Zavřít
Sklizeň

Sklizeň

Nejnovější články na Seznamu na téma Sklizeň
  • Náš region

    Moravští vinaři slaví: Letošní sklizeň překonala desetiletý průměr

    Před 5 dny
    Letošní vinařská sezóna na jihu Moravy se vydařila nad očekávání. Množství sklizených hroznů dosáhlo podle údajů Svazu vinařů 700 až 750 tisíc hektolitrů, což…
     Komentáře
  • Brněnská Drbna

    Úroda je výborná, libují si vinaři z jihu Moravy. Počasí hroznům prospívalo

    Před 8 dny
    Jihomoravští vinaři letos hlásí nadprůměrnou úrodu. Díky vyrovnanému počasí bez extrémních veder dozrávaly hrozny pozvolna, což prospělo jejich kvalitě i chuti. Podle odborníků je letošní ročník jedním z nejlepších za poslední léta.
     Komentáře
  • Pestrá Zahrada

    Nejlepší způsob jak sklidit a skladovat křen až do jara

    Před 19 dny
    Podzim je na zahradě ve znamení sklizně a posledních příprav na zimu. Jednou z plodin, která čeká na svou chvíli, je křen selský. Tento kořen plný síly, vitamínů a pikantní chuti si zaslouží správné zacházení ... více Příspěvek Nejlepší způsob jak sklidit a skladovat křen až do jara pochází z Pestrá Zahrada
  • Náš dům

    Listopadová sklizeň celeru zvýrazní jeho chuť

    Před 22 dny
    Na polích leží i v listopadu poslední zbytky letošní úrody. jedná se například o celer. Tato kořenová zelenina má totiž dlouhé vegetační období, a proto ji sklízíme až teď.
     Komentáře
  • Naše krásná zahrada

    Růžičkovou kapustu nechte na záhoně: Z hořké zeleniny se po přemrznutí stane delikatesa

    Před 1 měsícem
    Zapomeňte na hořkou zeleninu ze školní jídelny – růžičková kapusta po přemrznutí chutná naprosto jinak! Mráz v ní totiž promění škroby v cukry, takže získá jemnou, nasládlou chuť a stane se opravdovou zimní delikatesou. Poradíme vám, proč ji nechat na záhoně co nejdéle, kdy ji sklízet a jak ji ochránit, aby přežila i tuhé mrazy.
     Komentáře
  • Šikulio Zahrada

    Jak na sklizeň a správné uskladnění bulvového celeru? Tohle opravdu nechcete pokazit

    Před 1 měsícem
    U celeru je potřeba trpělivost. Více než půl roku prostě jen čekáte a čekáte, jestli ty bulvy narostou. Trvá to dlouho a je dobré celer nechat co nejdéle na záhonech, ale zase ne moc. Pojďte zjistit, kdy nejpozději celer sklidit, co s ním po sklizni a jak ho správně uchovat. E-book Jak zavařovat bez chemie a umělých sladidel: https://www.sikulio.cz/e/jak-zavarovat-bez-chemie-a-umelych-sladidel-e-book-004
     Komentáře
  • Naše krásná zahrada

    Plody, kterým mráz prospívá: Trnky, mišpule i jeřabiny po přemrznutí zesládnou

    Před 1 měsícem
    Na některé podzimní plody se vyplatí nespěchat. Ta pravá chuť se totiž objeví až po mrazu. Sklizeň po přemrznutí promění trpké trnky, dřínky, mišpule nebo jeřabiny v lahodné sladkokyselé plody, které jsou plné vůně i vitamínů. Prozradíme, které druhy sbírat až po prvním mrazu a proč se vyplatí nechat přírodu dělat její kouzla.
     Komentáře
  • Naše krásná zahrada

    Podzimní sklizeň zeleniny: Mrkev, kapusta nebo třeba špenát se chladu nebojí

    Před 1 měsícem
    Podzimní sklizeň překvapí každého, kdo si myslí, že zahrada má už po sezóně. I v listopadu se dá sklízet neuvěřitelné množství čerstvé zeleniny – od sladké mrkve přes kadeřavou kapustu až po rukolu či čekanku. Zjistěte, které druhy vydrží chlad i mráz a proč je právě teď jejich chuť nejvýraznější.
     Komentáře
  • Toprecepty

    KVÍZ: Jak skladovat dýně. Při dodržení doporučených podmínek vydrží až do jara

    Před 1 měsícem
    Dýně se snadno pěstují a pokud mají výživnou půdu, teplo a dostatek vláhy i prostoru krásně narostou. Dobře vyzrálé plody skladujeme ve vhodných podmínkách, aby vydržely v dobré kvalitě přes celou zimu. Dýňovou polévku a další dobroty pak budeme vařit z vlastních zásob.
     Komentáře
  • České noviny

    ČSÚ: Letošní úroda základních obilovin vzrostla proti loňsku na 7,66 mil. tun

    Před 1 měsícem
    Praha - Letošní úroda základních obilovin vzrostla proti loňsku o 12,7 procenta na přibližně 7,66 milionu tun. Ve srovnání s pětiletým průměrem byla úroda vyšší o 5,4 procenta. Vyplývá to ze zpřesněného odhadu ke konci září, který dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Řepky se podle statistiků sklidilo asi 1,03 milionu tun, což je ve srovnání s loňskou podprůměrnou úrodou o 8,4 procenta více. Proti pětiletému průměru úroda řepky o 9,9 procenta klesla. Vyšší úroda než loni byla podle statistiků i u brambor, máku či sóji. Naopak řepy cukrové se sklidilo o 18,7 procenta méně.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Úroda základních obilovin letos dosáhla 7,66 milionu tun

    Před 1 měsícem
    I přesto, že během vegetačního období byly zaznamenány výrazné výkyvy počasí, úroda základních obilovin oproti minulému roku vzrostla. Stoupla také úroda máku, slunečnice a brambor, řepy bylo naopak o něco méně.
     Komentáře
  • Novinky

    Více řepky nebo brambor, méně cukrovky. Úroda základních obilovin bude oproti loňsku lepší

    Před 1 měsícem
    Úroda základních obilovin vzroste letos proti loňsku o 12,7 procenta na 7,66 milionu tun. Ve srovnání s pětiletým průměrem byla úroda vyšší o 5,4 procenta. Vyplývá to ze zpřesněného odhadu ke konci září, který v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Vyšší úroda než loni byla podle statistiků i u řepky, brambor, máku, či sóji. Naopak řepy cukrové se sklidilo o 18,7 procenta méně.
     Komentáře
  • Toprecepty

    KVÍZ: Vlašské ořechy mají vysokou výživnou hodnotu. Poradíme, jak je skladovat

    Před 1 měsícem
    Ořešáky má mnoho našich zahrádkářů na svých zahradách, jedná se o veliké stromy, které bývají velmi úrodné. Sklizeň vlašských ořechů trvá přibližně měsíc, ořechy je potřeba důkladně vysušit, aby nezačaly plesnivět.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Jak správně sklízet jablka. Díky správnému postupu kvalitní plody dlouho vydrží

    Před 1 měsícem
    Jablka jsou naším nejběžnějším ovocem. Snadno se pěstují a v našich podmínkách se jim skvěle daří. Na zahradách můžeme mít různé odrůdy, které nám poskytují plody od léta až do podzimu. Navíc se některé odrůdy podzimních a zimních jablek výborně hodí k uskladnění, což znamená, že jablka mohou být na našem stole přes celou zimu až do jara.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Připravte si včas pažitku k rychlení. Když se o ni postaráte, v zimě budete sklízet

    Před 1 měsícem
    Pažitka je oblíbenou zásobárnou zelených natí, využijeme ji od jara do podzimu přímo ze zahrady, ale skvělá je i v zimě při pěstování na parapetu. Pokud máte trsy pažitky na zahradě, můžete si je tentokrát připravit na zimu a pak postupně rychlit z vlastních zásob.
     Komentáře
  • Novinky

    Zeleninová sklizeň pomalu končí, je čas sázet další druhy

    Před 1 měsícem
    Letošní sezona končí a nezbývá než sklidit vše, co je sklidit možné, a zahrádku uklidit a připravit na zimu. Jsou ale i výjimky, kdy ještě nyní vyséváme a sázíme. Pojďme na to, hezky popořádku!
    Mercedes mezi vitaminovými bombami: listová kapusta ‚Nero di Toscana‘
    Správná orientace kořenů při skladování v písku
    Přímo výstavní petržel kořenová ‚Efez‘
    Růžičková kapusta by měla být téměř povinnou surovinou pro všechny chudokrevné.
    Zelí hlávkové bílé ‚Midor F1‘
    Topinambury ‚Rút‘
    Tuřín 'Magres"
    Kedluben ‚Gaston F1‘
    Ředkev ‚Japana F1‘
    Kořenová zelenina patří do vývarů i základů mnoha omáček, pamatujte na to, že kromě cenných vitaminů je oblíbená i proto, že nenadýmá.
    Pór zimní Winner (Allium porum 'Winner'). Může se nechat přezimovat v záhonu, protože snese teploty až do −15 °C. Konzumní část můžete prodloužit přihrnutím substrátu. Určen ke skladování v suchu a temnu.
    Pór zimní Winner (Allium porum 'Winner'). Může se nechat přezimovat v záhonu, protože snese teploty až do −15 °C. Konzumní část můžete prodloužit přihrnutím substrátu. Určen ke skladování v suchu a temnu.
    +
     Komentáře
  • Náš dům

    Období sklizně dýní je tady: poznáte opravdu tu zralou?

    Před 1 měsícem
    V měsíci říjnu sklízíme poslední zbytky letošní úrody, včetně dýní. Ty patří mimo jiné mezi klasické symboly podzimu a nadcházejícího Halloweenu. Zralou dýni můžete zužitkovat úplně celou. Z dužiny uvaříte výborný kompot, opražená semínka jsou skvělou pochoutkou místo tradičních nezdravých pokrmů a vydlabaná dýně poslouží jako originální podzimní dekorace. Velkým oříškem je mnohdy poznat ten vhodný okamžik, kdy je dýně zralá.
     Komentáře
  • Naše krásná zahrada

    Chcete zdravější brusinky? Zasaďte klikvu! Nenáročná kráska vás odmění červenými rubíny

    Před 1 měsícem
    Klikva velkoplodá, známá také jako kanadská brusinka, je okrasný i užitkový keřík, který zvládnete pěstovat i na malé zahradě nebo v květináči. Vypadá jako rubínový poklad, chutná skvěle a po prvním mrazu získá nezaměnitelnou sladkost. Objevte, jak snadné je pěstování klikvy a proč se vyplatí s ní začít právě letos.
     Komentáře
  • Naše krásná zahrada

    Stačí jediný záhon a máte vystaráno: Křen vám zachrání koleno i imunitu

    Před 1 měsícem
    Chcete mít na zahradě křen, který vydrží a zachová svou ostrou chuť? Poradíme vám, kdy ho sklízet, jak správně skladovat a uchovat aroma kořene. Představíme také tipy na jeho využití v kuchyni, od omáček po dochucovadla.
     Komentáře
  • Novinky

    Letošní sklizeň hroznů bude nadprůměrná

    Před 1 měsícem
    Sklizeň hroznů na českých vinicích je v plném proudu. Část vinařů nyní sklízí zbylé hrozny ve zrychleném režimu, zářijové deště totiž zvýšily riziko hniloby. Do konce října by podle Svazu vinařů mělo být hotovo. Sklizeň bude na rozdíl od té loňské nadprůměrná. Zdražovat většina vinařů nebude, a když, tak jen mírně.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Lečo do sklenic, tentokrát bez zavařování: Zužitkujte úrodu a zásobte se na zimu

    Před 1 měsícem
    Lečo je báječné jídlo, plné paprik, rajčat a cibule. Nejlepší je v létě, když všechno dozrává a je plné barev. Pokud však máte sklizenou zeleninu, která už se do mrazničky nevydá, a potřebujete ji nějak dobře zužitkovat, lečo ve sklenicích je skvělou volbou.
     Komentáře
  • České noviny

    Pracovníci Vinařství Vaďura v Polešovicích dokončují letošní sklizeň hroznů

    Před 1 měsícem
    Polešovice (Uherskohradišťsko) – Pracovníci rodinného Vinařství Vaďura v Polešovicích na Uherskohradišťsku dokončují v těchto dnech letošní sklizeň hroznů. Ve srovnání s loňskem je to zhruba o týden později, avšak přibližně o měsíc dříve než bývalo zvykem v předcházejících letech. Úroda je co do množství hroznů průměrná až mírně nadprůměrná, řekl ČTK a Českému rozhlasu jednatel vinařství Zbyněk Vaďura. Kvalita hroznů je podle něj i přes deštivé počasí posledních týdnů dobrá.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Jak nechat zčervenat zelená rajčata? Při dobré péči vydrží až do listopadu

    Před 2 měsíci
    Zahrádkáři na podzim sledují předpověď počasí a některé druhy zeleniny včas sklidí před ochlazením. Nejchoulostivější je plodová zelenina, například rajčata už na záhonech nezčervenají a potřebují včasné otrhání. Poradíme, jak se o ně doma postarat.
     Komentáře
  • Naše krásná zahrada

    Chcete mít čerstvé ořechy i na Vánoce? Počkejte, až samy spadnou ze stromu a skladujte je nevyloupané

    Před 2 měsíci
    Skladování ořechů rozhoduje o tom, jestli si na nich pochutnáte i o Vánocích, nebo budete muset sáhnout po drahých jádrech z obchodu. Prozradíme vám nejčastější chyby, kterých se lidé při skladování vlašských ořechů dopouštějí, a poradíme jednoduché triky, díky nimž vám vydrží chutné, křupavé a bez žluknutí celé měsíce.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Jak sušit vlašské ořechy? Při vlhkém počasí jsou náchylné k plesnivění

    Před 2 měsíci
    Vlašské ořechy, semena plodu ořešáku, jsou považovány za velmi výživnou potravinu. Někteří z nás mají velké ořešáky na zahradě a na podzim si ořechy mohou nasbírat. Připravit si pěknou zásobu na zimu ale není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Ořechy je potřeba řádně vysušit a dobře uskladnit.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Jak udělat zeleninovou čalamádu z oblíbené zeleniny? Vyzkoušejte ji podle videa

    Před 2 měsíci
    Začátek podzimu s sebou přináší ochlazení a první mrazíky, na zahradě už zelenina dlouho nevydrží, některou už máme sklizenou a vše je potřeba nějak zpracovat, jinak může úroda přijít vniveč. Skvělou a oblíbenou možností, jak využít přebytky zeleniny, je zavařit ochucenou zeleninovou směs, čalamádu.
     Komentáře
  • Naše krásná zahrada

    Říjnový úplněk v Beranu: Zahrada si žádá klid a rozvahu. Nůžky nechte doma, vyčkejte s přesazováním

    Před 2 měsíci
    Zahrada v úplňku dostává nový rozměr. Říjnový Lovecký úplněk 2025, který dorazí 7. října, přináší do vašeho prostoru ohnivou energii Berana. Objevte, jak využít tento magický čas pro svou zahradu a život – od tajemných zahradních triků po praktické tipy, jak sklidit kořeny bylin a připravit úrodu na zimu. Nechte svou zahradu v úplňku rozkvést jako nikdy předtím.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Jak udělat hrušková povidla bez cukru? Zužitkujte velkou úrodu a zásobte se na zimu

    Před 2 měsíci
    Velká úroda hrušek některých odrůd nevydrží dlouho a začíná se kazit. Tomu je potřeba předejít. Mrazničky jsou na podzim už plné, sušičky suší ostošest, ale stejně zbývá ovoce, které je potřeba zpracovat. Vyzkoušejte s námi hrušková povidla, která mají úžasnou chuť, ale není v nich žádný cukr.
     Komentáře
  • Brněnská Drbna

    Vinobraní na jihu Moravy skončí s říjnem, kvalita bílých hroznů je výborná

    Před 2 měsíci
    Hlavní část vinobraní, která na jihu Moravy začala v polovině září, pravděpodobně skončí spolu s říjnem. Vinaři původně očekávali, že potrvá až do poloviny listopadu, kvůli deštivějšímu počasí v září i současným nízkým ranním teplotám ale budou muset sklizeň mírně uspíšit.
     Komentáře
  • Proženy

    Jablka na celý rok: Co z nich vyrobit, jak je uchovat a využít naplno až do další úrody

    Před 2 měsíci
    Jablka jsou symbolem podzimu i jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce u nás. Ať už je koupíte na trhu, v obchodě nebo si je sklidíte na vlastní zahradě, vždy vyvstává otázka: Jak je správně skladovat, aby vydržela co nejdéle čerstvá a chutná? A co s nimi, když se doma začnou hromadit? Podívejte se na praktické tipy, jak na skladování, a inspirujte se, jak si jablka vychutnat v kuchyni na mnoho způsobů.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Jak uchovat zahradní bazalku i po ochlazení? Jednoduše si připravte rostliny na zimu

    Před 2 měsíci
    Bazalka je zahradní bylinka, která si nás naprosto získala. S oblibou nejrůznějších salátů z plodové zeleniny, rajčatových omáček a také pizzy jsme si zamilovali také tuto aromatickou rostlinku. V létě ji můžeme pěstovat na zahradě, ale to neznamená, že podzim znamená konec. Poradíme, jak bazalku pěstovat i nadále.
     Komentáře
  • Naše krásná zahrada

    Fígl našich babiček: Když k česneku a cibuli přidáte mátu nebo šalvěj, vydrží až do jara a ochrání je i před škůdci

    Před 2 měsíci
    Sklizeň cibule a česneku patří k vrcholům zahrádkářské sezóny. Abyste si úrodu užili co nejdéle, je potřeba znát správné triky na uskladnění cibule a uskladnění česneku. Stačí dodržet několik jednoduchých pravidel a přidat fígl našich babiček s bylinkami – a vaše zásoby vydrží až do jara.
     Komentáře
  • Brněnská Drbna

    Vinobraní na jihu Moravy komplikuje počasí, hrozny už začínají hnít

    Před 2 měsíci
    Jihomoravské vinobraní je v plném proudu, krapet ho však komplikuje počasí. Hrozny začínají místy nahnívat, vinaři tudíž musí uspíšit sklizeň. Vinicím se letos dařilo, podle pěstitelů tak lze očekávat výrazná, plná, svěží vína s příjemnou šťavnatou přírodní kyselinkou.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Kdy nasázet ozimou cibuli. Podzimní výsadba vám pro další rok zajistí časnou sklizeň

    Před 2 měsíci
    Cibule je na našem stole skoro každý den a pro zahrádkáře je to velmi vděčná zelenina. Pěstování je snadné a skladování jednoduché. Cibuli nemusíme zavařovat nebo mrazit, stačí ji dobře vysušit a uložit. Ozimá cibule představuje skvělý způsob, jak se postarat o brzkou sklizeň.
     Komentáře
  • Toprecepty

    KVÍZ: Jak skladovat brambory? Při dobré péči vydrží až do jara

    Před 2 měsíci
    Brambory představují důležitou surovinu pro naše stravování. Dají se snadno pěstovat a přináší pěknou úrodu. Poradíme vám, jak se o sklizené brambory správně starat, aby dlouho vydržely. Navíc pro vás máme připravený krátký kvíz, na kterém si můžete vyzkoušet svoje znalosti.
     Komentáře
  • Toprecepty

    KVÍZ: Fíky jsou báječnou lahůdkou z teplých oblastí. Mohou ale dozrát i u nás

    Před 2 měsíci
    Fíky jsou na první pohled nenápadné, ale po rozkrojení nás čeká lahodná a sladká dužina. Správně zralé plody jsou na omak měkké a nejlepší jsou ty, které dozrají na stromech. Můžeme je ochutnat na dovolené, prodávají se ale také u nás a dokonce si je můžeme vypěstovat.
     Komentáře
  • Toprecepty

    KVÍZ: Co se zelenými rajčaty? Před ochlazením je včas sklidíme, doma nám zčervenají

    Před 2 měsíci
    Předpověď ukazující na ochlazení a deštivé počasí nám dává signál včas se o plody postarat a nevystavovat je nepříznivým teplotám a vlhku. Poradíme, jak s rajčaty na podzim zacházet a jakým způsobem nechat nedozrálé plody zčervenat.
     Komentáře
  • Proženy

    Vyrazte na samosběr jablek: Úroda je parádní a ceny také

    Před 2 měsíci
    Samosběr je příležitostí, jak získat ovoce v tom nejčerstvějším stavu a ještě oproti nákupu v obchodě dost ušetřit. Platí to i u jablek, kterých se letos urodilo opravdu nebývalé množství. Kam si tedy dojít toto ovoce natrhat v rámci samosběru?
     Komentáře
  • Toprecepty

    KVÍZ: Mochyně peruánská je zajímavá rostlina, ceněná pro lahodné žlutooranžové plody

    Před 2 měsíci
    Mochyně peruánská patří mezi teplomilné rostliny, kterým se daří na slunci, ale přitom potřebují dostatek živin a také vláhy. Malé oranžové bobulky jsou ukryté v lampioncích, které postupně usychají, což signalizuje, že v nich umístěné plody dozrávají a sládnou.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Plody mišpule mají tu správnou chuť teprve po přemrznutí, pak připomínají pyré

    Před 2 měsíci
    Mišpule obecná je zajímavá dřevina, která přináší úrodu zajímavých plodů. Zajímavostí je, že se hodí ke konzumaci teprve po přejití mrazem, můžeme je tedy ochutnávat i o Vánocích, když jejich vnitřek změkne a získá "povidlovou" konzistenci.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Mochyně peruánská nabízí bohatou úrodu chutného ovoce, přitom pěstování je snadné

    Před 2 měsíci
    Mochyně peruánská přináší koncem léta a začátkem podzimu bohatou úrodu plodů. Žluté bobule, které dozrávají v kalichu, mají příjemnou sladkokyselou chuť. Hodí se ke konzumaci zasyrova, ale mohou se také mrazit nebo používat na báječnou marmeládu, která chutí a barvou připomíná meruňkovou.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Jak sklízet vlašské ořechy? Podstatné je následné správné vysušení a skladování

    Před 2 měsíci
    Sklizeň vlašských ořechů trvá asi měsíc, začíná přibližně v polovině září a trvá do poloviny listopadu, přičemž vždy závisí nejen na oblasti, ve které žijeme, ale také na konkrétní odrůdě. Podstatné je, že dříve než dojde v druhé polovině k října k obvyklému ochlazení, ořechy by již měly být uklizené pod střechou.
     Komentáře
  • Toprecepty

    KVÍZ: Jaké drobné ovoce pěstovat na zahradě? Spolehlivost a odolnost se cení

    Před 2 měsíci
    Zahrada je příjemné místo k pobývání od jara až do podzimu a pobyt venku nám zpříjemňuje možnost ochutnávat nejrůznější ovoce. Každý druh je něčím zajímavý a výjimečný. Drobné ovoce nejen výtečně chutná, ale také prospívá našemu zdraví.
     Komentáře
  • Naše krásná zahrada

    Pórek zlikviduje mrňavá moucha: Pomůže heřmánek

    Před 2 měsíci
    Pórek je plný vitamínů a patří k nejoblíbenější zelenině na zahradě i v kuchyni. Jenže radost ze sklizně může rychle pokazit nenápadný, ale nebezpečný škůdce pórku – vrtalka pórová. Larvy této mouchy dokážou úrodu zničit dřív, než si jí stihnete užít. Poradíme vám, jak vrtalku poznat a jak se proti ní účinně bránit.
     Komentáře
  • Seznam Zprávy

    Meziročně trojnásobná úroda. Sklizni jablek pomohly letní deště

    Před 2 měsíci
    Sklizeň jablek v Česku by letos měla být mírně nadprůměrná. Znamená to výrazně vyšší úrodu než v loňském roce zasaženém jarními mrazy.
     Komentáře
  • Novinky

    Úroda jablek vypadá dobře. Oproti loňsku bude zřejmě trojnásobná

    Před 2 měsíci
    Jablek i hrušek bude letos podle všeho podstatně víc než loni, kdy ovoce zničily jarní mrazy. Očekává se, že jablek se sklidí 116 tisíc tun, což je o 16 procent víc, než je průměr sklizní za posledních pět let. Úroda hrušek by letos měla proti pětiletému průměru vzrůst o čtvrtinu na 8931 tun. Dlouhodobě ovšem jabloňových sadů masivně ubývá.
     Komentáře
  • České noviny

    Úroda jablek má být mírně nadprůměrná, pomohly deště v červenci

    Před 2 měsíci
    Holovousy (Jičínsko) - Sklizeň jablek v Česku by měla letos dosáhnout mírně nadprůměrných 116.792 tun. Proti průměru sklizní posledních pěti let by měla vzrůst o 16 procent. Proti loňsku, kdy úrodu zničily jarní mrazy, by měla být více než trojnásobná. Úroda hrušek by letos měla proti pětiletému průměru vzrůst o čtvrtinu na 8931 tun. Vyplývá to z odhadu Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) k 1. září, řekla dnes ČTK mluvčí Petra Hrabčáková. U ostatních ovocných druhů ústav zářijový odhad sklizně nedělá. Ceny jablek od pěstitelů by měly být podobné jako loni nebo nižší, odhadl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.
     Komentáře
  • Toprecepty

    KVÍZ: Jak si uchovat semínka z letošních rajčat pro další pěstitelskou sezonu

    Před 2 měsíci
    Pěstování rajčat patří k činnostem, které nás při zahradničení nejvíce baví. Sklízet plodovou zeleninu z vlastní zahrady je skvělé a krásně vyzrálá domácí rajčata jsou úplně nejlepší. Na konci sezony je nejvyšší čas uchovat semínka těch nejlepších a nejchutnějších odrůd na další zahradnickou sezonu.
     Komentáře
  • Naše krásná zahrada

    Zahradnický horoskop (15.-21. září): Raci, zavařujte, Panny, vysejte zelené hnojení, Vodnáři, kompostujte

    Před 2 měsíci
    S příchodem podzimu se zahrada chystá k odpočinku, ale práce pro vášnivé zahradníky nekončí. Náš zahradnický horoskop vám odhalí ty nejlepší triky a tajemství, jak si připravit zahradu i kuchyni na nadcházející měsíce.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Aronii je potřeba zpracovat správným způsobem, pak si na ní pochutnáme

    Před 2 měsíci
    Aronii začínáme sklízet v srpnu, ale plody postupně sládnou a získávají ještě lepší chuť. Později však začínají ztrácet šťavnatost a pomalu sesychají. Vhodná doba sklizně se odvíjí od způsobu plánovaného využití, nicméně vždy je potřeba počítat s tím, že nás mohou předběhnout ptáci.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Kdy je nejvyšší čas vyrazit na bezinky? Černé plody jsou výtečné i na koláčích

    Před 2 měsíci
    Bezinky jsou plody černého bezu, které dozrávají koncem léta. Černý bez roste na některých venkovských zahradách, ale potkáme ho především při procházkách do přírody. Plody vzhledem připomínají borůvky a na koláčích výtečně chutnají.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Jak snadno získat semínka z dýně? Jaké jsou možnosti jejich využití

    Před 2 měsíci
    Dýňová semínka se sice dají využít různými způsoby, ale při zpracování dýně je musíme vydlabat, v jídle by byla příliš tuhá. Vyzrálá semínka se hodí k dalšímu výsevu, na tvoření, ale i ke konzumaci. Poradíme, jak z dýně semínka snadno a rychle vyjmout a jaké jsou možnosti jejich využití.
     Komentáře
  • Zahrádkář

    Září v zahradě: co vysadit, sklidit a připravit na podzim

    Před 2 měsíci
    Září je měsícem, kdy je na zahradě plno práce – od výsadby, přes sklizeň až po přípravy na zimu. Podívejte se, co všechno můžete právě teď na zahradě stihnout, abyste měli bohatou úrodu…
     Komentáře
  • Toprecepty

    Jak pěstovat ozimou cibuli? Vyberte si semínka nebo sazečku a dobře připravte záhon

    Před 2 měsíci
    Cibule patří do našeho každodenního jídelníčku a právě ona dává mnoha našim oblíbeným jídlům tu správnou chuť, v kuchyni je jednoduše řečeno nepostradatelná. Skvělé je, že se cibule snadno skladuje a má dlouhou trvanlivost, vyhovuje jí suchý a vzdušný prostor.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Co s nedozrálými rajčaty? Kdy je už raději sklidit a jak je doma nechat zčervenat

    Před 2 měsíci
    Na zahradě ještě máte keříčky rajčat a očekáváte déšť a nepříznivé počasí? Při slunečném počasí plody krásně dozrávají, ale při ochlazení, vlhku a dešti jejich kvalita klesá. Pěstitelům se vyplatí sledovat předpověď počasí a podle ní se zařídit.
     Komentáře
  • Novinky

    Zářijová sklizeň bylin na sušení: Zásobte se meduňkou, mátou a tymiánem

    Před 2 měsíci
    V září je zahrada pořád ještě voňavá, a tak máte stále dost času vrhnout se na ni a doplnit potřebné zásoby bylinek na zimu. Jejich druhý nebo dokonce třetí řez podpoří další růst, mnohé rostliny ještě krásně zregenerují. O které druhy aktuálně jde? Pokud jste už letos jednou otrhali mátu a meduňku a znovu vám obrostly, nyní je vhodný termín na další kolo. Nastává i chvíle pro pozdní sklizeň tymiánu - a ani tím nemusíte končit.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Chyby při zpracování jablek: Na co dát pozor při jejich skladování či výrobě moštu

    Před 2 měsíci
    Sezóna jablek je v plném proudu. Některá z nich uskladníme, z dalších připravíme pyré, zavaříme je nastrouhaná jako polotovar k pečení štrúdlů nebo je nasušíme v podobě křížal. Každé zpracování však má svá úskalí.
     Komentáře
  • Marianne

    Dýně: Kdy je sklízet a jak je skladovat, aby vydržely celou zimu

    Před 2 měsíci
    Podzim bez dýní si na venkově těžko představit. Záhony září oranžovou, žlutou i zelenou barvou a z každého dvora se směje pár vyřezaných krasavic. Dýně ale nejsou jen dekorace. Patří k nejvděčnějším plodinám zahrady. V polévce, bábovce i jen tak pečené chutnají výtečně a díky správnému skladování dokážou vydržet až do jara. Stačí vědět, kdy je sklízet a jak se o ně postarat.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Jak získat semínka z okurek pro další pěstování. Okurky vhodné pro semenaření

    Před 2 měsíci
    Získat semínka pro pěstování okurek v dalších letech je snadné. Pro začínající pěstitele máme několik osvědčených rad, jak přitom postupovat. Výhodou je, že za nákup semen ušetříte a zároveň si zachováte semínka osvědčených odrůd.
     Komentáře
  • Toprecepty

    Jak snadno získat semínka z rajčat pro další rok? Ušetříte a zachováte oblíbené odrůdy

    Před 2 měsíci
    Rajčata patří mezi nejoblíbenější zeleninové druhy našich zahrad. Jejich pěstování je poměrně snadné a zahrádkáři často využívají také vlastní "semenaření". Získat semínka z vlastních rajčat není vůbec složité. V následujícím článku poradíme, jak postupovat.
     Komentáře
Reklama