Hmyz se brzy stane běžnou potravou. Již teď ho u nás konzumuje čtvrtina lidí
Před 3 měsíciPodle Organizace pro výživu a zemědělství za dvacet let dosáhne lidská populace hodnoty devět miliard lidí. To znamená, že poptávka po potravinách se zdvojnásobí a současné požadavky nebudou muset stačit. Aktuální spotřeba masa na jednoho člověka odpovídá 50 kilogramům, za třicet let to bude ale už 80 kilogramů na obyvatele. Bude tak nutné nalézt vhodnou alternativu lidské stravy. A jednou z nich by mohl být právě hmyz. Zajímavé je, že v Česku se vyskytuje již 25 procent hmyzích konzumentů a podle odhadů číslo ještě poroste. Ve Francii je dokonce číslo ještě vyšší, zde si na hmyzu pochutnává až 40 procent lidí. Ačkoli představa z jezení hmyzu nemusí být pro každého zrovna lákavá. přesto existují studie, které dokazují, že taková strava má příznivý vliv na lidský organismus. Hmyz je totiž bohatý na bílkoviny, obsahuje ho dokonce více, než se vyskytuje v čočce a sóje. Má také vysoký obsah vitamínu B, především pak B12. Pro srovnání, prášek ze cvrčků obsahuje 10krát více tohoto vitaminu než hovězí maso.