Zavřít

Cysnews

Označování alergenů v menzách prověřily cílené kontroly

Před 5 měsíci
Krajské hygienické stanice provedly v rámci cíleného úkolu hlavní hygieničky ČR kontrolu v menzách vysokých škol. Cílem bylo ověřit, zda provozovatelé stravovacích služeb poskytují spotřebitelům – studentům – pravdivé a srozumitelné informace o látkách a produktech způsobujících alergii nebo nesnášenlivost. Součástí kontroly bylo rovněž posouzení hygienické úrovně provozů, ověření dodržování správné výrobní praxe a vyhodnocení rizika křížové kontaminace alergenů při přípravě pokrmů. V rámci akce byly odebrány vzorky konkrétních pokrmů, které byly následně odeslány do zdravotních ústavů k laboratorní analýze. Vyšetření mělo za cíl ověřit, zda pokrmy skutečně obsahují pouze ty alergeny, které byly provozovatelem deklarovány, a naopak, zda se v nich nevyskytují další alergenní látky, které nebyly uvedeny.
 Komentáře
Reklama