Norská vánoční kuchyně - zvyky, které nás můžou překvapit a leckdy i vyděsit
Před 1 rokem
Každý kraj má své vánoční zvyklosti. Jak u nás nedáme dopustit na smaženého kapra, bramborový salát a cukroví, jsou země, kde se nad tímto podivují. A naopak. Dnes se zaměříme na severskou zemi Norsko. Pro mnohé to bude překvapením, leckdy možná i šokující poznatek. Tak všeobecně na úvod k jejich kuchyni: popravdě například klasický český knedlík neznají, nicméně naše chlupaté knedlíky, bosáky či jak různě nazýváme bramborové knedlíky dovedli údajně k dokonalosti. Raspeballer ( strouhané koule) je norské národní jídlo, a když se k němu servíruje saltetkjott (solené maso) a ertestuing (hrachová kaše), tak je to kombinace na Nobelovku. Netřeba zdůrazňovat, že běžný Nor nekonzumuje ryby každý den. Jednak je to drahé, a pak na to není chuť. Velmi populární jsou grilovaná masa a uzeniny všeho druhu, špagety, pizza, karbanátky, pečená, dušená a vařená masa.