Tradiční pomazánka „pálivec“, která zachutná celé rodině
Před 1 měsícemPomazánka "pálivec" je tradiční pomazánkou zakořeněnou již v ČSN. Tato verze je ideální k pivu, ale díky malému množství chilli si ji můžou dát i ženy. Je vhodná na jakékoliv chlebíčky či jednohubky a její výhodou je, že je zároveň i pro vegetariány, kteří si ji mohou ozdobit jen paprikou. Recept je na konci pořadu.Medicína našich babiček: Kmín dokáže vyléčit bolest v krku už za 4 hodiny
Před 1 měsícemPokud vás náhle přepadne bolest v krku a nechcete nebo nemůžete využít konvenční léčivo, vyzkoušejte tento tradiční přírodní lék. Jeho účinky vás příjemně a rychle překvapí.Jednoduchý recept na výbornou česnečku, která vás po flámu dostane zpátky na nohy
Před 1 měsícemSuroviny pro česnečku: sádlo 70g česnek 60g sůl 20g vejce 2 kusy chléb 200g kmínThymochinon v kmínu podporuje hubnutí. Čaj se vzácnou aktivní složkou pomáhá udržet stabilní hladinu cukru
Před 1 měsícemJe škoda využívat kmín pouze při vaření. Kmínový nápoj může účinně nastartovat váš metabolismus a být dobrým pomocníkem při efektivním hubnutí.Vyžeňte hned z těla otravné kvasinky
Před 1 měsícemTrápí vás únava, psychicky na tom taky nejste nejlépe, a navíc jste v ústech objevili afty? Možná máte v těle kandidy! Zbavte se jich rychle přírodní cestou.Chuťovka na chleba: Pečená krkovice, která se nádherně rozpadá
Před 2 měsíciVepřová krkovice lze připravit snad na tisíc způsobů. Dnes jsem ji upekl s česnekem.Hospodská klasika: Vymazlený segedínský guláš podle tradičního receptu nezklame
Před 2 měsíciGuláše jsou v naší zemi velice populární a mezi nimi se na předních pozicích drží určitě i segedínský. Naše receptura na tento pokrm je více méně tradiční, akorát jsme si více pohráli s chutí. Vyzkoušejte vymazlený segedínský guláš, který zvládnet úplně každý. Recept je na konci pořadu.Pečeme s Ivou: Snadná, sytá a výborná večeře či pohoštění nejen pro chladné dny - chlebové zelné placky
Před 2 měsíciMáte-li rádi kysané zelí, není co řešit. Tyto placky jsou nadýchané, voňavé i poměrně hodně syté. Do červena vypečené, zdobené hrubou solí a celým kmínem, voní celou kuchyní a lákají k zakousnutí.Bylinkový čaj zaléčí unavený žaludek a posváteční žlučník
Před 2 měsíciHojné hodování na sklonku roku a málo pohybu mnohdy zaviní, že se dostaví trávicí potíže. Bylinky a čaj zaberou téměř okamžitě. Rady od zahrádkářů pro zahrádkáře. ZahrádkářZatraceně dobré zapečené brambory s okurkovým salátem
Před 3 měsíciK dnešnímu obědu jsem vařil zapečené brambory. A opravdu se povedly. 🔥Suroviny: 1 kg brambory, 200 g uzený bůček, 1 ks cibule, 0,4 kg maso (kuřecí nebo krutí prsa), 100 g eidam 45%, 30 g máslo, 0,2 l smetany, 2 ks vejce, rostlinný olej nebo sádlo, pepř, sůl, kmín, paprika a čerstvá pažitka.Pečeme s Ivou: Křupavé a kmínem vonící dalamánky z chlebového těsta snad už ani jednodušeji vytvarovat nejde!
Před 3 měsíciVětšinou je vídáme ve tvaru malých a delších bulek. Upečené z tmavého chlebového těsta, sypané hrubou solí, vonící kmínem... To jsou oblíbené dalamánky. Jednoduše tvarované, snadno připravené i upečené nám chutnají jako obložené nebo přílohové pečivo.Viscerální tuk může mít negativní vliv na naše zdraví. Zbavte se ho s pomocí obyčejného kmínu
Před 3 měsíciViscerální tuk je jeden z druhů tělesného tuku, který je uložený hluboko v břišní dutině a obaluje naše orgány. Tuk nemusí být nutně vidět na povrchu, dokonce i lidé s plochým břichem a úzkým pasem na něj mohou trpět.Jakmile mě začínalo bolet v krku, babička okamžitě tasila kmín. Její medicína fungovala do 2 hodin
Před 3 měsíciNa bolest v krku seženete v lékárnách spoustu pastilek, které jsou drahé a často mají jen krátkodobý účinek. Vyzkoušejte napřed odvar z kmínu. Třeba ušetříte a objevíte úlevu.Šťavnaté francouzské brambory - postup na křupavou krustu zná málokdo
Před 3 měsíciFrancouzské brambory jsou oblíbeným jídlem, které je jednoduché, levné a nedá moc práce. I toto jídlo jsme ale vylepšili tak, že je šťavnaté a má na sobě souvislou křupavou sýrovou krustu. Ve videoreceptu prozradíme jeden trik, jak této krusty dosáhnout.Potraviny, které vás zahřejí: V chladném počasí vsaďte na banán, kmín a další
Před 3 měsíciPodzim je v plném proudu a stejně tak i s ním spojené sychravé počasí. Pokud se při vaší každodenní procházce se psem klepete zimou a doma vytápíte o sto šest, možná je čas na změnu jídelníčku. Některé běžné potraviny totiž dokáží naše tělo zahřát více než jiné.Všestranný lilek
Před 4 měsíciLilek čili baklažán je díky své jemné chuti ideální surovinou pro přípravu zeleninových jídel, dipů i příloh. Ve spojení s aromatickým kořením tvoří nedílnou součást tradiční kuchyně Středomoří, Balkánu a Blízkého východu, postupně ale zdomácněl i u nás.Vepřová plec na kmíně: Jednoduchá večeře, kterou zvládnete levou zadní
Před 4 měsíciVepřová plec je v české kuchyni velmi oblíbený typ masa, a to i proto, že je velmi snadné ji připravit. Stačí maso jen osolit, přidat kmín, případně papriku a na cibulce zpěněné na oleji podusit. Je to rychlé a dobré. Když maso na závěr zahustíte troškou mouky, budete mít i dobrou omáčku. Podávejte nejlépe s rýží.Nejlepší gulášová polévka z mletého masa. Její chuť vás dostane do kolen
Před 4 měsíciGulášová polévka má mnoho podob, my jsme však zvolili tu nejtradičnější, a to z mletého masa, které je rychle hotové a dá polévce nezaměnitelnou chuť. Díky tomu si na této polévce skutečně pochutnáte a odměnou vám budou prázdné talíře. Recept je na konci pořadu.Recept slovácké kuchyně: Voňavá martinská kachna s pěry a povidlovou máčkou
Před 4 měsíciRecept na tradiční martinskou kachnu s pěry a povidlovou máčkou.Svatomartinská husa: Tradice sahá až do středověku. Husa prý skončila na pekáči, neboť prozradila úkryt sv. Martina
Před 4 měsíciSvatomartinská husa neodmyslitelně patří k podzimu a svátku svatého Martina, který připadá na 11. listopadu. Historie svatomartinských tradic sahá až do 5. století a vztahuje se k Martinu z Tours, který byl prvním světcem svatořečeným za svůj příkladný život a ne jako mučedník.Klasika z české kuchyně: Chutné bramborové knedlíky plněné uzeným masem
Před 4 měsíciPlněné bramborové knedlíky jsou koncentrovanou českou kuchyní, protože tam je uzené, brambory a zelí. My jsme však do uzeného masa přidali oproti tradičnímu receptu dvě ingredience, které chuť uzeného vylepší a zdůrazní. Recept je na konci pořadu.Holka u plotny radí: Jak na babiččinu zelňačku s klobásou a smetanou? Chuti pomůže vývar i dostatek kmínu
Před 4 měsíciMáte rádi zelí? U nás doma je to jedna z nejoblíbenějších surovin. Zejména teď na podzim je ideální zapojit klasické české kysané zelí do různých receptů. Jedním z nich je zelňačka. Já ji vařím podle babičky Marušky.Svatá trojice koření pro posílení imunity
Před 4 měsíciCo kdyby vám někdo řekl, že v rámci jednoho jediného nápoje můžete posílit svoji imunitu a zároveň zhubnout – ještě do Vánoc? Ne, to není vtip! Smíchejte tyhle tři druhy koření a udělejte pro svoji obranyschopnost i figuru maximum. Základem je starý známý kmín!Vepřové na kmínu: Retro klasiku podle našich babiček nic nepřekoná
Před 5 měsíciVepřové na kmínu patří mezi absolutní klasiky české kuchyně a pochutnávaly si na něm už naše babičky. Tento legendární pokrm, který se těšil velké oblibě hlavně v dobách socialismu, se ovšem ze stolů začal postupně vytrácet. Přitom jde o o rychlou a vynikající pochoutku.Božská chuť z jednoho hrnce. Vepřové s pivem na kořenové zelenině
Před 5 měsíciV tomto jídle se snoubí vše, co je dobré. Vepřové vypečené do křupava ochucené rozpečenou zeleninou a to vše se vznáší v pivním oblaku. Jde zkrákta o nebeskou symfonii. Až ochutnáte toto umělecké dílo zjistíte, že se bez něj již neobejdete.Výborný recept na víkend. Vyzkoušejte skvělé výpečky podle Jirky Babici
Před 5 měsíciPoužité ingredience: 1 kg vepřového masa (vepřový bůček, vepřová plec), sůl, pepř, kmín, 6 stroužků česneku, 7 cibulí, tuk, 1 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 2 špenátové protlaky, 2 dcl mléka, muškátový oříšek, 0,5 kg brambor, 3 vejce, 150 g polohrubé moukyNesbírejte jen hřiby, dejte do košíku i skvělé ryzce. Uvaříte z nich tyhle pochoutky
Před 5 měsíciPřestože většina houbařů sbírá a při přípravě pokrmů využívá zejména hřibovité houby, zejména pro zkušenější houbaře představuje vítané zpestření také sběr ryzců, z nichž některé se v minulosti využívaly dokonce i v lidovém léčitelství. Pozor však, ne všechny jsou jedlé. Ryzců, které je právě teď poměrně snadné najít, roste v našich lesích poměrně velké množství druhů, z nichž některé nejsou jedlé, protože jsou hořké, a některé dokonce mírně jedovaté.Kotrč kadeřavý je vzácná houba, ale teď se dá najít. Chutná výtečně
Před 6 měsíciPřinést teď z lesa košík plný hub není těžké. Díky ideálním podmínkám se dají najít i houby, které jsou vzácné – třeba velice chutné kotrče. Dříve se na Moravě tomuto hřibu říkalo beraní hlava, v atlase je ale najdete pod názvem kotrč kadeřavý. Co si z něj můžete připravit? Kotrč kadeřavý (Sparassis crispa) je jedlá houba chorošovitého typu, která parazituje hlavně na kořenech borovic. Vzhledem připomíná obrovskou kadeřavou kouli, která dosahuje průměru až půl metru a váhy až několik kilogramů.Ryzec syrovinka uchvátí každého gurmána! Jaké recepty si z něj můžete připravit?
Před 6 měsíciRyzec syrovinka se řadí mezi nejchutnější houby v Česku. Roste poměrně hojně od června do října i během sušších dnů. Podle čeho tuto houbu zaručeně poznáte? A kde ji můžete najít? Celé díly Ptáka Loskutáka najdete na Voyo.Veganská pochoutka: Jak na cizrnový falafel ze sladkých brambor
Před 6 měsíciCca 16 kusů: 450g sladkých brambor, 4 stroužky česneku, 1-2 lžíce oleje, 1 plechovka cizrny, 1 lžíce mouky, 1 lžička mletého kmínu, 1 lžička sušeného koriandru, 1 lžička uzené sladké papriky, sůl, pepř podle chuti, může být hrst čerstvého koriandru, nebo petrželky. 🌿Batáty oškrábeme a nakrájíme na kostky, společně s neoloupanými stroužky česneku pokapeme olejem a pečeme na 200 stupňů doměkka.Léčivé nebo chutné koření? Římský kmín zvládne obojí
Před 6 měsíciMnoho lidí si ho plete s běžným „českým“ kmínem. Ten má sice v našich končinách delší tradici, ale také římský kmín si svou pozornost rozhodně zaslouží. V kuchyni zaujme příjemnou nahořklou chutí a pronikavým exotickým aroma, navíc pečuje o zdravé trávení, a dokonce může podpořit hubnutí!Kmín je tradičním kořením české kuchyně i všelék. Uvařte si kmínový čaj proti migréně nebo voňavou polévku
Před 7 měsíciKmín se v kuchyni i v přírodní medicíně používá od nepaměti. Aby ne, jde o všelék! U nás jde o jedno z nejpoužívanějších koření. Ať už pečete chléb, maso, vaříte polévku či nakládáte zelí, bez kmínu se prostě neobejdete. Připravíte z něj polévku, nesmí chybět v chlebu, vařené brambory si o něj samy říkají. Používá se hlavně v evropských kuchyních a s tím římským nemá jeho chuť nic společného.Jednoduché a levné. Vyzkoušejte tataráček z romaduru a piva
Před 7 měsíciPřipravili jsem pro vás luxusní verzi klasického tataráčku, který v našem podání je z piva a romaduru. Jedná se o tu nejlepší kombinaci, kterou si můžete na topinku vůbec dát, a při tom je to jednoduché a levné. Vyzkoušejte a pochutnejte si.Obohaťte svůj jídelníček o kedlubny a zkuste třeba kedlubnové zelí
Před 8 měsíciJednu z možností, jak v současné době vysokých cen potravin alespoň trochu ušetřit a zároveň udělat něco pro své zdraví, představuje vyšší než obvyklá konzumaci kedlubnů. Připravte si z nich ne úplně obvyklou přílohu. Letošní tuzemská produkce této zeleniny je již nějakou dobu na trhu, takže spotřebitelé jí mohou pravidelně konzumovat v čerstvé podobě, kedlubny lze ale také využít k přípravě celé řady pokrmů a příloh k hlavním jídlům jako variantu k častěji používanému zelí.Výtečné vepřové výpečky na pivu. Rychlý a výborný oběd z jednoho pekáčku
Před 8 měsíciObčas každý nestíhá připravit dobrý oběd, nicméně tento recept stačí hodit do jednoho pekáčku a nechat být. Výsledkem je přímo oáza pro vaše chuťové buňky, protože kombinuje vše, co má každý čech rád. Do křupava vypečné libové vepřové maso na pivu určitě ocení úplně všichni.Poctivá domácí česnečka s bramborem, kterou si zamilujete
Před 8 měsíciČesneková polévka neboli česnečka je tradiční česká polévka. Příprava česnečky je jednoduchá a zvládne jí uvařit i začátečník. Česnečku miluji a dnes ji uvařím podle receptu mojí maminky. Suroviny: brambory cca 3 ks, anglická slanina 100 g, hovězí vývar 1,3 l, vejce 2 ks, sádlo 40 g, sýr eidam, chléb, majoránka, petržel, česnek, kmín, pepř a sůl.Perla české kuchyně: Lahodný hovězí gulášek s masem, které se rozpadá na jazyku
Před 9 měsíciHovězí guláš je jedna z perel české gastronomie. Jde o pravý recept přímo z hospody, kde se dozvíte, jak na vychucený a lahodný hovězí gulášek s masem, které se jen rozsípá. Lépe to již uvařit nejde a přitom je to prosté. Recept je ve videu.OBRAZEM: Krásy Osoblažska, kmínová pole kolem úzkokolejky kvetou a voní
Před 9 měsíci/FOTOGALERIE/ Osoblažsko umí překvapit. Letos milovníci úzkokolejky mohou přímo z oken vláčku obdivovat pole vonící kmínem.Kmín uleví kůži, žaludku i nervům: zkuste oblíbené kuchyňské koření také jako čaj
Před 9 měsíciKmín patří k nejčastěji používaným druhům koření, neobejde se bez něj maso, pečivo ani brambory. Svědčí nejen mlsnému jazýčku, ale klidní i trávení a nápomocný může být i v boji s dalšími zdravotními neduhy.Kmín: obyčejné koření s neobyčejnými účinky
Před 10 měsíciKmín je jedno z nejpoužívanějších koření u nás. Přidáváme jej do vařených brambor, do pečiva, polévek, a dokonce při pečení masa. Děláme tak snad už ze zvyku, aniž bychom si uvědomovali, jakými účinky kmín oplývá. Proto neškodí si je znovu připomenout, abychom si znovu mohli začít tohoto „obyčejného“ koření vážit. Kromě tradičního použití v kuchyni si z něj můžete připravit také nálev.Tradiční segedínský guláš zahuštěný zakysanou smetanou
Před 10 měsíciNejlepší recept na klasický segedínský guláš. Suroviny: 800 g vepřového masa (plec), 0,5 l vývaru, 200 g uzeného bůčku, 300 g zakysané smetany, 400 g kysaného zelí, 50 g sádla, 2 cibule středně velké, 3 stroužky česneku, 250 g vepřových párků, 2 lžíce sladké papriky, 2 lžíce hladké mouky, nové koření, pepř černý, bobkový list, kmín a sůl.Maso zabalené v mase: vepřový závitek alias naháč z Vysočiny je jídlo pro opravdové fajnšmekry!
Před 10 měsíciVepřová kýta je libový kus masa, který se nešetrnou úpravou snadno vysuší, pak je drolivý a nudný. A i když se zdá zbytečné plnit vepřové vepřovým, tenhle recept stojí za vyzkoušení. Fáš z mletého masa dodá závitkům šťavnatost, příjemnou strukturu a chuť. K tomu trocha glazované zeleniny kvůli barvě a vitaminům a na stůl se nese skvělý sváteční oběd.Cmunda po kaplicku: Staročeský recept, který krásně křupe i chutná
Před 10 měsíciCmunda po kaplicku je tradiční jihočeský recept, i když je oblíbený po celé republice. Jde v podstatě o kombinaci chutí, které češi prostě milují. Většina z nich ale neumí udělat bramborák do hněda a křupavý. Naštěstí vám poradíme jednoduchý trik, jak udělat bramborák správně.Jak obarvit vejce kurkumou a červenou řepou: Nejlepší přírodní způsob
Před 11 měsíciDáváte raději přednost přírodě před chemií? Zkuste si letos na barvení vajec vzít pomocníky z kuchyně. Ušetříte si tak nejen minimálně cestu do drogerie, ale budete i mile překvapeni, jak je možné dosáhnout nádherných odstínů přírodně.Co se starým chlebem? Zkuste tuto výbornou chlebovou polévku podle Ládi Hrušky
Před 11 měsíciChleba do české kultury neodmyslitelně patří. Bez krajíce „Šumavy“ nebo poctivého kmínového chleba se mnozí u snídaně neobejdou.Poctivá a lahodná bramboračka s houbami, která zasytí i zahřeje
Před 1 rokemMarie Doležalová a Martin Škoda vám předvedou, že opravdový hrdina kuchyně je sama ingredience. Prima Pauza vám zase předvede, že i recepty mohou být rychlé a jít rovnou k věci. Nezkrácené recepty a více zajímavých informací najdete na iprima.czVoňavý kmín ze zahrady – kdy je třeba začít s výsevem a jaká pravidla dodržet
Před 1 rokemDost možná jste už i vy zatoužili po tom, opatřit si svůj vlastní domácí kmín. A v našich podmínkách to neštěstí není problém. Na úrodu si sice musíte počkat, ale výsledek ale stojí za to. Co o kmínu musíte vědět, abyste byli při jeho pěstování úspěšní?Lehký a křupavý salát Coleslaw, který s přehledem připravíte za pár minut
Před 1 rokemColeslaw je zelný salát, který si svou jednoduchostí a skvělou chutí získal prakticky celý svět. Jedná se navíc o velice univerzální záležitost, protože si ho můžete vzít jako dobrou svačinku, nebo ho použít jako přílohu k masu.Černý kůň mezi kuchyňským kořením
Před 1 rokemKmín ve své kuchyni používáte poměrně často, ale znáte ten černý? Pokud ho zařadíte do své stravy, můžete očekávat různé výhody. A těch není zrovna málo!Kmín skvěle podporuje trávení, brání zadržování vody v těle a přispívá ke spalování tuků
Před 1 rokemAsi není domácnost, ve které by v přihrádce s kořením chyběl kmín. Toto výrazně aromatické a chutné koření používáme do každého druhého pokrmu. Například při přípravě zelí, polévek, masových pokrmů a některých salátu se bez kmínu obejde jen málokdo. Nedostatkem aromatických semen netrpíme a bereme proto kmín jako běžnou samozřejmost. V dobách dávných však lidé kmínu připisovali mocné účinky a věřili, že jde o spolehlivou ochranu před zlými duchy. A i když se této kmínové ochraně dnes pravděpodobně jen zasmějeme, léčivé účinky a zdravotní přínosy tomuto koření nikdo neodpáře.Pronikavá chuť, výrazná vůně. Římský kmín povýší vaše vaření na umění
Před 1 rokemNení kmín jako kmín. V následujících odstavcích si posvítíme na kmín římský, jehož vlastnosti si zamilovali už staří Egypťané, Řekové a Římané a bez něhož si Indové neumí představit svou gastronomii. Tohle je on, seznamte se!Ájurvéda je stará tisíce let. Její léčivé rostliny ale můžete využít i dnes
Před 1 rokemÁjurvéda je systém tradičního indického lékařství starý nejméně 3000 let. Spoléhá na sílu rostlin, které mají schopnost udržovat tělo zdravé a léčit. Prastaré znalosti nabízejí ale využití i v moderní době.- PodcastBlahodárné účinky kmínu na naše zdraví. Připravte si kmínový čajPřed 1 rokem
·
1 minuta
Věděli jste, že kmín patří mezi nejoblíbenější koření u nás? A není se čemu divit. Třeba bramboráky, česnečka, guláš a samozřejmě chleba se bez něj neobejdou. Pstruh na kmíně. Obědová rychlovka i pro ty, kteří mají fyzicky náročnou práci
Před 1 rokemPstruh na kmíně s pečenou kořenovou zeleninou je skvělým jídlem pro všechny, i pro ty, kteří mají fyzicky náročnou práci. V tomto díle pořadu se opět vydáme za dobrým jídlem do Cementárny Prachovice, kde vám v kuchyni Luboše Lesáka ukážeme další recept. Hostem pořadu je také nutriční specialista Pavel Suchánek.Druhy koření jako dělané pro boj s únavou
Před 1 rokemZase se máte vybité baterky? To chce doping v podobě kardamomu, kmínu nebo skořice. Díky němu můžete být i veselejší, štíhlejší a zdravější.Poctivá babiččina květáková polévka: Podzimní recept zahřeje na těle i duši
Před 1 rokemKvěták je velmi zdravá a oblíbená zelenina, se kterou dokážete v kuchyni divy. Možná už jste vyzkoušeli placky, mozeček nebo obalovaný květák, ale co takhle polévka, která vás v chladných podzimních dnech zahřeje a postaví na nohy?Římský kmín versus český kmín
Před 1 rokemKmín není potřeba v našich končinách nijak zvlášť představovat, neboť je nedílnou součástí české kuchyně již od nepaměti. Těžko bychom si asi dokázali bez kmínu představit poctivý český chléb, nakládané zelí, červenou řepu, pečenou zvěřinu, kachnu apod. Pokud se vám při výčtu všech uvedených pokrmů začaly sbíhat sliny, nejste v tom sami!Kmín zná lidové léčitelství odpradávna. Napomůže dobrému zažívání a doplní jeden důležitý prvek
Před 1 rokemKmín patří mezi velmi oblíbené koření. Má ale mnoho cenných vlastností, o kterých možná ani nevíte. Co s vámi může kmín udělat a proč jsou jeho účinky pro spoustu lidí tak neznámé?Pečené brambory v troubě
Před 1 rokemVařené brambory jsou nuda! Upečte je raději v troubě podle tohoto receptu. Výsledek poslouží jako chuťovka ke sledování televize, nebo jako příloha k pečenému masu a dalším jídlům. Náš tip: Brambory dochuťte libovolnými bylinkami. Suroviny brambory drcený kmín olej sůl Postup přípravy receptu Předehřejeme troubu na 130°C. Nakrájíme brambory na čtvrtky a dáme je plech. Přidáme drcený kmín, špetku soli a polijeme troškou oleje. Dáme do trouby na 20 minut.Obyčejné koření nahradí předražené krémy proti vráskám. Každý ho má doma, pleť omladí až o 10 let
Před 1 rokemPokud jde o léčbu běžných onemocnění, jako jsou zažívací potíže nebo akné, protizánětlivá semínka římského kmínu vám dokážou jednoznačně pomoci.