Článek Filipa Horáčka. Kuřecí farmy udržely v minulých dvou letech ziskovost jen díky dotacím. Bez nich by loni na každém kilogramu masa prodělaly přes dvě koruny, tvrdí studie. Provozní dotace jsou klíčové pro udržení rentability českých chovů drůbeže, ukázala nová studie Jihočeské univerzity s názvem Ekonomika výkrmu kuřat. Ukazuje, jak na tom jsou zemědělci, kteří odchovávají, vykrmují a prodávají kuřata ke zpracování do masozávodů. Redakce SZ Byznys před měsícem přinesla zprávu o tom, jak má část zemědělců a výrobců potravin rekordní zisky navzdory chmurným odhadům [https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-krize-ktera-nebyla-potravinari-a-zemedelci-meli-dobry-rok-234926]. Mohl za to také vládní strop na cenu elektřiny, ale i zdražování výrobků. Studie Jihočeské univerzity se ovšem věnuje pouze cenám produkce kuřat a nereflektuje jiné, někdy rekordně výnosné části velkých potravinářských podniků. Studii si nechalo vypracovat Sdružení drůbežářských podniků. Jeho členy jsou hlavní zpracovatelé masa, jako je Vodňanská drůbež, Drůbežářský závod Klatovy či Raciola Uherský Brod. Celý článek čtěte zde [https://www.seznamzpravy.cz/clanek/236434] * Další články, ale také podcasty, komentáře a videa najdete na zpravodajském serveru Seznam Zprávy [https://www.seznamzpravy.cz/]. * Své názory, návrhy, otázky, stížnosti nebo pochvaly nám můžete posílat na adresu audio@sz.cz. * Sledujte @SeznamZpravy na sociálních sítích: Twitter [http://twitter.com/seznamzpravy] // Facebook [http://facebook.com/seznamzpravy] // Instagram [http://instagram.com/seznamzpravy]. * Seznam Zprávy jsou zdrojem původních informací, nezávislé investigace, originální publicistiky.