Kdysi věhlasný cukrovarnický průmysl na Kubě kolabuje. Vaz mu zlomila špatná vládní rozhodnutí i americké embargo
Před 25 dny
Na středoamerickém ostrově Kuba loni vyprodukovali pouhých 350 tisíc tun cukru, což představuje obrovský pokles oproti předchozím letůmPodle ekonomů za tímto vývojem stojí nedostatek pohonných hmot a zastaralost technologií v cukrovarechKubánská vláda ale situaci příliš neřeší, místo do kdysi prosperujícího průmyslu nyní investuje do rozvoje cestovního ruchu Po stovky let byl cukr pravděpodobně tím nejvýznamnějším pilířem celé kubánské ekonomiky. Jednalo se totiž o hlavní vývozní artikl tohoto karibského ostrova, ale také o nezbytnou surovinu pro výrobu dalšího důležitého národního produktu – rumu. V současnosti je ovšem cukrovarnický průmysl na Kubě ve velmi špatném stavu. Vysoká inflace, nedostatek základního zboží a desítky let trvající americké ekonomické embargo způsobily, že hospodářství Kuby má závažné problémy a ještě horší vyhlídky. A právě v sektoru výroby cukru je situace možná vůbec nejhorší.