživu publikovala článek „Celozrnné cereální výrobky a jejich využitelnost ve školním stravování“ v časopise „Zpravodaj pro školní a dietní stravování – 5/2025„. Celozrnné cereální výrobky by měly hrát důležitou roli ve školním stravování. Konzumace celozrnných výrobků přináší řadu zdravotních benefitů, zejména pro rostoucí organismus dětí a dospívajících. Celozrnný výrobek můžeme chápat jako produkt s […]
  • Bezpečnost potravin

    Odebrání více než pěti desítek zanedbaných zvířat na Tachovsku

    Před 1 měsícem
    Tisková zpráva – Inspektoři Státní veterinární správy z Plzeňského kraje začátkem tohoto týdne ve spolupráci s Policií ČR a obcí s rozšířenou působností (město Tachov) odebrali od problematické chovatelky ze Starého Sedliště v okrese Tachov více než 50 zvířat. Zvířata byla chována v otřesných podmínkách, byla zanedbaná a v chovných prostorách bylo značné množství nebezpečných předmětů. Chovatelka zvířata chovala navzdory pravomocnému zákazu chovu […]
  • Bezpečnost potravin

    Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2026 – 2028, Česká republika

    Před 1 měsícem
    Ministerstvo zdravotnictví v souladu s článkem 1 prováděcího nařízení Komise (EU) 2021/1355 v následujícím dokumentu předkládá program kontroly pro rezidua pesticidů v České republice pro roky 2026-2028. Zpracovatelem dokumentu je Ministerstvo zdravotnictví, Sekce ochrany a podpory veřejného zdraví, Odbor ochrany veřejného zdraví. Dokument byl projednán a odsouhlasen mezirezortní pracovní skupinou pro rezidua pesticidů. Dne 1. září 2008 […]
  • Bezpečnost potravin

    Odebrání týraných prasat ze zcela nevhodných podmínek chovu na Turnovsku

    Před 1 měsícem
    Tisková zpráva – Inspektoři Státní veterinární správy z Libereckého kraje ve spolupráci s obcí s rozšířenou působností (městem Turnov) a Policií ČR zasahovali před několika dny u problematické chovatelky v Kvítkovicích, části obce Mírová pod Kozákovem na Turnovsku. Ta chovala v naprosto nevhodných podmínkách dvě prasata domácí. Díky spolupráci výše zmíněných subjektů se podařilo obě prasata na místě odebrat a předat je do […]
  • Bezpečnost potravin

    Podzimní Sbírka potravin pomůže lidem v nouzi i proti plýtvání potravinami

    Před 1 měsícem
    Tisková zpráva — Podzimní Sbírka potravin je každoroční příležitostí ukázat, jak může spolupráce státu, neziskových organizací a veřejnosti pomáhat potřebným. Letošní podzimní kolo sbírky se bude konat 8. listopadu a je významným dnem solidarity, kdy může každý pomoci darováním trvanlivých potravin a drogerie lidem v nouzi. Díky podpoře Ministerstva zemědělství (MZe) se daří nejen pomáhat statisícům lidí, ale […]
  • Bezpečnost potravin

    dTest: Test mraženého ovoce 2025

    Před 1 měsícem
    Spotřebitelská organizace dTest publikovala článek „Test mraženého ovoce 2025“ v časopise dTest 11/2025. Mražené ovoce láká na dávku vitamínů a chuti bez ohledu na roční období. Do popředí zájmu se tak dostává zejména v zimě, kdy čerstvé plody nejsou tak dobře dostupné. Laboratorně jsme prověřili kvalitu devíti balení mražených jahod a pěti směsí lesního a zahradního […]
Reklama