Češi už nechodí do hospod, raději si dají dobrou kávu
Před 2 měsíciTuzemská gastro scéna prochází proměnou. Češi během několika let změnili preference a zdá se, že národ pivařů se mění v národ milovníků kávy. Vedle kaváren bodují také bistra a koktejl bary. Jejich obraty se ve srovnání s obdobím před pandemií víc než zdvojnásobily. Vyplývá to z nejnovější analýzy souhrnných tržeb jednotlivých gastro konceptů, které provedla společnost Dotykačka. Právě její pokladní systém využívá největší počet českých gastro podniků. „Gastro obor jako celek si od roku 2019 polepšil v ledno-únorových tržbách o 32 %. To ale odpovídá nárůstu cen, tudíž zdánlivě se situace příliš neliší od období před pandemií. Pohled na jednotlivé gastro koncepty ale odhaluje zásadní rozdíly. Zatímco u restaurací 32% navýšení obratu odpovídá celkovému průměru, kavárny, bistra a koktejl bary zažívají boom.