Kostival urychluje hojení otoků a mírní bolest. Rozhodně ho ale nejezte, může způsobit rakovinu
Před 3 měsíci
Už v dávném starověku se vědělo, že kostival dokáže zmírnit otoky a zahojit rány. Také v moderním světě se tato bylina stále těší velké oblibě, jelikož obsahuje látky, které pomáhají tlumit bolest a podporují růst kožních buněk. Na rozdíl od dob minulých ale už dnes víme, že není vhodné ji užívat vnitřně, neboť její konzumace může vést k poškození jater či rakovině. Přestože se tato bylina používá jako potravinářská a krmná plodina, během posledních 20 let vědecké studie na základě testů na potkanech prokázaly, že konzumace kostivalu může způsobovat poškození jater, nebo dokonce rakovinu. Na druhou stranu byly také prokázány pozitivní účinky extraktu z kostivalu při vnějším užití pro hojení otoků či zánětů. [1, 2, 3, 4]