Zavřít
Laboratoř

Laboratoř

Nejnovější články na Seznamu na téma Laboratoř
  • Laboratoř

    26 min

    Podcast
    Půdní bakterie si pamatují sucho. Pomáhají rostlinám přežít

    Před 13 dny

    ·

    26 minut

    To, že si půdní mikrobiota pamatuje sucho, ovlivňuje kondici zemědělských plodin. Vědci z Kansasu tento jev zaznamenali spíše u rostlin, které se v tamní krajině pěstují historicky déle. U kukuřice, která je původem středoamerická, byl zmíněný podpůrný efekt méně patrný.
     Komentáře
  • Laboratoř

    25 min

    Podcast
    Elektroléčba urychluje opravy tkání a rychleji léčí rány

    Před 27 dny

    ·

    25 minut

    Makrofágy jako efektivní úklidová četa v našem těle zametají nepoužitelné mikroby, viry či mrtvé buňky a přitom probouzejí další části imunity. Biochemici z Dublinu na ně aplikovali elektrický proud. Výsledkem pokusu byla rychlejší oprava tkání.
     Komentáře
  • Laboratoř

    26 min

    Podcast
    Jak se mění společenstva motýlů při kácení lesů?

    Před 1 měsícem

    ·

    26 minut

    Jak udržitelné farmaření a agrolesnictví uzdravuje půdu? Co přispívá k záchraně ohrožených druhů? Na Ekofilmu v Brně debatovaly ve speciálním, veřejně natáčeném vydání Laboratoře, bioložka Kateřina Sam, odbornice na lesnictví Anna Kupec a greenfluencerka Eliška Víravová. Moderuje Martina Mašková.
     Komentáře
  • Laboratoř

    23 min

    Podcast
    Dodatečné kvasinky stabilizují pivo a můžou prospět i imunitě, upozorňují vědci

    Před 2 měsíci

    ·

    23 minut

    Zakalený vzhled piva souvisí s kombinací proteinů z ječmene a polyfenolů z chmele. Když vědci přidali do ležáků extrakt z kvasinek navíc, pivo se nesrazilo. Roli v tom hraje spojení proteinů a kvasinkové RNA.
     Komentáře
  • Laboratoř

    24 min

    Podcast
    Co vyvolává u myší pocit sytosti?

    Před 2 měsíci

    ·

    24 minut

    Jak vypadá myší rozhodování? Jak obstály kmenové buňky myšího spermatu v kosmu? Debatují biologové Barbora Vošlajerová a Pavel Stopka, spoluúčinkuje hudebník a cestovatel Jan Burian. Moderuje Martina Mašková.
     Komentáře
  • Laboratoř

    22 min

    Podcast
    Vědci vyšlechtili oves s nižším obsahem oleje

    Před 3 měsíci

    ·

    22 minut

    Australští vědci popsali, jak si obilky ovsa vyrábějí olej. Už vědí, které klíčové enzymy v nich tuto výrobu řídí. Mohlo by vést ke šlechtění odrůd s nižším obsahem oleje. Ten totiž komplikuje mletí a efektivitu zpracování ovesné mouky.
     Komentáře
  • Laboratoř

    25 min

    Podcast
    Bioplasty zatím nedokážou konkurovat výrobkům z ropy

    Před 5 měsíci

    ·

    25 minut

    Výzkumníci z Německa, Brazílie a Spojených států řeší, kde by mohly bioplasty najít lepší využití než dosud. Tyto materiály se už hojně využívají v zemědělství, například do mulčovacích fólií. Perspektivní by ale mohlo být i jejich využití v obalovém průmyslu. Zatím však bioplasty nemají ideální mechanické vlastnosti, jsou mnohdy příliš křehké. A když se chemicky vylepší, nedokážou zase konkurovat cenově.
     Komentáře
  • Laboratoř

    25 min

    Podcast
    Jak vybrat spermie-šampiony? Objev u prasat pomůže medicíně

    Před 5 měsíci

    ·

    25 minut

    Studie z Illinois ukázala, že k úspěchu umělého oplodnění u prasat a skotu přispívají látky na bázi cukrů z vejcovodu samic. S nimi bylo 12 procent prasečích vajíček oplodněno už po 24 hodinách. Pokusy amerického týmu ukázaly, že tyto látky dokázaly prodloužit život spermiím krav a prasat. „Připojují se ke spermiím, které jsou pak odolnější,“ vysvětluje v pořadu Laboratoř reprodukční bioložka Kateřina Komrsková, která publikuje v oboru mezinárodně úspěšné studie.
     Komentáře
  • Laboratoř

    25 min

    Podcast
    Rostliny sanují půdu. Dokážou vyčistit i pole od výbušnin

    Před 6 měsíci

    ·

    25 minut

    Němečtí a indičtí badatelé sepsali metody, jak zbavit ornou půdu škodlivých látek. Hromadí se v ní hlavně hlavně pesticidy, dusičnany, kovy, plasty a třeba i pozůstatky antibiotik. Metoda zvaná fytoremediace zároveň přispívá ke kvalitě půdy, chrání ji před suchem či erozí. V našich zeměpisných šířkách se může využít třeba jetel nebo vojtěška, ve světě poslouží i řada jiných plodin včetně tabáku.
     Komentáře
  • Laboratoř

    25 min

    Podcast
    Modrásek se schovával desítky tisíc let, čelí změně klimatu

    Před 6 měsíci

    ·

    25 minut

    V jednom z národních parků v kanadském městě Alberta vědci objevili dosud neznámý druh motýla ostruháčka (Satyrium curiosolus). 40 tisíc let žil v izolaci, stranou od ostatních druhů, jeho genetická výbava je tak velmi originální. Ochranáři se snaží zjistit, co s ním dělá klimatická změna.
     Komentáře
  • Laboratoř

    25 min

    Podcast
    Budoucí lék na nejhůř léčitelné alergie? Vyměnit jejich klíč

    Před 7 měsíci

    ·

    25 minut

    Naše imunita si z evoluce pamatuje i parazity, kteří nás už neohrožují. Alternativu k léčivům nově vymýšlejí vědkyně z Bonnu. Snaží se nahradit spouštěč, který přehnanou reakci vyvolává. „Dnes se úplně s parazity nesetkáváme a imunitní systém se občas nudí,” vysvětluje pro Laboratoř Českého rozhlasu Plus Jan Dobeš, objevitel nového buněk klíčových pro reakci naší imunity na mikroorganismy.
     Komentáře
  • Laboratoř

    25 min

    Podcast
    Psychiatr Horáček: Mozek nemá na to, aby si zařadil trauma

    Před 7 měsíci

    ·

    25 minut

    Prožitá traumatická událost z války na sebe stáhne všechny emoce, ostatní potlačí. Nová studie z Varšavy uvádí, že každá válka výskyt posttraumatické stresové poruchy zdvojnásobí. „Traumatizovaným lidem se stává, že sami sebe prožívají bez emocí,“ potvrzuje psychiatr a neurovědec Jiří Horáček.
     Komentáře
  • Laboratoř

    25 min

    Podcast
    Nový impuls v boji proti Alzheimerovi. Krevní testy můžou nemoc odhalit dřív

    Před 7 měsíci

    ·

    25 minut

    Badatelé z univerzit ve švédském Lundu a ve Washingtonu rozpoznali v krvi látky, které odrážejí míru poškození mozku při Alzheimerově nemoci. Objev může být zásadní pro diagnostiku i budoucí rozhodování o tom, jak zacílit terapii.
     Komentáře
  • Laboratoř

    1 min

    Podcast
    Kvůli změně klimatu vědci hledají nové zemědělské plodiny. Dařit se bude vínu

    Před 9 měsíci
    Desítky tisíc druhů rostlin jsou jedlé, pěstujeme jich ale jen pár set. Vědci se teď snaží kultivovat nové kvůli změně klimatu. K úspěšnému zdomácnění rostlin před 12 tisíci lety přispěly chutné plody a schopnost růst na poli.
     Komentáře
  • Laboratoř

    25 min

    Podcast
    Proč mají lidé rychlejší metabolismus, než jiní savci?

    Před 11 měsíci

    ·

    25 minut

    Dědí se u šimpanzů používání nástrojů? Co pomůže zachránit malé lišky z Pacifiku? Debatují bioložky Barbora Černá-Bolfíková a Barbora Pafčo, spoluúčinkuje herec Igor Bareš. Moderuje Martina Mašková.
     Komentáře
  • Laboratoř

    25 min

    Podcast
    Vědci přišli na způsob recyklace gumy bez toxické přísady

    Před 1 rokem

    ·

    25 minut

    Při jízdě autem se do životníiho prostředí dostávají škodlivé chemikálie z pneumatik. Nová studie dokládá, že toxická přísada do nich zvaná 6PPD, která posiluje odolnost pryže proti ozónu, se dá rozložit. Vyčištěný materiál by se dal podle vědců znovu použít třeba do eletroniky nebo dokonce kosmetiky.
     Komentáře
  • Laboratoř

    25 min

    Podcast
    Už před 12 tisíci lety zřejmě lidé používali přeslen

    Před 1 rokem

    ·

    25 minut

    V Izraeli se našly 12 tisíc let staré vápencové kameny s otvorem, na nichž si zřejmě pravěcí lovci a sběrači vyráběli přízi. Vědci z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě doložili, že jde o raný příklad používání rotační technologie. Doklady o zpracování vláken existují už z doby před 25 tisíci lety, připomínají vědci v pořadu Laboratoř Českého rozhlasu Plus.
     Komentáře
  • Laboratoř

    25 min

    Podcast
    Jak na hmyz působí agrochemikálie?

    Před 1 rokem

    ·

    25 minut

    Proč vodní hmyz zvaný pošvatky změnil barvu? Jak často se hmyz dostane k alkoholu? Debatují entomologové Robert Tropek a Petr Šípek, spoluúčinkuje herečka Lenka Krobotová. Moderuje Martina Mašková.
     Komentáře
  • Laboratoř

    25 min

    Podcast
    Vědci vytvořili atlas microRNA

    Před 1 rokem

    ·

    25 minut

    Letošní i loňské Nobelovy ceny odrážejí, jak zásadní je RNA pro naše zdraví. Prostřednictvím mRNA se přepisuje dědičná informace do bílkovin, microRNA ji kontroluje. Nejnovější výzkum vědců ze Švédska a Kanady je sledoval v prvních dnech vývoje lidského embrya.
     Komentáře
  • Laboratoř

    25 min

    Podcast
    Jak se stát dřevem? Vědci zjišťují, co určuje sílu stonku

    Před 1 rokem

    ·

    25 minut

    Kmenové buňky jsou důležitým oborem pro medicínský výzkum. Badatelé z Connecticutu upozornili na jejich význam také u rostlin. Ovlivňují totiž to, zda se u rostliny vyvine slabší, nebo silnější stonek a u stromů kmen.
     Komentáře
  • Laboratoř

    25 min

    Podcast
    Psovité šelmy dělaly „psí oči“ dřív, než přišel člověk

    Před 1 rokem

    ·

    25 minut

    Výraz tváře, kterému říkáme psí oči, není jen doménou psů. Badatelé z Baylor University ho pozorovali i u dalších volně žijících psovitých šelem, například u kojotů, psů hyenovitých nebo šakalů. Není proto pravděpodobné, že souvisí pouze se zdomácněním psa.
     Komentáře
  • Laboratoř

    25 min

    Podcast
    Vědci testují pohřbívání dřeva jako způsob omezování emisí

    Před 1 rokem

    ·

    25 minut

    Vědci z univerzity v Marylandu prozkoumali 3775 let starý špalek, který vykopali z půdy v Quebecku. Pochází ze severoamerického druhu jalovce a je v tak dobrém stavu, že by se z něj dal vyrobit nábytek. Navíc jde o skvělý rezervoár oxidu uhličitého, což odborníky i inovátory inspiruje k nové metodě snižování emisí.
     Komentáře
  • Laboratoř

    25 min

    Podcast
    Může přežit stoletý kaprovec? Ohrožuje ho i rybolov lukem

    Před 1 rokem

    ·

    25 minut

    Americký kaprovec velkoústý (Ictiobus cyprinellus) je doma v Minnesotě, je podobný našemu kaprovi, ale jeho průměrný věk je 75 let. Jsou známí i kaprovci, kteří se dožili více než 100 let. Nedělá jim potíž migrovat a třít se podle plánu, ale potěr se často nedožije dospělosti. Co všechno dokáže tato téměř stoletá ryba? O tom se mluvilo na živém natáčení Laboratoře na Noci vědců.
     Komentáře
  • Laboratoř

    26 min

    Podcast
    Jak rychle, ale i pečlivě se dá vyhodnotit čistota vody?

    Před 1 rokem

    ·

    26 minut

    Které přírodní recepty pomůžou čistit vodu od těžkých kovů? Dokážeme se zbavit takzvaných "věčných" chemikálií? Debatují odborníci na životní prostředí Petra Innemanová a Ladislav Miko, spoluúčinkuje herec Miroslav Táborský. Moderuje Martina Mašková.
     Komentáře
  • Laboratoř

    25 min

    Podcast
    Roboti tančí podle signálu z hub. Mohli by chránit úrodu

    Před 1 rokem

    ·

    25 minut

    Vědci z Cornellovy univerzity kultivovali vlákna oblíbené asijské houby, hlívy máčkové, a vypůjčili si z ní elektrochemické impulzy. Roboti se v reakci na její signál dokázali otočit a poskočit. Propojit technologii s biologickým materiálem se často nedaří, živá hmota dlouho nevydrží. V tomto pokusu však badatelé s myceliem hlívy, které se po anglickém vzoru říká také královská, uspěli.
     Komentáře
  • Laboratoř

    25 min

    Podcast
    Páry octa zlepšují účinnost senzorů v chytrých hodinkách

    Před 1 rokem

    ·

    25 minut

    Senzory ultrafialového světla jsou mnohem účinnější, když je na čtvrt hodiny vystavíme parám z octa. Výrazně v nich zlepšuje vodivost. Objev australských vědců může způsobit průlom v elektronice.
     Komentáře
  • Laboratoř

    25 min

    Podcast
    Hudební pojmy mají Středoafričané společné už od pravěku

    Před 1 rokem

    ·

    25 minut

    Obyvatelé střední Afriky udržovali úzké sociální a kulturní vazby dávno před tím, než se v neolitu začali věnovat zemědělství. I když se tam od nástupu usedlého způsobu života začalo mluvit různými jazyky nebo nářečími, názvy hudebních nástrojů se zachovaly.
     Komentáře
  • Laboratoř

    25 min

    Podcast
    Život je hořkosladký. Vědcům se podařilo zachytit v mozku smíšené emoce

    Před 1 rokem

    ·

    25 minut

    Smíšené emoce nejsou pouhá fantazie, ale realita. Doložili to neurovědci z Univerzity v Jižní Karolíně. Poprvé se jim podařilo prokázat, že při nich mozek vyvíjí samostatnou nervovou aktivitu.
     Komentáře
  • Laboratoř

    26 min

    Podcast
    Co udělá s arktickou přírodou léto bez mořského ledu?

    Před 1 rokem

    ·

    26 minut

    Proč přestává být část věčně zmrzlé půdy úložištěm uhlíku? Jak zní hudba založená na klimatických datech z polárních oblastí? Debatují polární biologové Karel Janko a Jakub Žárský, spoluúčinkuje herečka a moderátorka Ester Kočičková. Pořadem provází Martina Mašková.
     Komentáře
  • Laboratoř

    25 min

    Podcast
    Kdy něco trápí rostlinu? Vědci testují chytrou diagnostiku stresu, chorob a škůdců

    Před 1 rokem

    ·

    25 minut

    Tkáně rostlin spolu komunikují pomocí chemických látek. Zachycení signálů, kterými reagují na stres, by mohlo farmářům pomoci s předstihem zjistit, zda není ohrožená úroda.
     Komentáře
  • Laboratoř

    25 min

    Podcast
    Pakoně jsou kvůli silnicím, plotům nebo farmám míň odolní i plodní

    Před 1 rokem

    ·

    25 minut

    Migrace pakoňů je velká podívaná, která láká každý rok do Afriky stovky tisíc turistů. Vědci zjistili, že různé překážky na migrační trase způsobují, že pakoně jsou jako druh ohroženější.
     Komentáře
  • Laboratoř

    26 min

    Podcast
    Čmeláci zvládnou plnit složitější úkoly. Umí se totiž jeden od druhého učit

    Před 1 rokem

    ·

    26 minut

    Čmeláci zemní zvládli vyřešit složitější úkol, který vyžadoval dva kroky. Cílem bylo otevřít nejen jednu, ale i druhou krabici a dostat se tak k potravě. Jednotlivě to ale nedokázali.
     Komentáře
  • Laboratoř

    25 min

    Podcast
    Proteiny z masa a mléka můžete nahradit oříšky, ovocem nebo tofu. Bude vám ale chybět vápník

    Před 1 rokem

    ·

    25 minut

    Částečné nahrazení živočišných proteinů ve stravě těmi rostlinnými zvyšuje délku života, a zároveň by mohlo přispět ke snížení emisí skleníkových plynů. Potvrdili to vědci na základě dat z dlouholetého výzkumu stravování Kanaďanů. Některým jeho respondentům, kteří omezili mléčné výrobky, ale chyběl vápník.
     Komentáře
  • Laboratoř

    25 min

    Podcast
    Jak se v lidských buňkách tvoří obdoba dálnice?

    Před 1 rokem

    ·

    25 minut

    Proč jsou v evoluci důležité skákající geny? Co víme o nové skupině RNA virů z horkých pramenů?  Debatují molekulární biolog Jan Pačes a strukturní biolog Václav Veverka, spoluúčinkuje herečka Lenka Kočišová. Moderuje Martina Mašková.
     Komentáře
  • Laboratoř

    25 min

    Podcast
    Mravenci v subsaharské Africe léčí zranění koktejlem vlastní výroby

    Před 1 rokem

    ·

    25 minut

    Vědci z Lausanne a Würzburgu popsali, jak jeden druh mravenců ze subsaharské Afriky dovedně využívá antibiotika. Tito 2,5centimetroví mravenci se živí termity. Zranění dělnic termitími kusadly léčí antibiotiky, a to ze žlázy na hrudi.
     Komentáře
  • Laboratoř

    25 min

    Podcast
    Sobi, buřňáci nebo želvy reagují na změnu klimatu podle pohlaví

    Před 1 rokem

    ·

    25 minut

    Samci a samice řady živočichů reagují mnohdy odlišně na klimatickou změnu. V severských oblastech například taje věčně zmrzlá půda, a když se ochladí, polární sobi nemůžou k potravě. Samice v takové situaci samy migrují na sever, kde je také víc predátorů.
     Komentáře
  • Laboratoř

    25 min

    Podcast
    Proč je důležité určit původ DNA či RNA v našem střevě?

    Před 2 roky

    ·

    25 minut

    Jak zlepšit zlepšit prevenci diabetu 1. typu u dětí? Dá se předem odhalit nealkoholické poškození jater? Debatují lékař Zdeněk Šumník, buněčný a molekulární biolog Petr Svoboda, spoluúčinkuje herečka a pedagožka Kamila Špráchalová. Moderuje Martina Mašková.
     Komentáře
  • Laboratoř

    25 min

    Podcast
    Nejmenší částice vzduchu mírně brzdí klimatickou změnu. Ve městech ale ničí zdraví

    Před 2 roky

    ·

    25 minut

    Nejmenší částice vzduchu o velikosti do 100 až 200 nanometrů dlouho vydrží v podobě aerosolů a můžou tak přispět k částečnému zmírnění klimatické změny. Materiáloví chemici z Vídně v nové studii upozorňují, že lepší znalost vzniku a chování aerosolů by mohla pomoci zpřesnit klimatické modely.
     Komentáře
  • Laboratoř

    25 min

    Podcast
    Kosatky hrají divokou hru se sviňuchami, dál přitom konzumují ryby

    Před 2 roky

    ·

    25 minut

    Tichomořský klan kosatek z oblasti kolem Vancouveru a Seattlu patří k ohroženým populacím. Zbývá už jen 75 jedinců ve třech rodinných skupinách. Nová studie uvažuje o tom, proč a jak trápí mláďata jiného druhu kytovce, sviňuchy. Vědci to považují za kulturní fenomén.
     Komentáře
  • Laboratoř

    25 min

    Podcast
    Většina mikroplastů, které za deště natečou z měst do řek, pochází z pneumatik, zjistili vědci

    Před 2 roky

    ·

    25 minut

    Až 95 procent mikroplastů, které se dostávají do řek a potoků s dešťovou vodou, vzniká otěrem pneumatik. Důvodem je obsah kolem 2500 různých chemikálií z jejich výroby. Dokládá to čerstvý výzkum australských expertů.
     Komentáře
  • Laboratoř

    24 min

    Podcast
    Jak si pomáhají houbožravé orchideje a octomilky?

    Před 2 roky

    ·

    24 minut

    Proč houby ukládají až třetinu emisí na světě? Jak může stavebnictví využít odolnost houbových vláken proti požáru?  Debatují mykolog a geochemik Jan Borovička, půdní biolog a ekolog Petr Kohout a herečka Andrea Černá. Moderuje Martina Mašková.
     Komentáře
  • Laboratoř

    25 min

    Podcast
    Lososy zabíjela srážková voda z měst. Zachránila je biočistička na předměstí

    Před 2 roky

    ·

    25 minut

    Losos kisuč, běžný v Pacifiku, patří k ohroženým druhům ryb. Badatelé z univerzity v americkém státě Washington přišli na to, že když biologicky přečistí srážkovou vodu, která ve městě nabírá jedovaté látky, přispějí tím výrazně k přežití lososího potěru, ryby jen byly menší.
     Komentáře
  • Laboratoř

    25 min

    Podcast
    Láska prochází žaludkem, potvrzují vědci. Ženy a muži sdíleli spíš hlízy než maso

    Před 2 roky

    ·

    25 minut

    Badatelé z Toulouse a Minnesoty testovali na primátech úroveň párové spolupráce mezi lovci a sběrači. Ta mohla v pravěku přispět k úspěchu lidského druhu. Muži chránili ženy při sběru výživnější potravy, o kterou se pak navzájem dělili.
     Komentáře
  • Laboratoř

    25 min

    Podcast
    Jak vědci pokročili v pátrání po elixíru života?

    Před 2 roky

    ·

    25 minut

    Proč mají bakterie skoro ve všech prostředích odolné geny? K čemu se můžou hodit umělé molekuly? Debatují biochemička Klára Hlouchová, biolog Jan Černý a herečka Andrea Černá. Moderuje Martina Mašková.
     Komentáře
  • Laboratoř

    25 min

    Podcast
    Mikroplasty mění k horšímu složení střevních bakterií, potvrdila to studie mořských ptáků

    Před 2 roky

    ·

    25 minut

    Ve střevech dvou druhů buřňáků se našly mikroplasty, plastové částice kratší než pět milimetrů. Podle zjištění vědců z několika institucí, včetně McGillovy univerzity v Kanadě, se jejich vlivem u ptáků změnily vlastnosti mikrobiomu ve střevě.
     Komentáře
  • Laboratoř

    25 min

    Podcast
    Od bakterií po sekvoje nebo velryby. V přírodě převládají ti nejmenší a největší

    Před 2 roky

    ·

    25 minut

    Vědci ze dvou prestižních amerických univerzit několik let shromažďovali data o velikosti a biomase každého typu organismu na planetě. Vyšlo jim, že příroda preferuje největší nebo nejmenší velikost živých organismů.
     Komentáře
  • Laboratoř

    25 min

    Podcast
    Co ovlivňuje hlasitost písní keporkaků?

    Před 2 roky

    ·

    25 minut

    Čím člověk mate langusty, krevety nebo olihně? Jak zní hlasy z korálových útesů? Debatují ekoložka a odbornice na bioakustiku Tereza Petrusková, etolog a zoolog Marek Špinka a filmař života v oceánech Steve Lichtag. Speciál pořadu z Národního technického muzea moderuje Martina Mašková.
     Komentáře
  • Laboratoř

    25 min

    Podcast
    Samotářské včely vyrábějí pro potomky obdobu našeho jogurtu. Jsou klíčové pro úrodu v sadech

    Před 2 roky

    ·

    25 minut

    Samotářské včely zvané hedvábnice svým larvám dávají kapalnou stravu bohatou na laktobacily. Jak si vedou tyto včelí mistryně ve fermentaci a proč bychom jim měli věnovat víc pozornosti, popsal časopis Frontiers in Microbiology.
     Komentáře
  • Laboratoř

    25 min

    Podcast
    Co odhalila DNA pravěkého člověka nalezená v zubu jelena?

    Před 2 roky

    ·

    25 minut

    Proč lidé v západní Africe 140 tisíc let nevyhledávali inovace? Co věděli šamani z doby bronzové o drogách? Debatují antropologové Lukáš Friedl a Vladimír Sládek, spoluúčinkuje herečka Martina Hudečková, moderuje Martina Mašková.
     Komentáře
  • Laboratoř

    25 min

    Podcast
    Hmyzu dál ubývá. Ani čmelák nedokáže před klimatickou změnou utéct

    Před 2 roky

    ·

    25 minut

    Hmyz je pro člověka klíčový, opyluje plodiny k obživě. To se týká tří čtvrtin světové úrody. Zároveň ale hmyzu ubývá – důvodem jsou hlavně pesticidy, ničení stanovišť, invazní konkurenti a klimatická změna.
     Komentáře
  • Laboratoř

    25 min

    Podcast
    Půda na Aljašce taje rychleji než dřív. Přitom ale mizí voda z krajiny

    Před 2 roky

    ·

    25 minut

    Věčně zmrzlá půda neboli permafrost taje v polárních oblastech pod vlivem změny klimatu rychleji, než vědci předpokládali. Navíc se kvůli tomu ztrácí povrchová voda. Děje se to například na Aljašce.
     Komentáře
  • Laboratoř

    25 min

    Podcast
    Opakované požáry některým lesům prospívají. Nesmí hořet ani málo, ani moc

    Před 2 roky

    ·

    25 minut

    Vědci zkoumali, jaká frekvence, míra a intenzita požárů je pro lesy vhodná, aby přírodě prospívala. Došli k tomu, že k přirozené obnově lesních ekosystémů přispívají požáry, které mají střední intenzitu a opakují se po několika letech.
     Komentáře
  • Laboratoř

    25 min

    Podcast
    Obávané dinosauří drápy sloužily i jako ozdoba nebo hrábě ke sběru listí

    Před 2 roky

    ·

    25 minut

    Na drápech dinosaurů si evoluce vyhrála, ne vždy ale kvůli útokům, jak se to jeví ve filmech. Tým univerzity v Bristolu přišel na to, že některým z nich pařáty sloužily třeba k vyhrabávání termitů, jiným srpovité drápy o velikosti samurajského meče pomohly přitahovat větve a konzumovat listí ze stromů.
     Komentáře
  • Laboratoř

    25 min

    Podcast
    Jaké nářadí umí použít papoušci při cestě za potravou?

    Před 2 roky

    ·

    25 minut

    Čím kuře ohrožuje svého předchůdce kura bankivského? Co lze vyčíst z peří ohrožených mořských ptáků? Debatují biologové David Hořák a Petr Svoboda. Spoluúčinkuje herečka a moderátoka Ester Kočičková. Moderuje Martina Mašková.
     Komentáře
  • Laboratoř

    25 min

    Podcast
    Za radost z pohybu můžou střevní bakterie. U myší se díky nim vyplavily endorfiny

    Před 2 roky

    ·

    25 minut

    Biologové z univerzity v Pensylvánii se snažili najít nervové dráhy, které motivují k pohybu. Vědci nechali myši běhat v kolečku a tyto dráhy zkoumali. Ukázalo se, že k radosti z pohybu výrazně přispěly bakterie v myším střevě. U zvířat, která se střevní mikroflóry zbavily, mozek nevyprodukoval signál odměny.
     Komentáře
  • Laboratoř

    25 min

    Podcast
    Skleněné žáby ukládají červené krvinky do jater. Krev se jim tak nesráží

    Před 2 roky

    ·

    25 minut

    Kolem 150 zatím známých druhů žab na světě je průhledných. Nová studie vysvětluje, že je to dáno tím, že si uklízejí do jater červené krvinky. Tyto žáby žijí většinou v deštných lesích Jižní Ameriky.
     Komentáře
  • Laboratoř

    25 min

    Podcast
    Proč Češi patří k největším spáčům na světě?

    Před 2 roky

    ·

    25 minut

    Jak může po mrtvici pomoci zpěv? Proč turistům z lanovky nad Hong Kongem chvílemi připadá, že vidí padat mrakodrapy? Poslechněte si celou Laboratoř. Debatují neurovědec a psychiatr  Jiří Horáček, biochemik a imunolog Marek Cebecauer. Spolúčinkuje herečka Jana Stryková. Moderuje Martina Mašková.
     Komentáře
  • Laboratoř

    25 min

    Podcast
    Co dělají ptáci, když nejsou doma?

    Před 3 roky

    ·

    25 minut

    Jsou vlaštovky, kukačky nebo rákosníci naši, když půlku života tráví na jiném kontinentě?  Co jsme se dozvěděli o migrujících ptácích z nejnovějších studií? Ve speciálu Laboratoře vědců a herců z Kampusu Hybernská a Týdne vědy debatují přírodovědci Ondřej Sedláček a David Hořák, spoluúčinkuje herečka Petra Hobzová. Moderuje Martina Mašková.
     Komentáře
  • Laboratoř

    25 min

    Podcast
    Jak korzují šimpanzi?

    Před 3 roky

    ·

    25 minut

    Co ovlivňuje barvu severoamerických vlků? Čím je zajímavá zkamenělina zubaté ryby z prvohor? Debatují biologové Lukáš Kratochvíl a Jan Černý, spoluúčinkuje herec a režisér Lumír Olšovský. Moderuje Martina Mašková.
     Komentáře
  • Laboratoř

    25 min

    Podcast
    Motorem evoluce člověka je klimatická změna. Ukázaly to vrty v etiopských jezerech

    Před 3 roky

    ·

    25 minut

    Klíčové fáze evoluce člověka souvisejí s výkyvy klimatu v oblasti východní Afriky. Došel k tomu velký mezinárodní tým vědců, který zkoumal tamní oblast bohatou na antropologické nálezy. Článek z výzkumu vyšel v časopise Nature.
     Komentáře
Vědci vysvětlují, herci glosují novinky o přírodě a lidech. 
Vědci vysvětlují, herci glosují novinky o přírodě a lidech. 
Reklama